Tieliikenneonnettomuudet

Onnettomuudet ja niihin johtaneet syyt
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Tieliikenneonnettomuudet

Post by -Uta- »

Liikenneonnettomuus: James Dean
Image


Lainaus Suomi.24.fi:n sivuilta :
Kumman paljon rytinää Deanin ympärillä..
Kirj. Dean-fani 20.12.2005 ja 26.12.2005

Deanin kanssa läheisissä tekemisissä olleiden vastanäyttelijöiden ja muiden kohtaloita :
Bewerly Wills, näyttelijätär, joka oli eräs Deanin ensimmäisistä ystävistä Hollywoodissa, kuoli oudoissa olosuhteissa huumeiden yliannostukseen 1963, 29-vuotiaana. Tutkimuksissa ei päästy varmuuteen oliko kyseessä murha vaiko itsemurha. Deanin ystävä Nick Adams, jolla oli rooli Deanin tähdittämässä Nuoressa kapinallisessa, kuoli myrkytykseen 1968. Pier Angeli, eräs Deanin läheisimmistä ystävistä, kuoli unilääkkeiden yliannostukseen 1971. Kuolemaa pidetään itsemurhana. Lance Reventlow, mies jonka Dean oli sopinut tapaavansa kohtalokasta onnettomuuttaan seuraavana päivänä, kuoli lentokoneen maahansyöksyssä heinäkuussa 1972. Deanin vastanäyttelijä Sal Mineo murhattiin Los Angelesissa 1976. V.1981 Rolf Weuterlich, joka oli selvinnyt Deanin onnettomuudesta hengissä, kuoli auto-onnettomuudessa Saksassa. Deanin vastanäyttelijä Natalie Wood putosi huvijahtinsa kannelta mereen v. 1981 ja hukkui. Kukaan huvijahdilla olleista ei kuullut minkäänlaisia avunhuutoja.
Listaa voisi jatkaa...Jospa joku sen tekeekin?

James Dean kuoli auto-onnettomuudessa 30. syyskuuta vuonna 1955. Dean oli matkalla autokisoihin, kun hänen ajamansa Porsche 550 Spyder törmäsi suoraan toiseen autoon. Deanin matkustaja lensi ulos autosta, mutta hän itse jäi loukkuun ja pääsi pinteestä vasta ambulanssin saavuttua paikalle. Vaikka mies saatiinkin ulos autosta, hän kuoli pian ambulanssissa, matkalla sairaalaan. Useat fanit eivät suostuneet uskomaan, että Dean oli todella kuollut. Heidän keskuudessaan kulki tarina, jonka mukaan Dean oli kuin olikin vielä elossa, tosin oli nyt karmivalla tavalla runnellun näköinen.

Deanin mystiikka ja suosio ei kadonnut vielä hänen kuolemansakaan jälkeen. Hänen hautakivensä varastettiin kahdesti vuonna 1983. Vuonna 1985 uusi hautakivi piti jälleen uusia, koska fanit olivat tuhonneet sen jokseenkin huonoon kuntoon. Deanin kohtalokkaasta Porschesta (jolle hän antoi lempinimen "Little Bastard") kulkee kokonaan oma tarinansa.

Auto oli harvinainen hopeinen Porsche 550 Spyder, jonka mallia oli valmistettu vain 90 kappaletta vuonna 1955.Onnettomuuden jälkeen auto myytiin käytettyjen autojen myyjälle, joka laittoi runnoutuneen Porschen näytteille ja esitteli sitä ihmisille pientä maksua vastaan. Rahat kuulemma menivät tieturvallisuuden puolesta kertovan kampanjan hyväksi.

Autosuunnittelija George Barris osti auton seuraavana vuonna 2500 dollarin hinnalla ja suunnitteli myyvänsä sen osiksi. Kun auto tuotiin hänen pihaansa, se rullasikin alas kuljetusrekan lavalta ja murskasi mekaanikon molemmat jalat.

Beverly Hillsin kultatohtori Troy McHenry osti Deanin Spyderin moottorin ja laittoi sen omaan Porscheensa entisen koneen tilalle. Lääkäri kuoli autokolarissa vuonna 1956, kun hän ensimmäisen kerran testasi Porscheaan. Auto oli lähtenyt pois hallinnasta ja törmännyt puuhun Pomona Fair Groundsissa 24. lokakuuta.

Toinen lääkäri, William Eschrid, osti Spyderin vaihteiston ja haavoittui myöhemmin vakavasti autokolarissa. Hän selviytyi hengissä ja sanoi myöhemmin, että auto oli lakannut toimimasta kun hän oli ajanut kurviin.

Tuntematon New Yorkilainen osti kaksi rengasta, jotka olivat peräisin kohtalokkaasta autosta. Hänen autonsa joutui onnettomuuteen, kun kaksi rengasta hänen autostaan salaperäisesti puhkesivat samaan aikaan. Eräs nuori poika oli taas yrittänyt varastaa Porschen ohjauspyörän, liukastui ja sai pahan haavan käteensä.

Auto vietiin näytteille tieturvallisuuden puolesta kampanjoivaan tapahtumaan. Se autotalli, jossa Porschea säilytettiin, paloi pian poroksi ja ainoastaan "Little Bastard" selvisi tulisesta helvetistä ehjänä, muut autot tuhoutuivat. Kun auto sitten viimein saatiin näytteille, se putosi näyttelytelineeltä ja mursi teini-ikäisen nuoren lonkan. Viimein, kun koria siirrettiin muualle, sitä kuljettanut auto suistui pois tieltä ja törmäsi. Auton kuljettaja sai onnettomuudessa surmansa, kun hän lensi törmäyksen voimasta ulos omasta autostaan ja Porschen kori murskasi hänet alleen.

Deanin Porschen korin katoamisesta kerrottiin Los Angeles Timesissä lokakuun 30. vuonna 1989. Lehden mukaan George Barris, joka myi autonosat eteenpäin, sanoi nähneensä korin viimeisen kerran kun se oli näytteillä Floridassa vuonna 1958. Kori lastattiin kuorma-autoon tämän jälkeen, mutta kun auto saapui pääränmäähänsä kahdeksan päivää myöhemmin, kori oli kadonnut. Mainintaa onnettomuudesta ei ole.

Mies joka oli Deanin mukana kolariautossa 1955, ja joka sillä kertaa pelastui, kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, menetettyään ohjaamansa auton hallinnan sateen liukastamalla tiellä.


Ja verkkouutisista vuodelta 2003:

"Sheriffin auto törmäsi James Deanin hautakiveen

Elokuvalegenda James Deanin varastettu hautakivi on löytynyt erikoisella tavalla. Tippecanoen piirikunnan apulaissheriffi törmäsi partioautollaan kiveen, joka jökötti keskellä Keski-Indianan valtatietä.

Tuntemattomat vandaalit varastivat hautakiven Deanin kotikaupungista Indianan osavaltiossa viime viikolla. Valtatiellä maannut kivipaasi osoittautui naarmuuntuneeksi Deanin hautakiveksi, ja se on nyt palautettu oikealle paikalleen.

Karismaattinen elokuvaikoni James Dean siirtyi populaarikulttuurin legendojen joukkoon, kun hän menehtyi vain 24-vuotiaana autokolarissa Kaliforniassa vuonna 1955."
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tieliikenneonnettomuudet

Post by -Uta- »

Näyttelijälegenda James Dean ”herätetään kuolleista” – saa pääroolin uutuuselokuvasta
https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a ... 352b84c553
Eilen klo 23:57

James Deanin kuvamateriaalista pystytään nykytekniikalla luomaan ”elävä” näyttelijä.

Näyttelijälegenda James Dean kuoli vuonna 1955 traagisesti auto-onnettomuudessa. Hän oli kuollessaan vasta 24-vuotias, mutta mies meritoitui koko maailman tietoisuuteen rooleistaan elokuvissa Eedenistä itään, Jättiläinen ja Nuori kapinallinen.

Nyt Dean on kuitenkin tekemässä paluun valkokankaalle – kiitos nykytekniikan. Hänet rekonstruoidaan postuumisti Vietnam-aiheeseen toimintadraamaan Finding Jack. Se perustuu Gareth Crockerin kirjoittamaan, vuonna 2015 ilmestyneeseen samannimiseen teokseen.

Elokuvan ohjaavat Anton Ernst ja Tati Golykh. Luvat Deanin käyttämiseen elokuvassa on hankittu tämän omaisilta.

Deanista luodaan vanhan kuvamateriaalin turvin kokovartalokonstruktio CGI-tekniikalla. Toinen näyttelijä lainaa hänelle äänensä.

Lähteet: Hollywood Reporter, CBSnews

Miia Vatka /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tieliikenneonnettomuudet

Post by -Uta- »

Liikenneonnettomuus: Jayne Mansfield
Image


Wikipediasta (https://fi.wikipedia.org/wiki/Jayne_Mansfield) :

Mansfield kuoli auto-onnettomuudessa ollessaan esiintymismatkalla Louisianassa vuonna 1967. Onnettomuus sattui U.S. Route 90 -moottoritiellä lähellä Slidellin kaupunkia, kun auto törmäsi mutkaiselle tielle pysähtyneen traktorin perävaunuun. Mansfield oli kuollessaan 34-vuotias. Onnettomuudessa kuolivat myös autonkuljettaja ja Mansfieldin asianajaja ja seuralainen Samuel Brody, mutta auton takapenkillä matkustaneet Mansfieldin lapset, Miklós, Zoltán ja Mariska, selvisivät vähäisin vammoin.

Mansfield on haudattu Fairview Cemetaryn hautausmaalle Pen Argyliin Pennsylvaniaan, minkä lisäksi hänellä on muistohauta Hollywood Forever -hautausmaalla Hollywoodissa, Los Angelesissa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tieliikenneonnettomuudet

Post by -Uta- »

Seksipommi Jayne Mansfieldin kohtalo on edelleen mysteeri
- onnettomuus­autosta löytynyt peruukki käynnisti karmeat huhut

Teemalauantai juhlii kummallista 1960-lukua, jonka oudoimpia Hollywood-kohtaloita oli Jayne Mansfieldillä. Näytteljän elämään pureutuu Mansfield 66/67 -dokumentti, joka nähdään lauantaina tv:stä.
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006697261.html
Siru Valleala, Pauliina Leinonen
24.10. 11:55


Kuoliko amerikkalainen seksipommi Jayne Mansfield (1933–1967) saatanallisen kirouksen voimasta auto-onnettomuudessa? Tätä kuulua teoriaa 1950–1960-lukujen näyttelijäikonista ja tämän karusta lopusta kyseenalaistaa outoon camptyyliin toteutettu dokumentti Mansfield 66/67 (2017), joka esitetään Teemalauantain 1960-luvun villityksiin pureutuvassa illassa.

Mansfield-dokumentissa yhdistetään tanssijoita, animaatiota, fiktiota ja faktaa. Ohjaajat, näyttelijät, ajan tunnetut henkilöt ja nykytutkijat kertovat näkemyksiään. Ylipitkän tuntuinen dokumentti vihjaa, että Marilyn Monroen jalanjälkiin soviteltu vaalea kaunotar oli ”aikakauden älykkäin tyhmä blondi”, joka akateemisesti koulutettuna osasi puhua viittä kieltä ja soittaa viulua. Ilmeisesti hän vain näytteli tyhjäpäistä. Aihepiiri pyörii silti enimmäkseen kohujen äärellä.

P. David Ebersolen ja Todd Hughesin ohjauksessa ollaan lopulta eniten kiinnostuneita Anton LaVeyn saatanallisesta kirkosta sekä LaVeyn ja Jayne Mansfieldin välisestä suhteesta. Huhuttiin, että LaVey kirosi Jaynen miesystävän Sam Brodyn kuolemaan auto-onnettomuudessa – kuten kävikin.

MANSFIELD oli Brodyn ja kolmen lapsensa kanssa matkalla kohti New Orleansia kesäkuussa 1967, kun heitä kuljettanut Buick Electra 225 -auto törmäsi edellä ajaneen traktorin perävaunuun. Kovaa vauhtia kulkenut auto runnoutui lähes kokonaan perävaunun alle. Edessä istuneet Brody, Mansfield ja auton kuljettaja kuolivat välittömästi. Yksi auton takapenkillä olleista lapsista oli Kova laki: Erikoisyksikkö -sarjasta kuuluisuuteen noussut Mariska Hargitay . Näyttelijä oli onnettomuuden aikaan vain 3-vuotias.

Aikansa seksipommi Jayne Mansfield oli kuollessaan vain 34-vuotias. Ilmeisesti autosta löytynyt peruukki sai aikaan sitkeän luulon, että ”traagisen Afroditen” pää olisi irronnut.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tieliikenneonnettomuudet

Post by -Uta- »

Liikenneonnettomuus: Grace Kelly

https://fi.wikipedia.org/wiki/Grace_Kelly:

Grace Patricia Kelly (12. marraskuuta 1929 Philadelphia, Pennsylvania, Yhdysvallat – 14. syyskuuta 1982 Monaco) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja Monacon ruhtinatar.

Teatterinäyttelijän urasta unelmoinut varakkaan irlantilais-saksalaisen perheen tytär ajautui lopulta Hollywoodin kautta elokuvamaailmaan, ja nousi nopeasti kauneutensa ja näyttelijälahjojensa ansiosta yhdeksi elokuvahistorian tunnetuimmista näyttelijättäristä.

Näyttelijättärestä ruhtinattareksi
Johtaessaan Yhdysvaltain valtuuskuntaa Cannesin elokuvajuhlilla vuoden 1955 huhtikuussa Kelly kutsuttiin osallistumaan muotikuvauksiin Monacon palatsissa ruhtinaskunnan hallitsijan Rainier III:n kanssa. Siellä hän tapasi Monacon ruhtinaan ensimmäistä kertaa.

Kelly avioitui Rainier III:n kanssa 19. huhtikuuta 1956. He saivat kolme lasta, Carolinen, Albertin ja Stéphanien. Grace kuului niin näyttelijänä kuin ruhtinattarenakin aikansa suuriin muoti-ikoneihin ja hän oli tunnettu loistokkaasta tyylistään. Ruhtinatar Gracelle on lyöty Monacossa oma kahden euron kolikko, jota on painettu 20 001 kappaletta. Kolikoista 5 000 on varattu ruhtinashovin käyttöön.

Ruhtinas ei halunnut Kellyn enää palaavan elokuvien pariin, ja niinpä Kellyn elokuvat kiellettiin Monacossa. Vuonna 1964 valmistuneeseen Marnie-elokuvaan Kelly olisi halunnut palata Hitchcockin ohjattavaksi, mutta monacolaiset eivät pitäneet ajatuksesta. Lopulta hän teki vuonna 1982 paluun elokuvien pariin Rearranged-elokuvan myötä. Elokuva ei kuitenkaan koskaan valmistunut.

Kuolema
Kelly kuoli auto-onnettomuudessa saamiinsa vakaviin vammoihin 14. syyskuuta 1982 vain 52 vuoden ikäisenä.


Image

Image


Image
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Tieliikenne Grace Kelly

Post by härkä »

https://buy.motorious.com/articles/feat ... -sabotaged
Was Grace Kelly's Rover P6 Really Sabotaged?
But Princess Grace’s death still offers cause for speculation. Why was she so determined to escape her holiday home with her belongings with such haste? Why was her daughter almost untouched in the crash whereas Kelly suffered the indignity of ending up on life support? Why was the green Rover P6 V8 disposed of in such a manner?

Truth be told, the circumstances surrounding the 1982 accident are unlikely ever to become public knowledge, but examining the evidence available brings proceedings to a disturbing perspective; was it automotive sabotage?

Was the Rover sabotaged?

Tales from the crypt remain steadfast surrounding Kelly’s final years. She was reportedly unhappy in her marriage and a fortified member of the incredibly crass, eroticised Doomsday cult known as the Solar Temple.

Grace, apparently well-known to her peers for a voracious sexual appetite, was seemingly a High Priestess. Quite what this involved will forever remain open to theory, but a further concept veils a dark secret – which if true could hold vital suggestion as to Kelly’s death.

https://www.youtube.com/watch?v=mGRIJsWtyl4
Ote tuosta artikkelista , sekä linkki ko. Roverin mallista.
https://www.nettiauto.com/rover/3500/11579949
Ko. autosta todella kiinnostuneille.
Image
Kaikenlaista teoriaa tuossa on.
Tytär Stephanien mukaan äitinsä olisi sanonut , etteivät jarrut toimi.
Toisaalta jotkut olisivat nähneet Stephanien ajavan.
Äidillä ja tyttärellä olisi ollut riitaa Stephanien seurustelusta ja avio-aikeista.
Mainitaan Cracen kyllästyminen avioliittoonsa ja jopa erityiset sex-piirit.
Edelleen kiire lähtö maatilalta , sekä mahdolliset suurvaltapoliittiset kuviot.
No.
Stephanie itsekin on ottanut aiheesta osion ranskankieliseen versioonsa tässä kasarihitissä.,
https://www.youtube.com/watch?v=rnj_tvja4Vc
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Tieliikenne Grace Kelly

Post by härkä »

https://www.scotsman.com/arts-and-cultu ... lt-1727691
Did Grace Kelly have links with a secret cult?
According to Cohen, di Mambro's former security guard told him that, after the ceremony at the priory, Kelly was asked to donate 20 million Swiss francs to the order. She agreed to pay 12 million francs into a bank in Zurich, but shortly after began to have doubts and quarrelled with di Mambro. "They got greedy and asked for too much cash," he says. "Grace threatened to expose di Mambro's demands for money, and her attitude spooked him. She was, after all, not the only person of influence in the order, and di Mambro could not afford to alienate his rich patrons."

A few months later, on 13 September, Kelly was out driving with her younger daughter Stephanie when their car crashed over a mountainside, landing, bizarrely, in a garden owned by another Solar Temple member. Kelly was pulled alive from the wreckage, but had suffered serious injuries and died in hospital the next day, bringing to an end an exceptional life, and with it all possibility of a reliable resolution to the eternal enigma of her life.

https://www.google.com/maps/place/Mont+ ... 92!5m1!1e4
Tuossa juttua edellä mainitusta epäilystä Solar Temple kulttiin.
Myös karttalinkki Agelin kylään , mistä Rover lähti liikkeelle.

Pitää vielä varmistaa ko. Agelia , koska kylän nimi poikkeaa hieman ekan linkin jutun kylän nimestä.
Ainakin serpentiiniä on rinteellä varsin paljon.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Tieliikenne Grace Kelly

Post by härkä »

http://www.beyondgracekelly.com/es/death/
Image
This is a map image of the Princess Grace crash car site from above showing the road itself. (and this was not the same road that was filmed during To Catch a Thief). The following is a re-enactment (beware it is graphic).

https://www.cannesestate.se/en/monaco/h ... of-monaco/
https://youtu.be/MhAtFVv-Ois
https://www.google.de/maps/place/992+Ro ... d7.4026982
Image

Tässä tuosta onnettomuuspaikasta. Eri lähteistä.
Karttalinkki kauenpaa , jotta sen voi suhteuttaa muuhun Monacoon.
Paikan nimi on Paholaisen kurvi ja yhdessä linkissä todetaan , että ajoi autoa kuka hyvänsä , eivät sen jarruvalot palaneet.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Tieliikenne Grace Kelly

Post by härkä »

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=jlW3GjzI-G8

Video tieltä , jolla onnettomuus tapahtui.

Tytär on maininnut äitinsä päänsärystä tuona ajankohtana.
Tuon tien alas ajaminen ei ehkä olisi ollut viisasta , mikäli päätä särki.
Saiko Grace sitten infarktin / aivoverenvuodon ?
Toisaalta se jarruvalojen palamattomuus.

Nuo vuoristotiet eivät ole mitään kivoja ajettavia lopulta.
Ennen onnettomuuspaikkaa tie levenee ja myös vauhti lisääntynee.
Grace halusi ajaa itse , koska takapenkki oli täynnä vaatteita sun muuta.
Siksi hylkäsi kuljettajansa sillä kertaa.
Grace ei pitänyt ajamisesta erityisesti.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tieliikenneonnettomuudet

Post by -Uta- »

Liikenneonnettomuus: Dodi Al-Fayed ja Walesin prinsessa Diana

Image
A file picture from August 31, 1997 shows the back of the crumpled wreck of the Mercedez-Benz in which Princess Diana and her companion Dodi Al Fayed died following a crash in a Paris tunnel. French medics had to restrain and sedate Princess Diana, who became so agitated after her Paris car crash that she tore out a drip, the inquest into her death was told on Monday. REUTERS/Files

Image


Dodi Al-Fayed
https://fi.wikipedia.org/wiki/Dodi_Al-Fayed

Emad El-Din Mohamed Abdel Moneim Fayed (arab. عماد الدين محمد عبد المنعم فايد‎, 15. huhtikuuta 1955 Aleksandria, Egypti – 31. elokuuta 1997 Pariisi, Ranska) oli egyptiläisen liikemiehen Mohamed Al-Fayedin poika. Hänet tunnetaan parhaiten nimellä Dodi Al-Fayed. Hänen isänsä Mohamed Al-Fayed omisti Harrodsin tavaratalon Lontoossa, Hôtel Ritz Parisin Pariisissa sekä monia muita kiinteistöjä Lontoossa ja Pariisissa.

Dodi Al-Fayed kävi koulunsa sveitsiläisessä Le Roseyn sisäoppilaitoksessa. Dodi Al-Fayed asui koko ikänsä Englannissa ja Ranskassa. Hän seurusteli Walesin prinsessa Dianan kanssa tämän avioeron jälkeen. Al-Fayed toimi elokuvatuottajana. Hän osallistui muun muassa elokuvien Tulivaunut (1981), FX - murha tilauksesta (1986 ja sen jatko-osa vuonna 1991), Hook - Kapteeni Koukku (1991) ja Tulipunainen kirjain (1995) tuotantoon.

Kuolema
31. elokuuta 1997 Diana ja Dodi Al-Fayed saivat surmansa auto-onnettomuudessa Pariisissa. Dodi ja Diana olivat olleet Dodin isän omistamassa Hôtel Ritz Parisissa syömässä. Kun paparazzit olivat odottamassa pariskuntaa Ritzin aulassa, Dodi ja Diana poistuivat takaovesta. Auton lähtiessä liikkeelle Al-Fayedin omistamaa asuntoa kohti paparazzit lähtivät seuraamaan sitä moottoripyörillään, jolloin Dodi käski autonkuljettajaansa Henri Paulia ajamaan ylinopeutta. Kun he saapuivat Place de l'Alman alittavalle tunnelille, kuljettaja ei saanut autoa tielle ja auto törmäsi päin tunnelin betonipylvästä ja Dodi ja Henri Paul saivat surmansa. Ainoa eloonjäänyt oli Dodin henkivartija Trevor Rees-Jones. Auto-onnettomuuden syy oli kuljettaja Henri Paulin rattijuopumus. Monet paparazzit ehtivät ottaa kuvia prinsessasta ennen kuin ambulanssi haki Dianan sairaalaan. Sairaalassa Diana kuoli noin kolme ja puoli tuntia kolarin jälkeen aamuyöllä klo 03.57. Dodi ja Henri Paul olivat jo kuolleet kolaripaikalla.

Dodi haudattiin Brookwoodin hautausmaalle, Wokingiin, Surreyn kreivikuntaan, mutta hänen ruumiinsa siirrettiin myöhemmin Al-Fayedin omistamalle kartanolle Skotlantiin. Hänen isänsä pystytti muistomerkin Dodille ja Dianalle Harrodsin tavarataloon vuonna 1998, ja toisen suuremman vuonna 2005.


Diana, Walesin prinsessa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Diana,_Walesin_prinsessa

Walesin prinsessa Diana (Diana Frances, o.s. Spencer, 1. heinäkuuta 1961 Sandringham, Britannia – 31. elokuuta 1997 Pariisi, Ranska) oli Britannian kruununperijän Walesin prinssi Charlesin ensimmäinen puoliso ja tämän lasten prinssi Williamin ja prinssi Harryn äiti.

Diana syntyi Spencerin aatelissukuun. Hän oli Althorpin varakreivi John Spencerin ja äitinsä Frances Rochen nuorin tytär. Diana kasvoi Park Housessa, Sandringhamin tilalla ja opiskeli Englannissa ja Sveitsissä. Vuonna 1975 hänestä tuli Lady Diana Spencer, kun hänen isänsä peri Spencerin jaarlin tittelin. Diana tuli tunnetuksi helmikuussa 1981, kun hänen ja prinssi Charlesin kihlaus julkistettiin.

Dianan ja prinssi Charlesin häät pidettiin St Paulin katedraalissa 29. heinäkuuta 1981 ja häitä seurasi yli 750 miljoonaa televisiokatsojaa. Avioliiton ajan Diana oli Walesin prinsessa, Cornwallin herttuatar, Rothesayn herttuatar ja Chesterin herttuatar. Avioliitosta syntyi kaksi lasta, prinssit William ja Harry, jotka olivat silloin toinen ja kolmas kruununperimysjärjestyksessä. Walesin prinsessana Diana sai kuninkaallisia tehtäviä kuningatar Elisabetilta, ja esiintyi tämän puolesta ulkomaanmatkoilla.

Diana teki laajasti hyväntekeväisyystyötä ja tuki muun muassa maamiinojen vastaista järjestöä eli International Campaign to Ban Landmines. Hän tuki useita hyvääntekeväisyysjärjestöjä, jotka tekevät työtä muun muassa kodittomien, vammaisten, riippuvaisten ja sairaiden hyväksi. Hän osallistui erityisesti HIV:n ja AIDSin vastaiseen taisteluun.

Dianan ja prinssi Charlesin avioliitto päättyi avioeroon elokuussa 1996, mutta median maailmanlaajuinen kiinnostus Dianaa kohtaan jatkui. Seuraavana vuonna prinsessa Diana kuoli 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa Pariisissa. Hänen hautajaisiaan seurasi pelkästään Lontoon kaduilla yli kolme miljoonaa ihmistä ja lisäksi kaksi ja puoli miljardia televisionkatsojaa ympäri maailman.[1]

Dianalle pystytetään patsas Kensingtonin palatsin puutarhaan. Se on tarkoitus paljastaa 1. heinäkuuta 2021, jolloin Dianan syntymästä on kulunut 60 vuotta. Patsaan on veistänyt Ian Rank-Broadley.

Kuolema
Diana kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta 1997. Myöhään edellispäivän iltana Diana ja hänen miesystävänsä Dodi Al-Fayed olivat paenneet pariisilaisen hotellin Ritzin (Dianan miesystävän Al-Fayedin isän omistama hotelli) sivuovesta tarkoituksenaan välttää valokuvaajat (paparazzit), jotka olivat leiriytyneet hotellin eteen saadakseen kuvia kuuluisasta parista. Pako ei kuitenkaan ollut onnistunut. Valokuvaajat olivat lähteneet seuraamaan mustaa Mercedes-Benzin S-sarjan autoa, joka ajoi Seinen rantaa pitkin. Pariskunta istui takapenkillä, ja oikealla etuistuimella istui Al-Fayedin henkivartija Trevor Rees-Jones. Kuljettaja Henri Paul oli kiihdyttänyt auton nopeuden tutkijoiden arvion mukaan 120–160 kilometriin tunnissa. Pont de l’Alman tunnelissa hän menetti auton hallinnan, osui Fiat Unoon ja törmäsi 13. betonipylvääseen. Al-Fayed ja kuljettaja kuolivat heti. Diana siirrettiin ambulanssilla Pitié-Salpêtrière-sairaalaan. Hänen sisäiset vammansa olivat laajoja: hänen sydämensä oli siirtynyt vasemmalta oikealle puolelle rinnassa, mikä oli repinyt samalla keuhkojen laskimon ja sydänpussin. Elvytysyrityksistä huolimatta Diana kuoli kello 4 aamulla. Trevor Rees-Jones säilyi kolarista hengissä, koska hän ainoana käytti turvavyötä.

Ranskan viranomaiset tutkivat onnettomuutta 18 kuukauden ajan. Sinä aikana 30 tutkijaa haastatteli yhteensä noin 200 todistajaa. Vuonna 1999 julkaistun tutkimuksen johtopäätös oli yksiselitteinen: alkoholin ja masennuslääkkeiden vaikutuksen alaisena ollut kuljettaja ajoi liian lujaa ja menetti auton hallinnan. Tutkijoiden mukaan Al-Fayed ja Diana olisivat selvinneet hengissä, jos he olisivat käyttäneet turvavöitä.
Post Reply