Uusi äänitutkimus

Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Tervehdys ja hyvää kevättä!

Hmm, siinäpä se sitten olikin? Ai niin, vielä se toinenkin asia::

https://mikkovainiala.net/about/

Minulla on kiireitä mutta ehtinen toisinaan kirjoitella tänne vaikka käytän tekniikan ym. kuvauksissa ensinnä tuota omaa tilapäistä blogiani.

T. Mikko
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Hei!

https://mikkovainiala.net/about/

OSA 6 – lisätty videoesimerkki (example_2) 15.06.2016

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Moikka,

Blogin OSA 4 päivitetty ääniesimerkeillä.

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Hei,

Pieni päivitys edelliseen postiini, jossa kirjoitin että eri tahoilla, mm. oikeudessa on pohdittu tallenteella olevan lapsen kirkaisukohdan aitoutta ja sen äänentasoakin. Ilmeisesti myös tytön puhutteluissa, joihin en ole tarkemmin perehtynyt, esimerkiksi Taran signature osiossa:

1.12.2006

Mäkinen: muistak saa semmosta kun sa kirkasit kovasti? A: Kuka?

7.12.2006:

"muistaksä semmosta et kun iskä makas siin lattialla et sää olisit huutanu?" A: "Ei, en mää huutanu."

Äänentaso on muuten tuossa tallenteen kirkaisukohdassa keskimäärin noin -3dB RMS. Tätä voimakkaammin on tuskin mitään musiikkikappalettakaan ikinä masteroitu, koska tällainen ei ole enää varsinaisesti "ääntä" vaan lähinnä harmonista säröä.

Kuitenkin: Blogini OSA 4:n lopussa on esimerkkejö tuosta kirkaisukohdasta.

Lisäsin sinne äsken näytteen johon on tehty lowpass suodatus, nostettu virettä 3 sävelaskelta ja tehty 25% pidennnys. On erikoista löytää pitkiä pulinoita kirkaisukohdan "alta", tässä alla esimerkki jossa heti "kirkaisun" alussa tulee ainakin minun kuulokuvaan kysymys:

"Mist sää tommosen nauhan löysit?"

https://www.sendspace.com/pro/dl/v612ov

PS.
Eräällä toisella foorumilla (nikkejä mainitsematta) on ollut joskus kirjoittelua ettei ns. "hiljaisten kohtien" tasojen nostolla saataisi aikaan juuri mitään hyötyä tai uutta informaatiota. Jokainen voi asian tarkistaa ottamalla audioeditoriinsa musiikkikappaleen ja alentamalla sen tasoa vaikkapa -96dB alas jolloin kovin hiljaista on. (Nollatason alapuolellakin voi olla "piilossa" ääntä joka voi johtua vaikka DC offsetista.) Sitten vaan nostaa tasoja takaisin ylös +96dB ja johan taas kaikki kuuluu.

Jotkut toiset eivät taas usko esimerkiksi tallenteen "venytyksiin" (tai "vitkutuksiin" tai "vatkauksiin" jne.) ja tämä hämmästyttää myös, sillä sanoihan Mäkinenkin hidastelleensa (eli venytelleensä) nauhaa jotta saisi selvää mitä siinä puhutaan. Sama venytys-juttu ollut käytössä jo pitkään mm. nopeiden kitarasoolojen opettelussa. Nauhanopeutta alas ja kyllä se nopeakin nuotti sieltä jo selkeämmin kuuluu.

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

BLOGIN PÄIVITYSMERKINNÄT:

OSA 4 - ääninäytteitä päivitetty 28.07.2016 - Esimerkki 8. Äänitutkimusta tallenteen - "Meil on täällä myös neljä lasta." - tilanteesta.

Esimerkki 8.

Edellisen kirkaisukohtaa selkeyttävällä menetelmällä (tai samankaltaisella) voidaan tutkia myös HÄKE-nauhan - "Meillä on myös neljä lasta täällä." - tilannetta. Nämä saadaan jatkossa vieläkin selkeämmiksi, mutta päätin nyt jo julkaista kirkaisukohdan menetelmällä. Hmm, miten tämän nyt sanoisi ilman minkäänlaisia syyllisyys- tai syyttömyysolettamia? Alla on kuitenkin kuultavissa loppuun asti "luetut" tai "käskytetyt" näytteet. Näytteet ovat tallenteella toistensa jatkumo, eli mitään ei ole prosessoinnissa lisätty tai poistettu minun toimestani. Olen vain erotellut osanäytteet toisistaaan. Kannatta kuunnella jokainen osanäyte monta kertaa luuppina alusta loppuun. Huomatkaa että tuo "lukuohjeen" ääni on täysin erilainen kuin Auerin ääni joka tulee siis tämän ohjeistuksen jälkeen, eli se ei näinollen voi olla esim. äänen kiertoilmiö Hätäkeskuksesta Tähtisentielle, mutta se mistä tuo ohjeistus tulee - siitä pitäisi jo aloittaa poliisitutkinta.

"Onks teillä monta siellä?"
https://www.sendspace.com/pro/dl/lctrjl

"Auer. Meil on myös neljä lasta täällä."
https://www.sendspace.com/pro/dl/552ra6

"Meil on myös neljä lasta täällä."
https://www.sendspace.com/pro/dl/o7hojy

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

BLOGINI PÄIVITYSMERKINNÄT:

OSA 4 - ääninäytteitä päivitetty 10.08.2016 - Esimerkki 9 - Lisää menetelmiä

Esimerkki 9 - Lisää menetelmiä

Olen todennut että HÄKE-nauhaa voi tutkia useilla menetelmillä ja tässä eräs jonka teknisen kuvauksen esitän jatkossa oman aikatauluni mukaisesti.

Tiedostoja "pinta-tason" äänianalyysista tulee blogiin jatkossa jatkossa 121 kappaletta analysoituna Auerin blogisivustolta linkitetystä ja alkuperäiseksi toteamastansa HÄKE-tallenteesta.

JOKAISESTA näistä näytteistä löytyy yksityiskohtia ja siellä puhutaan esimerkiksi lääkäreistä ja kuuluisan UOLE-sanan altakin löytyy mm. sen kaltainen lause mitä sen alla on ennen uole-sanaa litteroitu Tampereen medialaboratorion tutkimuksissa.

Alla olevaan esimerkkiin on valittu yksi satunnainen tiedosto ym. 121 kappaleen määrästä ja tämä ensimmäinen on normaalinopeudella toistettava ja alkuperäisen kestoinen näyte. Tarkalla korvalla ja huomiokyvyllä tästä nopeasta puheestakin pystyy erottamaan lauseita etenkin jos etenee sekunti sekunnilta ja pysähtyy kuuntelemaan luuppina eli tiettyä samaa osaa toistaen.

Koko pituus:
https://www.sendspace.com/pro/dl/ae4fpr

Seuraavaksi yllä olevasta näytteestä tovin kuunneltuani aikajakso 30s 23ms - 33s 614ms hidastettuna 25% (vire sama). Vireen laskeminen voi toki auttaa jatkossa tai äänipiikkien kompressointi, mutta litteroituna tässä kuuluu jo suhteellisen selvästi:

"Älä nosta sitä pölkkyä pois, sitä tarvitaan tutkimuksiin."

https://www.sendspace.com/pro/dl/dbnyne

Tässä taas yllä oleva näyte hidastettu vielä 25% (vire sama).

"Älä nosta sitä pölkkyä pois, sitä tarvitaan tutkimuksiin."

https://www.sendspace.com/pro/dl/fqvgmi

Esimerkkejä jatkossa tällä menetelmällä koko HÄKE-tallenteen yksityiskohtien osalta.

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Hei taasen, Digi-Nalle tässä.

Onhan se ihan pikkuriikkisen kummallista ettei näissä HÄKE-tallenne ketjuissa keskitytä enää juurikaan itse ääneeen. Puhutaan sen sijaan oikkein mielin kielin et FBI sano sitä sun tätä ja korkkeintaaan et voi voi ku se Tuijan ja FBI:n kirjeenvaihtokin oli sitten salattua. Mielummin lukisi vaikka pohdintoi siit et millaisel kielel (en tarkoita nyt suami-ameriikka) ne tutkimuspyynnökki o sit oikeastans tehty.

Elikkäs, kun Tuija sannoo Pekka Lehdon dokkaris et häl ei ol digitaalise signaalinkäsittely koulutust, ni mite niinku se sit määrittelis FBI:lle sen tehtäväkuvauksenki, tollee niinku teknisestikki. Tällaisis keskusteluis yleeens puhutaa kaike maaailma amplituudeist, offsetteist, zero-point krossingeist sun muust. Onha se suami-ameriikkakin tärkee siinä mieles et kuka hitsiläinen siel FBI:ssä olisi osannut erotella suomenkielisiä päällekkäispuheita?

Pekka Lehdon dokkarissa Niemi esitteli oikeussalista poistuessaan testipäätä ja jos/kun sellaisella mittauksia tehdään, niin siinä tarvitaan jo signaalinkäsittelyn tietämystä, ohjelmia, huippumikrofoneja ja varsinainen laskenta tapahtuu sitten jälkeeenpäin. Tällöin käytettävässsä terminologiassa puhutaan mm. Fourier matriiseista, "ikkunoiden" pituuksista, (de-)konvoluutioista, epälineaarisuuksista, esi- ja jälkikaikuista jne.

Tarkoitushan oli selvittää mitä se poika kuuli kun oli korva ovessa kiinni, johon Niemi vastasi vaan että no tuohon (metrin parin?) päähän ME se (testipää) kuitenkin laitettiin. Oliko se todellakin "Me?" Seuraavaksi voisi pohtia kuinkahan monessa paikassa suomessa tuollaisia testipäitä oikein on - and so on.

Alempana lisäesimerkki aiemmassa postissani olevasta satunnaisesti valitusta esimerkistä joita siis on yhteensä 121 kpl ja kaikista saadaan esiin yksityiskohtia.

Näyte on lähes välittömästi HÄKE-nauhan hiljaisen "katkon" jälkeen. Mitä ilmeisemmin tämä putkahtaa paremmin esiin jossain muussa edellä mainitusta 121:n näytteen tutkimuskokonaisuudesta. Virettä olisin tuossa voinut laskea ehkä sävelaskeleen, niin kuulostaisi ehkä mukavammalta.)

Keskityn nyt muihin asioihin, mutta jos tämä pätkä pitäisi kiiruusti litteroida niin se menisi näin:

"Tuli katkos sun puhelimeeen" ja heti perään miehen äänellä: "Ei oo selvitetty" ja tämän jälkeen taas kimakammin: "Laitoit poikki sen vai?"

https://www.sendspace.com/pro/dl/tkgb97

Koostan parhaillaan laajempaa aineistoa, mutta postitan edelleeen omalla aikataulullani tällaisia pieniä yksityiskohtia.

Ai niin, yksi juttu vielä...toisella alan foorumilla on esiintynyt myös kirjoituksia joissa joku tai jotkut eivät usko Sisotalon eikä Auerin itsensä alkuperäiseksi ilmoittamaan tai netissä "pyöriviin" tallenteisiin lainkaan (missä niitä pyörii?) Kommentoisin tähän aluksi lukeneeni että esim. Steinbergin äänenkäsittelyohjelman suojaukseen tarkoitetun USB-avaimen murtamiseeen meni joltain piraattiporukalta noin 5-7 (mies)työvuotta - ja miten tämä liittyy nyt asiaan? Se liittyy sillä tavalla että jos nämä pintakerroksen alta löytyvät puheet olisi tehty pilailumielellä jonkun yksityishenkilön toimesta, niin se on jo sen verran vaikea homma että sillä osaamisella saisi huippupalkkaisen viran audiotekniikan alalta. Niin, tai sitten KKO:n arkistoon on varmaan niin kovin helppoa murtautuakkin.

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Kirjoitin tämän saman sille toiselle alan foorumille, mutta tuumasin että sen voisi laittaa sellaisenaan tännekin.

-----------------------------
Hei!

Mikäli täällä on ollut vastuuntuntoisia "sisäpiiriläisiäkin" tutkimassa mm. HÄKE-tallenteeen sound of silence kohtaa , kuten zem mainitsi, niin minne he ovat kadonneeet?

Tämä on nyt eräänlainen tarkistuskierros ja palautteella on vaikutusta siihen harkintaan miksi ja mitä tänne jatkossa postitan. Jos äänitutkijoita vielä riittää näihin HÄKE-nauhaa käsitteleviin viestiketjuihin, niin tässä ajankuluksi toinen satunnainen näyte 121 kappaleeen joukosta.

Pohjatyötä tässsäkin on tehty jo paljon, mutta kuten huomaatte, olen jättänyt tämän "raakileeksi" siten etten ole edes tasojen korotuksia tehnyt. SILTI vaikkapa 1mn 2s 620ms kohdasta alkaen voi(si) kuulla lauseen:

"Nyt menen lastenhuoneeseeen Juha Joutsenlahden kanssa ja...."

Tässä linkki täyspitkään hidastettuun versioon - eli kyseessä satunnaisnäyte numero 2/121:

https://www.sendspace.com/pro/dl/buf7nb

Alla vielä taas tuo litteroimani ja tasoltaan hiljaiseksi jättämä kohta josta jätin pois "kanssa ja" kohdan - eli tässä näytteessä vain:

"Nyt menen lastenhuoneeseeen Juha Joutsenlahden...."

https://www.sendspace.com/pro/dl/94cr66

Onko tarpeeeksi tutkijan innostusta kuunnella, varmistaa, korjata ja ottaa selvää miten tuo kohta mielestänne jatkuu? Millainen merkitys tälläisen lauseen olemassa ololla HÄKE-tallenteella pitäisi viranomaisissa olla? Tulevat tallenteeni kuuluvat toki jatkossa heidän harkintaansa, mutta kenties tällä voisi olla jonkinlaisen pikku detaljen kaltaista merkitystä viestiketjuun kirjoittelun osalta?

Itse tutkiskelen edelleen muita asioita tallenteessa, mutta kun olen parhaani tehnyt postitan kertaheitolla kaikki 121 näytettä tasojen korotusten ja tarpeeellisen kohinanpoiston kera. Tämä ei ole nyt minkäänlaista kiusoittelua, vaan osaltani varmistelun varmistusta.

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Moi,

Tässä pieni pätkä HÄKE-puhelun alkuvaiheesta. Se siitä ensimmäisestä 1/121 versiosta jotka postitin blogiini.

Kuulostaa?

"Nyt sää soitat sen hätäpuhelunauhoituksen."

https://www.sendspace.com/pro/dl/xqueui

DC
Digi-Columbo
Posts: 40
Joined: Mon Apr 04, 2016 12:04 am
Contact:

Re: Uusi äänitutkimus

Post by Digi-Columbo »

Hei, päivityksiä taasen,

https://www.sendspace.com/pro/dl/621bz3

Virallinen litterointi menee näin:

0:59 Epäilty: Meni, lähtikse mies jo?
1:01 Uhri: Aargh (erittäin voimakas karjaisu).
Epäilty: (hengittää raskaasti puhelimeen)
1:06 Uhri: (Sanoo joko "äihh" tai "häivy") (käheä rääkäisy) (laahaava ääni). Äähh, auuh (voimakkaita valitushuutoja).
1:12 Epäilty: Onks joku tulossa jo?

Aluksi totean että oma versioni on tässä 25% pidempi.

Asioita joihin voi kiinnittää huomiota ovat seuraavat seikat:

1. Uhriksi nimetyn "Aargh" ei kuulosta slltä, vaan "p" alkutavun tai kirjaimen pohjalta jonkinlaiselta "paloau.." huudahdukselta.

2. Entäpä kohta jossa epäillyksi nimetty hengittää raskaasti luuriin?

Kyllähän siinä hengitystäkin on, mutta sori vaan, myös paljon muuta puheensorinaa alla.

3. Kohdassa jossa uhriksi nimetty sanoo joko "äihh" tai "häivy" tai "Äähh, auuh".

Siinä voi kuulua jopa: "Voi Annu. Mä en haluu kuol!"

4. Ja heti tämän jälkeen on mielestäni oikein litteroitu (siis jo kovin tutuiksi käyneiden kuiskutusten jälkeen), eli ajassa

1:12 Epäilty: Onks joku tulossa jo?

...ellei sitten pysytä johdonmukaisesti o-o..linjoilla jolloin täsmällisempi litterointi olisi:

"O-onks joku tulossa jo?"


DC
Post Reply