Tiedote murha.infossa julkaistun kirjoituksen johdosta

Tekniset ohjeet ja tiedotukset ylläpidolta kirjoittajille ja lukijoille.
Post Reply
User avatar
Runar
Posts: 55
Joined: Sat Jul 27, 2013 3:03 pm

Tiedote murha.infossa julkaistun kirjoituksen johdosta

Post by Runar »

Ylläpidon (ja sihteerin puolesta) edustajana annetaan seuraava tiedote:

Perjantaina, 18. joulukuuta 2015

Tiedote liittyy tähän ao. viestiin:
Kirjoittaja erämaaetsivä » Pe Joulu 18, 2015 1:06 pm

turumurre:
Jos vaikka nimimerkki Jemmaa ei tavoitettaisikaan vastaamaan kirjoituksistaan, niin Hejacin vastuuhenkilöt tavoitetaan, Hejac esi- ja jälkimoderointia suorittavana on suoraan vastuussa palstoillaan olevista entisistä ja tulevista kirjoituksista.

Lisäisin vielä, että Hejac on käsittääkseni rekisteröity yhdistys. Mahdollisessa tutkinnassa kaikkien jäsenten henkilöllisyys on helposti selvitettävissä. Mikäli vastuuhenkilöt koittavat suojata jäsenistönsä henkilöllisyyttä, esim. hävittämällä jäsenrekisterejä ym. niin syytetaakka vaan kasvaa ko. henkilöiden osalta.
Lähde: http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... &start=210

Hejac ry ja hejac foorumina ei normaalisti kommentoi millään tavalla muualla esitettyjä väittämiä ja/tai uhkauksia ilman erityistä syytä. Tässä tapauksessa siihen on kuitenkin tuo mainittu erityisen painava syy.

Näin ollen olemme katsoneet aiheelliseksi konsultoida asianajajaa tässä asiassa ja hänen lausuntoonsa pohjautuen tiedotamme seuraavaa:

Todettakoon ensinnäkin, että jäsenrekistereiden hävittäminen olisi käytännössä mahdotonta ja muutenkin kaikin puolin täysin järjetöntä koska sellaisesta jää ilman muuta kiinni heti. Rivikirjoittajien henkilöllisyys taas ei ole yhdistyksen tiedossa eikä edes kuulu yhdistykselle.

Kuitenkaan hejac ry ei tule luovuttamaan koskaan mitään tietoja jäsenistään ulkopuolisille eli ts. muille kuin viranomaisille sillä edellytyksellä, että viranomaiset pyytävät tietoja rikostutkintaan.
Silloinkin tietoja pyydetään vain niiltä osin kuin se jonkun epäillyn rikoksen selvittämiseksi on tarpeen, ei mielivaltaisesti. Syytetaakka ei ole siis kasvamassa, sikälikin kun mitään syytteitä ei ole edes nostettu ketään vastaan koskien Ulvilan surmasta pitkään epäiltynä ollutta uhrin, Jukka Sakari Lahden aviovaimoa Anneli Aueria, joka on nyt hovioikeuden lainvoiman saaneella tuomiolla vapautettu häntä vastaan ajetusta ensisijaisesta syytteestä joka oli murha sekä niin ikään toissijaisesta syytteestä joka oli tappo (KKO:n ratkaisu 18.12.2015: Ei valituslupaa).

Foorumi ei ole sallinut eikä tule sallimaan henkilöön kohdistuvaa herjaamista, haukkumista tai mitään muutakaan asiatonta ja/tai laitonta kuten esimerkiksi uhkausta vahingoittaa syytteestä vapautettua tai tämän omaisuutta.
Tällaista toimintaa tämän tekstin laatija ei ole havainnut, mutta aikaa kuluu huomattavan paljon muihin asioihin niin foorumilla kuin yksityiselämässäkin, että ylläpito ja ylläpidon edustajat eivät lue kuin satunnaisesti Ulvilacase-osiota, emmekä kaikkia viestejä edes ehtisi lukea.
Ylläpito ja moderaattorit valvovat keskustelua saamiensa ilmiantojen perusteella.
Nähtävästi aihetta on myös edelleen korostaa että jokainen kirjoittaja yksin vastaa omista kirjoituksistaan, Ulvila-ketjussa, mutta myös jokaisessa muussa ketjussa. Kirjoittajat kirjoittavat viestinsä omina mielipiteinään foorumille, eivät yhdistyksen nimissä.
Ulvilan surma ei ole ainoa selvittämättömäksi jäänyt henkirikos Suomessa jossa on ollut vahva epäilty/epäiltyjä, jotka on sitten joko tutkinnassa, syyteharkinnassa tai tuomioistuimessa todettu syyttömiksi.

Mikäli yksiselitteisiä asiattomuuksia ilmenee, on syytä olla viipymättä yhteydessä hejacin ylläpitoon sähköpostilla tai mahdollisuuksien mukaan allekirjoittaneeseen yksityisviestillä, mikäli mahdollista.

Vertailukohtana on syytä mainita, että Bodomin surmista epäilty, sittemmin syytteistä vapautettu eläkkeellä oleva linja-autonkuljettaja Nils Gustafsson teki vapauttavan tuomion saatua lainvoiman, tutkintapyynnön poliisille joka koski useita lehtiä, toimittajia ja muutamia yksityishenkilöitä.
Poliisi aloitti asiassa esitutkinnan ja kuulusteli noin 15 eri henkilöä rikoksesta epäiltyinä, rikosnimike oli pääasiassa kunnianloukkaus, muutaman kohdalla törkeä kunnianloukkaus tai laiton uhkaus.
Asia eteni aikanaan poliisilta kihlakunnansyyttäjälle syyteharkintaan, mutta kaksi syyttäjää päättivät, että syytteitä ei nosteta ketään vastaan.
Edes tähän päivään mennessä kaikki Nils Gustafssonia syyllisenä pitävät eivät ole malttaneet mieltään vaan iäkästä miestä on haukuttu mitä alatyylisimmillä sanoilla, jota ei tulla hejacissa hyväksymään, kohdistui se sitten Gustafssoniin, Aueriin tai keneen tahansa.
Kysymyksessä kiistatta on todella suurta julkisuutta saanut rikostapaus, ei poliisi ole ilman painavia syitä useinkaan halukas aloittamaan esitutkintaa, ilmeisesti siksi, koska se (laaja ja kallis esitutkinta) usein päättyy syyttämättäjättämiseen.

Jokaisella on kuitenkin sananvapaus ja oikeus sanoa mielipiteensä siitä, onko Ulvilan surmasta syytteestä vapautettu Anneli Auer syyllinen vai syytön, kuten esimerkiksi em. Bodomin tapauksessa.
Uhrin lesken, Anneli Auerin nimi on lähes koko suomen kansan tiedossa, joten sen editoiminen hejacissa tuskin johtaisi mihinkään.
Vaikka hejac kieltäisi Auerin nimen julkaisemisen, ei se estä hänen nimen julkaisua muilla foorumeilla tai lehdissä. On kuitenkin lopulta yksin Auerin omassa harkinnassa, miten hän haluaa menetellä sen suhteen, että hän saisi elää ja rakentaa tulevaisuuttaan rauhassa.

Sihteerin ollessa vielä väliaikaisesti poissa henkilökohtaisten syiden vuoksi, toimin hänen sijaisenaan Ylläpidon valtuuttamana.

Sihteerin psta,

Runar ja Ylläpito
Moderaattori
Post Reply