RMS Titanic, 15.4.1912

Onnettomuudet ja niihin johtaneet syyt
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

RMS Titanic, 15.4.1912

Post by will »

Onnettomuuden aiheutti törmäys jäävuoreen, josta todennäköisesti otettiin linkin kuva kaksi päivää ennen onnettomuutta. Alkuperäinen vedos kuvasta on myynnissä.
http://rrauction.k2imgs.com/content/ima ... 8128_1.jpg

Onnettomuuden jälkeen otettu kuva jäävuoresta, johon maalijäljistä päätellen on törmätty:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... isberg.jpg

Suomalaisia menehtyi 43 ja pelastui 20 henkeä. Kaikkiaan uhreja oli 1517 ja selviytyneitä 706 henkeä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_T ... kustajista
http://fi.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: RMS Titanic, 15.4.1912

Post by -Uta- »

Titanicilta pelastunut suomalainen kertoo kauhujen yöstä: Ohi mennyt laiva ei auttanut
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tit ... #gs.uay34k
Julkaistu 12.04.2012 18:59 (Päivitetty 16.04.2012 08:36)

Artikkelin kuva: https://im.mtv.fi/image/303420/landscap ... 374636.jpg

Keski-Pohjanmaalta on löytynyt nauhoite, jolla Titanic-laivalla ollut suomalainen kertoo laivan uppoamisesta sata vuotta sitten.

Suomalainen Anna Turja oli vain 18-vuotias, kun hän lähti Oulaisista Pohjois-Pohjanmaalta Amerikkaan töihin sisarensa perheen houkuttelemana.


Matka kulki Hangosta Southamptoniin, josta matka jatkui neitsytmatkalleen lähteneellä loistoristeilijä Titanicilla. Titanicilla oli 63 suomalaismatkustajaa, joista Anna Turja oli 20 pelastuneen suomalaisen joukossa. Veteliläinen Simo Kangas kävi 1970-luvun alussa sukuloimassa Yhdysvalloissa Kaliforniassa, ja vieraili tällä reissulla myös Anna Lundin, (os. Turjan) kotona. Hän nauhoitti C-kasetille Annan kertomuksen Titanicin kohtalon yöstä.

Ennen matkaa: "Lähden Hangosta, saimme liput Titaniciin"

Anna lähetti 3.4.1912 sisarelleen kirjeen Hangosta ja kertoi, että hän oli noin sadan muun suomalaisen kanssa matkustamassa Hangosta ja heillä oli jatkoyhteys Titaniciin.
Wikipedian matkustajaluettelon mukaan Annan houkutteli Amerikkaan hänen sisarpuolensa Marian aviomies. Mies lupasi Annalle työpaikan. Southamptonissa Anna nousi Titaniciin ja jakoi hytin kahden naisen ja toisen heistä lasten kanssa.
– Se oli kaunis laiva, niin kuin kaupunki. Siellä oli kaikki niin hyvin, ettei voinut paremmin olla. Me olimme kolmannen luokan matkustajia, ja siellä oli kolmannellekin luokalle kaikkea - oli musiikkia ja sai syödä vielä myöhemällä mitä tykkäsi, Anna kertoo nauhoituksella.

Törmäyksen hetkellä: "Meidän piti toimia omin päin"

Kaikki naiset olivat hytissään, kun Titanic törmäsi jäävuoreen. Anna heräsi törmäykseen, joka hänen mukaansa tuntui tärinältä. – Olin justiin päässyt uneen, kun se ajoi siihen jäävuoreen. Se oli kova jysähdys. Ajattelin, että vissiin se ajoi johonkin karille. En noussut heti edes ylös, Anna kertoo. Annan hytissä majoittuneen naisen veli tuli herättämään seuruetta. Mies sanoi, että "tulkaa pois ruumasta, tai olette pian meren pohjassa".
Anna ei ollut peloissaan, mutta hänen hyttitoverinsa olivat. Kukaan ei kuitenkaan kiirehtinyt pukeutumista eikä kannelle menoa. Toisen naisen kannustamana Annakin poistui hytistään. – Siellähän oli niin sekasorto, että siitä heti arvasin, että jotakin suurta oli tapahtunut. Näin paljon pyörtyneitä ihmisiä. Annan mukaan henkilökunta ei kuitenkaan antanut mitään tietoa siitä, että laiva oli uppoamassa. – Jos sen ihmiset olisi saanut tietää, ei sieltä olisi yhtään pelastunut. Kaikille olisi henki ollut niin kallis, ei ne olisi olleet siellä niin rauhallisia. Wikipedian Titanic-luettelossa kerrottujen tietojen mukaan seurue lähti kulkemaan kohti kantta, mutta eräs merimies yritti estää heitä. Naiset kuitenkin kieltäytyivät tottelemasta. – Meille ei oltu kerrottu, mitä oli tapahtunut, joten meidän piti toimia omin päin, Anna kertoi Wikipedian tietojen mukaan. – Ihmettelimme vain, että mihin meidän pitää nyt mennä. Meillä oli sellainen usko, että sieltä tulee laiva, joka pelastaa meidät.

Taistelu pelastusveneistä: "Soitto ja laulu raikuivat"

Annan mukaan oli pelkästään sattumaa, että heidän onnistui päästä venekannelle.
– Me päätettiin nousta sinne aivan ylimmälle täkille (kannelle), niin että pääsemme paremmin pelastuslaivaan. Eräs tyttö meni eellä ja minä perässä. Siellä oli kuitenkin niin kylmä ja pimeä, että minä sanoin, etten ainakaan jää sinne. Minä tulin yksin alas ja se tyttöhän hukkui. Anna tapasi muita suomalaisia matkalla alas. – Me menimme yhteen musiikkiruumaan, jossa soitettiin ja laulettiin. Vissiin ne olivat yhtä tietämättömiä kuin mekin. Olisimme varmaan istuneet niin kauan kuin laiva olisi mennyt meren pohjaan, mutta ne laivan miehet ajoivat ihmisiä pois ja panivat oven lukkoon. Suomalaistytöt tiesivät, missä pelastusveneitä lasketaan. He suuntasivat sinne katsomaan.
– Siellä oli sääntö, että ainoastaan lapset ja naiset otettiin pelastusveneeseen. Ei miehiä, paitsi ne, jotka onnistuivat jotenkin narraamaan. Laivan miehet huusivat vain naisia ja lapsia, ne tulivat hakemaan meitä ja lähtivät nopiaan viemään sinne, josta veneitä pantiin alas. Meidät kaikki nostettiin sinne, se (pelastusvene) oli melkein jo täynnä, kun se laskettiin mereen, Anna kertoo nauhoitteella. – Ei se ollut kovin kauaa, kun se laiva painui mereen ja se oli aivan pystyssä, siitä on kuvakin.

Pelastusveneessä: "Meressä oli paljon käsiä"

Anna pelastui luultavasti veneeseen nro 15. Kun he olivat soutaneet pois laivan luota, Anna kuuli kovia räjähdyksiä ja näki laivan valojen sammuvan. Heidän pelastusveneensä oli aivan lähellä, kun Titanic upposi. Anna kehuu veneensä soutajia.
– Jos meillä ei olisi ollut niin hyvät soutajat, olisimme joutuneet siihen pyörteeseen ja menneet alas. Veneet olivat aivan täynnä - jos siellä olisi tullut vähänkään liikettä ja rauhattomuutta, olisi vesi tullut heti sisään. – Siellä oli aivan pimeetä ja soudeltiin. Atlantti oli niin tyyni kuin peili, jos siellä olisi ollut vähänkin aallokkoa, ei sieltä olisi ketään pelastunut. Valitus ja avunhuuto oli hirveää, kuvasi Anna vedessä olleiden huutoja. Kun laiva upposi, ympäröi pelastuneet vain musta vesi. – Se oli kaikkien kovinta, kun kuuli niitten ihmisten valituksen, kun se laiva painui veden alle. Monia satoja pyysi apua. Sitten lopuksi kuului niin kuin semmoinen hymni vain, kun se painui. - Ja meressä oli paljon käsiä, siellä oli paljon ihmisiä. Ne, jotka jaksoivat viimeiseen asti taistella elämänsä puolesta, ne pelastuivat. Annan pelastusveneen poimi merestä lopulta Carpathia-niminen alus. Tätä ennen ainakin yksi laiva oli kuitenkin ohittanut seurueen. – Minä näin, että siitä ohi meni Californian-niminen laiva, mutta se ei tullut meitä auttamaan. Se meni niin likeeltä, että me näimme ne valot. Se tiesi, että laiva on hädässä. Kuulin, että työmiehet olisivat tahtoneet tulla auttamaan, mutta herrat eivät tahtoneet. Ne olivat antaneet Titanicille monta varoitusta ja ne Titanicin herrat olivat vissiin vähän mahtavasti niille vastanneet. En tiedä, kuinka paljon näissä tarinoissa on perää, Anna kertoo kasetin nauhalla. Kun muut pelastustöihin tulleet laivat ehtivät paikalle, oli tilanne monen kohdalta jo ohi. – Eivät ne siellä kylmässä suolavedessä kauaa selvinneet, Anna sanoo. Esimerkiksi Annan kanssa samassa hytissä ollut suomalaisperhe lapsineen ei pelastunut.

Takaisin maissa: "Olin kuolleiden joukossa"

Carpathialla pelastuneet otettiin hyvin vastaan. Vedestä poimitut odottelivat kansilla pelastusliivit päällään ja välillä iski epäusko - pääsemmekö tälläkään laivalla maihin?
Anna vietiin Carpathialta St Vincent'sin sairaalaan. Anna oli vaatteitaan lukuun ottamatta menettänyt kaiken omistamansa. Mukana oli myös pelastuneita, jotka olivat menettäneet perheensä turmassa. – Kansanjoukko oli siellä New Yorkin rannassa meitä vastassa. Siellä hospitaalissa oli väkeä läpi yön, ulkomaalaisilla oli myös tulkkeja apunaan, Anna kertoo nauhalla. Annan nimi kuitenkin puuttui matkustajaluettelosta, joten hänen pelastumisestaan ei saatu heti tietoa. Vasta 5-6 viikkoa myöhemmin hänen perheensä sai Annalta kirjeen, jossa selvisi, että hän oli elossa. – Minä olin kanssa kuolleitten joukossa, minä sitten äitille kirjoitin ja äiti sanoi heti, ettei olisi uskonut, että olen elossa, kun olin kuolleitten joukossa ollut, Anna kertoo.

Onnettomuuden jälkeen: "Se pitää itte kokea"

Onnettomuuden jälkeen Anna mietti turmayön tapahtumia paljon. Hän uskoo, että nuoren tytön kokemattomuus auttoi häntä selviämään. – Varmaan Jumala antoi minulle niin paljon ymmärrystä ja voimaa, että pystyin ottamaan sen kaiken vastaan. Mutta elämä oli kokematon silloin, en nyt pystyisi ottamaan sitä kaikkea vastaan.
– Niille kaikille rikkaille, niille se oli niin suuri ihme, että miten köyhä suomalainen tyttö on voinut pelastua kun miljönäärejä hukkui. Annan mukaan lukuisista Titanicin kohtalosta kertovista tarinoista ja elokuvista huolimatta kukaan ulkopuolinen ei voi ymmärtää, mitä jäämerellä tapahtui 14.4.1912. – Se oli semmoinen yö, jota minä en voi sanoa toiselle eikä toinen voi käsittää minkälainen se oli, se pitää itte kokea, Anna kertoo nauhalla. – Laivanhan piti olla uppoamaton, mutta Jumalan voimat olivat suuremmat. Anna ei koskaan palannut Suomeen. Hän kuoli 20.12.1982 Long Beachissa, Californiassa. Anna Turja oli kuollessaan 89-vuotias.

Titanicin uppoamisesta tulee sunnuntaina kuluneeksi 100 vuotta. Titanicin myötä hukkui yli 1500 ihmistä, noin 700 pelastui - joukossa kaksikymmentä suomalaista.

Sitaatit ovat Anna Turjan Simo Kankaalle antamasta haastattelusta. Kangas haastatteli Annaa 1970-luvun alussa Kaliforniassa. Lauseet on purettu C-kasetilta.

Tiedot Anna Turjan matkasta perustuvat Turjan nauhoitettuun kertomukseen sekä Wikipedian keräämään Titanic-tietokantaan
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: RMS Titanic, 15.4.1912

Post by härkä »

http://titanic.mirror.co.uk/?_ga=2.1514 ... 1508606277
Image
Linkissä tarinoita ja kuvia, tosin kaikki englanniksi.
Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: RMS Titanic, 15.4.1912

Post by -Uta- »

Tänään tv:ssä: Olisiko vain kolme kirjainta voinut pelastaa Titanicin?
https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a ... 0340b6abf1
Tänään klo 6:10

Vuonna 1912 MSG:llä merkittiin kiireelliset, kapteenille kuuluvat viestit.

Titanic törmäsi huhtikuussa 1912 jäävuoreen ja upposi, mutta se, joka väittää, että suuronnettomuus johtui vain siitä, ei tiedä tarpeeksi taustoja.

Nuo taustat käydään tänään läpi Historia-dokumentissa lukuisten asiantuntijoiden voimin. Heidän mukaansa Titanic ei missään nimessä uponnut vain yhden syyn vuoksi, vaan tosiasiassa katastrofiin johtivat sadat pienet sattumukset. Varsinaisia avaintekijöitä oli kymmenkunta. Näiden seikkojen kasautunut yhteisvaikutus johti uppoamattomaksi väitetyn Titanicin surullisen loppuun.

Yksi ratkaisevista asioista oli kolmen kirjaimen yhdistelmä MSG. Se tulee englannin kielen sanoista Master Service Gram ja tarkoittaa tärkeää lennätinviestiä, joka on tarkoitettu kapteenille – ja joka kiilaa kiireellisyydessä kaikkien muiden viestien edelle. MSG:tä käytettiin juuri jäävuorista varoittamisen yhteydessä.

Vuonna 1912 useimmilla Atlantin ylittävillä laivoilla oli käytössään Guglielmo Marconin keksimä langaton lennätin eli radiolaite. Sen avulla laivat saattoivat viestiä toisilleen morseaakkosia käyttämällä. Titanicilla laitetta käyttävät sähköttäjät eivät kuitenkaan olleet varustamon, vaan Marconin kaupallisen yrityksen palkkaamia. Siten etusijalla olivat matkustajien lähettämät maksulliset viestit. Ne syrjäytettiin vain, jos viesti alkoi MSG-yhdistelmällä. Aloitus oli sitäkin tärkeämpi, koska Titanicin radistit eivät olleet navigoijia eivätkä siten osanneet tulkita esimerkiksi viesteissä olleita numeroyhdistelmiä.

Kohtalokkaana yönä Titanic sai varoitusviestejä peräti kahdelta laivalta. Kello 21.52 saapuneesta Mesaban viestistä puuttuivat kuitenkin ratkaisevat kirjaimet MSG, eikä varoitus tavoittanut koskaan kapteeni Edward J. Smithiä. Samoin kävi noin tuntia myöhemmin SS Californianilta tulleelle, edellistäkin vakavammalle viestille. Siitäkin puuttuivat nuo kolme tärkeää kirjainta.

Jään ympäröimänä pysähtymään joutuneelta Californianilta huomattiin, että Titanic jatkoi matkaa, jolloin sitä yritettiin vielä varoittaa uudestaankin. Se oli turhaa, ja Titanic törmäsi tunnetuin seurauksin jäävuoreen. Mukanaan merenpohjaan alus vei 1 500 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

Image

https://img.ilcdn.fi/3zqCrrK8_QO7vnmxHD ... bfd1d1.png
Dokumentissa selvitetään myös, miten Titanicin sisaraluksen Olympicin onnettomuus vaikutti välillisesti Titanicin tapahtumiin. Olympic kuvassa vasemmalla. GL ARCHIVE / ALAMY STOCK PHOTO, YLE

Titanicin tarina tänään TV1:llä kello 19.00.
JENNI UOTINEN /IL
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: RMS Titanic, 15.4.1912

Post by härkä »

Vuonna 1912 useimmilla Atlantin ylittävillä laivoilla oli käytössään Guglielmo Marconin keksimä langaton lennätin eli radiolaite. Sen avulla laivat saattoivat viestiä toisilleen morseaakkosia käyttämällä. Titanicilla laitetta käyttävät sähköttäjät eivät kuitenkaan olleet varustamon, vaan Marconin kaupallisen yrityksen palkkaamia. Siten etusijalla olivat matkustajien lähettämät maksulliset viestit. Ne syrjäytettiin vain, jos viesti alkoi MSG-yhdistelmällä. Aloitus oli sitäkin tärkeämpi, koska Titanicin radistit eivät olleet navigoijia eivätkä siten osanneet tulkita esimerkiksi viesteissä olleita numeroyhdistelmiä.


Ote Utan linkistä.
Katselin ohjelman toisella silmällä. ( Toisella katselin futista)
Kyllähän tuo MSG varmasti merkitsi paljon.
Lennätintä ilmeisesti haluttiin käyttää ihan vaan viesteihin tyyliin Hei nyt ollaan täällä ?
Kuten otetaan selfieitä tässä ajassa ja viskataan ne nettiin.

Olihan monia muitakin , kuten se väistöliike , heikot niitit sun muut.
Ihan hyvä ohjelma , joka kannattaa katsoa , jos on Areenassa.
Hyvä kun huomioit-Uta-
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: RMS Titanic, 15.4.1912

Post by -Uta- »

Titanicilta selviytyi kuusi miestä, jotka karkotettiin heti pelastumisen jälkeen – dokumentti paljastaa heidän kohtalonsa
Aiemmin ei ole tiedetty, mitä miehille kävi.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007925069.html
Ina Kauppinen
16.4. 23:04


Image
Titanic upposi neitsytmatkallaan huhtikuussa 1912 Pohjois-Atlantilla.­
KUVA: THE CANADIAN PRESS / ZUMA / MVPHOTOS, TWITTER


Kun risteilyalus Titanic upposi Atlantilla huhtikuussa 1912 törmättyään jäävuoreen, tuhannet ihmiset putosivat hyiseen veteen. Suurin osa matkustajista kuoli.

Selviytyneiden joukossa oli kuusi miestä, jotka olivat kotoisin Kiinasta ja Hongkongista. Yksi heistä oli Fang Lang, jonka pelastuminen meressä kelluneen oven päältä inspiroi Hollywood-elokuva Titanicin kuuluisan kohtauksen, South China Morning Post kertoo.

Aiemmin ei ole tiedetty, mitä miehille kävi sen jälkeen, kun heidät oli karkotettu. Kuusikosta julkaistiin hiljattain Kiinassa dokumenttielokuva The Six, jossa paljastetaan miesten myöhemmät vaiheet. Heidän koettelemuksensa eivät päättyneet laivaturmaan, BBC kertoo. Miehet karkotettiin Kiinasta välittömästi ja lähetettiin brittihöyrylaivalla Kuubaan.

Miehet ehtivät kuitenkin joutua lännessä vallalla olleen kiinalaisvastaisen hengen kohteeksi. Miehiä kutsuttiin mediassa ”otuksiksi,” jotka olivat rynnänneet pelastuslautoille ”ensimmäisestä vaaranmerkistä” ja piiloutuneet penkkien alle tai, että he pukeutuivat naisiksi päästäkseen pelastuslautoille.

Dokumentissa todistetaan, etteivät miehet olisi voineet piiloutua pelastusveneisiin, eikä mitään todisteita ole siitä, että miehet olisivat pukeutuneet naisiksi. Päinvastoin miesten kerrotaan yrittäneen auttaa muita pelastumaan. Miehet eivät olleet myöskään salamatkustajia vaan merimiehiä matkalla töihin, NBC News kertoo.

Kuubasta miehet matkasivat pian Britanniaan, jossa oli merimiehistä pulaa ensimmäisen maailmansodan aikana.

Yksi miehistä sairasteli pitkään Titanicin uppoamisen jälkeen ja lopulta kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1914. Hänet haudattiin merkitsemättömään hautaan Lontoossa. Muut työskentelivät Britanniassa vuoteen 1920. Osa oli mennyt naimisiin Britanniassa ja saanut lapsia. Maahanmuuttovastaisen politiikan takia heidät kuitenkin karkotettiin.

Yksi miehistä karkotettiin Hongkongiin, toinen matkusti Intiaan, kolmas Kanadaan ja Fang Lang päätyi Britannian ja Hongkongin välillä työskenneltyään lopulta Yhdysvaltoihin.

Fang Langin poika Tom Fong kertoo, ettei isä puhunut kokemastaan. Hän uskoo syynä olleen osaksi trauma ja osaksi selviytyjiin ja erityisesti kiinalaisselviytyjiin liitetty stigma. Fong kertoo, että hänen isänsä joutui taistelemaan rasismia vastaan useasti. – Hän oli mukava herrasmies, kunnes hän koki, että jotain syrjittiin etnisyyden takia.
Fang kuoli vuonna 1985 90-vuotiaana.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: RMS Titanic, 15.4.1912

Post by -Uta- »

Ennennäkemätön video Titanicista julki – Antaako lisätietoa laivan traagisesta kohtalosta?
700 000 kuvan perusteella tehdyn 3D-mallinnoksen toivotaan antavan lisätietoa siitä, mitä tapahtui vuonna 1912 uponneelle laivalle.
https://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/ ... 582aafdbf8
Perjantai 19.5.2023 klo 10:55

Image
The hope is that the scan could reveal more about what happened on the night the Titanic was lost

Valtameren pohjassa makaavan RMS Titanicin hylky on visualisoitu kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa osana historian suurinta vedenalaista skannausprojektia.

Projektin toivotaan antavan uutta tietoa siitä, mitä vuonna 1912 uponneelle laivalle tapahtui.

Täysikokoinen 3D-malli luotiin kahden sukellusveneen keräämien tietojen pohjalta kuusi viikkoa kestäneeltä tutkimusmatkalta Pohjois-Atlantin hylkypaikalta kesällä 2022.

Tehtävän aikana 3800 metrin syvyydessä makaavasta hylystä otettiin yli 700 000 kuvaa jokaisesta kulmasta ja suunnasta.

RMS Titanic upposi neitsytmatkallaan aamulla 15. huhtikuuta 1912, laivan törmättyä jäävuoreen. Onnettomuudessa kuoli yli 1500 ihmistä.

Katso videolta Titanicin 3D-mallinnos.

Lähde: Atlantic Productions / Magellan, Reuters
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: RMS Titanic, 15.4.1912

Post by -Uta- »

Titanicin hylystä löydettiin mykistävä löytö
Korussa ollut hammas kuuluu esihistorialliselle haille.
https://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/ ... c0be769f25
Tuuli Syrjälä
Eilen klo 7:36


Titanicin hylystä on löytynyt kaulakoru, jossa on megalodonin hammas.
Megalodon on esihistoriallinen hai, joka eli 23 miljoonaa vuotta sitten.


Koru löytyi Titanicin suuren kokonaisskannauksen aikana, joka on historian suurin vedenalainen skannausprojekti.

Magellan toimitusjohtaja Richard Parkinson kommentoi löydön olevan henkeäsalpaava.

Lähde: CNN, Atlantic Productions / Magellan
Post Reply