Kouvola 2013 - Yulia Seredenko

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Kouvola 2013 - Yulia Seredenko

Post by -Uta- »

En löytänyt tästä tapauksesta ketjua, mutta tapaus kuitenkin mainitaan nimimerkki Queenin listassa (KADONNEISTA JA SURMATUISTA NAISISTA YHTEENVETO) seuraavanlaisesti:
19.9.2013 katosi Kouvolasta venäläinen Yulia Seredenko, 41 v.
Lokakuussa -13 uutisoitiin, että naisen taposta todennäköisin syin on vangittu kaksi venäläistä miestä, vaikkei naisen ruumista oltu löydettykään. Miehet kuitenkin vapautettiin myöhemmin. Tapaus jäi selvittämättä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kouvola 2013 - Yulia Seredenko

Post by -Uta- »

Yksi henkirikostutkinta on suuri poikkeus Suomen ja Venäjän yhteistyössä
Venäjän kansalainen Yulia Seredenko katosi vuonna 2013, ja viimeiset havainnot hänestä tehtiin Kouvolassa. Etsinnät jatkuvat edelleen.
https://yle.fi/a/74-20046648
JESSE MÄNTYSALO
1.9. 10:08


Image
Yhä kateissa olevan Yulia Seredenkon epäillään saaneen surmansa asunnollaan Kouvolan Mertakujalla 19. syyskuuta 2013.
Kuva: Rea Lemström / Yle, MapCreator, OpenStreetMap


Suomen ja Venäjän viranomaiset tekevät yhteistyötä kymmenen vuoden takaisen katoamistapauksen tutkinnassa. Yle kertoi vuosi sitten, että Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa katkaisi maiden välisen oikeusapuyhteistyön. Suomi ja Venäjä ovat kuitenkin yksissä tuumin tutkineet Kouvolassa vuonna 2013 kadonneen venäläisen Yulia Seredenkon epäiltyä henkirikosta, vaikka Venäjä on käynyt maaliskuusta 2022 lähtien hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Yllättävä katoaminen
Venäjän kansalainen Yulia Seredenko, 41, katosi täysin yllättäen. Viimeiset havainnot hänestä tehtiin 18. syyskuuta 2013 Kouvolassa. Kaakkois-Suomen poliisi tutki tapausta ensin katoamisena, mutta alkoi pian epäillä henkirikosta. Epäilykset kohdistuivat naisen venäläiseen aviomieheen.

Ylen tietojen mukaan pariskunta oli muuttanut yhteisen lapsensa kanssa Suomeen pari vuotta aikaisemmin. Ennen katoamistaan Seredenko oli ilmoittanut haluavansa avioeron.

Poliisi otti vuonna 1972 syntyneen aviomiehen kiinni lokakuussa 2013. Kymenlaakson käräjäoikeus vangitsi hänet todennäköisin syin taposta epäiltynä.

Vangitsemisasiakirjoista käy ilmi epäillyn kertoma versio tapahtumien kulusta.
Miehen mukaan hänellä ja Seredenkolla oli tullut riitaa naisen asunnolla Kouvolan Mertakujalla 19. syyskuuta 2013, ja hän oli joutunut puolustautumaan vaimonsa hyökkäykseltä lyömällä tätä käsipainolla päähän.

Epäilty kertoi, että Seredenko oli jäänyt asuntoon hengissä ja hyvässä kunnossa. Mies kertoi palanneensa vielä illalla asunnon luokse ja nähneensä valojen palavan. Hän arveli vaimonsa lähteneen Venäjälle tai piileskelevän Suomessa.

Käräjäoikeus vangitsi myös aviomiehen vuonna 1971 syntyneen ystävän syytä epäillä -perusteella. Myös hän on Venäjän kansalainen. Molemmat vapautuivat parissa viikossa, koska näyttöä heitä vastaan ei ollut riittävästi.

”Poikkeuksellista ja harvinaista”
Kun Suomen poliisi haluaa kuulla tutkinnassaan Venäjällä olevaa henkilöä, Suomi lähettää oikeusapupyynnön Venäjälle. Samoin toimitaan myös vastavuoroisesti. Ennen Ukrainassa käytävää sotaa Suomen ja Venäjän välillä on kulkenut vuosittain normaalisti noin 50 oikeusapupyyntöä.

EU:n oikeusministerit päättivät maaliskuussa 2022 yhteistyön keskeyttämisestä rikosasioissa Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Käytännössä se tarkoittaa, että rikosoikeusapua annetaan vain poikkeustapauksissa. Oikeusministeriön mukaan Suomesta ei ole toimitettu Venäjälle yhtään rikosasioiden todistelu- tai luovuttamispyyntöä hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

KRP:n mukaan myöskään suoraan Suomen poliisilta ei ole hyökkäyssodan aikana lähtenyt oikeusapupyyntöjä Venäjälle. Kouvolan tapaus on siis hyvin erikoislaatuinen. – Poikkeuksellista ja harvinaista arvioisin tämän olevan. Uskon, että tärkeiden asioiden hoidon tulee jollain tavalla jatkua, jos intressi on riittävän iso, Kimmo Huhta-aho lausuu. Hän sanoo, että tutkinnassa kaista on auki virallisille oikeusapumenettelyille, mikäli sellaisille on tarvetta.

Väitetty tunnustus johti pidätykseen
Seredenkon tapauksen tutkinta siirtyi keskusrikospoliisille vuonna 2015. Jossain vaiheessa myös Venäjän poliisi alkoi tutkia tapausta.

Vuoden 2021 lopulla venäläismediassa uutisoitiin tutkinnan saamasta käänteestä. Venäjän poliisi pidätti uhrin entisen aviomiehen ja tämän ystävän Pietarin lähellä olevassa kylässä 26. joulukuuta 2021. Molemmat olivat olleet vangittuina asian vuoksi lokakuussa 2013 Suomessa.

Venäläismediat ovat kirjoittaneet, että entinen aviomies tunnusti ystävälleen surmanneensa Seredenkon hakkaamalla tätä käsipainolla päähän. Teon jälkeen hänen kerrotaan kuljettaneen ruumiin noin 20 kilometrin päähän ja upottaneen sen Kymijokeen.

Ystävä joutui pidätetyksi, koska ei ollut kertonut tunnustuksesta poliisille.

Venäläisviestimien mukaan henkirikoksesta epäilty ex-aviomies ei ole tunnustanut tekoa viranomaisille.

Tutkinnanjohtaja Huhta-aho ei halua ottaa kantaa venäläisten tiedotusvälineiden kertomuksiin. – Tiedottaminen on hyvin erilaista naapurimaissa. Suomessa olemme hieman pidättyväisempiä. Tietyt tiedot täytyy pitää omissa käsissä.

Tutkinnan kannet kiinni?
Kimmo Huhta-ahon mukaan Yulia Seredenkon entistä aviomiestä vastaan on nostettu henkirikossyyte Venäjällä. Asian käsittely on yhä kesken.

– Edellisen kerran olen ollut yhteydessä Pietarissa olevaan päätutkijaan heinäkuussa. Venäjällä on intressi viedä prosessi loppuun ja meillä on tuettu sitä.

Ylen tiedon mukaan epäillyllä on edelleen asuinosoite Kouvolan seudulla.

Huhta-aho sanoo, että oikeusprosessi syytettyä vastaan on yhä kesken Venäjällä. Kun se aikanaan saadaan päätökseen, päättyy tapauksen tutkinta myös Suomessa.

Yulia Seredenko on edelleen kateissa. Vainajaa on etsitty vuosien aikana Kymijoesta muun muassa Myllykosken alueella. Toimia uhrin löytämiseksi tehdään yhä.

– Ihan viime aikoihin asti olemme olleet aktiivisia. Lähdemme siitä, että jos vainaja on löydettävissä, teemme kaikkemme sen eteen, vaikka tapahtuneesta olisi 50 vuotta.
Post Reply