Katujengit

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Katujengit

Post by -Uta- »

Poliisi: katujengien keskeisten ydinhahmojen vangitseminen on rauhoittanut niiden välistä väkivaltaa pääkaupunkiseudulla
Pääkaupunkiseudun katujengeihin liittyviä rikoksia tulee esitutkintaan yhä viikoittain.
https://yle.fi/a/74-20043392
CLARISSA JÄÄRNI, ANNA HORPPU
7.8. 15:57


Poliisin mukaan katujengien keskeisten ydinhahmojen vangitseminen on rauhoittanut niiden toimintaa pääkaupunkiseudulla.

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Masi Puolakka ei kommentoi katujengejä nimitasolla, mutta sanoo, että niiden keskeisten hahmojen saamat vankeusrangaistukset ovat rauhoittaneet katujengien toimintaa. – Poliisi tarkastelee katujengejä vakavien rikostutkintojen kautta. Syylliset päätyvät vankilaan. Kun keskeiset hahmot ovat vangittuina, katujengien toiminta on rauhoittunut selkeästi. Edelleen poliisilla on kuitenkin työtä ilmiön kanssa, Puolakka sanoo.

Julkisuuden hakeminen kaikin tavoin on katujengeille tyypillistä esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Ganstarap-musiikin tekeminen on yhdistävä tekijä keskeisten katujengien osalta. – Jos ilmiötä oikein vahvasti glorifioidaan, voi riskinä olla, että se lisää jengien suosiota. Poliisin tavoitteena on estää katujengeihin liittyminen, mutta ongelma ei ratkea pelkästään poliisin voimin.

Tunnistettuja katujengejä on Suomessa tällä hetkellä 11 ja niissä on yhteensä noin 150 jäsentä. Suurin osa jengeistä toimii Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tyypillisin katujengiin kuuluva on miespuolinen nuori aikuinen.

Johtohahmoille pitkiä tuomioita
Oikeus tuomitsi heinäkuussa itähelsinkiläisen RK-katujengin johtohahmona pidetyn 24-vuotiaan Abdinashir Mohamud Alin kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen.

Toisen helsinkiläisen katujengin johtohahmo, räppäri Milan Jaff taas on tuomittu useista väkivaltarikoksista kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Jaffin johtama Kurdish Mafia -jengi on ajautunut espoolaisen L-City-katujengin kanssa väkivallan kierteeseen.

Iltalehti uutisoi toissa viikolla, että rap-musiikkia artistinimellä Kerza tekevä Kerim Khalid Ahmed Muslah, 21, on vangittu epäiltynä neljästä tapon yrityksestä. Lehden mukaan epäillyt teot tapahtuivat 23. maaliskuuta Espoossa ja Muslah vangittiin 30. kesäkuuta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syytteen noston määräpäivä on lokakuun loppupuolella.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan vangitsemispäätös on asetettu salassa pidettäväksi. Yle on nähnyt käräjäoikeuden juttuluettelosta, että Muslahin vangitseminen oli käsittelyssä 30.6. Häntä syytettiin neljästä tapon yrityksestä. Iltapäivälehtien mukaan Muslah on yhdistetty espoolaisjengiin. Hän on tehnyt musiikkia muun muassa rap-artisti Cledoksen kanssa.

Espoon Karakalliossa tapahtui maaliskuussa ampumistilanne, jossa kaksi ihmistä loukkaantui. Poliisin mukaan paikalla oli kaikkiaan ainakin yhdeksän ihmistä. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Jyrki Kallion mukaan tapauksen esitutkinta on kesken. Hän ei vahvista Muslahin osallisuutta tapaukseen, eikä ota kantaa onko Karakallion tapahtumissa kyse katujengien välienselvittelystä. – Tutkimme neljää tapon yritystä, jossa tällä hetkellä on viisi epäiltyä. Kaksi epäillyistä on vangittuna, kaikkia epäillään tapon yrityksestä samaan tapaukseen liittyen, Kallio sanoo Ylelle.

Vuonna 2021 Muslah on tuomittu tapon yrityksestä kolmeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen. Tuolloin hän puukotti toiseen seurueeseen kuulunutta henkilöä Puhoksen ostoskeskuksessa.

Yle julkaisee rap-artisti Kerzan nimen jo esitutkintavaiheessa hänen julkisen asemansa vuoksi.
Post Reply