HKI - PikkuHuopalahdessa epäilty murha 20.04.2023

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

HKI - PikkuHuopalahdessa epäilty murha 20.04.2023

Post by -Uta- »

Poliisi tutkii epäiltyä murhaa
https://poliisi.fi/-/poliisi-tutkii-epailtya-murhaa
Julkaisuajankohta 4.5.2023 9.42
UUTINEN


Helsingin poliisi tiedotti maanantaina 24. huhtikuuta tutkivansa Pikku Huopalahdessa tapahtunutta epäiltyä tapon yritystä. 37-vuotias nainen löytyi pysäköidystä autosta parkkihallista vakavasti loukkaantuneena. Uhri on menehtynyt saamiinsa vammoihin keskiviikkona 3. toukokuuta.

Poliisi tutki tapausta aluksi tapon yrityksenä. Tapauksen rikosnimike on muuttunut murhaksi.

– Esitutkinnassa on tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella on syytä epäillä, että teko on ollut suunniteltu, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Lindholm.

Uhri löydettiin autosta torstaina 20. huhtikuuta. Samana päivänä poliisi otti kiinni yhden mieshenkilön teosta epäiltynä.

Epäilty mies vangittiin maanantaina 24. huhtikuuta todennäköisin syin epäiltynä. Hän on edelleen vangittuna.

Poliisi kaipaa edelleen silminnäkijähavaintoja ja vihjeitä asiaan liittyen. Havaintoja ja vihjeitä pyydetään 19.–20.4. väliseltä ajalta Paimionkujan läheisyydessä sijaitsevan parkkihallin läheisyydestä ja sen lähialueilta. Lisäksi poliisi on kiinnostunut harmaaseen Toyota Sedan -merkkiseen autoon liittyvistä havainnoista samalta ajankohdalta. Kaikki vihjeet pyydetään lähettämään osoitteeseen [email protected].


Aiempi tiedote: Poliisi tutkii epäiltyä tapon yritystä.
https://poliisi.fi/-/poliisi-tutkii-epa ... yritysta-1
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - PikkuHuopalahdessa epäilty murha 20.04.2023

Post by -Uta- »

Pikku-Huopalahden henkirikoksen epäilty tekoväline selvisi
https://poliisi.fi/-/pikku-huopalahden- ... ne-selvisi
Julkaisuajankohta 6.6.2023 11.45
UUTINEN


Helsingin poliisi tutkii epäiltyä murhaa, joka tapahtui 19. huhtikuuta Pikku-Huopalahdessa.
Poliisi on edistynyt tapauksen tutkinnassa, ja tutkinta saadaan valmiiksi kesän aikana.


Uhri on 37-vuotias nainen, joka löytyi vakavasti loukkaantuneena autosta parkkihallista. Hänet löydettiin 20. huhtikuuta. Nainen menehtyi vammoihin myöhemmin sairaalassa.

Yksi henkilö vangittiin epäiltynä henkirikoksesta 24. huhtikuuta. 49-vuotias mies on edelleen vangittuna.

– Suoritimme tekopaikan läheisyydessä etsintöjä, joissa löydettiin luvaton ampuma-ase. On todennäköistä, että kyseinen käsiase on murhan tekoväline, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Lindholm.

Poliisi pyysi tapauksesta aiemmin silminnäkijähavaintoja ja vihjeitä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - PikkuHuopalahdessa epäilty murha 20.04.2023

Post by -Uta- »

Pikku Huopalahden epäillyn murhan tekoväline löytyi lammesta
37-vuotiasta naista ammuttiin päähän parkkihallissa 19. huhtikuuta.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/63d9 ... ce77e758fc
Tänään klo 12:17

Image
Nainen löytyi vakavasti loukkaantuneena autostaan parkkihallista Pikku Huopalahdesta 20. huhtikuuta. ELLE LAITILA

Pikku Huopalahden epäillyn murhan tekoväline on löytynyt, kertoo Helsingin poliisi. Luvaton ase löytyi muutama viikko sitten Ankkalammesta. Se sijaitsee alle kilometrin päässä uhrin asunnolta sekä parkkihallista, josta uhri löytyi ammuttuna.

– On todennäköistä, että kyseinen käsiase on murhan tekoväline, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Lindholm. Ampuminen tapahtui 19. huhtikuuta. Vakavasti loukkaantunut nainen löydettiin seuraavana päivänä.

Iltalehti kertoi toukokuun alussa, että uhria oli ammuttu päähän. On hyvin poikkeuksellista, että uhri on voinut selvitä hengissä seuraavaan päivään saakka päävammojen kanssa. – Hän jäi hyvin pitkäksi aikaa autoon vammojen kanssa.

Image
49-vuotias mies vangittiin 24. huhtikuuta ja hän on edelleen vangittuna. ELLE LAITILA

Uhri kuoli sairaalassa 3. toukokuuta. Poliisi ei missään vaiheessa pystynyt kuulemaan häntä.

Murhasta epäillään naisen entistä kumppania. 49-vuotias mies vangittiin 24. huhtikuuta ja hän on edelleen vangittuna.

Aluksi ampumista tapon yrityksenä, mutta kuoleman jälkeen rikosnimike muuttui murhaksi. Asiassa epäillään suunnitelmallisuutta. Iltalehden tietojen mukaan teossa on kunniaväkivallan piirteitä.

Poliisi arvioi, että esitutkinta saadaan valmiiksi kesän aikana.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - PikkuHuopalahdessa epäilty murha 20.04.2023

Post by -Uta- »

Pikku-Huopalahden epäilty murha siirtyi syyteharkintaan
https://poliisi.fi/-/pikku-huopalahden- ... harkintaan
Julkaisuajankohta 31.7.2023 14.05
UUTINEN


Helsingin poliisi on saanut päätökseen Pikku-Huopalahdessa huhtikuussa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen esitutkinnan. Epäilty murha tapahtui 20. huhtikuuta.

Uhri oli 37-vuotias nainen, joka löytyi vakavasti loukkaantuneena autosta parkkihallista.

Nainen menehtyi vammoihin myöhemmin sairaalassa. Yksi henkilö vangittiin epäiltynä henkirikoksesta 24. huhtikuuta. 49-vuotias mies on edelleen vangittuna.

Poliisi tutki tapausta aluksi tapon yrityksenä. Tapauksen rikosnimike muuttui esitutkinnan edetessä murhaksi. Tekopaikan läheisyydestä löytyi luvaton ampuma-ase ja poliisi pitää todennäköisenä, että kyseinen käsiase on murhan tekoväline.

Tapauksen esitutkinta on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan 31. heinäkuuta.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - PikkuHuopalahdessa epäilty murha 20.04.2023

Post by -Uta- »

Uskonnollinen mies otti naisen kakkosvaimokseen ja ampui hänet eroaikeen vuoksi, mutta se ei ollut kunniaväkivaltaa, arvioi syyttäjä
Epäillyn henkirikoksen uhri oli syytetyn toinen vaimo heidän uskontonsa mukaisessa avioliitossa.
https://yle.fi/a/74-20046437
KATRI KIRSI
23.8. 17:32 • Päivitetty 24.8. 10:39


Helsingin Pikku Huopalahdessa huhtikuussa tapahtunut niin sanottu parkkihallisurma nosti jälleen keskusteluun kunniaväkivallan Suomessa. 37-vuotias nainen löytyi pysäköintihalliin parkkeeratusta autosta päähän ammuttuna. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa ampumisesta saamiinsa vammoihin. 49-vuotiasta miestä syytetään murhasta viime viikolla käräjillä alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Image
Nainen löytyi vakavasti loukkaantuneena parkkihalliin pysäköidystä autosta. Kuva: Poliisi

Poliisi selvitti esitutkinnassa kunniaväkivallan mahdollisuutta, mutta syyttäjien mukaan poliisin keräämästä näytöstä ei löytynyt syitä pitää tekoa kunniaväkivaltana. Syyttäjien mukaan kysymys on lähisuhdeväkivallasta. Teon motiivina pidetään mustasukkaisuutta.

– On toki mahdollista, että teolla on tavoiteltu kunnian palauttamista. Syytetty ei ole avannut motiivejaan millään tavalla. En voi arvailla hänen syitään, kertoo syyttäjä Saara Tiittanen.

Syyttäjät: Mies oli kontrolloiva ja väkivaltainen
Ammutuksi tullut nainen oli miehen toinen vaimo heidän uskontonsa mukaisessa avioliitossa. Imaami oli vihkinyt pariskunnan videopuhelun välityksellä Afganistanista käsin. Virallisesti he olivat Suomessa avopari. Mies on avioliitossa toisen naisen kanssa, jonka kanssa hänellä on myös lapsia.

Poliisi jututti esitutkinnassa epäiltyä laajasti tämän käsityksistä naisen asemasta parisuhteessa. Islamin uskonnolliset arvot ovat esitutkinnan mukaan miehelle tärkeitä.

Hän muun muassa toivoi naisystävänsä käyttävän huivia, peittävän vartalonsa ja pysyvän kotona lasten kanssa. Esitutkinnan mukaan mies seurasi, kenen kanssa nainen liikkui ennen heidän Sharia-lain mukaista liittoaan.

Syyttäjien mukaan mies oli kontrolloiva ja väkivaltainen naista kohtaan. Todistajan mukaan hän oli sanonut, että nainen on hänen vaimonsa tai hän tappaa naisen.

Esitutkinnassa mies ei selvittänyt millään tavalla teon taustoja tai motiiveja. Myöskään suvun tai yhteisön osallistumista tekoon tai sen suunnitteluun ei tullut esiin.

– Mietin kysymystä kunniaväkivallasta syyteharkinnan aikana. Syyttäjän näkökulmasta teko ei kuitenkaan poikkea tyypillisestä mustasukkaisuudesta johtuvasta henkirikoksesta, Tiittanen kertoo.

Syyttäjien mukaan uhri tahtoi eroon parisuhteesta ja hänellä oli suhde toiseen mieheen. Syytetty ei suostunut antamaan naiselle eroa.

– Syyttäjien näkemyksen mukaan uhri oli päättänyt parisuhteen ja ryhtynyt uuteen suhteeseen toisen kanssa. Tekijä oli saatuaan tietää tästä, tehnyt tämän teon vakaasti harkiten, Tiittanen toteaa.

Mies kiistää syytteet ja väitteet väkivaltaisesta suhteesta kokonaan. Miehen mukaan hän ei ollut naisesta mustasukkainen tai vihainen.

Kunniaväkivallan tavoitteena palauttaa yhteisön maine
Mikä ero sitten on kunniaväkivallalla ja lähisuhdeväkivallalla?

Ihmisoikeusliiton asiantuntijan Johanna Latvalan mukaan kunniaväkivallan tarkoituksena on suojella perheen tai suvun kunniaa. Taustalla on yhteisöllisesti jaettu ajatus siitä, mikä on kunniallinen elämä ja käytös.

– Jos yhteisön jäsen toimii näiden normien vastaisesti, ajatellaan että perheen tai suvun kunnia voidaan palauttaa rankaisemalla tekijää, Latvala sanoo.

Hänen mukaansa kunniaan liittyvä väkivalta näyttäytyy usein myös monenlaisena kontrollina, jolla pyritään ennalta estämään epätoivottuna pidettävää käytöstä. Kontrolli liittyy erityisesti tyttöjen ja naisten ”siveellisyyden” vartiointiin.

Lähisuhdeväkivalta puolestaan on perheessä tai ihmissuhteessa tapahtuvaa fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Kunniaväkivalta on yksi lähisuhdeväkivallan muoto. Sillä ei ole erillistä rikosnimikettä.

Rangaistusta arvioitaessa lähisuhdeväkivalta ja uhrin haavoittuva asema suhteessa tekijään voi olla ankaroittamisperuste.

Syyttäjät vaativat syytetylle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Tuomio asiasta annetaan 11. syyskuuta.


Täydennetty 24. elokuuta 2023 kello 10.38: Lisätty tieto lähisuhdeväkivallasta rangaistuksen ankaroittamisperusteena.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - PikkuHuopalahdessa epäilty murha 20.04.2023

Post by -Uta- »

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 49-vuotiaan miehen elinkautiseen Pikku Huopalahdessa tehdystä murhasta
37-vuotias nainen löytyi vakavasti loukkaantuneena pysäköidystä autosta parkkihallista 20. huhtikuuta.
https://yle.fi/a/74-20049499
TIINA KARPPI, SIMO KYMÄLÄINEN
13:12 • Päivitetty 13:37


Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 49-vuotiaan Roohullah Khaleqin elinkautiseen Pikku Huopalahdessa huhtikuussa tehdystä murhasta.

Elinkautiselle vankeusrangaistukselle ei ole säädetty enimmäispituutta. Kun rangaistusta on kulunut 12 vuotta, voi elinkautiseen tuomittu hakea hovioikeudelta ehdonalaiseen vapauteen pääsyä.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan murha on tehty vakaasti harkiten, sillä Khaleqi on uhannut uhria tappamisella useita kertoja ennen tekoa, varustautunut tekoa varten hankkimalla luvattoman ampuma-aseen ja suunnitellut tekoa etukäteen.

37-vuotias nainen löytyi vakavasti loukkaantuneena pysäköidystä autosta parkkihallista 20. huhtikuuta. Naisen omaiset olivat ilmoittaneet hänet kadonneeksi edellisenä päivänä.

Hänet kuljetettiin ensihoidon toimesta sairaalaan, jossa tehdyssä kuvantamistutkimuksessa hänen päästään löytyi kaksi luotia. Nainen oli istunut henkilöautossa kuljettajan paikalla, kun häntä oli ammuttu kaksi kertaa. Nainen kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa.

Khaleqi on kiistänyt menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla ja on kiistänyt syyllistyneensä murhaan.

Tapausta tutkittiin aluksi tapon yrityksenä, mutta toukokuun alussa rikosnimikkeeksi muuttui murha. Elokuun puolivälissä julkaistujen esitutkinta-asiakirjojen perusteella epäillyn teon motiivina oli mustasukkaisuus.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan syytettynä ollut mies oli ollut vihainen ja mustasukkainen hänen ja uhrin päättyneen parisuhteen vuoksi.

Esitutkinnassa kuultujen todistajien mukaan mies pahoinpiteli uhria suhteen aikana muun muassa kuristamalla, pieksemällä ja heittämällä ikkunan lasin läpi.

Poliisi selvitti esitutkinnassa kunniaväkivallan mahdollisuutta, mutta syyttäjien mukaan poliisin keräämästä näytöstä ei löytynyt syitä pitää tekoa kunniaväkivaltana.

Tuomio ei ole lainvoimainen.
Post Reply