Ylivieska - Noin 40v nainen löytyi surmattuna, kesä 2022

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Ylivieska - Noin 40v nainen löytyi surmattuna, kesä 2022

Post by -Uta- »

IS paljastaa surman, josta poliisi on vaiennut: Nainen ehti lojua kuolleena viikkoja, eikä kukaan kaivannut
Poliisi on tutkinut kaikessa hiljaisuudessa noin 40-vuotiaan naisen tappoa. Epäilty rikos on tapahtunut Ylivieskassa viime kesän alussa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009395407.html
Kia Kilpeläinen
19.2. 11:02


Image
Henkirikos tapahtui Ylivieskassa viime kesänä. KUVA: VILLE HONKONEN, KUVANKÄSITTELY: IS

POHJOIS-POHJANMAALLA Ylivieskassa tapahtui alkukesästä 2022 epäilty henkirikos, josta poliisi ei ole tähän mennessä tiedottanut julkisuuteen mitään.

Noin 40-vuotias nainen löytyi surmattuna kerrostalosta viime kesäkuussa.

Poliisille paljastui, että henkirikoksesta oli saattanut kulua useita viikkoa.

Henkirikoksen tekoaika on tämänhetkisten tietojen mukaan ”touko–kesäkuun taitteessa”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Ilkka Piispanen.

Piispanen ei kerro, miten henkirikos paljastui, mutta sanoo, että naisesta ei ollut tehty katoamisilmoitusta.

RUUMIIN löytymisen jälkeen vuonna 1985 syntynyt mies otettiin kiinni taposta epäiltynä. Hänet vangittiin 23. kesäkuuta syytä epäillä -perusteella Oulun käräjäoikeudessa. Tuolloin rikoksen tekoajaksi oli ilmoitettu 22.5.–21.6.22.

Poliisi vaati vangitsemista vahvemmalla, eli todennäköisin syin -perusteella, mutta käräjäoikeus oli toista mieltä.

Syytä epäillä -perusteella epäiltyä voi pitää vangittuna vain viikon verran. Sen ajan kuluessa poliisin on hankittava lisänäyttöä epäillyn syyllisyydestä, jotta hänet voitaisiin pitää vangittuna painavammalla perusteella.

Tässä tapauksessa todennäköisiä syitä ei löytynyt, vaan käräjäoikeus vapautti epäillyn jo 30. kesäkuuta.

IS:n saamien tietojen mukaan naapurit olivat kiinnittäneet jo ennen naisen kuolemaa huomiota siihen, ettei kaikki ollut hyvin. Vähän ennen henkirikosta joku naapureista soitti IS:n saaman tiedon mukaan paikalle poliisit, kun asunnosta kuuluvat äänet aiheuttivat huolta.

Piispanen ei vahvista tätä tietoa.

VANGITTUNA olleen miehen taustalta paljastuu pitkä rikostausta. Hän on ollut syytteessä muun muassa rattijuopumuksista, omaisuusrikoksista sekä huumerikoksista. Mies on saanut tuomioita myös naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Hänellä on viimeisen kymmenen vuoden ajalta ainakin kaksi tuomiota pahoinpitelystä, joissa molemmissa uhrina on nainen.

Ensimmäisessä tapauksessa vuonna 2018 mies löi naista useita kertoja päähän ja reiteen. Nainen sai väkivallan seurauksena mustelmia ja haavan päänahkaan. Lisäksi mies hajotti naisen puhelimen, television ja peilin.

Samassa yhteydessä mies tuomittiin myös muun muassa useista huumausainerikoksista.

Pahoinpidelty nainen haki sittemmin miehelle lähestymiskiellon.

TOINEN pahoinpitely tapahtui heinäkuussa 2021. Tuolloin mies löi toista naista seinäpeilillä kasvoihin. Tästä teosta mies tuomittiin viime joulukuussa 50 päiväksi vankeuteen.

Miehellä ei ole vakituista osoitetta Suomessa, mutta hän on tiettävästi oleillut Ylivieskassa ja muualla Pohjois-Pohjanmaalla.

Piispanen sanoo, että henkirikostutkinta on ollut hänen uransa vaativin. Nyt poliisi on kuitenkin edistynyt tutkinnassa.

– Pidän todennäköisenä, että tulemme esittämään uusia vangitsemisia.

Poliisi ei ota kantaa siihen, epäilläänkö teosta tällä hetkellä aiemmin vangittuna ollutta miestä, vai jotakin uutta epäiltyä.

– Tutkinta on veitsenterällä, Piispanen perustelee vaitonaisuuttaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ylivieska - Noin 40v nainen löytyi surmattuna, kesä 2022

Post by -Uta- »

Äiti löysi tyttärensä kuolleena asunnosta, miesystävä oleili ruumiin kanssa
- naapuri teki huolestuttavan havainnon viikkoja aiemmin
Äiti kertoo olleensa alusta asti tyttärensä ja tämän miesystävän suhdetta vastaan.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009407299.html
Kia Kilpeläinen
21.2. 21:12


Image
Ruumis löytyi Ylivieskan keskustassa sijaitsevasta kaupungin vuokratalosta. KUVA: TOMI HIRVINEN, LUKIJAN KUVA

YLIVIESKAN mysteerisurman uhrin äiti koki suuren järkytyksen viime kesäkuussa, kun hän meni tyttärensä asunnolle tarkistamaan tämän vointia.

– Asunnossa oli niin hirveä haju, että tiesin heti, mitä on tapahtunut.

Noin 40-vuotias nainen löytyi asunnosta kuolleena. Kuolema oli mitä ilmeisemmin tapahtunut jo jokin aika sitten, mahdollisesti jo useita viikkoja aiemmin.

Kun äiti ja sisko menivät asunnolle, he löysivät keittiöstä myös uhrin miesystävän, joka kuitenkin poistui paikalta.

Poliisi otti miehen kiinni epäiltynä taposta. Mies oli viikon verran vangittuna, minkä jälkeen käräjäoikeus kuitenkin vapautti miehen. Käräjäoikeuden mielestä miehen syyllisyyden tueksi ei ollut todennäköisiä syitä.

Poliisi tutkii naisen kuolemaa edelleen henkirikoksena, mutta ketään ei ole ollut vangittuna rikoksesta viime kesäkuun jälkeen. Poliisi ei ole vahvistanut, epäilläänkö rikoksesta edelleen samaa miestä, joka oli aiemmin vangittuna.

ÄITI kertoo, ettei hän ollut tehnyt tyttärestään katoamisilmoitusta, koska heillä oli toisinaan ollut riitaa, eikä ollut täysin tavatonta, että tytär ei vastannut puhelimeen.

Kun äiti ei saanut tyttäreensä yhteyttä viikkoihin, hän lähti toisen tyttärensä, uhrin siskon kanssa tarkistamaan tilannetta asunnolle Ylivieskaan.

Äiti kertoo, että hänen tyttärensä ja tämän miesystävän suhteessa oli ollut väkivaltaa. Tytär oli muuttanut Ylivieskaan vasta vähän ennen kuolemaansa Rovaniemeltä.

IS kertoi maanantaina, että nainen oli kertonut ystävälleen viesteissään, miten hän pelkäsi miesystäväänsä. Nainen kertoi viime maaliskuussa tehneensä miehestä kaksi rikosilmoitusta, koska mies oli pahoinpidellyt häntä. Nainen kertoi pelostaan vielä 28.4. eli vain muutamia viikkoja ennen kuolemaansa.

ÄITI kertoo olevansa tietoinen tyttären tekemistä rikosilmoituksista. Äidin mukaan mies ei missään vaiheessa ollut toivottu vävykokelas.

– Olin aina ollut heidän suhdettaan vastaan.

Tytär oli muuttanut Ylivieskaan aloittaakseen uuden elämän, mutta mies tuli perässä.

Äiti on pahoillaan siitä, ettei tytär kuunnellut hänen varoituksiaan.

– Tytär oli kuitenkin päästänyt hänet asuntoonsa, vaikka olin hänelle sanonut, että älä päästä.

MYÖS naapurit olivat huolestuneet naisesta jo ennen tämän kuolemaa. Nainen oli toukokuussa nähty kerrostalon pihalla oletetun miesystävänsä kanssa. Miehen uhkaava käytös kiinnitti naapurin huomion.

Pariskunta piti usein parvekkeen ovea auki. Joskus asunnosta kuului naapurin mukaan miehen huutoa.

Naapurin viimeinen havainto naisesta ajoittuu toukokuun lopulle. Tuolloin, 24.5., naisen asunnolle soitettiin poliisit illalla. Naapuri muistaa päivämäärän siitä, että hän katsoi jääkiekon MM-kisojen Suomi–Tsekki-ottelua. Kello oli noin kymmenen illalla.

Naapuri oli kuullut naisen asunnosta huorittelua. Äänessä oli mies, naisen ääntä naapuri ei kuullut. Äänet kuuluivat, vaikka television äänet olivat jääkiekkopelin vuoksi kovalla.

NAAPURI oli aikonut soittaa poliisin, kun hän olikin nähnyt poliisin kaartavan kerrostalon pihaan. Naapuri kuuli jonkun miehen keskustelevan poliisin kanssa ovella ja arveli, että kyseessä oli sama mies, jonka hän oli nähnyt naisen seurassa aiemmin. Naapuri kuuli, että mies väitti poliisille naisen lähteneen asunnosta pois. Poliisi ei naapurin mukaan mennyt sisälle asuntoon, vaan lähti.

– Poliiseille puhuessaan mies kuulosti hyvin tyyneltä. Ihan kuin hän olisi ollut eri ihminen kuin se, joka asunnossa aiemmin huusi.

Sen illan jälkeen naapuri ei enää nähnyt naista pihalla.

Myöhemmin kesäkuussa naapurit kiinnittivät huomiota rappukäytävässä leijailevaan karmeaan hajuun. Naapuri sanoo, että alitajuisesti hän ehkä tiesi, mistä oli kyse, mutta ei uskaltanut ilmoittaa asiasta mihinkään.

– Jotenkin sitä kai tiesi, ettei mitään olisi enää tehtävissä.

Naapuri kertoo, että miehen hyytävä olemus jäi hänelle mieleen.

– En ole ikinä kokenut mitään niin pelottavaa.

Naapurin mukaan poliisi on puhuttanut häntä, ja hän on kertonut havainnoistaan.

Väestötietorekisterissä uhrin kuolinpäiväksi on merkitty kyseinen päivä, 24.5., jolloin poliisit naapurin mukaan kävivät asunnolla.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ylivieska - Noin 40v nainen löytyi surmattuna, kesä 2022

Post by -Uta- »

Ylivieskassa viime vuonna tehdystä henkirikoksesta on nostettu syyte – epäiltyä syytetään myös hautarauhan rikkomisesta. Epäilty tekijä asui vainajan kanssa uhrin asunnossa viikkojen ajan.
https://yle.fi/a/74-20049085
ESSI MARKKULA
7.9. 16:24


Syyttäjä on nostanut syytteen 38-vuotiasta miestä vastaan taposta ja hautarauhan rikkomisesta. Teko tapahtui viime vuoden toukokuussa 24. päivä uhrin kerrostaloasunnossa Ylivieskassa. Uhri ja tekijä tunsivat toisensa.

Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat. Ilta-Sanomien tietojen mukaan syytetty on noin 40-vuotiaan naisuhrin entinen miesystävä.

Syyttäjän mukaan epäilty on tekonsa jälkeen asunut kyseisessä asunnossa vainajan kanssa neljän viikon ajan, ennen kuin vainajan lähiomaiset ovat löytäneet asunnosta pahoin mädäntyneen ja hajoamistilassa olleen uhrin ruumiin sekä teosta epäillyn miehen.

Uhrin henkilöllisyys on voitu todistaa DNA-tutkimuksen avulla.

Epäilty on kiistänyt teon kokonaisuudessaan. Hän on ollut vangittuna tekoon liittyen viime vuoden kesäkuussa viikon ajan, minkä jälkeen hän on ollut vapaana.

Haastehakemus on toimitettu Oulun käräjäoikeuteen 7. syyskuuta. Asian käsittelypäivä ei ole vielä tiedossa.

Samassa yhteydessä käsitellään myös toinen asianosaisten välillä tapahtunut väkivaltarikos.
Post Reply