SÄHKÖ

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Sähkö
https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6

Sähkön hinta
https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6n_hinta

Halvimmissa sähkö­tarjouksissa tuntuva pudotus – HS:n laskuri näyttää, mitä uusi sopimus voi nyt maksaa
https://www.hs.fi/talous/art-2000009155094.html
24.10. 14:34 | Päivitetty 24.10. 14:48

Vaikeuksia maksaa sähkölasku? Näin sähköyhtiöt ohjeistavat
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vai ... #gs.gcg16r
JULKAISTU 15 TUNTIA SITTEN
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Heleniltä taas roima korotus sähkön hintaan
- kerrostaloasujalle tulee maksettavaa kymppejä ja omakotitaloasujalle jopa satasia lisää kuussa
Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen nostaa taas sähkön myyntihintoja.
Korotukset koskevat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.
https://yle.fi/uutiset/3-12666783
MINNA PANTZAR
25.10. 14:33


Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen nostaa jälleen roimasti myymänsä sähkön hintaa. – Nostamme hintojamme 60 prosenttia, kerrotaan asiakastiedotteessa. Muutos koskee toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja tulee voimaan joulukuun alussa.

Tyypillisen kerrostaloasukkaan (vuosikäyttö 2000 kWh) sähkölasku nousee noin 25,20 euroa kuukaudessa.

Omakotitaloasukkaan, jolla ei ole sähkölämmitystä (vuosikäyttö 5000 kWh) sähkölasku nousee noin 63 euroa kuukaudessa.

Tyypillisen sähkölämmitteisen omakotitalon (vuosikäyttö 18 000 kWh) sähkölasku nousee noin 227 euroa kuukaudessa.

Helen perustelee korotusta sillä, että talven futuurihinnat ovat edelleen erittäin korkealla tasolla. Hankintakustannuksia nostavat erityisesti nyt myös pörssisähkön korkeat päivähinnat, joilla ostetaan lisää sähköä korkean kysynnän tunneille.

Helen nosti hintojaan edellisen kerran lokakuun alusta. Tuolloin korotus oli toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin 58 prosenttia.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Sähköyhtiöt Suomessa 2022
https://www.komparate.com/fi/sahko/sahkoyhtiot/

Image

Kuka omistaa sähköyhtiöt? Valtio, kaupungit, kunnat... ja joku/kuka muu?

Sähkön hintojen nousu on aika järkyttävää, onko se todellakin laillista, ja mitä lie se tuokaan tullessaan... säännöstelyä... keinottelua... asuntojen viilenemistä... hintojen nousuja... vuokrankorotuksia... talojen myyntiä... asunnottomuutta... ahdinkoa... huolta... pulaa... masennusta... maksumuistutuksia... konkursseja... ulosottotoimia... ostovoiman katoamista... lamaa... ja kynttilöitä... Onneksi täällä ei kuitenkaan ole sotaa (ei ainakaan vielä)!
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Yhtiöt käärivät satumaiset voitot suomalaisten sähkölaskuista – tässä syy
Sähkön hintamekanismin vuoksi kaiken sähkön hinta nousee,
vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet eniten kaasulla tuotetulla sähköllä.
https://www.iltalehti.fi/talous/a/410fe ... 1e1f6e5b2d
Tiistai 6.9.2022 klo 17:43

Image
Esimerkiksi ydinvoiman tuotantokustannukset eivät ole energiakriisissä kasvaneet, mutta voitot ovat.
Kuvassa Olkiluoto 3. TAPANI KARJANLAHTI


- Kaasun korkea hinta vääristää hintoja sähkömarkkinoilla.
- Asiantuntijoiden mukaan sähköntuottajat hyötyvät korkeista sähkön hinnoista.
- EU-komissio pohtii markkinamekanismin muuttamista. Myös kansallisesti voisi tehdä ratkaisuja.


Sähkömarkkinoilla on Suomessa poikkeuksellinen tilanne: sähkön myyntihinta on korkealla, mutta sähkön tuotantokustannukset eivät kaikkien tuotantomuotojen osalta ole nousseet. Seuraus on, että monet sähköntuottajat keräävät energiakriisistä tavanomaista suurempaa voittoa, asiantuntijat arvioivat Iltalehdelle.

– Uusiutuvat tuuli- ja aurinkovoima ja myös ydinvoima ovat marginaalikustannuksiltaan alhaisia, niiden tuotto on todella hyvää tällä hetkellä, Tampereen yliopiston sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta sanoo.

Vaikka päällä on energiakriisi, sähköntuottajille korkeista sähkön hinnoista on siis hyötyä.

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund sanoo, että sähkön pörssihinta on tänä vuonna selvästi korkeampi kuin vuonna 2021, joten odottavissa on sähköntuottajille selvästi edellistä parempi tulosvuosi.

– Nyt tapahtuu tulonsiirto kuluttajilta yhtiöille, Lund sanoo.

Miksi sähköntuottajat hyötyvät?
Syy sähköntuottajien voittoihin on järjestelmässä, jolla sähkön hinta muodostuu.

Suomessa sähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteiseen sähköpörssin kautta, ja Pohjoismaat kytkeytyvät myyntiyhteyksien vuoksi vahvasti muuhun Eurooppaan.

Koska kaasukauppa Euroopan ja Venäjän välillä on tyrehtynyt, kaasusta on nyt pulaa ja kaikki kaasu on kallista. Vaikka Suomessa sähköntuotannossa reilusti yli 80 prosenttia on katettu uusiutuvilla energianlähteillä ja ydinvoimalla, kaasun korkea hinta Euroopassa nostaa sähkön hintaa Suomessakin.

Nykyjärjestelmässä sähkön myyntihinta määräytyy tuotantokustannusten ja kulutuksen käyrien leikkauspisteen mukaan. Näin kallein tuotantomuoto, erityisesti kaasu, nostaa myyntihintaa.

Esimerkiksi vesi- tai ydinvoiman tuottaminen ei maksa sen enempää kuin ennenkään, mutta niidenkin myyntihinta on noussut.

– Markkina ei toimi tässä tilanteessa. Syntyy hirveästi ansiotonta voittoa. Kun yritykset eivät tee mitään, voitot vain kasvavat, Lund sanoo.

Järventausta sanoo, että lisäksi Pohjoismaissa sähkön hintaan vaikuttaa jonkin verran se, että kuivan kesän vuoksi Norjassa vesialtaat ovat normaalia tyhjempiä, ja maa vie tavallista vähemmän sähköä Pohjoismaihin. Vesivoiman vähyys nostaa hintoja.

Tällä hetkellä yhtiöt kamppailevat vakuusmaksujen kanssa. Niitä varten hallitus on päättänyt lainapaketista. Yhtiöt voivat saada tuottoja myös viiveellä, kun pitkäaikaisia sähkösopimuksia solmitaan kustannuksia merkittävästi korkeammilla myyntihinnoilla.

Asiantuntijoiden mukaan on vaikea saada tarkkoja tietoja siitä, paljonko sähköyhtiöt tekevät tällä hetkellä voittoa sähkön kasvaneiden myyntihintojen vuoksi. Pohjoismaisen sähköpörssin eli Nordpoolin saamat tarjoukset sähköntuottajilta eivät ole julkisia. Voitot selviävät viimeistään yhtiöiden vuosikertomuksista.

Ratkaisukeinot
Lund sanoo, että sähkön hinnan muodostava mekanismi toimii normaalioloissa, mutta energian ongelmatilanteessa hinta jumittaa nyt ylätasolla.

EU-komissio pohtii parhaillaan keinoja muuttaa energian markkinamekanismeja. Yksi pöydällä oleva keino on asettaa hintakatto kaasulla tuotetulle sähkön hinnalle niin, että tietyn rajan jälkeen se ei enää vaikuttaisi hintamekanismiin ja näin nostaisi kaiken sähkön hintaa. Mikäli EU-tason ratkaisuja ei synny, monissa maissa ollaan valmiita toimimaan myös itsenäisesti.

Yksi ratkaisukeino olisi verottaa helposti syntyviä voittoja windfall-verolla, eli verottamalla niitä tuotantomuotoja, joiden tuotantokustannukset eivät ole kasvaneet, mutta myyntihinta on.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi viime viikonloppuna, että Saksa valmistelee käyttöön windfall-veroa, jolla verotetaan näitä helposti syntyneitä voittoja. Myös Suomessa verosta on keskusteltu, ja hallitus linjasi sen valmistelusta viime viikolla budjettiriihessä, mutta vero ei ehdi käyttöön vielä täksi talveksi.

Järventausta nostaa esille tavan myydä sähköä suoraan asiakkaille. Esimerkiksi Kauppalehti uutisoi, että Seinäjoen energia myy tuottamaansa sähköä suoraan myyntiyhtiönsä kautta alueensa asiakkaille. Monet sähköyhtiöt kun myyvät kaiken tuottamansa sähkönsä ensin pörssiin ja pörssin kautta asiakkailleen.

– Sähköä ei ole pakko myydä pörssiin. Silloin ei tarvitsisi pakosta niitä isoja vakuuksiakaan. Konsernin sisällä tuotantoyhtiö voi myydä suoraan konsernin myyntiyhtiöön ja tarjota omille asiakkailleen edullisempaa sähköä. Tämä on yksi vaihtoehto, jota voisi yhtiökohtaisesti miettiä. Toki tällöin likviditeetti markkinoilla vähenee, mikä osaltaan voi nostaa lisää tukkusähkömarkkinoiden hintatasoa pörssissä toimivien osalta, Järventausta sanoo.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Monet sähköyhtiöt vuolevat nyt kultaa – näin niiden johto tienasi: Rauramolle yli 3 miljoonaa
Sähköyhtiöt joilla on omaa tuotantoa tekevät nyt valtavia voittoja, arvioi asiantuntija.
https://www.iltalehti.fi/talous/a/43dcf ... 39b3324451
Eilen klo 10:18

Monet sähköyhtiöt tekevät tänä vuonna Ukrainan sodan ja energiakriisin myötä valtavia voittoja. Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund arvioi Iltalehdelle, että ne yhtiöt, joilla on omaa tuotantoa ja erityisesti fossiilitonta sähköntuotantoa tekevät nyt suuria voittoja.

– Esimerkiksi valtionyhtiö Fortum teki sähköntuotannossa Pohjoismaissa tammi-kesäkuussa 576 miljoonaa euroa voittoa, ja sähkön hinnat ovat nousseet tämän jälkeen, Lund toteaa.

Omaa tuotantoa tekevät yhtiöt saavat tällä hetkellä erityisesti uusiutuvalla energialla tuotetusta sähköstä isoja voittoja. Tämä johtuu sähkömarkkinoiden erikoisesta tilanteesta jossa sähkön myyntihinnan määrittelee kaikkein kallein tuotantotapa.

Energiamuodoista kalleinta on nyt maakaasu, jonka hintaa Venäjä on pyrkinyt nostamaan voimakkaasti pysäyttämällä kaasun toimituksia. Kaasun hintaan lisätään myös korkea päästöoikeuksien hinta.

Sen sijaan uusiutuvalla energialla tuotetut tuuli- sekä aurinkoenergia ja myös ydinvoima ovat tuotantokustannuksiltaan alhaisia.

Kalliiksi tulevat yhteydet

Vaikka Suomen sähköntuotannosta reilusti yli 80 prosenttia on katettu uusiutuvilla energianlähteillä ja ydinvoimalla, kaasun korkea hinta Euroopassa nostaa sähkön hintaa Suomessakin. Tämä johtuu siitä, että sähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteisen sähköpörssin kautta. Pohjoismaat kytkeytyvät puolestaan myyntiyhteyksien vuoksi vahvasti muuhun Eurooppaan.

Lund muistuttaa tilanteen erikoisuudesta, jonka takia sähkölaskut Suomessa ovat nyt nousemassa monilla todella suuriksi.

– Vaikka Pohjoismaissa yli 90 prosenttia sähköstä on päästötöntä ja varsin halpaa, nousee sen hinta jopa kymmenkertaiseksi Keski-Euroopan kalliin kaasuvoiman takia, kun markkinat ovat toisiinsa kytköksissä. Käytännössä sähkön siirto täältä Keski-Eurooppaan laskee sähkön hintaa siellä ja nostaa sitä meillä. Kuluttajat maksavat tästä kovan hinnan Pohjoismaissa ja Suomessa, mutta sen sijaan ei-fossiilisen sähkön tuottajat saavat suuria voittoja, koska tuotantokustannukset eivät juuri ole muuttuneet, Lund sanoo.

Hän viittaa myös mahdollisuuteen, että kaasun hinta ei vaikuttaisi sähkön hintaan Suomessa.

– Jos Pohjoismaista ei olisi vahvaa sähkön siirtoyhteyttä manner-Eurooppaan, ei kaasun korkea hinta heijastuisi meille, ja sähkön hinta olisi meillä paljon nykyistä alempi.

Ilman omaa tuotantoa olevat pelkästään sähköä myyvät yhtiöt saattavat nyt sen sijaan olla vaikeuksissa. Tämä johtuu siitä, että pelkkänä sähkön välittäjänä toimiva yhtiö joutuu ostamaan sähkönsä pörssistä päivän hintaan. Yhtiöllä voi Lundin mukaan olla erilaisia hinnan suojauskeinoja, mutta nekin maksavat.

– Jos sähköyhtiöllä on vielä paljon sähkön myyntisopimuksia vanhaan hintaan, syntyy tappioita. Tämän vuoksi monet sähköyhtiöt tarjoavatkin nyt hyvin lyhyitä sopimuksia tai spot-hinta-sopimuksia (pörssisähkösopimuksia). Jos ne tarjoavat pitkää myyntisopimusta, niin hinta voi olla todella kova. Näin suojaudutaan riskeiltä epävarmassa markkinatilanteessa, Lund sanoo.

Kuka hyötyy voitoista?

Sähkön myyntiyhtiöistä moni on Suomessa kuntien omistuksessa. Yhtiöiden tehdessä kovia voittoja, voisi olettaa niiden koituvan lopulta omistajien eli kuntalaisten hyväksi. Peter Lundin mukaan kuntakentällä on kuitenkin tällä hetkellä hyvin erilaisia käytäntöjä tässä.

– On kunnallisia energiayhtiöitä kuten Keravan Energia, jotka huolehtivat siitä, että sähkön hinta pyritään pitämään kohtuullisena pidättäytymällä kohtuuttomista voitoista. Mutta on niitäkin kuntia, kuten Helsinki, joka ottaa ulos täysimääräiset voitot ja nostaa rajusti kuntalaisten sähkön hintaa, hän sanoo.

Julkisuudessa on myös keskusteltu viime päivinä siitä, voiko yhtiöiden johdon palkkioissa näkyä nyt kova positiivinen tulos. Muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) otti viime viikolla voimakkaasti kantaa asiassa.

– Tilanteet, joissa voidaan todentaa, että yhtiö tekee merkittävää voittoa, joka aiheutuu pitkälti Ukrainan sodan vaikutuksista, niin minä kyllä yhtiön edustajana miettisin hyvin tarkkaan mitä siellä yhtiössä tehdään, Lintilä sanoi Iltalehdelle.

– Jos sieltä osoitetaan merkittävät bonukset yhtiön johdolle, ilman että yhtiö on liikkunut omissa myyntihinnoissaan, niin en pidä sitä kovin hyvänä maineen hallintana. Ensi talvi tulee olemaan monelle erittäin raskas, hän jatkoi.

Lundkin muistuttaa, että kovat voitot ovat itse asiassa Venäjän hyökkäyssodan tulosta ja tämän takia voisi ajatella yhtiöiden pidättäytyvän johdon tulospalkkioista.

– Mutta tämä riippuu luonnollisesti sähköyhtiöiden hallitusten tekemistä päätöksistä ja palkitsemiskäytännöistä, hän toteaa.

Kuntien omistamien energiayhtiöiden voitoista hallitus teki jo aikaisemmin syksyllä linjauksen, että kuntien tulisi asettaa yhtiöiden tuottotavoitteet ”tilanteen vaatimalla vastuullisella tavalla”. Lintilä totesi Iltalehdelle, että vaatimus pitäisi koskea myös kaikkia muita sähköyhtiöitä.

Yhtiöiden johdon tulot 2021 (Kts. linkki)
Iltalehti kokosi keskeisten sähköä myyvien yhtiöiden ja energiateollisuuden etujärjestön johdon tulotiedot vuodelta 2021. Viime vuoden lopulla sähkön hinta nousi jo poikkeuksellisen korkealle, mikä myös näkyi monen yhtiön hyvässä tuloksessa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Kiinteistöliitto arvostelee kovin sanoin sähköyhtiö Heleniä: ”Onko omistaja lainkaan hereillä?”
Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöpäättäjät alkavat olemaan kyllästyneitä yhtiön toimintaan.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a6ce ... 4fb03edf18
Eilen klo 18:05

Kiinteistöliitto kirjoittaa tiedotteessaan, että sähköyhtiö Helen Oy:n maine on koetuksella. Yhtiön on kokonaan Helsingin kaupungin omistuksessa.

Asiakkaista tuntuu oudolta, että samaan aikaan kun yhtiö takoo suuret voitot, se nostaa hintojaan esimerkiksi joulukuussa 60 prosentin verran. Kiinteistöliiton mukaan korotukset ”ovat tulleet asiakkaille järkytyksenä”.

– Liikevoitto kolminkertaistui heinä-syyskuussa 58 miljoonaan euroon ja samaan aikaan yhtiö ilmoittaa lokakuussa 58 prosentin ja joulukuussa 60 prosentin hinnankorotuksista sähköön, tiedotteessa ihmetellään.

Helen on korottanut kaukolämmön vesivirtamaksuja ja perinyt kaukolämmöstä irtautumisen maksuja jo aikaisempina vuosina, joten uudet hinnankorotukset alkavat koettelemaan asiakkaiden kärsivällisyyttä.

Kiinteistöliiton mukaan tavallisen helsinkiläisen 40 asunnon taloyhtiön vuosikulut nousevat pelkästään sähkön joulukuun korotuksella yli 500 euroa kuukaudessa, mikä tekee 6000 euroa vuodessa.

– Moni taloyhtiöpäättäjä alkaa olla kyllästynyt Helen Oy:n toimintaan. Jäsenemme kysyvät meiltä, onko omistaja lainkaan hereillä yhtiön toimintatapojen ja tavoitteiden suhteen? Mielestäni kysymys on ihan aiheellinen, Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä kysyy tiedotteessa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009253304.html
Anttijussi Ripaoja
7:00

Jonnalla, 32, ei ole enää varaa lämmittää taloaan – ”Viidet sukat jalassa”
Energian raju hinnannousu on laittanut monet kotitaloudet ahtaalle ja miettimään kulutustaan.

KUN Jonnan, 33, määräaikainen sähkösopimus päättyi, oli kaksi vaihtoehtoa: kallis kiinteähintainen sopimus tai pörssisähkö. Jonna päätyi pörssisähköön ja alkoi kiinnittää toden teolla huomiota sähkönkulutukseen. Ensimmäisenä luovuttiin pakastimesta, sitten laskettiin lattialämmitys minimitasolle. – Tälläkin hetkellä minulla on viidet sukat jalassa, että tarkenen olla kotona, Jonna kertoo.

Jonna asuu puolisonsa kanssa pienessä, noin 60 neliön sähkölämmitteisessä omakotitalossa Oulussa. Lämmitystä ei tosin ole enää käytetty lainkaan. Ruoka syntyy puuhellalla, sähköhellaa käytetään vain ”hätätapauksissa” ja silloinkin yöaikaan. – Jos sitä (puuhellaa) ei olisi, niin olisi tosi kurjat paikat. Ei saisi lämmintä ruokaa päivittäin.
Myös valoja käytetään harkitusti. Käytössä ovat kynttilät, paristokäyttöiset valaisimet, taskulamput ja otsalamput. – Ajattelen, että pienistä puroista kasvaa iso virta, Jonna kertoo.

Viikonloppuisin puolison alakouluikäiset lapset käyvät heillä kylässä. Hekin ovat ymmärtäneet tilanteen, kun se on heille selitetty. – Olen huomannut, että nyt he ovat alkaneet huoneesta poistuessaan laittamaan valon kiinni, mitä ei ole ennen tapahtunut.

TIUKKA tilanne on vaikuttanut mielenterveyteen. Pyykkiä pestään öisin, mikä verottaa yöunia, ja Jonnalla on aiempaa masennustaustaa. – Harras toive olisi päästä taas terapiaan, mutta ei ole varaa maksaa sitä terapiaa, kun pitää maksaa sähkölaskuja.

Parisuhdekin kärsii. – Tulee napistua toiselle, miten uskalsit käyttää tietokonetta ja kävit hirveän pitkässä suihkussa, Jonna kertoo.

Pienituloisessa perheessä nelinkertaistunut sähkölasku tuntuu rajusti, vaikka 200 euron sähkölasku ei euroissa mitattuna ole suuren suuri. Aiemmin he maksoivat tähän aikaan vuodessa sähköstään vain noin 50 euroa kuukaudessa.

– Ilman tätäkin mentiin jo kädestä suuhun. Nyt on välillä jo niin, ettei kädessä ole mitään, mitä viedä suuhun. On pitänyt omaisuutta realisoida, ja isovanhemmat ovat välillä auttaneet pyytämättä, kun tietävät mikä tilanne on. Onhan se vähän noloa aikuisen ihmisen ottaa raha-avustusta vastaan omilta sukulaisilta, kun pitäisi jo pärjätä itse.

Jonna ei vielä tiedä, miten säästötoimet ovat energiankulutukseen vaikuttaneet. Hän odottaa jännityksellä seuraavaa sähkölaskuaan. Kovin kauas tulevaisuuteen hän ei halua tällä hetkellä katsettaan suunnata, vaan elämä on selviytymistä päivä kerrallaan.
– Ensimmäinen piste, mitä odotan, on talvipäivänseisaus. Päivä alkaa pitenemään pikkuhiljaa. Kun sinne asti pääsee, niin on lähempänä sitä että helpottaa.

ÄHTÄRILÄINEN Juha-Pekka Mäkinen, 49, kertoo siirtyneensä elintavoissaan ”osittain 1800-luvulle”. Kun määräaikainen, edullinen sähkösopimus päättyy vuoden päästä, hän aikoo tehdä sen kokonaan.

– Rahalla on muutakin käyttöä kuin työntää se sähköyhtiön taskuun, Mäkinen toteaa.

Mäkinen asuu koiransa kanssa kahdestaan vanhassa hirsirakenteisessa kansakoulussa. Talvisin hänellä on käytössään vain pieni huoneisto, kevään tullen muitakin tiloja voi käyttää.

Sähköllä lämmittämisestä Mäkinen on luopunut kokonaan, pääasiallinen lämmitysmuoto on puu. Sähköllä hän lämmittää ainoastaan silloin tällöin putkia, jotta ne pysyisivät sulina. – Laskin, että tulee halvemmaksi tiputtaa vettä kraanasta suihkuhuoneeseen 80 litran saaviin ja hyödyntää se ulkosaunassa. Kun tiputan kraanaa, minun ei tarvitse pitää 24 metriä pitkää sulanapitokaapelia päällä.

Toistaiseksi Mäkisen sähkö maksaa alle 7 senttiä kilowattitunnilta. Hän ehti solmia kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Mäkinen on siitä huolimatta jo nyt varautunut elämään kuukausia ilman sähköä.

– En joudu mihinkään liemeen. Saan puhtaan veden ilman sähköä, ruoat pystyy tekemään, saan ladattua kaikki laitteet, lämmintä on. Perustarpeet toimii, vaikka olisi 40 astetta pakkasta ja sähköt pois puoli vuotta.

TOISTAISEKSI Mäkisen sähkölaskut ovat olleet noin 20 euroa kuukaudessa. Siinä on mukana pakastimet, jääkaapit, valaistus ja laitteiden lataaminen. Viime joulukuussa, kun kylmän sään ja vieraiden takia oli pakko, Mäkinen lisäsi sähkölämmitystä.

– Sähkölasku oli 130 euroa. Kuulostaa tosi kohtuulliselta, mutta se tarkoittaa, että sieltä tulee 270 euron siirto- ja veromaksu.

Haastatteluhetkellä on aamupäivä, ja Ähtärissä on noin kuusi astetta pakkasta. Mäkinen kertoo juuri sytyttäneensä tulet hellaan, ja keittiön lämpömittari näyttää 7,1 lämpöastetta. – Nytkin on untuvatakki päällä, Mäkinen kertoo.

Muutenkin Mäkinen pyrkii säästämään niin sähköä kuin vettä. Valoja ei pidetä turhaan, suihkussa ei ”lutrata” ja kahvit hän keittää yleensä hellalla pannussa ja kaataa termospulloon. Suurin osa ruuasta syntyy puuhellalla. Poikkeuksena joulukinkku, jonka hän paistaa sähköuunissa. – Kirkasvalolamput on ainoa luksus mitä käytän. Niitä on joka huoneeseen laitettu. Toimintakyky alkaa kasvaa aamulla, kun juo kahvia ja saa valoa.

TORNIOLAINEN Mikko, 46, muutti nykyiseen kotiinsa, sähkölämmitteiseen omakotitaloon viime syksynä. Hän yritti katsella muita lämmitysvaihtoehtoja, mutta joutui lopulta pakon edessä taipumaan. Tarjontaa ei ollut, ja jos oli, se oli yli budjetin.

Mikko on joutunut tiputtamaan asuntonsa lämpötilaa 15 asteen paikkeille sähkölaskuista selvitäkseen. Kotoa löytyy kaksi tulisijaa, joilla lämmittää, mutta ne eivät ole varaavia.

Yöaikaan, kun energia on edullisempaa, Mikko lämmittää taloa ilmalämpöpumpulla. Ruoanlaittoon hän käyttää puuhellaa. – Onneksi on puuhella. On täytynyt ottaa vanhat opit käyttöön. Potut, riisit ja puurot keitetään sillä. Mitään uunissa paistettavaa ruokaa ei ole tullut tehtyä kuin viime kesänä viimeksi.

LÄMMITYKSEN lisäksi Mikko on säästänyt peseytymiskuluissa. Puukiuas lämpiää saunassa kerran viikossa, ja suihkussa hän käy ”suurin piirtein sekuntikellon kanssa”. Pyykkiä Mikko pesee vain tarvittaessa, kerran pari kuukaudessa. – Onneksi työpaikan puolesta on liikuntaseteli, ja sillä pääsee aina kaupungissa käydessä uimahalliin peseytymään.

Lämminvesivaraajan lämpötilaa hän on niin ikään laskenut, ja käyttää varaajaa vain kerran viikossa, yöllä. – Se vesi riittää, minkä riittää, ja lopun aikaa on kylmää vettä. Tiskivedet saa lämmitettyä puuhellalla.

Omalla toiminnallaan Mikko on saanut vähennettyä sähkönkulutustaan ainakin puoleen siitä, mitä se oli edellisillä asukkailla. Uusimman sähkölaskun summa oli noin 350 euroa.

– Pelolla noita kovempia pakkasia odottelen. Kyllä siellä talossa vähän lämmin täytyy olla, ei voi ihan pakkaselle päästää.

– Tiedän, että joudun varmasti sähköyhtiöltä pyytämään maksuaikaa ja toivomaan, että kevään korvilla sähkön hinta kääntyisi vähän inhimillisemmäksi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Pääkirjoitus: Herätys hallitus ja Bryssel, täällä huhuilevat kansalaiset sähkölaskukriisissä
Juha RistamäkiUusi sähkömarkkinamalli on tulossa EU:sta, juuri nyt on voimakkaan lobbaamisen aika, kirjoittaa Juha Ristamäki.
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a ... 9ad1d91d9b
Juha Ristamäki
Tänään klo 19:45


Image
Sähkön hinnan laskemiseksi on suunniteltu erilaisia keinoja EU:ssa. TIINA SOMERPURO

Tehkää juttu, antakaa näkyvyyttä ihmisille, jotka taistelevat selvitäkseen sähkölaskuistaan. Pyytäkää päättäjiltä selvitystä, miksi köyhiä, keskituloisia ja suuria perheitä halutaan kyykyttää näin ja viedä mahdollisuus edes kohtuulliseen elämään.

Näin kirjoitti eräs kansalainen maanantaina Iltalehden osoittamassaan viestissä. Tällä hetkellä sähkölaskujen kanssa kipuilevia on paljon.

Marinin hallitus on reagoinut hätään lanseeraamalla kotitalousvähennyksen heille, joiden lasku joiden lasku lasku neljän kuukauden ajalta ylittää 2 000 euroa. Pienituloiset kotitaloudet saavat Kelan maksamaa sähkötukea.

Lisäksi sähkön arvonlisävero lasketaan tilapäisesti 24 prosentista 10 prosenttiin, alennus koskee aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023 kulutettua sähköä.

Näillä laastaritoimilla toivottavasti selvitään yli talven mahdollisimman pienillä inhimisillä tragedioilla.

Iso savotta on sitten saada koko sähkömarkkina toimimaan paremmin. Tätä vaativat myös yhä useammat poliitikot niin Suomessa kuin muissakin EU-maissa.

Suomi on osa eurooppalaisia sähkömarkkinoita, joilla sähkön hinta määräytyy kalleimman energiamuodon mukaan. Tällä hetkellä maakaasulla tuotetun sähkön tuotantokustannusten taso määrittelee pitkälti sähkön hinnan.

– Kaksi vuotta sitten ydin-, vesi- ja tuulivoimalla tehdyn sähkön tuotantokustannus sähkön tekijälle oli muutama sentti... Näin tuotetun sähkön todellinen tuotantokustannus on edelleen muutama sentti, mutta nyt sitä myydään jopa 50 sentillä. Hinta on kymmenkertaistunut, vaikka tuotantokustannus ei ole käytännössä muuttunut. Samaan aikaan osa sähkön tuottajista tekee satumaisia voittoja. Jos tämä ei ole epäkohta, mikä sitten on? kysyi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra blogissaan Maaseudun Tulevaisuudessa.

Purran mukaan sähkökauppamallia on muutettava, samoin päästökauppajärjestelmää, joka sekin on nostanut sähkön hintaa.

Myös kokoomus haluaa muuttaa sähkömarkkinamallin. Se esitteli maanantaina oman ratkaisunsa, joka perustuu Konsulttiyhtiö AFRY:n ja Teknologiateollisuuden selvitykseen.

Kokoomuksen mallissa kallein tuotantomuoto ei enää yksin määräisi kaiken sähkön hintaa. Mallin esitelleen kansanedustaja, energiajuristi Heikki Vestmanin mukaan nykyinen markkinamalli ei ole mikään luonnon tai markkinoiden laki.

– Hinnanmuodostusmalli on viime kädessä poliittinen päätös. Hinnoittelutapa pitääkin muuttaa sähkönkäyttäjille reilummaksi, Vestman sanoo.

EU-komission odotetaan julkistavan ehdotuksensa uudeksi sähkömarkkinamalliksi vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.

Vaikka tästä talvesta selvittäisiinkin, ei nykyinen yhteiseurooppalainen markkinamalli ole - ainakaan nykyisellä eurooppalaisella energiapaletilla - millään muotoa kohtuullinen Suomelle.

Juuri nyt on voimakkaan lobbaamisen aika, hallitus ei voi nukkua suomalaisten etujen kustannuksella.

Kokoomuksen Vestman väitti maanantaina, että ”valitettavasti hallitus ja hallituspuolueet eivät tunnu hahmottaneen sähkökriisin vakavuutta ja kriisin ratkaisemiseksi tarvittavia konkreettisia keinoja”. Toivottavasti tilanne ei ole tämä.

Pöydällä on muitakin keinoja sähkönhinnan hillitsemiseksi. Marinin hallitus on sanonut olevansa ”valmis tarkastelemaan kaikkia yhteiseurooppalaisia keinoja energian hinnannousun maltillistamiseksi”.

Henkeään ei kuitenkaan kannata pidätellä EU-päätöksenteon nopeuden suhteen. Esimerkiksi hintakattoa maakaasulle on Brysselissä hiottu kuukausia, toistaiseksi tuloksetta.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Helsinki valmistelee mahdollisuutta myydä osia rahasammostaan Helenistä
Helsingin kaupunki on esittämässä uudessa omistajastrategiassa mahdollisuutta myydä osia Helenistä.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009360569.html
Katja Kuokkanen HS

Image
Helsingin kaupunki valmistelee mahdollisuutta myydä osia energiayhtiö Helenistä. KUVA: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: SÄHKÖ

Post by -Uta- »

Helen puolittaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat
Hinnanalennuksen taustalla on sähkön hankintakustannusten lasku.
Martina Ahola Ubis
2.2. 10:48


HELSINGIN kaupungin omistama energiayhtiö Helen alentaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja 1. huhtikuuta alkaen. Helenin tiedotteen mukaan laskua tulee keskimäärin 48 prosenttia. Alennus koskee myös kodin palvelusopimuksia, joiden hinta laskee keskimäärin 36 prosenttia.

Helen ei kerro tiedotteessaan tarkkoja hintoja, mutta yhtiön mukaan tyypillisen kerrostaloasukkaan (vuosikäyttö 2  000 kWh) sähkölasku pienenee hinnanalennuksen myötä noin 28 euroa kuukaudessa.

Vastaavasti omakotitaloasukkaan, jolla ei ole sähkölämmitystä (vuosikäyttö 5 000 kWh), sähkölasku laskee Helenin mukaan noin 71 euroa kuukaudessa.

Uusi hinta astuu automaattisesti voimaan. Helen sanoo tiedottavansa lähiviikkoina kirjeitse niitä asiakkaita, joita hinnanalennus koskee.

Helen kertoo hinnanalennuksen johtuvan sähkön hankintakustannusten laskusta.

– Epävarmuus sähkömarkkinoilla jatkuu edelleen, mutta energian hinnat ovat siitä huolimatta laskeneet selvästi syksyn huippulukemista, tiedotteessa sanotaan.

Helen korotti sähkön hintoja viimeksi joulukuussa. Silloin hintoja korotettiin 42 prosenttia. Perussähkön energiahinta nousi 10 prosentin alennetulla arvonlisäverolla 23,21 sentistä 34,01 senttiin kilowattitunnilta.

Sähköyhtiöillä on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa tulevista hinnankorotuksista viimeistään 30 päivää ennen niiden voimaantuloa.

Taloussanomat tiedusteli viime viikolla Heleniltä, Fortumilta ja Vattenfallilta, miksi ne eivät ole reagoineet pörssisähkön ja sähköfutuurien hintojen laskuun toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnoittelussa.

– Pyrimme tekemään muutoksia siten, että muuttaisimme hintoja vain muutamia kertoja vuodessa. Tiedotamme toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnanmuutoksista asiakkaillemme vähintään kuukautta ennen hinnan muuttumista, Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa sanoi viime viikolla.
Post Reply