Alexander Litvinenko

Vaihtoehdot ratkaistuina pidettyihin rikoksiin ja onnettomuuksiin, salaliittoteoriat
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Alexander Litvinenko

Post by -Uta- »

Aleksandr Valterovitš Litvinenko
( 4. joulukuuta 1962 Voronež, Neuvostoliitto – 23. marraskuuta 2006 Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta.)

Litvinenko oli entinen KGB:n eversti ja myöhemmin turvallisuuspalvelu FSB:n everstiluutnantti. Hän loikkasi 1. marraskuuta 2000 Britanniaan, jossa hän sai poliittisen turvapaikan ja myöhemmin kansalaisuuden. Marraskuussa 2006 hän sai vakavia myrkytysoireita ja sai lontoolaissairaalassa tehohoitoa, mutta kuoli saamiinsa vammoihin.

Myrkytys ja kuolema
Litvinenko sairastui 1. marraskuuta 2006 vakavasti lounastettuaan lontoolaisessa sushi-ravintolassa italialaisen yhteyshenkilönsä Mario Scaramellan kanssa. Litvinenkon oli tarkoitus saada tietoja toimittaja Anna Politkovskajan murhasta, jota hän epävirallisesti selvitteli. Scotland Yard epäili aluksi, että kyseessä olisi talliummyrkytys. Myöhemmät tutkimukset paljastivat, että myrkky oli todennäköisesti poloniumin radioaktiivinen isotooppi 210, johon viittasi Litvinenkosta otetussa virtsanäytteessä havaittu alfasäteily. BBC:n mukaan Litvinenkon myrkyttämistä saatettiin yrittää jo 16. lokakuuta. Brittiläinen media julkisti tiedon Litvinenkon myrkytyksestä 19. marraskuuta 2006

20. tammikuuta 2007 Scotland Yard ilmoitti todennäköisesti tunnistaneensa murhaajan. Oletettu myrkyttäjä löytyi Heathrow’n lentokentän turvakameranauhoilta. Kuvaa oletetusta myrkyttäjästä ei ole päästetty julkisuuteen. Britannian syyttäjäviranomaiset nostivat toukokuussa 2007 syytteen murhasta entistä KGB-agenttia Andrei Lugovoita vastaan. Lugovoi oleskelee Venäjällä, ja Venäjän valtio kieltäytyy luovuttamasta häntä oikeudenkäyntiin.

Murhatutkinta oli pitkään keskeytetty, mutta heinäkuussa 2014 Britannian hallitus antoi luvan sen jatkamiselle Ukrainan kriisin heikennettyä maiden välejä. Oikeudenkäynti alkoi Lontoossa tammikuussa 2015.

Owenin raportti
Tuomari Robert Owenin johtaman tutkimusryhmän raportti Litvinenkon murhasta julkaistiin tammikuussa 2016, ja sen mukaan on todennäköistä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja FSB:n silloinen johtaja Nikolai Patrušev ovat olleet osallisia murhaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Litvinenko

---

Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Alexander Litvinenko

Post by -Uta- »

Euroopan ihmisoikeus­tuomioistuin: Venäjä vastuussa Litvinenkon tappamisesta
Aleksandr Litvinenko kuoli Lontoossa vuonna 2006 juotuaan radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä teetä.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008278932.html
STT, Maiju Ylipiessa
13:04
HELSINKI/STRASBOURG


Image
Helsingissä osoitettiin mieltä Putinin vierailun aikaan vuonna 2006. Kuvia Litvinenkosta ja kynttilöitä oli tuotu Kauppatorille.

VENÄJÄN valtio oli vastuussa entisen kaksoisagentin Aleksandr Litvinenkon tappamisesta, katsoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). Litvinenko kuoli Lontoossa vuonna 2006 juotuaan radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä teetä.

Tuomioistuimen tiistaina julkaistun tiedotteen mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että salamurhan tehneet Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun toimivat Venäjän valtion agentteina. Tuomioistuin katsoo Litvinenkon murhan olleen Venäjän syytä, tiedotteessa sanotaan.

EIT:n mukaan Venäjän hallitus ei ole tarjonnut muuta tyydyttävää ja vakuuttavaa selitystä tapahtuneelle tai pystynyt kumoamaan brittiselvityksen löydöksiä.

Tuomioistuin ei löytänyt mitään todisteita siitä, että Lugovoilla tai Kovtunilla olisi ollut henkilökohtaista syytä tappaa Litvinenko. Jos he olisivat toimineet yksin, heidän saatavillaan ei myöskään olisi ollut myrkyttämiseen käytettyä harvinaista radioaktiivista ainetta, EIT katsoi.

Tuomioistuin katsoi myös, etteivät Venäjän viranomaiset olleet suorittaneet tapahtumista riittävää tutkintaa, jonka perusteella syylliset olisi voitu tunnistaa ja heitä olisi voitu rangaista.

Venäjä kiisti EIT:n päätöksen heti tuoreeltaan ja sanoi sitä "perusteettomaksi". Venäjä on toistuvasti kiistänyt syyllisyytensä Litvinenkon kuolemaan.

"Suunniteltu ja monimutkainen operaatio"
EIT:n mukaan Lugovoi ja Kovtun olivat matkustaneet Lontooseen tappaakseen Litvinenkon.

–  Suunniteltu ja monimutkainen operaatio, johon liittyy harvinaisen tappavan myrkyn hankinta, heidän matkajärjestelynsä sekä toistuneet ja pitkäaikaiset yritykset antaa myrkkyä viittaavat siihen, että Litvinenko oli operaation kohde, tiedotteessa kerrotaan.

Lugovoi ja Kovtun nimettiin salamurhan tekijöiksi jo Britanniassa vuonna 2016 julkaistussa selvityksessä. Myös brittiselvityksessä miesten katsottiin toimineen todennäköisesti Venäjän käskyjen mukaan.

Aleksandr Litvinenko työskenteli agenttina Venäjän turvallisuuspalvelussa FSB:ssä ja sitä ennen KGB:ssä ennen loikkaamistaan Britanniaan, josta hänelle myönnettiin turvapaikka. Litvinenko oli myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja tämän hallinnon kärkäs arvostelija.
Post Reply