Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »

Kahta miestä etsitään epäiltynä tapon yrityksestä Jämsässä
KSML: Uhrina perussuomalaisten vaalipäällikkö, joka sai kallonmurtuman ja aivoverenvuodon
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kah ... #gs.at0ltp
JULKAISTU 18.07.2020 10:48

Poliisi etsii kahta miestä, joita epäillään tapon yrityksestä Jämsässä perjantaiaamuna. Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan uhri on perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Kataja, joka kertoo lehdelle saaneensa kallonmurtuman ja lievän aivoverenvuodon.

Jämsä - Pekka kataja.jpg
Jämsä - Pekka kataja.jpg (6.19 KiB) Viewed 3004 times

Poliisi pyytää havaintoja tapahtumasta numeroon 050-4560471 tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Myös kansanedustaja Jouni Kotiahon (ps.) avustajana työskelentelevä Kataja kertoi tapahtumista eilen KSML:lle.

– Aamulla vähän ennen kello kymmentä soi ovikello. Ovisilmästä näkyi mies paketin kanssa. Raotin ovea ja mies sanoi, että Perussuomalaiset-puolueelta olisi esitteitä, ja sitten hän kysyi henkilöllisyystodistusta, Kataja kertoi lehdelle ambulanssista.

Hän kertoo, että palattuaan ovelle hänen kimppuunsa hyökkäsi sivusta mies.

Kataja kertoo KSML:lle, että lääkäri epäili häntä lyödyn vasaralla. Tikkejä tarvittiin 21 kohtaan päätä. Yhä sairaalassa Tampereella olevalla Katajalla on myös kylkiluita murtunut.

Kataja epäili KSML:ssä eilen, että pahoinpitelyn taustalla oleva motiivi olisi poliittinen, sillä epäilty pahoinpitelijä tiesi Katajan puoluetaustan kertoessaan toimittavansa Katajan kotiovelle pakettia perussuomalaisilta.

Jutun viimeistä kappaletta täsmennetty 18.7. klo 15.45.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »

Jämsässä tapahtuneen epäillyn murhan yrityksen tutkinta siirtyy KRP:lle
- yleisövihjeitä kaivataan edelleen
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... leen_91877
21.07.2020 klo 14.01
Keskusrikospoliisi

Perjantaina 17. heinäkuuta Jämsässä tapahtuneen väkivallanteon esitutkinta on siirtynyt Keskusrikospoliisille. Esitutkinta on edennyt, ja tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi asiaa tutkitaan nyt epäiltynä murhan yrityksenä. Asian rikosnimikkeet voivat vielä tarkentua tutkinnan edetessä.

– Tapauksen esitutkinta on kesken ja sitä jatketaan aktiivisesti. Tämänhetkisten tietojen perusteella kyseessä on raaka henkeen ja terveyteen kohdistunut teko, jonka tutkinnassa Keskusrikospoliisi ja Sisä-Suomen poliisilaitos tekevät edelleen tiivistä yhteistyötä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Karhunen Keskusrikospoliisista.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella 17. heinäkuuta aamulla noin kello 9–10 aikaan. Poliisi pyytää edelleen vihjeitä ja havaintoja tapaukseen mahdollisesti liittyvistä tapahtumista, henkilöistä tai muusta asiaan liittyvästä. Vihjeet voi ilmoittaa numeroon 050 456 0471 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.keski-suomi(a)poliisi.fi.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006583694.html
Miten toipuminen on edistynyt?

– Tiesin vanhastaan, että kylkiluiden paranemiseen menee kuukausi. Lensin parikymmentä vuotta sitten pyörän tangon yli ja siinä rytäkässä meni viisi kylkiluuta. Kaksi viikkoa on tosi pahaa, kolmantena vähän helpompaa ja neljäntenä rupee paraneminen meneen vauhdilla.

– Nyt on peukaloa ruvennut särkemään. En ole varmaan noudattanut tarpeeksi ohjeita, että pitäisi koko ajan pitää sitä vähän niin kuin yläasennossa. Kun muut sormet toimii, olen yrittänyt kaikenlaista pientä juttua tehdä. Peukalo on varmaan ollut liian paljon alas päin. Välillä vihloo oikein kunnolla.

VIIKON verran piileskellyt Kataja on nyt toisessa piilopaikassa, ja loppuviikosta hän menee kolmanteen.
– Olen siellä varmaan viikon. Sitten saa piilottelu loppua. Onhan siinä poliisilla ollut aikaa löytää tekijöitä.

Image
Ote.

Aika pahannäköiset vammat on. Varsinkin linkin isommassa kuvassa näkyvät.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »

Poliisilla lisätietoja perussuomalaisten vaalipäällikön epäillystä murhan yrityksestä
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/12df ... e27b85a962
Tänään klo 13:36 (muokattu klo 13:37)

Tapausta tutkittiin aluksi törkeänä ryöstönä, mutta poliisikuulusteluissa ilmeni, ettei Pekka Katajalta (ps) anastettu omaisuutta.

Sisä-Suomen poliisi tiedotti reilu viikko sitten, että poliisilla on tutkittavana epäilty rikos Jämsässä. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Keskisuomalaisen mukaan uhri oli perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Kataja.

Tapausta tutkittiin aluksi törkeänä ryöstönä, mutta poliisikuulusteluissa ilmeni, ettei Pekka Katajalta (ps) anastettu omaisuutta.

Nyt kahta miestä epäillään murhan yrityksestä. Esitutkinnassa on tehty muun muassa asiaan liittyvien henkilöiden kuulusteluja ja taktista tutkintaa.

– Väkivallanteon tapahtumakulku on saatu hyvin selvitettyä ja poliisille on muodostunut varsin selkeä kuva teon aikaisista tapahtumista. Tällä hetkellä uskomme, että tapahtumiin liittyy vähintään kaksi rikoksesta epäiltyä henkilöä. Tekoon liittyvät yksityiskohdat huomioiden ja asiaa tutkitaan edelleen murhan yrityksenä, kertoo tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Teemu Karhunen tiedotteessa.

Poliisi ei tutkinnallisista syistä voi tässä vaiheessa ottaa kantaa teon motiiviin tai muihin mahdollisiin taustoihin.

Kataja kertoi aikaisemmin Iltalehdelle tapahtumista.

Katajan ovikello soi perjantaina 17. heinäkuuta noin klo 9.45. Hän meni katsomaan ovisilmästä ja näki miehen paketin kanssa.

– Raotin ovea ja kysyin, mitä asiaa, ja lähetti sanoi, että hänellä on lähetys perussuomalaisten puoluetoimistosta Pekka Katajalle ja olenko Pekka Kataja. Vastasin kyllä ja hän kysyi henkilöllisyystodistusta. Vedin oven kiinni ja menin hakemaan olohuoneesta rahapussia, missä oli ajokortti.

Kun Kataja palasi ovelle, alkoi tapahtua.

– Siellä olikin oven sivustalla mies, joka työnsi oven kokonaan auki ja mitään sanomatta hyökkäsi kimppuuni lyömällä jollain metalliesineellä. Toinenkaan henkilö ei puhunut sanaakaan, Kataja kertoo.

HEINI KILPAMÄKI /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »

Pekka Katajan murhayritys: Toinen epäillyistä on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen
Keskusrikospoliisi tiedottaa vangitsemispäätöksistä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/53c1 ... 62002ee0de
Tänään klo 14:03 (muokattu klo 14:58)

Käräjäoikeus on oikeus vanginnut vuonna 1981 ja vuonna 1976 syntyneet miehet epäiltynä perussuomalaisten puoluetoimijan Pekka Katajan murhan yrityksestä.

KRP tiedotti asiasta perjantaina viittaamatta uhrin nimeen.

Poliisin mukaan kiinniotot tehtiin syyskuun 3. päivänä Keski-Suomen alueella. Poliisi esitti ensimmäiset vangitsemisvaatimuksensa kolme päivää myöhemmin.

Toinen vangituista on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen, 39. Torssonen joutui erotetuksi perussuomalaisista toukokuussa 2019. Hän toimii tällä hetkellä äärioikeistolaiseksi luonnehdittavan Kansallismielisen liittouman jäsenenä. Iltalehti julkaisee nimen jo esitutkintavaiheessa poikkeuksellisen yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi.

Toinen epäillyistä tunnustautuu sosiaalisen mediansa perusteella äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -joukkion jäseneksi.

Rikoksen motiivi ei ole tiedossa, eikä poliisi kommentoi sitä, ei myöskään epäiltyjen henkilöllisyyttä.

Sai kenkää PS:stä
Vuonna 1981 syntynyt Torssonen vangittiin jo ensimmäisessä käsittelyssä todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä. Vanhemman miehen osalta painavampi peruste ei aluksi täyttynyt, mutta perjantaina käräjäoikeus käsitteli asiaa uudelleen ja vangitsi miehen niin ikään todennäköisin syin epäiltynä.

Syytteennoston määräpäiväksi kirjattiin 1. joulukuuta, eli juttu on käräjäoikeudessa vielä tämän vuoden puolella, jos epäillyt pysyvät vangittuna.

– Esitutkinta on edelleen kesken ja jatkuu vangitsemisten jälkeen muun muassa kuulemisilla ja teknisellä tutkinnalla, rikoskomisario Jussi Luoto sanoo tiedotteessa.

Torssonen joutui toimintansa vuoksi huonoon valoon perussuomalaisissa ennen erottamistaan. Keski-Suomen piiri hylkäsi hänen eduskuntavaaliehdokkuutensa 2019. Torssonen puolestaan syytti perussuomalaisia valheista ja kunnianloukkauksesta.

Muita osallisia vapaana?
Iltalehden tavoittama tutkinnanjohtaja Luoto kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, millaisilla toimilla poliisi sai epäillyt selvitettyä, onko syyllisyydestä teknistä näyttöä, miten epäillyt suhtautuvat rikosepäilyyn, onko teolle tai tapahtumille todistajia tai tunsivatko epäillyt uhria entuudestaan.

Poliisin arvion mukaan jutussa saattaa olla lisää tekijöitä.

– Suuri syy vaiteliaisuuteen on se, että on mahdollista, että tähän tekoon osallisia henkilöitä on vielä vapaalla, Luoto kertoo.

Muiden mahdollisten osallisten määrä ei ole tiedossa, tai ainakaan poliisi ei kerro sitä julkisuuteen.

Teon syy on selvityksessä. Poliisi ei halua spekuloida silläkään. Tapaus kuitenkin vaikuttaa eroavan sellaisesta väkivaltarikoksesta, jossa teolle ei saada mitään järjellistä syytä esitutkinnassa eikä tuomioistuimessa.

– Varmasti tälle teolle on motiivi. Se, mikä se on, sitä tässä luonnollisesti selvitellään muun muassa kuulusteluilla.


SOLMU SALMINEN /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »

Kaksi vangittu epäiltyinä perus­suomalaisen poliitikon murhan yrityksestä
- toinen Jyväskylän kaupungin­valtuutettu, toisella Soldiers of Odin -tausta
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006632827.html
Heini Särkkä
11.9. 15:51

Teemu Torssonen on perussuomalaisista erotettu poliitikko ja Tero Ala-Tuuhonen äärioikeistolainen vaikuttaja. Tutkinnanjohtajan mukaan juttuun voi liittyä muitakin tekijöitä.

Image
Murhan yrityksestä epäiltynä vangitut Teemu Torssonen ja Tero Ala-Tuuhonen.­
KUVA: TEEMUTORSSONEN.COM, TERO ALA-TUUHOSEN TWITTER-TILIKaksi miestä on vangittu todennäköisin syin epäiltyinä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yrityksestä. Miehet ovat syntyneet vuosina 1976 ja 1981.

Toinen miehistä on 39-vuotias Teemu Kalevi Torssonen, joka toimii Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen jäsenenä ja maakuntavaltuutettuna. Torssonen erotettiin perussuomalaisista vuonna 2019. Keskisuomalaisen mukaan Pekka Kataja oli mukana, kun miehen erottamista puolueesta valmisteltiin.

Vuonna 2016 Torssonen haastoi Timo Soinin perussuomalaisten puheenjohtajakisassa. Hän kuvaili tuolloin Iltalehdelle olevansa ”intellektuelli Hakkarainen” ja kuuluvansa puolueen nuivaan siipeen.

Ilta-Sanomat julkaisee Torssosen nimen poikkeuksellisesti jo rikosepäilyvaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi.

Toinen murhan yrityksestä vangittu on äärioikeistolaisesta toiminnasta tunnettu Tero Olavi Ala-Tuuhonen. Vuonna 1976 syntynyt Ala-Tuuhonen on kuulunut Soldiers of Odinin johtohahmoihin Jyväskylässä. Hän johtaa Kansallismielisten liittoumaa, joka pyrkii kokoamaan yhteen Suomen äärioikeistoa. Twitter-tilillään Ala-Tuuhonen kuvailee itseään ”kansalliskonservatiiviseksi etnonationalistiksi”.

Ilta-Sanomat julkaisee Ala-Tuuhosen nimen jo rikosepäilyvaiheessa, koska hän on julkisesti esillä ollut äärioikeistolainen vaikuttaja.

Kataja pahoinpideltiin henkihieveriin kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta. Kataja on kertonut, että hänen kerrostaloasuntonsa ovikelloa soitettiin perjantaiaamuna. Kun hän avasi oven, kaksi miestä tunkeutui sisään ja alkoi hakata häntä metalliesineellä päähän. Katajaa myös potkittiin. Hän menetti silmittömän väkivallan seurauksena tajuntansa. Sairaalassa hänellä todettiin muun muassa kallonmurtuma ja aivoverenvuoto. Peukalo ja kolme kylkiluuta murtui.

TUTKINNANJOHTAJA, rikoskomisario Jussi Luoto sanoo IS:lle, että teon motiivi on edelleen epäselvä.

– Kaikki motiiviin liittyvä pyritään selvittämään esitutkinnan aikana. Sitä koetaan kuulusteluilla selvittää. Voiko kyseessä olla poliittinen motiivi? – Poliittisen motiivin mahdollisuus otetaan tutkinnassa huomioon.

Vangitut miehet ovat Luodon mukaan yhteistyökykyisiä. He vastaavat esimerkiksi kuulusteluissa, kun kuulustelija heiltä jotain kysyy. – Vaikenemista ei ole.

Ovatko miehet osoittaneet katumuksen merkkejä? – Tähän kysymykseen en vastaa.

Luoto sanoo, että juttuun voi liittyä muita tekijöitä kahden vangitun lisäksi.

– En ota siihen kantaa, onko laajempi jengi kyseessä, mutta kyseiseen rikokseen saattaa liittyä myös muita henkilöitä. Tämä seikka on ollut olemassa koko esitutkinnan ajan.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »


STT: Äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhosta ei enää epäillä Pekka Katajan murhan yrityksestä
Päätös tehtiin esitutkinnan perusteella, poliisi vaitonainen yksityiskohdista.
https://yle.fi/uutiset/3-11606905
22.10. 07:57 Päivitetty 22.10. 09:26
STT

Äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhosta ei enää epäillä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto KRP:stä STT:lle. Luoto sanoo, että epäilystä luovuttiin eilen keskiviikkona. Ratkaisu tehtiin esitutkinnan perusteella, mutta tutkinnanjohtaja ei avaa tarkempia yksityiskohtia päätöksen taustalla. Ala-Tuuhonen oli jonkin aikaa myös vangittuna murhan yrityksestä epäiltynä, mutta hänet vapautettiin jo aiemmin tässä kuussa. Tuolloin kerrottiin, että epäilyn taso oli lieventynyt.

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen on edelleen asiassa epäilty ja vangittuna.

Poliisi ei torstaiaamuna kommentoinut, epäilläänkö murhan yrityksestä enää muita. Aiemmin on kerrottu, että tapauksen tiimoilta on epäiltynä ollut kolmaskin henkilö, joka ei kuitenkaan ole ollut vangittuna.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »

Poliisi tutkii useita uusia henkilöitä Pekka Katajan murhan yrityksen tutkinnassa
- Teemu Torssosen tuttu vangittiin
- Aiemmin vangittu Teemu Torssonen pysyy yhä vangittuna teosta epäiltynä.
- Tero Ala-Tuuhosta ei enää epäillä osalliseksi.
https://yle.fi/uutiset/3-11607144
22.10. 10:39 Päivitetty 22.10. 17:22
Tuomas Rimpiläinen


Keski-Suomen käräjäoikeus on vanginnut uuden epäillyn perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksen tutkinnassa. Käräjäoikeus vangitsi vuonna 1979 syntyneen miehen rikoksesta todennäköisin syin epäiltynä. Epäilty on väestörekisterissä kirjoilla Tuusulassa.

– Meillä on olemassa sen suuntaista näyttöä, että on todennäköiset syyt epäillä häntä murhan yrityksestä, rikoskomisario Jussi Luoto sanoo.

Ylen tietojen mukaan mies tuntee Teemu Torssosen, joka on jo aiemmin vangittu murhan yrityksestä epäiltynä. Mies on muun muassa toiminut Torssosen avustajana tämän poliittisessa toiminnassa. Luodon mukaan poliisi tutkii parhaillaan sitä, onko epäilty mahdollisesti toinen Katajan pahoinpitelyyn syyllistyneistä.

Luodon mukaan on odotettavissa, että poliisille tulee vielä uusia epäiltyjä asiassa.

Nyt vangittu mies ei ole ennen ollut vangittuna tai kiinni otettuna.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by -Uta- »

Esitutkinta valmistunut Jämsän väkivallantekoon liittyen
https://poliisi.fi/-/esitutkinta-valmis ... n-liittyen
29.1.2021 12.00
UUTINEN


Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Keski-Suomen Jämsässä heinäkuussa tapahtuneesta epäillystä murhan yrityksestä. Murhan yrityksen kohteena ollut mies sai hengenvaarallisia vammoja jouduttuaan pahoinpidellyksi kotonaan Jämsänkoskella aamupäivällä 17. heinäkuuta.

Murhan yrityksestä epäillään kahta miestä. Toinen heistä on vangittu käräjäoikeuden päätöksellä syyskuussa, toinen lokakuussa. Lisäksi syyskuussa vangittua miestä epäillään törkeästä ampuma-aserikoksesta.

– Esitutkintaa on tehty heinäkuusta lähtien perusteellisesti ja poliisin arvio tapahtumien kulusta sekä motiivista tulee esiin esitutkintapöytäkirjoissa. Nyt kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto Keskusrikospoliisista.

Syytteennoston määräaika on 9. helmikuuta. Syyttäjä tiedottaa asiasta syyteharkinnan valmistuttua.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jämsä - Pekka Katajan murhan yritys 17.7.2020

Post by härkä »

https://yle.fi/uutiset/3-11833083
Analyysi: Meillä on nyt käsissämme selvittämätön poliittinen murhayritys – miten ihmeessä kameraan tallentuneet tekijät pääsivät pakoon?
Poliittisen murhayrityksen selvittämisen on jäätävä korkealle poliisin prioriteetissä, kirjoittaa Ylen rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen.

Pekka Kataja
11.3. 18:30
Turvakameran kuvaa huoltoasemalta.
Tämä kuvan vasemmassa ylälaidassa näkyvä Volkswagen Passat jäi tunnistamatta. Poliisin esitutkintapöytäkirja

Keski-Suomen käräjäoikeuden päätöstä Pekka Katajan murhayritysjutussa ei voi pitää erityisen yllättävänä. Näyttö jutussa oli sellaista, että maalaisjärjellä sen saattoi tulkita sekä syyllisyyden että syyttömyyden puolesta puhuvaksi.
Sitä voi pitää yllättävänä, miten tällaiseen tilanteeseen päädyttiin.
Maassamme on nyt selvittämätön poliittinen murhayritys.
Tekoa voi pitää poliittisena useasta syystä. Täyttä varmuutta asiasta ei tietenkään ole, kun tekijöitäkään ei ole saatu vastuuseen.

Keski-Suomen käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että Pekka Katajan kertoma tuntemattomien tekijöiden menettely rikospaikalla on näytetty toteen.
Teko on siis mitä ilmeisimmin tarkasti suunniteltu.
Yrittämisen puutteesta rikoksen selviäminen ei näytä jääneen kiinni. Poliisi tilasi Traficomilta kaikkien kuvaan sopivien Passatien omistajatiedot. Heitä oli 15 577.

Tekijät käyttivät hyväkseen Katajan poliittista asemaa väittämällä, että he olivat tuomassa lähetystä perussuomalaisten puoluetoimistolta. Tämä toki voisi olla myös lavastusta, mikäli joku haluaisi saada teon näyttämään poliittiselta.
Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että teon motiivi todennäköisesti on poliittinen.
Miksi tekijöitä sitten ei saatu vastuuseen?
Siihen on useita syitä. Yksi asiaan vaikuttanut syy voi olla poliisin tekemä virhe tutkinnan alussa.

Poliisin kardinaalimoka
Kukaan silminnäkijöistä ei nähnyt rikospaikalta pakenevia tekijöitä niin hyvin, että olisi voinut tunnistaa heidät.
Pekka Kataja olisi ehkä voinut tunnistaa toisen tekijöistä, mutta poliisi teki luotettavan tunnistuksen mahdottomaksi.

Juttua tutki ensipäivinä Sisä-Suomen poliisilaitos. Kataja kertoi tutkinnan alussa poliisille, että motiivi teolle voisi olla Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen kantama kauna.
Kataja luetteli poliisille miehiä, jotka hänen mielestään voisivat olla osallisia tekoon. Yhtä mainitsemistaan miehistä Kataja ei tuntenut ulkonäöltä.
Jostakin syystä Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja kehotti Katajaa googlaamaan miehen nimen ja katsomaan tämän kuvia netistä.

Tämä on vastoin tunnistusmenettelyn perusperiaatteita.

Omasta mielestään Kataja tunnisti googlaamansa miehen pahoinpitelijäkseen. Tutkinnassa kuitenkin selvisi, että mies ei voinut olla toinen hyökkääjistä.
Katajan virhe on luonnollinen, ja sen psykologia tunnetaan hyvin. Juuri siksi tällaista menettelyä ei koskaan pitäisi käyttää esitutkinnassa.
Se teki ja tekee jatkossa kaikki Katajan mahdolliset tunnistamiset hyvin epävarmoiksi ellei mahdottomiksi.
Alkupäivien jälkeen tutkintavastuu siirtyi keskusrikospoliisin Sisä-Suomen yksikölle. Siellä poliisin oli vain nieltävä kiukkunsa, jota se epäilemättä tunsi tunnistamisen mokaamisesta.

Yrittämisen puutteesta rikoksen selviäminen ei silti näytä jääneen kiinni. Keskusrikospoliisi teki valtavan määrän työtä suhteellisen lyhyessä ajassa.

Valepaketti ja 15 000 Passatin omistajaa
Oranssi FedEx-postituslaatikko.

Syyttäjällä on lukuisia niin sanottuja aihetodisteita, jotka eivät suoraan todista vastaajaa syylliseksi. Puolustuksen mukaan se pystyy kumoamaan kaikki syyttäjän väitteet.
Poliisi esimerkiksi määritti valvontakameran kuviin tallentuneen harmaan Volkswagen Passatin mallin niin tarkasti kuin suhmuraisista kuvista pystyi. Sitten poliisi tilasi Traficomilta kaikkien kuvaan sopivien Passatien omistajatiedot.
Heitä oli 15 577.
Tätä listaa tutkijat alkoivat käydä läpi vertailemalla rekistereitä ja tarkastamalla potentiaalisia autoja.
Samaan aikaan poliisi turvautui useisiin salaisiin pakkokeinoihin kuten puhelinten salakuunteluun ja epäiltyjen tarkkailuun.
Syytteen saaneen miehen nimi nousi esiin sekä Passatin omistajien listalla että telekuuntelussa. Lisäksi hänen nimensä tuli vastaan Teemu Torssosen yhteydessä muun muassa yhdistysrekisterissä, kuten Yle uutisoi joulukuussa.

Savuava ase – tai verinen vasara – jäi kuitenkin löytymättä.

Yksikään poliisin löytämä todiste ei suoraan todista, että vastaaja olisi ollut rikospaikalla tai olisi muutoin osallinen murhan yritykseen. Näin on, vaikka hänen sormenjälkensä löytyivät hyökkääjien käyttämästä valepostipaketista.
Jos sormenjälkiä olisi löytynyt esimerkiksi Pekka Katajan ovesta, näyttö olisi huomattavasti vahvempi. Se osoittaisi, että epäilty on ollut rikospaikalla.

Pelkkä paketti ei yksinään riitä.

Onko jossain ratkaiseva kamera?
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Hyökkääjien reitti Jämsänkoskella tallentui useisiin turvakameroihin. Video: Ilkka Kemppinen / Yle
Selvittämätön rikos jää avoimeksi tapaukseksi, jonka selvitystyötä jatketaan aina, kun mahdollista. Kun kyse on poliittisesti motivoituneesta henkirikoksen yrityksestä, sen on jäätävä korkealle poliisin prioriteetissä.

Näin varmasti onkin, ja kaikessa hiljaisuudessa tutkinta jatkuu.
Selvittämätön poliittinen murhayritys ei saa jäädä piikiksi suomalaisen demokratian ja oikeusvaltion lihassa.
Puuttuvan lenkin tutkinnassa voi tarjota yksi silminnäkijä tai valvontakameran omistaja. Hän on voinut saada herätyksen lukemalla ja katsomalla oikeudenkäynnistä tehtyjä juttuja.

Tällainen ihminen voi ratkaista rikoksen tarttumalla puhelimeen.


Yllättävä käänne tämäkin. Miten sitten lieneekään.
https://www.google.com/maps/place/Alati ... d25.171809
Mikäli nyt oikein tuosta Ylen kartoituksesta tulkitsen , ei tapahtumapaikka olekaan Jämsä , vaan Jämsänkoski.
Niillä on tietty ero.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply