Hämeenlinna - Sari Sinisalon murha 25.10.1992

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Hämeenlinna - Sari Sinisalon murha 25.10.1992

Post by -Uta- »

"Hullu, lopeta!” Sari, 20, huusi viimeisiksi sanoikseen - uskomattoman töpeksinnän takia epäilty pääsi pakoon Suomesta, mutta nyt vanha murha palasi poliisin pöydälle
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4376 ... fc79eb0ee1
13.04.2019 klo 8:09


Keskusrikospoliisi on ottanut uudelleen tutkittavakseen yli 26 vuotta vanhan henkirikoksen,
20-vuotiaan Sari Sinisalon murhan.

Image
Poliisi uskoo, että Sari Sinisalo murhattiin omassa asunnossaan, minkä jälkeen tekijä kuljetti ruumiin metsään toiselle paikkakunnalle. IL

Naisen ääni oli huutanut ”Hullu, hullu, hullu, lopeta!” Sen jälkeen kuului kova kolahdus, ja huuto loppui.
Naapurit kertoivat poliisikuulusteluissa oudoista äänistä, jotka he olivat kuulleet yöllä 25. lokakuuta vuonna 1992 Sari Sinisalon asunnosta. Sinisalon Lahdessa asuneet vanhemmat huolestuivat, kun he eivät saaneet yhteyttä tyttäreensä. Katoamisilmoituksesta murhatutkinnaksi muuttunut tapaus kuohutti koko Suomea loppuvuodesta 1992 eikä vähiten siksi, että epäilty käytännössä päästettiin karkumatkalle - jolla hän on edelleen. Iltalehden perehtyessä vanhaan, auki jääneeseen murhatutkintaan kävi ilmi, että se on ihan hiljattain nostettu uudelleen poliisin pöydälle. Joutuuko Sari Sinisalon epäilty murhaaja, maasta paennut marokkolainen Ayoub El Yaakoubi lopulta sittenkin oikeuden eteen?

Katoaminen
Vanhemmat huolestuivat, kun tyttärestä ei kuulunut kolmeen päivään mitään.
He lähtivät Hämeenlinnaan tyttärensä asunnolle. Nummen Haratiellä sijaitseva kerrostalohuoneisto oli Sinisalon isän mukaan poikkeuksellisen siisti. Mitään merkkejä mistään riidasta tai katoamiseen liittyvästä ei näkynyt. Kun vanhemmat menivät Hämeenlinnan poliisilaitokselle tekemään katoamisilmoituksen, poliisi suhtautui siihen vakavasti. Hyvin pian heräsi epäily, että Sinisalo oli joutunut rikoksen uhriksi. Myös marokkolainen vävykokelas oli kysellyt tietoja ”oudosti kadonneesta” Sarista.

Ruumis jätesäkissä
– Asunto oli huolellisesti pesty ja siivottu. Mitään verijälkiä ei silloisella tekniikalla löydetty, tuolloin teknisenä rikostutkijana toiminut vanhempi konstaapeli Mika Heikkonen muistelee Iltalehdelle nyt yli 26 vuotta myöhemmin. Nykyisin Hämeen poliisilaitoksen oikeusyksikössä rikosylitarkastajana toimiva Heikkonen kertoo, että poliisi sai silminnäkijähavaintoja, joiden voitiin tulkita liittyneen ruumiin pois kuljettamiseen. Naapurit kertoivat nähneensä, että asunnosta oli lähtenyt mies pian öisen riidan jälkeen. Autolla poistunut mies oli palannut pari päivää myöhemmin mukanaan huomattavan iso matkalaukku. Vähän ajan kuluttua miehen nähtiin raahaavaan laukkua takaisin autoon. – Asunnosta oli mahdollisesti kuljetettu uhria. Myös matto oli mukana. Mattokäärö löytyi myöhemmin ruumiin löytöpaikalta, Heikkonen kertoo. Poliisi pidätti marokkolaismiehen kolme päivää katoamisilmoituksen jälkeen. Epäilty oli kuulusteluissa rauhallinen, joskin hänen kertomansa oli täynnä ristiriitaisuuksia. Hän kielsi edes riidelleensä naisystävänsä kanssa. Riittävää näyttöä ei kuitenkaan saatu, joten poliisi joutui laskemaan epäillyn vapaaksi.

Tuomari selitteli
Viikkoa myöhemmin, 9. marraskuuta, poliisi sai kuitenkin uutta näyttöä ja pidätti El Yaakoubin uudemman kerran. Sinisalon ystävät tiesivät kertoa poliisille, että tämä oli kertonut avomiehensä pahoinpidelleen häntä. Kerran Sinisalo oli joutunut menemään Kanta-Hämeen keskussairaalaan miehen lyötyä häntä päähän. Tutkinnassa selvisi myös, että asunnosta kuuluneiden huutojen jälkeen Sinisalon pankkikortilla oli yritetty nostaa rahaa automaatilta. Nostot olivat kuitenkin epäonnistuneet. El Yaakoubi oli heti tämän jälkeen nostanut samalta automaatilta käteistä omalta tililtään. Automaatti sijaitsi vajaan kilometrin päässä pariskunnan asunnolta. Epäilty oli kuulusteluissa kiistänyt käyttäneensä naisystävänsä pankkikorttia. Hän oli myös kiistänyt tämän olleen mukana millään automaatilla. Kolmen päivän kuluttua El Yaakoubia vaadittiin vangittavaksi Hämeenlinnan raastuvanoikeudessa. Vaatimus esitettiin vahvimmin, todennäköisin syin murhasta epäiltynä.
– Ruumista ei ollut löytynyt. Asunnossa ei ollut verijälkiä. Se mahdollisuus oli vielä olemassa, että Sinisalo oli lähtenyt vaikkapa vapaaehtoisesti lomamatkalle. Katoamisestakin oli kulunut vasta vähän aikaa, vangitsemisvaatimuksen hylännyt raastuvanoikeuden puheenjohtaja perusteli tuolloin Iltalehdelle.

”Tunnelmat pettyneitä”
Rikosylitarkastaja Mika Heikkonen myöntää, että tunnelmat Hämeenlinnan poliisissa olivat hyvin pettyneitä. – Ajatus oli, että vangitsemisella saataisiin lisäaikaa aktiiviselle tutkinnalle. Niin kuitenkin kävi kuin kävi, minkäs teit. Heikkosen mukaan poliisi piti mahdollisena, että epäilty lähtee karkuun. Tuomari ei kuitenkaan suostunut edes matkustuskieltoon. – Eihän se meidän mielen mukainen päätös ollut missään tapauksessa. Vangitsemisellekin oli vahvat perusteet. Vajaan viikon kuluttua poliisi aloitti laajat kaivutyöt Hämeenlinnan kaatopaikalla. Viikon kestäneet etsinnät eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Ruumista ei löytynyt myöskään lähivesistöissä tehdyissä naarauksissa.

Lukuisista yleisövihjeistä huolimatta tutkinta tuntui polkevan paikallaan. Vuoden viimeisenä päivänä kuitenkin rävähti: Sari Sinisalon ruumis löytyi. Löytöpaikka on Padasjoella, noin 70 kilometrin päässä Hämeenlinnasta. Löytäjä ohi paikkakuntalainen nainen, joka huomasi metsäpolun vieressä mustan jätesäkin, johon nuoren naisen ruumis oli kätketty.

Image
Jätesäkkiin sullottu ruumis löytyi lopulta Padasjoelta metsätien varresta. IL

Pakoreitti selvisi
Ruumis kuljetettiin välittömästi Hämeenlinnaan oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen. Jo päältäpäin näkyi, että uhri oli kuollut ulkoisen väkivallan seurauksena. Poliisit lähtivät heti tavoittamaan tämän marokkolaista miesystävää. Ayuoub El Yaakoubia ei löydetty. Miehestä lähti heti etsintäkuulutus kaikille rajanylityspaikoille sekä Interpolin välityksellä ympäri maailman. Ruumis riitti kuitenkin Hämeenlinnan raastuvanoikeudelle. Se suostui vihdoin vangitsemaan murhasta epäillyn - tosin poissaolevana. Vuoden kuluttua selvisi, että epäiltyä on turha etsiä Suomesta. Mies oli poistunut maasta hyvissä ajoin ennen ruumiin löytymistä. El Yaakoubin matkareitti selvisi Interpolin avulla: Helsingistä laivalla Tukholmaan, sieltä lentäen Kairoon, mistä edelleen Marokkoon. Miehen jäljet hävisivät Casablancaan.

Murhatutkinta siirtyi keskusrikospoliisille kymmenen vuotta sitten lähinnä El Yaakoubin tavoittamiseen liittyviin syiden vuoksi. Krp on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa ottanut myös varsinaiset murhatutkimukset uudelleen pöydälle. Iltalehden tietojen mukaan krp:lle on toimitettu hiljattain lisää materiaalia, jonka epäillään kytkevän El Yaakoubin entistä vahvemmin naisystävänsä murhaan.

Tutkinta jatkuu taas
– Tutkintaa ei suinkaan ole päätetty. Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty selvityksiä ja pidetty palavereja tutkijoiden kanssa, vahvistaa tutkintaa johtava rikoskomisario Olli Töyräs. Töyräs ei tarkemmin kerro, mitä selvityksissä on paljastunut. Hän kuitenkin myöntää, että toimenpiteet liittyvät nimenomaan murhan tutkintaan. – Tekniikka on kehittynyt. Katsotaan, josko olisi vielä jotain, millä voisi päästä eteenpäin. Työn alla on vähän ajatuksia, pieniä fundeerauksia on menossa, Töyräs muotoilee.

Marokko ei luovuta
Paikalliset viranomaiset ottivat El Yaakoubin kiinni Interpolin etsintäkuulutuksen perusteella vain puolisen vuotta henkirikoksen jälkeen. He kysyivät, halusivatko Suomen viranomaiset, että oikeuskäsittely pidettäisiin Marokossa. Sitä eivät suomalaiset halunneet, joten El Yaakoubi laskettiin vapaaksi. Marokko ei suostunut luovuttamaan omaa kansalaistaan vieraaseen maahan tuomittavaksi.
Suomalaisviranomaiset ovat vuosien aikana yrittäneet saada asiaa etenemään.
– Muistutamme tästä täkäläisiä viranomaisia säännönmukaisesti, kertoi Suomen va. asiainhoitaja Kirsti Westphalen Iltalehdelle keväällä 2000 Marokon pääkaupungissa Rabatissa. Kun mitään ei tapahtunut, muistuttamiset ja muut toimet alkoivat kuitenkin vuosien mittaan harveta. – On tehty se, mitä on voitu, toteaa rikoskomisario Töyräs.
El Yaakoubi oli aiemmin myös Europolin etsintäkuuluttama. Miehen tiedettiin käyvän aika ajoin Espanjan puolella, joten Suomen poliisi oli yhteydessä espanjalaisiin virkaveljiinsä epäillyn pidättämiseksi. – Se on tiedossa, että Marokko ei tule luovuttamaan. Mutta jos epäilty liikkuu Marokon ulkopuolella, tilanne on toinen, Töyräs sanoo. Töyräs oli itse poliisin yhdysmiehenä Espanjassa kymmenen vuotta sitten. Viritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Image
Ayoub El Yaakoubin nimi on ollut jo vuosikausia Interpolin etsittyjen rikollisten listalla. Kunnas Risto

Oikeuden eteen?
Töyräs toivoo, että Sari Sinisalon murhaaja joutuu vielä vastaamaan teostaan oikeudessa.
Vaikka Suomi oli aikanaan ehdoton vaatimuksissaan järjestää Sari Sinisalon murhaoikeudenkäynti Suomessa, tilanne voisi nyt olla toinen. Oikeuskäsittely Marokossa saattaisi olla parempi kuin asian jättäminen sillensä. – Yleensä rikosasioissa on territoriaalinen periaate eli syytetään siellä, missä rikos on tehty. Yksi kansainvälisen oikeusavun muoto on kuitenkin syytteen siirto, sanoo hallitusneuvos Merja Norros oikeusministeriöstä. Hän korostaa puhuvansa yleisellä tasolla, mutta myöntää, että Suomen viranomaiset voisivat pyytää Marokon viranomaisia nostamaan syytteet, mikäli epäilty henkilö tavoitettaisiin. Norroksen mukaan syytteiden siirtäminen vaatisi kuitenkin ”tiettyjen edellytysten täyttymistä”, eikä se hänen mukaansa ole aina järkevää. Myös uutta luovutuspyyntöä voitaisiin alkaa valmistella, mikäli epäilty otettaisiin kiinni kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella.
– Toivon, että tämä saataisiin vielä päätöksen tavalla tai toisella. Me olemme valmiita. Omia askelmerkkejä ei tarvitse kovin pitkään miettiä, Töyräs sanoo.

Näin tapahtumat etenivät
25.10.1992 Viimeiset havainnot Sari Sinisalosta elossa. Asunnosta kuuluu naisen hätähuutoja.
28.1. Vanhemmat tekevät tyttärestään katoamisilmoituksen poliisille.
31.10. Poliisi pidättää kadonneen miesystävän, marokkolaisen kokin Ayub El Yaakoubin. Hänet kuitenkin vapautetaan riittävän näytön puuttuessa.
9.11. Poliisi saa uutta näyttöä epäiltyä vastaan.
12.11. Epäilty vaaditaan vangittavaksi. Oikeus hylkää vaatimuksen.
17.11. Poliisi aloittaa laajat kaatopaikkaetsinnät.
4.12. Epäilty poistuu maasta.
6.12. Egyptin poliisi pidättää El Yaakoubin viisumiongelmien vuoksi, mutta vapauttaa hänet kahden päivän kuluttua jatkamaan matkaa Marokkoon.
14.12. Poliisi aloittaa naaraukset Vanajavedellä Hämeenlinnasta Hattulaan saakka.
31.12. Uhrin ruumis löytyy metsästä Padasjoelta.
5.1.1993 Oikeus vangitsee El Yaakoubin poissaolevana.
12.1. Poliisi saa Interpolilta selvityksen epäillyn matkareitistä ja kohteesta.
16.1. Sari Sinisalo haudataan Lahden Mustankallion hautausmaahan.
23.4. Marokon Interpolilta tulee faksi, jonka perusteella voi päätellä, että epäilty on pidätetty. Faksissa tiedustellaan, haluaisivatko Suomen viranomaiset, että oikeuskäsittely pidettäisiin Marokossa. Eivät halunneet.
4.10.1994 Oikeusviranomaisilla ei ole kiire: Käräjäoikeudeksi muuttunut Hämeenlinnan raastuvanoikeus alkaa vasta liki 2 vuotta henkirikoksen jälkeen käsittelyn, jonka perusteella on tarkoitus jättää luovutuspyyntö Marokkoon.
27.1.1995 Käräjäoikeus luovuttaa vihdoin pöytäkirjat poliisille Iltalehden tiedusteltua viivyttelyn syytä käräjätuomarilta.
Maaliskuu 2019 Luovutuspyyntöön liittyvät asiakirjat eivät enää ole oikeusministeriöstä, vaan ne on siirretty Kansallisarkistoon.


Risto Kunnas / IL

---

PS. Myös Queenin lista kadonneista ja surmatuista naisista kertoo tästä Sari Sinisalon tapauksesta.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Hämeenlinna - Sari Sinisalon murha 25.10.1992

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/29ce ... e131cde904
Saako Sari koskaan oikeutta?
Miesystävä surmasi Sarin julmasti liki 30 vuotta sitten, mutta tuomarin jääräpäisyyden vuoksi tekijää ei ole vieläkään saatu tuomiolle.
Sari Sinisaon viimeinen leposija on Lahden Mustankallion hautausmaalla.Sari Sinisaon viimeinen leposija on Lahden Mustankallion hautausmaalla.
Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen uudet tekniset tutkimukset koskien vuonna 1992 Hämeenlinnassa tapahtunutta henkirikosta.

Poliisi yritti selvittää vuosikymmenten takaisista näytteistä sitä, oliko 20-vuotiaan Sari Sinisalon poissaolevana vangittu miesystävä Ayub El Yaakoubi yksin syyllinen tekoon vai oliko hänellä apuri.
Poliisin saaman vihjeen mukaan joku olisi auttanut tekijää. El Yaakoubilla tiedetään ainakin olleen sukulaisia Suomessa. Poliisi ei kuitenkaan kerro, tuliko vihje Suomesta vai Marokosta, missä miehen epäillään piileskelevän.
Vanhoista näytteistä tehtiin nyt ensimmäistä kertaa dna-tutkimukset. Ne osoittivat kuitenkin muuta.
— Sen voin sanoa, ettei saatu näyttöä siitä, että tekoon liittyisi muita henkilöitä, kertoo keskusrikospoliisin henkirikostutkintalinjan vt. päällikkö, rikostarkastaja Mika Ihaksinen.

Rikostarkastaja Mika Ihaksinen kertoo, että poliisi tutki vanhat rikospaikkanäytteet uusin menetelmin. Rikostarkastaja Mika Ihaksinen kertoo, että poliisi tutki vanhat rikospaikkanäytteet uusin menetelmin.
Rikostarkastaja Mika Ihaksinen kertoo, että poliisi tutki vanhat rikospaikkanäytteet uusin menetelmin. JOHN PALMEN
Naapurit kuulivat
Sosiaalialaa opiskelleen Sari Sinisalon traaginen kohtalo ja surmaajan ovela livahtaminen karkuun vaivaavat yhä alkuperäisiä rikostutkijoita.

Hämeen poliisilaitoksen oikeusyksikön rikosylitarkastaja Mika Heikkonen oli juuri palannut alipäällystökurssilta syksyllä 1992, kun hänet liitettiin Sari Sinisalon katoamista koskevaan tutkintaryhmään.

Sinisalo oli ilmoitettu kadonneeksi nuorenparin yhteisestä kerrostaloasunnosta Hämeenlinnan Haratiellä. Naapurit olivat kertoneet poliisille, että asunnosta oli yöllä 25. lokakuuta kuulunut kolinaa ja naisen huutoa ”Hullu, hullu, hullu, lopeta!”
Silminnäkijöiden mukaan asunnosta oli pian riidan jälkeen poistunut mies
Pian kadonneen etsintä muuttui henkirikostutkinnaksi.

Heikkonen oli mukana, kun rikospoliisin tekniset tutkijat kävivät läpi huoneistoa. Asunnosta ei löytynyt verijälkiä. Siellä ei myöskään näkynyt mitään merkkejä tappelusta tai muutakaan, mikä olisi viitannut naapurien kertomaan.
— Asunnossa oli selvästi siivottu. Se oli poikkeuksellisen siisti, Heikkonen muistelee Iltalehdelle.

Raahasi mattoa
Joku naapureista oli nähnyt, että asunnosta yöllä poistunut mies oli palannut parin päivän kuluttua ja raahannut autoon mattoa sekä isoa matkalaukkua.
Epäilyt Sinisalon miesystävää kohtaan vahvistuivat entisestään. Mies otettiin kiinni kolme päivää katoamisilmoituksen jälkeen. Hänet jouduttiin kuitenkin vapauttamaan riittävän näytön puuttuessa.
Poliisin rikostutkinta jatkui kuitenkin täysillä kierroksilla. Selvisi, että epäilty oli yrittänyt nostaa Sinisalon kortilla rahaa samana yönä, jona naapurit olivat kuulleet asunnosta huutoja. Sinisalon ystävät tiesivät myös kertoa, että tämä oli kertonut avomiehen pahoinpidelleen häntä – kerran jopa sairaalakuntoon.
Nyt poliisi katsoi näytön riittävän. Se otti El Yaakoubin uudelleen kiinni, pidätti ja vaati vangittavaksi. Perusteet olivat vahvimmat mahdolliset: henkirikoksesta todennäköisin syin epäiltynä.
– Vaan eipä näyttö riittänyt oikeudessa, Mika Heikkonen sanoo.

Hämeenlinnan Haratiellä sijainnut asunto oli siivottu poikkeuksellisen perusteellisesti heti katoamisen jälkeen.Hämeenlinnan Haratiellä sijainnut asunto oli siivottu poikkeuksellisen perusteellisesti heti katoamisen jälkeen.

Tuomari kieltäytyi
Hämeenlinnan silloisen raastuvanoikeuden tuomari hylkäsi poliisin vaatimuksen ja laski El Yaakoubin vapaaksi. Miestä ei asetettu edes matkustuskieltoon. Syynä oli se, että Sinisalon ruumista ei ollut löydetty.
Heikkonen muistaa pettymyksen ja turhautumisen, joka iski koko tutkintaryhmään.

– Vangitsemiselle olisi poliisin mielestä ollut vahvat perusteet, Heikkonen sanoo.
Matkustamiskielto olisi ollut poliisin vähimmäisedellytys, sillä pelkona oli, että El Yaakoubi pakenisi maasta. Ja niin hän tekikin, mutta se selvisi poliisille vasta puolitoista kuukautta myöhemmin, kun Sarin ruumis oli löytynyt.
Ulkoilija löysi jätesäkkiin sullotun ruumiin Padasjoelta tämän metsätien vierestä.Ulkoilija löysi jätesäkkiin sullotun ruumiin Padasjoelta tämän metsätien vierestä.

Musta säkki metsässä
Tuomarin päätöksestä huolimatta poliisi kaivautui yhä syvemmälle rikostutkinnassa. Viikon kestäneet kaivutyöt Hämeenlinnan kaatopaikalla eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, joten poliisi siirtyi Vanajavedelle.
Keskustasta Hattulaan asti ulottuneet rantojen naaraukset tuottivat yhtä tyhjän tuloksen.

Lopulta ruumis löytyi, noin 70 kilometrin päässä kotoa. Löytäjä ei tosin ollut poliisi, vaan Padasjoella vuoden viimeisenä päivänä ulkoilemassa ollut eläkeläinen, joka kiinnitti huomiota metsäautotien vieressä olleeseen mustaan jätesäkkiin.
Säkki sisältöineen tuotiin heti Hämeenlinnaan oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen. Jo ulkoisista jäljistä näki, että Sinisalo oli menehtynyt väkivallan uhrina.
Mutta missä oli epäilty avomies?

Poliisi etsintäkuulutti hänet heti ruumislöydön jälkeen. Tieto marokkolaismiehestä annettiin kaikille rajanylityspaikoille sekä Interpolille.
Vasta nyt tuomari suostui poliisin vaatimukseen. Ayub El Yaakoubi vangittiin — tosin poissaolevana.
Tunnistuskuva Ayub El Yaakoubista syksyltä 1992, jolloin hän oli hetken pidätettynä Hämeenlinnan poliisissa. (KRP:n mukaan kuvan päivämäärä on väärä).Tunnistuskuva Ayub El Yaakoubista syksyltä 1992, jolloin hän oli hetken pidätettynä Hämeenlinnan poliisissa. (KRP:n mukaan kuvan päivämäärä on väärä).

Hävisi Casablancaan
Tutkinnassa selvisi, että oli käynyt juuri niin kuin poliisi oli pelännyt: epäilty oli häipynyt Suomesta jo 4. joulukuuta eli hyvissä ajoin ennen ruumiin löytymistä.
Interpolin avustuksella selvisi, että mies oli matkustanut laivalla Ruotsiin, sieltä lentäen Egyptiin ja edelleen Marokkoon.
El Yaakoubin jäljet hävisivät Casablancaan.

Ei kuitenkaan mennyt kuin puoli vuotta, kun huhtikuussa 1993 Marokon Interepolilta tuli faksi, joka antoi ymmärtää, että etsintäkuulutettu oli saatu kiinni. Faksissa tiedusteltiin, halusivatko Suomen viranomaiset, että oikeuskäsittely käytäisiin Marokossa.
Sitä ei Suomi syystä tai toisesta halunnut. Ja kun Marokko ei luovuttanut kansalaisiaan ulkomailla syytettäväksi, viritys lässähti.

El Yaakoubi ilmeisesti laskettiin jälleen vapaaksi. Hänestä ei edelleenkään ole muita havaintoja kuin epämääräisiä vihjeitä, joiden mukaan hänet olisi nähty kotiseudullaan pohjoisessa Marokossa.
Sari Sinisalon katoaminen ja sen paljastuminen henkirikokseksi herätti aikanaan suurta huomiota.Sari Sinisalon katoaminen ja sen paljastuminen henkirikokseksi herätti aikanaan suurta huomiota.
Sari Sinisalon katoaminen ja sen paljastuminen henkirikokseksi herätti aikanaan suurta huomiota. IL
”Emme kommentoi”

Suomen Marokon-suurlähetystö oli alkuvuosina varsin aktiivinen asiassa yrittäen saada Marokkoa luovutusmenettelyyn. Lähetystöstä oltiin yhteydessä paikallisiin viranomaisiin niin virallista kuin epävirallistakin tietä.
Enää lähetystö ei vastaa El Yaakoubia koskeviin kysymyksiin millään tavoin.
– Yksittäisiä tapauksia emme voi kommentoida julkisuudessa salassapitosäännösten vuoksi, kuittaa suurlähetystön päällikön sijainen Unna Mustalampi Rabatista.
Oikeusministeriössä puolestaan myönnetään, että etsintäkuulutetun El Yaakobin asia on ollut Suomessa vireillä pitkään.
– Peli ei kuitenkaan ole vielä täysin menetetty, sanoo oikeusministeriön kansainvälisen yksikön päällikkö Merja Norros.
– Tämän tyyppisissä asioissa, jos saataisiin tieto, että henkilö olisi otettu kiinni joko Marokossa tai jossain muualla, niin tilanne voisi aktivoitua.

Interpolin sivuille vuonna 2017 tallennettu kuva on ilmeisesti peräisin Marokon viranomaisilta. Kuvan ottamisen ajankohta ei ole tiedossa.Interpolin sivuille vuonna 2017 tallennettu kuva on ilmeisesti peräisin Marokon viranomaisilta. Kuvan ottamisen ajankohta ei ole tiedossa.
Interpolin sivuille vuonna 2017 tallennettu kuva on ilmeisesti peräisin Marokon viranomaisilta. Kuvan ottamisen ajankohta ei ole tiedossa. INTERPOL
”Täytyykin tiedustella”

Mikäli poissaolevana vangittu marokkolaismies matkustaisi Espanjan puolelle – tai mihin tahansa muuhun Interpolin 95 jäsenmaasta, hänet voitaisiin ottaa kiinni ja luovuttaa Suomeen.
Ainoa, mitä Suomen viranomaispuolella on alkuyritysten jälkeen tapahtunut ja tapahtuu, on viiden vuoden välein päivittyvä Interpolin Most Wanted -etsintäkuulutus. El Yaakoubin kuvat ja tiedot ovat alusta lähtien olleet siellä. Viimeisin päivitys on tehty vuonna 2018.

Poliisi näkee heti, mikäli sivustolle tulee sisäisiä ”alertteja” eli hälytyksiä. Mitään ei El Yaakoubista ole tullut.
– Hänestä ei ole mitään hittitietoja (osumia). Epäillään, että siellä (Marokossa) hän on ja pysyy, sanoo rikoskomisario Ritva Santtila keskusrikospoliisin kansainvälisten asioiden viestiliikennekeskuksesta.
Suomen viranomaisilla ei tällä hetkellä ole tietoa siitäkään, onko 68-vuotias El Yaakoubi enää edes elossa.
– Täytyykin laittaa sinne sinne tiedustelu, onko heillä mitään kerrottavaa, Santtila sanoo IL:n tiedustellessa asiaa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply