Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Post by Queen »

Kun näitä naiskatoamisia ja -surmia on ryhdytty tarkemmin pohtimaan, lisään tänne Hannele Hanhijoesta juttua. Hänet olen maininnut naislistassani, mutta omaa ketjua en löytänyt. Olen koonnut tietoja aikanaan muistiin laittamistani asioista. Korjaillaan, jos ilmenee tarvetta.

Brita Hannele Hanhijoki oli kadotessaan 17 vuotias, hän oli syntynyt 22.01.1956 Askolassa. Hannele oli 6-lapsisen perheen nuorimmainen. Hän työskenteli myymäläapulaisena Askolan kirkolla sijainneessa osuusliikkeen kauppa-autossa. Hänellä oli asuntokin kirkonkylässä, sillä hänen perheensä asui Juomaankylässä, jonne oli vaikeat liikenneyhteydet.
Hannelea kuvattiin ahkeraksi, miellyttäväksi sekä hiljaiseksi. Hän oli keskikokoinen ja hänellä oli voimakkaat silmälasit.

Katoamispäivänä hän oli ollut töissä normaalisti. Hän oli soittanut klo 17.30 työn päätyttyä vanhemmilleen lähtevänsä Porvooseen sisarensa luo. Sinne hän ei saapunut.
Kadotessaan Hannelella oli yllään musta, lyhyt kangastakki, sinikeltaraitainen musta villapusero, vaaleansininen paitapusero, farmarihousut sekä mustat, leveäkantaiset kävelykengät.
Kadotessaan hänellä oli sormissaan kaksi sormusta, mutta kun ruumis löydettiin, sormuksia ei ollut.

Hänet nähtiin viimeisen kerran Porvoon linja-autoaseman baarissa ma 29.10.1973. Hänen seurassaan oli noin 30-vuotias mieshenkilö, jonka pituudeksi arvioitiin 175 cm. Baarista pari oli lähtenyt hotelli Grandin suuntaan.

Kun tyttöä ei kuulunut sen enempää kotiinsa kuin töihinkään, kotiväki teki hänestä katoamisilmoituksen Myrskylän nimismiespiiriin. Katoamista tutkittiin, myös Porvoon poliisin toimesta. Hannelen seurassa nähtyä miestä etsittiin, tuloksetta.

Muutaman päivän kuluttua etsintöjen alkamisesta löytyi Hannelen käsilaukku Kokonniemen puolelta Porvoonjoen rannasta läheltä retkeilijöille varattuja grillauspaikkoja. Laukussa oli Hannelelle kuuluvia papereita, mutta ei rahaa.
Porvoonjoen pääväylää ryhdyttiin naaraamaan.
Samoin Sikosaaren taustalla olevaa Ruskiksen linturuovikkoa halkovaa sivuväylää. Hannelea ei tuolloin löydetty.

Hannele löydettiin vasta seuraavan keväänä kuolleena. 13.5.1974 hänen ruumiinsa löytyi Porvoon Ruskiksen linturuovikosta. Koululaiset olivat opettajansa kanssa menneet paikalle linturetkelle, jolloin yksi retkeläisistä sai kiikariinsa ruumiin.
Hannele löydettiin kuivalta maalta, vaikka löytöaikaan Porvoonjoen vesi oli korkeimmillaan.

Hannelella oli rannekello, jonka eräs poliisi oli pannut ruumiinavauspaikalla käyntiin. Vedessä kello tuskin olisi säilynyt kunnossa niin kauaa.
Hannelen lopulliseksi kuolinsyyksi selvisi hukkuminen.

Poliisi otaksui, että ruumis oli noussut pintaan ja ajautunut melko tiheiden siltapalkkien lomitse Ruskiksen puolen sivuväylään ja tarttunut jäiden lähdettyä ruovikon reunaan.
Toinen mahdollisuus oli, että ruumis oli ollut paikalla alusta asti.
Ruumiin ja laukun välinen matka oli noin 250 metriä.

HANNELEN RANNE OLI LASTOITETTU

Outoa ruumiissa oli, että vasemman käden ranteeseen oli pantu pahvinen lasta ideaalisiteellä kiinni. Lastan kerrottiin olleen ammattitaitoisesti kiinnitetyn. Kun Hannele oli nähty linja-autoaseman baarissa, ei hänellä kuuleman mukaan ollut lastaa. Kukaan omaisista tai tuttavista ei myöskään tiennyt Hannelella olleen mitään vammaa kädessään. Vaikka lasta-asiaa tiedusteltiin mm. sairaaloista, ei siihen selvyyttä tullut.
Hannelen muista vammoista ei kerrottu. Hannelen äiti oli kuitenkin aineiston tarkkaan tutkittuaan tullut siihen varmaan käsitykseen, että kyseessä oli henkirikos. Samaan päätelmään oli tullut patologi nro1:kin.
Hannelen ruumis kaivettiin myöhemmin uudelleen haudasta ylös uusia tutkimuksia varten.

Ruumin löytöpaikan seutua:
https://www.google.fi/maps/@60.3769388, ... 6656?hl=fi

Käsilaukun löytöpaikan seutua:
https://www.google.fi/maps/@60.3785908, ... 6656?hl=fi

Löytymisvuoden syksyllä KRP epäili, että Hannele oli kidnapattu Porvoon keskustasta autoon ja viety näin väkisin pois paikalta.
Tapahtumasarjasta kirjoitti Hannes Markkula IS:iin mm. seuraavaa (lyhennetty):
"Kello 23.10 yöllä riistettiin parkuva nainen väkisin henkilöautoon, joka tämän jälkeen lähti kovaa vauhtia Sikosaaren suuntaan. Kidnappaus tapahtui Jokikadulla, Runebergin puiston kohdalla.
Rikostutkijoiden mukaan autossa oli ainakin kaksi miestä. Tapauksella oli silminnäkijöitä.
Toimistopäällikkö Nummela kertoi, että rikostutkijat epäilevät kidnapatun naisen olleen Hannele Hanhijoki."
---
Omia ajatuksia:

Eikö ruumiista pystytty päättelemään, onko se voinut olla noin kauan vedessä, vai onko se ollut vedessä lainkaan pidempää aikaa? Entä lastan kunto?
Onko Hannele tai lastoittaja ottanut sormukset pois kädestä lastoituksen yhteydessä?
Oikeaoppinen lastoittaminen ei kovin vaativaa hommaa mielestäni ole, etenkään ranteen ollessa kyseessä, mutta kaipa tuon "ammattilaisuuden" sitten jokin siinä ilmaisi.
Mikä vamma Hannelen kädessä on ollut, koska on lastaa tarvittu? Kuuleman mukaan murtumaa kädessä ei ollut.
Mistä lasta on saatu, kun sitä ei ole sairaalassa pantu käteen? Apteekista? Ensiapulaukusta?
Miksi Hannelen laukku oli tuollaisessa paikassa?
Huhun mukaan Hannelen tapaukseen saattaisi tekijänä liittyä poliisi. Tapaus ei kuitenkaan ole koskaan selvinnyt.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Post by Queen »

Kun ajattelee tätä dramaattista lopputulemaa, että Hannele on mahdollisesti kidnapattu autoon, niin tuntuu oudolle, että tuo mystinen mies on hänen kanssaan kuitenkin mennyt istumaan la-aseman baariin. Hänethän olisi voinut joku tunnistaa ja havaintoja hänestä on tehtykin.
Kuinka suunniteltua kidnappaus sitten on ollut? Vai ovatko asiat ajautuneet tähän pisteeseen?
Ehkä Hannele halusi välttämättä baariin, eikä mies voinut kieltäytyä sinne menemästä.

Nämä naistapaukset kietoutuvat melko rajatulle alueelle:
Hannele,
Heidi Härö,
Hellu,
Tuula Lukkarinen,
Maarit Haantie jne.
monoliitti
Posts: 1354
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Post by monoliitti »

Hannele vaikutti normaalilta 17-vuotiaalta. Oli ilmoittanut vanhemmilleen porvoohon lähtönsä. Muut yllämainitut naisuhrit olivat alkoholisoituneita ,helposti tuntemattomaan autoon poimittavia.
Lastoitus viittaa normaalia seksuaalirikosta mutkikkaampaan tapahtumasarjaan.
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Post by Eks-EkstroVertti »

Onko tähän tapaukseen varmuudella liitetty seksuaalirikos.
Todistivatkohan silminnäkijät tuota kidnappausta alusta lähtien vai kiinnittikö vasta parkuminen huomion: edelsiköhän sitä jonkinlainen onnettomuus/haaveri, joka jäi näkemättä :roll:
Kumminka päin tämä nyt sitten lopultakin menee, nähtiinkö viimeiseksi baarissa istuskelu n. klo 20 vai kidnappaus kadulta klo 23.10. Ei ole varmaa tietoa kidnappauksestakaan. :?

Voisi olla silläkin tavoin, että pelkkää välskäröintiä ei tahattoman kolhaisun jälkeen uhri tekijältä kelpuuttanut, joltakulta omaa sekavaa rauhaansa liiaksi varjelevalta huonohousulta paloi käämi ja baarimies ei sinällään liity rikokseen.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Post by Queen »

Käsittääkseni tuo viimeinen havainto menee niin, että Hannele on varmuudella nähty baarissa, mutta tämän kidnappauksen uhrin oletettiin olleen Hannele, koska hän silloin katosi. Eli tästä jäi vain epäilys. Kyllähän se Hannelen katoamiseen hyvin sopisi, eikä kukaan kidnapattu ole ainakaan tullut julkisuuteen kertomaan olleensa ko. uhri.
Tuosta, että oliko Hannelelle sitten tehty seksuaalista väkivaltaa, on minulle ainakin jäänyt hämäräksi.
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Post by Eks-EkstroVertti »

^ JOS kidnapattu oli Hannele, JOS hän katosi klo 23.10 eikä klo 20, niin baarimiehellä ei välttämättä ole mitään tekoa itse rikoksessa. Esitin siksi hatusta vetäen vaihtoehtoisesti, että Hannele jäi auton tönäisemäksi/kaatamaksi "ties-minkä jonkun toisen kanssa" jälkeen (mikä ei siis isommin kuulu tähän), kävellessään kadulla/ylittäessään sitä.
Esim. humalassa olleet satunnaiset= ajokortittomat automiehet riistivät hänet hätäpäissään autoon, sitoivat venähtäneen ranteen toisaalla ja yrittivät muutenkin sovitella. Kun Hannele sanoi kuitenkin haluavansa poliisin puheille, hänen päänsä työnnettiin mereen. Esimerkiksi. :?

Tästä tulee jollain tapaa mieleen ihan-off-topicina Djatlovin solan mysteeri, missä mielestäni tilanne alkoi siitä, kun armeijan helikopteri laskeutui puolittain teltan päälle.
"Tuntemattoman pakottavan luonnonvoiman" aiheuttamat vammat kolmessa hiihtoretkeläisessä aiheutuivat nimenomaan helikopterista. No, ehkä sentään pilotista kuitenkin. Teltasta paniikissa ulos paenneet henkiinjääneet komennettiin poistumaan paikalta konepistooleilla uhaten, matalalla surraavasta kopterista käsin. Siksi ulkopuolisten jalanjälkiä ei paikalta löydetty. Tahi muusta syystä.
Metsänrajassa yksi putosi puusta tähysteltyään itsensä jääkimpaleeksi, josko vihulainen vielä siellä teltalla viipyilee. Kopteri lenteli taivahalla ja pelotteli. Toinen alusvaatteisillaan ollut paleltui hengiltä puun juurelle, nuotiota ei saatu syttymään kunnolla. Kolme kuoli hypotermiaan ollessaan lopulta palaamassa teltalle, ilmatilan rauhoituttua.
Teltalla ensimmäisinä kuolleet kolme retkikuntalaista vietiin myöhemmin, jonkin mutkan kautta, sotilaiden toimesta rotkon pohjalle; sinne retkeläiset olivat evakkoreissullaan rakentaneet majan - siellä jo ennestään yksi kylmyyteen kuollut. Lunta päälle. Palovammat ruumiissa johtuvat telttaa lämmittäneen kaminan kaatumisesta sekä pitkittäin teltan kattoon viritetyn savuputkiston romahtamisesta.
Syylliset saivat tod. näk. rangaistuksensa, mutta poliittisen johdon mielestä mysteeri oli parempi vaihtoehto kuin totuuden julkistaminen.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Brita Hannele Hanhijoki, Porvoo 10/1973

Post by Queen »

Eräs jännittävä seikka liittyy kuitenkin Hannelen katoamiseen. Uusimaa-lehti uutisoi 22.11., että Hannele olisi käynyt omalla kämpillään ma19.-ti20.11. välisenä yönä, sillä asunnosta oli löytynyt päällyshousut, jotka olivat hänen yllään katoamishetkellä.
Tuntuisi oudolle, että Hannele olisi käynyt itse vielä tuolloin asunnollaan, kun katoamisestakin oli jo aikaa. Olisiko joku vieras tuonut housut (jos ne nyt hänen päällään ovat olleetkaan)?
Miten tuo ajankohta käynnille on todettu?
Onko joku siis käynyt esim. viikonloppuna asunnossa ja sitten taas tiistaina ja todennut housujen ilmaantumisen?
Siitä ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa, mitä Hannelen yllä oli, kun hänen ruumiinsa löydettiin. Alaston hän ei tiettävästi kuitenkaan ollut.
Sisar oli puhunut ihottumasta Hannelen kädessä. Äiti oli kieltänyt tämän. Miksi käsi pitäisi lastoittaa, jos siinä ihottumaa olisikin? Lasta oli jopa kyynärpäästä alkavaa mallia.
Mutta mihin joutui kidnappauksesta uutisointi myöhemmin? Siitä ei enää kai lehdissäkään puhuttu yhtään mitään. Todettiinko se vääräksi hälytykseksi?
Post Reply