Valepoliisit

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Valepoliisit

Post by -Uta- »

Valepoliisit veivät 90-vuotiaalta naiselta 20 000 euroa Hyvinkäällä
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... alla_76194
29.11.2018 klo 12.40
Itä-Uusimaa

Kaksi miestä huijasi 90-vuotiaalta hyvinkääläiseltä naiselta 20 000 euroa esiintymällä Keskusrikospoliisin poliiseina marraskuun puolivälissä.

Miehet olivat soittaneet naiselle ja kertoneet, että naisen olisi nostettava rahansa pankista ja annettava ne poliisille skannattavaksi ja säilytykseen. Puhelun jälkeen miehet olivat hakeneet naisen mukaansa tämän kotoa ja kiertäneet naisen kanssa neljässä eri Osuuspankin konttorissa nostamassa rahaa naisen tililtä. Saaliikseen miehet saivat yhteensä 20 000 euroa. Pankissa käyntien jälkeen miehet olivat vielä kysyneet naiselta, olisiko naisella kultaisia koruja, mutta eivät olleet vaatineet niitä naiselta. Jälkeenpäin naisen naapurit olivat ihmetelleet ja kysyneet, miksi nainen oli tullut täysin vieraiden ihmisten kyydissä kotiinsa. Tämän jälkeen nainen kävi Hyvinkään poliisiasemalla tekemässä asiasta rikosilmoituksen.

– Tämä on erittäin ikävä ilmiö. On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi. Tutkimme edellä mainittua huijaustapausta törkeänä petoksena, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen tapauksesta.
Huijareiden käyttämiä tarinoita on monia, mutta yleensä huijari pyrkii aiheuttamaan hätäännystä ja sekoittamaan uhrin ajatuksia: uhri on joutumassa vakavan rikoksen kohteeksi ja hänen pankkitiliään ollaan tyhjentämässä ja ainoa keino estää se on antaa soittamalle tämän pyytämät verkkopankkitunnukset tai nostamaan rahat tililtään kiireesti.

– Poliisi tai kukaan muukaan oikealla asialla oleva taho ei koskaan tiedustele verkkopankkitunnuksia puhelimessa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla, Minkkinen muistuttaa.
Mikäli epäilee itse tai läheisensä joutuneen rikoksen uhriksi, asiasta tulee tehdä rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti: https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus.
Akuuteissa tilanteissa on soitettava hätänumeroon 112.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Valepoliisit

Post by Queen »

Tällaisessa tapauksessa asiaa olisi auttanut nostorajan asettaminen. Jälkeenpäin on kyllä helppoa olla viisas. Ihme, ettei pankissa ole havahduttu siihen, että näinkin iäkäs ihminen nostaa suuria summia (tosin olihan tässä käyty useammassakin pankissa).
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Valepoliisit

Post by -Uta- »

Poliisi muistuttaa jälleen nettihuijauksista ja valepoliiseista
05.12.2018 klo 14.09
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... ista_76360
Häme

Poliisihallitus tiedotti 30.8.2108, että törkeiden petosten ja niiden yritysten määrä on kasvussa. Poliisi on kirjannut tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla kyseisiä rikoksia 150 enemmän kuin viime vuonna ja kokonaismäärä on jo lähes tuhat. Tiedotteen mukaan viime vuonna noin 15 prosenttia kaikista rikoslakirikoksista oli erilaisia petoksia. Näin petoksia tutkivan poliisin näkökulmasta katsottuna asiasta on tiedotettu erittäin paljon, mutta jostain syystä tuntuu, että tiedotteet eivät saavuta kaikkia tai viestiä ei ehkä oteta tosissaan.

Kuitenkin tiedottaminen ja tieto ovat varmasti paras keino estää petosrikollisuutta. Poliisihallituksen tiedotteessa on myös todettu, että petokset muuttavat säännöllisesti muotoaan ja muuttuvat aina vain vaikeammaksi todeta. Tämä on seikka, mikä ilmenee tutkivan poliisin työssä päivittäin.
Huijauksen kohteeksi joutunut henkilö huomaa usein itse varsin myöhään, että kyseessä onkin huijaus. Rahat on saatettu lähettää esimerkiksi ulkomaille jonkin keksityn tarinan perusteella. Poliisin saatua tiedon asiasta on aikaa jo kulunut niin kauan, että rahojen takaisin saanti on käytännössä mahdotonta. Onkin ensiarvoisen tärkeää pysähtyä miettimään tarkasti, ennen kuin siirtää varojaan ulkomaille. Jos hiemankin epäillee asiaa, olisi hyvä keskustella asiasta jonkun luotettavan tahon kanssa. Yhteydenotto etukäteen poliisiin näissä tapauksissa tuottaa varmasti paremman tuloksen kuin yhteydenotto jälkikäteen.

Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa jälleen kerran ns. valepoliiseista. Vuonna 2017 alkoi ilmetä suuressa määrin näitä poliisin nimissä tehtyjä petosrikoksia. Poliisi ei missään tilanteissa kysy pankkitunnuksia eikä esimerkiksi lukuja avainlukulistalta. Poliisi selvittää kaikki pankkitiedot aina pankin kautta. Yhtenä vihjeenä voikin antaa sen, että mikäli pankkitunnuksia kysytään, pyytää kysyjää suoraan asioimaan pankissa. Toinen vaihtoehto on mennä itse asioimaan pankkiin.

Poliisihallituksen elokuisessa tiedotteessa on mainittu myös ns. nigerialaiskirjeet eri muodoissaan. Näitä kalasteluyrityksiä ulkomailta tulee melko paljon poliisin tietoon. Niihin täytyy suhtautua erittäin suurella varuksella.

Hämeen poliisi tiedotti aikaisemmin myös ns. rakkaushuijauksista, joissa ainoa tarkoitus on saada huijauksen uhrilta rahaa. Rakkautta niissä ei ole tarjolla.

Aina kohdatessaan tilanteen missä voi kokea tulevansa huijatuksi, kannattaa miettiä miksi juuri minulle tarjotaan jotain houkuttelevaa etuutta. Internetissä on näitä huijaussivustoja ja ilmoituksia vaikka kuinka paljon. Internetissä käytävään yksityisten henkilöiden väliseen kauppaan liittyy aina erittäin suuri riski.

Olisikin aina varmistuttava siitä, että rahat ja tuote vaihtuvat yhtä aikaa. Se voi tuntua kaupantekohetkellä hankalalta, mutta pienentää huijatuksi tulemisen riskiä.

Ihmisten keskinäinen keskustelu ja muistuttaminen petosrikollisuudesta on varmasti yksi parhaista keinoista ennaltaehkäistä kyseistä rikollisuutta.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Valepoliisit

Post by -Uta- »

Poliisina esiintymällä kymmeniä tuhansia
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... nsia_76369
05.12.2018 klo 16.03
Sisä-Suomi

Sisä-Suomen poliisi Tampereella tutkii uutta alkanutta petossarjaa, jossa tekotapana on esiintyä poliisina ja soittaa ikäihmisille. Puheluissa kerrotaan, että tilille täytyy tehdä suojamuuri, jotta rikolliset eivät pääsisi tilillä oleviin rahoihin käsiksi.

Rikolliset käyttävät hyväksi joidenkin poliisien nimiä saadakseen tarinoilleen uskottavuutta. Nyt sarjassa on 12 rikosilmoitusta. Tähän mennessä rikoshyöty on noin 45.000 euroa. Teot ovat tapahtuneet osin elokuussa, mutta pääsosin marraskuussa. Viimeisin 26. - 28.11.

Poliisi kehottaa ihmisiä erityiseen varovaisuuteen nyt, koska Itsenäisyyspäivänä pankit ovat kiinni. Kyseessä oleville rikoksille on tyypillistä, että ne tehdään pankkien kiinnioloaikoina.
Pyydämme, että omaiset, ystävät tai tuttavat huolehtisivat siitä, että omassa lähipiirissä kaikille menee viesti perille.

Älä luovuta mitään pankkitileihin liittyviä tietoja puhelimitse!
Poliisi ei soita ja kysy niitä, vaan aina on kyseessä rikollinen!

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille - niillekin, jotka sitä yllä kuvatulla tavalla häpäisevät.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Valepoliisit

Post by -Uta- »

Varoita ja valista valepoliiseista
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... ista_76657
17.12.2018 klo 10.15
Oulu

Oulun poliisilaitoksen alueella on jälleen tapahtunut valepoliisihuijauksia ja niiden yrityksiä. Poliisina esiintyminen ja siihen liittyvä huijaaminen eivät ole siis loppuneet mihinkään, vaan varsinkin ikäihmisiltä on yritetty puhelimessa kysellä verkkopankkitietoja.

Poliisina esiintyvät huijarit soittavat iäkkäille ihmisille ja yrittävät urkkia pankkitunnuksia. Oikea poliisi ei koskaan kysy käyttäjätunnuksia, salasanoja tai avainlukuja puhelimitse.

"Tekijä on taitava puhuja, hän osaa reagoida kysymyksiin ja vastata niin kuin oikea poliisi vastaisi", kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista. Vanhempi väestö luottaa poliisiin, eikä puhelimeen vastaajalla välttämättä käy mielessä, ettei soittaja ole oikea poliisi. Uskottavuus onkin rikollisten vahvuus, jonka avulla he onnistuvat rakentamaan luottamuksen puhelun aikana. Tämä on kuitenkin täyttä valetta, eikä tunnuksia pidä missään tapauksessa kertoa.

Kiiskinen kehottaa ikäihmisten läheisiä puhumaan asioista avoimesti: "Puhukaa, kertokaa ja varoittakaa, sitä ei voi koskaan tehdä liikaa, niin häikäilemättömiä nämä rikolliset ovat." Mieluummin kannattaa lopettaa puhelu tylysti kesken, kuin altistaa itsensä törkeälle huijaukselle.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Valepoliisit

Post by Queen »

Vanhuksille ja muutoin vaaravyöhykkeessä oleville kannattaisi sanoa (tai vaikka lapulle puhelimen viereen kirjoittaa), että jos tällaisia soittoja "poliiseilta" tulee, puhelimen haltija sanoo soittavansa ensin omaiselle tms. luotettavalle henkilölle, ja palaavansa sitten asiaan, jos tarvetta ilmenee.
Saattaisi "poliisi" edes säikähtää.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Valepoliisit / Poliisi etsii Terno Antero Lindgreniä

Post by -Uta- »

Poliisi etsii Terno Antero Lindgreniä
https://poliisi.fi/-/poliisi-etsii-tern ... lindgrenia
Julkaisuajankohta 22.9.2022 14.29
UUTINEN

Terno Antero Lindgren on tuomittu useista törkeistä petoksista, niin sanotuista valepoliisijutuista. Lindgren on jättänyt palaamatta vankilaan, ja poliisi epäilee hänen saattavan syyllistyä uusiin petosrikoksiin pakonsa aikana. Uhreina hänen aiemmissa rikoksissaan ovat olleet iäkkäät ihmiset.

Poliisi haluaa tavoittaa Lindgrenin uusien rikosten ja vahinkojen estämiseksi. Siksi poliisi julkaisee hänen kuvansa ja pyytää yleisöltä havaintoja hänen olinpaikastaan. Lindgren on etsintäkuulutettu, ja hän oleskelee mahdollisesti Ruotsissa Tukholman alueella tai Suomessa.

Tiedot Lindgrenin olinpaikasta voi ilmoittaa Oulun poliisilaitoksen vihjepuhelinnumeroon 0295 416 194 tai sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Akuutit havainnot voi ilmoittaa hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112.

Image
Terno Antero Lindgren
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Valepoliisit

Post by -Uta- »

IL: Etsintäkuulutettu valepoliisi jäi kiinni Vantaalla
Poliisin mukaan Terno Antero Lindgren oli jättänyt palaamatta vankilaan syyskuussa.
Poliisi pyysi reilu kuukausi sitten yleisöltä havaintoja miehen liikkeistä.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009171399.html
Noora Knapp
31.10. 20:09


USEISTA törkeistä petoksista niin sanotuissa valepoliisijutuissa tuomittu Terno Antero Lindgren on saatu kiinni, uutisoi Iltalehti.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Sormunen kertoo Iltalehdelle, että Lindgren jäi kiinni Vantaalta perjantaina 21. lokakuuta. Poliisi etsintäkuulutti miehen 22. syyskuuta. – Jäljille päästiin poliisin omien tutkimusten kautta, Sormunen kommentoi Iltalehden mukaan.

Poliisin mukaan Lindgren oli jättänyt palaamatta vankilaan syyskuussa. Poliisi epäili, että mies saattaisi syyllistyä uusiin petosrikoksiin pakonsa aikana. Poliisi julkaisi Lindgrenin valokuvan ja varoitti, että miehen aiemmissa rikoksissa uhreina olivat olleet iäkkäät ihmiset.

Poliisi pyysi tuolloin myös yleisöltä havaintoja Lindgrenin olinpaikasta. Hänen epäiltiin oleskelevan mahdollisesti Ruotsissa Tukholman alueella tai Suomessa.

Ilta-Sanomat uutisoi elokuussa vuonna 2020, miten Lindgren oli tuomittu kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hän oli soittanut ikäihmisille esiintyen poliisina, ja sai huijattua näiltä verkkopankkitunnukset ja pankkikortin. Rikokset olivat tapahtuneet vuonna 2017.

Kaleva puolestaan kertoi syyskuun alussa Lindgrenin tänä vuonna saamasta kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomasta vankeustuomiosta, jonka hän oli saanut vastaavantyyppisistä rikoksista.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Valepoliisit

Post by -Uta- »

Valepoliisin puhelu tallentui nauhalle – kuuntele, miten huijari yrittää viedä vanhuksen rahat
Ammattina rikos -podcastissa käsitellään jatkuvasti yleistyvää rikostyyppiä: ikäihmisten huijaamista poliisina esiintymällä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a908 ... 1d384e43c2
Eilen klo 15:23

Image
Huijarit osaavat esiintyä puhelimessa poliiseina niin uskottavasti, että moni menee halpaan ja alkaa luottaa huijariin.
Kuvituskuva. UNSPLASH / ALEKSANTERI PIKKARAINEN


Mediassa on kerrottu tasaisin välein valepoliiseista, eli poliiseina esiintyvistä huijareista, ketkä onnistuvat puhelimitse huijaamaan vanhusten nettipankkitunnukset. Niillä sitten tyhjennetään huijatun tilit ja joskus vielä otetaan tämän nimissä pikavippejä.

Iltalehden Ammattina rikos -podcastin Risto Kunnas ja Kale Puonti ovat saaneet tallenteita aidoista puheluista, joissa valepoliisi soittaa vanhukselle ja yrittää saada tätä antamaan nettipankkitunnuksensa. Kuuntele podcastin tuoreesta jaksosta yltä (kts. linkki) tai Spotifysta täältä (https://open.spotify.com/show/4jA7RPGChtgc1FPHXnCAWs) , miltä valepoliisit puhelimessa kuulostavat.

Valepoliiseina esiintyvät rikolliset ovat oppineet oveliksi. Huijauspuhelut soitetaan yleensä liikkeessä olevasta autosta. Kun puhelujen aikana ajellaan ympäri Suomea, yhdistyvät puhelut eri linkkiantenneihin ja vaikeuttavat niiden seuraamista ja jäljittämistä. Podcast-jaksossa kuultava puhelu oli kuitenkin

Asiantuntijavieraana jaksossa on rikosylikomisario Jari Kinnunen, joka kertoo tästä rikostyypistä, sen yleistymisestä ja siitä, miten näitä rikoksia selvitetään.

Ammattina rikos on Iltalehden rikostoimituksen true crime -podcast. Sen vetäjinä toimivat yli 30 vuotta rikostoimittajana työskennellyt Risto Kunnas sekä ex-poliisi Kale Puonti, joka toimi yli 30 vuotta Helsingin rikos- ja huumepoliisissa. Kuuntele kaikki ohjelman jaksot täältä https://open.spotify.com/show/4jA7RPGChtgc1FPHXnCAWs
Post Reply