Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja datakaapelin vauritoituminen 8.10.2023

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
Post Reply
Bodominlapsi
Posts: 95
Joined: Mon Oct 26, 2015 12:18 pm

Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja datakaapelin vauritoituminen 8.10.2023

Post by Bodominlapsi »

En alusta aihetta sen enempää, kyse on siis 8.9.2023 aamuyöllä tapahtuneista vaurioista.
Muutama pointti:
-7.9. oli Putinin syntymäpäivä. Vahinko tapahtui vain niukasti seuraavan vuorokauden puolella (Suomen aikaa).
-Olettaen että kyse on sabotaasista, niin jos tarkoitus oli saada huomiota, niin ajankohta on huono koska Palestiinassa soditaan.
-Olettaen että kyse on sabotaasista, niin jos tarkoitus oli saada asialle mahdollisimman vähän huomiota niin ajoitus on erinomainen samasta syystä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja datakaapelin vauritoituminen 8.10.2023

Post by -Uta- »

Poliisin tämänpäiväinen tiedote asiasta:

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan liittyen Suomenlahden tapahtumiin
https://poliisi.fi/-/keskusrikospoliisi ... apahtumiin
Julkaisuajankohta 11.10.2023 17.00
UUTINEN


Keskusrikospoliisi (KRP) on käynnistänyt eilen tiistaina 10.10. esitutkinnan mahdollisesta tahallisesta kaasuputken vaurioittamisesta. Rikosnimikkeenä esitutkinnan tässä vaiheessa on törkeä tuhotyö.

Rikostutkinnassa on kyse Suomen talousvyöhykkeellä 8.10.2023 vaurioituneesta kaasuputkesta. Putki kulkee nimellä Balticconnector. Keskusrikospoliisi käynnisti eilen tiistaina kaasuputken vuotokohdan ja sen ympäristön teknisen tutkinnan ja todisteiden turvaamisen. Tekninen tutkinta jatkuu edelleen. KRP:n esitutkinnan tarkoituksena on selvittää tapahtumien kulku, minkälaisesta mahdollisesta ulkoisesta toiminnasta vaurio on syntynyt ja onko kyse tahallisesta vaurioittamisesta.

KRP on lähettänyt Viron viranomaisille eurooppalaisen tutkintamääräyksen, ja tiivis esitutkintayhteistyö on käynnistynyt. Viron viranomaiset selvittävät samoihin aikoihin tapahtunutta Suomen ja Viron välisen tietoliikennekaapelin vaurioitumista. Vauriokohdan epäillään sijaitsevan Viron talousvyöhykkeellä. Viron ja Suomen viranomaisten yhteistyön tarkoituksena on selvittää, liittyvätkö tapahtumat toisiinsa.

Esitutkinnan tässä vaiheessa keskitytään edelleen vauriokohdan ja tapahtumapaikan tekniseen tutkintaan. Tutkinnan lisäksi selvitetään merenalaisia tapahtumia ja tapahtuma-ajankohtaan liittyvää meriliikennettä. Lisäksi poliisi kerää muita asiaan liittyviä tietoja kansallisilta ja kansainvälisiltä kumppaneilta. Aineiston läpikäynti ja analysointi ovat edelleen alkuvaiheessa. Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin todeta, että kaasuputken vuotokohdan lähistöllä on havaittu ulkoisia jälkiä merenpohjassa.

Poliisi kertoo asiasta lisää mahdollisuuksien mukaan tutkinnan edetessä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja datakaapelin vauritoituminen 8.10.2023

Post by -Uta- »

Keskusrikospoliisi selvittää kaasuputken vaurioalueella liikkuneiden alusten taustoja
https://poliisi.fi/-/keskusrikospoliisi ... n-taustoja
Julkaisuajankohta 17.10.2023 18.18
UUTINEN


Poliisi kertoi selvittäneensä kaasuputkivaurion tapahtuma-aikaan paikalla liikkuneiden alusten tiedot. Tutkintatoimia on tutkinnan kuluessa kohdistettu useisiin aluksiin, joilla on yhteys vauriopaikkaan ja ajankohtaan.

– Avoimista lähteistä on ollut selvitettävissä tapahtuma-aikaan alueella liikkuneet alukset. Poliisikin on kohdistanut tutkintatoimia esimerkiksi Newnew Polarbeariin sekä Sevmorputiin, mutta myös muihin aluksiin, jotka datan perusteella ovat olleet vaurion tapahtuma-aikaan alueella, kuvaa rikosylikomisario Risto Lohi Keskusrikospoliisista.

Esimerkiksi liikennettä merialueella selvitetään esitutkinnassa kuitenkin huomattavasti avoimia lähteitä yksityiskohtaisemmin.

– Alusten liikkeiden lisäksi selvitetään niiden taustoja ja aiempaa toimintaa, yhteistyössä muiden valtioiden viranomaisten kanssa, Lohi kuvaa.

Keskusrikospoliisi on jatkanut kaasuputkivaurion tutkintaa sekä paikan päällä merellä että analysoimalla tapahtumaan liittyviä tietoja. Parantuneet sääolosuhteet ovat mahdollistaneet jälleen sukellusten tekemisen ja siten teknisen tutkinnan vaurion luona.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja datakaapelin vauritoituminen 8.10.2023

Post by -Uta- »

Keskusrikospoliisi on selvittänyt teknisesti kaasuputkivaurion aiheuttajan
https://poliisi.fi/-/keskusrikospoliisi ... iheuttajan
Julkaisuajankohta 24.10.2023 17.46
UUTINEN


Tapahtumien kulku on pystytty osoittamaan todistusaineiston ja datan perustella ja vaurion aiheuttajaksi epäillään Hongkongin lipun alla purjehtivaa Newnew Polar Bear -alusta.

Keskusrikospoliisi kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että se on päässyt eteenpäin kaasuputkivaurion tutkinnassa. Keskusrikospoliisin mukaan on teknisesti voitu selvittää se, kuinka vaurio kaasuputkessa on syntynyt.

Tilaisuudessa puhunut tutkinnan yleisjohtaja Risto Lohi kuvasi, että meren pohjasta on havaittavissa, kuinka kaasuputken vauriopaikalle johtaa leveä, 1,5–4 metriä leveä raahausjälki.
Kaasuputken vauriopaikasta joidenkin metrien päästä löytyi ankkuri, jonka epäillään olleen paitsi leveän raahausjäljen, myös itse vaurion aiheuttaja.

– Ankkuri on varhain tänään saatu nostettua ja siitä on voitu havaita merkkejä siitä, että se vaikuttaa olleen kosketuksessa kaasuputken kanssa, Lohi kertoo.

Ankkurin löytöpaikalta poispäin puolestaan johtaa kapea raahausjälki, joka sopii mitoiltaan löydetyn ankkurin siihen osaan, jolla ankkuri kiinnittyy ketjuunsa.

Nämä tiedot yhdistettynä alusten liikkeitä koskevan datan analyysiin ovat vahvistaneet päätutkintalinjaa, jossa selvitetään Hongkongin lipun alla purjehtivan, kiinalaisen varustamon Newnew Polar Bear -alukseen osuutta tapaukseen.

– Lisäksi emme pystyneet visuaalisesti varmistumaan, että aluksessa olisi toista etuankkuria paikallaan, mikä auttoi kohdentamaan epäilyjä tähän alukseen, Lohi kertoo.

Kansainvälinen yhteistyö meneillään
Lohi kuvasi tilaisuudessa, että Newnew Polar Bear -alukseen oltiin yhteydessä useita kertoja, mutta alus ei ollut halukas yhteistyöhön.

– Poliisilla ei ollut juridisia perusteita pakkotoimenpiteisiin, sillä se seilasi Suomen talousvyöhykkeellä, jonne toimivaltamme ei ulotu tältä osin, Lohi kertoi.

– Meillä oli kuitenkin valmius toimia, mikäli alus olisi tullut Suomen aluevesille, kertoo Lohi.

Aluksen tavoittamiseksi on tehty myös kansainvälistä yhteistyötä ja parhaillaan on meneillään yhteistyö Kiinan viranomaisten kanssa, jotta tutkintaa päästäisiin jatkamaan myös laivan osalta.

– Paljon on edelleen tehtävissä, sanoo Lohi.

Erityisesti keskitytään selvittämään, liittyykö tapahtumasarjaan tahallisuutta tai huolimattomuutta.

Lohi kertoi, että kansainvälisen virka-avun yhteydessä puhutaan joka tapauksessa vähintään useista viikoista, kunnes asiassa päästään toimimaan.

Tilaisuuden avannut Keskusrikospoliisin päällikkö, poliisineuvos Robin Lardot kiitti erityisesti tilaisuudessa läsnä olleita Rajavartiolaitosta ja Merivoimia virka-avusta tapauksen tutkinnassa. Hänen mukaansa näiden viranomaisyhteistyökumppaneiden suorituskyky on erinomainen.


PS. Linkissä Poliisin ja Rajavartiolaitoksen kuvia vauriosta.
Post Reply