Sari Liinaharja Tammela 6.2.1987

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
carppe
Posts: 42
Joined: Tue Jul 21, 2020 6:43 pm

Re: Sari Liinaharja Tammela 6.2.1987

Post by carppe »

No nyt on podcastit vihdoin kaikki kuunneltu, kellarisurmat vielä hieman kesken.

Mielestäni olisi aiheellista selvittää corolla-miehen myöhempiä vaiheita, missä hän tai puolisonsa asuneet, mitä autoja ollut käytössä. Milloin lapsi/lapset syntyneet, onko autossa ollut mahdollisesti lastenistuin hiekkakuoppasurmien aikaan.

Tarina kolmannesta henkilöstä auton kyydissä, hänen taustansa. Henkilöllisyys lienee tiedossa, koska Niemi koittanut soittaakin.

Corolla-miehen lasten äiti, joka kertonut tyttärelleen isänsä surmanneen Sarin?

Kotibileet koijärvellä? Eikö Sarin kaverit tienneet näistä? Luulisi olevan kohtuu helppo löytää oikea talo, missä oikean ikäluokan henkilöitä asunut tuolloin. Tämä sopii siinä mielessä tapahtumiin, että kuten aikaisemmin sanoin, Saria ei mitenkään ole voitu kuljettaa vasten tahtoaan tuota matkaa. Ojaanajoa mietin, onko Sari tarttunut rattiin kun on tajunnut ettei mennäkään kotibileisiin. Joko on oltu menossa yhteisymmärryksessä kotibileisiin, Sari on ollut tiedoton tai autossa on ollut kolmas henkilö. Tosin sähkön pysäkin ja Forssan välillä tulee kiire murhata ja ehtiikö mikään pilleri ja viina yhdistelmä vaikuttaa noin nopeasti? Hieman epäilen.

Muutoin corolla-kuskin kertomukset kolmannesta henkilöstä kuullostaa ihan satuilulta minun korvaani. Tykkää kertoilla tarinoita, sellaisen vaikutuksen minä saan.

Tietääkö kukaan nykypäivän rikosteknisen tutkinnan mahdollisuuksista? Itse lähtisin etsimään dnata todisteista mitä vielä jäljellä. Takki? Vaatteet mitä jäljellä? Eniten minua kiinnostaisi Sarin kynnenaluset.
carppe
Posts: 42
Joined: Tue Jul 21, 2020 6:43 pm

Re: Sari Liinaharja Tammela 6.2.1987

Post by carppe »

Vielä unohtui yksi ajatus, corolla-mies kertoo traktoritörppöilystään rehunteossa. Ymmärsin, että oli kotitilallaan. Lehmiä -> jonkinasteinen eläimen anatomian tuntemus. Metsästystausta nyt löytyy varmaan puolelta tuon ikäluokan suomalaismiehiltä, eli sinänsä vähän hataraa pohjaa.
carppe
Posts: 42
Joined: Tue Jul 21, 2020 6:43 pm

Re: Sari Liinaharja Tammela 6.2.1987

Post by carppe »

Lainattu Suomi24 -sivustolta:

STT
10.1.2000 2:00
HUMPPILA-Humppilan Tourunkulmalta viime viikolla poltettuna löydetyn ruumiin henkilöllisyys on varmistunut ruumiinavauksessa. Hän oli perheellinen, 1952 syntynyt forssalaismies.

Murhasta epäiltynä pidätettiin viime keskiviikkona 1960 syntynyt forssalaismies. Häntä vaaditaan vangittavaksi maanantaina.

Sunnuntaina pidätettiin epäiltyinä samaan rikokseen osallistumisesta vielä kolme miestä. He ovat kotoisin Forssasta, Nokialta ja Humppilasta. (STT)

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003854016.html

Humppilassa poltettuna löydetyn miehen surmasta epäilty kiinni Forssassa


7.1.2000 2:00
HUMPPILA-Humppilassa kuolleeksi poltettuna löytynyt mies on ilmeisesti kotoisin Forssasta. Poliisin alustavissa selvityksissä vahvistui torstaina, että vainaja on ilmeisesti uudenvuodenyöstä lähtien kateissa ollut forssalaismies.

Poliisi otti torstaina iltapäivällä kiinni 40-vuotiaan forssalaisen miehen epäiltynä mahdollisesta henkirikoksesta. Hän ei tehnyt kiinni otettaessa vastarintaa.

Lopullisesti surmatun henkilöllisyyteen saataneen varmuus perjantaina tehtävässä oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Vainajaksi epäillään hieman alle 50-vuotiasta forssalaismiestä.

Mies oli ilmeisesti muutaman päivän sisällä tuotu autolla paikalle kuolleena. Sen jälkeen ruumis oli yritetty hävittää polttamalla jonkin palavan nesteen avulla. Myös miehen kuolinsyy selvinnee ruumiinavauksessa.

Koiraansa etsiskellyt mies löysi pahoin palaneen ruumiin keskiviikkona iltapäivällä Humppilan Tourunkulmalta Ritamäentien metsätieltä. Forssan poliisi tutkii juttua tappona tai murhana. (HS)
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Sari Liinaharja Tammela 6.2.1987

Post by -Uta- »

Selviääkö Sari Liinaharjan henkirikos, joutuiko Aulikki Yrjölä kellarisurmaajan väkivallan uhriksi?
Vanhoista rikosmysteereistä uutta tietoa. Yle Areenassa julkaistavan Viimeinen johtolanka -podcastin neljällä kaudella on kerrottu selvittämättömistä henkirikoksista, joista varsinkin kahteen tapaukseen on nyt tullut kiinnostavaa lisätietoa.
https://yle.fi/uutiset/3-12587981
JESSE MÄNTYSALO
29.8. 7:15


Image

Poliisi on edistynyt 35 vuoden takaisen Sari Liinaharjan henkirikoksen tutkinnassa.

Yhä selvittämättä olevaa tapausta tutkiva keskusrikospoliisi aloitti viime keväänä syyttäjän pyynnöstä lisätutkinnan uusien tietojen valossa. Tiedot tulivat alun perin esille Ylen rikospodcastissa Viimeinen johtolanka. Tänään maanantaina Yle Areenassa julkaistuissa erikoisjaksoissa päivitetään kaikkien neljällä kaudella esiteltyjen tapausten tämänhetkistä tilannetta.

Rikostoimittaja Marko Niemi haastatteli viime keväänä miestä, jota poliisi on epäillyt syylliseksi tammelalaisen Sari Liinaharjan henkirikokseen yli 20 vuoden ajan. Podcastissa pääepäilty kertoi oman versionsa tapahtumien kulusta ensimmäistä kertaa julkisuudessa.

Poliisi on kuulustellut miestä sen jälkeen uudelleen.

– Hän on kertonut nämä tiedot myöskin poliisille, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen kertoo podcastissa.

Lisäksi poliisi on jalkautunut epäillyn kanssa Forssan Koijärvelle Rekirikon alueelle, jonne hän kertomansa mukaan jätti liftaritytön helmikuussa 1987.

Sari Liinaharja oli samana iltana poistunut kotoaan ja nähty bussipysäkillä. Hän ei noussut linja-autoon, joten todennäköisesti joku otti hänet kyytiin.

– Kyllä tämän epäillyn kanssa on kierreltykin siellä hänen kertomillaan paikoilla ja etsitty tällaista taloa, minne hän olisi tämän tytön jättänyt. Yksi talo on tarkastettukin.

Epäilty myönsi ottaneensa liftarin kyytiin
Sari Liinaharjan murhasta epäilty mies väitti olleensa Liinaharjan katoamisiltana Tammelassa kuskina toiselle miehelle ja heidän ottaneen kyydittäväkseen liftaritytön. Kertomuksen mukaan nuori nainen oli menossa kotibileisiin eräälle talolle, jonne kyydissä ollut mies oli lähtenyt tätä saattamaan. Pääepäilty lisäsi olevansa varma, että kyydissä ollut mies oli viimeinen, joka näki Liinaharjan.

Pääepäillyn mukaan talo, jonne Liinaharjaksi mainitsemansa tyttö oli matkalla, sijaitsi lähellä y-risteystä Rekirikossa. Samalta seudulta löydettiin Sari Liinaharjan ruumis syksyllä 1987.

Pääepäiltyä kuulusteltiin murhasta epäiltynä 2000-luvun alkupuolella useita kertoja. Silloin hän kiisti tietävänsä mitään Sari Liinaharjan kohtalosta.

Poliisi on jo aiemmin tutkimuksissaan tullut siihen tulokseen, että pääepäilty on todennäköisesti ollut Rekirikon alueella Sari Liinaharjan katoamisiltana. Tätä tukevat muun muassa todistajien kertomukset miehestä, joka oli juuttunut autonsa kanssa lumeen Rekirikossa samana iltana.

Rikoskomisario Paavo Tuomisen mukaan mies, jonka kuskina pääepäilty väittää olleensa, on kuollut tämän vuoden alussa. Näin ollen epäillyn kertomusta saattaa olla mahdotonta todentaa.

– Kyllähän se vähän jää arvoitukseksi, miksi hän ei sitten aikaisemmin ole tullut esille. Tällaista tietoa olisi kaivattu heti silloin tapahtuma-aikaan, Tuominen lausuu podcastissa.

Yle tiedusteli tuoreimman podcast-jakson tekemisen jälkeen Tuomiselta lisätutkinnan tilanteesta. Hän arvelee, ettei tutkinta valmistu välttämättä tämän vuoden aikana.


Joutuiko Aulikki kellarisurmaajan hyökkäyksen uhriksi? Podcastissa kerrotaan uusia tietoja myös Helsingissä 1970- ja 80-luvuilla tapahtuneista niin sanotuista kellarisurmista.

Kellarisurmilla viitataan henkirikoksiin, joiden uhreiksi joutui kolme naista. Susanne Lindholm surmattiin Käpylässä vuonna 1976, Seija Kekkonen vuonna 1980 Kontulassa ja Onerva Ketola vuonna 1981 Itä-Pasilassa.

Teoissa oli paljon samanlaisia piirteitä. Ne tapahtuivat yöaikaan, uhrit olivat viettäneet viimeistä iltaansa helsinkiläisissä ravintoloissa ja heidät kaikki löydettiin kerrostalojen kellaritiloista.

Kaikki kolme tapausta on edelleen selvittämättä. Poliisi on tutkinut niitä erillisinä rikoksina, mutta ei ole täysin poissulkenut saman tekijän mahdollisuutta.

Kesän aikana Yleen otti yhteyttä nainen, joka oli kenties lähellä kokea samanlaisen kohtalon.

Kesällä 1975, tuolloin 25-vuotias Aulikki Yrjölä asui Helsingin Kontulassa samalla alueella kuin myöhemmin surmatuksi tullut Seija Kekkonen.

Yrjölä työskenteli Helsingin lentoaseman tax free -myymälässä. Töiden jälkeen hän lähti viettämään iltaa ydinkeskustaan Helsinki Club -yökerhoon. Sieltä hän poistui kotiinsa Kontulaan viimeisellä bussilla.

– Yleensä siellä [kotipysäkillä] oli ihmisiä aina muitakin, mutta tällä kertaa sinne E-portaaseen ei tullut kuin minä ja joku minun takanani, Yrjölä kertoo podcastissa.

Rapussa Yrjölä tilasi hissin alas. Hän asui äitinsä kanssa kolmannen kerroksen asunnossa.

Samalla ovenavauksella Yrjölän kanssa rappuun tullut henkilö seurasi perässä hissiin.

Kuristaja ei puhunut
Hissin lähtiessä liikkeelle tapahtui jotain täysin odottamatonta.

– Hän painoi seis-nappia. Hän kävi minuun takaapäin kiinni, ja en ensin tajunnutkaan, että mikä tilanne tämä on. Siinä tuli semmoinen kauhu, en tiennyt mitä olisi pitänyt tehdä, mutta sain painettua hissin liikkeelle. Samassa rupesin huutamaan äitiä, Yrjölä selvittää.

Huudot kuullut perheen bernhardilainen koira alkoi haukkua, jolloin Yrjölän äiti heräsi ja riensi hissille. Siellä mies kuristi Aulikki Yrjölää. Mies hellitti vasta, kun Yrjölän äiti alkoi huitoa tätä koiran hihnalla.

Mies pakeni.

Aulikki Yrjölän mukaan hyökkääjä ei sanonut sanaakaan koko tilanteen aikana, ainoastaan kuristi.

– Hänellä oli vaalea popliinipusakka, silmälasit ja ehkä pikkuisen rokonarpinen iho, hän muistelee hyökkääjän tuntomerkkejä.

Yrjölä soitti heti poliisille, mutta hänen mukaansa ilmoitukseen suhtauduttiin vähättelevästi. Asiasta ei aloitettu tutkintaa eikä tapahtunutta näin ollen ole voitu vahvistaa poliisilta.

Tapahtuneesta on ilmoitettu poliisille myöhemmin viime vuosien aikana, kun kellarisurmia on käsitelty esimerkiksi Viimeinen johtolanka -podcastissa.

Kontulassa, samoilla kulmilla, oli Helsingin Sanomien 1960-luvun lopulla julkaistun uutisen mukaan liikkunut ahdistelija, joka oli hyökännyt nuorten naisten kimppuun.

Eräs uhreista oli kynsinyt ahdistelijan kasvot verille.

Ilta Hesperian yökerhossa
Aulikki Yrjölä kertoo podcastissa myös illanvietosta, jolla oli hätkähdyttävä yhteys ensimmäiseen kellarisurmaan.

Vuonna 1976 hän oli nykyisen miehensä ja Englannista saapuneiden vieraidensa kanssa illastamassa, jonka jälkeen he siirtyivät Hesperian yökerhoon. Myöhemmin Yrjölälle selvisi, että samaan aikaan siellä oli ollut myös yksi kellarisurmien uhri, Susanne Lindholm.

– Se oli se sama yö, jona Susanne [Lindholm] kuoli, Yrjölä kertoo podcastissa.

Lindholmin ruumis löydettiin seuraavana päivänä 8. elokuuta 1976 kotitalonsa pyöräkellarista Sofianlehdonkadulta.

Hän työskenteli lentoasemalla, kuten Yrjöläkin. Naiset eivät kuitenkaan tunteneet toisiaan.

Aulikki Yrjölä toivoo kertomuksensa auttavan kellarisurmien selvittämisessä.

Kellarisurmien ja Sari Liinaharjan tapauksen lisäksi Viimeisen johtolangan erikoisjaksoissa kerrotaan uusimmat tiedot Raisa Räisäsen ja Piia Ristikankareen mystisistä katoamisista.


Viimeinen johtolanka -podcast Yle Areenassa
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50640985
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Sari Liinaharja Tammela 6.2.1987

Post by -Uta- »

MTV:n tiedot: Sari Liinaharjan murhasta epäilty Corolla-mies vapautuu epäilystä jo toistamiseen – 17-vuotiaan surma jää taas mysteeriksi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv ... #gs.4qwqh2
JULKAISTU 15.08.2023 16:21 (PÄIVITETTY 16.08.2023 09:38)

Alaikäisenä kadonneen Sari Liinaharjan uusi murhatutkinta on osoittautumassa tuloksettomaksi. MTV Uutisten tietojen mukaan KRP:n keräämä näyttö ei riitä siihen, että jutun pääepäilty voitaisiin viedä käräjille. Niin sanottu Corolla-mies tulee vapautumaan murhaepäilystä jo toistamiseen.

17-vuotias lukiolainen Sari Liinaharja katosi helmikuisena perjantai-iltana vuonna 1987 Tammelasta. Nuori nainen oli matkalla tapaamaan ystäviään Forssan torille, mutta hän ei koskaan saapunut perille.

Tyttö löydettiin kuolleena syrjäiseltä metsätieltä noin puoli vuotta myöhemmin. Ruumis oli pahoin tuhoutunut, eikä kuolinsyytä saatu selville edes oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa.

Poliisi on silti alusta alkaen uskonut, että lukiotyttö joutui henkirikoksen uhriksi.

Ensin Corolla-mies kiisti jyrkästi
Epäilty tekijä löydettiin vasta vuonna 2000, pitkän, vaikean ja monivaiheisen murhatutkinnan tuloksena. Kyse oli aiemmin väkivaltarikoksesta tuomitusta miehestä, joka sopi tutkinnassa esiin nousseisiin tuntomerkkeihin lähes täydellisesti.

Silminnäkijäkin tunnisti nähneensä miehen löytöpaikan lähistöllä katoamisyönä. Mies oli ollut liikkeellä punaisella Toyota Corollalla, minkä takia hänet on ristitty julkisuudessa niin sanotuksi "Corolla-mieheksi".

Poliisin kuulusteluissa mies kiisti jyrkästi liittyvänsä millään tavalla Sari Liinaharjan tapaukseen tai edes koskaan tavanneensa nuorta naista.

Syyttämättäjättämispäätös
Paria vuotta myöhemmin tutkinta sai epätyydyttävän päätöksen.

Syyttäjän mukaan näyttö ei riittänyt siihen, että miestä vastaan voitaisiin nostaa syyte. Mies oli kyllä syyttäjänkin mielestä saatu kytkettyä vahvasti Liinaharjan katoamisen aikaan ja ruumiin löytöpaikkaan. Ei kuitenkaan kuolemaan.

Syyttämättäjättämispäätöstä perusteltiin siis sillä, että Liinaharjan kuolinsyy oli jäänyt epäselväksi. "Onnettomuus tai luonnollinenkin kuolema ovat mahdollisia", syyttäjä linjasi.

– Syytetoimiin ei voi ryhtyä, kun ei ole selvillä, onko Liinaharja kuollut rikoksen uhrina ja jos on, niin minkä rikoksen, ratkaisussa todetaan.

Yllättävä tunnustus
Juttu oli pimeänä pitkään, kunnes se sai mullistavan käänteen viime vuonna.

Corolla-mies tunnusti yllättäen Ylen rikosaiheisessa Viimeinen johtolanka -podcastissa, että hän oli sittenkin kyydittänyt Sari Liinaharjaa autossaan tytön katoamisen aikaan, noin 20 vuotta sitten.

Mies kertoi myös muita hätkähdyttäviä tietoja katoamisyöltä. Aiemmin hän on siis kiistänyt koskaan tavanneensa nuorta naista.

Paljastuksen myötä KRP aloitti uudet aktiiviset tutkimukset vanhan henkirikoksen selvittämiseksi.

Tutkimukset ovat jatkuneet nyt yli vuoden ajan. Poliisi lupaili jo viime talvena, että tutkinta on loppusuoralla.

Ei uutta tai merkittävää näyttöä
Koska epäillystä rikoksesta on kulunut yli 35 vuotta, poliisin pitäisi nyt pystyä todistamaan syyttäjälle, että henkirikoksessa on kyse murhasta. Kaikki muut mahdolliset rikosnimikkeet ovat jo vanhentuneet. Asiaa ei voida enää viedä eteenpäin esimerkiksi tappona. Jos näyttöä murhasta ilmenisi, syyttäjä voisi harkita vanhan syyttämättäjättämispäätöksen kumoamista.

MTV Uutisten tietojen mukaan KRP:n tutkimuksissa ei ole kuitenkaan onnistuttu löytämään mitään sellaista uutta tai merkittävää näyttöä, joka voisi johtaa syyttämättäjättämispäätöksen purkamiseen. Mikään ei siis viittaa siihen, että kyse olisi murhasta.

Esitutkinta on silti vielä kesken. KRP:n esitutkinnan valmistuttua asiasta päättää viime kädessä syyttäjä.

Valmistuuko tutkinta viimein?
Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto ei kommentoi tai vahvista MTV Uutisten tietoja, mutta kertoo, että KRP:n on määrä saada Sari Liinaharjan uusi murhatutkinta valmiiksi syksyn aikana.

Aiemmin Luoto on kertonut, että tutkinnassa on tehty uusia kuulusteluja ja muun muassa erääseen paikkaan kohdistunut etsintä.

Luoto on ollut uuden tutkinnan mittaan hyvin varovainen lausunnoissaan, eikä ole paljastanut mitään esimerkiksi siitä, mitä epäilty on poliisille kertonut.

Jo aiemmin luoto arvioi MTV Uutisille, että tapauksen ratkeaminen vaatisi uutta konkreettista näyttöä henkirikoksesta. Sellaisen hankkiminen on erittäin haastavaa, koska tapahtuneesta on kulunut kymmeniä vuosia.
monoliitti
Posts: 1385
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Sari Liinaharja Tammela 6.2.1987

Post by monoliitti »

https://areena.yle.fi/podcastit/1-7052460
Mielestäni varmistuu epäillyn syyllisyys.
Post Reply