HKI Puotila - Mies kuollut väkivallanteossa 23.11.2022

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5879
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Puotila - Mies kuollut väkivallanteossa 23.11.2022

Post by -Uta- »

Perheensä puolesta pelännyt mies ampui uhkaajansa Puotilan venesatamassa
- oikeus antoi tuomion taposta, vaikka teko oli vakaasti harkittu.
55-vuotiaan miehen motiivina henkirikokselle oli pitkään jatkuneesta uhkailusta johtunut pelko, tuomiossa arvioidaan.
https://yle.fi/a/74-20032811
KATRI KIRSI
22.5. 13:18 • Päivitetty 22.5. 14:52


Image
55-vuotias syytetty peitti kasvonsa Helsingin käräjäoikeudessa 5. huhtikuuta 2023. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään maanantaina kymmenen ja puolen vuoden vankeustuomion Helsingin Puotilassa tehdystä taposta ja ampuma-aserikoksesta.

Tuomion mukaan vuonna 1968 syntynyt Jari Kalervo Veijola ampui kolmekymppisen miehen kuoliaaksi vakaasti harkiten Puotilan venesataman lähistöllä. Ampuminen tapahtui viime marraskuussa keskellä päivää.

Tuomion mukaan tuomittu oli sopinut uhrin kanssa tapaamisen venesatamaan 23. marraskuuta 2022. Hän oli valmistautunut kohtaamiseen pukemalla ylleen suojaliivit. Miehellä oli mukanaan pistoolimallinen ampuma-ase.

Miehet saapuivat paikalle kumpikin omalla autollaan. Tuomittu ampui uhria muutaman metrin etäisyydeltä ylävartaloon heti autosta noustuaan. Uhri yritti paeta juosten, mutta tuomittu ampui häntä vielä selkään. Uhri kuoli noin sadan metrin päähän tapaamispaikasta.

Taustalla velanperintä ja uhkailu
Tuomion mukaan ampumisen taustalla oli tuomittuun kohdistunut kiristyksen yritys ja pitkään kestänyt uhkailu. Myös hänen läheisiään oli uhattu.

Tuomion mukaan mies kertoi oikeudessa uhrin ja toisen henkilön perineen häneltä 200 000 euron tekaistua velkaa. Itsensä ja perheensä puolesta pelännyt mies päätti ratkaista tilanteen tappamalla. Tuomion mukaan mies piti uhkaajansa surmaamista yhtenä vaihtoehtona vähintäänkin viikkojen ajan ennen tekoa.

Poliisi oli ollut tuomittuun yhteydessä ennen henkirikosta häneen kohdistuneen perusteettoman velanperinnän, väkivallan ja väkivallalla uhkaamisen vuoksi. Tuomittu oli lähettänyt poliisille viestin ennen uhkaajiensa tapaamista.

Tuomittu kiisti syytteen henkirikoksesta. Hän myönsi aiheuttaneensa uhrin kuoleman hätävarjeluna.

Tekoon liittyi toivottomuutta
Miestä syytettiin murhasta, mutta oikeuden mukaan teko ei täyttänyt murhan kriteerejä. Käräjäoikeus tuomitsi miehen toissijaisen syytteen mukaisesti taposta. Tuomion mukaan tekoa ei voitu pitää murhasyytteen edellyttämällä tavalla kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Oikeuden mukaan tekoon liittyi paniikinomaisia piirteitä ja toivottomuutta, jotka johtuivat tuomitun kokemasta painostuksesta. Teossa ei tuomion mukaan käytetty erityisen raakaa tai julmaa väkivaltaa, jota pidetään murhalle tyypillisenä. Tuomion mukaan teko oli kuitenkin vakaasti harkittu ja suunnitelmallinen. Tästä kertoi teon valmisteleminen ja aseen hankkiminen sekä pakenevan uhrin ampuminen selkään. Tuomittu oli ennen tekoa tehnyt internet-hakuja muun muassa ensikertalaisena taposta annettavasta tuomiosta ja hätävarjelun liioittelusta.

Kylmäverinen tarkoitus tappaa
Tuomion mukaan tuomitulla oli kylmäverinen tarkoitus tappaa. Sen vuoksi hänelle annettiin taposta keskimääräistä ankarampi rangaistus. Vankeustuomion lisäksi mies tuomittiin menettämään vänrikin sotilasarvo. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrin omaisille kärsimyskorvauksia yhteensä noin 33 406 euroa ja oikeudenkäyntikulut.

Vuonna 1985 syntynyttä miestä vastaan on nostettu syytteet kiristykseen liittyen. Poliisin epäilyn mukaan hän osallistui tuomitun uhkaamiseen yhdessä ammutuksi tulleen miehen kanssa. Kiristyssyytteitä ei ole vielä käsitelty oikeudessa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.
Post Reply