Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Poliisin etsimät kadonneet henkilöt
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by -Uta- »

Poliisi kaipaa havaintoja alle 18-vuotiaasta Rasmuksesta – katosi Lapualla
Poliisin mukaan nuori liikkuu mahdollisesti Etelä-Pohjanmaan alueella.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009216437.html
Noora Knapp
21.11. 15:58


POLIISI kaipaa havaintoja alle 18-vuotiaasta Rasmus Takaluomasta. Poliisin mukaan nuori on poistunut kotoaan Lapualta 11.11., eivätkä omaiset ole saaneet häneen sen jälkeen yhteyttä.

Poliisin mukaan Takaluoma liikkuu mahdollisesti Etelä-Pohjanmaan alueella. Hän on 165 senttimetriä pitkä ja hoikka. Hänellä on ruskeat kiharat hiukset ja luomi oikeassa poskessa.

Päällään Takaluomalla on mahdollisesti musta huppari, jonka etupuolella lukee punaisella ”HOODRICH”. Jaloissaan hänellä on mahdollisesti mustat Niken kengät.

Havaintoja nuoresta pyydetään Pohjanmaan poliisilaitoksen vihjenumeroon 0295 415 501 tai sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by -Uta- »

16-vuotiaan Rasmuksen etsinnöissä käynnistyi uusi vaihe – äiti vetoaa lapualais­nuoren ystäviin, poliisilla kaksi teoriaa
Poliisi ei epäile, että katoamiseen liittyisi rikos. Omaiset eivät haluaisi sulkea pois mitään vaihtoehtoja vielä tässä vaiheessa etsintöjä.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009228562.html
Noora Knapp
29.11. 21:08


Image
Viimeiset havainnot Rasmus Takaluomasta ovat perjantai-illalta 11. marraskuuta. KUVA: IS, POLIISI

POLIISI on käynnistänyt etsinnät Lapuan taajamassa 16-vuotiaan Rasmus Takaluoman löytämiseksi. Lapualaisnuori katosi perjantaina 11. marraskuuta.

Rasmuksen äidin Marika Tuominiemen mukaan läheiset ovat etsineet nuorta Lapuan ympäristöstä jo yli kahden viikon ajan.

– Olemme jalkautuneet ja suorittaneet etsintöjä. WhatsApp-ryhmä perustettiin heti katoamisesta seuraavana maanantaina, Tuominiemi kertoo.

Viimeiset havainnot Rasmuksesta ovat äidin mukaan perjantailta 11. marraskuuta ravintola Lapuahovista, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Tuominiemen mukaan poika poistettiin ravintolasta myöhään illalla. – Siellä on ollut niin sanottu pienimuotoinen yhteenotto, jonka seurauksena Rasmus on laitettu ulos. Hän on käynyt uudelleen ravintolan ovella noin 10 minuutin päästä, mutta häntä ei ole päästetty enää sisälle.

Perhe ei huolestunut Rasmuksesta vielä seuraavana päivänä. Äidin mukaan pojalla on ollut tapana viettää viikonloppuja ystävien seurassa, mutta yhteys kotiin on pysynyt. Kun Rasmus ei ollut yhteydessä kotiin sunnuntaina, vanhemmat hätääntyivät. Tuominiemi kertoo ilmoittaneensa katoamisesta hätäkeskukseen sunnuntai-iltana 13. marraskuuta. – Me vanhemmat emme ole sosiaalisessa mediassa, joten ystävät jakoivat katoamisilmoituksia sinne.

POLIISI jakoi kuvan ja tuntomerkit kadonneesta nuoresta 21. marraskuuta. Tuominiemen mielestä poliisi ei suhtautunut Rasmuksen katoamiseen aluksi riittävällä vakavuudella. – Poliisi ajatteli aluksi, että kyse olisi tapauksesta, jossa nuori vain hetkellisesti poistuu kotoa. Me olimme hätää kärsimässä, koska tämä ei ole Rasmuksen tapaista, Tuominiemi toteaa.

Pohjanmaan poliisin rikoskomisario Harri Teivaanmäki kertoo, että toimenpiteitä on tehty olemassa oleviin tietoihin perustuen. Tuominiemen mukaan Rasmuksen pankkitilillä ei ole tapahtumia katoamisen jälkeen. Nuori ei ole tiettävästi ollut yhteydessä ystäviinsä, eikä hänen puhelimensa ole päällä.

Perheen arvio on, että Rasmus olisi noussut katoamisyönä auton kyytiin, sillä nuoren liikkeet eivät ole tallentuneet valvontakameroihin kaupungilla.

Poliisi ei epäile, että katoamiseen liittyisi rikos.

– Omaiset olemme olleet sitä mieltä, että mitään ei voi poissulkea tässä vaiheessa, Tuominiemi toteaa.

PERHE tiedotti nopeasti katoamisen jälkeen, että Rasmuksen löytämiseen johtavasta vihjeestä tarjotaan 500 euron palkkio. Nyt palkkio on kymmenkertaistettu 5 000 euroon. – Tärkeintä olisi se, että jos jollakin on jotain tietoja, siitä kerrottaisiin, jotta poika saataisiin kotiin. Ei tällaista voi rahassa mitata.

Tuominiemen mukaan Rasmus on sosiaalinen ja hänellä on laaja ystäväpiiri. Äiti haluaa vedota erityisesti lapsensa ystäviin. – Nuoret ovat lojaaleja toisilleen, mutta eivät välttämättä ymmärrä, millaista tuskaa tämä tilanne omaisille aiheuttaa. Palkkio voidaan hoitaa niin, ettei vihjeen antajan henkilöllisyys koskaan paljastuisi. Edes meidän vanhempien ei tarvitsisi tietää.

Rikoskomisario Teivaanmäki kertoo, että poliisin arvion mukaan nykytilanteessa on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa: joko nuori piilottelee jonkin syyn takia esimerkiksi ystäviensä luona tai sitten hän on menehtynyt.

– Olemme saaneet kymmeniä vinkkejä, mutta ei mitään sellaista ratkaisevaa. Kuvan perusteella ihmiset ovat kertoneet, että olisivat tunnistaneet kadonneen, Teivaanmäki kertoo.

Image
Kadonnut Rasmus Takaluoma on iältään 16-vuotias.

Rasmus Takaluoman tuntomerkit
- 165 cm pitkä
- Hoikka
- Ruskeat kiharat hiukset
- Oikeassa poskessa luomi
- Mustat Niken kengät
- Mahdollisesti musta huppari, jossa lukee edessä punaisella HOODRICH
- Pääkallo-tatuointi vasemmassa kädessä ranteen yläpuolella
- Perhe muistuttaa, että Rasmus on voinut vaihtaa vaatteet tai esimerkiksi leikata hiukset

16-VUOTIAALLA Rasmuksella on kolme nuorempaa sisarusta. Vanhemmat ovat eronneet, mutta molemmat asuvat Lapualla.

Tuominiemi ei ole pystynyt käymään töissä viime viikkoina. Myös Rasmuksen sisarukset ovat olleet pois koulusta, mutta yrittäneet päästä kiinni arkeen jälleen tällä viikolla. – Tämä on ollut erittäin raskasta aikaa. Tilanne vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin. On päivän selvää, että tämä mietityttää ja murehduttaa nuorempia sisaruksia.

Takaluoma luonnehtii Rasmusta kiltiksi ja kohteliaaksi. Äidin mukaan Rasmuksella oli harvoin erimielisyyksiä perheenjäsenten kanssa kotona. – Tuntuu, että kaikki ovat tykänneet hänestä aina tosi paljon.

Perhe toivoo edelleen, että poika saataisiin kotiin kunnossa.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009242472.html
Edelsikö Rasmuksen, 16, katoamista väli­kohtaus poliisin kanssa? Tämä kaikki katoamisesta tiedetään

”Arki pyöri hyvin, mutta jospa hänelle oli kaksoiselämä, josta emme tienneet mitään.”


Kolme viikkoa sitten Lapualla kadonneesta Rasmus Takaluomasta, 16, ei ole saatu etsinnöistä huolimatta minkäänlaista elonmerkkiä.

Rasmuksen puhelin ei vastaa, hän ei ole käyttänyt pankkitiliään eikä maastoetsinnöissä hänestä ole löydetty minkäänlaista jälkeä.

Viimeisin havainto Rasmuksesta on perjantain ja lauantain välisenä yönä ravintola Lapuanhovista. Kameratallenteiden ja muiden tietojen perusteella Rasmus on tullut ravintolaan perjantain puolella 11. marraskuuta ennen puoltayötä.

Rasmus ei viipynyt pitkään ravintolasta. Hän poistui paikalta lauantaina kello yhdeltä aamuyöllä.

– Se on viimeinen varmistettu havainto hänestä tällä hetkellä, tutkinnanjohtaja Harri Teivaanmäki kertoo.

Poliisi on selvittänyt Rasmuksen perjantain liikkeitä ennen ravintolailtaa. Poliisilla on käsitys Rasmuksen liikkeistä perjantain aikana, mutta tutkinnallisista syistä Teivaanmäki ei kerro yksityiskohtia julkisuuteen.

Selvittelyssä on myös, miten alaikäinen on ylipäätään päässyt sisään ravintolaan.

Rasmus oli Teivaanmäen mukaan oli jäänyt jonkin aikaan oleskelemaan ravintolan lähistölle. Sen jälkeen hän lähti Marian tallin suuntaan.

Ravintola Marian Talli sijaitsee saman kadun varrella kuin Lapuanhovi. Se menee iltaisin kiinni kello 20.

Rasmuksen liikkeet katoamisiltana:

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ravintolassa oli välikohtaus, jonka jälkeen Rasmus joutui poistumaan ravintolasta.

Lapuanhovissa tapahtuneeseen välikohtaukseen voi liittyä poliisi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan valtakunnan syyttäjän toimistoon on tullut ilmoitus epäillystä väkivallanteosta Lapualla kyseisenä yönä.

Poliisirikostiimin aluesyyttäjä Jonna Ryynänen vahvistaa IS:lle, että ilmoitus koskee tapahtuma-aikaa ja kaupunkia.

– Toimin asiassa tutkinnanjohtajana. Asian selvittämisen ollessa kesken, en tässä vaiheessa voi antaa mitään tietoja asiaan osallisten osalta, Ryynänen viestittää IS:lle sähköpostitse.

Kohtalokkaana perjantaina ennen ravintolailtaa Rasmus oli ollut kotonaan Lapuan keskustassa. Hänen vanhempansa ovat eronneet ja Rasmus asuu kolmen sisaruksensa kanssa äitinsä luona.

– Hän lähti iltapäivällä kolmen aikaan kaverinsa kanssa Nuorisotalolle, Rasmuksen äiti Marika Tuominiemi muistelee.

Marika Tuominiemi huolestui sunnuntaina, kun poikaa ei kuulunut kotiin. Perhe teki hätäkeskukseen ilmoituksen pojan katoamisesta sunnuntai-iltana 13.11.

Poliisi jakoi kadonneesta nuoresta kuvan ja tuntomerkit 21.11. ja pyysi yleisön vihjeitä.


Tutkinnanjohtaja Harri Teivaanmäki kertoo, että poliisi on saanut yleisövihjeitä kymmeniä päivässä.

Yhden vihjeen mukaan Rasmus on nähty paikallisessa kaupassa. Vihjeitä on tullut myös, että Rasmus on nähty Vaasassa, Seinäjoella, Helsingissä, Kajaanissa, Oulussa.

– Tietenkin vihjeitä käydään ajan kanssa läpi ja katsotaan, onko olemassa varteenotettavia vihjeitä, joiden perusteella toimenpiteisiin ryhdytään. Jos väitetään, että hänet on nähty jossain kaupassa tai jossain, selvitellään valvontavideoita ja muita.

Tähän mennessä ei Teivaanmäen mukaan ole tullut ilmi mitään sellaista, että Rasmus olisi varmasti nähty jossain ravintolasta poistumisen jälkeen.

– Mitään elonmerkkiä ei ole sen jälkeen ollut, yksilöimättä asiaa sen tarkemmin, Teivaanmäki sanoo kysyttäessä puhelu- ja paikannustiedoista.

Poliisi tekee Teivaanmäen mukaan kadonneeseen henkilöön liittyvää tutkintaa ja varmistaa asioita niillä keinoilla, joita sillä on olemassa.

Poliisi on tehnyt etsintöjä Lapuanjoella ja taajamassa. Ruumiskoirien avulla poliisi on naarannut Lapuanjokea ja sen rantoja.

Teivaanmäen mukaan etsinnät on tehty siinä laajuudessa mitä taajama-alueella on tehtävissä.

Kyse on hänen mukaansa asutusta alueesta, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Asukkaita ja kiinteistöjen omistajia on kehotettu tarkkailemaan etenkin tyhjiä kiinteistöjä.

Minkäänlaisia havaintoja ei ole tehty Rasmuksesta eikä mitään ole löytynyt. Poliisi ei tehnyt enää perjantaina etsintöjä.

– Jos löytyisi joitakin merkkejä, vaatekappaleita ja tämäntyyppisiä jälkiä, etsintää voitaisiin suunnata vielä tarkemmin, mutta mitään sellaista ei ole löytynyt.

Poliisi ei edelleenkään epäile rikosta. Tutkinnanjohtaja Harri Teivaanmäki sanoo, ettei ole tullut esille mitään sellaista, joiden perusteella voitaisiin epäillä rikosta.

– Jos hän omaehtoisesti piileskelee, niin melko tehokkaasti hän piileskelee. Toinen vaihtoehto on, että hän on mahdollisesti menehtynyt lähtiessään ravintolasta.

Teivaanmäen mielestä ei ole kovin yleistä, että joku piileskelee kolme viikkoa. Yleensä aina jotakin tietoa tulee tällaisessa ajassa.

Rasmuksen läheiset ovat etsineet poikaa Lapuan ympäristöstä jo yli kahden viikon ajan.

Katoamisen jälkeisenä maanantaina läheiset perustivat WhatsApp-ryhmän ja jalkautuivat tekemään etsintöjä. Ryhmässä on reilu 20 ihmistä.

Rasmuksen perhe lupasi katoamisen jälkeen tarjota pojan löytämiseen johtavasta vihjeestä 500 euron palkkion. Nyt perhe on korottanut palkkion 5 000 euroon.

Minkäänlaisia löytämiseen johtavia vihjeitä ei ole tullut.

– Itse sitä pitää mahdollisena ihan kaikkea. Ei osaa pois sulkea mitään, kun ei tiedä mistään, Rasmuksen äiti Marika Tuominiemi huokaa.

Rasmus asui äitinsä luona Lapuan keskustassa ja kävi kymppiluokkaa.

Tuominiemen mukaan hän kulki työharjoittelussa isänsä ja setänsä kanssa. Työharjoittelusopimus kesti loppuvuoteen asti.

– Arki pyöri hyvin. Sen perusteella, mitä itsen näin, oletin, että asiat olivat hyvin.

Viikonloppuna Rasmus oli paljon menossa kavereidensa kanssa, Marika Tuominiemi lisää.

– En tiedä, onko ollut jotakin kaksoiselämää, josta ei ole tiennyt. Kaikki on pidettävä mahdollisena. Täytyy vain vedota niihin ihmisiin, jos jollakin jotakin tietoa on, että ruvettaisiin sanomaan siitä.

Marika Tuominiemi toivoo, että Rasmuksesta saataisiin e
des jonkinlaista elonmerkkiä. Epätietoisuus on pahinta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by -Uta- »

Poliisia epäillään rikoksesta Rasmuksen, 16, katoamisyönä. Lapualainen Rasmus Takaluoma, 16, katosi marraskuussa sen jälkeen, kun hänet poistettiin ravintolasta tappelun vuoksi. Poliisi on saanut noin 300 katoamista koskevaa vihjettä.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009256432.html
Akseli Vanhala
9.12. 16:21


LAPUALAISESSA ravintolassa 12. marraskuuta tapahtuneesta tappelusta on aloitettu esitutkinta. Asian vahvistaa Ilta-Sanomille syyttäjänviraston poliisirikostiimin aluesyyttäjä, tutkinnanjohtaja Jonna Ryynänen. Epäiltyjä tapauksessa on kaksi.

– Tutkittava rikosnimike molempien epäiltyjen osalta on tässä vaiheessa pahoinpitely, hän sanoo sähköpostissa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tappelun toinen osapuoli oli lapualainen Rasmus Takaluoma, 16, joka katosi 12. marraskuuta noin kello 1 sen jälkeen, kun hänet poistettiin toisen asiakkaan lyömisen takia ravintola Lapuahovista. Ryynänen ei vahvista tappelun kummankaan osapuolen henkilöllisyyttä. Toinen epäilty on poliisi.

– Asiaan osallisten henkilöllisyyttä en voi vahvistaa tutkinnan ollessa kesken. Asiassa on suoritettu kuulusteluja. Esitutkinnassa ilmi tulleista seikoista ei tutkinnan keskeneräisyyden johdosta anneta enempää tietoa, Ryynänen sanoo.

– Koska toinen esitutkinnan kohteena olevista henkilöistä on poliisi, tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä.

Ryynäsen tietojen mukaan poliisia ei ole pidätetty virasta.

POLIISI ei ole onnistunut tekemään läpimurtoa Takaluoman etsinnöissä, kertoo katoamisen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Harri Teivaanmäki Pohjanmaan poliisista. Hän kertoo, että poliisi ei ole enää kuluvalla viikolla tehnyt maastoetsintöjä. Etsintöjen jatkamiseksi poliisi tarvitsisi jotain konkreettista, joka osoittaisi etsinnälle suunnan. – Esimerkiksi vaatekappaleen tai jonkin muun varman tiedon.

Poliisi ei edelleenkään epäile, että katoamiseen liittyisi rikosta. Valvontakameranauhojen perusteella Takaluoma lähti kohti kotiaan.

POLIISI etsi aiemmin Takaluomaa tämän kodin ja ravintola Lapuahovin lähistöltä ja niiden väliseltä matkalta. Etsinnöissä on käytetty apuna koiria ja droneja. Myös Lapuan läpi virtaavaa Lapuanjokea poliisi on tutkinut koiran kanssa, mutta tuloksetta. Poliisi on pyytänyt myös alueen asukkaita tarkastamaan omia kiinteistöjään.

Perjantai-iltapäivään mennessä poliisille oli saapunut hieman alle 300 Takaluomaa koskevaa vihjettä, kun vielä maanantaina niiden määrä oli 250. Vihjeiden suuresta määrästä huolimatta poliisi ei ole saanut ratkaisevaa tietoa, joka johtaisi kadonneen nuorukaisen jäljille.

Katoamisen jälkeen Takaluoman puhelimeen ei ole saatu yhteyttä, eikä hänen pankkitiliään ole käytetty.

Poliisi jatkaa edelleen vihjeiden tarkastamista. Lisäksi poliisi on kuullut henkilöitä, jotka olivat tekemisissä Rasmuksen kanssa päivinä ennen katoamista. Poliisi selvittää myös, ketä henkilöitä sen pitää edelleen kuulla.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by -Uta- »

Rasmus Takaluoma katosi kuukausi sitten
https://poliisi.fi/-/rasmus-takaluoma-k ... usi-sitten
Julkaisuajankohta 12.12.2022 14.58
UUTINEN


Poliisi etsii edelleen 16-vuotiasta Rasmus Takaluomaa, joka katosi kuukausi sitten. Viimeinen varma havainto Takaluomasta on Lapuan hotelli-ravintola Lapuahovista lauantaina 12.11.

Rasmus Takaluoma lähti perjantaina 11.11. kaverinsa kanssa todennäköisesti Alajärvelle. Kun hänestä ei kuulunut mitään, tekivät vanhemmat hänestä katoamisilmoituksen sunnuntai-iltana 13.11. Poliisi aloitti kadonneen etsinnät mutta Takaluomaa ei löytynyt. Etsinnöissä saatiin kuitenkin selville, että Takaluoma oli ollut hotelli-ravintola Lapuahovissa lauantaina 12.11.

Maanantaina 21.11. julkaistiin tiedote kadonneesta Rasmus Takaluomasta ja pyydettiin yleisövihjeitä. Vihjeitä on tullut yli 300 kappaletta, mutta mikään niistä ei ole johtanut etsinnöissä eteenpäin, vaan viimeinen varma havainto Takaluomasta on edelleen hotelli-ravintola Lapuahovista 12.11., kun Takaluoma poistettiin ravintolasta järjestyksenvalvojien toimesta. Ravintolan sisällä oli hetkeä aikaisemmin syntynyt jonkinlaista käsikähmää, jossa Takaluoma oli osallisena. Tätä käsikähmää tutkitaan erillisenä asiana Valtakunnansyyttäjänvirastossa, koska yksi osallisista oli vapaa-aikaansa ravintolassa viettänyt poliisi.

Etsinnöissä ja tutkinnassa poliisi on mm.:
- Tehnyt maastoetsintöjä
- Tehnyt pankkitiedusteluja
- Puhuttanut havaintojen tekijöitä ja Takaluoman tuttuja
- Tarkistanut valvontakameroita
- Tehnyt poliisilain mukaisia kotietsintöjä (ei rikosepäily)

Poliisi jatkaa Rasmus Takaluoman etsintöjä.
Tutkinnassa ilmi tulleiden tietojen perusteella ei ole syytä epäillä rikosta liittyvän katoamiseen. Poliisi keskittyy tällä hetkellä tutkinnassa vihjeitä antaneiden puhuttamiseen. Niin sanottuja varmoja havaintoja Takaluomasta 12.11. jälkeisestä ajasta tarvitaan edelleen. Yli 300 vihjeestä yksikään ei tähän asti ole ollut sellainen, että se olisi vienyt tutkintaa eteenpäin. Pohjanmaan vihjesähköposti on [email protected].


Aikaisempi tiedote asiassa:
21.11. Poliisi kaipaa vihjeitä kadonneesta nuoresta
https://poliisi.fi/-/poliisi-kaipaa-vih ... a-nuoresta
monoliitti
Posts: 1384
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by monoliitti »

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009590531.html
Turvakamera tallenteita etsitään liian myöhään tai on kamerointi epäkunnossa lähes pääsääntöisesti.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by -Uta- »

Poliisi etsii kadonnutta henkilöä Lapualla
https://poliisi.fi/-/poliisi-etsii-kado ... a-lapualla
Julkaisuajankohta 24.5.2023 8.27
UUTINEN


Poliisi etsii tänään ja huomenna kadonnutta Rasmus Takaluomaa Lapuanjoella ja sen läheisyydestä useilla poliisikoirilla. Poliisikoiranohjaajat koirineen liikkuvat alueella veneillä ja joen rantoja pitkin.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by -Uta- »

Kadonneen etsinnät Lapualla tuloksettomat
https://poliisi.fi/-/kadonneen-etsinnat ... oksettomat
Julkaisuajankohta 25.5.2023 16.25
UUTINEN


Poliisi on eilen ja tänään etsinyt kadonnutta Rasmus Takaluomaa Lapuanjoella ja Lapuan keskustassa.

Lapuanjoella etsintöjä on tehty veneistä kolmella poliisikoiralla. Lapuanjoella on etsitty Lapuan keskustan ja Alahärmän Voltin välisellä alueella. Vesistöetsintöjen lisäksi Lapuan keskustan alueella on tarkistettu kiinteistöjä ja rakennuksia droneilla ja jalkasin.

Etsinnät ovat olleet tuloksettomat.

Viimeinen havainto Rasmus Takaluomasta on, kun hänet poistetaan hotelliravintola Lapuahovista Lapuan keskustassa lauantaina 12.11.2022.
monoliitti
Posts: 1384
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by monoliitti »

Jos ei lähivesistä löydy täytyy ruumiin olla autolla muualle viety . Klassisten surmien aikoihin ,1950-60 luvuilla keskiverto murhaaja oli pääsääntöisesti autoton , ruumis piti kuopata lähistölle tai jättää näkyviin . Nykyään lähes kaikilla on auto.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lapua - Rasmus Takaluoma (16v) kateissa 11.11.2022 lähtien

Post by -Uta- »

Kaksisataa päivää
Marika Tuominiemen poika katosi marraskuussa. Ensipäivät menivät etsimiseen, sitten meni toimintakyky. Nyt Tuominiemi kertoo Ylelle, miten hän on selvinnyt painajaisestaan.
https://yle.fi/a/74-20033446
31.5. 6:05
TEKSTI:
TUOMAS RIMPILÄINEN
KUVAT:
SILJA VIITALA


Rasmus Takaluoma katosi marraskuussa Lapualla. Tänään siitä on kulunut kaksisataa päivää.

16-vuotiaan Rasmuksen omaisille nuo päivät ovat olleet selviytymiskamppailua. Silti he ovat ottaneet etsinnässä poikkeuksellisen aktiivisen roolin. Rasmuksen äiti Marika Tuominiemi on myös esiintynyt julkisuudessa, koska hän uskoo sen auttavan.

Rasmus katosi Lapualla varhain lauantaiyönä 12. marraskuuta 2022. Äiti teki pojastaan katoamisilmoituksen sunnuntaina 13. marraskuuta.

Marika Tuominiemen ensimmäiset päivät kuluivat melkein ympärivuorokautiseen toimintaan, kun läheiset etsivät Rasmusta päivät ja yöt läpeensä. Tuominiemi rakastaa urheilua ja liikkumista, mutta kun tilanteen vakavuus alkoi selvitä, hänen toimintakykynsä romahti. – En liikkunut edes kotoa mihinkään, Tuominiemi sanoo. Kuukausi myöhemmin hän alkoi saada tarmoaan takaisin ja alkoi taas liikkua. Kaikki vapaa-aika menee nykyään perheen pyörittämiseen ja Rasmuksen etsintään. Rasmuksella on kaksi pikkuveljeä ja pikkusisko.

Yle tapasi Tuominiemen toukokuun puolivälissä Lapualla perheen kotona. Haastattelu tehtiin seuraavana päivänä Simpsiön laskettelukeskuksen kuntoportailla. – Urheilusta tulee hetken helpotusta, mutta eihän tässä silti mikään auta.

Epätietoisuus pahentaa menetystä
Traumapsykoterapeutti Soili Poijula on työssään kohdannut ihmisiä, joiden omainen on tehnyt itsemurhan, joutunut henkirikoksen uhriksi tai kadonnut. Läheisen äkillinen ja väkivaltainen kuolema on omaisille poikkeuksellisen raskas kokemus. Katoamisen aiheuttama tuska on omanlaisensa. – Voi sanoa, että on yhtä raskasta ellei jopa raskainta kaikesta, jos lopullista vastausta ei saada, Poijula sanoo.

Poijula ei kommentoi Rasmus Takaluoman tapausta vaan puhuu yleisesti aiheesta vuosikymmenten kokemuksensa pohjalta. – Vanhemman näkökulmasta pahinta katoamisessa on epätietoisuus. Hän puhuu kahtalaisesta surusta. Samaan aikaan elää toivo, että lapsi löytyy elossa ja kasvaa tietoisuus siitä, että näin ei ehkä tapahdu. Ympärillä olevat ihmiset menevät eteenpäin ja alkavat olla varmoja, että kadonnut ei löydy elossa. Tahdittomat tai mieleltään järkkyneet ihmiset voivat tällaisessa tilanteessa satuttaa omaisia syvästi.

Marika Tuominiemi kertoo kohdanneensa kaupassa tuntemattoman naisen. Nainen tunnisti hänet mediasta ja sanoi, että kyllä se sinun poikasi vielä löytyy – Lapuanjoesta. – Minulla oli kuusivuotias tyttö vieressä. Kuinka ajattelemattomia ihmiset voivat olla?

Poijulan mukaan tututkin voivat sanoa hyvässä tarkoituksessa tahdittomuuksia, mutta heille läheiset pystyvät antamaan helpommin anteeksi. – Myötätunto on äärimmäisen tärkeää, Poijula sanoo.

Yleistä on, että jotkut läheiset alkavat välttää menetyksen kokenutta, koska eivät itse kestä toisten ahdistusta. – Pitää ymmärtää, että se sureva ei ole entinen itsensä. Surevasta tuntuu silti usein hyvältä, jos uskalletaan kysyä, kuinka voit.

Läheiset poikkeuksellisen aktiivisia
Läheisten roolia kadonneen henkilön etsinnässä voi Rasmuksen tapauksessa kuvata poikkeuksellisen aktiiviseksi. He ovat järjestäneet etsintöjä, puhuttaneet mahdollisia silminnäkijöitä ja jopa tallentaneet oma-aloitteisesti valvontakameran nauhaa.

Hyvin organisoidussa poliisitutkinnassa tällainen sekaantuminen voisi haitata tutkintaa. Lapuan tapauksessa läheisten ”sekaantuminen” pelasti osan avainasemassa olevasta valvontatallenteesta. Poliisi itse ei onnistunut tallentamaan kyseistä nauhoitusta.

Epäonnistumisesta tekee entistä vakavamman se, että Pohjanmaan poliisilaitoksen omaa konstaapelia epäillään Rasmuksen pahoinpitelystä. Yhteenotto tallentui valvontakameraan.

Läheiset pitävät mahdollisena, että Rasmus on kadonnut rikoksen uhrina. Toistaiseksi esitutkintakynnys ei poliisin mukaan ole ylittynyt, joten poliisi jatkaa kadonneen etsintää poliisitutkintana eikä epäile rikosta.

Keskusrikospoliisi on esittänyt arvion, että kateisiin jäävistä henkilöistä noin viisi prosenttia on joutunut henkirikoksen uhriksi. KRP totesi tutkimuksessaan jo vuonna 1996, että osa kaikkein vaikeimmin ratkaistavista henkirikoksista on alkanut katoamistutkintana.

Poliisihallitus korostaa ohjeessaan kadonneiden henkilöiden etsinnästä, että rikoksen mahdollisuus on otettava koko ajan huomioon ja alkutoimet on kirjattava riittävällä huolellisuudella.

Marika Tuominiemelle ja hänen perheelleen tärkeintä on se, että Rasmus löytyy. Samaan aikaan läheiset ovat pyrkineet varmistamaan, että mahdollista todistusaineistoa ei pääsisi katoamaan.

Vaikka oman tuskan julkinen käsittely tuntuisi vastenmieliseltä, monet omaiset tekevät sen, koska julkisuudesta voi olla hyötyä kadonneen etsinnässä. Julkisuudella on varjopuolensa. Tuominiemi lähti Facebookistakin jo kymmenisen vuotta takaperin. – Olen ajatellut, että minun ei tarvitse kertoa yhtään mitään itsestäni, Tuominiemi sanoo. – Nyt nämä asiat ovat ikuisesti netissä.

Rasmus Takaluomaa etsittiin Lapualla viimeksi viime viikolla. Jälkeäkään kadonneesta ei löytynyt.

---

Aiheesta enemmän
Poliisin toiminta hämmentää Lapualla:
Tärkeä video katosi, ja kadonneen pojan pahoinpitelystä epäilty poliisi teki rikosilmoituksen vanhemmista
https://yle.fi/a/74-20031031
TUOMAS RIMPILÄINEN
12.5. 12:17 • Päivitetty 12.5. 12:35
Post Reply