Kuninkaalliset

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5721
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Viikatemies kuningas Charlesin kruunajaisissa
The Grim Reaper at King Charles' Coronation

Youtube video
https://www.youtube.com/shorts/8W9amT5QrjM


Image

Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5721
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Tulossa: Kuningas Charles III:n kruunajaiset Skotlannissa
A look ahead at The King’s upcoming ‘Scottish coronation’
https://royalcentral.co.uk/coronation-2 ... on-189736/
17 toukokuuta 2023

Artikkelista lyhyesti:
Kuninkaan Skotlannin kruunajaisten tai vihkiytymisen ja kiitospäivän jumalanpalveluksen päivämäärä voisi olla vaikkapa 5. heinäkuuta, koska kuningas Charles III ja kuningatar Camilla ovat Skotlannissa heinäkuun ensimmäisen viikon ajan Holyrood-viikkoa varten.


Image
St. Giles’ Cathedral

Image
Edinburgh Castle

Image
Holyroodin palatsi - Palace of Holyroodhouse
Edinburgh, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta
User avatar
-Uta-
Posts: 5721
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Pääkirjoitus: Monarkia on tuulahdus menneestä ja jakaa mielipiteitä
https://www.keskipohjanmaa.fi/artikkeli ... elipiteita
Sanni Aho
Keskipohjanmaa
La 6.5.2023 klo 16:39 | Päivitetty: La 6.5.2023 klo 16:40


Lauantaina 06.05.2023 koko maailma seurasi Britannian kuninkaan Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaisia.

Itse kruunajaiset Westminster Abbeyssa olivat pullollaan vanhaa symboliikkaa. Skotlannista Lontooseen on tuotu 1200-luvulta lähtien käytössä ollut kohtalon kivi, joka on ollut kuninkaiden valtaistuimiin upotettuna. Valtaistuin, jolle Charles istahti on sekin 700 vuotta vanha ja vanhin edelleen käytössä oleva huonekalu. Kruunajaiskruunut, valtikat ja kuninkaalliset omenat ovat mittaamattoman arvokkaita ja niiden näkeminen käytössä on myös tavattoman harvinaista. Edellisen kerran Britanniassa vietettiin kruunajaisia lähes 70 vuotta sitten. Ajan henki näkyy kirkon seremoniassa siten, että Charlesin voiteluun käytetty öljy on vegaanista, eikä sitä ole testattu eläimillä.

Kruunajaiset, kuninkaalliset häät ja hautajaiset ovat näkyvä tapa nostaa esiin Britannian kuningashuonetta. Vastaavalle loistolle ei ole verrokkia ja juuri siinä piilee monarkian mielenkiinto.

Meidän ei Suomessa tarvitse olla mitään mieltä monarkiasta, tai ehkä vain hiljaa ajatella, että onneksi Saksan kuningas ymmärsi luopua kruunustaan itsenäisyyden ensivuosina. Sen sijaan rojalistit ja muut kiinnostuneet saavat nauttia kruunajaisten juhlallisuuksista ilman keskustelua “meidän verorahojen käytöstä”. Kun ne eivät ole meidän verorahojamme, vaan brittien. Monarkia ei ole meille instituutio vaan viihdettä.

Britannian kuningashuoneen tapahtumia on seurattu valtavalla kiinnostuksella läpi vuosikymmenien. Syksyllä koko maailma suri kuningatar Elisabetin kuolemaa. Kuninkaalliset häät ovat olleet syy nostaa maljoja kotikatsomoissa. Kysytään, missä olit, kun kuulit Dianan kuolleen. Britannian kuningasperhe on kohdannut tragedioita ja pettymyksiä siinä missä kansakin. Kuninkaallinen perhe edustaa jatkuvuutta, ja edustustehtävät antavat esimerkiksi poliitikoille tilan tehdä politiikkaa.

Monarkia, sen symboliikka ja tuhatvuotinen historia ovat mennyttä maailmaa, jonka on nyt vain kovasti pyrittävä pysymään mukana ajassa. Kun ajat ovat hyvät, ei pysyvyyteen turvauduta, mutta kriisiaikoina tavalliset ihmiset saavat lohtua ja turvaa perinteistä. Kuninkaallisilla on myös mahdollisuus nostaa valokeilaan asioita ja teemoja, jotka heidän sydäntään lähellä ovat. Siksi olisikin aika vähentää henkilökulttia, ja kiinnostua vaikkapa Charlesin ajatuksista luonnosta ja arkkitehtuurista. Harva myös tietää, että kuningatar Camilla on puhunut seksuaalista väkivaltaa vastaan, herättänyt keskustelua osteoporoosista ja on innokas kirjallisuuden kuluttaja. Ainakin pesäeron kuninkaalliseen perheeseen tehneiden Harryn ja Meghanin nöyhdän kaivelu suoratoistosarjoineen ja erikoisine paljastuskirjoineen kyllästyttää.

Aika näyttää, millainen kuningas Charlesin valtakaudesta tulee. Sen voi ainakin varmuudella sanoa, että kausi on äitinsä kautta lyhyempi.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.
Post Reply