Kai Salomaa, katosi 15.5.2003 Karvia (ilmeisesti henkirikos)

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Kai Salomaa, katosi 15.5.2003 Karvia (ilmeisesti henkirikos)

Post by matlockb »

Kai Salomaa oli 46-vuotias sairaseläkkeellä oleva mies, joka katosi mystisesti lähes 10 vuotta sitten. Salomaa, jolla oli rikostausta, poistui Karvian Laurilantiellä sijaitsevasta talosta vain vähän aikaisemmin ostamallaan Honda-merkkisellä henkilöautolla, Salomaa oli menettänyt ajo-oikeutensa jo aikaa sitten. Lisäksi Salomaa käytti huumausaineita ja katoaminen sekä siihen mahdollisesti liittyvä henkirikos johtuvat melko varmasti huumeveloista. Ylen Elävässä arkistossa tapauksesta lisää: http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/k ... edia=34043
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Kai Salomaa, katosi 15.5.2003 Karvia (ilmeisesti henkiri

Post by matlockb »

Krp: Missä on tämä kuolleeksi julistettu mies?

Image

Julkaistu: 30.4.2014 10:19

Kai Salomaa katosi liki 11 vuotta sitten. Poliisi epäilee hänen joutuneen henkirikoksen uhriksi.

Keskusrikospoliisi käynnistää mittavat maasto- ja vesistöetsinnät Pohjois-Satakunnassa liki 11 vuotta sitten kadonneen
Kai Salomaan löytämiseksi. Poliisi epäilee Salomaan joutuneen surmatuksi. Juttua tutkitaan tappona.

- Saamme virka-apua etsintöihin puolustusvoimilta ja rajavartiolaitokselta. Mukana on useita rikostutkijoita, kolme ruumiskoiraa, maatutka sekä vedenalaisiin etsintöihin soveltuvaa kalustoa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoi.


Tutkijat ovat käyneet läpi uusin silmin koko tutkintamateriaalin, jota on kertynyt kymmeniä mappeja.

Vanhan materiaalin uudelleen analysointi on johdattanut meidät etsintäalueelle, jonka aiomme perata tarkkaan, Töyräs sanoi.
Kai Salomaa katosi 15. toukokuuta 2003 Karvialla. Hänellä oli katoamisen aikaan käytössään harmaa vuoden 1988 Honda Civic. Auto löytyi talon pihasta, mutta Salomaasta ei jälkeäkään.

Salomaan puhelimella soitettiin katoamisiltana vielä kello 23 aikaan hätänumeroon. Kuka sinne soitti, ei ole tiedossa.

- Poliisin intressinä on löytää vainaja ja selvittää rikos. Salomaan löytymisellä olisi myös omaisille iso merkitys. He saisivat jonkinlaisen rauhan, Töyräs sanoi.

Vuosien aikana poliisille on muodostunut käsitys siitä, mitä katoamisen taustalla on.

- Tutkintaryhmällä on varsin yhteneväinen näkemys, mikä tässä on taustalla. Vuosien aikana useita henkilöitä on ollut pidätettynä asian vuoksi, Töyräs kertoi.

Yhdeksi motiiviksi on arveltu velkasuhdetta.

Tutkintaa on haitannut koko ajan uhrin kateisiin jääminen.

- Kyllä Suomen rikoshistoria tuntee tapauksia, joissa on tuomittu elinkautinenkin, vaikka vainajaa ei ole löytynyt. Tässä tapauksessa vainajan löytyminen sysäisi tutkintaa kuitenkin merkittävästi eteenpäin, Töyräs kertoi.

Poliisi aloittaa maanantaina myös useiden henkilöiden kuulustelut.
Ilta-Sanomat haastatteli kadonneen Kai Salomaan tytärtä viime vuonna.

Tytär kertoi tuolloin, että isä aavisti kohtalonsa. Ennen katoamistaan Kai Salomaa oli todennut ex-vaimolleen, ettei elä enää kauan.

Kai Salomaa julistettiin tänä vuonna kuolleeksi.

SARI AUTIO
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... pos=ok-nln
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kai Salomaa, katosi 15.5.2003 Karvia (ilmeisesti henkirikos)

Post by -Uta- »

Kai Salomaa haudattu suohon?
https://alibi.fi/uutiset/kai-salomaa-haudattu-suohon/
22.5.2008

Image
Kai Salomaa

Poliisi epäilee, että yli viisi vuotta sitten kadonnut Kai Salomaa on haudattu suohon jonnekin Satakunnan alueelle. Vaasalainen Salomaa nähtiin viimeksi elossa Karvian keskustassa ja Sarvelan kyläkaupan luona 15.4.2004. Kadotessaan Kai Salomaa oli 46-vuotias.

Poliisi on tehnyt tapauksen johdosta etsintöjä ja maastotutkimuksia ainakin Karvian seudulla. Poliisi uskoo, että Salomaan ruumis on kätketty maastoon. Poliisi kaipaa tietoja maastosta löytyneestä vyöstä ja vihreästä henkilöautosta sekä siihen kytketystä kattamattomasta kaksiakselisesta perävaunusta.

Tunnetko tämän pressun?

Nyt poliisi kaipaa tietoja hallussaan olevasta 2,5 m X 5 m -kokoisesta Lainapeitteen pressusta. Pressusta on leikattu pala, johon Salomaan on mahdollisesti kääritty ennen hautaamista.

Poliisi arvelee, että pressu on varastettu tai lainattu jossain Karvian seudulla toukokuussa 2003. Pressusta jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä keskusrikospoliisin Vaasan yksikköön (06) 3266815 tai lähimpään poliisiin.


Image
Tunnetko tämän pressun? Ota yhteyttä keskusrikospoliisin Vaasan yksikköön (06) 3266815 tai lähimpään poliisiin.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kai Salomaa, katosi 15.5.2003 Karvia (ilmeisesti henkirikos)

Post by -Uta- »

Kai Salomaan puhelimella soitettiin hätäkeskukseen, sen jälkeen mies katosi jäljettömiin
- nyt KRP tutkii tapausta murhana
https://yle.fi/a/74-20031818
JESSE MÄNTYSALO
13:12


Image

Vaasalainen Kai Salomaa katosi Pohjois-Satakunnan Karvialla toukokuussa 2003. Poliisi epäilee nyt murhaa. Viime aikoina vainajan etsinnät on suunnattu uudelle alueelle.

Keskusrikospoliisi on aloittanut murhatutkinnan vuonna 2003 kadonneen vaasalaisen Kai Salomaan tapauksessa. Tähän saakka Salomaan epäiltyä henkirikosta on tutkittu tappona.

46-vuotias Kai Salomaa katosi Karvialla Pohjois-Satakunnassa 15. toukokuuta 2003. Koska tapauksesta on kulunut 20 vuotta, tapon syyteoikeus olisi nyt vanhentunut. Murha ei vanhene koskaan.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo kertoo, että tutkintanimikkeen vaihtamisen syynä ei kuitenkaan ole 20 vuoden aikaraja, vaan poliisin saamat uudet tiedot. – Esitutkinnassa on tullut selkeitä viitteitä suunnitelmallisuudesta. Kokonaisarvioinnin perusteella olemme päätyneet siihen, että asiassa on syytä epäillä murhaa. Murhasta on kyse silloin, jos henkirikos tehdään vakaasti harkiten tai erityisen raa´alla tai julmalla tavalla.

Aarnisalon mukaan uusia tutkintatoimia on tulossa.

Viimeinen soitto hätäkeskukseen
Salomaan tapaus on ollut 20 vuoden aikana paljon esillä julkisuudessa. Sitä käsiteltiin näyttävästi esimerkiksi Poliisi-tv-ohjelmassa vuosina 2003 ja 2006 sekä Ylen dokumenttisarjassa Kadonneet.

Poliisi-tv:ssä kerrottujen tietojen mukaan Kai Salomaa lähti kotikaupungistaan Vaasasta illalla 13. toukokuuta 2003. Hän matkasi kaverinsa kyydissä Karvialle Pohjois-Satakuntaan. Seuraavana päivänä 14. toukokuuta Salomaasta tehtiin havainto Karvian Ämmälänkylässä. Myöhemmin samana päivänä hän kävi kaverinsa kanssa autolla Pietarsaaressa. Paluumatkalla kohti Karviaa he poikkesivat Laihialla.

Salomaa osti Laihialta Honda Civic -merkkisen henkilöauton vuosimallia 1988. Sillä Salomaa ajoi yksin Jalasjärven ja Ilvesjoen kautta takaisin Karvialle, jossa vietti seuraavan yön. Katoamispäivänä 15. toukokuuta hänet nähtiin Karvialla Ämmälänkylässä sekä ravintola Skanssissa kirkonkylällä. Viimeinen havainto Kai Salomaasta tehtiin Ämmälänkylässä, Laurilantiellä sijaitsevan talon pihassa, kun naapuritalon asukas näki kiireisen oloisen miehen poistuvan Honda Civicilla kello 15–16 aikaan. Sama naapuri näki myöhemmin illalla, että auto oli palannut talon pihaan, mutta ketään henkilöitä ei näkynyt. Poliisi on aiemmin kertonut, ettei se tiedä, kuka auton ajoi takaisin pihaan.

Kai Salomaalla oli Nokia 3210 -matkapuhelin, josta oli viimeisen kerran soitettu hätäkeskukseen 15. toukokuuta kello 23.00. Tapauksen tutkinnassa tuolloin mukana ollut rikosylikonstaapeli Tapani Tikkala lausui Poliisi-tv:ssä syyskuussa 2003, että puhelu oli paikantunut Karvialle. Salomaan matkapuhelin jäi kateisiin.

Tikkala kertoi ohjelmassa, että Salomaan henkilöhistoria ja katoamisolosuhteet viittasivat selkeästi henkirikokseen. Katoamiselle ei löydetty mitään muuta selitystä, joten tappotutkinta aloitettiin heinäkuussa 2003.

Uhria etsitty uudesta paikasta
Nykyisen tutkinnanjohtajan Jan Aarnisalon mukaan KRP on selvittänyt tapausta aktiivisesti, mutta vainaja on edelleen kateissa. Aarnisalo sanoo, että kahden viime vuoden aikana poliisi on tehnyt mittavia vesistöetsintöjä uudella suunnalla. – Niitä ei ole suoritettu Karvialla, vaan Pohjanmaalla, Aarnisalo toteaa.

Vuonna 2014 KRP tiedotti etsivänsä Salomaan ruumista Karvialta.

Aarnisalo ei ota kantaa siihen, miksi etsinnät on nyt kohdistettu muualle kuin oletetulle katoamispaikkakunnalle. Hän ei myöskään kerro, mistä päin Pohjanmaata kadonnutta on etsitty.

Lähiaikoina poliisi aikoo tehdä tapaukseen liittyviä kuulusteluja. Varsinaisia epäiltyjä ei tällä hetkellä ole. Aarnisalon mukaan KRP:lla on kuitenkin tiedossa kiinnostavia henkilöitä sekä seikkoja, joiden perusteella se on päätynyt epäilemään nimenomaan murhaa. – Tarkistuksia on tehty ja vihjeitä on käyty läpi. Todistajien kuulusteluja tullaan suorittamaan lisää, Aarnisalo sanoo.

Kadonnut oli velkaantunut
Poliisi on aiemmin kertonut, että Salomaa oli ollut tekemisissä virkavallan kanssan muun muassa omaisuusrikosten ja kortitta ajamisen vuoksi. Poliisin kertoman mukaan Salomaa käytti 1990-luvulla runsaasti alkoholia. Hänen tuttavapiirinsä vaihtui 2000-luvulle tultaessa, jolloin Salomaa alkoi käyttää huumeita. Poliisi on myös lausunut, että Salomaa alkoi ostella autoja, vaikka hänen varallisuutensa ei olisi sitä sallinut. Hän ajautui taloudellisiin vaikeuksiin, ja oli mahdollisesti velkaantunut myös huumeista.

Rikosylikonstaapeli Tapani Tikkala kertoi Kadonneet-sarjassa, että Salomaan katoamisen aikaan tämän pankkikortti oli toisen henkilön hallussa. Korttia oli käytetty vielä katoamisen jälkeen. Myöhemmin poliisi sai selville, kenellä kortti oli ja otti sen haltuunsa.

Tikkala lausui Poliisi-tv:ssä vuonna 2006, että ennen katoamistaan Salomaa oli kärsinyt lyhyen vankeustuomion, josta oli vapautunut maaliskuussa 2003. Sen jälkeen Salomaa oli käynyt kahdesti katkaisuhoidossa Vaasassa. Poliisin mukaan jälkimmäisellä kerralla hän saattoi olla siellä jotain paossa. Tapauksessa on ilmennyt muitakin seikkoja, joiden perusteella Salomaa ilmeisesti pelkäsi jotain.

Kai Salomaan omaiset ovat puhuneet katoamistapauksesta julkisuudessa avoimesti, muun muassa vuonna 2006 esitetyssä Kadonneet-sarjassa.

Erään Salomaan läheisen mukaan mies oli vähän ennen katoamistaan sanonut, ettei eläisi enää kauan.
Post Reply