Käärijä

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Käärijä

Post by -Uta- »

https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4%C3%A4rij%C3%A4

Käärijä (oik. Jere Pöyhönen; s. 21. lokakuuta 1993 Helsinki)
on suomalainen rap-artisti, joka levyttää Monsp Recordsille.

Käärijä voitti vuoden 2023 Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) ja pääsi edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailussa 2023 kappaleellaan ”Cha cha cha”. Hän sai kilpailussa eniten yleisöääniä ja sijoittui lopulta toiseksi.

Käärijä aloitti viisumatkansa Liverpoolissa ensimmäisessä semifinaalissa 9. toukokuuta 2023, josta hän pääsi yleisöäänin jatkoon kilpailun finaaliin. Semifinaalissa, jossa laskettiin vain yleisöäänet, ”Cha cha cha” sai eniten pisteitä. Finaalissa Käärijä sijoittui 526 pisteellä toiselle sijalle. Siitä tuli Suomen kaikkien aikojen toiseksi korkein sijoitus; edelle menee vain ”Hard Rock Hallelujah”, jolla Lordi voitti vuoden 2006 kilpailun. Toinen sija on myös paras Eurovision-sijoitus suomenkielisellä kappaleella. Lisäksi Käärijän saama yleisöäänimäärä on toiseksi suurin euroviisuhistoriassa, ja sen edelle menee vain Ukrainan vuoden 2022 kappale ”Stefania”.

Käärijän osallistuminen laulukilpailuun sai Suomessa paljon huomiota, johon viitattiin myös ”Käärijä-huumana”. Kilpailuviikolla Helsingin päärautatieaseman Lyhdynkantajat-veistokset puettiin vihreisiin boleroihin, eli asuun, jonka Käärijä teki tutuksi ”Cha cha cha” -kappaleen esityksissä. Itse kilpailu, semifinaali mukaan lukien, keräsi Suomessa suuret katsojaluvut. Presidentti Sauli Niinistö lähetti artistille kilpailumenestyksestä onnittelut. Vantaan kaupunki ilmoitti järjestävänsä artistille kiitosjuhlat ja teettävänsä Käärijä-aiheisen seinämaalauksen Ruskeasantaan, Pöyhösen nuoruudenajan asuinympäristöön.

Image


---

Eurovision 2023 Finland:
Käärijä - "Cha Cha Cha"

https://eurovisionworld.com/eurovision/2023/finland

Image


---

Käärijä voitti yleisön puolelleen: 18 maata antoi täydet pisteet
- katso miten tuomariston ja yleisön pisteet jakautuivat maittain
https://yle.fi/aihe/a/20-10004877

Image
Post Reply