Iso Omena 7.1.23 Vartiointia / Naisen kuolema.

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Iso Omena 7.1.23 Vartiointia / Naisen kuolema.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009334524.html
Isossa Omenassa kuolleen naisen veli: Pari päivää aiemmin oli selkkaus kauppa­keskuksessa

Veli uskoo, että sisko joutui vartijoiden silmätikuksi.
Kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa kuolleen naisen veli uskoo, että nainen joutui vartijoiden silmätikuksi ennen kohtalokasta lauantaita.
Nainen oli soittanut pari päivää ennen kuolemaansa sukulaiselle ja kertonut, miten Isossa Omenassa oli ”joku tyyppi varastanut yhdestä kaupasta” ja nainen oli liitetty tapaukseen.
– Sisko ei liittynyt varkauteen mitenkään, mutta hän liikkui kauppakeskuksessa kyseisen tyypin kanssa. Poliisi oli kuulemma vienyt hänet autolla joko lähimmälle metroasemalle tai kotiin, veli kertoo.

35-vuotias nainen menehtyi pari päivää välikohtauksen jälkeen. Hän kuoli lauantaina 7. tammikuuta sen jälkeen, kun vartijat olivat kohdistaneet häneen voimakeinoja. Naisen kuolinsyy ei ole tiedossa, mutta poliisi on vahvistanut, ettei hän kuollut tukehtumalla.
Asiakkaan ilmoituksen seurauksena kauppakeskuksen vartijat alkoivat poistaa naista kauppakeskuksesta.

Image
Ote linkistä.
Mielenkiintoinen uusi tieto.
Onko ollut mukana samoja vartioita kuin aiemmalla kerralla ?
Miten vaikuttaisi silloin asiaan ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5721
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Iso Omena 7.1.23 Vartiointia / Naisen kuolema.

Post by -Uta- »

Ison Omenan kuolemantapauksen tutkinta etenee Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella
https://poliisi.fi/-/ison-omenan-kuolem ... aitoksella
Julkaisuajankohta 19.1.2023 14.13
UUTINEN


Länsi-Uudenmaan poliisi on jatkanut kauppakeskus Isossa Omenassa 7.1. tapahtuneen kuolemantapauksen tutkintaa muun muassa kuulusteluilla.

Poliisi on kuulustellut esimerkiksi miestä, joka pyysi vartijat paikalle ennen naisen menehtymiseen johtanutta tilannetta. Poliisi tulee kuulemaan miestä uudelleen, eikä se asian keskeneräisyyden vuoksi kerro tähän asti esille nousseista asioista.

Kuulustelujen ohessa poliisi on käynyt huolellisesti läpi valvontatallenteita sekä lukuisia silminnäkijöiden lähettämiä videoita tapahtumapaikalta. Poliisi pyrkii näin selvittämään yksityiskohtaisesti voimankäyttöä edeltäneen tilanteen.

Tapauksen esitutkinta jatkuu edelleen rikosnimikkeellä kuolemantuottamus.

Tällä hetkellä poliisilla ei ole asiasta muuta tiedotettavaa.


Edellinen tiedote aiheesta:
Isossa Omenassa tapahtuneen kuolemantapauksen tapahtumien kulku on selkeytynyt
https://poliisi.fi/-/isossa-omenassa-ta ... elkeytynyt
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Iso Omena 7.1.23 Vartiointia / Naisen kuolema.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009359779.html
Uutta tietoa Ison Omenan kuolin­tapauksesta: Poliisille ilmaantui uusi avain­todistaja

Uutta avaintodistajaa on tarkoitus kuulla tällä viikolla, poliisi kertoo IS:lle.

Poliisi on edennyt kauppakeskus Ison Omenan kuolintapauksen selvittämisessä.

Se kuuli viime viikolla toistamiseen miestä, joka teki kauppakeskuksen turvahenkilöstölle häiriköinti-ilmoituksen sittemmin kuolleesta naisesta.
Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio ei kuitenkaan toistaiseksi raota kuulustelun sisältöä, sillä poliisille ilmaantui uusi avaintodistaja.
Poliisin tiedon mukaan todistaja näki lähietäisyydeltä miehen ja naisen välisen häiriötilanteen. Todistajaa on tarkoitus kuulla tästä teemasta tällä viikolla.
– Tämä on sellainen ihminen, joka on ollut näkemässä ja kuulemassa tapahtuman. Kuulemme hänet, ja saamme asiaan siten selvyyden, Kallio sanoo IS:lle.

Häiriötä kokeneen miehen ilmoituksen seurauksena kauppakeskuksen turvallisuushenkilöstö alkoi poistaa 35-vuotiasta naista kauppakeskuksesta. Tästä seurasi voimankäyttötilanne, jonka yhteydessä nainen kuoli. Nainen oli painettu vatsalleen maahan.
Poliisin saaman alustavan arvion mukaan nainen ei kuollut ainakaan tukehtumalla. Vielä ei tiedetä, liittyykö vartijoiden toiminta naisen kuolemaan.

Poliisi epäilee neljää turvallisuusalan henkilöä kuolemantuottamuksesta. Poliisi on kuulustellut jo heidät.
Nainen menehtyi kauppakeskuksessa 7. tammikuuta.


Mielenkiintoinen esilletulo.
Mikä lienee sitten tilanteen alkusysäyksen painoarvo suhteutettuna vartijoitten voimankäyttöön ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Iso Omena 7.1.23 Vartiointia / Naisen kuolema.

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/24e5 ... 9b8994287c
Uutta tietoa Ison Omenan tapauksesta: Surmansa saanut nainen oli lyöttäytynyt avaintodistajan seuraan useita kertoja
Poliisin mukaan kuolemaan johtaneita tapahtumia edelsi häiriötilanne. Poliisi on kuullut häirinnästä syyttänyttä miestä.

Länsi-Uudenmaan poliisi on kuulustellut toistamiseen miestä, joka pyysi turvallisuusalan työntekijät paikalle ennen naisen kuolemaan Isossa Omenassa 7. tammikuuta johtanutta tilannetta.
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jyrki Kallion mukaan mies kertoi naisen lähestyneen häntä kauppakeskuksessa lukuisia kertoja ennen tapahtumia.
− He tiesivät toisensa nimenomaan näiden naisen aloitteesta eri päivinä tapahtuneiden lähestymisten kautta, kertoo Kallio tiedotteessa.
Aiempaa taustaa

Kauppakeskuksessa työskentelevät turvallisuusalan työntekijät olivat auttaneet miestä jo aiemmin muutamissa tilanteissa, joissa nainen ei ollut poistunut miehen luota. Poliisilla on tiedossa kaksi aiempaa tapausta, jossa nainen on kuluvan vuoden aikana poistettu Ison Omenan kauppakeskuksesta.

Poliisin mukaan mies oli kokenut lähestymiset ahdistavina ja tuonut tämän hänelle esiin. Mies on kertonut, että naisen toiminta ei ole ollut hänestä fyysisesti uhkaavaa. Miehen kertoman mukaan on ollut yksittäinen tilanne, jossa nainen oli ottanut häntä käsivarresta kiinni. Tilanteesta ei aiheutunut miehelle minkäänlaisia vammoja.
Poliisin mukaan nainen oli liittynyt kutsumatta miehen seuraan myös kohtalokkaana lauantaipäivänä 7. tammikuuta. Mies oli kertomansa mukaan kääntynyt tilanteessa jälleen turvallisuusalan työntekijöiden puoleen, jotta he auttaisivat häntä poistumaan paikalta.

Mies halusi karistaa naisen kannoiltaan. Poliisin mukaan mies ei ollut pyytänyt naisen poistamista kauppakeskuksesta.
Naisen kuolema vartijoiden käsissä on herättänyt runsaasti keskustelua.Naisen kuolema vartijoiden käsissä on herättänyt runsaasti keskustelua.
Naisen kuolema vartijoiden käsissä on herättänyt runsaasti keskustelua. PASI LIESIMAA
Ei nähnyt kiinniottoa

Kun yksi turvallisuusalan työntekijä oli lähtenyt yhdessä miehen kanssa pois tilanteesta, oli nainen seurannut heitä pienen välimatkan päästä. Tässä vaiheessa kaksi muuta turvallisuusalan työntekijää tuli naista vastaan ja pysäytti hänet.
Tästä käynnistyi nyt tutkinnan kohteena oleva tapahtumasarja. Nainen vastusteli kauppakeskuksesta poistamista ja turvallisuusalan ammattilaiset käyttivät häneen voimakeinoja. Kiinniottoon osallistui sekä vartijoita että järjestyksenvalvojia. Nainen vietiin maahan.
Tapahtumien kulku tallentui lukuisille videotallenteille.

Nainen kuoli kiinniottotilanteen yhteydessä. Kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Mies, joka naisesta oli ilmoittanut, ei nähnyt kiinniottotilannetta.
Uusi silminnäkijä
Poliisi kertoo löytäneensä uuden todistajan, joka on todennäköisesti nähnyt sekä naisen ja miehen aiempia kohtaamisia, että kiinniottoa edeltäneen tilanteen.

Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa. Häntä ei ole vielä päästy kuulemaan.
Poliisi pyrkii kuulemaan uutta todistajaa lähiaikoina.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Iso Omena 7.1.23 Vartiointia / Naisen kuolema.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009409803.html
Poliisi kuuli uutta avain­todistajaa Ison Omenan kuolin­tapauksessa

Avaintodistaja vahvistaa häiriötä kokeneen miehen kertomukset kauppakeskuksessa kuolleen naisen käytöksestä. Poliisi kuulee uudelleen rikoksesta epäiltyjä vartijoita.
Poliisi on kuullut Ison Omenan kuolintapauksen uutta avaintodistajaa.
Hän todisti häiriötä kokeneen miehen ja sittemmin kauppakeskuksessa kuolleen naisen muutamia kohtaamisia lähietäisyydeltä. Näin tapahtui myös naisen kuolinpäivänä 7. tammikuuta.

Avaintodistaja on vahvistanut poliisille miehen kertomukset naisen häiritsevästä käyttäytymisestä. Avaintodistaja on miehen ystävä.
– Hän vahvisti niitä kertomuksia, joita on tullut aikaisemmin esille, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jyrki Kallio kertoo IS:lle.
Häiriötä kokenut mies ja nainen kohtasivat toisensa kauppakeskuksessa noin kymmenen kertaa. Ensimmäiset tapaamiset ajoittuvat viime vuoden loppupuolelle.
Ensimmäinen kohtaaminen oli spontaani, mutta myöhemmissä tapaamisissa nainen lyöttäytyi miehen seuraan. Mies koki naisen lähestymiset ahdistavina, koska tämä ei poistunut lähettyviltä.
Tapahtumapäivänäkin nainen oli liittynyt kutsumatta miehen seuraan.

Kertomansa mukaan mies pyysi vartijoilta, että he olisivat naisen seurassa vähintään sen ajan, että hän itse ehtii kauemmas paikalta.
Yksi turvallisuusalan työntekijä lähti miehen kanssa pois tilanteesta, mutta nainen käveli heidän perässään pienen välimatkan päässä.
Kaksi muuta turvallisuusalan työntekijää tuli naista vastaan. He pysäyttivät naisen. Tästä seurasi voimankäyttötilanne, jonka yhteydessä 35-vuotias nainen kuoli. Nainen oli painettu vatsalleen maahan.

Poliisin saaman alustavan arvion mukaan nainen ei kuollut ainakaan tukehtumalla. Poliisi odottaa saavansa lopullisen kuolemansyyn lausunnon ensi kuussa. Poliisi odottaa myös Poliisiammattikorkeakoululta asiantuntijalausuntoa vartijoiden voimankäytöstä.
– Ne lausunnot, etenkin kuolemansyyn lausunto ovat merkittäviä asian kannalta, Kallio kertoo.
Vielä ei tiedetä, liittyykö vartijoiden toiminta naisen kuolemaan. Poliisi epäilee neljää turvallisuusalan henkilöä kuolemantuottamuksesta. Poliisi joutuu kuulustelemaan ainakin osaa vartijoista uudelleen.
– Joudumme tekemään jonkin verran uusintakuulusteluita, että saamme aineistoa tarpeeksi, Kallio kertoo.


Tuppautumisesta oli siis kyse.
Tuskin uhri mitään sairaskohtausta olisi prikulleen samaan aikaan saanut, kun vartijat hänet kesyttivät.
Oikeastaan ihan sama, mitä ajassa ennen kiinniottoa tapahtui.
Vartijoiden pahasti ylimitoitetut otteet aiheuttivat kuoleman.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Iso Omena 7.1.23 Vartiointia / Naisen kuolema.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009578316.html
Nainen kuoli vartijoiden käsiin Isossa Omenassa – uusi lausunto varmisti tärkeän asian kuolinsyystä

Rikoksesta epäillyt vartijat joutuvat varmuudella syyttäjän arvioitavaksi.

Kauppakeskus Isossa Omenassa vartijoiden käsiin kuollut nainen ei menehtynyt ainakaan tukehtumalla.
Se käy ilmi oikeuslääkärin huhtikuussa valmistuneesta asiantuntijalausunnosta. Tämä oli myös alustava arvio poliisitutkinnan alkuvaiheessa.
Nainen menehtyi espoolaisessa kauppakeskuksessa 7. tammikuuta, kun vartijat ottivat naisen kiinni ja painoivat tämän vatsalleen maahan.
Ennen kiinniottoa nainen oli häiriköinyt kauppakeskuksessa asioinutta miestä, joka ilmoitti asiasta vartijoille.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jyrki Kallio ei kuitenkaan tässä kohtaa tutkintaa avaa tämän tarkemmin huhtikuussa valmistunutta kuolemansyyn lausuntoa. Syynä on se, että poliisin täytyy kuulla lausunnon tiimoilta rikoksesta epäiltyjä vartijoita.
– Käymme lausunnon rauhassa epäiltyjen kanssa läpi, Kallio sanoo.
Poliisilla on nyt myös hallussaan Poliisiammattikorkeakoulun asiantuntijalausunto vartijoiden voimankäytöstä.
– Sekin pitää käydä epäiltyjen kanssa kuulusteluissa läpi. Senkään sisällöstä en voi tässä vaiheessa lausua, Kallio kertoo.

Poliisi epäilee neljää turvallisuusalan henkilöä kuolemantuottamuksesta. Kallio arvelee, että tutkinta saadaan valmiiksi kesä-heinäkuun taitteeseen mennessä.
Kallion mukaan asiakokonaisuus siirtyy varmuudella syyttäjälle syyteharkintaan kuolemantuottamuksena.
– Kokonaisselvitys on sellainen, että kyllä se syyteharkintaan menee, Kallio kertoo.

Syyttäjä päättää siis siitä, eteenkö asia oikeuteen, ja jos etenee, millä nimikkeellä sekä kenen osalta. Syyttäjä joutuu omasta puolestaan ottamaan kantaa siihen, aiheuttivatko vartijat toiminnallaan naisen kuoleman.
Häiriötä kokenut mies ja nainen kohtasivat toisensa kauppakeskuksessa noin kymmenen kertaa. Ensimmäiset tapaamiset ajoittuvat viime vuoden loppupuolelle.
Ensimmäinen kohtaaminen oli spontaani, mutta myöhemmissä tapaamisissa nainen lyöttäytyi miehen seuraan.
– Nainen on halunnut olla miehen seurassa. En osaa sanoa tarkemmin, mikä siinä on ollut syynä, Kallio sanoo.
Mies koki naisen lähestymiset ahdistavina, koska tämä ei poistunut lähettyviltä.
Tapahtumapäivänäkin nainen oli liittynyt kutsumatta miehen seuraan.
Kertomansa mukaan mies pyysi vartijoilta, että he olisivat naisen seurassa vähintään sen ajan, että hän itse ehtii kauemmas paikalta.

Yksi turvallisuusalan työntekijä lähti miehen kanssa pois tilanteesta, mutta nainen käveli heidän perässään pienen välimatkan päässä.
Kaksi muuta turvallisuusalan työntekijää tuli naista vastaan. He pysäyttivät naisen. Tästä seurasi voimankäyttötilanne, jonka yhteydessä 35-vuotias nainen kuoli. Nainen oli painettu vatsalleen maahan.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply