Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by -Uta- »

Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen – MTV:n rikostoimituksen päällikkö: Jari Aarnio -saaga on ohi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kor ... #gs.s2lbgn
JULKAISTU 07.03.2023 18:31

Korkein oikeus on hylännyt Jari Aarnion murhaepäilyyn liittyvän valituslupahakemuksen. MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén toteaa, että päätöksen myötä kymmenen vuotta kestänyt Aarnio-rikosjuttujen vyyhti on ohi.

Korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa sitä, että Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ei voi enää saada syytettä vuonna 2003 Helsingissä tapahtuneesta palkkamurhasta. Hän oli saanut siitä aiemmin vapauttavan tuomion.

Syyttäjä on päätökseen pettynyt. Sen on vaikea kuitenkaan enää tehdä asialle mitään korkeimman oikeuden hylättyä valitusluvan.

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikön Tiia Palménin mukaan päätös on lopullinen sinetti koko Aarnio-saagalle. – Tapauksia on puitu pian 10 vuotta, mutta nyt ne on käsitelty kaikissa oikeusasteissa ja vyyhti on ohi, Palmén toteaa MTV Uutiset Livessä.

Aarniota syytettiin ”epävarsinaisesta laiminlyöntirikoksesta”
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion Volkan Ünsalin murhasta vuonna 2020, koska oikeuden mukaan hän tiesi henkirikossuunnitelmasta, muttei puuttunut siihen.

Ruotsalais-turkkilainen Ünsal tapettiin vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa yksityisasunnossa.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli niin sanotusta epäsuorasta laiminlyöntirikoksesta.

Hovioikeus puolestaan hylkäsi murhasyytteen viime vuonna. Hovioikeuden mukaan Aarniolla ei ollut erityistä oikeudellista velvollisuutta estää uhrin kuolemaa eikä Aarnio tiennyt palkkamurhan uhrin olevan välittömässä hengenvaarassa.

Syyttäjät olivat vaatineet valituksessaan korkeimpaan oikeuteen, että Aarnio tuomittaisiin murhasta tai taposta tai avunannosta tällaiseen rikokseen. Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

– Tällaista epävarsinaista laiminlyöntirikosta ei ole koskaan sovellettu henkirikosjutussa Suomessa, ja se on muutenkin harvinainen rikosnimike. Syyttäjä olisi toivonut, että tästä olisi saatu jonkinlainen kannanotto korkeimmalta oikeudelta. Mutta sitä ei nyt sitten saatu, Palmén toteaa.

Myös poliisin toiminnan kannalta tärkeä päätös
Palmén uskoo, poliisissa murhajutun päätöstä varmasti jännitettiin.

– Poliisi asioi tietyissä yhteyksissä rikollisten kanssa, ja he saavat rikollisilta myös tietoa. Asialla oli siinä mielessä merkitystä, että jos Aarnio olisi tuomittu siitä, että hänellä on tietoa murhahankkeesta eikä hän ole sitä estänyt, poliisille olisi voinut tulla painetta siitä, joutuvatko he syytteeseen, jos he eivät kerro eteenpäin tietoa, jota he rikollismaailmasta saavat.

– Voisin olettaa, että tämä on helpottava tuomio myös poliisin kannalta.
Post Reply