USA - Murdaughin lakisuvun perijä Alex Murdaugh

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

USA - Murdaughin lakisuvun perijä Alex Murdaugh

Post by -Uta- »

Ökyrikkaan mahtisuvun valheiden verkko johti tupla­murhaepäilyyn
- vyyhti alkoi purkautua, kun teinityttö kuoli äkisti veneretkellä
Yhdysvaltojen Etelä-Carolinan alueen tuomioistuinta on jo yli sadan vuoden ajan dominoinut Murdaughin lakisuku. Nyt oikeudessa käsitellään uskomatonta murhien ja rikosten vyyhtiä, jonka keskiössä on perheen isä, Alex Murdaugh.
https://www.is.fi/viihde/art-2000009405461.html
Juulia Hakulinen
22.2. 8:45


YLI viisimetrinen kalastusvene lipuu sumuisessa yössä Beaufortin rannikolla Etelä-Carolinassa, Yhdysvalloissa helmikuun 24. päivä vuonna 2019. Kuusi parikymppistä nuorta juo alkoholia ja juhlii veneellä pitkälle aamuyöhön. Matkustajat suunnistavat pimeässä yössä vain taskulampun voimin, kunnes yhtäkkiä veneen eteen ilmestyy silta. Alus törmää sen rakenteisiin. Kolme matkustajaa tippuu törmäyksen voimasta jäiseen veteen, kaksi heistä pelastuu, mutta kolmatta ei näy. Suurta venettä ohjasi kaksi nuorta miestä, Paul Murdaugh ja Connor Cook. 19-vuotiaan Mallory Beachin ruumis löytyy viikon päästä vesistöstä parin kilometrin päästä onnettomuuspaikalta.

ONNETTOMUUS aloitti uskomattoman rikosvyyhdin purkautumisen, josta kerrotaan myös Netflixin tuoreessa kolmiosaisessa dokumenttisarjassa Murdaughin lakisuvun murhat ja skandaalit, joka julkaistaan keskiviikkona 22. helmikuuta. Murhien, petosten ja rikosten verkkoon liittyy olennaisesti Etelä-Carolinan Lowcountryn yksi mahtisuvuista, Murdaughit.

Murdaughien suku on dominoinut alueen tuomioistuinta lakiviranomaisina jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Alueella kuuluisa perhe on hankkinut myös omaisuuden yksityisistä oikeudenkäynneistä PMPED-perheyrityksensä kautta. Perheen päällä, Alex Murdaughilla, on myös hyvin läheiset suhteet muihin alueen lakiviranomaisiin.

Image
Alex Murdaugh on Murdaughin lakiperheen pää. Perhe on dominoinut Etelä-Carolinan tuomioistuinta jo yli sadan vuoden ajan.
KUVA: MCKENZIE LANGE/USA TODAY NETWORK / REUTERS


VENEONNETTOMUUDEN jälkeen poliisi halusi sairaalassa makaavalta Paul Murdaughilta lausunnon, mutta isä Alex ja perheen isoisä, Murdaughien lakisuvun patriarkka, Randolph Murdaugh III estivät tämän.

Silminnäkijät ihmettelivät punatukkaisen Alex Murdaughin käytöstä. Hän vaelteli sairaalassa ja kävi jokaisen veneessä olleen huoneessa. Alexilla oli asiaa erityisesti veneen toiselle ”kapteenille”, Connor Cookille. – Kaikki järjestyy, kunhan pysyt hiljaa ja kerrot, ettet muista, kuka ajoi venettä, Connor Cook on kertonut Alex Murdaughin todenneen hänelle.

Tutkinnan edetessä Connorin perhe alkoi epäillä, että Alexin tarkoituksena olisi vierittää syyt Connorin niskoille. Lopulta Connor ja muut osalliset todistivat, että voimakkaasti päihtynyt Paul Murdaugh ajoi veneen siltaan.

19-VUOTIAS Paul Murdaugh sai huhtikuussa 2019 syytteen muun muassa kuolemaan johtaneesta ruorijuopumuksesta. Alex Murdaugh palkkasi poikansa asianajajaksi Dick Harpootlianin. Harpootlian oli merkittävä osavaltion senaattori ja oikeuskomitean jäsen. – Harpootlianilla on sisäänrakennettu etu tuomareiden kanssa, tunnettu charlestonilainen asianajaja totesi New Yorkerille tapauksesta. Oikeudenkäyntiä ei koskaan käyty.

Heinäkuun 7. päivänä vuonna 2021 Paul Murdaugh ja hänen äitinsä, Maggie Murdaugh löytyivät kuolleena suvun valtavan metsästystilan Mosellen koiratarhoilta. Hätäkeskus sai puhelun hätäiseltä Alexilta hieman kello 22:n jälkeen.

Paulia oli ammuttu lähietäisyydeltä kahdesti haulikolla, ja Maggie oli kuollut useisiin rynnäkkökiväärillä tehtyihin ampumahaavoihin. Paikalliset epäilivät murhien olevan kosto Malloryn kuolemasta, mutta paikallinen fitNews heitti ilmoille radikaalimman teorian: entä, jos murhien takana olisikin perheen isä, Alex Murdaugh? Teoria lytättiin välittömästi ja se nähtiin hyökkäyksenä surevaa ja järkyttynyttä perheenisää ja aviomiestä kohtaan.

Kolme päivää murhien jälkeen Murdaughin suku kohtasi uuden järkytyksen: Randolph Murdaugh III kuoli nukkuessaan.

KOLME kuukautta myöhemmin hätäkeskus sai jälleen uuden soiton Alex Murdaughilta. Tuntematon henkilö oli Alexin mukaan ampunut lakimiestä päähän. Murdaugh kertoi autonsa renkaan puhjenneen, ja vaihtaessaan rengasta tuntematon henkilö pysähtyi ja ampui häntä, osuen kuitenkin vain osittain. Tapaus vahvisti epäilystä siitä, että joku vainoaisi Murdaughin perhettä ja halusi heille pahaa. Silminnäkijä kertoi kuitenkin poliisille, että tilanne näytti lavastetulta.

Poliisit selvittivät, että Alex Murdaugh oli hieman ennen tapahtumia syrjäytetty lakifirmastaan, sillä tämä oli väärinkäyttänyt firman varoja. Tuolloin Alexia edustanut Dick Harpootlian totesi Today-ohjelmassa, että Alex kärsi ”voimakkaasta opioidiriippuvuudesta ja oli käyttänyt huomattavan osan varastetuista rahoista huumeisiin”.

Vieroitushoidossa Alex kertoi olleensa niin murtunut läheistensä kuolemasta, että oli pyytänyt serkkuaan, Curtis ”Eddie” Smithiä ampumaan hänet ja lavastamaan tilanteen näyttämään murhalta, jotta perheen nuorimmainen, Buster Murdaugh saisi henkivakuutusrahat. Serkku epäonnistui, ja sekä Alexia että Eddietä epäiltiin vakuutuspetoksesta.

Image
Vyyhtiin on osallisena myös Alex Murdaughin serkku Eddie Smith. Kertomansa mukaan Alex halusi, että Eddie tappaa hänet, jotta perheen nuorin poika saisi vakuutusrahat. KUVA: HAMPTON COUNTY DETENTION CENTER/ZUMA PRESS

TAPAUKSEN kuulemistilaisuudessa tarina hämärtyi entisestään: Alexin päässä ei näkynyt minkäänlaista ampumahaavaa. Harpootlianin mukaan ”Alexin hyvät hiukset” peittivät haavan. Samaan aikaan Eddie kielsi kaiken. – Jos olisin ampunut Alexia päähän, hän olisi kuollut.

Eddie kertoi myöhemmin New Yorkerille, että Alex oli pyytänyt serkkuaan ”erikoiseen työtehtävään”. Alexin kerrottua toiveensa Eddie yritti vääntää häneltä aseen pois. Ase laukesi, mutta ei osunut. Eddie uskoi, että Alex oli tehnyt itse päähänsä pienemmän haavan ja soittanut hätänumeroon.

Kummallisten rikosten ja kuolemien myötä poliisi alkoi tutkia Alexin toimia vielä pidemmälle. Murdaughien lakifirma PMPED joutui keskiöön.

MAGGIEN JA Paulin murhien jälkeen Etelä-Carolinan poliisi ilmoitti selvittävänsä kahta aiempaa kuolemaa, jotka myös liittyivät Murdaugheihin.

Nuori hoitajaopiskelija Stephen Smith löytyi tienvarresta kuolleena lähellä Lowcountrya vuonna 2015. Smith oli kuollut vakavaan päävammaan. Ensin epäiltiin jonkun ajaneen Smithin päälle ja karanneen, mutta paikalla olleen poliisipartion mukaan paikalta ei löytynyt siihen viittaavia todisteita. – En nähnyt lainkaan ajoneuvon osia, jarrutusjälkiä tai havainnut vammoja, joiden mukaan joku olisi törmännyt Smithiin, poliisit kertoivat.

Joitakin päiviä turman jälkeen Smithin äiti kertoi epäilevänsä Paul ja Buster Murdaughin olevan kuoleman takana. Poliisi tutki vinkkiä ja huomasi, että viharikos voisi olla mahdollinen. Smith oli homoseksuaali, ja koulussa liikkuvien juorujen mukaan Buster Murdaughilla ja Smithillä olisi ollut suhde. Ennen tarkempia tutkimuksia kuolinsyytutkija ilmoitti yllättäen, että todennäköinen syy Smithin kuolemaan todella olisi yliajo. Patologin lausunto oli ristiriidassa piirikunnan kuolinsyyntutkijan lausunnon ja poliisipartion havaintojen kanssa. Yhtäkään Murdaughia ei koskaan kuulusteltu tapaukseen liittyen.

TOINEN tutkittavaksi joutunut on Murdaughin kodinhoitajan Gloria Satterfieldin kuolintapaus. Hän oli työskennellyt perheelle 20 vuoden ajan.

Satterfield kuoli vuonna 2018 kompastuttuaan metsästystila Mosellessa sijaitsevan talon ulkoportaissa. Tutkijat saivat vuonna 2022 luvan nostaa Satterfieldin ruumiin haudasta, mutta ainakaan julkisuuteen ei ole vielä kerrottu, epäilläänkö kuolemaan liittyvän rikosta. Sen sijaan Satterfieldin kuolema raotti sumuverhoa Alex Murdaughin muista epäillyistä rikoksista, joilla hänen kerrotaan kavaltaneen itselleen noin kahdeksan miljoonaa dollaria. New Yorkerin mukaan Lowcountryn merkittävät liikemiehet ja lakiviranomaiset olisivat edistäneet Murdaughin petoksia vuosien ajan.

Petoksien verkko alkoi avautua, kun toimittaja Mandy Matney tutki Murdaughia. Viranomaispapereiden joukosta löytyi virheellinen dokumentti, jonka mukaan Satterfieldin tapaus olisi soviteltu. Satterfieldin pojille, Tonylle ja Brianille, oli myönnetty sovittelussa puoli miljoonaa dollaria, mutta pojat eivät tienneet sopimuksesta mitään ennen Matneyn artikkelia aiheesta, eivätkä olleet koskaan saaneet rahoja itselleen. Poikien mukaan Alex lähestyi veljeksiä anteliaalla tarjouksella: Alex auttaisi poikia tekemään kanteen heidän äitinsä kuolemasta, jonka Alexin vastuuvakuutus korvaisi. Alex suositteli asian hoitamiseen asianajaja Cory Flemingia, joka sattui olemaan hänen hyvä ystävänsä. Siitä hän ei tosin kertonut veljeksille.

KUN SALATTU sovittelu tuli ilmi, Satterfieldin veljekset palkkasivat asianajaja Eric Blandin tutkimaan väärinkäytöstä. Blandin mukaan Satterfieldin kuoleman takana oli kylmäverinen suunnitelma, ja Alex käytännössä huijasi vakuutusrahat itselleen.

PMPED oli tehnyt jo pitkään yhteistyötä vakuutusyhtiö Forge Consultingin kanssa. Kun Fleming ja Murdaugh saivat tietää korvausrahoista, Alex perusti pankkiin kaksi ”asiakastoimintaan tarkoitettua tiliä” nimellä ”Forge”. Fleming ja toinen asiaan liittynyt virkailija nappasivat itselleen osuudet Setterfieldin veljesten 500 000 dollarista ja siirsivät loput rahat Murdaughin ”asiakkaille tarkoitetulle tilille”. Näin ollen he pesivät kätensä siitä, että tietäisivät rahojen menevän suoraan Alexille.

Asiasta aloitettiin rikostutkinta. Selvisi, että Alexilla oli vastuuvakuutus myös toisen yhtiön kanssa, joka myösi Satterfieldin veljeksille korvauksena äitinsä kuolemasta 3,8 miljoonaa dollaria. Alex Murdaugh varasti myös nämä miljoonat kertomatta pojille mitään. – Jos Alex olisi vain kertonut veljeksille, että he saivat 25 000 dollaria sovintona, pojat olisivat olleet tyytyväisiä. Mutta hän varasti jokaisen sentin, Eric Bland kertoi New Yorkerille.

ALEX MURDAUGH on kiistänyt väitteet, mutta hän on suostunut maksamaan takaisin Satterfieldeille. Löytöjen jälkeen Etelä-Carolinan viranomaiset alkoivat tarkastella Alexin muita vakuutussopimuksia, ja samanlaisia varkauksia paljastui lisää. Tutkimukset johtivat useisiin kymmeniin syytteisiin erilaisista talousrikoksista. Syytteiden mukaan Alex on varastanut kollegoilta ja tuntemattomilta, työkykyisiltä ja loukkaantuneilta, eläviltä ja kuolleilta, nuorilta ja vanhoilta.

Eräässä tapauksessa Alexin asiakkaana oli kuuro ex-jalkapalloilija Hakeem Pinckney, joka sai neliraajahalvauksen auto-onnettomuudessa ja lopulta menehtyi, kun hänen hoitokotinsa hengityskoneen töpseli oli jätetty irti seinästä. Molemmat onnettomuudet johtivat vakuutussopimuksiin, joiden tuotot Alexin kerrotaan syytteissä varastaneen itselleen.

ALEX MURDAUGH on parhaillaan vangittuna, ja hänen oikeudenkäyntinsä alkoi 23. tammikuuta 2023. Syytteen mukaan Alex varasti asiakkailtaan yhteensä kahdeksan miljoonaa dollaria. Alexin tekemät talousrikokset ovat pitkälti paljastuneet, mutta murhat ovat vielä selvittämättä. Viimeisimpien syytteiden mukaan Alexia epäillään vaimonsa ja poikansa kylmäverisestä murhasta.

Heinäkuussa 2021 poliisi julkaisi Alexin soittaman hätäpuhelun löydettyään vaimonsa ja poikansa. Monien mielestä Alexin paniikki on tekaistua. Paulin puhelimesta löytyi myös video, mikä todistaa Alexin olleen lähellä koiratarhoja vain tunti ennen kuin hän soitti hätänumeroon. Videoista ja poliisin ottamista kuvista voi myös päätellä, että Alex oli vaihtanut vaatteensa murhien jälkeen. Alexin vaatteista on myös löydetty roiskeita.

Lehtitietojen mukaan Maggie olisi lähettänyt kuoliniltanaan viestin ystävälleen, jossa ”epäili miehensä suunnittelevan jotain”. Joidenkin tietojen mukaan Maggie olisi myös muutama viikko aikaisemmin konsultoinut avioerojuristia.

EPÄILTY motiivi liittyy Mallory Beachin kuolemaan, mistä koko valtava vyyhti alkoi selvitä. Beachin perhe nosti Murdaughin perhettä vastaan siviilikanteen, jossa Alexia syytettiin veneen lainaamisesta ja nuorten juomisen mahdollistamisesta. New Yorkerin mukaan Mosellen metsästystila oli myös alueella tunnettu ”bilepaikka”, jossa alaikäiset saivat käyttää huumeita ja juoda alkoholia.

Asianajaja Mark Tinsley oli uhannut haastavansa myös Paulin ja Maggien oikeuteen, jolloin heidän olisi pakko todistaa valan alaisena Mosellessa tapahtuvista asioista. Rikostutkinnan myötä Alexin petokset olisivat voineet paljastua, joten syytteen mukaan Alex Murdaugh päätti tappaa vaimonsa ja poikansa, jotta he eivät voisi paljastaa vuosikymmenten aikaisia rikoksia.

Murhaaminen ei estäisi vain Paulin ja Maggien kuulemista, vaan veisi pohjan myös koko kanteelta liittyen Malloryyn. Alex yritti syytteen mukaan saada itsensä näyttämään uhrilta ja lavastaa murhat sellaisiksi, joissa joku muu yritti tehdä perheelle pahaa.

Alex Murdaughia vastaan on nostettu kymmeniä syytteitä liittyen talousrikoksiin, huumausainerikoksiin, aserikoksiin, vakuutusrikoksiin, ja syytteet myös vaimonsa ja poikansa murhasta.

Lähteet: New Yorker, People

Juttua korjattu 22.2. klo 13.38: Randolph Murdaugh III kuoli nukkuessaan.
Junan alle autoineen jäi hänen isoisänsä Randolph Murdaugh Sr.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: USA - Murdaughin lakisuvun perijä Alex Murdaugh

Post by -Uta- »

Vaikutus­valtainen amerikkalais­juristi tuomittiin loppu­iäkseen vankilaan vaimonsa ja poikansa murhista
Alex Murdaugh oli jo torstaina todettu syylliseksi tekoihin.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009432289.html
Timo Myllyniemi, Tommi Hannula
3.3. 17:39


YHDYSVALTAINEN juristi ja vaikutusvaltaisen juristisuvun perijä Alex Murdaugh tuomittiin perjantaina elinkautiseen vankeuteen vaimonsa ja poikansa murhasta. Murdaugh oli jo torstaina todettu syylliseksi tekoihin. Elinkautistuomio langetettiin ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen vapauteen.

Murdaugh, 54, oli surmannut ampumalla 52-vuotiaan vaimonsa ja pariskunnan nuorimman, 22-vuotiaan pojan kesäkuussa 2021 perheen kartanossa Etelä-Carolinassa.

Tapaus on herättänyt valtavaa huomiota Yhdysvalloissa, koska vauraan Murdaugh’n suvun jäsenet ovat toimineet Etelä-Carolinan 14. oikeuspiirin pääsyyttäjänä kolmessa polvessa yli 80 vuoden ajan ja pyörittäneet lakiasiaintoimistoa vielä pidempään.

MURDAUGH kiisti syyllisyytensä murhiin. Sen sijaan hän myönsi kavaltaneensa miljoonia dollareita lakiasiaintoimistostaan ja asiakkailtaan, minkä peittelyä syyttäjä arveli motiiviksi murhiin.

Murdaugh myönsi myös valehdelleensa aiemmin oikeudenkäynnissä olinpaikastaan murhailtana kesäkuussa 2021. Murdaugh oli sanonut tutkijoille ainakin kolmessa eri kuulustelussa, ettei hän ollut käynyt tuona iltana perheen metsästystilan piharakennuksessa, josta hänen vaimonsa ja poikansa löytyivät ammuttuina.

Alex Murdaugh’n vaimo Margaret Murdaugh oli 52-vuotias ja heidän poikansa Paul Murdaugh 22-vuotias.

RIKOSTUTKINNASSA löytyi Paul Murdaugh’n kuvaama video, jonka uskotaan kuvatun vain minuutteja ennen murhia. Useiden todistajien mukaan videon taustalla kuuluu Alex Murdaugh’n ääni.

Video näytettiin oikeudenkäynnissä ja Alex Murdaugh myönsi, että hänen äänensä kuuluu tallenteella. Hän sanoi valehdelleensa rikostutkijoille, koska ”ei ajatellut selvästi” opiaattiriippuvuutensa vuoksi.

Murdaugh’n epäillään murhanneen vaimonsa ja Paul-poikansa sekä lavastaneen oman murhayrityksensä luodakseen peitetarinan Buster Murdaugh’n suojelemiseksi ja saadakseen tälle korvauksia henkivakuutuksestaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: USA - Murdaughin lakisuvun perijä Alex Murdaugh

Post by -Uta- »

Poika kuvasi hetkeä ennen kuolemaansa videon – toi vaikutus­valtaiselle isälle tuomion murhasta
Asiantuntijoiden mukaan pojan kuvaama video, joka romutti isän alibin, oli lopulta viimeinen niitti,
joka johti murhatuomioon.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009434679.html
Ina Kauppinen
5.3. 19:06


VAIKUTUSVALTAINEN asianajaja Alex Murdaugh kiisti puolentoista vuoden ajan olleensa lähellä metsästystilaa, jossa hänen Maggie-vaimonsa ja 22-vuotias Paul-poikansa ammuttiin kuoliaiksi.

Murdaugh’n pojan kuvaama video lopulta kuitenkin paljasti, että mies valehteli. Lakiasiantuntijat ovat pitäneet videota avain­todisteena, joka paljasti Alex Murdaugh’n valheiden verkoston ja lopulta johti tuomioon kahdesta murhasta.

– On ironista, että loppujen lopuksi, uhri Paul Murdaugh ratkaisi oman murhansa, Floridassa toimiva asianajaja Dave Aronberg sanoi CNN:lle.

Video oli nauhoitettu vain hieman ennen Paul Murdaugh’n murhaa. Independentin mukaan 58 sekuntia kestävällä videolla Paul Murdaugh leikkii hoidossa olleen ystävänsä koiran kanssa. Videolla kuuluu nuorukaisen lisäksi tämän vanhempien äänet.

Video on kuvattu kello 20.44. Kello 20.49 Maggie ja Paul Murdaugh käyttivät puhelimiaan viimeisen kerran. Syyttäjät kuvailivat, kuinka pian tämän jälkeen Alex Murdaugh ampui ensin poikansa haulikolla ja tämän jälkeen vaimonsa puoli­automaattisella kiväärillä.

Alex Murdaugh sai tietää videosta vasta oikeudenkäynnissä. Lopulta hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin selittää, miksi hän oli toistuvasti valehdellut olinpaikastaan.

– Valamiehet näkivät, kuinka hän yritti manipuloida heitä, he näkivät, kuinka hän valehteli, ja he näkivät sen läpi, ja he kuulivat kennelvideon ja tekivät oikean ratkaisun, syyttäjätiimissä mukana ollut Alan Wilson sanoi.

Alex Murdaugh sai elinkautisen vankeus­rangaistuksen vaimonsa ja poikansa murhista.
Häntä epäillään myös lukuisista talousrikoksista.

Image
Post Reply