Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset ... 5e64864db6
Rokotehanat auki, uusi korona voi iskeä pian – ratkaisevat kuukaudet käsillä, koronalääkäri painottaa
Koronarokotteiden tehosteita pitäisi antaa paljon nykyistä tahtia nopeammin. Tätä mieltä on Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.
- linkin otsake.

Sain piikin numero 4.
Tällä kertaa hieman erikoisella tavalla.
Pistokohta ei kipeytynyt ollenkaan, mutta sitä kohtaa kyllä kutitti.
Muita vaikutuksia ei ole tullut. Rokote on Pziheria.
O-micron tehosterokotetta on kuulemma sairaanhoitopiirissäni, mutta vain keskussairaalassa.
Kunnilla ei sitä kuulemma vielä ole.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Näkökulmia aiheeseen.

Hoitajat ja omaiset:
https://areena.yle.fi/1-50243895
Enemmän tehtäviä, parempi taloudellinen tulos, entä vanhusten hyvinvointi?

Palveluntuottaja:
https://www.hs.fi/talous/art-2000009180338.html
Pelastamme yhteiskunnan ylikuormalta, toki maksua vastaan.

Taide, huumori ja jännitys:
https://areena.yle.fi/1-50645758
Näinkö pitäisi olla, ovet kuitenkin lukossa?
monoliitti
Posts: 1385
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by monoliitti »

Hus kieltäytyi v. 2020 antamasta poliisin etsimän vanhuksen mahdollisesta sairaalassa olosta tietoa. https://www.is.fi/kotimaa/art-200000920 ... ce=hs.fi&u
valitusprosessi kesken.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by Queen »

Itselläni on kokemusta vastaavasta, mutta niin, että eräs omainen katosi. Häntä yritettiin tavoitella kaikin keinoin. Sukulaiseni X soitti sairaalaan, jossa kadonnut oli ollut aiemmin hoidossa useitakin kertoja. Sairaalasta ei annettu tietoja. X oli sitkeä, soitti uudelleen. Nyt puhelimessa oli eri henkilö, joka oli sanonut selkeästi, että kadonnut EI ollut sairaalassa.
Sovimme sitten, että menemme yhdessä poliisin luo tekemään katoamisilmoituksen. X soitti sairaalaan vielä kerran, sillä hänelle jäi epäilys asiasta ja kertoi, että hän menee sukulaisnaisen (minun) kanssa tekemään poliisille ilmoituksen kadonneesta.
Tällöin puhelimessa ollut henkilö oli sanonut: "Soita nyt kadonneelle kotiin."
X oli sanonut: "Hän on siis ollut teillä hoidossa, vai?"
-"Soita nyt. En voi kertoa enempää." Oli hoitaja vastannut.
Kadonnut oli löytynyt kotoa. Hän oli ollut sairaalassa hoidossa, mutta ei pystynyt itse ilmoittamaan asiasta omaisille. Hänet oli päästetty kotiin käymään ja hänen piti palata takaisin sairaalaan.
---
Jotenkin ymmärrän sen, että vaitiolovelvollisuus on tiukka näissä asioissa, mutta sitä en ymmärrä, että X:lle suoraan valehdeltiin välillä, että kadonnut EI ollut sairaalassa. Olisivat vedonneet edelleen vaitiolovelvollisuuteen.
X oli vieläpä kadonneen tukihenkilö ja se oli mainittu kadonneen potilaspapereissa kuulemma.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

^Merkillistä, jos tukihenkilölle tai omaiselle ei kerrota tilanteesta. Esim. potilassivusto Maisa vaatii joka kerralla tarkistamaan ko. yhteyshenkilön tiedot. Miksi, jos tietoa ei käytetä?

On saatu lukea, että vanhusväestön kuolemat ovat lisääntyneet koronavuosina. No, suuret ikäluokat ovat sopivassa iässä, vaikka toki voi olla muutakin syytä. Hoivakodeissa on henkilökuntapula ja hoitopaikkoja tyhjillään. Ortopedisten leikkausten takuurajat venyvät ja paukkuvat, samalla kun jonottajien fyysinen kunto rapistuu ja hoivakotipaikan tarve lähestyy. Liekö ajalle ominaista, että klassinen vanhusruokakuvitus on saanut jatkoa puolitetusta makkarasta?

Kuitenkin yli kuusikymppiset saavat yhä koronarokotteen tai sen vahvistusannoksen, mikäli neljä perusrokotusta on jo hihan peitossa. Joten, haimme omamme viime viikolla, bonuksena influenssapiikki. Koronasuoja oli Pfizeriltä ja sisälsi Omikron-option. Pistospaikan kosketusarkuutta oli yön yli. Siinä se. Paremmin uskaltaa liikkua muiden joukossa, vaikkei rokotus ehkä tartuntaa estäkään. Siihen auttavat asialliset koronatavat, joista on tulossa toinen luonto. Hyvä niin.

Maanpuolustus ja väestönsuojelu ovat pohdittavia lisätekijöitä. Käväisin MPK:n kalliosuojakurssilla päivittämässä tietojani. Tässä iässä lienee paras katsoa, että sieppausvalmiudessa on lääkkeitä, muonaa ja vaatetta. Ei niitä toivottavasti tarvita kodin ulkopuolella, mutta onpanhan poissa yleisen varautumisen puolelta tarvittavasta avusta, jos kuitenkin pahaksi menisi. Oman kropan ja pöntön kunto on syytä pitää korkealla, ettei kiireen tullen tarvitse avuksi kärrääjää. He siten joutavat muihin välttämättömiin hommiin.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by Queen »

will wrote: Sun Jan 29, 2023 11:20 am ^Merkillistä, jos tukihenkilölle tai omaiselle ei kerrota tilanteesta. Esim. potilassivusto Maisa vaatii joka kerralla tarkistamaan ko. yhteyshenkilön tiedot. Miksi, jos tietoa ei käytetä?

On saatu lukea, että vanhusväestön kuolemat ovat lisääntyneet koronavuosina No, suuret ikäluokat ovat sopivassa iässä, vaikka toki voi olla muutakin syytä. Hoivakodeissa on hekilökuntapula ja hoitopaikkoja tyhjillään. Ortopedisten leikkausten takuurajat venyvät ja paukkuvat, samalla kun jonottajien fyysinen kunto rapistuu ja hoivakotipaikan tarve lähestyy. Liekö ajalle ominaista, että klassinen vanhusruokakuvitus on saanut jatkoa puolitetusta makkarasta?
Tämä kadonnut ihminen on henkilö, joka tykkää lähetellä ja saada postia, mutta ei niinkään puhua puhelimessa. Lähetän itsekin hänelle säännöllisesti kirjeitä, kortteja jne. muuta muistamista. Kun totesimme katoamisen, etsimme viimeisimmät kirjeet ja kortit veljeni ja tätini kanssa ja vertasimme päivämääriä, jotta saimme selville milloin hän todistettavasti on viimeisen kerran ollut kunnossa.
Kun hänet tavoitettiin, hän oli sanonut, ettei kyennyt itse ilmoittamaan olinpaikkaansa, kun oli niin huonossa kunnossa, mutta eipä sitä olinpaikkaa sitten kukaan muukaan sieltä sairaalasta ilmoittanut. Olin itsekin ihan huolesta sekaisin ja näin jo mielessäni miten hän makaa varmaan jossain ojassa tai rannalla runneltuna ja tapettuna.

Tuo vanhusruokakuva oli järkyttävä siinä uutisessa, jossa kerrottiin miten annos maksaa yli 10 e ja siinä oli lierua, joka ilmeisesti muistutti hieman muusia sekä puolitoista nakkia. Kun ajattelee vanhusten tilannetta nykyään, toivoisi, että he saisivat edes hyvää ja ravitsevaa ruokaa riittävästi. Sitähän sanotaan mainoksessakin: Hyvä ruoka, parempi mieli.
Minua on ruvennut myös epäilyttämään nämä nykyiset sähkösopimusasiat. Ovatkohan kaikki vanhukset ymmärtäneet tai onko joku heidän puolestaan seurannut, että millaisiin sopimuksiin he ovat suostuneet? Nämä sopimuskauppiaat kun osaavat olla melkoisen "tehokkaita". Itsellekin yksi soittanut pariin kertaan kaupaten aivan ylihinnoiteltua sähköä.
Kuulin myös erään naisen kertomuksen, että hänen oli pitänyt mennä leikkaukseen sairaalaan. Ei hän ollut huomannut yksinasuvana, että nyt se ajankohta olisi ja pitäisi hommata kyyti sinne ennen sitä. Leikkausaika tuli ja meni ja tietysti sairaala laskuttaa käyttämättä jääneestä ajasta. Hän kertoi tätä kaupassa, jossa myyjä kuului sanovan: "Sinun pitää tilata tilataksi... jaa niin, mutta kun se leikkausaika meni jo ohi, no jos tulee uusi aika". Olin ihan huulipyöreänä, että TILAtaksi. Kai tarkoitus olisi hankkia kuitenkin KELAtaksi. :mrgreen: Mahtuu se mamma pienempäänkin autoon ja maksaa vähemmän!
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

HUS suosittelee maksutonta koronavirustestiä taudin vaikean muodon riskiryhmäläisille, kuten 60v täyttäneille. Tarkoituksena on löytää maksuttomasta koronalääkkeestä hyötyviä riskipotilaita. Lääkettä on varastossa runsaasti tähän asti ilmenneeseen tarpeeseen nähden.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009376290.html
Post Reply