Raahe - 17v surmattu kotipihalleen pe 28.10.2022

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Raahe - 17v surmattu kotipihalleen pe 28.10.2022

Post by -Uta- »

Raahessa henkirikokseen epäilty vangittiin murhasta
https://poliisi.fi/-/raahessa-henkiriko ... n-murhasta
Julkaisuajankohta 28.10.2022 18.18
UUTINEN


Oulun käräjäoikeus vangitsi tänään 28.10.2022 raahelaisen 19- vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä murhasta. Syytteennoston määräpäiväksi käräjäoikeus määräsi 2.2.2023.

Vangitsemisvaatimuksen mukaan epäilty oli surmannut pe 28.10.2022 aamuyöstä 17- vuotiaan miehen teräaseella. Uhri kuoli kotinsa pihamaalla / tapahtumapaikalla saamiinsa vammoihin.

Vangitsemisvaatimuksessa rikos on perusteltu murhaksi mm. teon raakuuden johdosta.

Uhri ja epäilty tunsivat toisensa. Epäilty ei alustavan selvityksen mukaan ole ollut alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Epäilty on tunnustanut syyllistyneensä henkirikokseen. Teon motiivia selvitetään.
Poliisi ei tiedota asiasta enempää.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - 17v surmattu kotipihalleen pe 28.10.2022

Post by -Uta- »

Raahessa 28.10.2022 tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on valmistunut
https://poliisi.fi/-/raahessa-28.10.202 ... almistunut
Julkaisuajankohta 20.1.2023 14.25
UUTINEN


28.10.2022 Raahessa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on valmistunut ja asiakokonaisuus on toimitettu syyteharkintaan 20.1.2023.

Esitutkinnan aikana rikosnimikkeet ovat tarkentuneet. Vangittuna olevaa 20-vuotiasta raahelaismiestä epäillään murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.

Murha tapahtui raahelaisen perheen kodin pihalla. Murhan yritysten asianomistajina ovat murhatun 17-vuotiaan miehen kotona tapahtumahetkellä olleet perheenjäsenet. Epäilty ja uhri sekä uhrin perheenjäsenet tunsivat toisensa.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että tekijä suunnitteli tekoa ja valmisteli useita tekoon liittyviä seikkoja etukäteen jo pidemmän aikaa. Teko oli tekotavaltaan raaka sekä julma. Henkirikos tehtiin teräaseella.

Esitutkinnassa ei ole selvinnyt selkeää teon motiivia.

Rikoskokonaisuuden syytteen nostamisen määräpäivä on 2.2.2023.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - 17v surmattu kotipihalleen pe 28.10.2022

Post by -Uta- »

Raahen teinimurhasta syytetty oli pukeutunut kauhuelokuvien sarjamurhaajaksi - Rikostoimittajat:
Oikeudenkäynnistä syntyy iso keskustelu
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/raa ... #gs.pw35j5
JULKAISTU 09.02.2023 05:32

Parikymppistä raahelaismiestä syytetään 17-vuotiaan kaverinsa murhasta. Nuorukainen oli henkirikoksen tehdessään pukeutunut fiktiiviseksi sarjamurhaajaksi Michael Myersiksi, joka muistetaan Halloween-elokuvista. MTV:n Rikostoimittajat ruoti tapausta Huomenta Suomessa.

Henkirikos tapahtui viime syksynä Halloween-viikonlopun alla, 28. lokakuuta. Tapahtumien aikaan 19-vuotias mies surmasi 17-vuotiaan kaverinsa uhrin perheen kotitalon pihassa ja yritti tämän jälkeen tunkeutua taloon ja surmata vielä uhrin viisi perheenjäsentä.

Tapaus on jo itsessään poikkeuksellinen, mutta siihen liittyy myös hyvin erikoisia yksityiskohtia. Teosta syytetty nuorukainen oli MTV:n tietojen mukaan pukeutunut tekohetkellä Michael Myersiksi.

Myers on fiktiivinen sarjamurhaaja, yksi tunnetun elokuvasarja Halloweenin päähahmoista. Hahmo tunnetaan karmivasta naamaristaan ja käyttämästään haalariasusta.

Elokuvissa hahmo tekee julmia väkivallantekoja suurella veitsellä, jollaista myös raahelaisnuorukaisten uskotaan teossaan käyttäneen.

Tapausta aletaan puida Oulun käräjäoikeudessa perjantaina. MTV:n Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa pohjustettiin tulevaa oikeudenkäyntiä.

"Tapaus on hyvin jäätävä"
Rikostoimittaja Pekka Lehtinen vihjaa, että tapauksesta tullaan vielä käymään runsaasti keskustelua oikeudenkäynnissä paljastuvien asioiden myötä.

– Puhetta riittää, sen tiedän, Lehtinen sanoo.

MTV Uutisten tietojen mukaan murhasta syytetty nuorukainen on tällä hetkellä sairaalassa, eikä osallistu fyysisesti oikeudenkäyntiin Oulussa. Miestä on kuitenkin määrä kuulla oikeudessa etäyhteyksien välityksellä.

– Jo ennakkotietojen perusteella tapaus on hyvin jäätävä, Lehtinen sanoo.

– Siitä syntyy varmuudella iso keskustelu, hän kommentoi myös.

Koko Rikostoimittajat-osion keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta.

Rikostoimittajat pui keskiviikkona myös Vastaamo-tietomurrosta epäillyn Aleksanteri Kivimäen pakomatkan katkeamista sekä Helsingin käräjäoikeudessa alkanutta oikeudenkäyntiä, joka koskee Suomeen rantautumaan pyrkinyttä rikollisjengiä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - 17v surmattu kotipihalleen pe 28.10.2022

Post by -Uta- »

Halloween-surmaajan tuntenut uhrin veli heräsi kaameaan nauruun ja luuli sitä painajaiseksi, jota se ei ollut – epäilty oli "hauska pelleilijä", jonka käytös muuttui täysin syksyllä
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hal ... #gs.pw4zvq
JULKAISTU 10.02.2023 15:36

Image

Yhden jälkeen yöllä ulkoa kuului kovaäänistä naurua. Näin kertoo viime lokakuussa Raahessa tapahtuneen halloween-surman uhriksi joutuneen 17-vuotiaan veli poliisin esitutkintapöytäkirjassa.

– Heräsin yöllä yllättäen nauruun. Katsoin rannekelloa tuolloin ja muistaakseni kello oli tuolloin vähän yli yksi yöllä, hän kertoi poliisille.

– Ajattelin tuon naurun kuuluneen johonkin painajaiseen, jonka takia heräsin. Rauhoitun hetken ja sain muistaakseni melko nopeasti unesta kiinni.

Nuorukainen ei tiennyt, että samaan aikaan pihalla hiippaili halloween-asuinen 19-vuotias, joka oli juuri päättänyt murtautua kirveen kanssa perheen kotitaloon sisälle ja tappaa koko perheen. Hetkeä myöhemmin pihaan ajoi kuitenkin nuorukaisen 17-vuotias veli, joka joutui silmittömän veriteon kohteeksi.

Seuraavaksi nuorukainen kertoi heränneensä kovaan koputukseen, sitten kuului möreää miesääntä ja lopuksi äidin itkua. Poliisit olivat perheen ovella.

– Alkuun ajattelin mummoni kuolleen. Katsoin myös Snapchat-sovelluksesta kartan tarkastaakseni, oliko veljeni tullut vielä kotiin.

Kartasta ilmeni veljen sijainti paria tuntia aiemmin. Seuraavaksi äiti meni pojan huoneeseen kertoakseen, että tämän veli oli kuollut. Sama, jonka sijaintia nauruun herännyt veli oli katsonut.

Huoliviestejä epäillyn äidille
17-vuotiaalla ja hänen kahdella veljellään oli tapana pelata tietokonepelejä murhasta epäillyn 19-vuotiaan kanssa. Molemmat eloon jääneistä veljistä kertoivat kiinnittäneensä huomiota 19-vuotiaan käytökseen.

Toinen veljistä oli tavannut nuorukaisen itkemästä kesken pelin toisesta päästä, kun hän oli palannut koneelleen käytyään nopeasti muualla. Veli oli kuunnellut 19-vuotiaan itkua hiljaa ja pannut lopulta viestiä huolestuneena tämä äidille.

Veljekset olivat jutelleet tapauksesta keskenään ja 17-vuotias oli yrittänyt tsempata 19-vuotiasta.

Murhasuunnitelmat järkytys
Uhrin toinen veli puolestaan kertoi, että 19-vuotias muuttui viime syksynä hiljaiseksi ja sulkeutuneeksi, vaikka oli ollut aina aiemmin "hauska ja sellainen pelleilijä".

– Kuulin, että teon olisi tehnyt joku tuttu, minulle tuli heti mieleen, että ei kai vain (epäillyn nimi), veli kertoi poliisille.

Kumpikaan veljeksistä ei pitänyt 19-vuotiasta uhkaavana tai väkivaltaisena.

– Ainoastaan pelatessa hän on saattanut heittää vitsiä, että pitää olla hiljaa tai hän tulee hakkaamaan.

Veljekset saivat myöhemmin kuulla, että 19-vuotias oli suunnitellut koko heidän perheensä surmaamista. Molemmille veljeksille tämä oli järkytys. Heillä ei ollut mitään käsitystä siitä, miksi 19-vuotias olisi aikonut tehdä näin.

---

Raahen teinimurhasta syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen – kertoi itse, ettei kadu tekoaan:
Näin oikeudenkäynti eteni
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/raa ... #gs.pw2o2y
JULKAISTU 10.02.2023 06:04 (PÄIVITETTY 10.02.2023 15:15)
Post Reply