Eläimiin kohdistuneet rikokset

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
-Uta-
Posts: 5595
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Poliisi: Valko­poski­hanhia vahingoitettu Helsingissä
Poliisi kertoo, että hanhille on aiheutettu kipua ja kärsimystä
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008958932.html
Reeta Hytönen
21.7. 19:48


Image
Valkoposkihanhien häiritseminen on rikos. KUVA: LAURA UKKONEN / LEHTIKUVA

HELSINGIN POLIISI on saanut kesällä ilmoituksia tapauksista, joissa valkoposkihanhille on aiheutettu kärsimystä.

Rikoskomisaario Crista Granroth kertoo, että tällä viikolla Helsingin poliisin tietoon on tullut muutamia valkoposkihanhiin kohdistuneita epäiltyjä rikoksia. Yhdessä tapauksessa aikuiselle hanhelle oli aiheutettu kipua kantamalla sitä sylissä Hietaniemen uimarannalla. Poliisi tutkii myös tapausta, jossa aikuisen valkoposkihanhen yli ajettiin samassa paikassa. Ilmoituksen tekijän mukaan yliajo tehtiin sähkömopolla.

VALKOPOSKIHANHI on rauhoitettu luonnonsuojelulailla Niiden häiritseminen ja tappaminen on rikos. Tapauksia tutkitaan eläin- ja luonnonsuojelurikoksina.

– Jokainen tapaus on liikaa, Granroth muistuttaa.
– Linnuille ei tietenkään saa aiheuttaa kipua, tuskaa ja kärsimystä.

Granroth kertoo, että ihmiset ovat antaneet tapauksista vihjeitä ja sähköisiä rikosilmoituksia poliisille. Joskus ihmiset soittavat tapauksista suoraan hätäkeskukseen, josta kenttäpoliisit saavat tiedon tapauksista. Kesäkuussa uutisoitiin tapauksesta, jossa naisen kerrottiin päästäneen päästi koiran irti valkoposkihanhien läheisyydessä Suomenlinnassa. Tilanteessa koira hyökkäsi kahden lentokyvyttömän hanhenpoikasen kimppuun ja tappoi ne.
User avatar
-Uta-
Posts: 5595
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Kituneen rusakon tapauksessa epäillään rikosta
https://poliisi.fi/-/kituneen-rusakon-t ... an-rikosta
Julkaisuajankohta 26.7.2022 11.29
UUTINEN


Jyväskylän Väinölän ja Samulinniemen alueella on noin kahden viikon ajan liikkunut rusakko, jonka päässä oli kiinni nuoli. Asiassa on käynnistetty esitutkinta.

Kitunut rusakko tavoitettiin useiden yritysten jälkeen sunnuntaina 24.7.2022 ja lopetettiin asianmukaisesti vapaaehtoisen metsästäjän toimesta. Koska eläintä alun perin jousella ampunut henkilö on kohdellut eläintä julmasti ja tarpeetonta kipua, kärsimystä ja tuskaa sille aiheuttaen, asiassa epäillään eläinsuojelurikosta. Lisäksi epäillään metsästysrikosta, koska eläintä oli ammuttu jousella, jollaista ei saa käyttää metsästyksessä, ja koska rusakkoa ei ilman poikkeuslupaa saa metsästää tähän aikaan vuodesta.

Poliisi kiittää eläinsuojeluyhdistyksen ja riistanhoitoyhdistyksen vapaaehtoisia, jotka näkivät paljon vaivaa eläimen tavoittamiseksi ja sen kärsimysten päättämiseksi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5595
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Suloiset kuvat: Nämä pienet siilit pelastuivat karulta kohtalolta – jo 150 tänä kesänä
Siilien lisäksi Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen hoitoon tulee kesällä paljon tervapääskyjä.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/da5e ... b2bebf4f72
Hanna Sipinen
Eilen klo 21:06


Image
Vuosittain Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykselle tulee hoitoon 300–400 siiliä. PÄÄKAUPUNKISEUDUN ELÄINSUOJELUYHDISTYS

Pienet poikaset tarvitsevat syöttämistä ympäri vuorokauden. Niiden selviytymisprosentti laskee huomattavasti, jos ne eivät saa myös yöllistä hoitoa, sanoo Nella Muurinen. Muurinen toimii puheenjohtajana Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksessä, jonka hoiviin on tullut tänä kesänä jo runsaat 150 siilinpoikasta. Yhdistyksen hoitamista siilinpoikasista uutisoi aiemmin Yle.

Muurisen mukaan ihmiset löytävät monesti ensin vain yhden siilinpoikasen. Huonokuntoinen ja nuori poikanen ei jaksa liikkua kauaksi pesältä, joten todennäköisesti pesä ja muutkin sisarukset löytyvät, jos niitä jaksaa sinnikkäästi etsiä esimerkiksi pensaiden ja terassin alta.

Yleensä emon kohtalo ei selviä. Tyypillisesti syynä on kuitenkin jääminen auton alle tai rotanloukkuun tai joutuminen koiran puremaksi. Lisäksi siilejä saattaa jäädä kiinni jalkapallo- ja marjaverkkoihin.

– Ihminen on melkein aina joko suoraan tai välillisesti syynä, sillä siilit asuvat ihmisen lähettyvillä. Emo voi myös mennä loisten runsaan määrän takia niin huonoon kuntoon, ettei se enää pysty huolehtimaan poikasistaan.

Vastasyntyneet poikaset hoitoon
Tänä kesänä yhdistyksen vapaaehtoiset ovat saaneet hoidettavakseen noin vuorokauden ikäiset poikaset. Muurinen kertoo, että jostain syystä siiliemo oli synnyttänyt keskelle pihaa eikä se palannut hakemaan poikasiaan. Poikaset olivat paikalla vielä niiden löytämistä seuraavana päivänä, joten ne jouduttiin ottamaan hoitoon.

Kuluvan kesän hoidettaviin lukeutuu myös tiine naarassiili, joka tarvitsi koiranpureman vuoksi antibiootteja ja haavanhoitoa. Siili synnytti ollessaan eläinsuojeluyhdistyksen hoivissa.

– Emot, joilla on pieniä poikasia, ovat aika herkkiä. Niitä ei käsitellä, vaan ne saavat itse hoitaa omat poikasensa, jos ne synnyttävät meillä hoidon aikana.

Säännöllistä siivousta ja ruokintaa
Siilinpoikasten hoito sitoo Muurisen mukaan hoitajaa vuorokauden ympäri. Pienet poikaset tai huonokuntoiset vanhemmat yksilöt tarvitsevat tukiruokintaa ruiskulla, ja ruokaa kuluu paljon. Jos siilillä on hoidettavia haavoja, se tarvitsee niihin aluksi hoitoa joka päivä. Muurinen kuvailee siiliä myös melko sotkevaksi eläimeksi, joka ulostaa ja virtsaa paljon, eli pitopaikka vaatii päivittäistä siivoamista. – Se kyllä palkitsee, kun ne rupeavat kuntoutumaan ja syömään itse, jolloin hoito helpottuu, hän sanoo.

Takaisin luontoon tarpeeksi painavana
Kun hoidossa ollut siilinpoikanen halutaan palauttaa luontoon, merkitsevää on iän sijaan sen paino. – Mitä lähemmäs syksyä mennään, sitä isompia niiden pitää olla. Tällä hetkellä voimme palauttaa luontoon 500–600-grammaisia, Muurinen sanoo.

Myöhemmin syksyllä luontoon palautettavan siilin tulee yleensä painaa 800 grammasta kiloon, jotta sillä on hyvät mahdollisuudet selviytyä talvihorroksesta. – Toki on myös pienikokoisia yksilöitä, joille 600 grammaa on maksimipaino.

Tarpeeksi suuri painokaan ei välttämättä riitä suojaamaan horrostavaa siiliä, jos talvi on leuto. Muurinen kertoo, että muutama vuosi sitten yhdistys sai talvisaikaan hoidettavakseen paljon huonokuntoisia siilejä. Leutona talvena satanut vesi oli kastellut pesät ja ajanut horroksesta heränneet siilit liikkeelle.


Pääskynpoikaset putoavat helteillä

Image
Helteillä lämpötila voi nousta pesässä niin korkeaksi, että tervapääskyjen poikaset yrittävät vilvoitella pesän reunalla ja saattavat pudota maahan. PÄÄKAUPUNKISEUDUN ELÄINSUOJELUYHDISTYS

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys saa Muurisen mukaan vilkkaimpina kesäpäivinä yli 150 puhelua. Siilinpoikasten lisäksi vapaaehtoisia työllistää kesäisin erityisesti tervapääskyjen hoito.

Kovina hellekesinä hoitoon on voinut tulla kaikkiaan yli sata poikasta. Tänä kesänä pääskynpoikasia on päätynyt yhdistyksen hoidettavaksi runsaat 60.

– Tervapääskyt pesivät lähellä katonrajaa. Jos aurinko porottaa koko päivän esimerkiksi peltikattoon, lämpötila nousee niin korkeaksi, että poikaset yrittävät tulla vilvoittelemaan pesän reunalle ja tipahtavat alas, Muurinen kertoo.

Tänä kesänä hoitoon tuodut poikaset ovat olleet erittäin laihoja ja vuodenaikaan nähden todella nuoria. – Olemme miettineet, onkohan pääskyjen ensimmäinen pesintä mennyt jostain syystä pieleen ja ovatko ne joutuneet tekemään uudet poikaset.

Poikasten laihuus ja heikkokuntoisuus ovat puolestaan saaneet eläinsuojeluyhdistyksen väen pohtimaan, onko pääskyille riittänyt tänä kesänä tarpeeksi hyönteisiä ravinnoksi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5595
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Miehen kosto vei lemmikkikissan hengen – eläin kärsi voimakasta kipua
Nuoren naisen karvaton kissa paleltui vakavasti miehen jätettyä sen autoon talvikelillä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5d03 ... a10416019f
Eilen klo 21:01

Image
Kanadan sfinx -rodun kissat ovat karvattomia ja niillä on siniset silmät. Kuvituskuva. ADOBE STOCK / AOP

- Kolmekymppisen miehen mukaan ”eksä” olisi härnännyt häntä. Eksän kissa olisi puolestaan hyökännyt häntä kohti.
- Mies kosti sekä naiselle että naisen kissalle julmalla tavalla.
- Kun nuori nainen palasi töistä, ei kissaa enää ollut siellä.

31-vuotias mies koki naisen härnänneen häntä ja päätyi varastamaan naisen kissan ja rääkkäämään sitä. Tapaus sattui Turussa sekä Lahdessa toissa uutenavuotena joulukuun 30. päivän ja tammikuun 3. päivän välisenä aikana.

Kissan ruumiinavausraportin mukaan eläimeltä oli murtunut kylkiluita ja sen häntä oli mennyt sijoiltaan. Aiemmin täysin terve nelivuotias eläin kuoli Lahdessa kolmen päivän kuluttua varastamisesta, eikä turkulaisnainen ehtinyt nähdä lemmikkiään enää elossa.

Kissa menehtyi bakteeritulehdukseen ja laaja-alaisen ihovaurion aiheuttamaan elimistön lamaan. Ihovaurio johtui kylmyydestä. Eläinlääkärin mukaan kissa oli vammojensa vuoksi kärsinyt voimakasta kipua ja tuskaa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 31-vuotiaan miehen muun muassa vahingonteosta, varkaudesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta sekä eläinsuojelurikoksesta viideksi kuukaudeksi ja 15 päiväksi vankilaan. Turun hovioikeus on nyt vahvistanut kesällä annetun käräjätuomion.

Asunto täynnä reikiä
Turkulaisnaisen kertomuksen mukaan selkkaus oli alkanut joulukuun 30. päivä, kun mies oli ottanut yöllä auton avaimet hänen takkinsa taskusta. Mies oli kerran aiemmin ajanut hänen autollaan ja vaihtanut tuolloin renkaat, mutta yleistä autonkäyttölupaa miehellä ei ollut. Kun nainen oli huomauttanut tästä, oli mies ottanut häntä kurkusta kiinni ja heittänyt päin seinää. Nainen ei saanut avaimia itselleen. Naisen oli pakko mennä tuona aamuna töihin, joten mies kyyditsi hänet sinne.

Kun nainen palasi kotiin, hän havaitsi, että asuntoa oli sotkettu. Asunnon seiniin ja sisäoviin oli lyöty lukuisia reikiä. Auto oli poissa, samoin naisen sfinx -rotuinen kissa. Nainen soitti välittömästi hätäkeskukseen.

Lahtelaisnaisen soitto
Omaisuudestaan nainen ei kuullut kolmeen päivään mitään. Sitten eräs hänelle puolituttu lahtelaisnainen soitti ja kertoi auton sekä kissan löytyneen.

Kissa oli jätetty autoon ja poliisit olivat antaneet sen lahtelaisnaisen hoiviin. Kissa oli hyvin huonossa kunnossa.

Kissanomistaja ei voinut saman tien lähteä Lahteen, sillä hänen autonsa oli jo siellä. Kissa kuoli ennen seuraavaa päivää lahtelaisnaisen syliin.

Kylpyhuoneen lämmitetylle lattialle
Kolmekymppinen rikostaustainen mies oli kutsumatta ilmestynyt hänelle entuudestaan tutun lahtelaisen luokse ”varastetulla autolla”, kuten hän itse oli lahtelaiselle asian ilmaissut. Aluksi kissa oli ollut autossa, mutta sitten mies oli tuonut sen asuntoon.

Oikeudessa todistaneen naisen mukaan kissa oli ollut järkyttävässä kunnossa. Kissa oli rääkynyt ja ollut aivan kylmä. Naisen mukaan hän antoi kissalle pipetillä ruokaa. Hän vei sen kylpyhuoneen lämmitetylle lattialle ja pani myös vilttejä päälle.

Naista tilanne ahdisti. Hän pakeni kotoaan ystävänsä luokse. Myöhemmin nainen palasi ystävänsä kanssa tarkoituksenaan poistaa mies asunnostaan. Lopulta poliisi nappasi miehen kiinni tämän puhdistaessa autoa.

”Kuka täällä määrää”
Lahtelaisnaisen mukaan mies oli kertonut Turun tapahtumista kahdella, hieman erilaisella tavalla.

Miehellä ja ”eksällä” oli kuulemma tullut riitaa. Mies oli hermostunut kissalle, joka oli hyökännyt häntä kohti. Tämän vuoksi hän otti mukaansa paitsi auton myös kissan. Hän oli halunnut näyttää kissalle, ”kuka täällä määrää”.

Toisen erilaisen kertomuksen mukaan entinen kumppani oli härnännyt miestä, minkä vuoksi hän otti auton ja kissan.

Nukahti maantien varteen
Oikeudelle syytetty myönsi, ettei hänellä ollut lupaa ottaa kissaa mukaansa.

Syytetyn mukaan hän oli ollut tapahtumahetkellä huumaavien aineiden vaikutuksen alainen. Hän oli ryhtynyt riemumaan ja hajottamaan paikkoja. Syytetty ei kertomansa mukaan muista, oliko hän purkanut pahaa oloaan myös kissaan.

Matkalla Lahteen syytetty oli pysähtynyt ja nukahtanut. Auto oli tuolloin jäähtynyt.

Kissa ei syönyt eikä juonut, mutta syytetty kertoo syöttäneensä sitä väkisin. Mies myös myönsi, että kissa olisi varmaan pitänyt viedä eläinlääkäriin.

Kissasta 800 euron korvaus
Käräjäoikeus tuomitsi vastaajan kissan osalta varkaudesta, eläinsuojelurikoksesta ja vahingonteosta.

Nainen oli hankkinut harvinaisen kissansa tuhannella eurolla. Käräjäoikeus laski neljävuotiaan kissan rahalliseksi arvoksi 800 euroa. Summa tuomitun tulee maksaa entiselle naisystävälleen. Samoin miehen tulee korvata eläimen tuhkauksen hinta, 155 euroa.

31-vuotiaalla tuomitulla on tilillään jonkin verran varhempia rikoksia Varsinais-Suomesta ja läntiseltä Uudeltamaalta.
User avatar
-Uta-
Posts: 5595
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Raatojen löyhkä oli poliiseja vastassa – nainen häipyi ja jätti koiransa kuvottaviin oloihin kuolemaan
Nuori nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelu­rikoksesta. Lisäksi hänet määrättiin eläintenpitokieltoon vuoteen 2032 saakka.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009225709.html
Pekka Moliis
10:04


Image
Syyttäjä vaati naiselle ikuista eläintenpitokieltoa. KUVA: POLIISIN ESITUTKINTA

SISÄ-SUOMEN poliisipartio vastaanotti maaliskuussa hätäkeskukselta tehtävän, jonka taustalla oli huoli kerrostaloasunnossa olevista koirista. Jo käytävässä poliisit haistoivat kalmanhajua. Kun kukaan ei tullut avaamaan, niin yleisjohtaja päätti, että partio menee asuntoon sisään yleisavaimella.

Näky vuokra-asunnossa oli järkyttävä. Joka puolella asunnossa oli ulosteita ja roskaa. Eteiskäytävä oli täynnä postia ja käytävän päässä makasi iso musta koira kuolleena. Toinen pienempi koira löytyi kuolleena olohuoneen suunnalta.

Poliisipartion mukaan asunnossa oli merkkejä myös siellä asuneista kissoista. Niitä ei kuitenkaan löytynyt ja myöhemmin poliisin esitutkinnassa paljastui, etteivät kissat olleet päätyneet koiranruuaksi, vaan eläinten omistaja oli luopunut niistä jo aiemmin.

POLIISIN esitutkintamateriaalin perusteella koirat olivat niin kuihtuneita, ettei niiden rotujen tunnistaminen onnistunut. Eläimet olivat kuitenkin sirutettuja ja tätä kautta selvisi koirien omistaja, vaikka koirat eivät olleetkaan Kennelliiton rekisterissä.

Sirutietojen perusteella selvisi, että noin 16 kiloa löytöhetkellä painanut musta koira oli rodultaan rottweiler, jonka normaalipaino täysikasvuisena pitäisi olla noin 50 kiloa.

Pienempi koira oli rodultaan welsh corgi cardigan, joka painoi löytöhetkellä noin 3,5 kiloa, kun normaalin täysikasvuisen nartun painon olisi tullut olla eläinlääkärilausunnon mukaan noin 11–15 kiloa.

Käynnistyneessä poliisitutkinnassa paljastui, että koirat omisti vuokra-asunnon haltija. Vuonna 2001 syntynyt kertoi lähteneensä töihin marraskuussa 2021, mutta ei ollut jostain syystä enää asunnolleen palannut.

POLIISIKUULUSTELUISSA nainen kertoi moneen kertaan ajatelleensa, että hänen pitää mennä asunnolle huolehtimaan koiristaan, mutta ei ollut sitä saanut tehtyä. Töissä käynyt nainen asusteli kuukausia tuttaviensa ja vanhempiensa luona käymättä asunnolla.

– En osaa sanoa mitään järkevää syytä miksi jätin huolehtimatta koirista, nainen kertoi poliisikuulustelussa.

Molemmat koirat nainen oli hankkinut pentuina. Hylkäyshetkellä rottweiler oli ollut reilun vuoden ikäinen ja corgi vajaan vuoden ikäinen. Nainen oli kulkenut töissä, eikä hänellä ollut ongelmia selvitä koiriensa kuluista.

– Koirat vain unohtuivat. Ajattelin monta kertaa, että hakisin koirat asunnosta, mutta olen uskotellut itselleni, että koirilla on kaikki hyvin. Nyt kun asia on tullut esille, niin olen tajunnut, että olen tehnyt väärin, nainen kertoi tilanteesta kuulustelijalle.

VAIKEUDET omassa henkilökohtaisessa elämässä kuitenkin saivat naisen hylkäämään lemmikkinsä. Vanhemmilleen ja tuttavilleen nainen kertoi vieneensä koirat hoitoon. Esitutkinnassa nainen kertoi lopulta itsekin uskoneensa, että koirilla oli kaikki hyvin.

– Lähtiessäni minulla oli vielä aikomus tulla takaisin. Sitten se vain jotenkin jäi. Jos ihmiset kyselivät koirista, sanoin, että ne ovat hoidossa. Osa minusta itsestäni on varmaan tiedostanut, että kaikki ei ole hyvin, mutta sitten aloin elämään valheessa ja uskoin itsekin, että koirilla on kaikki hyvin, nainen kertoi.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen keskiviikkona vuoden ja kuuden ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Lisäksi nainen määrättiin marraskuun loppuun 2032 ulottuvaan eläintenpitokieltoon. Jutun syyttäjä vaati jutussa elinikäistä eläintenpitokieltoa. Tuomio ei vielä lainvoimainen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5595
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Mies ampui jalkajousella valkoposki­hanhea ja lävisti sen Lahdessa
Lahden Pikku-Vesijärven rannalla liikkunut 29-vuotias mies oli varustautunut jalkajousella ja nuolilla.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009316158.html
Vesa Näveri
10.1. 14:33


Image
Vaikka nuoli jäi kiinni lintuun, se ei kuollut. Valkoposkihanhi uiskenteli järvessä keväisenä päivänä. KUVA: HÄMEEN POLIISIN ESITUTKINTA

AIKUINEN mies tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ammuttuaan Pikku-Vesijärvessä uiskennellutta valkoposkihanhea jalkajousella.

Mies oli toukokuisena päivänä toissa vuonna puistossa, jossa järvi sijaitsee. Paikka on lahtelaisten suosimaa vapaa-ajan aluetta.

29-vuotias mies oli varustautunut jalkajousella ja nuolilla. Pikku-Vesijärvessä on keväisin runsaasti vesilintuja, kuten valkoposkihanhia.

Moni paikalla ollut näki, kun mies ampui lintuun nuolen, joka lävisti sen. Vaikka nuoli jäi lintuun kiinni, se ei kuollut. Lintu uiskenteli järvessä keväisenä päivänä.

Lintu uiskenteli nuoli törröttäen selässä, kunnes pelastuslaitos kävi hakemassa linnun ja lopetti sen tuskat.

PÄIJÄT-HÄMEEN käräjäoikeus kuuli tapahtuneesta todistajia. Syytetty kiisti ampuneensa lintua.

Todistelujen perustuen käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmen kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen.

Mies sai tuomion sekä luonnonsuojelurikoksesta että eläinsuojelurikoksesta.

Miehen asunnolta takavarikoitiin sekä jalkajousi että nuolia. Linnusta mies joutuu maksamaan valtiolle 336 euroa. Rauhoitetun eläimen arvon on määrittänyt ympäristöministeriö.

Miehen saamassa ehdollisessa tuomiossa ovat mukana huumausaineen käyttörikos ja varkaus, jossa oli kyse noin 5 000 euron omaisuusrikoksesta.

Käräjäoikeuden maanantaina antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
Post Reply