Kuninkaalliset

Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kuninkaalliset

Post by Queen »

Tämä Ruotsin Kaarle Kustaan lausunto herätti närää minussakin.
Ettäkö Carl Philipistä olisi pitänyt tulla kruununperijä?! Victoria on pienestä lapsesta saakka kasvatettu ja koulutettu siihen, että hänestä tulee kruununperijä. Hän on kertonut useissa haastatteluissaan aikoinaan, että tiesi asian jo pienenä ja oli selvillä kaikista käyttäytymissäännöistä ym. protokollasta.
Victoria on hoitanut hienosti pestinsä ja ansaitsee kruununsa.
User avatar
skoune
Posts: 1145
Joined: Sun Jul 08, 2012 9:34 am

Re: Kuninkaalliset

Post by skoune »

Queen wrote: Wed Jan 11, 2023 10:30 am Tämä Ruotsin Kaarle Kustaan lausunto herätti närää minussakin.
Ettäkö Carl Philipistä olisi pitänyt tulla kruununperijä?! Victoria on pienestä lapsesta saakka kasvatettu ja koulutettu siihen, että hänestä tulee kruununperijä. Hän on kertonut useissa haastatteluissaan aikoinaan, että tiesi asian jo pienenä ja oli selvillä kaikista käyttäytymissäännöistä ym. protokollasta.
Victoria on hoitanut hienosti pestinsä ja ansaitsee kruununsa.
Valitettavasti Suomen lehdistö jatkaa ruotsalaisten toimittajien väärinkäsitystä Ruotsin kuninkaan muinaisesta haastattelusta. Ruotsalaisissa lehdissä on jo muutama päivä sitten sekä kuningas että Carl Philip antaneet lausunnot, että on ilman muuta selvää, että Victoriasta tulee kuningatar! Onpa jossain lehdessä julkaistu kuvakin hiljattain, missä isä kuningas ja tytär, tuleva kuningatar, hiihtävät lumipyryssä "sulassa sovussa". - Ja sitten on semmoinenkin juttu, mistä ei ehkä Suomessa ole tiedotettu. Jo pari vuotta sitten tiedotettiin, että sekä Madeleinen että Carl Philipin lapset eivät enää virallisesti kuulu kuninkaalliseen "perheeseen", niin että heillä olisi velvollisuuksia mm edustaa joissain tilaisuuksissa.. (Luultavasti näin säästetään Ruotsissa veronmaksajain rahaa ). - Samantyyppinen ilmiö on aiheuttanut jopa pahaa epäsopua Tanskan hovissa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

by Queen » Wed Jan 11, 2023 10:30 am
by skoune » Wed Jan 11, 2023 5:57 pm

Victoria on ilman muuta hyvä kruununprinsessa ja tuleva kuningatar, kuten kuningas Kaarle Kustaa on itsekin jossain vaiheessa todennut.

Ymmärrän kuitenkin kuninkaan aiemman mielipiteen siitä, että silloisella lakimuutoksella oli väärin syrjäyttää jo syntynyt ja olemassa oleva kruununprinssi Carl-Philip alentamalla hänet "pelkäksi" prinssiksi. Olisi ollut oikeudenmukaisempaa, että laki olisi astunut voimaan vasta kruununprinssin tulevien jälkeläisten kohdalla.

Jos Norjan lakimuutos olisi tehty samalla tavoin takautuvasti voimaan astuvaksi, niin Märtha Louise olisikin nyt kruununprinsessa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Kuningas Kaarle Kustaan sydänoperaatio onnistui
Hovin mukaan operaatio sujui suunnitellusti.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009406185.html
Iida Kantola, Jenna Lempinen
20.2. 15:27


Image
https://www.svenskdam.se/kungligt/just- ... ar/9144670

RUOTSIN hovin mukaan kuningas Kaarle Kustaan, 76, sydänoperaatio on onnistunut.
Hovi kertoo asiasta tiedotteessaan.


Kuninkaalle suoritettiin maanantaina etukäteen suunniteltu sydänoperaatio. Hovin mukaan operaatio suoritettiin katetritekniikalla sydämen alueella.
– Operaatio sujui suunnitellusti ja kuningas voi hyvin. Kuningas kiittää kaikesta tuesta ja lämmöstä, jota häntä kohtaan on osoitettu ja on kiitollinen Ruotsin terveydenhuollosta.

Kuningas on Aftonbladetin mukaan parhaillaan sairaalassa toipumassa leikkauksesta. Hovin tiedottajan Margareta Thorgrenin mukaan kuningatar Silvia kävi tapaamassa puolisoaan operaation jälkeen.

Hovi tiedotti viime viikolla, että kuninkaalle tehdään operaatio hänen lääkärinsä suosituksella. Syytä operaatiolle ei paljastettu.
– Kuningas voi hyvin, tässä on kyse suunnitellusta operaatiosta, hovi tiedotti.

OPERAATIO suoritettiin Tukholmassa sijaitsevassa sairaalassa. Aftonbladetin mukaan kuninkaan sairausloma kestää ainakin 3. maaliskuuta asti.

– Hänelle on suositeltua lepoa. Toivottavasti hän toipuu pian, hovin lääkäri Viveka Frykman Kull sanoo.

Hovin lääkärin mukaan kuningas jonotti leikkausjonossa kansalaisten joukossa kiireellisyyden mukaan.

– Sillä ei ollut merkitystä, onko hän kuningas, sillä lääketieteelliset tarpeet määrittivät, kuinka kauan joutuu odottamaan, Frykman Kull kommentoi Aftonbladetille.

Operaatiosta tai sairaalasta, jossa se tehtiin, ei kerrota enempää julkisuuteen kuninkaan yksityisyyteen vedoten.

KAARLE Kustaan helmikuun lopun ja maaliskuun alun suunniteltuja kuninkaallisia tehtäviä on siirretty myöhemmälle keväälle.

Kuningas juhlii tänä vuonna valtakautensa 50. vuosipäivää, joten hänen on määrä vierailla kaikissa Ruotsin maakunnista. Näistä visiiteistä lykkääntyvät ainakin vierailut Gävleborgiin ja Västerbotteniin.

Kuningas on aiemminkin kärsinyt terveysongelmista. Vuonna 2016 hänellä todettiin selässä välilevyn pullistuma, jonka takia hänet hänet määrättiin lepoon.

Kuninkaan sairauslomat ovat kuitenkin olleet harvinaisia. Vuonna 2016 hän kertoi uutistoimisto TT:n haastattelussa, ettei hänellä ole aikomustakaan luopua kruunustaan. Hän sanoi tekevänsä töitä niin pitkään kuin terveys kestää.

Tammikuussa 2022 kuningas Kaarle Kustaalla ja kuningatar Silvialla todettiin koronavirustartunta. Hovin mukaan rokotetulla kuningaspari selvisi lievillä oireilla.

KUNINKAALLA on edessään hektinen juhlavuosi. Hänen 50-vuotista taivaltaan Ruotsin hallitsijana juhlistetaan monin tavoin.

Juhlavuosi huipentuu syyskuussa. Suuri kansanjuhla järjestetään 15.–16.9, jolloin Tukholmassa on luvassa muun muassa kiitosjumalanpalvelus, juhlasaattue sekä juhlaillallinen.

Kaarle Kustaa on maansa historian pisimpään hallinnut monarkki.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Tanskalainen Anne-Marie hyvästeli rakkaansa, kuningas Konstantin II:n, liikuttavalla eleellä – muisto parin häistä 59 vuoden takaa
Tanskan prinsessa ja Kreikan entinen kuningatar Anne-Marie jätti koskettavin elein jäähyväisensä viikko sitten menehtyneelle Kreikan entiselle kuninkaalle Konstantin II:lle.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009330925.html
Juulia Hakulinen
16.1. 21:09


Image

KREIKAN entisen kuninkaan Konstantin II:n hautajaisia vietettiin Mitropolis-katedraalissa Ateenassa 16. tammikuuta. Konstantin menehtyi 82-vuotiaana viikko sitten tiistaina.

Jäähyväiset kumppanilleen jätti myös Konstantinin vaimo, Tanskan prinsessa ja kuningatar Margareetan pikkusisko Anne-Marie, joka on myös hautajaisissa paikalla olleen Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan serkku. Mitropolis-katedraali on sama katedraali, missä Konstantin ja Anne-Marie vihittiin 59 vuotta sitten.

Konstantinin ja Anne-Marien tarina alkoi, kun pari tapasi Tanskassa Anne-Marien ollessa vasta 13-vuotias. Kahden vuoden päästä tapaamisesta Konstantin jo ilmoitti vanhemmilleen aikovansa vielä naimisiin tytön kanssa.

19-vuotias Konstantin kuitenkin odotti muutamia vuosia ennen kosimista, sillä monet näkivät parin kiinnostuksen toisiinsa skandaalina. Kun Konstantin pyysi kuningas Frederik IX:lta Anna-Marien kättä, kuningas lukitsi hänet kylpyhuoneeseen. Kuningatar puhui miehensä ympäri, ja Konstantin pääsi kylpyhuoneesta samppanjalle.

He menivät naimisiin vuonna 1964, kun Anne-Marie oli täyttänyt 18 vuotta. Rakkaustarina kesti monet kolhut kuten Kreikan sotilasvallankaappauksen vuonna 1967.

Expressenin mukaan surun murtama Anne-Marie jätti viimeiset jäähyväisensä kuninkaalle koskettavalla eleellä. Anne-Marie asetti rakkaan puolisonsa arkulle seppeleen, jonka hän oli itse suunnitellut. Ruotsin TV2:n kirjeenvaihtaja Ulla Terkelsen totesi, että seppeleessä oli samanlaisia kieloja kuin Anne-Marien morsiuskimpussa. Seppeleessä oli myös kortti, jossa luki ”rakkaalta Anne-Marielta”.

VAIKKA monarkia päättyi Kreikassa jo vuosikymmeniä sitten, Konstantin ja Anne-Marie jäivät muodollisesti Euroopan kuninkaallisten joukkoon. Hautajaisiin saapui runsaasti kuninkaallisia, kuten Ruotsin kuninkaallisparin lisäksi Norjan kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit, Britannian prinsessa Anne puolisonsa Timothy Laurencen kanssa sekä Espanjan kuningas Felipe VI ja kuningatar Letizia.

Monilla oli vaikeuksia pidätellä kyyneleitä, kun Konstantinin vanhin poika, prinssi Pavlos piti puheen arkun edessä.

– Isä, tämä ei ole loppu. Elät ikuisesti ajatuksissamme ja sydämissämme, kuten kreikkalaisissa perheissä on tapana, kun joku rakas poistuu keskuudestamme, hän sanoi.

Kun Konstantinin arkku kannettiin ulos kirkosta seremonian jälkeen, ulkona odotti tuhansia ihmisiä. He huusivat Expressenin mukaan ”Pavlos, Pavlos, Pavlos!”, kunnianosoituksena isänsä menettäneelle prinssille. Prinssi Pavlos olisi perinyt kruunun, ellei vuoden 1974 kansanäänestys olisi päättänyt maan monarkiaa.

Entinen kuningas haudattiin Tatoin palatsiin aivan Ateenan kupeeseen. Myös Konstantinin vanhemmat on haudattu sinne.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Former King Constantine II Of Greece Funeral
ATHENS, GREECE - JANUARY 16

Greece's last king Constantine laid to rest at former royal cemetery
Image

Image


Death and funeral of Constantine II of Greece
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_and ... _of_Greece
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

”Merkittävä historiallinen sensaatio”: Vuosisadoiksi kadonneet kuningattaren salakirjoitukset selvitettiin
Skotlannin kuningatar Maria Stuart syöstiin vallasta ja joutui maanpakoon. Sinä aikana hän kirjoitti kymmeniä kirjeitä, joiden salakirjoitusta tulkittiin yli kymmenen vuoden ajan.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009380563.html
Mikael Mattila
12.2. 17:28


Image

SKOTLANTIA vuosina 1542–1567 hallinneella kuningatar Maria Stuartilla oli värikäs elämä.

Hän muun muassa nousi maansa johtajaksi vain kuuden päivän ikäisenä, oli naimisissa yhteensä kolme kertaa, joutui maansa aateliston kapinan myötä maanpakoon, syrjäytetyksi istuimeltaan ja lopulta teloitetuksi vuonna 1587.

Vuosina 1578–1584 Stuart kirjoitti yhteensä 57 kirjettä Englannin Ranskan suurlähettiläälle Michel de Castelnaulle. Kirjeet oli muotoiltu vaikeasekoisella salakirjoituksella, josta ei sen koommin saatu tolkkua. Paitsi nyt, tasan 436 vuotta Marian teloituksen jälkeen.

CNN kertoo, että kolmijäseninen kryptologiryhmä on saanut mystiset salakirjoitukset selitettyä. Selvityksen mukaan tuolloin jo syrjäytetty kuningatar valittelee kirjeissään ensisijaisesti ikäviä elinolojaan. Elämänsä viimeiset 19 vuotta syrjäyttämisen jälkeen Mariaa pidettiin arestissa eri puolilla Englantia.

Maria on kirjoituksissa myös huolissaan pojastaan Jamesista, joka oli niin ikään kaapattu vallankaappauksessa vuonna 1582. Jamesista tuli sittemmin Skotlannin kuningas,

Syynä ex-hallitsijan ahdinkoon olivat brittiaateliston keskinäiset uskonnollissävytteiset kiistat. Katolisen Marian serkku, Englantia hallinnut Elisabet I oli protestantti. Tämä myönsi Skotlannista maanpaossa olleelle ex-kuningattarelle turvapaikan, mutta piti häntä silti uhkana. Maria purki kirjeisiin myös turhautumistaan serkkuunsa.

Maria taasen oli joutunut syrjäytetyksi, koska häntä ja hänen kolmatta aviomiestään jaarli Bothwelliä epäiltiin osallisiksi Marian edellisen puolison lordi Darnleyn murhaan.

Entinen hallitsija piti maanpaossakin yhteyttä liittolaisiinsa, kuten suurlähettiläs de Castenau’hun. Toisaalta Marian toiminta oli pantu merkille myös Englannin hallinnossa, ja siksi Stuart turvautui salakirjoitukseen.

NYT Cryptology-nimisessä tiedejournaalissa julkaistut tutkimustulokset ovat mullistus Maria Stuartia koskevassa tutkimuksessa, toteaa Marian elämäkerturi, tohtori John Guy. – Kyseessä on merkittävä kirjallinen ja historiallinen sensaatio, hän suitsuttaa.

Guyn mukaan kirjeet paljastavat, että jopa arestissa kuningatar oli etevä ulkopoliittisten asioiden analyytikko, joka otti kovasti kantaa paitsi Englannin ja Skotlannin, myös Ranskan asioihin.

Salakirjoituksen mursivat ranskalainen tietojenkäsittelijä George Lasry, saksalainen pianisti ja musiikkiprofessori Norbert Biermann ja japanilainen fyysikko Satoshi Tomokiyo.

Tutkimusryhmä käytti työssään monimutkaisia metodeja, joissa yhdistettiin tietokonealgoritmeja, lingvististä analyysia ja koodinpurkua. Kryptologit etsivät oudoista graafisista symboleista toistuvia fraaseja, verbejä ja adverbejä. He huomasivat myös, että kirjeenvaihto oli käyty ranskaksi.

Koko työssä vierähti jopa kymmenen vuotta. Osa kirjoituksista löytyi ranskalaisista, osa englantilaisista arkistoista.

ENSIN TYÖRYHMÄ ei edes tiennyt, kuka kirjeet oli kirjoittanut. Sitten he huomasivat, että teksteissä toistuu sana Walsingham. Tutkijoiden oli syytä epäillä, että teksteissä viitattiin Sir Francis Walsinghamiin, joka oli Elisabet I:n sihteeri ja vakooja. Pikkuhiljaa alkoi käydä selväksi, että löydetyt tekstit olivat vuosisatoja kadonneiksi luultuja Maria Stuartin kirjeitä.

CNN kertoo George Lasryn selittävän prosessia näin:
– Skotlannin kuningatar jätti jälkeensä laajan kirjekokoelman, jota on säilytetty erilaisissa arkistoissa. Oli kuitenkin olemassa oletuksia siitä, että kokoelmista puuttui sellaisia kirjeitä, joihin viitataan muissa lähteissä, mutta joita ei löydy muualta. Nämä tulkitsemamme kirjeet ovat mitä todennäköisimmin osa tätä kadonnutta salaista kirjeenvaihtoa.

Koodin murtaminen oli ”kuin kuorisi sipulia”, Lasry kuvailee. Työstä vain 30 prosenttia oli tietokoneavusteista. Loput kirjoitukset avattiin käsipelillä. – Työ vertautui ison ristikon täyttämiseen. Suurin osa työstä meni symbolien tulkitsemiseen. Merkkejä oli lopulta 150 000 ja sanoja noin 50 000.

On syytä olettaa, että Marialta on jäänyt jälkeen enemmänkin kadonneiksi luultuja kirjeitä. Nyt avatuissa 57:ssä löytyy kuitenkin runsaasti tutkittavaa, CNN kirjoittaa.

– Olemme selvittäneet vaikeampiakin salakirjoituksia ja olemme tulkinneet yksittäisiä kirjeitä joltakin kuninkaalta tai kuningattarelta, mutta mikään ei vedä vertoja sille, että olemme käyneet läpi yli 50 kirjettä yhdeltä maailman tunnetuimmista historiallisista hahmoista, Lasry intoilee CNN:lle.

MARIA STUARTIN elämä sai muutama vuosi sitten myös oman nimikkoelokuvan. Vuonna 2018 ilmestyneen Kaksi kuningatarta -draaman pääosissa nähtiin Mariana Saoirse Ronan ja Elisabet I:nä Margot Robbie.

Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Tarmo Poussu kirjoitti tuolloin, että Marian ja Elisabetin taistelua kuvaava Josie Rourken ohjaus ”lähestyy lukuisissa kirjoissa ja elokuvissa käsiteltyä tarinaa selkeästi feministisestä näkökulmasta”. Poussu katsoi elokuvan venyttävän perinteisen pukudraaman rajoja käsittelemällä suorasukaisesti myös naisten välistä seksuaalisuutta sekä kuninkaallisen kuukautisia. Elokuva oli ehdolla myös parhaan puvustuksen ja parhaan maskeerauksen Oscar-palkintoihin.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Tämä kaikki tapahtuu, kun kuningas Kaarle Kustaa kuolee – Hovilla salainen suunnitelma
Nykyinen suunnitelma kuninkaan kuoleman varalta on ollut olemassa jo vuodesta 1974 lähtien.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... 10cfc2f2a5
Karoliina Simoinen
Eilen klo 17:12


Image
Kuningas Kaarle Kustaa ja kruununprinsessa Victoria. KUNGAHUSET

Kun jonain päivänä Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa siirtyy ajasta ikuisuuteen, hänen kruununsa siirtyy hänen tyttärelleen kruununprinsessa Victorialle.

Vaikka kuningas voi hänelle tällä viikolla tehdystä sydänoperaatiostakin huolimatta hovin mukaan hyvin ja on päässyt kotiin, on hänen kuolemansa varalle ollut jo pitkään toimintasuunnitelma. Salaiseksi määritellystä suunnitelmasta on uutisoinut Svensk Damtidning. Tapahtumat tulevat kulkemaan vuonna 1974 asetetun hallitusmuodon mukaan. Suunnitelma tehtiin vuosi sen jälkeen, kun Kaarle Kustaa kruunattiin kuninkaaksi vuonna 1973. Kaarle Kustaa kruunattiin vielä 1808 asetetun hallitusmuodon mukaan, sillä hänen valtaannousunsa tapahtui nopeasti, eikä uutta suunnitelmaa ehditty valmistella.

Victoriasta kuningatar
Samalla hetkellä, kun kuningas kuolee, kruununprinsessa Victoriasta tulee kuningatar ja valtionpäämies. Prinsessa Estellestä tulee kruununprinsessa.

Jo muutaman päivän sisällä järjestetään virallinen seremonia, jossa Victoria ottaa valtaistuimen haltuunsa. Päivä alkaa hallituksen kokouksella, johon Victoria osallistuu uutena valtionpäämiehenä. Victoria ilmoittaa nimensä, jota hänestä käytetään kuningattarena. Hän ilmoittaa myös hänestä käytettävän tittelin ja mottonsa. Kun Kaarle Kustaa sai vallan, hän valitsi nimekseen Kaarle XVI Kustaa, tittelikseen Ruotsin kuningas ja mottonsa. Victorian valinnoista ei ole vielä tietoa, mutta hän on voinut päättää ne etukäteen.

– Olen varma, että Victoria on ajatellut jo mottoaan. Hänellä on ollut monta vuotta aikaa. Kuningas on kertonut minulle, että hän ei ollut ehtinyt ajatella asiaa ollenkaan. Hän ajatteli sitä ensimmäistä kertaa vasta muutamaa päivää ennen kuin hänestä tuli kuningas, kuninkaallisasiantuntija ja historioitsija Herman Lindqvist kommentoi Svensk Damtidning -lehdelle.

Kuningas valitsi mottonsa ”För Sverige i tiden” siskonsa prinsessa Christinan avulla.

Kuninkaan kuoleman jälkeen Victoria lukee isänsä kuolintodistuksen ja vahvistaa nousseensa valtaan isänsä jälkeen. Hän vannoo kuninkaallisen valan, jossa hän vannoo noudattavansa lakia. Tätä seuraa seremonia valtionsalissa, jossa valtiopäivien, hallituksen, hallinnon, kirkon ja tuomioistuimen edustajat, sekä valikoidut tavalliset ihmiset seuraavat tapahtumaa. Myös kuninkaallisen perheen jäsenet ovat paikalla.

Uusi kuningatar osallistuu kulkueeseen, jota johtavat kuninkaalliset sotilaat pukeutuneina keltaisiin hirvennahkaisiin housuihin ja korkeisiin saappaisiin. Jos Victorialle pidetään kruunajaiset, hän tulee istumaan hopeiselle valtaistuimelle, jonka vieressä ovat hänen valtikkansa ja kruununsa. Valtaistuin on peräisin 1600-luvulta. Sen ensimmäinen käyttäjä oli kuningatar Kristiina.

Kun Kaarle Kustaa astui valtaan, hänelle järjestettiin virallisia juhlallisuuksia, mutta varsinaisia kruunajaisia ei järjestetty. Ruotsissa ei ole järjestetty virallisia kruunajaisia sitten 1800-luvun.

Hautajaiset
Kun Victorian on aika tavata kansalaisia, hän pitää ensimmäisenä muistopuheen isälleen. Hetki tulee olemaan merkittävä ja luultavasti Victorian perhe tulee edustamaan hänen rinnallaan. Kaarle Kustaa teki ensimmäisen esiintymisensä parvekkeella yksin, jonka jälkeen hänen perheenjäsenensä liittyivät parvekkeelle.

Kuninkaan muistotilaisuuden jälkeen kuninkaallinen perhe syö yhdessä illallista. Varsinaiset hautajaiset pidetään vasta viikkoja myöhemmin. Hautajaiset televisioidaan.

Tuli kuninkaaksi 27-vuotiaana
Kaarle Kustaasta tuli kuningas vain 27-vuotiaana vuonna 1973, kun hänen isoisänsä Kustaa VI Aadolf kuoli 90 vuoden iässä. Neljä päivää myöhemmin Kaarle Kustaasta tuli sillä hetkellä maailman nuorin kuningas. Hän peri kruunun isoisältään, sillä hänen oma isänsä oli kuollut aiemmin lento-onnettomuudessa.

Kaikki tapahtui nopeasti, eikä kuningas ehtinyt valmistautua tulevaan rooliinsa kovin hyvin. Kuningas on kertonut julkisesti, ettei hänen isoisänsä ehtinyt juuri puhua hänelle vallan vaihtumisesta.

– Emme puhuneet siitä ollenkaan. Kun olin noin 20-vuotias, hän sanoi, että muista katsoa elämää huumorilla. Se oli hänen tapansa sanoa, että tehtävä ei ole niin raskas, kuin hän saattoi ajatella, eikä halunnut minunkaan pelkäävän sitä vastuuta.

Victoria tulee olemaan kruunun saadessaan merkittävästi vanhempi. Victoria on tällä hetkellä 45-vuotias.

Image
Kaarle Kustaa kruunattiin kuninkaaksi neljä päivää hänen isosisänsä kuoleman jälkeen. AOP

Kuninkaalla on Ruotsissa vain seremoniallinen vastuu. Ruotsin valta kuuluu nykyisen hallitusmuodon mukaan kansalle. Kuninkaan tehtäviä ovat muun muassa maan edustaminen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Kuningatar Margareeta, 82, joutuu leikkaukseen
Tanskan kuningatar Margareeta leikataan kahden viikon päästä.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... 96da35e11f
Mari Pudas
Torstai 9.2.2023 klo 14:49


Image

Kuningatar Margareetan, 82, terveyshuolet ovat olleet esillä viime aikoina. Kuningatar joutui viime perjantaina terveydentilaansa vedoten perumaan osallistumisensa Kööpenhaminan Kansallismuseon tilaisuuteen.

Hovi tiedottaa nyt kuningattaren joutuvan selkäleikkaukseen 22. helmikuuta.

Margareeta on kärsinyt selkävaivoista ennenkin. Esimerkiksi viitisentoista vuotta sitten hän hoiti jonkin aikaa tilaisuuksia vain istuen.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuningattaren kaikki suunnitellut tapaamiset ja tehtävät perutaan.

Kuningattaren ollessa estynyt hänen työtehtäviään hoitaa suurimmilta osin kruununprinssi Frederik.

Asiasta uutisoi Tanskan tietotoimisto Ritzau.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Joonas Konstigin kolumni: Suomelle kuningatar!
Suomellakin voisi hyvin olla oma kuningas tai kuningatar, kirjoittaa Konstig.
https://yle.fi/a/3-12634605
28.9.2022 6:45

Kuningatar Elisabetin hautajaisseremonia valoi minuun uskoa ihmiseen. Oli suurenmoista nähdä monimutkainen näytös täynnä kauneutta, yhteistyötä, perinnettä ja hillittyä aikuista tunnetta. Näytökseen osallistui tuhansia ihmisiä, ja joka ikinen osasi hoitaa hommansa. Myös sivulliset katsojat, tavalliset britit, jotka eivät olleet saaneet harjoitusta rooliinsa, käyttäytyivät luontaisen kauniisti.

Että ihminen pystyy tällaiseen. Eikö se ole suurta?

Jos emme enää pystyisi järjestämään tällaisia hautajaisia, emmekö olisi menettäneet jotakin, lajina?

Olen itse tällainen taskulämmin sosiaalidemokratian kasvatti, mutta kirjailijana tehtäväni on nähdä maailma toisten silmin. Niinpä kokeilen kirjoittaa Elisabetille muistopuheen, joka on samalla monarkian puolustuspuheenvuoro.

Monarkia puhuttelee ihmisiä ensinnäkin siksi, että se tarjoaa korvaamattoman jatkuvuuden tunteen. Youtubesta voi katsoa sekä kuningatar Victorian (1901) että Elisabetin isän Yrjö Kuudennen (1952) hautajaiset. Ne olivat aivan samanlaiset, mitä nyt ennen miehet olivat viiksekkäämpiä ja kiväärit vähemmän tulivoimaisia. Tällainen jatkuvuus todistaa sivilisaatiosta.

Sivilisaatio on rakennettu kivestä. Se on rakennettu kivestä konkreettisesti, sillä puu lahoaa ja palaa, mutta kivikatedraalit seisovat vielä tuhansia vuosia sen jälkeen kun Helsingin kehuttu keskustakirjasto Oodi on maan tasalla. Ja se on rakennettu kivisistä traditioista, jotka jatkuvat sukupolvesta toiseen ja luovat tuon tärkeän jatkuvuuden tunteen, että maailma, ennen meitä syntynyt, myös jälkehemme jää.

Hyvä traditio on kuin hyvä tarina sikäli, että kummassakaan ei tapahdu ihan mitä vaan: kaikella on perustelu ja merkitys. Yksilön ja trendien oikut eivät pääse horjuttamaan luottamusta kaiken merkitykseen ja uskoa siihen, että ihmiskunta pystyy torjumaan kaiken katoavaisuutta. Kuningattaren vaihtuminen lennosta kuninkaaksi vahvistaa uskoa paitsi tietysti monarkiaan itseensä, myös elämän ja oman kulttuurin jatkumiseen.

Demokratia tuntuu meille luontaiselta ja ainoalta oikealta, koska demokratia on kasvattanut ja opettanut meidät. Silti nykyisenkaltainen demokratia on nuorempi keksintö kuin perustuslaillinen monarkia, eikä sen kestävyydestä ole samaa historiallista näyttöä. Demokratian voisi nähdä jatkuvana riitelynä, jossa johtajat haukkuvat hetken toisiaan ja sitten taas katoavat, niin nopeasti, ettei heidän nimiään oikein jaksa edes opiskella. Elisabetin aikana Britanniassa työskenteli 15 pääministeriä; Suomessa laskujeni mukaan 41 hallitusta.

Kuningatar ei tietenkään hoida hallituksen tehtäviä, mutta kaiken tällaisen ylle hän luo jatkuvuuden ja harmonian tunteen.

Monarkia tarjoaa ihmiselle myös uuden ulottuvuuden elämään: katseen voi kohottaa katuojan sijasta ylös tähtiin. Monarkian juhlavuus voi ylevöittää meidätkin elämän tasapaksusta platkusta. The Crown -sarjassa vanha kuningataräiti ilmaisee asian nuorelle Elisabetille näin:

”Monarkia on Jumalan asettama pyhä tehtävä tehdä maailmasta sulokkaampi ja kunniakkaampi, antaa tavallisille ihmisille ihanne, jota kohti pyrkiä. Monarkin ylevyys kohottaa kansan arjen murheiden yläpuolelle.”

Mitä ihanteita kohti me nykyään pyrimme? Keitä meille tarjotaan esikuvaksi?

Elisabetin hautajaiset kuvasivat hänen eetostaan: velvollisuus ennen omia fiiliksiä ja haluja. Kuningattaren edustamat sulokkuus ja kunniallisuus, velvollisuus ja arvokkuus eivät oikein ole sanoja, jotka nykyjulkkiksiimme liittää. Kardashianit eivät ehkä edusta samaa sulokkuutta.

Jos Saksan länsirintama olisi syksyllä 1918 kestänyt muutaman kuukauden pitempään, meille olisi ehditty tuoda Saksasta oma kuningas, Fredrik Kaarle. Nyt meillä on ollut korvikkeina Mannerheimit ja Kekkoset.

Oikea häpeilemättömästi siniverinen keulakuva sopisi kansallamme hienosti. Kruunupää toisi kaiken elämän epävarmuuden ja arjen ainaisen tiistain keskelle sentään jotakin kirkasta, korkeaa ja graniittista. Saunakaljojen jälkeen myöntäisimme, että on se kunkku kuitenkin hyvä jätkä. Olisimme ylpeitä hänestä ja samalla vähän ylpeämpiä itsestämmekin. Sillä lailla suomalaisen sopivasti.

Joonas Konstig

Kirjoittaja on espoolainen kirjailija, joka nyt asiaa ajateltuaan olisi valmis allekirjoittamaan adressin kuninkaan saamiseksi Suomelle. Miettikääpä miten sympaattista huomiota maamme sillä keräisi!
Post Reply