Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by -Uta- »

Aino Nykopp-Koski

Ann-Maria Myllgren (ent. Aino Kerttu Annikki Nykopp-Koski; s. marraskuu 1950) on suomalainen sarjamurhaaja, joka työskennellessään perushoitajana murhasi ja yritti murhata useita potilaitaan vuosina 2004–2009. Ennen henkirikoksia hänelle oli langetettu ehdollisia vankeustuomioita muun muassa lääkeaineiden ja potilaiden omaisuuden varastamisesta.

Poliisi alkoi tutkia Nykoppin toimia maaliskuussa 2009 sattuneen myrkytystapauksen jälkeen. Nykopp oli todistajan kertoman mukaan valmistanut jogurttiannoksen, johon oli sekoitettu erilaisia hengenvaarallisia lääkkeitä. Uhriksi joutunut vanha nainen saatiin pelastettua Marian sairaalassa. Tutkinnan aikana selvisi monta vastaavanlaista myrkytystapausta. Nykopp kiisti rikokset. Hänen mukaansa joissakin tapauksissa oli kyse luonnollisista kuolemista, toisissa potilaat ottivat itse liikaa lääkkeitä.

Oikeudenkäynti
Helsingin käräjäoikeus katsoi Nykoppin 14. toukokuuta 2010 antamallaan välipäätöksellä syylliseksi viiteen murhaan, viiteen murhan yritykseen ja kahteen törkeään pahoinpitelyyn ja lähetti hänet mielentilatutkimukseen. Tutkimuksen mukaan hän toimi täydessä ymmärryksessä, ja hänellä oli antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, johon liittyy useita psykopaattisia piirteitä.

Nykopp tuomittiin Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä 22. joulukuuta 2010 elinkautiseen vankeuteen. Nykopp-Koski valitti tuomiosta ja tapauksen käsittely hovioikeudessa alkoi syksyllä 2011. Helsingin hovioikeus katsoi 29. maaliskuuta 2012 antamallaan tuomiolla Nykoppin syylliseksi viiteen murhaan, viiteen murhan yritykseen, kolmeen törkeään pahoinpitelyyn, kahteen törkeään varkauteen, kahteen varkauteen sekä kahteen huumausainerikokseen.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden langettaman elinkautisen vankeustuomion voimassa. Korkein oikeus hylkäsi Nykopp-Kosken valituslupahakemuksen 22. marraskuuta 2012 antamallaan päätöksellä.

-Wikipedia-

-----------------------------------------------------------

Image
Aino Nykopp-Koski, nyk. Ann-Maria Myllgren
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by -Uta- »

Sarjamyrkyttäjä Aino Nykopp haluaa vapaaksi
Myrkkyhoitajana tunnetuksi tullut sarjamurhaaja Aino Nykopp tuomittiin elinkautiseen muun muassa viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1478 ... 451f588f8d
Eilen klo 22:31

Aino Nykopp syyllistyi poikkeukselliseen rikossarjaan vuosina 2004–2009. Hänet tuomittiin elinkautiseen joulukuussa 2010. Nykopp anoo nyt Helsingin hovioikeudelta pääsyä ehdonalaiseen vapauteen. Vapautumisen päivämääräksi Nykopp esittää 18.3.2021, jolloin hänen elinkautisensa olisi 12 vuoden mittainen. Elinkautisvanki vapautuu Suomessa keskimäärin 14,5 vuotta. Vallitsevan käytännön mukaan murhien tekotavat ja uhrien määrät lykkäävät kuitenkin vapautumisajankohtaa.

”Ei uusia rikoksia”

Nimensä Ann-Maria Myllgreniksi vankeusaikanaan muuttanut Nykopp jätti anomuksensa hovioikeuteen jo viime vuoden puolella. Helsingin hovioikeus on pyytänyt anomukseen Rikosseuraamusviraston kantaa, mutta hovin mukaan sitä ei vielä ole saatu. Nykopp on myös pyytänyt, että hovioikeus järjestäisi asiassa suullisen käsittelyn. Anomuksessa viitataan rangaistusajan suunnitelman toteutumiseen sekä vankila-ajan käyttäytymiseen. Perusteiden mukaan Nykopp ei myöskään ole syyllistynyt rikoksiin vankila-aikanaan.

Murhat ja murhien yritykset tapahtuivat lääkeaineilla Nykoppin hoitaessa joko koti- tai laitoshoidossa olleita iäkkäitä potilaita Helsingissä. Hovioikeudelle lähetetystä anomuksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Risto Kunnas /IL
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by will »

Nykoppina Myllgren ei tunnustanut mitään, motiivin kertomisesta puhumattakaan. Moniko rikos jäi selvittämättä tai peräti kokonaan vaille epäilyjä? Rikossarja vain yht'äkkiä spurttasi kuin Bryggare sadan kympin aitamatkalle, mutta toisin kuin Artolta joka toinen "aita" meni Ainolta kumoon, joka toinen jäi huojumaan, tasaisen tappavaan tahtiin. Näillä hoitoalan sarjamurhaajilla tuppaa olemaan sen suuntaista historiaa, ettei ihan kaikkea viitsi muistella. Tuomittiin kuitenkin elinkautiseen, jonka hovi vahvisti.

Antakaa, kun arvaan. Vapaaksi päästyään hän haluaa uuden, edellisen kumoavan "videotuomion", maineen palautuksen ja 12 vuoden koppikorvaukset sekä takavarikoidut "lahjakorut" itselleen. Vanhustenhoidossa tarvitaan entistä kipeämmin osaavia työntekijöitä, joten sinne emerita haluaa mentoroimaan.
User avatar
itäviitta
Posts: 579
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by itäviitta »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6068 ... a6d097a3c7

Irmeli oli samoihin aikoihin sairaalassa, kun myrkkyhoitaja iski – nyt hän kertoo yöstä, jolloin tapasi tunnetun sarjamurhaajan

Irmeli Westerdahlin mukaan myrkkyhoitajalla oli kova tarve puhua itsestään ja omasta elämästään.
Perushoitajana työskennellyt Aino Nykopp istuu elinkautistuomiota. Hän on anonut pääsyä ehdonalaiseen vankeuteen.
Eläkkeellä oleva Irmeli Westerdahl kertoo olleensa potilaana Helsingissä sijaitsevassa Mehiläisen sairaalassa samoihin aikoihin, kun myrkkyhoitajana tunnettu silloinen Aino Nykopp-Koski tappoi ensimmäisen uhrinsa. Sittemmin Nykopp-Koski on muuttanut nimensä Ann-Maria Myllgreniksi.

– Minusta siinä oli kauhuleffan ainekset, kun makaat sairaalassa sängyssä leikkauksen jälkeen ja sinulla on yöhoitajana nainen, joka tappaa, Westerdahl toteaa puhelimitse kotoaan Espanjan Mijasista.
Nyt hän kertoo, miten tapasi myrkkyhoitajana tunnetun naisen.
Irmeli Westerdahl asuu pysyvästi Espanjassa. Hän kertoo kohdanneensa myrkkyhoitajana tunnetun naisen sairaalassa vuonna 2004.Irmeli Westerdahl asuu pysyvästi Espanjassa. Hän kertoo kohdanneensa myrkkyhoitajana tunnetun naisen sairaalassa vuonna 2004.

Syöpä yllätti

Vuosi oli 2004, kun Westerdahlin kesälomamatka Suomeen sai ikävän käänteen. Hän oli perheensä kanssa asunut jo useita vuosia Espanjan Aurinkorannikolla, mutta perhe vietti kesäisin aikaa Suomessa sijaitsevalla loma-asunnolla.
Kun Westerdahl seurueineen oli saapunut autolla Saksassa sijaitsevaan Lübeckin kaupunkiin, hän huomasi, että jotain oli vialla. Suomeen päästyään Westerdahl meni lääkäriin. Diagnoosi oli suolistosyöpä.

Koska Westerdahl oli ulkosuomalainen, hän hakeutui hoitoon yksityiseen Mehiläisen sairaalaan Helsinkiin. Leikkaus meni hyvin, mutta Westerdahlin oli jäätävä joksikin aikaa osastolle. Seuraa huoneessa pitivät Westerdahlin mies ja tytär.
– Olimme oppineet Espanjasta tavan, että omainen on mukana sairaalassa. Pyysimme tyttärelleni sängyn oman sänkyni viereen, Westerdahl kertoo.

Erikoinen yöhoitaja

Sairaalassa Westerdahl kertoo tavanneensa hoitajana työskennelleen naisen, jonka hän myöhemmin tunnisti Nykopp-Koskeksi. Westerdahlin mukaan nainen teki yövuoroja.
– Ihmettelin, että oli erikoinen yöhoitaja. Hän ei antanut nukkua rauhassa. Oli kaikki yöt keskustelemassa meidän kanssamme. Puhui ja puhui vaan. Hänellä oli kauhea tarve puhua itsestään ja omasta elämästään.
Westerdahlin mukaan kyseinen hoitaja olisi kovasti halunnut tulla hoitamaan häntä kotiin leikkauksen jälkeen.
– Minusta se oli outoa, Westerdahl kertoo.

”Olisinko ollut seuraava”

Jälkeenpäin Westerdahl luki lehdestä, että hoitaja oli tappanut miehen sairaalassa samoihin aikoihin, kun hän oli itse ollut siellä potilaana.
Westerdahl oli hoidettavana Mehiläisen sairaalassa heinäkuussa 2004. Oikeuden asiakirjojen mukaan Nykopp-Koski oli tehnyt kyseisessä sairaalassa murhan saman vuoden kesäkuussa.
Westerdahl kertoo tunnistaneensa kuvien perusteella Nykopp-Kosken samaksi hoitajaksi, joka oli jutellut hänelle sairaalassa.

– Jälkikäteen olen ajatellut, että se oli ehkä pelastus, että tyttäreni oli sairaalassa minun kanssani, Westerdahl sanoo.
– En tiedä, olisinko ollut seuraava, mutta hän oli valtavan kiinnostunut minusta. Minä ja mieheni ihmettelimme sitä.
Westerdahl kuvailee hoitajan olleen ystävällinen ja jopa häiritsevän puhelias. Nyt hän pitää naista ja tämän käytöstä karmivana.

Anoo pääsyä ehdonalaiseen

Entinen Nykopp-Koski, nykyinen Myllgren on jättänyt Helsingin hovioikeuteen anomuksen pääsystä ehdonalaiseen vankeuteen. Vapautumispäiväksi hän on esittänyt 18.3.2021.
Nykopp-Koski tuomittiin vuonna 2010 elinkautiseen vankeuteen muun muassa viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Tuomio elinkautisesta pysyi hovioikeudessa vuonna 2012.

Elinkautinen on mahdollista tuomita vain harvoista rikoksista, ja siitä voi vapautua aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 12 vuotta. Tosin jos rikos on tehty alle 21-vuotiaana, elinkautiseen vankeuteen tuomittu vanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 10 vuotta.
Irmeli Westerdahlia tieto myrkkyhoitajan ehdonalaisanomuksesta huolettaa. Hänen mielestään jokaisesta murhasta pitäisi tuomita erikseen elinkautinen.

Westerdahlin kokemuksesta uutisoi aiemmin MTV.
Iltalehti on nähnyt dokumentteja, jotka vahvistavat Westerdahlin olleen Mehiläisen sairaalassa Helsingissä heinäkuussa 2004.

LINDA LAINE
Kierrä minut rannan puolelta
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by -Uta- »

Myrkkyhoitajan hakemus päästä vapaalle jalalle hylättiin – murhasi viisi vanhusta
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/myr ... #gs.66g8xp
Julkaistu 15.05.2020 14:05

Helsingin hovioikeus hylkäsi Ann-Maria Myllgrenin, entisen Aino Nykopp-Kosken, ehdonalaista vapauttamista elinkautisesta vankeusrangaistuksesta koskevan hakemuksen.
Myllgren jatkaa siis elinkautisen vankeusrangaistuksensa suorittamista.

Myllgren on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen muun ohella vuosina 2004–2009 tehdyistä viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Elinkautiseen vankeuteen sisältyi lisäksi kolme törkeää pahoinpitelyä, törkeä varkaus, kaksi varkautta ja kaksi huumausainerikosta.

Hovioikeus totesi Myllgrenin perushoitajana ja kotihoitajana työskennellessään tappaneen vakaasti harkiten viisi potilasta ja viisi eri kertaa yrittäneen tappaa potilaita antamalla näille salaa hankkimiaan hoitoon kuulumattomia lääkkeitä. Rikokset kohdistuivat suurimmaksi osaksi iän ja heikon terveydentilan vuoksi täysin puolustuskyvyttömiin potilaisiin, jotka olivat häneen riippuvaisessa hoitosuhteessa.

Myllgren on suorittanut elinkautista vankeusrangaistustaan vasta hieman yli 11 vuotta. Oikeus katsoi, että tämän tulisi tekonsa huomioon ottaen suorittaa elinkautista vankeusrangaistustaan selvästi yli 12 vuotta. Lisäksi vapauttamista vastaan puhui Myllgrenin riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by -Uta- »

Myrkkyhoitaja Aino Nykoppista tehty kirja paljastaa: Näistä syistä hoitoalalla työskentelevä sarjamurhaaja on erityisen vaarallinen – "Murhaaja voi kätkeä rikoksensa kaikkien nähtäville"
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/myr ... #gs.978i9o
JULKAISTU 19.06.2020 05:48

Myrkkyhoitajana tunnetusta sarjamurhaaja Aino Nykoppista ilmestyy tänään äänikirja Myrkkyhoitaja– Sarjamurhaajan tarina. Kolmiosaisessa uutuusäänikirjassa perehdytään naisen rikoksiin, ja ruoditaan mikä tekee etenkin terveydenhuollon alalla työskentelevästä sarjamurhaajasta poikkeuksellisen vaarallisen.

Perushoitaja Aino Nykopp (nyk. Ann-Maria Myllgren) on tuomittu elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Lisäksi naisen elinkautiseen vankeuteen sisältyy kolme törkeää pahoinpitelyä, törkeä varkaus, kaksi varkautta ja kaksi huumausainerikosta.

Suomen ainoa naispuolinen sarjamurhaaja

Noin 60-vuotias Nykopp myrkytti kotihoidossa ja laitoksissa olleita iäkkäitä vanhuksia lähinnä rauhoittavilla lääkkeillä vuosina 2004–2009. Teoillaan myrkkyhoitajanakin tunnettu Nykopp on ainoa Suomen rikoshistorian tuntema naispuolinen sarjamurhaaja, ja muutenkin yksi maamme tunnetuimmista sarjamurhaajista.

Tänään Storytel-palvelussa julkaistussa Myrkkyhoitaja – Sarjamurhaajan tarina -äänikirjassa rikostoimittaja Miika Viljakainen on paneutunut tarkemmin Nykoppin tapaukseen ja naisen synkkiin rikoksiin.Kirjassa on listattu neljä syytä sille, mikä
tekee juuri terveydenhuoltoalalla työskentelevästä sarjamurhaajasta poikkeuksellisen vaarallisen.

Sulautuu joukkoon ja uhrit helposti saatavilla

Ensimmäisenä asiana Viljakainen nostaa esiin, että hoitoalalla toimivan sarjamurhaajan uhrit ovat helposti saatavilla. – Lääkärinä tai hoitajana työskentelevällä murhaajalla on sairaalassa saatavillaan loputon määrä uhreja, joista monet ovat jo valmiiksi heikkoja, muistisairaita ja kenties jo kuoleman partaalla, kirjassa kerrotaan. Potilaat eivät osaa epäillä hoitajien tai lääkäreiden aikeita vaan he luottavat hoitajiinsa. Harva osaa myöskään epäillä henkirikosta monisairaan vuodepotilaan kuollessa, sillä luonnolliset kuolemat ovat osa heidän arkeaan.

Liikkuu vapaasti uhrien keskuudessa

Hoitoalalla työskentelevä murhaaja pystyy myös liikkumaan vapaasti uhriensa keskuudessa. Kirjassa todetaan, että murhaaja pystyy sulautumaan helposti muun henkilökunnan joukkoon ja pääsee liikkumaan huomaamatta uhrien joukossa.
– Lisäksi henkilökunnan jäsenenä sairaalassa pääsee käsiksi vahvoihin lääkkeisiin, joilla voi tappaa ihmisen ja jotka voi myös hävittää sairaalaympäristössä suhteellisen helposti, äänikirjassa todetaan.

Rikospaikka ja todisteet häviävät lähes itsestään

Normaalisti yksi murhan haastavimmista osista on varmastikin ruumiin kätkeminen. Kirjassa todetaan, että sairaalassa toimivalla murhaajalla ei ole tätä asiaa pohdittavanaan, sillä uhrin kuoltua lääkintävahtimestarit hakevat vainajan osastolta muutaman tunnin kuluessa. – Lakanat vaihdetaan ja ennen pitkää sänkyyn tuodaan uusi potilas. Rikospaikka häviää, todisteet katoavat. Äänikirjassa sanotaankin osuvasti, että murhaaja voi tavallaan kätkeä rikoksensa kaikkien nähtäville, luonnollisten kuolemien joukkoon.

Ongelmat hoidetaan nopeasti

– Neljänneksi, terveysalan instituutiot eivät ole erityisen aktiivisia tekemään tiliä epäilyttävästä toiminnasta, joka tapahtuu heidän seiniensä sisällä, kirjassa listataan. Äänikirjan mukaan esiin tulleet ongelmat pyritään hoitamaan nopeasti ja tehokkaasti pois päiväjärjestyksestä ja mieluiten ilman julkista metakkaa. – Sairaala voi antaa työntekijälleen potkut, mutta mikäli hoitajan tai lääkärin ammatinharjoittamisoikeuksia ei rajoiteta, he pystyvät hakemaan uudelleen töitä ilman ihmeempiä ongelmia.

Haave vapautumisesta hylättiin

Aino Nykopp on vaihtanut vankeusaikanaan nimensä Ann-Maria Myllgreniksi ja hän suorittaa edelleen elinkautista vankeusrangaistusta. Aiemmin tänä keväänä hän vaati päästä ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden maaliskuussa, jolloin hän on ollut vankilassa 12 vuotta. Helsingin hovioikeus kuitenkin hylkäsi myrkkyhoitajan hakemuksen. Nykopp eli nykyinen Myllgren on suorittanut elinkautista vankeusrangaistustaan vasta hieman yli 11 vuotta, ja oikeus katsoi, että tämän tulisi tekonsa huomioon ottaen suorittaa elinkautista vankeusrangaistustaan selvästi yli 12 vuotta. Lisäksi vapauttamista vastaan puhui Myllgrenin riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by -Uta- »

Tokkuraisen lehtorin omituiselta maistunut jugurtti paljasti Suomen ainoan tiedetyn nais­sarja­murhaajan – näin Aino Nykopp muuttui kosmetologista myrkky­hoitajaksi
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006579194.html
Julkaistu: 8:20

Terveydenhuollon alalla työskentelevät sarjamurhaajat ovat poikkeuksellisen vaarallisia. Äänikirja kertoo sarjamurhaaja Aino Nykoppin tarinan kosmetologista myrkkyhoitajaksi.

Mehiläisen sairaalan perushoitajalta Aino Nykoppilta löytyi sadoittain varastettuja huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä työpaikan pukuhuoneesta, omasta kodistaan ja käsilaukustaan viisi viikkoa WSOY:n entisen kustannusjohtajan kuoleman jälkeen 2006. Pahin mitä Nykoppista osattiin sillä hetkellä epäillä, oli, että ”hän oli lääkekoukkuun jäänyt bentsonarkkari”.

Nykopp sai lähtöpassit varkauden takia. Todellisuudessa Nykopp oli vastuussa kustannusjohtajan murhasta eikä kustannusjohtaja ollut edes ensimmäinen uhri vaan toinen. Ehti kulua melkein neljä vuotta ennen kuin Nykoppia alettiin epäillä potilaiden murhista. Silloin kuolonuhreja oli yhteensä viisi.

Image
Poliisin esitutkintakuva Aino Nykoppista sairaalassa. Kuva: Poliisi

Miten on sitten mahdollista, että Nykopp sai jatkaa rikoksiaan pitkään ilmi tulematta, vaikka oli sytyttänyt pienen palonkin tuikkaamalla vaippoja tuleen potilashississä Meilahden sairaalassa?

Viljakaisen mukaan ammattilaiset eivät ensimmäisenä epäile kuoleman syyksi henkirikosta, kun monisairas, iäkäs ja vuodepotilaana pitkään ollut ihminen kuolee sairaalassa, vanhainkodissa tai kotonaan. ”Luonnollinen kuolema on osa heidän arkeaan, luonnoton kuolema sen sijaan ei ole. Tämä tekee terveydenhuollon alalla työskentelevistä sarjamurhaajista poikkeuksellisen vaarallisia. He pystyvät kätkemään rikoksensa kaikkien nähtäville, kymmenien ja satojen ja tuhansien luonnollisten kuolemien joukkoon”, Viljakainen kirjoittaa.

Suomen rikoshistorian laajin sarjamurhatapaus alkoi paljastua vasta maaliskuussa 2009, kun eläkkeellä oleva englannin kielen lehtori tuotiin tokkuraisena ambulanssilla sairaalaan. Kun rouva toipui, hän epäili, että hänen jogurttiinsa oli salaa sotkettu lääkeaineita. Kierrolla ollut lääkäri ei uskonut rouvan puheita, mutta sijaislääkäri uskoi ja soitti poliisille. Rouvan kodin tiskialtaassa olleesta jogurttikulhosta löytyi jäämiä samoista bentsodiatsepiineista, mitä löytyi myös rouvan veri- ja virtsanäytteistä.

Poliisin keskuudessa kiviseinäkiistäjänä tunnetuksi tulleella Nykoppilla oli tähänkin selitys.

”Ei kukaan syö jogurtin seassa sellaista hengenvaarallista lääkemäärää, koska makua ei voi piilottaa, ja jos minä olisin sekoittanut jogurttiin lääkkeitä, olisin kyllä tiskannut astian. Asiakkaallani oli tarkka makuaisti ja hän olisi kyllä huomannut, että siellä olisi ollut jotain ylimääräistä”, perusteli Nykopp.

Yhteen kysymykseen ei saatu koskaan vastausta.
Miksi myrkkyhoitaja murhasi? Hän ei ole koskaan tunnustanut tekojaan.
– Hän on edelleen vahvasti sitä mieltä, ettei ole tehnyt mitään pahaa, naista eri oikeusasteissa avustanut Heikki Lampela kertoi käräjäoikeuden tuomion jälkeen.

Viljakainen pohtii äänikirjassaan mahdollisia motiiveja. Teoissa toistui sama kaava ja erityisen hämmentävää oli myrkkyhoitajan toiminta tekojen jälkeen.
Monessa tapauksessa Nykopp soitti henkitoreissaan olleille uhreilleen apua, kun oli ensin antanut heille huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä.

Viljakaisen mukaan tällä toiminnallaan myrkkyhoitaja saattoi peitellä rikostaan ja johdattaa auttajat väärille jäljille väittämällä uhrista muun muassa, että tämä olisi ollut kova juomaan ja käyttämään lääkkeitä sekaisin alkoholin kanssa.
”Toinen mahdollinen selitys hätäpuheluille voi olla niinkin yksinkertainen, että Nykopp itse halusi näyttäytyä tilanteen sankarina ja vanhuksista huolehtivana pelastajana”, Viljakainen kirjoittaa.

Motiivi saattoi olla Viljakaisen mukaan myös hyvin yksinkertainenkin, esimerkiksi kateus.

”Monet Nykoppin uhreista olivat varakkaita, työssään menestyneitä ja Helsingin arvoalueilla asuvia vanhuksia. Jälkikäteen on saatu kuulla, että Nykopp olisi suorastaan väen vängällä halunnut ryhtyä kansainvälisesti tunnetun säveltäjän Einojuhani Rautavaaran kotihoitajaksi, muttei päässyt”, Viljakainen kirjoittaa.

Nykoppin kotoa löytyi uhreille kuuluneita tavaroita muun muassa valkokultainen tuhansien eurojen arvoinen timanttisormus. Viljakainen pohtii, tavoitteliko Nykopp taloudellista etua varkauksilla itselleen vai oliko kyse joillekin sarjamurhaajille tyypillisestä muistoesineiden keräilystä, joiden avulla muistella surmatyötä.

Mielentilatutkimuksen mukaan myrkkyhoitaja oli persoonallisuudeltaan häiriintynyt. Hänellä todettiin poikkeuksellisen runsas valehtelutaipumus ja hän oli tutkimuksen mukaan poikkeuksellisen kyvykäs manipuloimaan muita näennäisen ystävällisellä ja miellyttävällä käyttäytymisellä ja pystyen näin antamaan valheellisen, empaattisen, luotettavan ja kyvykkään kuvan itsestään.

Myrkkyhoitaja tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen viidestä murhasta, viidestä murhan yrityksestä, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta törkeästä varkaudesta, kahdesta varkaudesta ja kahdesta huumausainerikoksesta. Pääasiassa uhrit olivat iäkkäitä ihmisiä, mutta yksi uhreista oli Nykoppin työkaveri.

Äänikirjan on lukenut Suomen suosituimpiin lukijoihin kuuluva ja siitä palkittukin Krista Putkonen-Örn


Sari Autio / IS
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski

Post by -Uta- »

Myrkkymurhaaja Aino Nykopp pysyy vankilassa – riski uusiin rikoksiin olemassa
Myrkyllä vanhuksia sarjamurhannut ja elinkautiseen tuomittu hoitaja on viettänyt jo pari vuotta avolaitoksessa.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5e00 ... bf2c7f9454
Risto Kunnas
Eilen klo 10:45


Helsingin hovioikeus hylkäsi torstaina antamallaan päätöksellä myrkkyhoitajaksi kutsutun sarjamurhaaja Ann Maria Gyllgrenin (ent. Aino Nykopp-Koski) anomuksen vapautumisesta.

72-vuotias Gyllgren on istunut elinkautistuomiotaan runsaat 13 vuotta ja 8 kuukautta. Keskimääräinen elinkautistuomion ”istumisaika” on hieman yli 14,5 vuotta, ja sen vähimmäisaika 12 vuotta.

Gyllgren olisi tämän mukaan voinut jo vapautua. Hovioikeus kuitenkin hylkäsi anomuksen ja antoi päätöksessään ymmärtää, että Gyllgrenin rikosten laadun vuoksi hänen tulee pysyä vankeudessa yli keskimääräisen 14,5 vuoden ajan.

Julma murhaketju
Perus- ja kotihoitajana toiminut Gyllgren murhasi vuosien 2004-2009 välisenä aikana viisi potilastaan ja yritti lisäksi murhata toiset viisi. Hän myös syyllistyi kolmeen törkeään pahoinpitelyyn, törkeään varkauteen, kahteen varkauteen ja kahteen huumausainerikokseen.

Murhat ja murhan yritykset hoitaja toteutti antamalla uhreille salaa hoitoon kuulumattomia lääkkeitä. Hovioikeus huomautti, että teot olivat suurimmaksi osaksi kohdistuneet iän ja heikon terveydentilan vuoksi täysin puolustuskyvyttömiin potilaisiin.

Sarjamurhaajan vapauttamista puolsi se, että hänen rangaistusajan suunnitelmansa tavoitteet olivat toteutuneet hyvin, eikä hän vankilassaoloaikana ollut syyllistynyt uusiin rikoksiin.

Mystinen lausunto
Hovin päätöksestä ilmenee, että tuomittu on jo vuodesta 2020 lähtien saanut olla avolaitoksessa. Hänen on myös sallittu viettää aikaa lomilla ilman saattavia vartijoita.

Suurin syy anomuksen hylkäämiseen oli liian lyhyt vankeusaika suhteessa tehtyjen rikosten vakavuuteen. Isolta osin salatussa päätöksessä myös todetaan, että ”vapauttamista vastaan puhui myös se, mitä hänen riskistään syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on lausuttu.
Post Reply