Kuninkaalliset

User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Helsingin Sanomat toukokuun 14 p. 1918:
Suomen kansalaisille.
https://histdoc.net/historia/1917-18/he ... 05-14.html

Suomen tarve monarkialle – ja asiantuntemukselle eduskuntaan
https://blogit.utu.fi/elamaaturussa/201 ... uskuntaan/
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Prinssi Harryn kohutun muistelmateoksen ilmestymispäivä varmistui – tästä kaikessa on kyse
Prinssi Harryn kirjan julkaisua siirrettiin kuningattaren poismenon takia, brittimedia kertoo.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009161775.html
Jenna Lempinen
27.10. 9:04


PRINSSI Harry on kirjoittanut elämästään muistelmateoksen, joka odotetusti antaa katsauksen viime vuosina vallitsevaan brittihovin draamaan sekä hänen ja herttuatar Meghanin eroamiseen brittihovista – prinssin näkökulmasta.

Muistelmateoksen nimi on Spare.
Suomeksi teoksen nimi on Varamies ja Otava julkaisee sen suomeksi tammikuussa 2023.

Muistelmateoksen piti alun perin ilmestyä tämän vuoden lopulla, mutta nyt sen uusi ilmestymispäivä on varmistunut.
Teos julkaistaan 10. tammikuuta 2023, uutisoi New York Times.

People-lehden mukaan kirjan julkaisua siirrettiin kuningatar Elisabetin kuoleman takia.
Prinssi Harryn on kerrottu halunneen tehdä kirjaan muutoksia kuningattaren poismenon jälkeen.

Syyskuussa Daily Mail kertoi, että prinssi haluaa pehmentää kirjaa suru-uutisen takia. Hänen pyyntönsä nähtiin merkkinä siitä, että hän on valmis sovittelevampaan lähestymistapaan, sillä hyökkäyksiä hovia kohtaan olisi pidetty sopimattomina niin pian hallitsijan kuoleman jälkeen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Kruununprinssi Frederik kommentoi hovia raastavaa riitaa – paljastaa, missä väleissä perheenjäsenet ovat nyt
Frederik sanoo tukevansa äitinsä Margareeta päätöstä.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009164061.html
Niina Enqvist
29.10. 13:56


Image

TANSKAN hovissa kuohahti syyskuussa, kun kuningatar Margareeta ilmoitti poistavansa neljältä lapsenlapseltaan kuninkaalliset tittelit. Margareetan nuoremman pojan, prinssi Joachimin lapset Nikolai, 23, Felix, 20, Henrik, 13, ja Athena, 10, menettävät asemansa prinsseinä ja prinsessoina, minkä lisäksi he menettävät myös ”hänen korkeutensa” -arvonimen.

Nyt kruununprinssi Frederik, 54, on kommentoinut perheensä tilannetta tanskalaislehti BT:lle.

Tanskalaismedian tietojen mukaan Margareetan päätös on repinyt syvän railon Frederikin ja Joachimin välille. Joachim, 53, on sanonut, etteivät hän ja Frederik ole puheväleissä. Frederik kiistää väitteet BT:n haastattelussa ja sanoo pitävänsä säännöllisesti yhteyttä veljeensä. Hänen mukaansa he eivät missään vaiheessa ole pitäneet mykkäkoulua. – Puhun säännöllisesti veljeni kanssa, olemme olleet koko ajan yhteydessä, Frederik painotti.

Hän sanoo BT:lle olevansa kuitenkin hyvin harmissaan siitä, miten raskaasti Joachim ja hänen lapsensa ovat ottaneet Margareetan päätöksen poistaa lapsenlapsiltaan tittelit. – On surullista nähdä, kuinka paljon kuningattaren päätös vaikuttaa heihin, Frederik totesi.

BT:n mukaan Frederik painotti useaan otteeseen, että hän tukee Margareetan päätöstä kaikesta huolimatta.
– Hänen mielestään nyt oli sopiva aika ja minä tuen päätöstä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Norjan prinsessa Märtha Louise jättää hovin viralliset tehtävät – taustalla kohusuhde shamaaniin
Norjalaiset ovat jo pitkään paheksuneet Märtha Louisen suhdetta shamaani Durek Verrettiin. Hovi myöntää vaikean tilanteen.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009187287.html
Elina Koivisto
8.11. 13:28


PRINSESSA Märtha Louise luopuu virallisista tehtävistään Norjan hovissa, hovi tiedottaa.

Hovin tiedotteen mukaan kuningas ja kuningatar kiittävät Märtha Louisea tämän vuosikymmenten mittaan tekemästä tärkeästä työstä, jota prinsessa on hoitanut ”lämmöllä ja suurella omistautumisella”.

Vastuu prinsessan suojeluksessa olleista järjestöistä jaetaan hovin muille jäsenille. Prinsessa saa kuitenkin pitää tittelinsä sekä asemansa Prinsessa Märtha Louisen säätiön puheenjohtajana.

Märtha Louise kihlasi kesäkuussa kohuotsikoitakin aiheuttaneen ”shamaanin”, Durek Verrettin. Hovin tiedote ennakoikin jo parin häitä ja toteaa, että avioliiton myötä Verrettistä tulee kuninkaallisen perheen jäsen, mutta hän ei saa titteliä tai edusta hovia Norjassa.

Hovin mukaan pariskunta haluaa tehdä selvemmän eron hovin tehtävien ja muiden aktiviteettiensa välille. Pari ei tästedes esiinny hovin edustajina esimerkiksi liiketoiminnassaan tai sosiaalisen median kanavissaan. He osallistuvat kuitenkin perheenjäseninä esimerkiksi erilaisiin hovin juhliin.

Hovi lisäsi uutiseen lausunnon, jossa se ilmoittaa olevansa kihlauksesta erittäin iloinen ja toivottaa Verrettin tervetulleeksi perheeseen, mutta antaa ymmärtää tilanteen olevan hankala.

– Tilanne, johon olemme perheenä joutuneet, on nostattanut monimutkaisia ongelmia, jotka sisältävät useita erilaisia näkökantoja, joita yritämme sovitella, tiedotteessa muotoillaan.

– Samalla, kun on tärkeää säilyttää Norjan kansan luottamus, yritämme huolehtia perheemme hyvinvoinnista. Se, mitä voimme tehdä tai sanoa kuninkaallisen perheen edustajina on kyseenalaistettu. Siksi olemme kokeneet tarpeelliseksi selventää prinsessan roolia ja tittelin käyttöä.

Verrettin oudot mielipiteet ja esiintyminen ovat jo pitkään närästäneet norjalaisia. Norjan yleisradio NRK uutisoi syyskuussa kyselystä, jonka mukaan prinsessan suhde ulkomaalaiseen parantajaan on lähinnä haitaksi kuningasperheelle. Gallupin mukaan Märtha Louisen ei tulisi esiintyä maan prinsessana julkisuudessa Verrettin kanssa.

Hovi kertoo samalla lausunnossaan tuomitsevansa Verrettiin kohdistuneen rasismin ja kuuluttaa suvaitsevaisuuden ja yhteisymmärryksen perään.

Tiedotteessa käsitellään lopuksi pitkästi Norjan hovin luottamusta tieteeseen ja lääketieteeseen. Puoskariksikin haukuttu Verrett kunnostautui korona-aikana kauppaamalla viruksen parantavaa medaljonkia ja on esittänyt kyseenalaisia teorioita esimerkiksi syövän synnystä sekä muista sairauksista. Märtha Louise taas tunnetaan muun muassa vuonna 2007 perustamastaan kohutusta ”enkelikoulusta”.

Hovi korostaa luottavansa länsimaiseen lääketieteeseen ja olevansa ylpeä Norjan terveydenhuoltojärjestelmästä. Samaa vakuuttaa tiedotteessa myös Märtha Louise, joka kuitenkin lisää, että vaihtoehtohoidoilla, kuten kristalleilla, rohdoilla ja meditaatiolla sekä elämäntapavalinnoilla on hänen mielestään paikkansa.

– Tiedän, että tekemisiäni ja sanojani seurataan hyvin tarkasti. Asemani sisältää vastuun. Siksi on tärkeää, että roolini kuninkaallisessa perheessä ja muu elämäni, kuten liiketoimintani, ovat erillään. Joskus kompuroin tässä, ja olen kiitollinen saamistani hyvistä neuvoista.

– On tärkeää, että olen rehellinen itselleni ja läheisilleni. Tiedän mitä mieltä olen ja toivon, että henkilökohtaisia näkemyksiäni kohdellaan henkilökohtaisina eikä kenenkään muun tarvitse vastata niistä, Märtha Louise päättää.
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Nappaako prinsessa Charlotte, 7, arvostetun tittelin prinssi Edwardin nenän edestä? Prinsessa Charlottesta saattaa tulla Edinburghin herttuatar.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... 967c87fa8d
Sunnuntai 27.11.2022 klo 15:57

Image

Brittilehdistö spekuloi, että prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen keskimmäinen lapsi, prinsessa Charlotte, 7, saisi Edinburghin herttuattaren arvonimen. Tämä olisi kunnianosoitus syyskuussa kuolleelle kuningatar Elisabetille, joka myös oli Edinburghin herttuatar.

Edinburghin herttuan arvonimi puolestaan periytyi prinssi Philipin kuoltua prinssi Charlesille, mutta sulautui kruunuun, kun Charlesista tuli kuningas. Protokollan mukaan arvonimi siirtyisi seuraavaksi prinssi Edwardille. Edward on tällä hetkellä Wessexin kreivi.

Kuningas Charles ei ole ainakaan vielä veljelleen arvonimeä kuitenkaan antanut. Tämä on aiheuttanut ihmetystä.

Brittilehdistö on muun muassa spekuloinut, ettei Charles edes aio veljeään tittelöidä, koska tämän hengailu seksuaalirikossyytteissä ryvettyneen prinssi Andrew’n kanssa ärsyttää Charlesia. Lisäksi Charlesin on kerrottu olleen nyreissään siitä, että Edward edustaa puolisonsa, Wessexin kreivitär Sophien, kanssa nykyisin hovia entistä enemmän.

Prinsessa Charlotte on isänsä ja isoveljensä prinssi Georgen jälkeen kolmantena kruununperimysjärjestyksessä.

Hän on myös ensimmäinen naispuolinen kuninkaallisen perheen jäsen, joka voisi saada Edinburghin herttuattaren arvonimen veljistään huolimatta.

Lakia nimittäin muutettiin vuonna 2013 siten, että automaattisesti perheen miespuoliset jäsenet eivät ohita sisartaan ja nappaa kreivin arvonimeä. Kuningatar Elisabet sai aikanaan arvonimen, koska hänellä ei ollut veljeä, josta olisi tullut kreivi.

Lähde: The Sun
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Mike Tindall joutui ulos julkkisrealitystä – kuninkaallinen vaimo oli vastassa
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... 5a6c524f68
Tiistai 29.11.2022 klo 12:13

Image
Mike Tindall kohahdutti osallistuessaan julkkisrealityyn. AOP

Mike Tindall on naimisissa prinsessa Annen tyttären, kenttäratsastaja Zara Tindallin kanssa. Edesmenneen kuningatar Elisabetin tyttären vävy kertoi viihtyneensä kuvauksissa, eikä kohusta huolimatta kadu ohjelmaan osallistumista. Tindall joutui kilpailusta ulos kahdeksantena.
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

King Charles' motives behind first Christmas invite to Fergie in 30 years laid bare
https://www.express.co.uk/news/royal/17 ... yal-family
09:53, Wed, Nov 30, 2022 | UPDATED: 14:11, Wed, Nov 30, 2022

Image
The invite shows the importance of 'family and forgiveness' (Image: Getty)

Sarah Ferguson on saanut ensimmäisen joulukutsunsa kolmeenkymmeneen vuoteen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Brittikansanedustaja haluaa poistaa Harrylta ja Meghanilta kuninkaalliset tittelit
Konservatiivipuolueen kansanedustaja Bob Seely haluaa poistaa Harrylta ja Meghanilta kuninkaalliset arvonimet.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... 2a11865f59
Sara Valavaara
Perjantai 9.12.2022 klo 16:00


Prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghanin Netflixissä julkaistu dokumenttisarja Harry & Meghan jakaa yleisössään mielipiteitä. Brittihovi on pyrkinyt oikomaan sarjassa esitettyjä väitteitä ja nyt myös maan kansanedustajat ovat ryhtyneet laittamaan kapuloita pariskunnan rattaisiin.

Konservatiivipuolueen kansanedustaja Bob Seely haluaa, että Sussexin herttuaparilta poistetaan käytöstä kuninkaalliset tittelit.

Seely ajaa lakimuutosta, jossa kaikilta toisessa maailmansodassa Saksaa tukeneilta monarkeilta poistetaan arvonimi vuoden 2023 alussa. Siksi hän ei kannata myöskään sitä, että kuninkaallisen perheen mainetta tahriva Harry saisi pitää tittelinsä.

– Tämä on poliittinen ongelma. Samalla kun Harry rahallistaa perhehistoriansa ja tuhoaa sen maineen, hän myös hyökkää koko maan instituutiota vastaan.

Seelyn lisäksi myös toisella kansanedustajalla, Rachel Maskellilla on parlamentissa parhaillaan meneillään lakiesitys joka mahdollistaisi kuningashuoneelle valtuudet poistaa kuninkaallisia arvonimiä tietyissä tilanteissa.

Lähde: The Guardian
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Muut päättivät Meghanin isän puolesta: Thomas Markle ei saa katsoa kohudokumenttia
Harry & Meghan -kohudokumentin ensimmäiset jaksot julkaistiin Netflixissä 8. joulukuuta.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... 980f213126
Eilen klo 21:08

Herttuatar Meghanin isä Thomas Markle välttelee tyttärensä ja tämän puolison prinssi Harryn uutuusdokumenttia, paljastaa uutissivusto TMZ.

Meghanin siskopuoli Samantha Markle kertoo TMZ:lle, ettei hän halua heidän isänsä näkevän Harry & Meghan -kohudokumenttia. Hän toivoo, että Thomas keskittyisi enemmän oman terveydentilansa hoitoon kuin Meghanin dokumenttiin. Samantha kuvailee Harryn ja Meghanin dokumenttia ”epäkunnioittavaksi”.

Samanthan mukaan Thomas ei tiedä, mitä dokumentissa on luvassa, mutta hänen ei tarvitsekaan tietää. Samantha kertoo pelkäävänsä erityisesti, että Thomaksen terveydentila heikkenisi, jos hän katsoisi dokumentista pätkiä kuninkaallisesta elämästä. Thomas sai aivohalvauksen toukokuussa, mutta selvisi siitä.

Kohudokumentissa käydään läpi myös Meghanin ja Thomaksen suhdetta. Harry ja Meghan kertovat oman näkemyksensä tapahtumista sekä isän ja tyttären väleistä. Harry toteaa dokumentissa, että on ”äärettömän surullista”, että hänen vaimonsa on menettänyt isänsä.

Samantha toteaa TMZ:lle välirikon olevan täysin Meghanin päätös. Tyttärien isä ei esimerkiksi ottanut osaa Harryn ja Meghanin häihin vuonna 2018.
User avatar
-Uta-
Posts: 5589
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

https://www.svenskdam.se/kungligt/bekra ... ta/8910121
KUNGLIGT
30 november, 2022 12:30

Image
Marie ja Joachim

Äskettäin prinssi Joachim ilmoitti jättävänsä työnsä Tanskan Pariisin-suurlähetystössä. Viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut puolustusattaseana ja linkkinä Ranskan ja Tanskan kuningashuoneiden välillä. Ensi kesänä hän muuttaa Washington D.C:hen ja aloittaa huipputyön puolustusteollisuudessa. Sen kertoo tanskalainen B.T.
Hovi ei ole vielä vahvistanut Joachimin muuttoa Yhdysvaltoihin.
Post Reply