Anna Politkovskaja

Vaihtoehdot ratkaistuina pidettyihin rikoksiin ja onnettomuuksiin, salaliittoteoriat
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Anna Politkovskaja

Post by -Uta- »

Anna Stepanovna Politkovskaja
(30. elokuuta 1958 New York, Yhdysvallat – 7. lokakuuta 2006 Moskova, Venäjä)

Politkovskajan syntymän aikoihin hänen vanhempansa toimivat New Yorkissa Neuvostoliiton YK-diplomaatteina, ja hän sai 1990-luvun alussa myös Yhdysvaltain kansalaisuuden. Hän vietti lapsuutensa ja suoritti opintonsa Moskovassa, missä hän eli myös viimeiset vuotensa. Valmistuttuaan hän asui ajoittain Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Politkovskaja salamurhattiin 7. lokakuuta 2006 Moskovassa Venäjällä.
Murhasta on esitetty lukuisia teorioita ja spekulaatioita.

Murha
Politkovskaja löydettiin 7. lokakuuta vuonna 2006 ammuttuna asuinkerrostalonsa hissistä Moskovasta. Poliisi löysi ruumiin viereltä äänenvaimentimella varustetun Makarov PM -pistoolin ja neljä hylsyä. Politkovskaja oli ollut palaamassa ostoksilta, vienyt osan ostoksista asuntoon ja jättänyt osan talon eteiseen. Murhaaja yllätti Politkovskajan tämän palatessa hakemaan kassejaan. Eri lähteiden mukaan Politkovskajaa oli ammuttu joko neljästi tai kahdesti. Toisten mukaan häntä ammuttiin kahdesti sydämen tienoille, kerran olkapäähän ja vielä päähän, kun hän oli jo kuollut, ja toisten tietojen mukaan surmaluoteja oli kaksi, yksi rintaan ja toinen päähän varmistukseksi. Valvontakameroille tallentui ilmeinen murhaaja, 180-senttinen tumma-asuinen 30-vuotias mies ja hänen avustajansa, noin 30-vuotias nainen. Tekoa epäiltiin palkkamurhaksi.

Murhatutkimuksia johti Venäjän valtakunnansyyttäjä Juri Tšaika. Novaja Gazeta lupasi murhan selvittämiseen johtavista tiedoista 25 miljoonan ruplan (740 000 euron) palkkion.

Poliisin tutkijoiden Politkovskajan hautajaisten aikaisten teorioiden mukaan takana olivat tšetšeenit tai salaliittolaiset. Yhden tutkintalinjan mukaan murhan takana saattoivat olla miliisit, jotka tuomittiin Tšetšeniassa tehdyistä rikoksista Politkovskajan raportoinnin vuoksi. Toisessa versiossa syytettiin Tšetšenian pääministeriä, Ramzan Kadyrovia ja tämän johtamaa Tšetšenian turvallisuuspalvelua, koska Politkovskaja kirjoitti sen tekemisistä. Kolmas teoria oli, että kyseessä oli presidentti Putinin ja Kadirovin vastainen salaliitto. Venäjän lehdissä myös muistuteltiin, että Politkovskaja oli Venäjän äärikansallismielisten vihollinen.

Politkovskaja haudattiin tiistaina 10. lokakuuta 2006 Moskovan Trojekurovskojen hautausmaalle.

Viisi miestä tuomittiin 9. kesäkuuta 2014 vankilaan Politkovskajan murhasta: surmaaja ja murhan järjestäjä saivat elinkautistuomiot, muiden tuomioiden pituudet vaihtelivat 12 ja 20 vuoden välillä. Murhan tilaajasta ei vieläkään ole tietoa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Anna_Politkovskaja

---

Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Anna Politkovskaja

Post by -Uta- »

Näin Venäjän media on mykistetty Anna Politkovskajan murhan jälkeen
Koronavuonna maailmalla oli vankilassa ennätysmäärä toimittajia.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f2c ... 88b067951f
Marikki Nykänen
Eilen klo 6:30


Image
Nainen asetti kukkia Politkovskajan kotitalon eteen Moskovassa päivä murhan jälkeen, 8. lokakuuta vuonna 2006.
YURI KOCHETKOV


7. lokakuuta vuonna 2006 Venäjä menetti erityisen kunnianhimoisen ja peräänantamattoman toimittajan. Tšetšenian sotien rajuista ihmisoikeusrikkomuksista raportoinut 48-vuotias Anna Politkovskaja murhattiin kotitalonsa hississä. Häntä oli ammuttu neljä kertaa lähietäisyydeltä.

Useita kansainvälisiä palkintoja voittanut Politkovskaja on ollut monille toimittajille esimerkki ja inspiraation lähde. Kansainvälisesti hänen murhansa tuomittiin, mutta virallinen Venäjä käänsi selkänsä.

Politkovskajan hautajaispäivänä presidentti Vladimir Putin vähätteli Dresdenissä järjestetyssä konferenssissa Politkovskajan murhaa. Putinin mukaan Politkovskajan työ oli ollut ”erittäin merkityksetöntä Venäjän poliittisen elämän kannalta”.

Vastaavaa taktiikkaa Putin näytti käyttävän myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia kohtaan sen jälkeen, kun tämä joutui Venäjällä hermomyrkkyiskun uhriksi viime vuonna. Putin esimerkiksi viittasi Navalnyiin pitkään vain ”Berliinin potilaana” tai ”bloggarina”. Tutkivan journalistiryhmä Bellingcatin selvityksen mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu on Navalnyin myrkytyksen takana.

Politkovskajan murhasta seurasi kaksi oikeudenkäyntiä ja lopulta vuonna 2014 vankeustuomiot viidelle miehelle, joiden venäläisoikeus totesi suorittaneen murhan. Politkovskajan ampuja, tšetšeeni Rustam Mahmudov ja hänen sukulaismiehensä, murharyhmän johtaja Lom-Ali Gaitukajev, saivat elinkautiset vankeustuomiot.

Epäselväksi jäi, kuka Politkovskajan murhan tilasi ja miksi hänet tapettiin. Kriitikoiden mukaan Venäjällä ei ole ollut riittävää poliittista tahtoa tapauksen ratkaisemiseksi.

Gaitukajev kuoli myöhemmin vankilassa, kertoo Radio Free Europe. Miehen sukulaisten mukaan hän oli todennäköisesti joutunut hakatuksi ja kuollut sen seurauksena.

Novaja Gazetan toimituksessa Anna Politkovskajan työpöytä jätettiin Guardianin mukaan paikalleen. Sen päälle on asetettu Politkovskajan ja muiden lehden palveluksessa työskennelleiden ja murhattujen toimittajien kuvat. Heitä ovat Igor Domnikov, Juri Šekotšihin, Anastasia Baburova ja Natalija Estemirova.

13 toimittajaa murhattu 15 vuodessa
15 vuotta Politkovskajan murhan jälkeen sananvapaus Venäjällä näyttää menneen ainoastaan huonompaan suuntaan. Yhä useampi riippumaton media on joutunut sulkemaan tai toimimaan entistä pienemmillä resursseilla.
Post Reply