Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5879
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by -Uta- »

Selvittämättä
https://www.jylkkari.fi/2014/01/selvittamatta/
Yhteiskunta - 23.01.2014

Suomessa on ratkaisematta noin sata henkirikosta. Yksi niistä tapahtui Jyväskylän keskustassa vuonna 1980. Kuka surmasi 19-vuotiaan Maire Vepsäläisen?

Image
Miltonin korttelin sisäpihalta löytyi 30 vuotta sitten kuollut nuori nainen, Maire Vepsäläinen.

Sunnuntaiaamu 20. huhtikuuta vuonna 1980.

Jyväskylän keskustassa on sumuisen harmaata, koska yöllä on satanut räntää. Kello ei ole vielä edes aamuviittä, kun asema-aukion laidalla asuva lehdenjakaja huomaa kotinsa ikkunasta sisäpihan nurmikolla makaavan tumman hahmon. Hän ei tahdo oikein nähdä, onko nurmikolla mies vai nainen. Sekin on mahdollista, että sisäpihalle on jätetty vain vaatemytty. Lehdenjakaja päättää, että hän käy ensin tiputtamassa Keskisuomalaiset lähitalojen postiluukkuihin. Sen jälkeen hän voisi tarkistaa, mitä sisäpihalla oikein on.

Aamukuuden jälkeen lehdenjakaja lähestyy varovaisesti pihalla makaavaa tummaa hahmoa. Mitä lähemmäs hahmoa hän tulee, sitä selkeämmin piirtyy esiin nuori nainen. Punaruskeat hiukset, tukevahko vartalo, vaaleanruskea samettitakki ja harmahtavat samettihousut. Räntäsade on jättänyt märkiä läiskiä naisen vaatteille. Lehdenjakaja hätääntyy nähdessään, että vaatteita on revitty naisen yltä. Pian hän tajuaa naisen olevan eloton. Nainen ei hengitä eikä hänen sydämensä lyö. Lehdenjakaja kiirehtii kotiinsa ja pyörittää lankapuhelimellaan yleisen hätänumeron. Hän ilmoittaa löytäneensä sisäpihaltaan naisen ruumiin. Tuo nainen on 19-vuotias Maire Vepsäläinen.

Nyt yli 30 vuotta myöhemmin rikoskomisario Mikko Porvali istuu paperipinojen ympäröimänä työhuoneessaan Jyväskylän poliisilaitoksella. Hänkään ei tiedä, mitä asema-aukion laidalla tapahtui huhtikuisena yönä vuonna 1980. Lehdenjakaja löysi kotinsa sisäpihalle tapetun naisen, mutta siihen jäljet päättyvät. Mairen kuolema on selvittämätön henkirikos, sillä tekijää ei ole koskaan saatu kiinni. Suomen rikoshistoria tuntee noin sata tapausta, joissa henkirikos on jäänyt selvittämättä. ”Ei meillä ole poliisilaitoksella henkilöä, joka aktiivisesti työskentelisi tapauksen kanssa. Tapausta tutkitaan sitä mukaa, kun jotain uutta tulee ilmi. Viimeisimmät vinkit tapaukseen olemme tarkistaneet vuoden 2013 aikana”, Porvali sanoo.

Poliisi tutkii Mairen tapausta tappona. Käytännössä se tarkoittaa, että rikos on jo vanhentunut. Tappaja ei joutuisi lainkaan vankilaan, mutta hän olisi korvausvelvollinen Mairen lähiomaisille. Poliisi ei ole kuitenkaan varma, voisiko tapausta kutsua murhaksi. ”Tapon ja murhan raja saattaa liittyä esimerkiksi motiiviin ja tekijän suhtautumiseen tekoonsa. Siksi ei voi sanoa varmuudella, kummasta rikoksesta on nyt kysymys”, Porvali selittää. Suomalaisessa oikeusjärjestelmässä murha ei vanhene rikoksena. Se merkitsisi Mairen tapauksessa, että kiinni jäädessään tai tunnustaessaan tappaja saisi teostaan vankeusrangaistuksen. ”Toistaiseksi tapaus on ollut sellainen, että olemme siitä aika ajoin tiedottaneet. Poliisin toivonkipinä elää siinä, että joku tunnontuskissaan tai muuten asiasta tietävänä katsoisi, että aika on kypsä puhumiselle”, hän sanoo.

Mutta mitä poliisi tietää Mairesta ja hänen kuolemastaan? Palataan huhtikuiseen viikonloppuun vuonna 1980.

Tampereella asuva Maire on vain vierailulla Jyväskylässä. Hän on saapunut kaupunkiin kyläilläkseen ystäviensä luona. Maire matkustaa Jyväskylään jo perjantai-iltana. Lauantai-iltana hän liikkuu keskustassa kahden naispuolisen ystävänsä kanssa. Seurue istuskelee baarissa, mutta puoliltaöin he tulevat asema-aukiolle. Kolmisenkymmentä vuotta sitten asema-aukio, eli puhekielellä assa, oli viikonloppuisin nuorten suosima kokoontumispaikka. Myös naapurikuntien nuoret autoilivat viikonloppuina aukiolle, koska siellä näki tuttuja niin usein. Aukiolla Mairen ystävät juttelevat tuttavilleen, mutta Mairea lähestyy laiha mies, jota kukaan heistä ei tunne.

Myöhemmin kuulusteluissa Mairen ystävät kuvailevat miestä noin 18-20-vuotiaaksi. Heidän mielestään mies oli silminnähden humalassa. Miehellä oli pitkähkö tukka, joka peitti hänen korvansa. Heidän muistikuviensa mukaan miehellä oli yllään siniset farkut ja vyötärömallinen pusero.

Ystävät haluavat jo lähteä asema-aukiolta, mutta Maire vaatii saada jäädä juttelemaan miehen kanssa. He sopivat, että Maire jäisi miehen seuraan, mutta he tapaisivat hetken kuluttua aukion laidalla. Sen jälkeen ystävät eivät koskaan näe Mairea. He tulevat sovitusti aukiolle, mutta Mairea ei kuulu. Ystävät ajattelevat Mairen lähteneen heidän asunnolleen, mutta hän ei ole sielläkään. Vasta sunnuntai-iltana he saavat kuulla, että lehdenjakaja on löytänyt aamulla sisäpihaltaan Mairen ruumiin.

Poliisi ei ole koskaan tavoittanut miestä, jonka kanssa Maire jäi juttelemaan.
”Aukiolla on varmasti ollut paljon tuntomerkkeihin sopivia miehiä. Pitkä tukka oli silloin muotia, aika moni oli tuntomerkkien mittainen ja sopivan ikäinen. Saadut tuntomerkit ovat keskimääräisiä kuvailuja sen aikaisesta nuoresta miehestä”, Porvali sanoo. Hänen mielestään ei ole mitenkään poikkeuksellista, että poliisin saamat tuntomerkit ovat pintapuolisia. Porvali on uransa aikana lukenut useita tutkimuksia, jotka käsittelevät todistajien kykyä muistaa näkemiään ihmisiä. ”Ajatellaanpa, kuinka tarkasti voi muistaa ihmisiä, joita on tavannut vuorokautta aikaisemmin? Tai jos kävelisi kadulla ja jälkikäteen pyydettäisiin kuvailemaan tiettyä vastaantulijaa? Ei se ole helppoa”, hän havainnollistaa.

Mairen ruumiin löydyttyä poliisi käy läpi vielä saman päivän aikana kerrostaloasunnot asema-aukion laidalta. Poliisit soittelevat ovikelloja ja kyselevät, onko kukaan yöllä kuullut tai nähnyt jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Tapauksesta laaditaan sunnuntain aikana tiedote. Maanantaina Keskisuomalainen julkaisee uutisen otsikolla Nainen löytyi surmattuna Jyväskylässä.

Poliisi jakaa tiedotusvälineille Mairen tuntomerkit.
Niitä henkilöitä, jotka asiasta jotain tietävät tai jotka ovat nähneet lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välisenä aikana asema-aukiolla, Hannikaisenkadulla rautatieaseman läheisyydessä tai Vapaudenkadulla taikka muualla ylläkuvatun henkilön, pyydetään ilmoittamaan havainnoistaan Jyväskylän rikospoliisille, Keskisuomalainen uutisoi. Tiistaina lehti julkaisee tuntomerkit Mairen seurassa olleesta miehestä. Jutun selvittämiseksi poliisi vetoaa yleisön apuun, lehti kirjoittaa.

Alkuviikosta poliisi saa selville, että asema-aukiolle on yöllä kuulunut naisen huutoa viereiseltä sisäpihalta. Ne ovat saattaneet olla Mairen avunhuutoja. Eräs tyttö on tapahtumahetkellä, kello 00.50 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kuullut kolme naisen huutoa. Poliisi toivoo myös muiden huudot kuulleiden ottavan yhteyttä rikospoliisiin. Erityisesti kaivataan yhteydenottoa hotelli Miltonin portin tuntumassa oleskelleilta nuorukaisilta, Keskisuomalainen kertoo torstaina.

Sen jälkeen Mairen kohtalo katoaa otsikoista.

Tutkinnan aikana poliisi kartoitti, ketkä olivat viettäneet aikaa asema-aukiolla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Yhteensä poliisi kuulusteli illan tapahtumista 35 henkilöä. Kuulusteluiden perusteella poliisi laati aikajanoja ja yhteenvetoja, joiden avulla se pyrki hahmottamaan, kuka on voinut nähdä Mairen ja hänen seuraansa lyöttäytyneen miehen. ”Havaintoja on käyty läpi ja koottu minuutti minuutilta. Jos noista samoista lähtökohdista tutkisi tapausta nyt, sitä ei voisi tehdä yhtään paremmin”, Porvali sanoo. Poliisi myös näytti kuulusteltaville valokuvia miehistä, jotka sopivat Mairen ystäviltä saatuihin tuntomerkkeihin, mutta tutkinta ei siitäkään huolimatta edistynyt.

Kevään aikana Jyväskylässä alkoi liikkua myös huhuja, että Mairen tappanut mies olisi tehnyt itsemurhan. Kesäkuussa Keskisuomalainen julkaisi jutun, jossa poliisi kiisti juorut ja toisti yhä etsivänsä Mairen seurassa nähtyä miestä. Vaikka Mairen kuolemasta oli jo kaksi kuukautta, poliisi toivoi siitä huolimatta uusia silminnäkijähavaintoja.

Poliisi ei voi vieläkään kertoa kaikkia yksityiskohtia Mairen kuolemasta. Porvali ei ota kantaa esimerkiksi siihen, kuinka Maire on surmattu. Hän vetoaa tutkinnallisiin syihin. ”On asioita, jotka tietävät vain poliisi, oikeuslääkäri ja tekijä. Niiden yksityiskohtien avulla voi varmistaa, onko kuulusteltavana tekijä tai henkilö, jolle tekijä on kertonut rikoksesta”, hän muotoilee.

Kuinka Mairen kuolema on voinut jäädä selvittämättä? Kuinka joku on voinut tehdä henkirikoksen Jyväskylän keskustassa jäämättä siitä kiinni?

”Tuolloin ei ollut samanlaisia mahdollisuuksia rikostutkintaan kuin tänä päivänä. Esimerkiksi dna-näytteistä ei ollut hajuakaan vielä vuonna 1980. Silloin ei ollut valvontakameroitakaan niin kuin nyt”, Porvali vastaa. Porvalin mielestä keskeistä on myös, ettei Maire ollut jyväskyläläinen. Jyväskylä oli vielä vuonna 1980 noin 60 000 asukkaan pikkukaupunki. Erityisesti nuoret tunsivat toinen toisensa. ”Maire oli tullut kaupunkiin toiselta paikkakunnalta eikä hän ollut kasvoista tuttu. Voi olla, että sen vuoksi asema-aukiolla olleet eivät kiinnittäneet häneen huomiota. Eikä sitäkään voi varmaksi sanoa, oliko myös tekijä toiselta paikkakunnalta.”

Vuosien varrella poliisilla on ollut muutamia epäiltyjä Mairen surmasta. Kaikki epäillyt ovat olleet jo kuolleita, kun poliisi olisi halunnut kuulustella heitä. Porvali ei voi kertoa, miksi poliisi olisi halunnut keskustella heidän kanssaan Mairen kuolemasta. ”Valitettavasti en voi sanoa. Sanotaan näin, että pelkkien huhupuheiden perusteella poliisi saattaa tarkistaa vain huhujen alkuperää ja aitoutta.” Porvali uskoo, että Mairen surmaa aikoinaan tutkineet poliisit tekivät parhaansa. Voi olla vain sarja onnettomia sattumia, ettei kukaan tunnu muistavan Mairea ja hänen seurassaan nähtyä miestä.

”Joskus tähdet ovat vain väärässä asennossa”, Porvali sanoo.

Google-kuva:
Image
Artikkelin kuvassa ilmeisesti
murhaajaehdokas ja Maire Vepsäläinen


---
Myös Hejacin Kadonneista ja surmatuista naisista yhteenveto -ketjusta löytyy
nimimerkki Queenin kokoamaa tietoa Maire Vepsäläisestä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5879
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by -Uta- »

^ Googlen artikkelikuva näyttää kadonneen, mutta näköjään sama kuva löytyy nimimerkki Doctor Lecterin postaamana Murha.Infon ketjusta: https://murha.info/rikosfoorumi/viewtop ... n&start=15
monoliitti
Posts: 1354
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by monoliitti »

Kummallisia ovat ihmisten kiinnostusten ja mediajulkisuuden tiet. Maire kuten Raisa Räisänen myöhemmin, lähtivät tyttökaveriensa kanssa keskustaan viettämään iltaa. Sitten ajautuivat eri teille.
Jos olisi Raisa aamulla löydetty surmattuna lähistöltä Tampereen keskustasta , niin muistaisiko juuri kukaan tapausta enää. Ehkä vain joskus vuosien varrella juttu Aamulehdessä. Tai olisiko kadonneesta Mairesta tullut myyttinen hahmo.
Tämä myös muistutuksena siitä, kuinka kaukana Raisan kohtalon selvittäminen on .
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by härkä »

https://www.google.com/maps/place/Jyv%C ... 25.7549284

https://www.google.com/maps/place/Jyv%C ... 25.7549284

Linkissä tapahtumapaikka.
Hannikaisenkadulta pääsee takapihalle , mutta parkki-aukion puolella on portti , jota kai tuossa jutussakin tarkoitetaan.
Viereistä Hotellia Alexandraa ei tuolloin vielä ollut. Sokos hotelli oli Kauppakadulla. En muista mitä oli ajassa ennen Alexandraa.
Olen jokusen kerran yöpynyt Alexandrassa ja edelleenkin ovat nuo Resiina karaoke pub ja se toinen siinä vieressä melko suosittuja.
Olen käynyt kyllä Hotelli Miltonissakin , mutten ole yöpynyt siellä.

Saatanan sähkökatkos ja tuhat tulimmaista.
On meinaan useita kynttiloitä palamassa , jotta oikein tunnelmaan päästään !!!

https://www.google.com/maps/@62.2410286 ... 312!8i6656
Tulen woimalla linkki !
Mainittu Milton ja sen edessä oleva parkki-alue.
Kun kuvaa kääntää Alexandran suuntaan , näkyy terassi , jossa kymmenisen vuotta sitten pidettiin eräs Hejac tapaaminen. Oli tosi kuuma ilma silloin.

Miten tappaja houkutteli Mairen Miltonin takapihalle ?

- Sanoi asuvansa hotellissa ?
- Sanoi autonsa olevan hotellin takapihalla ?
- Raahasi Mairen sinne väkisin ?
- Lupasi viinaa ynnä hetken hellyyttä ?
Miksi Maire lähti täysin tuntemattoman mukaan ?

No , joskus se voi olla hyväkin ratkaisu. :mrgreen:
Voi vitsi. Taas Suomi-Love telkkarissa , kun virta palasi.
Kanava siis vaihtuu ja siirryn Italiaan ja Firenzeen. Tuskin se korona-viirus ruudun kautta tarttuu.
Siellähän on nyt joitain kyliä eristyksissä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by härkä »

^
Kiusasi se myteri eilen kirjoitukseni aikana.
Sähköt olivat poikki useaan otteeseen , kerran oli pitempi katkos.

Kuten monoliitti totesi , on tässä tiettyä samankaltaisuutta Raisa Räisäsen kanssa.
Kaveriporukasta yksi jää erilleen ja katoaa /surmataan.
Tämä voisi olla mielestäni myös IS:n Sari Aution kiinnostuksen kohde. Tämä putkahti mieleen tuosta Riihimäen surman kirjoittelusta.

Toisin kuin -Utan-:n linkittämässä jutussa sanotaan , ei Jyväskylä ainakaan minun mielestäni ollut mikään tuppukylä 80 -luvun alussa.
Maakunnan keskus , Yliopisto ja koulukaupunki , teollisuutta. urheilukaupunki jne.
Jyväskylällä oli myös tiettyä taiteelistakin vetovoimaa. Mm. Jyväskylän kesä.
Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
polishcleaner
Posts: 18
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:22 am

Re: Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by polishcleaner »

Tässä muutama kuva vuosilta 1980 ja 1981 Miltonista ja Assalta. Eipä näistä taida muuta iloa olla kuin "tunnelmaan virittäytyminen". Cittarin paikalla oli vielä vuoden 1977 kuvassa puurakennus ja Keski-Suomen Raudan paikalla v. 1988 jo modernimpi rakennus. Mutta näissä kuvissa ympäristö suunnilleen sellaisena kuin se on tapahtumahetkellä täytynyt olla.

Image

Kuvalähde: https://keskisuomenmuseo.finna.fi/Recor ... 3829038000

Image

Kuvalähde: https://keskisuomenmuseo.finna.fi/Recor ... 3829048400

Image

Kuvalähde: https://keskisuomenmuseo.finna.fi/Recor ... 6813014400

Image

Kuvalähde: https://keskisuomenmuseo.finna.fi/Recor ... 6444013400

Miten muuten kuvat kannattaisi liittää niin etteivät katoa jos ja kun alkuperäinen joskus linkki muuttuu?

Moderaattorin kommentti: Kiitos kuvien linkittämisestä! Vastaus: Ensin ladataan verkosta kuva omalle koneelle, sieltä Hejaciin. Kuvan saa liitettyä Hejacin palvelimelle työstettävän viestin edit-ruudun alla olevan Attachments-painikkeen ja sen kautta avautuvan Add files -painikkeen avulla. Kuva liitetään tekstin sekaan kursorin osoittamaan paikkaan Place inline -painikkeen avulla. Tiedoston selitysriville sopii kirjoittaa tietoja kuvan alkuperästä. Laitan esimerkin. Alla oleva kuva on siis Hejacin palvelimella. *******Hukkanen********
Asema-aukio<br />Hakala Vesa, kuvaaja 1981<br />Kuvan lähde: 	https://keskisuomenmuseo.finna.fi/Cover/Show?id=ksm.161133829038000&amp;index=0&amp;size=large&amp;source=Solr
Asema-aukio
Hakala Vesa, kuvaaja 1981
Kuvan lähde: https://keskisuomenmuseo.finna.fi/Cover/Show?id=ksm.161133829038000&index=0&size=large&source=Solr
161133829038000.jpg (99.7 KiB) Viewed 2174 times
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by härkä »

Kiitos kuvista polishcleaner.
Kyllä ne tuon ajan mieliin tuovat. Huom ! Katso mode Hukkasen kommentti omasta postauksestasi. ( Kuvien tallennus. )
https://www.google.com/maps/@62.2411851 ... 312!8i6656
Katselin , onko hotellissa ainakin osassa huoneissa parvekkeet. No, sen saa selville kyllä.
Olisivatko tapahtuma-aikaan mahdollisesti röökillä olleet tai muusta syystä partseilla käyneet voineet nähdä jotain ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jyväskylä - Maire Vepsäläisen murha tai surma 20.4.1980

Post by härkä »

Ahaa.
Rakennuksessa onkin vain rajallinen määrä hotellihuoneita. Alakerroksissa
Parvekkeelliset ovat siis asuntoja tai toimistohuoneita tai muita.
Ja hotelli ei mainosta parvekkeellisia huoneita. ( Jotka olisivat mainioita. )
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply