Kummitusjuttuja

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Kummitusjuttuja

Post by -Uta- »

Louhi, 26.11.1892, nro 139, s. 4
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanom ... 771?page=4
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot


Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kummitusjuttuja

Post by -Uta- »

Pohjois-Savo, 29.03.1934, nro 47, s. 1
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanom ... 881?page=1
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot


Image
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kummitusjuttuja

Post by will »

Kolme ja puoli vuotta tarvittiin kummittelua, ennen kuin väitetystä sarjamurhasta jäljelle jääneen talontyttären mies lyötiin kahleisiin. Miten oikeudenkäynnissä kävi? Kiinnostaisi lukea oikeuden pöytäkirjasta vävypojan palvelijattaren ajatukset mahdollisesta emännäksi pääsemisestä emännän paikalle. Myrkyttäminen kun on perinteisesti ollut pikemminkin naisten kuin miesten alaa. Oliko talollinen Karjalainen talollinen omasta takaa, vai kotivävy ja talollinen vasta appensa kuoleman jälkeen? Ei taida olla vastauksia, kuten ei myöskään tietoa siitä, missä lehdessä asiasta on alunperin kerrottu. Niin häipyvät hirmutyöt historian hämärään.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kummitusjuttuja

Post by -Uta- »

^ Kiitos Will kommentista!
by will » Thu Jul 01, 2021 5:51 am
Ei taida olla vastauksia, kuten ei myöskään tietoa siitä, missä lehdessä asiasta on alunperin kerrottu.
Kyseistä lehtitietoa en ainakaan vielä löytänyt, löytyi kuitenkin tieto Kusti Karjalaisen tuomiosta.

Liitto, 10.10.1934, nro 233, s. 2
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanom ... 893?page=2
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot


Image
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kummitusjuttuja

Post by will »

Kiitos -Uta- tämän ottamisesta esille, koska pääkaupungissa ei ole uskallettu kertoa kummittelusta Kuusamossa, vaan proosallisesti väitetty Kustaa Karjalaisen tulleen ilmiannetuksi muutamasta murhasta. Alla kerrotaan epäilty Karjalaisen tunnustaneen, mikä viittaa riittäviin kuulusteluihin. Myöhemmin käräjillä hän kuitenkin oli jo unohtanut tunnustaneensa, ja edellisen postatun uutisen mukaan sitkeästi kiisti rikokset. Palvelijattaresta ei kerrota mitään.
Helsingin Sanomat 28.3.1934 s.3

(Helsingin Sanomain kirjeenvaihtajalta)

Omaistensa myrkyttäjä
Karjalainen tunnustanut
myrkyttäneensä anoppinsa ja yrittäneensä myrkyttää appensa.

Noin kaksi viikkoa sitten pidätti Kuusamon piirin nimismies ilmiannon perusteella talokas Kustaa Karjalaisen Kuusamon kirkonkylästä. Aiheen ilmiantoon oli antanut se seikka, että paikkakunnalla oli yleisesti kerrottu Karjalaisen myrkyttäneen anoppinsa Johanna Korhosen, joka kuoli tammikuun 18 pnä 1932. Edelleen on kerrottu, että Karjalainen oli yrittänyt myrkyttää myöskin appensa Adolf Korhosen, sekä ettei hänen ensimmäisen vaimonsa kuolema olisi ollut luonnollien, ja että hän olisi yrittänyt myrkyttää myöskin nykyisen vaimonsa, joka on ensimmäisen vaimon sisar.

Toimitetuissa kuulusteluissa onkin Karjalainen nyttemmin tunnustanut myrkyttäneensä anoppinsa panemalla Suomi-kapseleihin ketunmyrkkyä, ja että hän oli yrittänyt myrkyttää appensa kymmenkunta vuotta sitten, mutta epäonnistuen. Hän on kertonut sekoittaneensa lihasopassa olleeseen lihapalaseen myrkkyä, mutta kun apen mielestä sopassa oli ollut omituinen maku, oli hän kaatanut sen maahan. Myrkky oli ollut niin voimakasta, että koira, joka oli latkinut maahan kaadetun lihasopan, oli melkein heti kuollut. Marraskuun 10 pnä 1930 oli appi Adolf Korhonen kuollut, mutta epäillään, että hän oli tullut myrkytetyksi. Karjalaisen ensimmäinen vaimo, joka silloin vielä oli elossa, oli vaatinut toimitettavaksi isänsä ruumiinavauksen, mutta Karjalainen oli sitä vastustanut ja saanutkin vaimonsa luopumaan ajatuksestaan. Kuten edellä jo on mainittu, uskotaan paikkakunnalla yleisesti, että myöskin Karjalaisen ensimmäinen vaimo on tullut myrkytetyksi.

Karjalainen passitettiin eilen Oulun lääninvankilaan odottamaan jutun esilletuloa käräjillä. Mainittakoon, että hänen hallustaan on löydetty runsaasti erilaisia myrkkyjä, joita Karjalainen väittää käyttäneensä kettuja pyydystäessään.
Post Reply