USA - 13v Danny Croteau'n murha v.1972

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5879
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

USA - 13v Danny Croteau'n murha v.1972

Post by -Uta- »

Danny, 13, löytyi joesta 50 vuotta sitten, mutta murha ratkesi vasta nyt – veri­tekoa seurasivat kylmäävä puhelu ja outo kirje.
Hampdenin piirisyyttäjä julisti vuodesta 1972 jatkuneen murhatutkinnan virallisesti päättyneeksi maanantaina.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008002421.html
Anna Nuutinen
26.5. 4:58


Image
Danny Croteau, 13, löydettiin kuolleena Connecticut-joesta keväällä 1972. KUVA: OFFICE OF THE HAMPDEN DISTRICT ATTORNEY

YHDYSVALTAIN Massachusettsissa lähes 50 vuotta sitten tapahtunut teini-ikäisen pojan murha on varmistunut katolisen papin tekemäksi. Asiasta kertoi Hampdenin piirisyyttäjä Anthony D. Gulluni maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa. Samalla Gulluni ilmoitti tapausta koskevan tutkinnan virallisesti päättyneeksi.

13-vuotiaan Danny Croteaun ruumis löydettiin huhtikuussa 1972 Connecticut-joesta Hampdenin piirikunnassa sijaitsevassa Chicopeen kaupungissa. Katolista koulua käyneellä pojalla oli löydettäessä edelleen yllään edellisen koulupäivän vaatteet.

Viranomaiset eivät onnistuneet selvittämään Dannyn kohtaloa yli 49:ään vuoteen. Käänne tutkinnassa tapahtui hieman sen jälkeen, kun osavaltioon oli maaliskuussa 2020 perustettu, selvittämättömiä rikoksia tutkiva poliisin yksikkö. Yksikkö otti Dannyn tapauksen uuteen tarkasteluun, ja seuraavien kuukausien kuluessa rikostutkijat ja syyttäjät kävivät läpi tuhansia dokumentteja ja todisteita, joista osaan voitiin soveltaa nykyaikaisia rikosteknisiä menetelmiä.

DANNYN kuoleman aikoihin Croteaun perheellä oli läheiset suhteet Richard Lavigne -nimiseen katoliseen pappiin. Perhe ystävystyi pastorin kanssa, kun tämän asemapaikaksi määrättiin Springfieldissä toimiva seurakunta.

Danny ja hänen neljä isoveljeään toimivat kirkossa alttaripoikina ja avustivat Lavignea messuissa. Lavigne vietti aikaansa Croteaun perheen seurassa ja vei poikia myös säännöllisesti retkille ilman näiden vanhempia. Vuonna 1968 Lavigne siirtyi työskentelemään toiseen springfieldiläiseen seurakuntaan, mutta hänen yhteytensä Croteaun perheeseen säilyi. Pastori kutsui perheen poikia myös yksittäin ja yhdessä yökylään Chicopeessa sijainneeseen vanhempiensa kotiin.

DANNYN ruumiin löydyttyä poliisi piti Lavignea aluksi tutkinnan kannalta kiinnostavana henkilönä, koska hänen murhan jälkeisinä päivinä antamansa lausunnot vaikuttivat epäjohdonmukaisilta ja epätavallisilta. Hänen todettiin myös valehdelleen viimeisestä kohtaamisestaan Dannyn kanssa. Lisäksi Lavigne nähtiin liikkumassa yksinään Connecticut-joen rannalla Dannyn ruumiin löytymistä seuranneena yönä. Seuraavana päivänä murhan tutkijat kirjasivat Lavignen kuulemisesta tehtyyn raporttiin tämän heille esittämän kysymyksen: ”Jos olisi käytetty kiveä ja se olisi heitetty jokeen, olisiko siinä edelleen verta?”

Samana päivänä Croteaun perhe sai puhelun, johon vastasi perheen 19-vuotias poika Carl. – Olemme hyvin pahoillamme siitä, mitä Dannylle tapahtui. Hän näki jotakin, jota hänen ei olisi pitänyt nähdä. Se oli onnettomuus, tuntematon miesääni sanoi ennen kuin katkaisi puhelun.

Carl kertoi tutkijoille tunnistaneensa soittajan äänen Lavignen ääneksi. Tutkijat löysivät ruumiin löytöpaikalta myös veren tahrimaa maata ja kiviä, joissa oli veriroiskeita. Talteen kerätyille materiaaleille tehtiin vuosien varrella useita oikeuslääketieteellisiä testejä, mutta ne eivät johtaneet tapauksen ratkeamiseen.

KEVÄÄLLÄ 2003 Lavigne näytti työtoverilleen nimettömän kirjeen, jonka hän oli omien sanojensa mukaan saanut postitse. Lavigne kertoi uskovansa kirjeen olevan Dannyn murhaajan lähettämä, koska kirjoittaja kuvaili siinä omia tunnontuskiaan.

Vuoden kuluttua poliisi teki kotietsinnän Lavignen kotiin saadakseen kirjeen haltuunsa. Kielitieteellinen analyysi kirjeelle tehtiin kuitenkin vasta viime maaliskuussa, jolloin sitä verrattiin Lavignen muihin kirjoituksiin. Analyysin tehneen lingvistiikan profesorin Robert Leonardin mukaan teksteistä löytyi niin isoja rakenteellisia yhtäläisyyksiä, ettei Lavignea voitu sulkea pois kirjeen mahdollisena kirjoittajana.

Tammikuussa 2021 Carl Croteau jr. muisteli poliisin kuultavana, kuinka Danny oli palannut Lavignen luota reilua kuukautta ennen kuolemaansa. Pikkuveljen vatsa oli hänen mukaansa ollut tuolloin kipeä alkoholin juomisesta.

LAVIGNEA kuulusteltiin huhtikuussa viiden päivän ajan sairaalassa, jossa tämä oli potilaana. Hän osallistui kuulusteluihin vapaaehtoisesti, ja ne myös nauhoitettiin.

Poliisin mukaan Lavigne kieltäytyi kuitenkin tunnustamasta suoraan Dannyn murhaa, vastaili kysymyksiin vältellen ja salamyhkäisesti sekä pyrki johtamaan tutkijoita edelleen harhaan tarkoituksella. Hän antoi kuitenkin useita lausuntoja, joiden perusteella hänen on katsottu olleen viimeinen Dannyn elossa nähnyt henkilö.

Tutkijoiden mukaan lausunnot viittaavat siihen, että Lavigne vei Dannyn joen rantaan, pahoinpiteli poikaa ja jätti tämän paikoilleen poistuessaan paikalta. Palatessaan joelle hetken kuluttua, Lavigne kertoi nähneensä Dannyn kellumassa joessa kasvot alaspäin. Hän myönsi, ettei yrittänyt pelastaa poikaa tai ilmoittaa asiasta tämän vanhemmille tai poliisille.

CNN:n mukaan Lavigne menetti pappisoikeutensa vuonna 2004, kun hänestä oli tehty useita seksuaaliseen häirintään liittyviä valituksia. Hänet oli hyllytetty väliaikaisesti tehtävistään jo vuonna 1991 lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän pidätyksen johdosta. 1992 Lavigne sai ehdollisen 10 vuoden vankeustuomion kahden alle 14-vuotiaan alttaripojan hyväksikäytöstä ja pahoinpitelyistä.

VIIME PERJANTAINA Dannyn tapauksessa edettiin vaiheeseen, jossa Lavignea vastaan olisi pian nostettu murhasyyte. Pastori kuitenkin menehtyi vielä saman päivän iltana sairaalassa.

Syyttäjän mukaan johtopäätös Lavignen syyllisyydestä perustuu historialliseen todistusaineistoon, viime vuonna kerättyihin todisteisiin sekä Lavignen myöntämiin seikkoihin.

– Vaikka virallinen oikeus ei kohdannut Richard Lavignea tämän maan päällä, toivomme nyt tarjoavamme vastauksia ja jonkinlaisen päätepisteen Dannyn perheelle, piirisyyttäjä Gulluni sanoi.
Post Reply