Pasi Aaltonen, tapettiin kotiinsa, 23.–24.8.2002 Tampere

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pasi Aaltonen, tapettiin kotiinsa, 23.–24.8.2002 Tampere

Post by härkä »

https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2 ... 35572.html
Pasi Aaltonen surmattiin kotonaan Tampereella 2002 – nyt poliisi päätti esitutkinnan, epäilty menehtyi 2014
Aaltosen kuolemaan liittyvä esitutkinta on nyt päätetty.

Tarjoilija Pasi Aaltonen, 38, surmattiin kotonaan Tampereella teräaseella elokuussa 2002. Hänen ruumiinsa löydettiin vasta noin viikon kuluttua, kun Aaltosen koirien haukunta herätti talon muiden asukkaiden huomion.

Tapauksen esitutkinta ehti kestää miltei 20 vuotta, mutta nyt tapauksen esitutkinta on päätetty.
Poliisin esitutkinnassa epäiltyä henkirikosta on tutkittiin tappona. Epäilty tekijä on menehtynyt kuitenkin jo vuonna 2014 eikä hänen kuulustelujaan voitu suorittaa.

Lähes 18 vuotta sitten tapahtunutta henkirikos kävi vuosien aikana läpi lukuisia eri tutkintalinjoja, ja nyt päätökseen tullut tutkinta on ollut esitutkinnassa alkuvuodesta 2017.
Rikoksesta epäilty on kuollut, joten asia ei etene syyttäjän ratkaistavaksi eikä myöskään oikeuden arvioitavaksi.

Ratkaisevana tekijänä esitutkimuksessa olivat turvajalkineet, joita silminnäkijän mukaan kädessään kuljetti mieshenkilö tapahtumayönä surma-asunnon suunnasta. Mieshenkilö jätti kuitenkin kengät Näsinlinnankatu 33 edustalle. Kenkiä käsissään kuljettaneella henkilöllä oli myös jalassaan kengät.
Turvajalkineet päätyivät poliisille, ja niille suoritettiin useaan eri otteeseen teknistä tutkintaa. Kehittyneen DNA-tutkimuksen myötä kengän ulkopinnalta taltioitiin DNA-tunniste, joka kuului tekoaikana 23-vuotiaalle mieshenkilölle, joka oli rekisteröity poliisin rekisteriin.

Turvajalkineet pystyttiin yhdistämään surma-asuntoon jo esitutkinnan alkuvaiheessa pystyttiin karva- ja kuitututkimuksilla. Aaltosen asunnosta oli kadonnut vastaavanlaiset mustat kävelykengät, jotka hän oli saanut lahjaksi joitakin viikkoja ennen surmatekoa. Poliisin mukaan on todennäköistä, että surmaaja on laittanut jalkaansa nämä tapahtumapaikalta kadonneet kengät.

Aaltonen ei todennäköisesti tuntenut rikoksesta epäiltyä
Esitutkinnassa on selvinnyt rikoksesta epäillyn olleen surmayönä Hämeenkatu 12 pankkiautomaatilla. Aaltonen oli surmayönä käynyt baarikierroksella, ja puolenyön aikoihin on todennäköisesti ottanut taksikyydin rautatieaseman taksitolpalta. Kotiin päästyään Aaltonen on ilmeisesti käynyt ulkoiluttamassa koiriaan.

Poliisin selvitysten perusteella Aaltonen ja rikoksesta epäilty eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

Poliisi kertoo, että esitutkinnassa on hankittu erilaisia selvityksiä liittyen rikoksesta epäiltyyn henkilöön. Nämä tiedot tukevat rikosepäilyä, mutta ovat julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä, joten niiden sisältöä ei voida julkaista.
Aaltosen kuolemaan johtaneen henkirikoksen esitutkinta on päätetty tutkinnanjohtajan päätöksellä.


Tekijä ollut siis selkeästi Aaltosta nuorempi tuolloin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Pasi Aaltonen, tapettiin kotiinsa, 23.–24.8.2002 Tampere

Post by Queen »

Vai niin tässä kävi.
Olisi mielenkiintoista tietää surmaajan motiivi teolle. Ja mikähän oli surmaajan kuolinsyy.
monoliitti
Posts: 1372
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Pasi Aaltonen, tapettiin kotiinsa, 23.–24.8.2002 Tampere

Post by monoliitti »

Aamulehden mukaan olisi surmattu veitsellä. Motiivi varmaan lähellä suomalaista keskiverto väkivaltakuolemaa .Iltaa istuessa syntyy kohtalokas riita usein mitättömästä asiasta. Tässä voinut vieras yllättyä Aaltosen homoudesta.
Syyllisen jäljille päästiin jo 2016. Kuinkahan monessa jutussa tutkijoilla on vahva epäilys kuolleesta syyllisestä?
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pasi Aaltonen, tapettiin kotiinsa, 23.–24.8.2002 Tampere

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/19a9 ... e545ee8d79
Uutta tietoa mysteeristä: Pasi Aaltosen verinen kissa löytyi sohvasta yli kuukausi henkirikoksen jälkeen

Epäillyn DNA löytyi rikokseen yhdistetyistä kengistä, mutta missä hän kohtasi Pasi Aaltosen?
Pasi Aaltosen henkirikostutkinnan näyttö koostuu aihetodisteista, joiden oikeudellinen pitävyys on epävarmaa.
Jutun tutkinta on päättynyt, sillä ainoa epäilty on kuollut. Hän oli tekoaikaan 23-vuotias jääkiekkokannattaja.
Poliisi teki kolkon löydön yli kuukauden kestäneen paikkatutkinnan päätteeksi.
Pasi Aaltosen (kuvassa) surmaajan kengistä löytyi koirankarvoja, jotka eivät täsmänneet uhrin koiriin.Pasi Aaltosen (kuvassa) surmaajan kengistä löytyi koirankarvoja, jotka eivät täsmänneet uhrin koiriin.
38-vuotiaan tamperelaisen Pasi Aaltosen henkirikos jää rikosoikeudellisesti ja myös muutoin pitkälti selvittämättä.

Sisä-Suomen poliisi tutki vuoden 2002 surmamysteeriä liki parin vuosikymmenen ajan, kunnes paljasti julkisuuteen, että oli löytänyt rikoksesta epäillyn. Tutkinta kohdistui viimeisinä vuosina erityisesti DNA-teknologian keinoin vuonna 1979 syntyneeseen mieheen, joka kuitenkin kuoli jo vuonna 2014.
Rikosprosessi päättyy kuoleman takia joka tapauksessa esitutkintaan. Lisäksi poliisi ei esitä, että rikosepäilyn tueksi löytyisi todennäköisiä syitä. Epäilty pystyttiin yhdistämään uhrin katoamispäivään ja -paikkaan DNA-tunnisteella, mutta hänen osallisuudestaan henkirikokseen ei ole suoraa näyttöä.

Aaltonen löydettiin puukotettuna kotoaan Satamakadulta, kun huoltomies halusi tarkastaa asunnon hajuhavainnon ja koirien takia. Vainajan lisäksi asunnossa oli verta ja verisiä vaatteita.
Pasi Aaltonen kiersi viimeisenä iltanaan 23. elokuuta 2002 Tampereen kaljakuppiloita. Hänet tavattiin entisessä Koskipuiston Rosson Pystybaarissa, Rautatienkadulla toimineessa Kaupungin Valoissa sekä Alepub Pikajunassa. Illan vanhetessa surmattu asioi vielä muutaman sadan metrin päässä sijainneessa yökerho Mixeissä. Aaltonen lähetti viimeisen tekstiviestinsä kello 23.03.


”Kukaan ei morjestanut häntä”
Saman viikon loppupuolella kaupungissa liikkui 23-vuotias mies, intohimoinen SM-liigaseura Tapparan kannattaja. Hakametsän jäähallissa oli alkanut paria päivää aikaisemmin perinteinen harjoitusturnaus Tampere Cup, jossa kirvespaidat hakivat asetelmia muun muassa paikalliskilpailija Ilvestä vastaan.
Tamperelaisseurat kohtasivat harjoitusottelussa samoihin aikoihin kuin Pasi Aaltonen lähti lasilliselle keskustassa. Fani oli todennäköisesti jäähallilla kannustamassa Tapparaa.

Mies kuului Tapparan kannattajaryhmän ytimeen, mutta alkoi myöhemmin käyttäytyä erikoisesti. Hän riitaantui kavereidensa kanssa jäähallilla ja saattoi tulla ilman syytä Helsingin IFK:n fanipaidassa Tapparan peliin. Vastustajan paitaan pukeutuminen on urheilufanipiireissä varsin hyljeksittävä ja provokatiivinen teko.
– Hän oli polttanut sillat Tapparan fanikuntaan. Ystävät vähenivät. Kukaan ei oikeastaan enää morjestanut häntä jäähallissa, entinen kaveri kertoi.
Mies pukeutui myöhemmin goottityylisesti, mutta loppukesästä 2002 hän käytti tavanomaisempia vaatteita, kuten skeittikenkiä, farkkuja ja t-paitoja. Jalassa oli usein tennissukat.

Poliisi uskoo, että surmaaja tuli asuntoon näillä kengillä ja jätti ne sitten kadulle. Kengistä löytyi tekoaikaan 23-vuotiaan miehen DNA:ta, mutta vasta vuonna 2016, kun hän oli jo kuollut.Poliisi uskoo, että surmaaja tuli asuntoon näillä kengillä ja jätti ne sitten kadulle. Kengistä löytyi tekoaikaan 23-vuotiaan miehen DNA:ta, mutta vasta vuonna 2016, kun hän oli jo kuollut.

Tekniikka ei riittänyt 2002
Vaimo arveli esitutkinnassa, että 23-vuotias mies oli ollut Hakametsän jäähallissa seuraamassa Tampere Cupia. Esitutkinnan keskeisin kysymys oli, minne mies lähti ottelun jälkeen – ja kohtasiko hänen tiensä Pasi Aaltosen kanssa. Aihetodisteiden mukaan mies saattoi olla 38-vuotiaan ravintolatyöntekijän tappaja.
Todistajan näkemys surmaajan hiuksista.Todistajan näkemys surmaajan hiuksista.
Epäily kulminoitui kenkiin.

Silminnäkijä havaitsi Aaltosen surmayönä kerrostalon parvekkeelta, että Satamakadulta käveli mies, joka kantoi mukanaan kenkäparia. Todistaja näki, että mies pälyili läheistä porttikongia ja jätti kengät sinne. Sievi-merkkiset turvakengät toimitettiin poliisille, kun henkirikostutkinta ylitti uutiskynnyksen.
Aaltosen omat kengät olivat kadonneet tämän asunnosta. Poliisi sai teknisellä tutkinnalla yhdistettyä kadulle jätetyt kengät juttuun ja päätteli, että surmaaja oli paennut Aaltosen kengät jalassaan. Sievi-kengät joutuivat tarkkaan syyniin, mutta oli vasta vuosi 2002. DNA-tutkimus ei ollut saavuttanut nykytasoaan.
Poliisi ei löytänyt jalkineista vertailukelpoisia tunnisteita. Vuonna 2007 kengät lähetettiin Englantiin tutkittavaksi, mutta tulokset viittasivat kolmen eri ihmisen DNA:han.

Kiekkofani liikkui keskustassa
Läpimurto tapahtui vuonna 2016 koti-Suomessa. Poliisi kokeili kenkiä vielä kerran KRP:n laboratoriossa ja sai nyt DNA-näytteen, joka sopi tamperelaiseen jääkiekkofaniin. Miehestä oli olemassa aiempi rikosperusteisesti otettu DNA-näyte.

Poliisi teki myös kuitututkimuksia. Kenkien sisällä oli koirankarvoja. Aaltosella oli koiria, mutta poliisin mukaan karvat eivät olleet peräisin niistä. Sen sijaan epäillyn perheellä oli ollut koiria, joiden karvoiksi löydökset olisivat voineet sopia.
Ex-vaimon mukaan epäillyllä oli samanlaiset kengät kuin porttikongista löytyneet. Nainen ei kuitenkaan pannut merkille, että ne olisivat kadonneet.

Poliisi tiesi nyt, että 23-vuotiaan DNA oli päätynyt todennäköisen surmaajan käyttämiin kenkiin. Silminnäkijän ja ex-vaimon mukaan miehen hiusten pituus täsmäsi henkilöön, joka jätti kengät porttikongiin. Poliisi sai selville myös, että jääkiekkointoilija oli tehnyt Tappara-Ilves-pelin jälkeen käteisnoston osoitteessa Hämeenkatu 12, Aaltosen pubikierroksen ja kodin välisellä alueella. Kello oli tuolloin 22.38, ja Aaltonen oli vielä elossa.

Verenpunainen kissa sohvassa
Tapahtumasarjan loppu jää pimentoon. Pasi Aaltonen ajoi taksilla kotiinsa Tampereen rautatieasemalta, kuskin mukaan todennäköisesti tasan puolenyön aikoihin. Yksi baarityöntekijä oli aiemmin nähnyt hänet iloisissa tunnelmissa kahden muun miehen kanssa.

Rikoksesta epäillyn liikkeistä ei löytynyt juuri mitään näyttöä. Mies asioi seuraavana päivänä Tapparan toimiston viereisellä pankkiautomaatilla, ilmeisesti siksi, että oli taas menossa katsomaan Tampere Cupia.
Poliisi otti esitutkinnassa ainakin kuusi henkilöä kiinni, mutta kenenkään epäilyn tueksi ei ollut näyttöä. Jääkiekkokannattajan vuonna 2014 tapahtuneeseen kuolemaan ei liity rikosta. Kengistä tehdyt löydökset ja silminnäkijähavainto ovat aihetodisteita. Asiassa jää erittäin epävarmaksi, olisivatko todisteet riittäneet syytteennostoon tai tuomioon saakka.

Pasi Aaltosen henkirikostutkintaan liittyy kolkko yksityiskohta. Uhrilla oli koirien lisäksi kissa, joka katosi tapahtumien yhteydessä. Poliisi työskenteli rikospaikalla yli kuukauden ajan ja otti asunnosta jopa 300 näytettä.
Kissa löytyi 25. syyskuuta 2002 elossa verisenä Aaltosen sohvan rakenteista.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Pasi Aaltonen, tapettiin kotiinsa, 23.–24.8.2002 Tampere

Post by -Uta- »

^ Muutama kuva ylläolevasta Härän linkittämästä artikkelista:

Image
Todistajan näkemys tekijästä. POLIISI


Image
Poliisi uskoo, että surmaaja tuli asuntoon näillä kengillä ja jätti ne sitten kadulle. Kengistä löytyi tekoaikaan 23-vuotiaan miehen DNA:ta,
mutta vasta vuonna 2016, kun hän oli jo kuollut. POLIISI
Post Reply