Elokuvateatteri Imatra - 23.10.1927

Onnettomuudet ja niihin johtaneet syyt
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Elokuvateatteri Imatra - 23.10.1927

Post by -Uta- »

Elokuvateatteri Imatra oli Tampereella Kyttälän kaupunginosassa Hämeenkatu 12:ssa sijainnut elokuvateatteri, jossa syttyi 23. lokakuuta 1927 tuhoisa tulipalo, jossa sai surmansa 21 ihmistä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Imatra_(elokuvateatteri)

Palo alkoi elokuvateatterin konehuoneesta, jossa säilytettiin erittäin tulenarkoja nitraattifilmejä. Palo levisi täältä parissa minuutissa muihin rakennuksen osiin, ja osa teatteriyleisöstä jäi loukkuun rakennuksen sisälle. Palokunnan tullessa paikalle rakennuksen sisäosat olivat jo kokonaan tulen vallassa.

Onnettomuudessa kuoli 20 ja loukkaantui 28 henkilöä. Loukkaantuneista yksi kuoli myöhemmin sairaalassa. Tulipalon uhrien muistomerkki paljastettiin 1928 Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla.

Elokuvateatterin paikalla sijaitsee nykyään Tampereen Säästöpankin talo.

Image
Elokuvateatteri Imatran palossa kuolleiden muistomerkki.


Aamulehti 24.10.1927 no 287
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanom ... 704?page=1
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Elokuvateatteri Imatra - 23.10.1927

Post by -Uta- »

Elokuvateatteri Imatrasta tuli kuolemanteatteri vuonna 1927
- Palavasta filmistä levinnyt tulipalo vaati useita kuolonuhreja Tampereella

https://seura.fi/ilmiot/historia/kuolem ... lonuhreja/
Antero Raevuori/ Julkaisupäivämäärä 03.11.2019 18.12 (Päivitetty 11.11.2019 07.45)

Image
Filmikelasta lähtenyt tulipalo tuhosi todella nopeasti koko elokuvateatterin.

Sunnuntain elokuvassa roihusi lempi, ja pian myös filmirulla. Puolessa tunnissa elokuvateatteri Imatran katsomoon kärventyi kuoliaaksi 20 vapaapäivää viettänyttä työläistä.

Suuteliko seksikäs Gloria Swanson komeaa vastanäyttelijäänsä valkokankaalla juuri silloin, kun filmirullat syttyivät tuleen Imatran konehuoneessa?Kysymykseen ei ole vastausta. Joka tapauksessa katsojat seurasivat tiiviisti, kuka saisi Carmelitaa esittävän Gloria S wansonin omakseen amerikkalaisessa mykkäfilmissä Muukalaislegioonan tytär. Olisiko hän muskelimies Luigi vai nuori Marvin?

Tamperelaisen elokuvateatteri Imatran salissa ja parvekkeella oli 225 katsojaa. Elettiin lokakuun 23. päivän sunnuntai-iltaa vuonna 1927.

Täysi katsomo
Elokuvateatteri Imatra oli rakenneltu vanhan varastomakasiinin tiloihin Hämeenkatu 12:een, muutaman korttelin päähän rautatieasemalta. Elokuvateatterin ulkoseinät olivat tiilestä, mutta sisärakenteet puusta. Niiden pintamateriaalina oli käytetty ohutta vaneria.

Eteinen oli ahdas. Ovenpieleen rakennettu makeiskioski oli tehnyt siitä entistäkin ahtaamman. Osittain salin oviaukon tiellä oleva parvekeportaiden alin askelma pakotti ihmiset väistämään. Kapean salin keskellä oli vain hieman yli metrin levyinen käytävä.

Takimmaisen penkkirivin käytävän puoleinen istuin ulottui salin oviaukon puoliväliin saakka niin että oviaukko oli vain 65 senttimetrin levyinen.

Yläparvelle johtavat kierreportaat olivat kapeat ja jyrkät. Varauloskäyntiä ei ollut. Kaikki parven 80 paikkaa olivat täynnä. Suuri osa katsojista oli nuoria tehtaalaisia – naisia ja miehiä.

Palava filmi
Projektoria eli kuvaheitintä käytti nuori sähkötyömies Eero Wirtanen. Koneen alla oli peltinen laatikko, jossa säilytettiin filmikeloja. Niitä oli useita. Kuhunkin mahtui vain yksi osa esitettävästä elokuvasta. Kun uusi kela vaihdettiin projektoriin, saliin syttyivät valot vaihdon ajaksi.

Kello oli 19.40, kun Wirtanen havaitsi, että projektorin alarullaa ympäröivän peltikotelon rakosista nousi savua. Hän yritti vetää savuavan filmin konehuoneen lattialle sammuttaakseen sen käytävän naulassa roikkuvalla palttoollaan.

Yritys oli mahdoton. Filmi oli jo ilmitulessa. Valkokankaalla näkyi outoja leimahteluja.
Wirtanen huusi konehuoneen katsastusluukun kautta saliin, että tuli on irti ja ryntäsi käytävään, missä oli komerossa pieni vedellä täytetty käsiruisku. Sammutusyritys epäonnistui. Konehuoneen avoimeksi jääneestä ovesta tuprusi katkeraa savua. Ilmeisesti siellä paloi jo useampikin filmikela. Ovesta puuttui jousimainen automaattisulkija. Sen saattoi sulkea vain avaimella.

Poliisikuulusteluissa Wirtanen kertoi, että oli kuulunut matala, voimakas puhaus, joka oli heittänyt hänet seinää vasten. Pöytäkirjoissa luki: ”Puolipökerryksissä tuntien kovaa huimausta päässään, kuulusteltava oli juossut käytävää kassan ohi eteiseen päin muistamatta kuinka tuli kadulle, jossa vasta rupesi virkoamaan.”

Vain yksi vaihtoehto
Paloautot olivat nopeasti paikalla, sillä paloasema oli vain puolen kilometrin päässä. Paljon ei enää ollut tehtävissä. Tulenarka nitraattifilmi oli syystä tai toisesta kuumentunut liikaa ja syttynyt nopeasti. Palaessaan se tuotti itse happea, joten sammuttaminen oli lähes mahdotonta.

Pellillä vuorattu konehuone oli parvekkeelle johtavien avonaisten portaiden alla. Kun sen ovi jäi auki, palokaasut, savu ja liekit etsiytyivät portaiden kautta parvekkeelle.

Parvella istuvat olivat rynnänneet ovelle, mutta sieltä tunkeutui savua ja näkyi liekkejä. Joku huusi: ”Älkää tulko, täällä on ilmituli vastassa!”
Parven katsojilla oli vain yksi vaihtoehto – hypätä alas saliin.

Uunintekijän vaimo Auni Ranta ei uskaltanut, vaan yritti päästä parven ovelle. Tulen ja savun tieltä perääntyvät ihmiset tunkivat hänet kuitenkin takaisin, jolloin hän keikahti ylösalaisin kaiteen yli roikkumaan niin, että joku piti kiinni hänen jalastaan kiinni. Kun tiukka ote herposi, Ranta putosi permannolla olevien ihmisten päälle. Pihalle johtavalle varaovelle ja ulos Ranta pääsi konttaamalla.

Tilanne oli kaoottinen. Ihmisiä hyppi alhaalla istuvien päälle ja heidän päälleen putosi uusia hyppääjiä. Sairaala odotti, mutta henki säilyi.

Viimeiset uhrit
Palo sammutettiin puolessa tunnissa. Parvekkeella lojui enemmän tai vähemmän hiiltyneinä 20 ihmistä: kenkätehtaan työläinen Tyyne Ohlgren, puuvillatehtaan työntekijä Pekka Vesa, jalkinetyöntekijän vaimo Suoma Lehtonen, työläisnaisen poika Uuno Grönlund…

Vielä puolenyön aikoihin viimeisiä uhreja siirrettiin ulos rakennuksesta. Yleiseen sairaalaan ja Hatanpään sairaalaan vietiin 27 ihmistä. Sairaalassa kuoli vielä yksi palon uhri.

Tiistaina ilmestyneen paikallisen Työväen lehden teksti oli karua:

”Leikkaushuoneella makasi kahdessa rivissä 20 ruumista, joista useimpien kasvot olivat palaneet melkein muodottomiksi ja taas toisten, kuten naisten, joita surmansa saaneista oli 10, jaloissa oli useilla jälellä vain kärventyneet luut.”

Kokonaan palanut teatterin irtaimisto oli teatterin vuokraajan liikemies Simo Määtän omaisuutta. Palaneet olivat myös hänen upouusi kesäpalttoonsa, lierihattunsa, kalossinsa ja nahkakäsineensä, ”mikä tuotti hänelle syvää murhetta”.

Lähteet: Aamulehti 24.10.1917; Palovartija-lehti, lokakuu 1927; Työväen lehti 25.10.1927.
Jutun otsikkoa on korjattu 11.11. klo 7:44: Elokuvateatteri Imatralla on korjattu muotoon Elokuvateatteri Imatra.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Elokuvateatteri Imatra - 23.10.1927

Post by -Uta- »

User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Elokuvateatteri Imatra - 23.10.1927

Post by härkä »

https://www15.uta.fi/koskivoimaa/kaupun ... 40/XI.html
Image
Hämeenkadun pohjoisreunaa syksyllä 1936. Vasemmalla Ruuskasen talon kulma, sitten Hämeenkatu 12 tontti, jossa nykyisin sijaitsee Säästöpankin talo. Sen takana rakenteilla oleva Voimantalo, jonka takaa pilkottaa Napparintalo. Kuva: Aamulehti 20.11.1936, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Tuossa kuvatekstin Säästöpankin talon paikalla ( tiloissa ) toimii nykyään Osuuspankki.

Kiinnostuneille huomioon se , että vastapäätä on Linkosuon Siilinkari kuppila/ rafla , josta saa kohtuuhintaan purtavaa. Ja melko hyvää sellaista.
Siilinkarilla on pitkä historia. Aina vuodesta 1960.
Ihan lähellä risteävällä Pellavatehtaankadulla on puolestaan janoisille sopiva Pub London.

Lähellähän oli myös se Pizzeria Juliet , joka muutamia vuosia sitten omistajiensa taholta poltettiin.
Oliko kolme kuolonuhria kun sekin palo vaati ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply