Tampere - Kauppakadun pankkipuhallus

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Tampere - Kauppakadun pankkipuhallus

Post by -Uta- »

KAUPPAKADUN
PANKKIPUHALLUS

http://www.ibooklet.fi/ibooklet/kauppas ... age18.html
Timo Toivonen (Tampereen Kauppaseura, nro 1/2012)

Vuosi 1912 sata vuotta sitten oli Suomen Yhdyspankin juhlavuosi.
Maamme vanhin liikepankki oli juuri täyttänyt 50 vuotta. Paikallisena juhlien isäntänä oli toiminut 54-vuotias Tampereen konttorin ykkösjohtaja Nils Idman. Suuriruhtinaskunta sai juhlan aihetta myös Hannes Kolehmaisen ansiosta. Hän juoksi Tukholmassa ”Suomen maailmankartalle”. Tummia pilviä tuli taivaalle loppuvuodesta. Venäjän duuma vahvisti suuriruhtinaskuntaan ns. yhdenvertaisuuslain, joka avasi venäläisille mahdollisuudet hakea tasavertaisesti virkoja maassamme. Suomen Yhdyspankin katto romahti joulukuussa, kun Tampereen konttorissa paljastui maamme tähän mennessä suurin pankkipetos. Suurkavaltajaksi paljastunut Nils Idman oli Tampereen Kauppaseuran pitkäaikainen jäsen.

Hatanpään kartanossa syntynyt Nils oli kartanonisännän neljänneksi vanhin lapsi. Hänen isonveljensä kummina toimi itse tsaari Aleksanteri II. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1876 ja valmistui filosofian kandidaatiksi 1882 ja molempien oikeuksien kandidaatiksi kaksi vuotta myöhemmin. Suomen Yhdyspankin – tai YhdysPankin, kuten pankin nimi tuolloin kirjoitettiin - Tampereen konttorin apulaisjohtajaksi hän siirtyi 1885 ja konttorin ykkösjohtajaksi 1890. Kauppaseuraan Nils oli liittynyt jo perustamisvuonna 1886 toimien mm. 1890 seuran sihteerinä. Hän kuului jäsenenä myös 1898 perustettuun seuran seitsenmiehiseen talokomiteaan, jonka toimesta ja Pohjoismaiden Osakepankin johtajan Johan Waldemar Enqvistin puheenjohdolla talohanke lähti hyvinkin rivakasti edistymään.

Vuosisadan vaihteen molemmin puolin Tampereen liikepankit olivat Kauppaseurassa hyvin edustettuina. Pohjoispankin johtaja J.W. Enqvist johti seuraa puheenjohtajan vakanssilla 1891-1906. Myös Enqvistin edeltäjä ja Pohjoispankin Tampereen konttorin perustaja Frans Sumelius toimi aktiivisesti Kauppaseuran piirissä. Samoin Enqvistin seuraaja Albert Snellman. Idmanin ohella Yhdyspankin puolen keskeisiä Kauppaseuran vaikuttajia olivat mm. L.J. Hammaren, Juho Samalen sekä Axel Tammelander. Kauppaseuran perustajiin kuului myös Vaasan Osakepankin Tampereen konttorin johtaja Hjalmar Grönblom. Kansallispankin Atle Genetz ja Juhani Arajärvi kuuluivat samoin seuran jäsenistöön vaikka esiintyivätkin enemmän Suomalaisen Klubin puolella. Säästöpankin Kalle Välimaa puolestaan toimi myöhemmin Kauppaseuran puheenjohtajana. Kauppaseuran miesten vaikutusvalta pankkisektorilla oli siis hyvin keskeinen. He olivat perustamassa 1898 paikkakunnalle myös omaa liikepankkia, Tampereen Osakepankkia. Oli selvää, että Idman pystyi hyvin verkostoitumaan Kauppaseuran piirissä.

Kauppakatu - Tampereen pankkikatu

Image
Kauppakatu oli sata vuotta sitten Tampereen pankkikatu.
Yhdyspankin konttori valmistui Kauppakatu 10:een 1901.


1910-luvulle tultaessa Kauppakatu oli vielä vankasti Tampereen liikeelämän ja erityisesti pankkitoimialan pääkatu. Vaasanpankki toimi Kauppakatu 3:ssa, Kansallispankki Kauppakatu 4:ssä, Tampereen Osakepankki Kauppakatu 7:ssä ja Pohjoismaiden Osakepankki Kauppakatu 9:ssä. Säästöpankin konttori sijaitsi Kauppakatu 14:ssa. Kaikilla uudet komeat konttorit. Suomen Yhdyspankille valmistui 1901 Kauppakatu 10:een Gustaf Nyströmin suunnittelema näyttävä ja symmetrinen toimitalo. Talon arkkitehtuurin sanottiin viittaavan lähinnä wieniläisjugendin eleganssiin. Tässä pankkirakennuksessa Idman teki 1902 ensimmäiset rötöksensä.

Image
Pankinjohtaja Nils Idman (1858- 1944)
vaikutti Tampereen liike-elämään vuosien ajan.


Asukkaita Tampereella 1910-luvulla oli noin 40 000. Tampereen mukulakivetyn Kauppakadun rauhaa häiritsivät sata vuotta sitten lähinnä vain hevospelit ja vuokra-ajurit eli vossikat. Jalankulkijoiden oli kylläkin huolehdittava, ettei astu kadulle jääneisiin hevosten jättämiin muistomerkkeihin. Rautatie oli saatu ja Hämeenkatu avattu läpi Kyttälän. Pankkien konttoritkin olivat jo avoinna useamman tunnin päivässä.

Marras-joulukuun jännitysnäytelmä

Marras-joulukuun vaihde oli Idmanille yhtä jännitysnäytelmää. Marraskuun lopulla hän osallistui Helsingissä eräille liikepäivällisille. Hän ei voinut olla panematta merkille, että sekä Suomen Yhdyspankin pääjohtaja Alfred Norrmen että johtokunnan jäsen J.O. Wasastjerna keskustelivat pitkään keskenään suunnaten aina välillä katseensa häneen päin. Idman ymmärsi vaistomaisesti, mistä oli kyse. Hän päätti matkustaa aamujunalla takaisin Tampereelle. Eikä hän erehtynytkään. Keskustelu oli koskenut erästä hänen konttorinsa vekseliä, jossa oli epäselvyyksiä. Wasastjerna lähti myös myöhemmällä junalla Tampereelle ja sunnuntaina joulukuun ensimmäisenä päivänä ilmestyi Yhdyspankin Kauppakadun konttoriin. Vaikka Wasastjernan matka oli tarkoitettu salaiseksi, oli Idman saanut sen selville ja ryhtynyt suojaamistoimenpiteisiin.

Tarkkaan ei olla selvillä minkälaisen ”suursiivouksen” Idman oli edeltävänä lauantai-iltana ehtinyt suorittaa. Hän oli joka tapauksessa kutsunut konttoriin kaksi pankin virkailijaa erään postilähetysvekselin täyttämiseksi. Se taskussaan hän oli lähtenyt Suomen Pankin komissaarin A. Lindebladin luokse käytyään jo sitä ennen Tampereen Verkatehtaan isännöitsijän August Lundelinin luona, jolta hän turhaan oli pyytänyt tilapäistä apua tehtaan kassasta. Suomen Pankilta hän anoi nyt käteismaksua postilähetysvekseliä vastaan. Suomen Pankin kassanhoitajan tehtäväksi tuli suorittaa Idmanille Lindebladin ja Lundelinin kauhuksi 800.000 markan rahamäärä vaikka kerrottu vajaus oli aluksi ollut pienempi summa 300.000-500.000 markkaa.

Wasastjerna oli sillä välin aloittanut Yhdyspankin konttorin tarkastuksen. Samana sunnuntai-iltana Idman laati omasta asemastaan selvityksen. Sen kirjoitti puhtaaksi yksi konttorin virkailijoista, joka ei ollut uskoa kirjoittamaansa. Keskiviikkona 4. Joulukuuta Idman kävi jälleen tapaamassa isännöitsijä Lundelinia anoen lisää tilapäistä lainaa. Kun Lundelin oli kysynyt miksei Idman käytä omia varojaan, oli mukana ollut puoliso Anna Idman vastannut, ettei sellaisia varoja ollut olemassa. Lähtiessään Idman oli sanonut: ”Anteeksi paras ystäväni, emme enää tapaa.” Hetkeä myöhemmin hänet pidätet-
tiin Kauppatorilla. Yhdyspankki oli tehnyt ilmoituksen poliisille.

Asiapapereiden mukaan Idmanin henkilökohtainen taloudellinen asema oli jo pitkään ollut horjuva. Hänen henkilökohtainen omaisuutensa ei koskaan ollut niin suuri kuin paikkakunnalla ja Yhdyspankin johdossa kuviteltiin. Idmanin suurellista rahankäyttöä kuvasi parhaiten ehkä se, että Hatanpäälle asunnoksi rakennettu ”huvila” maksoi puolet samaan aikaan rakennetun Tuomiokirkon hinnasta. Idman oli vuosikausia ollut Tampereen elinkeinoelämän keskeisiä henkilöitä ja aivan viimeisiä vuosia lukuun ottamatta nauttinut rajatonta luottamusta ja kunnioitusta liike-elämän piirissä. Kuitenkin ilmeni, että hänellä oli loistonsa päivinäkin ollut kintereillään velkojia. Kauppakadulla Yhdyspankkia
vastapäätä olevan Pohjoismaiden Osakepankin konttorin sisäisessä kirjeenvaihdossa Idmania oli jo ennen vuosisadan vaihdetta nimitetty suurkeinottelijaksi. Kaksi vuotta ennen kavallusten paljastumista oli Pohjoispankin konttorille annettu määräys, ettei osittain tai kokonaan Idmanin varassa olevia luottoja saanut myöntää. Pohjoispankissa tiedettiin, että Idman alituisesti etsi nimiä vekseleihinsä tai vippeihinsä. Tapahtumasarjan surullisiin lukuihin kuuluu Pohjoispankin johtajan Albert Snellmanin – Kauppaseuran jäsen hänkin - itsemurha pari päivää Idmanin pidätyksen jälkeen.

Miten kymmenen vuoden kavallus oli mahdollista?

Otsikon kysymykseen löytyy yksinkertainen vastaus: Pankin sisäinen valvonta petti täysin. Merkillistä oli, että Idmanilla oli suuri velka myös omaan pankkiinsa. Se perustui väitteeseen, jonka mukaan Yhdyspankin ensimmäinen pääjohtaja Jean Cronstedt oli luvannut hänelle rajattoman luottolimiitin. Jo ennen vuosisadan vaihdetta oli huomautettu vekselisalkun huolimattomuudesta. Lainansaajat oli totutettu huonoihin tapoihin ja luotoista suuri osa oli jäätyneitä. Pankin pääjohtaja Alfred Norrmenille oli kyllä viety viestiä ja varoituksia Idmanin toiminnasta. Norrmen pysyi kuitenkin luottavaisena: ”Kehenkä minä voin luottaa, jollen Idmaniin?”

Idmanin rikolliset teot jakaantuivat pääosin seuraaviin ryhmiin: Hän oli ensinnäkin väärentänyt Yhdyspankin talletustodistuksia käyttääkseen niitä sitten lainojen vakuutena joko omassa tai muissa pankeissa. Talletustodistuksiin hän oli väärentänyt mm. Yhdyspankin kollegojensa Axel Tammelanderin ja Bertel Granin sekä veljensä Fedi Idmanin nimiä. Toiseksi hän oli valmistanut väärennettyjä vekseleitä, joihin hän oli kirjoittanut toisten henkilöiden nimiä ja hankkinut sitä kautta rahaa itselleen. Kolmanneksi hän oli antanut omasta pankistaan rahaa ”diskonttaamalla” vekseleitä, joita
ei kuitenkaan ollut olemassakaan. Neljänneksi hän oli anastanut oman pankkinsa kassaholvista osakekirjoja tai muita arvopapereita, joita oli jätetty pankkiin sieltä saadun luoton vakuudeksi ja käyttänyt näitä arvopapereita itselleen toisista pankeista ottamiensa lainojen vakuutena. Viidennen rikoslajin muodosti edellä mainittu 800.000 markan postilähetysvekseli, jolla hän oli ottanut rahaa Suomen Pankista.

Epäiltiin myös, että muut konttorin johtajat tai osa henkilökunnasta olisivat osallistuneet kavalluksiin. Epäilyihin ei löytynyt perusteita. Pääkassa säilytettiin laatikossa, joka sijaitsi samassa kaapissa kuin lainaasiakirjat, koska aikaisemmin toisen varsinaisen kassakaapin avaimien väitettiin hukkuneen. Vain Idman itse tiesi, miltä pääkassa näytti. Erään vanhan kuitin mukaan holvin vara-avain olisi kulunut säilyttää Suomen Pankissa mutta näin ei liene tapahtunut 1908 jälkeen. Sekä pankkineidit että muut johtajat tosin olivat nähneet epätäydelliset tai erääntyneet vekselit. Kaikki kuitenkin luulivat, että kyse oli Idmanin tunnetusta huolimattomuudesta tai että hän johti konttoria pääkonttorin antamin erikoisvaltuuksin. Näinhän asia tavallaan olikin vaikka mitään dokumenttia siitä ei tietenkään ollut olemassa. Konttorin apulaisjohtajat eivät väittämänsä mukaan lainkaan tienneet, että oli olemassa sivukonttorien ohjesääntö ja Idman itse kertoi sen melkein kokonaan unohtaneensa. Axel Tammelander suhteen Idmaniin teki arkaluontoiseksi heidän läheinen sukulaisuussuhteensa, ikäeronsa sekä Idmanin suurempi lahjakkuus. Idman levitti myös ympärilleen sellaista henkeä, ettei muotoseikoista tarvinnut välittää. Samoin hän yleensä yritti välttää oman nimensä näkymistä eri dokumenteissa.

Idmania kuvattiin mieheksi, joka eli hyvin suureellisesti. Hänet tunnettiin avokätisenä hyväntekijänä, joka auliisti avusti talousvaikeuksiin joutuneita tuttujaan. Häntä on luonnehdittu myös mieheksi, joka nautti vallasta ja ihailusta. Hatanpään kartanon huvilassaan hän järjesti näyttäviä juhlia ja halusi antaa itsestään ulospäin varakkaan vaikutelman. Kavaltamansa rahat hän käytti ilmeisesti pääasiassa keinotteluun. Silti monet pitivät häntä myös hyväntekijänä.

Idmanin menettelyn psykologinen tausta on jäänyt lopullisesti selvittämättä. Erään hänen koulutoverinsa mukaan hänen ikätoverinsa eivät pitäneet häntä luonteeltaan luotettavana. Huono arvostelukyky himmensi hänen yleisesti tunnetun terävän älynsä. On myös jäänyt psykologiseksi arvoitukseksi, miten Idmanin hermot niin pitkään kestivät raskaan salaisuuden taakan. Oikeudessa hän itse kertoi pitkäaikaisista omantunnon tuskistaan.

Kavalletun summan suuruus nykyrahassa oli noin 30 miljoonaa euroa.

Viisitoista vuotta kakkua

Asian selvittely ja kuulustelut veivät parisen kuukautta. Raastuvanoikeus julisti päätöksensä kesäkuussa 1913. Senaatissa Idmanin tuomio vielä nousi 10 vuodesta 15 vuoteen. Sitä perusteltiin sillä, että kyseessä ei ollut vain yksi rikos vaan useampia rikoksia. Päälle tuli vielä kansalaisluottamuksen menetys. Yleisenä syyttäjänä toimineen hovioikeudenviskaali O. Heinonkosken esittämien ankarien rangaistusvaatimusten taustana oli venäläissyntyinen prokuraattori Aleksei Hosianov. Prokuraattori oli syrjäyttänyt paikalliset tutkija- ja syyttäjäviranomaiset, koska levinneen huhun mukaan Idman olisi käyttänyt kavaltamiaan varoja poliittisiin tarkoituksiin eli ensimmäisellä sortokaudella syntyneen vastarintajärjestö kagaalin ja aktivistien rahoittamiseen. Näin isänmaallista motiivia Idmanin toiminnasta ei löytynyt vaikka häntä suomenmielisenä muuten pidettiinkin.

Jotain perää oli epäilemättä Idmanin vakuutteluissa, että hän monesti auttoi pulaan joutuneita vekselien diskonttaajia ja muita lainanottajia ja että hän harjoitti laajaa hyväntekeväisyyttä. On kuitenkin syytä epäillä, että hänen asenteensa aina olisi ollut jalomielisen hyväntekijän. Oikeudessa Idman kielsi epäilyt, että hän olisi kuljettanut rahoja ulkomaille tai kätkenyt kotimaahan. Itse hän piti oikeudessa suurimpana syynä ”onnettomuuteensa” nimenomaan ihmisrakkautta ja siitä johtuvaa liian suurta avuliaisuutta. Hän myös vakuutti, ettei virkatovereilla tai henkilökunnalla ollut mitään
osuutta väärinkäytöksiin. Kukaan ei varmastikaan tiennyt mitä uskoa.

Idman passitettiin kärsimään tuomiotaan Helsingin kuritushuoneeseen eli kuuluisaan ”Sörkkaan”. Tuomiostaan Idman kärsi loppujen lopuksi noin puolet. Idmanin puoliso Anna muutti loppukesällä 1913 Tampereelta Helsinkiin ollakseen lähellä miestään Annan ensimmäinen vierailu Sörnäisten vankilaan oli lyhyt, vain kolmen neljännestunnin mittainen. Seuraava olikin vasta neljän kuukauden kuluttua. Tapaamisen aikana Idman oli kuitenkin näyttänyt vanginvaatteissaan ja lyhyessä tukassaan tyytyväiseltä ja liikuttuneelta kun sai sukulaisiltaan kuulla uutisia ulkomaailmasta. Hän oli päässyt töihin vankilan kasvihuoneelle, jossa hän ilmeisestikin viihtyi. Sörnäisten vankila tekikin vierailijoihin paremman vaikutuksen kuin Tampereen kuulusteluaikojen vankikoppi.

Kallis loppulasku

Idman vapautui vankilasta 1920. Perhe muutti aikanaan takaisin Tampereelle Entinen pankinjohtaja ja vireä eläkeläinen keskustelikin vielä viimeisinä elinvuosikymmeninään mielellään tuttujen kanssa pörssikurssien heilahteluista.

Kavallusten loppulasku oli kova. Idmanin toiminta ja rikollinen menettely kosketti luonnollisesti lähimmin tamperelaisia liikeyrityksiä ja henkilöitä. Esimerkiksi yksi Kauppaseuran perustajista, tehtailija Heikki Liljeroos oli suurimpia vahinkoa kärsineitä takaussitoumustensa vuoksi. Liljeroos jättikin konkurssihakemuksen mutta velkojat suostuivat akordiin ja tehdas saattoi jatkaa toimintaansa. Vahinkoa kärsivät myös kauppaneuvoksetar Amanda Hakulin ja K.P. Ruuskasen kuolinpesä. Samoin akordia edellyttivät kauppaneuvos Fr. Björkvistin sitoumukset. Nils Idmanin veli ja Hatanpään kartanon omistaja Fedi Idman joutui takaussitoumustensa vuoksi myymään kartanonsa maineen Tampereen kaupungille.

Suomen Yhdyspankin pääjohtaja Alfred Norrmen joutui eroamaan. Pankin osakekurssi laski, mutta säästäjien piirissä ei kuitenkaan syntynyt mainittavaa levottomuutta. Yhdyspankki oli pian entisellään. Voitiin jopa sanoa, että pidemmällä tähtäimellä usko pankin vakavaraisuuteen lujittui, kun valtavat tappiot kestettiin.

Image
Sisäkuva Yhdyspankin konttorista.

Vankilasta vapauduttuaan Idman oli pitkään epähenkilö. Tietoa ei ole miten Kauppaseurassa Idmanin asiaa käsiteltiin mutta ainakin sukulaiset poistivat Nilsin kuvia perhealbumeista. Aivan kaikki eivät selkäänsä kääntäneet. Joidenkin muistelmien mukaan esimerkiksi juuri suuren tappion kärsinyt Heikki Liljeroos tarjosi vankilavuosien jälkeen varattomalle Idmanille työtä kirjanpitäjänä. Toinen Kauppaseuran mies Rafael Haarla antoi puolestaan tehtäviä yhtiönsä numerotarkastajana. Idman varmasti olikin oikea mies tarkastamaan mahdollisia väärinkäytöksiä.

Kuten todettiin, aiheutti Idmanin pidätys aikanaan Tampereella valtavan kohun ohella myös yhteisöllisen masennustilan. Niinpä esimerkiksi Tampereen Teatterin näytäntö peruttiin. Samoin peruttiin Ruotsalaisen Klubin vuosijuhla, eräs konsertti ja monia kokouksia. Aikanaan kaupunki myös tointui häpeästään. Ensimmäisenä liikkeellä oli elokuvateatterin omistaja, joka parin viikon kuluttua sai valkokankaalle elokuvan ”Kultakuume eli pankinjohtajan miljoonakavallukset”
User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 326
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Tampere - Kauppakadun pankkipuhallus

Post by Arvo Kyyrölä »

Kiitos taas Uta ahkeruudestasi tällä rikosfoorumilla ja tässä ketjussa!
Idmanin kavallusjutusta on paljon tietoa olemassa, mm Mauri Sainion kirjassa "Rikos ei kannata" kokonaiset 36.sivua otsikolla Pohatan perikato.
Tähän alle olen kopioinut Seura- lehden artikkelin kuluvalta jo kohta päättyvältä vuodelta. Kuvia en laiskuuttanut jaksanut tuonne väliin kopioida, mutta ne löytyvät lehdestä:
https://seura.fi/ilmiot/mysteerit/suure ... en-ajalta/

Suuren talousrikoksen tehnyt Nils Idman tuomittiin 72 rikoksesta: Nämä sisälsivät petoksia, kavalluksia ja väärennöksiä yli kymmenen vuoden ajalta

Ruotsinkieliseen eliittiin kuulunut Idman nousi pankinjohtajaksi poikkeuksellisen nuorena, vain 32-vuotiaana.
Maamme historian suurimman pankkikavalluksen tekijän Nils Idmanin kuolemasta on 75 vuotta. Silti yhä pohditaan, miten yksi mies pystyi tekemään kymmenen vuoden ajan kymmeniä riko…
Keskiviikkona 4. joulukuuta 1912 Molinin apteekin ovesta astui sisään hermostunut mies, joka esitti epätavallisen toiveen. Hän halusi ostaa voimakasta myrkkyä.

54-vuotiaalla pankinjohtajalla Nils Idmanilla oli takanaan neljä raastavaa päivää. Suomen Yhdyspankin johto teki ylimääräistä tilintarkastusta hänen konttorissaan Tampereella.

Idman tiesi varsin hyvin, etteivät tilit täsmänneet.

Ennen apteekkiin saapumistaan hän oli yrittänyt lainata 800 000 markkaa Tampereen Verkatehtaan johtajalta August Lundelinilta. Tämä ei kuitenkaan suostunut pyyntöön – ei vaikka Idman uhkasi muussa tapauksessa tappaa itsensä.

“Jos kirjoitan sinulle tuon summan, minun on itse lähetettävä luoti päähäni”, Lundelinin kerrotaan sanoneen.

Pankinjohtaja tiesi olevansa vaikeuksissa ja päätyi epätoivoiseen ratkaisuun. Se ei onnistunut, koska Molinin apteekin henkilökunta kieltäytyi myymästä hänelle myrkkyä.

Heti tämän jälkeen poliisi pidätti Idmanin Keskustorilla.

Seuraavana päivänä tamperelaisia järkytti Aamulehden otsikko: “Pankinjohtaja Nils Idman pidätetty – Suurenmoisia pankkikawalluksia kerrotaan tapahtuneen”.

Suomen taloushistorian suurin petos oli paljastumassa.
Idmanin kiinni jääminen uutisoitiin laajalti paitsi muissa suomalaisissa sanomalehdissä, myös ulkomailla.
Historiallisen suurta talousrikosta puitiin pitkään ja hartaasti tamperelaisessa Aamulehdessä.

Varakkaan suvun vesa
Nils Bernhard Idman syntyi rikkaaseen sukuun. Hänen isänsä Carl Gustav Idman omisti Hatanpään kartanon, jonka maihin kuului lähes 1 500 hehtaaria.

Idmanit eivät olleet aatelisia, mutta jotain perheen asemasta kertoo se, että Nils Idmanin veljen kummina oli Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II.

Nils Idman aloitti pankkiuransa Suomen Yhdyspankin Tampereen-konttorin apulaisjohtajana, Helsingin yliopistossa suoritettujen lakiopintojen jälkeen. Hänet ylennettiin konttorinjohtajaksi vain 32-vuotiaana.

L. J. Hammare ja Nils Idman
Kauppias L. J. Hammarenin kanssa poseerannut Nils Idman (oik.) ei antanut muulle henkilökunnalle vastuuta pankin kassasta, mikä poikkesi ohjesäännöstä.

Pankinjohtajana Idman nautti suurta luottamusta. Tampere oli voimakkaasti kasvava teollisuuskaupunki, ja Yhdyspankin paikalliskonttori menestyi loistavasti.

Osa konttorin kasvusta oli suoraan hänen ansiotaan. Sujuvaa suomea puhunut ja kirjoittanut pankinjohtaja asioi mielellään myös talonpoikien ja pienempien kauppiaiden kanssa, mikä oli ruotsinkieliselle eliitille poikkeuksellista.

Idman tunnettiin avokätisenä hyväntekijänä ja taiteenkerääjänä. Ystävällinen ja iloinen pankinjohtaja kestitsi usein vieraita Hatanpäälle rakennuttamassaan huvilassa.

Kulissien takana hänen varallisuutensa hupeni kovaa vauhtia.

Vuosien rikoskierre
Huhut Idmanin kavaltamasta rahamäärästä alkoivat velloa heti pidätyksen jälkeen.

Sanomalehdissä esitettiin ensin arvioita miljoonan tai kahden miljoonan markan petoksista, mutta samalla todettiin summan todennäköisesti kasvavan selvitystyön edetessä.

Huhut ovat usein liioiteltuja, mutta tässä tapauksessa niistä hurjimmatkaan eivät tavoittaneet petoksen suuruutta.

Idman sai lopulta syytteen 72 rikoksesta. Niihin kuului erilaisia petoksia, kavalluksia ja väärennöksiä yli kymmenen vuoden ajalta.

Hän oli muun muassa väärentänyt pankin asiakirjoja, kuten vekseleitä ja talletustodistuksia.

Lisäksi Idman oli ottanut pankin holvissa säilytettyjä asiakkaiden arvopapereita ja käyttänyt niitä vakuuksina hakiessaan lainaa muista pankeista.

Muita syyllisiä ei ollut, vaan Idman oli tehnyt rikokset yksin.

Suomen Yhdyspankin kärsimät tappiot rötöksistä kipusivat lopulta noin 11 miljoonaan markkaan. Nykyrahassa se olisi yli 40 miljoonaa euroa.

Mykistävä summa vastasi lähes kymmenesosaa Suomen suuriruhtinaskunnan budjetista.

Epäuskoa ja konkursseja
Tampereen liike- ja seuraelämä lamaantui Idmanin pidätyksestä täysin. Samana iltana peruttiin teatterinäytös, konsertti ja useita kokouksia.

Sanomalehdet kuvailivat yleistä tunnelmaa surulliseksi ja epäuskoiseksi: moni ei uskonut pidetyn pankinjohtajan tekemiä rikoksia todeksi. Kavallusten paljastumisesta seurasi potkuja ja konkursseja. Suomen Yhdyspankin toimitusjohtaja Alfred Norrmén erosi tehtävästään seuraavana vuonna.

Myös Yhdyspankin osakekurssi laski, mutta pankki pysyi pystyssä.

Jälkikäteen on selvinnyt, että tämän mahdollistivat pankin osakkeiden tukiostot, joita tehtiin ruotsalaisella rahalla. Yhdyspankin ja Suomen talouselämän vakaus oli tärkeää myös naapurimaan suurille pankeille.

Traagisin seuraus petoksista oli toisen tamperelaisen pankinjohtajan kohtalo.

Sunnuntaina 8. joulukuuta Aamulehti uutisoi Pohjoispankin Tampereen-konttorin johtajan Albert Snellmanin olevan kateissa.

Idmanin ystävänä ja liikekumppanina tunnettu Snellman ei ollut saapunut illanvieton jälkeen kotiinsa.
Pankinjohtajan rikokset sekoittivat Tampereen liike-elämän perusteellisesti. Idmanin itsensä ne veivät vankilaan.

Ystävä ajautui itsemurhaan
Snellmanin ruumis löytyi istuvasta asennosta suuren männyn juurelta, vain noin sadan metrin päästä hänen kotitalostaan.

Luoti oli lävistänyt pään, ja Browning-merkkinen revolveri oli edelleen kädessä. Taskusta löytyi vaimolle osoitettu kirje, jossa Snellman kertoi syyn henkensä riistämiseen.

Idmanin paljastumisen jälkeen myös Pohjoispankin rahaliikennettä Tampereella oli alettu tutkia. Tarkastus kuitenkin osoitti, että konttorin asiat olivat moitteettomassa kunnossa.

Sen sijaan Snellman oli henkilökohtaisesti sotkeutunut Idmanin rötöksiin monin tavoin.

Hän oli muun muassa saanut Idmanilta Klingendahlin osakkeita säilytettäväkseen vakuutena tämän toiselta yritykseltä ottamasta lainasta. Idman oli kuitenkin pyytänyt osakkeita myöhemmin takaisin ja sanonut maksaneensa lainan pois.

Snellman oli luovuttanut osakkeet, koska oli luottanut ystävänsä sanaan – kunnes Idmanille lainan antanut yhtiö alkoi myöhemmin kysellä vakuuksien perään.

Tapahtuma ei ollut ainoa laatuaan. Idmanin pidätyksen jälkeen Snellmanin täytyi ymmärtää olevansa itsekin pahassa pulassa.

Paine ja häpeä olivat pankinjohtajalle liikaa.

Rahat katosivat
Poliisikuulusteluissa ja tutkinnassa ei löytynyt viitteitä siitä, että Idman olisi tehnyt kavallukset varastaakseen pankin varoja omaan taskuunsa.

Tilit pengottiin liikekumppaneita ja ulkomaita myöten, mutta rikoksilla hankittua rahaa ei löytynyt mistään.

Rikosvyyhdille ei löytynyt yhtä selkeää syytä tai laskelmoitua suunnitelmaa. Ainoa jäljelle jäänyt selitys koko mysteerille on Idmanin luonne. Miellyttävien piirteidensä lisäksi tämä oli suurpiirteinen, huolimaton ja tuhlaavainen. Hän myönsi lainaa auliisti kenelle tahansa, eikä piitannut kirjanpidosta. Lisäksi häneen luotettiin hyvämaineisen taustansa takia.

Idman alkoi peitellä leväperäisesti myönnettyjen lainojen luottotappiota jo varhain.

Hän oli myös innokas, mutta ilmeisen huono sijoittaja. Myös nämä tappiot piti peittää, ettei maine ja luotto menisi.

Idmanin henkilökohtaista rahankäyttöä kuvastaa hänen itselleen rakennuttama Hatanpään huvila. Uusgoottilainen, komea rakennus maksoi noin puolet samaan aikaan pystytetyn Tampereen tuomiokirkon rakennuskustannuksista.

Yli vuosikymmenen kestäneen keplottelun jälkeen pankinjohtaja ei itsekään ollut perillä kuprun suuruudesta tai siitä, mihin rahat olivat kadonneet.

Yhdyspankin selvityksen perusteella koko Idmanin kavaltamasta summasta kolme neljännestä johtui pienille asiakkaille väärin perustein myönnetystä luotosta.

Näitä rahoja ei koskaan saatu perittyä takaisin, vaan lasku kaatui huijauksen kohteeksi joutuneiden pankkien ja suurten teollisuusyritysten maksettavaksi.

Vaikuttaa siltä, että Suomen taloushistorian suurimman rikoksen tekijä ei ollut häikäilemätön ja laskelmoiva rikollinen, vaan hyväuskoinen ja huolimaton tuhlari.

Maat menivät
Idman sai rikoksistaan 15 vuoden vankeustuomion, mutta pääsi vapaalle jalalle seitsemän vuoden jälkeen.

Rikosten synnyttämä häpeä teki hänestä suvun mustan lampaan, jonka kuva poistettiin perhealbumeista. Vaimo Anna Idman pysyi silti miehensä rinnalla.

Vapautumisensa jälkeen Nils Idman eli Helsingissä yli 20 vuotta ja vietti kesät mökillään Kangasalla. Vielä vanhoilla päivillään hän keskusteli mielellään pörssikurssien heilahteluista.

Nils ja Anna Idmanilla oli kolme tytärtä. Pankinjohtajan petoksien aiheuttama häpeä varjosti monen seuraavan sukupolven elämää.
Idmanin rikoksilla oli laajoja seurauksia.
Pankkimaailmassa herättiin löyhästi säännellyn alan ongelmiin, ja valvontajärjestelmiä alettiin kehittää tiukemmiksi.

Hatanpään kartanoa hallinnut Fredrik Idman oli taannut konkurssiin asetetun veljensä lainoja, osittain tietämättään. Veloista selviytyäkseen hänen oli pakko myydä kartano ja sen maat.

Samaan aikaan Tampere kasvoi räjähdysmäisesti, ja teollisuuskaupungissa oli huutava pula kaavoitettavasta maasta.

Rikkaan suvun romahdus oli tässä mielessä kaupungille onnenpotku. Entisillä Hatanpään kartanon mailla sijaitsee kymmenkunta nykyistä kaupunginosaa.

Lähteet: Erehtymättömät (Kuisma & Keskisarja), Miten miljoonia huijataan? (Nars), Aamulehden ja Helsingin Sanomien arkistot sekä historiantutkija Ari Järvelän haastattelu.

Nils Idman
Syntyi
23.9.1858 Tampereen Messukylässä, kuoli 6.3.1944 Helsingissä.

Perhe
Perheeseen kuului vaimo Anna Idman (o.s. Alfthan) ja kolme lasta.

Koulutus
Opiskeli lakia Helsingin yliopistossa ja valmistui molempien oikeuksien (maallinen ja kirkollinen oikeus) kandidaatiksi 1884.

Ura
Aloitti Yhdyspankin Tampereen-konttorin apulaisjohtajana vuonna 1885. Ylennettiin konttorinjohtajaksi 1890.

Pidätettiin 4.12.1912 Tampereella ja tuomittiin 72 talousrikoksesta vankeuteen.

User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 326
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Tampere - Kauppakadun pankkipuhallus

Post by Arvo Kyyrölä »

Idmanin kawallusjutun sanomalehtiartikkelit kronologisessa järjestyksessä koskien nimenomaisesti Aamulehden numeroita.
https://fi.wikisource.org/wiki/Idmanin_ ... sess%C3%A4
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tampere - Kauppakadun pankkipuhallus

Post by -Uta- »

Ohos, onpa pankkipuhallukseen löytynyt paljon lisää tietoa...
Kyyrölälle siitä kiitos!
Post Reply