Joakim Valkama ampui isänsä ravintolassa, Hki 2012

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Joakim Valkama ampui isänsä ravintolassa, Hki 2012

Post by Queen »

Helsingin keskustassa Aikatalo-liikekeskuksen sisäpihan ravintolassa, os. Mikonkatu 8, tapahtui 3.9.2012 henkirikos.
Poika, Joakim Harry Sebastian Valkama, tappoi isänsä ampumalla kiväärillä.

Oikeussalissa parikymppinen poika piti tekoaan oikeutettuna, syynä se, että isä oli pakottanut hänet nuorena urheilemaan liikaa. Poika harjoitteli juoksijaksi niin kovasti isän valmennuksessa, että siitä seurasi valtavat jalkakivut.
Lääkärissä pojan jalkojen todettiin olleen rustottuneet pahoin, koska kasvuiässä oli treenattu liikaa. Jalkakivut johtivat myös psyykkisiin ongelmiin.
-Oli kuin tulikivillä olisi kävellyt, poika kertoi tuskistaan.
-Kun veti oikein kovat kännit, kivut helpottivat. Olin vaan kotona ja kivut pahenivat. Tuntui, etten jaksanut elää.
– Minulle tuli raivokohtauksia. Hakkasin ovea ja heitin veitsen uuniin. Oli sellainen raivo joka päivä ja ajattelin, että kun lyön itseäni niin lyön isää. Jos sanoin, että lyön häntä, niin isä vain nauroi ja sanoi, että olen niin pieni. Raivoni vain patoutui.

Kesän aikana isä ja poika kävivät kiivastakin tekstiviestien vaihtoa. Viestien sisällön oikeus julisti salaiseksi. He tapasivat viimeksi vappuna.
– Hän ei millään pyytänyt anteeksi. Toinen oli selkärangaton, eikä myöntänyt. Pelle.

Pari viikkoa ennen veritekoa pojan äiti ja sisar olivat yrittäneet saada pojan hoitoon Jorvin sairaalan psykiatriselle klinikalle raivokohtausten vuoksi. Hän oli kuitenkin saanut vain kipulääkettä.

Tekopäivänä hän matkasi Helsinkiin junalla Kirkkonummelta, jossa asui. Kitaralaukussa hänellä oli luvallinen ase, Saiga M3, kal.223 Rem -kivääri. Tarkoituksena oli tehdä itsemurha, mutta junamatkan aikana hän päättikin surmata 60-vuotiaan isänsä.
Hän tapasi isänsä Stockmannin kulmalla, josta he jatkoivat Grand Shanghai -ravintolaan. Ravintolassa poika nousi, lähti kitaralaukkunsa kanssa vessan suuntaan ja otti aseen esille. Isä huomasi tämän ja lähti kohti poikaa.
Poika ampui vessaan johtavalla käytävällä neljä kertaa isäänsä: Ensin jalkaan, jolloin isä kaatui. Sitten rintaan ja päähän. Neljännen laukauksen hän ampui lähilaukauksena isän päähän. Ravintolan muille asiakkaille hän sanoi, että soittakaa poliisit.

Oikeus totesi pojan olleen alentuneesti syyntakeinen. Tuomioksi tuli elinkautisen sijaan 12,5 vuotta vankeutta.
Omaisia oikeudessa edusti vain pojan sisar. Hän ei vaatinut veljelleen rangaistusta.

Perustiedot on Jarkko Sipilän kirjasta Helsingin pimeä puoli. Lisäyksiä on tehty muista uutisoinneista.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Joakim Valkama ampui isänsä ravintolassa, Hki 2012

Post by -Uta- »

Ilmeniköhän siinä Sipilän kirjassa tai niissä muissa uutisoinneissa mitään linkkiä armeijaan?
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Joakim Valkama ampui isänsä ravintolassa, Hki 2012

Post by Queen »

Nyt vasta hoksasin sinun kysymyksesi, Uta. Eipä ollut tuossa kirjassa mitään armeijasta, tarkistin. Liittyisikö tähän mahdollisesti jotain tällaista? Valmennuskuri on kyllä ollut kuin armeijassa konsanaan.
Post Reply