Reaktioita mediassa VHO:n 19.2.2015 päätökseen, netissä ym

User avatar
Tara
Posts: 3469
Joined: Fri Jun 08, 2012 9:14 am

Re: Reaktioita mediassa VHO:n 19.2.2015 päätökseen, netissä

Post by Tara »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 99196.html
Julkaistu: 31.8. 11:43


TUTKIMUS Anneli Auer esiteltiin monissa lehdissä yksiselitteisesti syyllisenä jo silloin, kun hänet vangittiin miehensä murhasta epäiltynä vuonna 2009.
Näin katsotaan Ulvilan henkirikoksen uutisointia tarkastelevassa tutkimusraportissa Syylliseksi kirjoitettu, joka julkaistaan tänään iltapäivällä.

Esimerkiksi poliisin julkaisema tiedote Anneli Auerin tunnustuksesta muuttui tutkimuksen mukaan journalismissa kyseenalaistamattomaksi totuudeksi. Tunnustustarinasta ei täysin luovuttu, vaikka Auerin asianajaja muutama päivä myöhemmin kiisti tunnustuksen.

Tutkimuksen mukaan uutisointi ilmensi syyttäjän kantoja ja sukupuolistereotypioihin nojaavia puhetapoja, joissa syyllisyysvaikutelmia tuotettiin esittämällä Auer huonona äitinä ja kylmän rauhallisena persoonana.

– Vaikka Ulvilan surmaa käsittelevä journalismi muuttui oikeusprosessin edetessä maltillisemmaksi, heti alussa tuotetut voimakkaat vaikutelmat jäävät vahvasti lukijoiden mieliin ja niillä on etulyöntiasema julkisuudessa käytävässä mielikuvakamppailussa, sanoo tiedotteessa Pentti Raittila Tampereen yliopiston Comet-tutkimuskeskuksesta.

Tutkimuksen kohteena oli Helsingin Sanomien, Iltalehden ja Satakunnan Kansan uutisointi vuosilta 2009–2013.

Vaasan hovioikeus katsoi Auerin tämän vuoden helmikuussa syyttömäksi miehensä murhaan. Muun muassa syyttäjät ja uhrin omainen ovat hakeneet tuomioon valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
STT
tara, tää oo sulle viimeinen varoitus. Jollet lopeta jo, haemme sinut ja tulet kärsimään todella paljon .
Miten oravatädille saisi rasteroinnilla haavaumia ja mustelmia naamaan?
Kepittelyiloa tässä tulevaisuudessa odottelen...
User avatar
Tara
Posts: 3469
Joined: Fri Jun 08, 2012 9:14 am

Re: Reaktioita mediassa VHO:n 19.2.2015 päätökseen, netissä

Post by Tara »

Yle uutisoinut "Syylliseksi kirjoitettu"-tutkimuksesta.
http://yle.fi/uutiset/raportti_media_va ... na/8268088
UUTISET
MEDIA
Media 31.8.2015 klo 15:30 | päivitetty 31.8.2015 klo 15:37
Raportti: Media vahvisti kuvaa Anneli Auerista syyllisenä
Tuore tutkimusraportti tarkastelee, tuottiko journalismi Ulvilan surman käsittelyn eri vaiheissa sellaisia tulkintoja, jotka vahvistivat käsitystä Anneli Auerin syyllisyydestä tai syyttömyydestä. Tutkijat toteavat raportissaan, että kuva Auerista on ollut "outouttava". Aineistona tutkijoilla oli kolme eri lehteä.


Valokuvassa Anneli Auer on saapumassa Porin käräjäoikeuteen keskiviikkona 21. elokuuta 2013.
Valokuvassa Anneli Auer on saapumassa Porin käräjäoikeuteen keskiviikkona 21. elokuuta 2013. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kolmen lehden eli Helsingin Sanomien, Iltalehden ja Satakunnan Kansan lukijat ovat saaneet Anneli Auerin oikeudenkäynneistä Auerin syyllisyyttä eri tavoin vahvistavan kuvan, tuoreessa tutkimusraportissa todetaan.

Elina Noppari, Pentti Raittila ja Pirita Männikkö ovat tarkastelleet raportissaan, tuottiko suomalainen journalismi niin sanotun Ulvilan surman oikeuskäsittelyn eri vaiheissa sellaisia tulkintoja, jotka vahvistivat lukijoiden käsitystä Auerin syyllisyydestä tai syyttömyydestä puolisonsa Jukka S. Lahden murhaan.

Aineistossa oli mukana yhteensä yli kuusisataa juttua kolmesta eri sanomalehdestä.

Tutkijoiden mukaan toimittajat eivät ole ottaneet Auerin syyllisyyteen suoraan kantaa, vaan kyse on ollut journalismin esitystavallisista valinnoista, synnytettyjen tarinoiden näkökulmista sekä kuvituksen ja taiton tuomista mielikuvista.

– Osa valinnoista on saattanut olla toimittajan tai toimitusorganisaation tietoisen pohdinnan tulosta, osa on varmastikin kummunnut journalismin tuotantorutiineista ja kulttuurisista käytännöistä, he kirjoittavat.

Journalismi muuttui varovaisemmaksi, miltei kyyniseksi

Ulvilan surma tapahtui vuonna 2006. Auer on tuomittu kahdesti syylliseksi käräjäoikeudessa, kahdesti hänet on julistettu syyttömäksi hovioikeudessa, viimeksi tämän vuoden helmikuussa. Syyttäjä on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta Auerin tuomioon.

Tutkijat toteavat, että he ovat löytäneet kaikista aineistonsa lehdistä ilmaisutapoja, joilla on tuotettu ja vahvistettu käsitystä Auerin syyllisyydestä ennen oikeuden tuomiota.

– Syyskuun 2009 vangitsemisvaiheen ja Anneli Auerin kiistanalaisen murhatunnustuksen jälkeen lehtien syyllisyyteen ja syyttömyyteen liittyvät ilmaisukeinot muuttuivat oikeusprosessin eri vaiheiden aikana. Samalla prosessin venyminen ja ristiriitaiset tuomiot eri oikeusasteissa muuttivat journalismia varovaisemmaksi, paikoin miltei kyyniseksi, raportissa arvioidaan.

Tutkijoiden mukaan Ulvilan surman mediakäsittely on keskittynyt syksyn 2009 jälkeen vahvasti Auerin kuvaamiseen henkilönä. Tuo kuvaus on ollut monipuolista eikä yksistään syyllistävää, he katsovat.

Heidän mukaansa tutkimusaineisto kuitenkin osoittaa, että kuva Auerista on ollut "outouttava" ja hänet on heitetty leirin ulkopuolelle.

"Lynkkausmielialaa ei ollut nähtävissä"

Kritiikistä huolimatta tutkijat katsovat, että uutisointi Auerin oikeudenkäynnistä on ollut myös perusteellista. Siinä on tehty paljon itsenäistä tiedonhankintaa ja korjattu omia aiempia virheellisiä painotuksia, he kirjoittavat.

– Toisin kuin joskus rikosuutisoinnin historiassa tai nykyisissä kansalaisten verkkokeskusteluissa, Ulvilan surman journalismissa ei ollut nähtävissä lynkkausmielialaa tai syylliseksi epäillyn valkopesua, Noppari, Raittila ja Männikkö päättävät raporttinsa.

Syylliseksi kirjoitettu -tutkimusraportti on tehty Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksessa. Sen on rahoittanut Helsingin Sanomain säätiö.

Tutkimus on julkaistu kokonaisuudessaan tänään maanantaina.

LUE MYÖS
Jaaha. Eipä vaikuta kummoiseltakaan tutkimukselta. Tuohonko käytettin 100 000 euroa? Juu, kankkulan kaivoon.Tutkimukseen on saatu 100 000 euron apuraha Helsingin Sanomainsäätiöltä.

Näyttää vahvasti siltä, että tutkimuksessa ei ilmennyt mitään mitä kuka tahansa pystyisi itse ajattelemaan.

Jotenkin huvittaa tuo 'ei havaittu valkopesua'.. Eikö missään??

Iltasanomista lainaus:
Esimerkiksi poliisin julkaisema tiedote Anneli Auerin tunnustuksesta muuttui tutkimuksen mukaan journalismissa kyseenalaistamattomaksi totuudeksi. Tunnustustarinasta ei täysin luovuttu, vaikka Auerin asianajaja muutama päivä myöhemmin kiisti tunnustuksen.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 99196.html

Mutta Mannerhan vahvisti tunnustuksen! Pian Auerin tunnustuksen jälkeen Manner antoi tiedon, että kyseessä oli hätävarjelun liioittelu!

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 06906.html

Kiistanalainen tunnustuksesta tuli vasta sen jälkeen, kun Manner paneutui asiaan ja kun Joutsenlahti kiiruhti antamaan neuvoja. Eiköhän mennyt tähän tapaan aluksi, siis sen jälkeen kun Aueria oli alettu epäillä.

Hieman tulee väsynyt olo kun lukee nuo uutiset.
tara, tää oo sulle viimeinen varoitus. Jollet lopeta jo, haemme sinut ja tulet kärsimään todella paljon .
Miten oravatädille saisi rasteroinnilla haavaumia ja mustelmia naamaan?
Kepittelyiloa tässä tulevaisuudessa odottelen...
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Reaktioita mediassa VHO:n 19.2.2015 päätökseen, netissä

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015083 ... 3_uu.shtml

Tutkimus: Moni lehti leimasi Anneli Auerin murhaajaksi
Maanantai 31.8.2015 klo 18.58
Taustalla vaikutti tutkijoiden mukaan poliisin tiedote naisen tunnustamisesta.

Media ei saa tutkijoilta puhtaita papereita Ulvilan surmaan liittyvästi uutisoinnista. Tampereen yliopiston tutkijoiden mukaan Anneli Auer esiteltiin monissa lehdissä syyllisenä jo pian sen jälkeen, kun hänet oli vangittu miehensä surmaamisesta epäiltynä syyskuussa 2009.
Tutkijoiden mukaan taustalla vaikutti poliisin julkaisema tiedote, jonka mukaan Auer olisi myöntänyt surmanneensa miehensä.
Tutkimuksen kohteena oli Helsingin Sanomien, Iltalehden ja Satakunnan Kansan Ulvila-uutisointi vuosilta 2009-2013.

Satakunnan Kansa julkaisi tunnustustiedotteen jälkeisen juttunsa otsikolla "Vaimo surmasi miehensä hätäpuhelun ollessa auki". Iltalehti puolestaan otsikoi juttunsa "Äiti viimeisteli isän surman". Lisäksi se julkaisi kannessaan Auerin kuvan ja tekstin "Ulvilan surmaajan kaksoiselämä".
Helsingin Sanomien uutisointi oli kahta muuta lehteä neutraalimpaa, vaikka tutkijoiden mukaan senkin ilmaisuista löytyi kohtia, jotka tuottivat mielikuvia ja käsityksiä Auerin syyllisyydestä.

"Tunnustus ei merkitse jutun ratkeamista"

Tutkijoiden mukaan tunnustustarinasta ei täysin luovuttu, vaikka Auerin asianajaja muutamaa päivää myöhemmin kiisti tunnustuksen.
Lisäksi uutisointi ilmensi tutkijoiden mielestä sukupuolistereotypioihin nojaavia puhetapoja, joissa syyllisyysvaikutelmia tuotettiin muun muassa esittämällä Auer huonona äitinä ja kylmän rauhallisena persoonana.

- Vaikka Ulvilan surmaa käsittelevä journalismi muuttui oikeusprosessin edetessä maltillisemmaksi, heti alussa tuotetut voimakkaat vaikutelmat jäävät vahvasti lukijoiden mieliin ja niillä on etulyöntiasema julkisuudessa käytävässä mielikuvakamppailussa, toteaa Pentti Raittila Tampereen yliopiston Comet-tutkimuskeskuksesta.
Tutkijat painottavat, ettei tunnustuksella ole rikoslaissa sitovaa merkitystä, eikä journalisminkaan pitäisi ottaa tunnustusta merkkinä tapauksen ratkeamisesta.

Iltalehti luottaa poliisiin

Iltalehden vastaava päätoimittaja ja kustantaja Kari Kivelä sanoo, että lähtökohtaisesti Iltalehdessä luotetaan poliisin tiedottamiseen. Kivelän mukaan tieto epäillyn tunnustamisesta on Iltalehdessä tapana uutisoida niin, että asia on ratkennut.
- Kertooko tämä siitä, että meillä on luotettava ja korkeatasoinen tutkinta vai media, joka uskoo viranomaisia sokeasti. Varmaan molemmista.
- Jos tutkimus on sitä mieltä, että tunnustuksen perusteella Auerista välittyi syyllisenä kuva mediassa, se voi hyvin pitää paikkansa lyhyen periodin osalta. Varmaan löytyy periodeja, jolloin Auerin puolustuskin on saanut liikaa ääntään kuuluviin.

Satakunnan Kansa tutkii uutisointinsa

Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi pitää hyvin tärkeänä, että lehdessä käydään läpi vuoden 2009 uutisointia tutkijoiden esittämän kritiikin pohjalta.
- Toisaalta puolustaisin Satakunnan Kansan roolia sillä, että prosessi on ollut pitkä, ja siitä on tehty satoja ellei tuhansia uutisia. Väittäisin että kuva, jonka olemme muodostaneet, on kokonaisuutena tasapuolinen.
Vaasan hovioikeus katsoi Auerin tämän vuoden helmikuussa syyttömäksi miehensä murhaan. Muun muassa syyttäjät ja uhrin omainen ovat hakeneet tuomioon valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

STT


Vielä Iltalehden uutinen aiheesta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
itäviitta
Posts: 579
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Reaktioita mediassa VHO:n 19.2.2015 päätökseen, netissä

Post by itäviitta »

http://www.hymy.fi/uutiset/anneli-auer- ... mentoimaan

Anneli Auer ilmestyi yllättäen Facebookiin kommentoimaan!
27.9.2015

Anneli Auer on ilmestynyt Facebookiin.

Naisella on jo toista sataa kaveria. Sometili näyttäisi kaikin puolin olevan autenttinen.
Anneli kirjoittaa FB-sivuillaan muun muassa omiin rikostapauksiinsa liittyviä asioita. Tuorein päivitys on kymmenen päivän takaa, ja siinä Anneli ruotii miehensä, Jukan, henkirikokseen liittyvän hätäkeskustallenteen äänianalyysiä, josta on taas noussut uusi kohu.

-Oikean asiantuntijan muuten tunnistaa siitä, että asiantuntija tietää rajansa - tietää mistä voi sanoa jotain ja mistä ei. Amatööri, jolla on vain vähän tietoa, kuvittelee tietävänsä kaiken ja lausuu suurella itsevarmuudella typeryyksiä, joihin oikea ammattilainen ei koskaan sortuisi, Anneli kommentoi.

Annelin FB-kavereista löytyy muun muassa legendaariseksi ”pornokeisariksi” ristitty Tom Sjöberg.

Anneli Auer voi vapaasti seikkailla netissä, sillä hän siirtyi kesäkuussa ehdonalaiseen kärsittyään puolet saamastaan seitsemän vuoden seksuaali- ja väkivaltarikostuomiosta.
Nyt odotetaan Korkeimman oikeuden päätöstä siitä, ottaako se käsiteltäväkseen valituksen Vaasan hovioikeuden ratkaisusta vapauttaa Auer miehensä Jukka S. Lahden surma-asiassa.

Image
Kierrä minut rannan puolelta
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Reaktioita mediassa VHO:n 19.2.2015 päätökseen, netissä

Post by härkä »

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... de/5328134

Ääniasiantuntija kyseenalaistaa uuden Ulvila-tutkintamenetelmän: "Ei faktapohjaa, vain mielipide"
RIKOS JULKAISTU 28.09.2015 06:12

Kapellimestarin tutkimuksen mukaan Anneli Auer on hengitysäänen perusteella puhelimessa, vaikka Auerin ääni kuuluu samanaikaisesti kaukana puhelimesta.
Tunnettu kapellimestari uskoo selvittäneensä kehittyneen äänenkäsittelyohjelman avulla, että osa Ulvilan murhan hätäpuhelutallenteelta kuuluvista äänistä olisi soitettu nauhoitteelta. Kyseisen ohjelman tunteva ääniasiantuntija suhtautuu analyysiin kuitenkin epäillen.

– Tämä ohjelma ei anna mitään yksiselitteistä dataa siitä, että tässä puhuu yksi henkilö ja tässä toinen. Tulkinta on täysin havaitsijan kuulohavainnon varassa. Kyseessä on ainoastaan kapellimestarin mielipide, ei kylmä fakta, kertoo äänisuunnittelija ja studiotekniikan kouluttaja Janne Huotari.

Ulvilan surmatapaus nousi jälleen viime viikolla otsikoihin, kun tieto uudesta lisätutkinnasta nousi julkisuuteen.

Mainos (uutinen jatkuu alla)

Tunnettu suomalainen kapellimestari otti kesällä yhteyttä jutun syyttäjiin ja kertoi käyttäneensä hätäpuhelutallenteen analyysiin uutta ohjelmaa, jota tutkinnassa ei ole aiemmin käytetty.

Poliisi ja syyttäjä vakuuttuivat analyysista ja päättivät koota uuden tutkintaryhmän analysoimaan puhelua kyseisen ohjelman avulla.

Hengitysääniä kahdesta eri paikasta?
Kapellimestari oli tutkinut hätäkeskustallennetta Izotope RX3 Advanced -äänenkäsittelyohjelman avulla, jolla voidaan erotella esimerkiksi päällekkäisiä ääniä monotallenteesta.

Kapellimestarin tutkimuksen mukaan Anneli Auer on hengitysäänen perusteella puhelimessa, vaikka Auerin ääni kuuluu samanaikaisesti kaukana puhelimesta. Lisäksi kapellimestarin mukaan puheen voimakkuuserot eri puhujien välillä eivät täsmää siihen, missä kohdassa asuntoa uhri ja Auer ovat olleet.

Tulkinnan perusteella kapellimestari on vakuuttunut siitä, että hätäkeskustallenne sisältää nauhoitettuja osia.

Syyttäjien mukaan uusi tutkintalinja on tärkeä.

– Hätäkeskuspuhelutallenteelta kuuluvien äänien osittainenkin äänittäminen etukäteen osoittaisi sen, ettei tallenteelta kuuluva tilanne ole ollut kaikilta osin todellinen ja että puhelun soittajalla on ollut ilmeinen tarkoitus johtaa viranomaisia harhaan, syyttäjät kertovat lisätutkintaselvityksessä.

Ohjelma tarkentaa puheääntä
Äänisuunnittelijan mukaan kyseistä äänenkäsittelyohjelmaa käytetään esimerkiksi klassisen musiikin siistimiseen.

– Jos esimerkiksi live-tallenteen musiikin joukossa on yskäisy, ohjelman näyttö antaa graafisen esityksen siitä äänestä. Ohjelmasta pystyy näkemään, että tuossa kohtaa tallennetta yskäistiin. Kun kuunnellaan esimerkiksi sitä yskäisy-kohtaa, sen pystyy ikään kuin maalaamaan tallenteesta pois, Janne Huotari kuvailee.

Huotarin mukaan ohjelman avainsana on se, että se suodattaa tallenteesta erilaisia taajuuksia.
– Ohjelmassa on algoritmeja, jotka suodattavat taustamelua, tallentimen aiheuttamaa kohinaa, sähköhäiriöitä tai rasahduksia. Lisäksi se suodattaa mekaanisia ääniä ja taajuuksia, jotta esimerkiksi puheesta saa paremmin selvän.
Huotarin mukaan ohjelma on ollut olemassa jo ainakin viiden vuoden ajan. Uusimman version hinta on hieman alle tuhat euroa.

Ohjelman paranneltu versio
Ulvilan surmayön hätäkeskustallennetta tutkii nyt seitsenhenkinen asiantuntijaryhmä, jonka on määrä saada lopullinen lausunto ääninauhasta syyskuun loppuun mennessä.

Tutkijaryhmä analysoi tallennetta Izotope RX4 Advanced -äänenkäsittelyohjelmalla, joka on päivitetty versio kapellimestarin käyttämästä ohjelmasta.

Syyttäjään yhteyttä ottaneen kapellimestarin mukaan ohjelma on kehittyneempi kuin keskusrikospoliisin aiemmin käytössä olleet SoundForge-, Adobe Audition- ja Praat- äänenkäsittelyohjelmat. Huotarin mukaan kyseisten ohjelmien ominaisuudet eivät juurikaan poikkea lisätutkintalinjan käynnistäneestä ohjelmasta.

– Ne ovat äänenkäsittelyohjelmia, joihin saa lisämoduuleja ostamalla suodatintyökaluja. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä ohjelman kolmas, neljäs vai viides versio. Ohjelmassa on samat pohja-algoritmit, äänisuunnittelija, studiotekniikan kouluttaja Janne Huotari sanoo.

"Tulkinta on hyvin vaikeaa"
Janne Huotari on työskennellyt äänialalla lähes 25 vuotta, pääosin äänisuunnittelijana muun muassa televisiomainonnan ja -ohjelmien äänityksen parissa. Lisäksi hän työskentelee studiotyön opettajana.

– Äänenkäsittelyohjelma on ikään kuin suurennuslasi. Kun tällaisella ohjelmalla suodatetaan voimakkaasti asioita ja jo suodatettua ääntä, voi olla että tallenteelta kuulee sellaisia asioita, mitä siellä ei ole. Tulkinta on hyvin vaikeaa.

Huotari kertoo tutkineensa audioforensiikkaa eli teknisen rikostutkinnan äänitutkintaa. Hän on myös kuunnellut Ulvilan surmayön hätäkeskuspuhelu -tallenteen ja pitää kapellimestarin havaintoja nauhan mahdollisesta manipuloinnista rohkeana väitteenä.

– Kun ohjelmalla käsitellään ääntä, sitä editoidaan, suodatetaan ja filtteröidään. Ääntä tulee käsitellä tarkasti niin, ettei lähdemateriaali manipuloidu.

Huotari korostaa, että asiat pitää pystyä myös toisintamaan.

– Sen, joka tulkitsee ääninauhaa, pitää tehdä muistiinpanoja siitä, millaisia toimenpiteitä ääninauhalle on tehty, jotta toiset tutkijat pystyvät tekemään omat tutkimuksensa. Tämän jälkeen vielä kolmas osapuoli voi vertailla niitä johtopäätöksiä.

– Voi olla, että kapellimestari on musikaalisena ihmisenä vilpittömästi kuullut nämä asiat tallenteelta, mutta jonkun muunkin pitäisi pystyä tekemään sama tulkinta. Ajattelen, että on aika rohkeaa ja itsevarmaa tuoda näitä väitteitä esille. Itselläni ei olisi pokkaa siihen, äänisuunnittelija ja studiotekniikan kouluttaja Janne Huotari kertoo.


Huotarin Janne on sitten näköjään päässyt linjoille. :mrgreen:
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply