Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.1993

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.1993

Post by matlockb »

Kaupunki
TORSTAINA 2.9.1993


Murron keskeyttänyt mies surmattiin Vantaalla

Aalto Matti

Keskusrikospoliisi tutkii Vantaan Havukoskella keskiviikkona paljastunutta henkirikosta. Miehen surman syynä poliisi pitää murtovarkauden keskeyttämistä.

36-vuotias Jukka Karlenius surmattiin hiukan ennen kello yhdeksää Virsupolku 1 A:n yhteistiloissa. Hän asui itse saman kerrostalon B-portaan asunnossa.

Karleniuksen vaimo oli noin kello 8.40 käynyt talon yhteistiloissa ja huomannut säilytystilojen suuntaan johtavan oven avoimeksi. Vaimo kertoi havainnostaan miehelleen, joka lähti katsomaan säilytystiloja.

Rikoskomisario Esko Peltolan mukaan Karlenius ilmeisesti yllätti yhden tai useamman varkaan kellarikomeroiden kimpusta ja sai syntyneessä rysyssä surmansa. Hänen avunhuutonsa oli kuultu yläpuolisessa asunnossa.

Surmatyön tekijästä tai tekijöistä ei ole tietoa. Tekijän tai tekijöiden vaatteet saattavat olla sotkeutuneet vereen. Havainnoista - esimerkiksi taloon aamulla tulleista tai sieltä paenneista - kaivataan tietoja Vantaan poliisin numeroon 8730400. (HS)
Kaupunki
MAANANTAINA 6.9.1993


Poliisi tutkii Vantaan kellarisurman yhteyttä spray-maalaajiin

STT

Keskusrikospoliisi selvittää Vantaan Havukoskella viime keskiviikkona tehdyn ns. kellarisurman ja surmapaikalle samana yönä ilmestyneiden spray-maalausten yhteyttä.

Poliisin mukaan surmattu Jukka Karlenius oli tarkastanut talon yleiset tilat vaimonsa kanssa edellisenä iltana eli tiistaina noin klo 23.30. Tällöin kaikki tilat olivat kunnossa ja järjestyksessä.

Karlenius surmattiin seuraavana aamuna, kun hän lähti selvittämään säilytystiloista kuuluneiden äänien alkuperää. Surmatyö tapahtui Virsupolku 1:n A-portaan säilytystiloissa noin klo 9.

Kullanväristä spraymaalia

Poliisi arvelee, että surmaaja tai surmaajat ovat menneet säilytystiloihin lähinnä yöpymistarkoituksessa Karleniusten tekemän tarkastuskierroksen jälkeen.

Keskusrikospoliisi pyytää, että ne jotka tietävät kuka maalaa kullanvärisellä spray-maalilla Havukoskella tai viereisissä lähiöissä ottaisivat yhteyttä poliisin numeroon 8730400 tai 13447463.

Samoin poliisi kaipaa tietoja niiltä, jotka ovat nähneet ihmisiä nukkumassa talojen yleisissä tiloissa tai muuten tietävät jotain rikoksentekijöistä.(STT)
Kaupunki
SUNNUNTAINA 12.9.1993


Vantaan kellarisurman surmanaseelle etsitään omistajaa

Nykänen Harri

Vantaan Havukoskella viikko sitten sattuneen kellarisurman tekijä tai tekijät ovat yhä tavoittamatta. Poliisi pyytää yleisön apua surmassa käytetyn veitsen tunnistamiseksi.

36-vuotias Jukka Karlenius surmattiin fileerausveitsellä, johon on kaiverrettu Poropuukko Pekanpää. Poliisin selvitysten mukaan veitsimallia on myyty ainoastaan pohjoisessa. Veitsi löytyi surmapaikalta.

Surmaveitsestä tai surmasta jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Vantaan poliisin numeroon 8730400 tai keskusrikospoliisiin numeroon 134471.
Kaupunki
MAANANTAINA 2.7.2001


KAUPUNKI ETSII MURHAAJAA

Havukosken raaka kellarisurma järkyttää vielä vuosien jälkeen

Miksi kukaan ei nähnyt verisiä tappajia?

Ari Saarelainen

Aika pysähtyi Virsupolulla syyskuun ensimmäisen päivän aamuna kahdeksan vuotta sitten. Talotoimikunnan puheenjohtaja, perheenisä Jukka Karlenius joutui julman tappajan tai tappajien uhriksi kotitalonsa kellarissa.

Uhrin löytäjiin kuului hänet hyvin tuntenut saman talon asukas Jouko Nipuli .

"Muistan sen aamun tarkkaan. Ei se unohdu koskaan", Nipuli kertoo.

Hän istui kotonaan surman tapahtuessa.

"Ihmettelin, missä pidetään meteliä. Patterit kolisivat ja kuulin avunhuutoja. Menin rappuun koiran kanssa. Kuului juoksua ja rapun kaide kolisi. Harmittaa, etten laskenut koiraa irti", Nipuli selostaa.

Pian hän näki, että rappujen alapäässä, kellarin ovensuussa makasi niin verinen mies, ettei heti voinut tunnistaa, kuka oli kyseessä. Sitten hälytettiin ambulanssi ja poliisi.

Pienessä kellarissa näkyy yhä veriteon merkkejä. Yhden lautaseinäisen kopin ovessa on surmayönä ilmestynyt hakaristi. Toisen oven höylätty läikkä paljastaa, mihin verta oli roiskunut.

Mitään motiivia rikokselle ei tunneta. Tuoreeltaan arvailtiin, olivatko tekijät yllätetyksi joutuneita murtovarkaita.

"Kukaan ei tiedä, mitä siinä oli takana, mutta ei aamulla yhdeksältä pitäisi olla murtovarkaita liikenteessä", Nipuli arvelee.

Hän on varma, että tekijöitä oli useampi kuin yksi. Hänestä tuntuu, että joku talossa on voinut auttaa tappajia.

"Jonkun on täytynyt päästää ne sisälle, koska kellariin pääsemiseksi tarvittiin kaksi avainta. Mistään ei löytynyt murtojälkiä eikä poliisin mukaan yhtään avainta ollut hukassa", Nipuli puntaroi.

Omituiselta tuntuu sekin, että kukaan ei nähnyt taatusti veristen tappajien poistuvan talosta. Näkyvyyttä oli silloin joka suuntaan talon ympärillä ja naapuritalon katolla oli remonttimiehiä.

"Taloa ei eristettykään missään vaiheessa. Nyt lyödään pienimmistäkin asioista liinat ympärille", Nipuli ihmettelee.

SURMATTU TUNNETTIIN aktiivisena talon asioiden hoitajana. Kellariinkin hän meni, kun hänen vaimonsa oli havainnut tuoreita töherryksiä ja nähnyt kellarin oven selällään.

"Aktiivitoiminta tässä talossa meni hautaan Jukan mukana", Nipuli toteaa. "Ennen tehtiin paljon talkoilla, saunaa korjattiin ja grilli-iltoja vietettiin." Naapurin mielestä Karleniuksen olisi kaikkein viimeisenä pitänyt joutua vahingossa tappajien tielle. "Jukka oli aina hyväntuulinen ja suurin osa asukkaista piti hänestä." Elämä jatkuu, mutta selittämätön veriteko kaivelee Nipulia jatkuvasti. "Haluan, että tämä asia selvitetään. Monestikin on monta asiaa pyörinyt mielessä. Että löytäisi sellaisen vihjeen, johon se ratkeaisi."
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.1993

Post by matlockb »

Tosielämän sherlockit-sarjassa YLE 2:lla käsitellään tätä(kin) tapausta. Hyvä juttu, että Jukka Karleniuksen henkirikos ei ole unohtunut. Tosin tekijää tuskin enää saadaan tuomiolle nimittäin rikosta on tutkittu tappona ja rikoksen syyteoikeus on nyt vanhentunut. Karleniuksen omaisilla tosin on oikeus edelleen hakea siviilijuttuna vahinkorvauksia, jos sherlokit tai poliisi tekijän saavat selville.
Jukka Karleniuksen juttua käsitellään 14.11.2013 alkaen.
Alkujaan tutkinta aloitettiin periaatteella "selviää varmasti omalla painollaan ilman erityistä panostamista".
Alibissa oli muistaakseni elokuun numerossa juttua tästä ja toimittaja on kirjoittanut asiasta myös mielipidekirjoituksen:
Mielipide: Havukosken surman syyteoikeus vanhenemassa, kohta voi tekijä naureskella

Näppikset 1.8.2013, klo 21:11. Päivitetty 5.9.2013, klo 13:08

Kirjoitin juuri artikkelin erääseen lehteen, kuinka poliisi kaipaa vihjeitä syyskuussa vuonna 1993 Vantaan Havukoskella tapahtuneesta taposta. Siinä uhriksi joutui tekijöille tuntematon, syytön perheellinen 36-vuotias vantaalainen mies. Häneltä jäi vaimo, vanhemmat, isovanhemmat ja omat pienet lapset suremaan eikä suru varmasti koskaan helpota. Mies surmattiin julmasti, koska hän meni tarkistamaan epäilemäänsä kellarimurtoa ja menehtyi ambulanssiin tapahtumapaikalla.

Poliisilla oli pitkäaikainen epäilty jälleen pidätettynä ja kuulusteltavana, mutta näyttö ei riittänyt siihen, että asia olisi saatu syyteharkintaan ja sitä myötä oikeuskäsittelyyn. Mikäli poliisi ei saa tarpeeksi näyttöä kasaan ja vihjeitä lähetettäväksi syyttäjälle syyskuun alkuun mennessä, rikosta tutkitaan tappona. Sen syyteoikeus Suomessa vanhenee jo 20 vuoden kuluttua. Syytteennoston jälkeen aikaa esimerkiksi lisätutkinnalle olisi ratkaisevasti pidempään, sillä rangaistukseen tuomitseminen vanhenee 30 vuodessa. Mikäli syyte on nostettu.

Nykyisin Suomen rikoslain mukaan ainoastaan rikos, josta seuraa elinkautinen vankeusrangaistus, ei vanhene koskaan.

Elinkautisen vankeusrangaistuksen voi siis saada Suomen lain mukaan murhan lisäksi seuraavista rikoksista: terroristisessa tarkoituksessa tehty tappo tai murha, törkeä valtiopetos, sotarikos, rikos ihmisyyttä vastaan, törkeä maanpetos ja joukkotuhonta. Tähän mennessä ainoastaan yksi henkilö on tuomittu Suomessa rauhan aikana joukkotuhonnasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Olen saanut runsaasti palautetta ja kyselyitä siitä, kuinka esimerkkinä mainitsemani Vantaan Havukosken surmaaja voi syyskuussa naureskella rikoksellaan lähikuppilassa ja poliisi on täysin voimaton.

Eduskunnassa istuu useita pitkän linjan poliisimiehiä, jotka ovat kaikki kokoomuksen ja perussuomalaisten, eli hyvin suurten puolueiden edustajia. He ovat Kari Tolvanen (kok.), Kalle Jokinen (kok.), Tom Packalén (ps.), Markku Mäntymää (kok.), Reijo Hongisto (ps.), Pertti Hemmilä (kok.) ja Ismo Soukola (ps.). Ihmettelen, miksi he eivät kokeineina poliisimiehinä ole huomanneet näin vakavaa epäkohtaa Suomen laissa.

Kaikki henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset ovat aina hyvin moitittavia ja esimerkiksi törkeä pahoinpitelykin vanhenee vasta 20 vuoden kuluessa. Se aika kyseisessä rikoksessa alkaa olla kohdallaan, vaikka pidennys esimerkiksi 30 vuoteen ei tuntuisi liioittelulta. Varsinkin kun uhri voi saada elinikäiset vammat. Perusmuotoinen pahoinpitely vanhenee 5 vuoden kuluessa ja lievä pahoinpitely 2 vuodessa. Törkeän kuolemantuottamuksen (esimerkiksi pahoinpitelyrikoksesta johtuen) syyteoikeus vanhenee puolestaan jo 10 vuodessa., Kyseisen rikoksen syyteoikeuden ei pitäisi vanhentua koskaan.

Muina esimerkkeinä: raiskaus vanhenee 10 vuodessa ja törkeän raiskauksen syyteoikeus vanhenee 20 vuodessa. Toisin kuin näistä rikoksista saatavia tuomioita, pidän vanhenemisaikoja kohtuullisina. Sillä tekijää on epätodennäköistä saada kiinni enää 10-20 vuoden jälkeen, mitenkään vähättelemättä kyseisen rikoksen vahingollisuutta.

Vanhenemisajat porrastetaan Suomessa rikoksesta säädettyyn maksimirangaistukseen.

Ei ole kuitenkaan ihmisten ja yleisen oikeustajun mukaista, että toisen hengen riistänyt henkilö saa taposta usein melko lyhyen tuomion. Lisäksi hän voi jo 20 vuoden päästä elää vapaasti ilman pelkoa poliiseista, vaikka näyttöä sitten löytyisikin tarpeeksi myöhemmin. Lisäksi Suomen laissa on surma-niminen henkirikos, joka on ns. "lievä tappo". Surmasta tuomitaan vankeutta vähintään 4 vuotta ja korkeintaan 10 vuotta, joten myös sen vanhenemisaika on 20 vuotta.

Oikeusministeri, peruspalveluministeri ja ennen kaikkea poliisitaustaiset kansanedustajat voisivat katsoa peiliin ja miettiä, olisiko aiheellista tehdä lakialoite, että mikään henkirikos, törkeä kuolemantuottamus, tappo, surma tai murhan yritys ei vanhenisi koskaan.

Eerikki Pekkarinen
toimittaja, Helsinki

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomien Lukijalta-sivulla 2.8.2013.
http://www.ess.fi/Mielipide/nappikset/2 ... aureskella
Last edited by matlockb on Tue Oct 29, 2013 7:26 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Tara
Posts: 3469
Joined: Fri Jun 08, 2012 9:14 am

Re: Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.

Post by Tara »

Image

:shock: sattuipa kohdalle. Laitetaanpa talteen:


http://yle.fi/puhe/ohjelmat/puheen_ilta ... _8188.html

MYSTEERIT JA TARINAN HALU KIEHTOVAT AMATÖÖRIETSIVÄÄ


29.10.2013 | Maija Vaara
"Selvittämättömät rikokset ovat mysteereitä, ja mysteerit aina kiehtovat ihmismieltä", sanoo amatöörietsivä Antti.

Antti ja Laura tutustuivat toisiinsa Murha.info-sivustolla yhteisen kiinnostuksen kohteen parissa. He kertovat harrastavansa rikosten ratkomista ja pähkäilyä.

"Me harrastamme rikosten pähkäilyä ja ratkomista. Haetaan lihaa luiden ympärille, hahmoja ja henkilöitä, jotka ovat olleet jossain tapahtumaktjussa. Haetaan niitä oikeita ihmisiä ja heidän persooniaan lööppien takaa."

Rikosten selvittämisessä kiehtoo tarinan halu. Sekä Antti että Laura kertovat kumpikin selvittävänsä vanhoja helsinkiläisiä henkirikoksia.

"Rakennamme tavallaan sitä tarinaa, mutta emme koskaan tiedä mihin se johtaa", Antti vertaa harrastustaan dekkareihin.

Lauraa ja Anttia haastatteli Puheen Iltapäivän Miia Krause.
tara, tää oo sulle viimeinen varoitus. Jollet lopeta jo, haemme sinut ja tulet kärsimään todella paljon .
Miten oravatädille saisi rasteroinnilla haavaumia ja mustelmia naamaan?
Kepittelyiloa tässä tulevaisuudessa odottelen...
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.

Post by härkä »

Katselin ekan jakson Murharyhmän toiminnasta Areenasta.

Ihan OK. Tuntuisi siltä , että tekijä/t olisivät hyvin läheltä.
Se tuli mieleen , että olisiko Karleniuksen vaimon kuitenkin pitänyt kurkata sisään ?
He eivät ehkä olisi tappaneet naista ??

En halua tällä paineistaa ketään. Tulipahan vain mieleen.
Mausteitakaan ei tunnu tällä kertaa ohjelmasta puuttuvan. :mrgreen:
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.

Post by härkä »

IS TV on tehnyt tästä juttua.
http://www.istv.fi/rikostv/vid-1395884021455.html

Myös printissä on tapauksesta suht. paljon.
Haastateltu paikalle tuoreeltaantullut löytäjä kertoo heti arvelleensa tekijän menneen ylöspäin rappuja.
Rappupinnat soivat , hän toteaa. Hän edelleen ihmettelee , ettei aivan kaikkia tutkittu.

Minä muuten ihmettelen sitä , kun usein uutisoidaan , että " porukkaa juhlii. " es tässä jutussa siellä alhaalla.
Eihän se nyt herranjestas mitään juhlimista ole , ryypätä selliä muistuttavassa kapisessa lähiön kopissa.
Merkkipäiviä , tapauksia ja mestaruuksia jne juhlitaan.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.1993

Post by matlockb »

Mikähän siinä on että poliisi ei hakenut vanhenemisajalle ja/tai syytteennostamiselle jatkoa käräjäoikeudelta, haettiinhan sitä jatkoa Joutsenlahdenkin tapauksessa, jatkon siunasivat kaikki oikeusasteet Korkeinta myöten, samoin jatkoa haettiin Talvivaaran työturvallisuusrikoksessa (http://yle.fi/uutiset/talvivaaran_kuole ... tu/7034622) ja tässä on kyseessä kuitenkin henkirikos, tappo joten olen varma että jatkoa olisi annettu vuoden verran, rikos selvitetty ja elossa ollut tekijä linnaan.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Jukka Karlenius,36v.-Havukosken kellarisurma Vantaa 1.9.1993

Post by matlockb »

Poliisi käytännössä odotti että asia selviää itsestään ja kun niin ei käynytkään, se aloitti omat tutkimuksensa ja oheisella videolla poliisi kertoo että pääepäillyn osalta asia oli tarkoitus saattaa syyteharkintaan, mutta aika oli (pää)epäillyn puolella, hän kuoli ennen kuin esitutkinta valmistui, olisi ehkä poliisin kannattanut hakea henkilö tutkintavankeuteen: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 89316.html
Post Reply