Parikkala 1979 - Metsuri kuoli avattuaan postin tuoman paketin

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5879
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Parikkala 1979 - Metsuri kuoli avattuaan postin tuoman paketin

Post by -Uta- »

Metsuri kuoli avattuaan kuistille tuodun paketin 38 vuotta sitten – kirjeenvaihtotoverin mies kosti
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005278407.html
Mikko Heino
4.7.2017 12:02


Image
Vaiteliaat poliisit kiertelivät oudon postilähetyksen saanutta taloa. KUVA: OLAVI HARTIKAINEN

Heinäkuisena keskiviikkona 4. heinäkuuta puhelin soi parikkalalaisella maatilalla. Luuria ei kuitenkaan nostanut kukaan isäntäväestä, vaan keskusrikospoliisin komisario. Soittaja ei kertonut nimeään tai olinpaikkaansa, mutta hänen mukaansa taloon olisi tulossa postipaketti, jota ei pitäisi missään tapauksessa avata.

Soittaja oli kuitenkin vuorokauden myöhässä. Posti oli kulkenut nopeasti, sillä maanantaina 2. heinäkuuta 1979 Savonlinnan pääpostista lähetetty paketti oli ehtinyt jo seuraavaksi päiväksi Parikkalaan. Tiistaina 3. heinäkuuta maatilan isäntäperhe ja isännän veli, 54-vuotias metsuri palasivat iltapäivällä neljän maissa heinätöistä takaisin talolle. Eteiskuistilla odotti posteljoonin puolenpäivän aikoihin isännän veljelle tuoma paketti. Lähettäjäksi oli merkitty Yhtyneet metsurit ry, ja pakettiin oli kirjoitettu sen sisältävän kalastusvälineitä.

Isäntäperheen lapset seurasivat uteliaina läheltä, kun heidän setänsä alkoi avata ruskeaan paperiin käärittyä, teipillä ja muovinarulla suljettua pakettia, joka oli kooltaan noin parikymmentä senttiä kanttiinsa. Silloin paketti räjähti avaajansa käsiin.

– Minulle tuli ensimmäiseksi mieleen, että jossakin ammutaan kiviä. Ei kenenkään pyssystä sellaista paukkua lähde, kilometrin päässä tilalta asunut naapuri kuvaili räjähdystä seuraavana päivänä Ilta-Sanomissa.

POSTIPOMMIN räjähdys rikkoi ikkunoita ja vaurioitti seinälevyjä. Paketin vastaanottaja, 54-vuotias metsuri kuoli välittömästi. Talon isäntä ja emäntä sekä heidän paikalla olleet kolme lastaan saivat räjähdyksessä vammoja. Lapsista kahden nuorimman, 12- ja 5-vuotiaiden tyttöjen vammat olivat vakavia.

– Hän oli kaikkien kyläläistenkin mielestä semmoinen rauhanmies, että vaikea minun on uskoa hänellä olleen tuollaisia vihamiehiä, naapuritalon emäntä kertoi pommiräjähdyksen kuolonuhrista IS:lle.

Kahden viikon tiiviiden tutkimusten jälkeen poliisi pidätti 59-vuotiaan eteläsavolaisen toimitusjohtajan (ristiinalaisen Yrjö Armas Laineen) kotoaan. Mies oli sama, joka oli soittanut myöhästyneen varoitussoiton poliisin ollessa jo tutkimassa räjähdyksen jälkiä maatilalla. Kuulusteluissa mies tunnusti pian lähettäneensä postipommin.

Keskusrikospoliisin mukaan pommin lähettäjällä ja vastaanottajalla oli yhteinen naistuttava, keski-ikäinen uusmaalainen nainen.

– Pidätetty oli seurustellut naisen kanssa usean vuoden ajan. Hän alkoi kuitenkin epäillä, että naisella oli toinenkin miestuttava, keskusrikospoliisista kerrottiin tuolloin Ilta-Sanomille.

Toimitusjohtaja penkoi naisystävänsä asuntoa ja löysi metsurin kirjoittaman kirjeen. Toimitusjohtaja päätti lähettää pakettipommin uhrille, jota hän ei tuntenut. – Tarkoitukseni oli vain säikäyttää kilpakosijaani, teon tunnustanut mies sanoi kuulusteluissa.

Räjähteiden käytön toimitusjohtaja oli oppinut tehdessään maanraivaustöitä. – Sen jälkeen ei enää pakettipommin teko paljoa teknistä näppäryyttä vaadikaan, poliisi kommentoi tuolloin IS:lle.

– Pidätetyn kuvaus pommistaan täsmää räjähtäneen pommin jäännösten kanssa, ja pidämmekin juttua selvitettynä, poliisi jatkoi.

Poliisi kuuli tuoreeltaan myös pommimiehen naistuttavaa.
– Hän kertoi tunteneensa molemmat miehet.

Poliisin mukaan pommin uhrina kuollutta kirjeenvaihtotoveriaan nainen ”ei ilmeisesti ollut tavannut henkilökohtaisesti tai ainoastaan joskus sattumalta”.

TAPAUS eteni oikeuteen saman vuoden elokuussa. Parikkalan kihlakunnanoikeuden istunnossa seurustelukumppani kertoi toimitusjohtajan uhanneen kuolemalla useita kertoja. Oikeudessa kuultiin myös, että mustasukkainen mies oli esittänyt uhkailujaan myös naisystävän läheisten kuulleen.

Oikeuskäsittely jatkui joulukuussa 1979 mielentilatutkimuksen valmistuttua. Kihlakunnanoikeuden istuntosalissa nähtiin myös ylimääräistä draamaa, kun syytetty ensin puhkesi itkuun ja sitten pyörtyi kihlakunnantuomarin lukiessa lääkärinlausuntoja lasten pommiräjähdyksessä saamista vammoista. Istunto keskeytyikin puoleksi tunniksi, kun syytetty kiidätettiin ambulanssilla Parikkalan terveyskeskukseen. Sieltä palattuaan syytetty käveli omin jaloin takaisin istuntosaliin.

Syytetty pysyi vaiti oikeudenkäynnin ajan, mutta hänen puolustusasianajajansa luki päämiehensä kirjoittaman loppulausunnon.

– Koska olin selvillä tapahtuneesta tosi­asiasta, viimeinen oljenkorteni oli antaa asianosaiselle vakava varoitus, josta sitten tuli liian vakava, syytetty kirjoitti lausunnossaan.

Mielentilatutkimuksessa toimitusjohtajan todettiin olleen pommia lähettäesään täydessä ymmärryksessä, ja Parikkalan kihlakunnanoikeus tuomitsi hänet elinkautiseen törkeästä murhasta ja viidestä ruumiinvamman tuottamisesta. Tuomio pysyi ylemmissä oikeusasteissa. Lähteet: Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkisto

---

Rikosreportaasi Suomesta 1981
https://books.google.fi/books?id=S25hDw ... ti&f=false

Korkein oikeus KKO:1981-II-32
https://www.eroneuvo.fi/kko1981-ii-32/
User avatar
-Uta-
Posts: 5879
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Parikkala 1979 - Metsuri kuoli avattuaan postin tuoman paketin

Post by -Uta- »

Image

---

Tämä alimmainen kuva kopsattu murha.infosta,
jonne sen on postannut nimimerkki paccasukko
09 heinäkuuta 2017 klo 11:17 pm :
Image
User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 326
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Parikkala 1979 - Metsuri kuoli avattuaan postin tuoman paketin

Post by Arvo Kyyrölä »

^Kiitos Uta, harvemmin nykyään jaksan kirjoitella rikosfoorumeille. Syyt ovat osittain pragmaattisia. Parikkalan pommisurmista saattaisi löytyä lisääkin lehtijuttuja. Mutta kaikki oleellinen tuli jo edellä mainittua.

Hyvää aprillipäivän iltaa!
Post Reply