Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Queen »

KADONNUT EILA KOKKONEN, 38 V., ILOMANTSI, V.1980

Nostan taas kadonneiden/surmattujen naisten listalta yhden tapauksen esille:

Ilomantsilainen rajavartijan rouva Eila Kokkonen, 38 v., katosi marjastusreissulla Ilomantsin Leminahonkylällä 25.7.1980. Paikka on aivan Venäjän rajan pinnassa. (Kokkosta luonnehdittiin kotiäidiksi, mutta en löytänyt tietoa, oliko hänellä ja miehellään lapsia).

Lukuisten etsintöjen jäljiltä löytyi muovikassiin pakatut vaatteet ja seuraavana päivänä saappaat. Vaatteet löytyivät noin 5 km:n päästä Kokkosen kotoa. Ruumista ei ole löytynyt vielä tähän päivään mennessä. Alueen metsät ja lammet kierrettiin ja häntä etsittiin myös lentokoneen avulla. Viimeisin etsintä tapahtui kesällä 1992. Tuolloin viisi sukeltajaa etsi ruumista Ilomantsinlammesta.

Eila Kokkonen oli 162 cm pitkä ja ruumiinrakenteeltaan hoikka. Hänellä oli vaaleanruskeat hiukset ja siniharmaat silmät.
Kokkonen julistettiin kuolleeksi v.1991.

Krp:n rikoskomisario Jarmo Vallius Joensuun-yksiköstä kertoi lehtihaastattelussa, että henkirikoksenkaan mahdollisuutta ei ole Kokkosen tapauksessa suljettu pois. Poliisi on etsintöjen lisäksi suorittanut lukuisia kuulusteluja ja haastatteluita. Näistä Vallius ei kuitenkaan enempää lehdelle kertonut.

Kokkosen katoamisen aikaan Ilomantsissa asui vajaat 9000 ihmistä ja naisen katoaminen kirvoitti tietysti huhujakin. Mm. naisen aviomiestä (nyt jo kuollutta) pidettiin tekijäehdokkaana surmaan.

Yhtenä mahdollisuutena pidettiin loikkausta. Poliisi oli Neuvostoliittoon yhteydessäkin tapauksen tiimoilta, mutta tuloksetta. Mitään havaintoa ei rajan takana Eilasta ollut.

(Lähteet: nettikeskustelut, IS 2013, omat muistiinpanot)
---
Mahtoikohan Eilan vaatepussin lähettyvillä olla mitään lampea tms., johon hän olisi voinut joko mennä uimaan kohtalokkain seurauksin tai sitten hukuttautunut?
Jos mies olisi Eilan surman takana, miksi vaatteet ja saappaat on jätetty tuolla tavoin maastoon? Jos hän olisi Eilan työntänyt johonkin suonsilmäkkeeseen, niin miksi naista olisi tarvinnut riisua?
Jos Eila taas olisi lähtenyt Neuvostoliittoon, olisiko hänellä mahdollisesti ollut paremmat vaatteet mukanaan? Tällöin hän olisi ensin vaihtanut vaatteet ja antanut saappaiden vielä olla jonkun matkaa jalassa, jotta maastossa olisi parempi edetä, sitten hylännyt nekin, kun on päässyt parempaan maastoon.
Jos hän on kadonnut omaehtoisesti, olisiko hän voinut yhtähyvin kadota jonnekin muualle kuin NL:n puolelle, antaen näin tarkoituksellisesti väärän kuvan katoamisestaan?
Kukkahattusetä
Posts: 105
Joined: Sat Sep 01, 2012 10:34 am

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Kukkahattusetä »

Minulle ei ole koskaan selvinnyt oliko muovikassissa Eilan vaatteet vai vaatteita. Jos kassissa oli vaatteita, siinä on voinut olla vaikkapa päällystakki jonka on riisunut/ottanut mukaan huonon sään varalta, jos taas kassista löytyi kaikki Eilan päällä olleet vaatteet, on se aivan eri juttu. Kuinkahan paljon välimatkaa vaatekassin ja saappaiden välillä on ollut, varmasti jonkin verran koska niitä ei ole löydetty samalla kertaa. Ilmeisesti tarkkoja vaatteiden ja saappaiden löytöpaikkoja ei ole julkistettu. Ja onko ämpäri koskaan löytynyt?

Tapahtumaan liittyvistä julkistetuista paikannimistä voisi päätellä Eilan matkanneen kotoaan rajavyöhykkeellä tai sen läheisyydessä kohti etelää, Möhkön kylän liepeille. Möhkössä on sotahistoriallisia nähtävyyksiä ja kesäisin siellä käy jonkin verran turisteja, en tiedä miten oli asian laita vuonna -80.

Joskus tuli mieleeni, olisiko Eilan kohtaloksi koitunut sodanaikainen räjähde mutta tällaisessa tapauksessa ruumis olisi varmasti löytynyt, juoksuhaudat ja bunkkerit on varmasti myös tutkittu tarkkaan.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Queen »

Näihin kukkahattusedän esittämiin kysymyksiin en minäkään vastausta löytänyt, eli mikä määrä vaatteita kassissa oli ja kuinka etäällä olivat saappaat. Samassa paikassa vaatteiden kanssa saappaat eivät olleet, koska ne löytyivät eri päivänä. Mitenkähän sitten saappaat metsään oli sijoitettu? Olivatko siististi vierekkäin vai heitettynä esim. erilleen?
Missään ei kerrota, että marjaämpäriä olisi löydetty. Oliko Kokkosella sitten sellainen ollut muassaan, en tiedä. Tuollaiset seikat voisivat antaa viitteitä hänen tarkoitusperistään eli oliko hän marjaan menossakaan. Muovikassiinko ajatteli marjat sitten panna vai miksi se hänellä oli mukana. Voisi tietysti ajatella, että se olisi ollut vain lisävaruste tai eväspussi.
Tästä hänen marjaan lähdöstäänkään en ole löytänyt tietoa. Ottiko hän mukaansa eväitä ja juotavaa?
Onko hänen todella nähty todistettavasti lähtevän marjaan/metsään? Vaatteet ja saappaat voi toinenkin ihminen viedä metsään hämäyksen vuoksi. Kenelle hän ilmoitti lähdöstään? Missä mielentilassa hän oli?
Olisin myös kaivannut tietoa, millainen ihminen Eila noin muuten oli. Oliko hänellä yhteyksiä esim. miehensä työtovereihin eli muihin rajavartijoihin ja näiden perheisiin?
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by härkä »

Tässä kiinnittyy huomio siihen , mitä marjoja heinäkuun lopulla Ilomantsissa poimitaan ?
Villivadelmia ? Mustikat tuskin ovat olleet vielä kypsiä , puolukoista puhumattakaan.
Onko lakkoja , muuraimia ?

Sitten se vaatekassi. Miksi se oli mukana ? Sehän olisi tiellä poimiessa.
Jotenkin tuntuu , että Kokkosen ruumis on toisaalla kuin nuo löydetyt tavarat.
Saappaat !! Jokin tuossa mättää. Olisiko lavastusta kaikki ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Kukkahattusetä
Posts: 105
Joined: Sat Sep 01, 2012 10:34 am

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Kukkahattusetä »

Olisiko kuitenkin jo mustikoita löytynyt. Ellei tässäkin ole käynyt niin että tieto on julkisuudessa ehtinyt elää ja muuttaa muotoaan, monasti maalla asuvat käyvät etsimässä hyviä marjastuspaikkoja jo etukäteen, tämä selittäisi sen jos ämpäriä ei ole ollut mukana. Muovikassiin marjoja tuskin kukaan vähääkään kokenut marjastaja kerää, tahtoo tulla hilloa siellä.

Vähän on tietoa saatavilla tähän aiheeseen, poliisilla on haastattelujen mukaan runsaasti materiaalia, sieltä varmasti selviäisi vastaus moneen täälläkin esitettyyn kysymykseen.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Queen »

Kyllä minäkin oletin, että Eila olisi mustikkaan lähtenyt, mutta en tullut ajatelleeksikaan, että oliko niitä jo tuolloin poimittavaksi ainakaan. Toki on mahdollista, kuten kukkahattusetä mainitsi, että olisi mennyt etukäteen katsomaan mahdolliset marjapaikat.
Minulla on kyllä epäilys, että onko hän mihinkään marjaan mennytkään.
Tuosta Ilomantsista tuli Möhkö mieleeni ja Jari Pesosen katoamistapauksen (2005) yhteydessähän mainittiin tämä paikka, kun muu seurue oli siellä päin ajellut teletunnistetietojen mukaan, vaikka muuta olivat väittäneet. Jarin sukulaiset uskoivat, että etsinnät tulisi suunnata Möhkön suunnalle. Eipä ole poikaa löytynyt.
Eilan todettiin kadonneen Leminahonkylältä, mutta joku Hattuvaaran miehistä oli antanut jonkun lausunnon Eilasta, kun oli tämän tuntenut, että oli nauravainen nainen jne. Minä nyt en onnistu saamaan noita karttoja auki, mutta onko Leminahonkylä ja Hattuvaara lähellä toisiaan, entä Möhkö? :mrgreen:
Kukkahattusetä
Posts: 105
Joined: Sat Sep 01, 2012 10:34 am

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Kukkahattusetä »

Queen wrote: Minulla on kyllä epäilys, että onko hän mihinkään marjaan mennytkään.
Sama juttu.

Tein Queenille "hienon" kuvan kartasta mutta siitä nyt tuli vähän tekijänsä näköinen, ei siitä saa juuri mitään selvää :D Laitan sen nyt kuitenkin tähän. Nuoli on koordinaattien mukaan Leminahonkylässä, todellisuudessa se on jossain asumattomalla suolla mutta varmaan aika lähellä kylää. Vähän nuolen yläpuolella menee punaisella merkattu tie (Leminahontie, 5004) rajan yli joten raja-asema lienee siinä. Mittaviiva on Möhkön ja Hattuvaaran välillä, välimatka linnuntietä 32,5 km.

Vai nauravainen nainen, ei kuulosta ainakaan miltään nyrkin ja hellan väliin alistetulta.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Queen »

Kiitos kartasta! Kyllähän tuolla seudulla vesistöäkin näkyy olevan, joten on tietysti mahdollista, että olisi sellaiseen joutunut joko vahingossa tai tahtomattaan.
Tuo rajaseutu on mielenkiintoinen, sillä siellä on näitä katoamistapauksia enemmänkin. Näissä sitten aina mietitään vaihtoehtoa, että kadonnut olisi mennyt rajan yli. Näin oli Pentti Kokinkin tapauksessa. Hän katosi Polvijärveltä ja taisi päätyä nuotioon Voutilaisen toimesta. Tähän yhteyteen kiikutettiin jo Venäjän mafiaakin, kun Kokilla taisi olla bisneksiä rajan takana. Mikäli tämä Pentti Kokki on tuntemani henkilö, hän teki rajan taa bisnestä jo 70-80 -luvulla.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015040 ... _source=al

Raatelivatko eläimet kadonneen 68-vuotiaan naisen?
Tiistai 7.4.2015 klo 07.31
Poliisi on löytänyt Pohjois-Savon Kaavilla sijaitsevasta metsästä vaateriekaleita ja pieniä kudoksia.
Kudokset ja vaateriekaleet löytyivät läheltä kadonneen naisen mökkiä.
Poliisi epäilee löytyneitä kudoksia ihmisperäisiksi, mutta täyden varmuuden tuovan dna-testin tulos ei ole vielä selvillä.
- Epäillään, ovatko eläimet raadelleet. Varsinaista vainajaa ei ole vielä löytynyt, tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Salokangas Itä-Suomen poliisista kertoo Iltalehdelle.

Mikä eläin voisi mahdollisesti olla kyseessä?
- Ahma esimerkiksi, mutta mitään varmuutta tästä ei ole, Salokangas sanoo.
Poliisi tutkii, liittyykö pari viikkoa sitten tehty löytö talvella kadonneen naisen tapaukseen.
68-vuotias kuopiolaisnainen ilmoitettiin kadonneeksi tammikuun puolivälissä. Nainen oli lähtenyt linja-autolla mökilleen Kaaville ilmeisesti jo ennen joulua, mutta ei palannut takaisin kotiinsa. Poliisi on talven mittaan tehnyt alueella maastoetsintöjä mahdollisen vainajan löytymiseksi.
Pienet kudokset ja vaateriekaleet löytyivät metsästä muutaman sadan metrin päästä kadonneen naisen mökistä.
Poliisi korostaa, että sekä kadonneen naisen tapauksen että löydösten tutkinta on kesken, eikä tässä vaiheessa voida vielä tehdä johtopäätöksiä siitä, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.


Tuosta meillä ei tainnut olla juttua. Voisiko olla vastaavanlainen ?
Tosin mitään vainajaan konkreettisesti liittyvää ei ole kaiketi löytynyt. Tämä voisi sivuta myös Kuhmon vainajaa ?
Tosin hänhän löytyi torsona ja mahdolliset kamansa olivat aivan toisaalla.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Eila Kokkonen, 38 v., katosi Ilomantsissa 1980

Post by Queen »

Tässä on vaan se, että miksi ne Eilan saappaat olivat siellä metsässä, jos karhu tai muu petoeläin olisi hyökännyt hänen kimppuunsa. Tietysti voisi olla, että hän olisi vaikkapa kannonpäässä istuskellut ja lepuuttanut jalkojaan ottaen kengät pois jalasta ja juuri siihen väliin olisi karhu sännännyt, mutta sekään ei oikein sovi, koska vaatepussi ja saappaat olivat eripaikoissa. Jos ne olisivat olleet samassa paikassa, ne olisi löydetty samana päivänä.
Jos tuollaisia vaateriekaleita tai peräti ihmisen luita/kudoksia löytyy eläinten jäljilta, niin niistä on varmaan melko mahdotonta sitten enää sanoa, että mihin se henkilö on kuollut eli onko hän ollut kuolleena jo ennenkuin eläin on häneen kiinni iskenyt. Vai käyvätkö karhut kuolleeseen ihmiseen kiinni?
Post Reply