USA, Idaho - Neljä opiskelijaa murhattu, marrask.2022

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

USA, Idaho - Neljä opiskelijaa murhattu, marrask.2022

Post by -Uta- »

”Olen onnekas tyttö”, 21-vuotias Kaylee kirjoitti someen – aamulla hänet ja kolme ystävää löydettiin raa’asti surmattuna
Neljän opiskelijan ruumiit löydettiin Idahon osavaltiossa asunnolta läheltä yliopistoa. Murhamysteeriä sekoittaa entisestään, että kaksi muuta kämppistä olivat paikalla murhien aikaan.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eff ... b581308aa8
Aino Vasankari
Torstai 17.11.2022 klo 22:09


Yhdysvaltojen Idahoa järkytti sunnuntaina neljän nuoren opiskelijan raa’at murhat.
Vielä päiviä myöhemmin tapahtumien yksityiskohdat vaikuttavat yhdeltä isolta mysteeriltä.

Kuolleet opiskelijat löydettiin sunnuntaina ja heidät on tunnistettu Madison Mogeniksi, 21, Kaylee Goncalvesiksi, 21, Xana Kernodleksi, 20, ja Ethan Chapiniksi, 20.

Kolme naista asuivat yhdessä ja Kernodleksin poikaystävä Chapin yöpyi heidän luonaan murhayönä. Murhat tapahtuivat poliisin arvion mukaan sunnuntaiaamuyönä kello kolmen ja neljän välillä. Hätänumeroon soitettiin kuitenkin vasta tunteja myöhemmin, kertoo New York Post.

Image
Neljä yliopisto-opiskelijaa löydettiin kotoaan raa’asti murhattuina sunnuntaina 13.11. REUTERS

Kaksi kämppistä oli kotona murhien aikaan
Poliisia on kritisoitu hapuilusta tutkinnan suhteen, sillä ketään ei ole vielä pidätetty epäiltynä murhista. Viranomaisten mukaan ei vaikuta todennäköiseltä, että joku neljästä kuolleesta olisi murhannut muut ja sitten itsensä. Viranomaiskommenteista uutisoi muun muassa ABC News.

Virkavallan mukaan pienen 11 500 asukkaan Moscow-kylän asukkailla ei ole hätää, vaikka ketään ei ole otettu kiinni murhista epäiltynä. Todisteet viittaavat suunnitelmalliseen tekoon, eikä sattumanvaraisesti valittuihin uhreihin.

Tyttöjen kaksi muuta kämppäkaveria olivat kotona murhien aikaan, mutta heitä ei ollut vahingoitettu tai pidetty panttivankeina. Poliisin mukaan tämä viittaa niinikään siihen, että tekijä oli valinnut kohteensa ennen murhia.

Sitä, soittiko jompikumpi kotona olleista kämppiksistä hätänumeroon, ei ole paljastettu julkisuuteen, kertoo CNN.

Ei tietoa tekijästä, aseesta tai motiivista
Poliisi on kertonut julkisuuteen, että murhat tehtiin todennäköisesti teräaseella, mutta murha-asetta ei ole löydetty. Myöskään murhien motiivia ei ole pystytty selvittämään. Poliisi on tutkinut rikospaikan lisäksi nuorten sosiaalisen median kontakteja sekä valvontakameramateriaalia.

Videomateriaalilta selvisi, kuinka lapsuudenystävät Mogen ja Goncalves ostivat ruoka-autosta pastaa puoli kahden aikaan yöllä. Muun muassa New York Postin julkaisemalla videolla tunnistamaton henkilö vaikuttaa tarkkailevan ja seuraavan tyttöjä.

Vain muutama tunti ennen murhaa Goncalves julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan uhreiksi joutuneista neljästä kaveruksesta saatesanoin ”olen onnekas tyttö kun saan olla näiden tyyppien ympäröimänä joka päivä”.

Nuoret viettivät mitä ilmeisimmin iltaa ulkona ennen aamuyön murhia.

Poliisit ovat kuvailleet ruumiiden löytämistä traumaattiseksi kokemukseksi, sillä murhapaikalla odotti raaka ja verinen näky.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: USA, Idaho - Neljä opiskelijaa murhattu, marrask.2022

Post by -Uta- »

Läpimurto Idahon mysteerimurhissa: poliisi pidätti kriminologian opiskelijan murhaepäiltynä
Idahon opiskelijasurmien tutkinnassa on tapahtunut läpimurto.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/240 ... bb0e5bdeb0
Eilen klo 19:25 (muokattu eilen klo 22:24)

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat pidättäneet 28-vuotiaan miehen epäiltynä Idahossa marraskuussa tehdyistä opiskelijamurhista. Viranomaiset ottivat Bryan Kohbergerin kiinni Pennsylvanian osavaltiossa lähellä Scrantonia. Hänet vietiin oikeuden eteen ja vangittiin perjantaina aamupäivästä.

Kohberger jää selliin odottamaan 3. tammikuuta järjestettävää oikeudenkäyntiä, jossa päätetään hänen luovuttamisesta Idahoon.

Madison Mogen, 21, Kaylee Goncalves, 21, Xana Kernodle, 20, ja Ethan Chapin, 20, löydettiin raa’asti murhattuina kolmen ensiksi mainitun kotoa varhain sunnuntaina 13. marraskuuta.

Poliisi oli pitkään ymmällään murhista, eikä tutkinta vaikuttanut etenevän. Vasta murhapaikan läheisyydessä havaittua valkoista Hyundai Elantra -autoa koskenut tutkintalinja johti läpimurtoon.

Poliisi pääsi murhista epäillyn Kohbergerin jäljille, kun he saivat selvitettyä auton omistajan henkilöllisyyden. Mediatietojen mukaan viranomaiset hinasivat valkoisen Hyundai Elantran epäillyn kodin ulkopuolelta.

Uutiskanava CNN:n viranomaislähteiden mukaan Kohbergin DNA:ta on löydetty murhapaikalta, eli opiskelijoiden vuokraamasta omakotitalosta.

Mediatietojen mukaan Kohbergerilla ei ole aiempaa rikosrekisteriä. Hän on suorittanut tohtoriopintoja kriminologiasta Washingtonin osavaltioyliopistossa.

Poliisi ei ole vielä kertonut, mikä yhteys epäillyllä oli uhreihinsa. Ainakaan hän ei asunut kovin lähellä uhrejaan, sillä murhapaikan ja Kohbergerin kodin välinen etäisyys on liki 2 500 kilometriä.

Image
Viranomaiset pidättivät Bryan Kohbergerin epäiltynä Idahon opiskelijamurhista. ZUMAWIRE/MVPHOTOS

Raa’at murhat
Pieni Moscow’n kaupunki Idahossa on elänyt pelon keskellä runsaan kuukauden, kun poliisi ei ole onnistunut selvittämään neljän nuoren surmaa. Surmat aiheuttivat pelkoa etenkin muissa opiskelijoissa, jotka alkoivat vältellä ulkoilua yksin.

Mogen, Goncalves, Kernodle ja Chapin olivat olleet viettämässä iltaa kahdessa eri ryhmässä. He palasivat varhain sunnuntaina omakotitalolle, josta heidät löydettiin raa’asti murhattuina vasta puoliltapäivin.

Kuolinsyytutkija arvioi, että nuoret olivat mahdollisesti unessa, kun heidät surmattiin. Hänen mukaansa jokaista iskettiin useita kertoja suurella veitsellä ja ainakin osa uhreista vaikuttaa pistäneen hyökkääjälle vastaan.

Nuorten vuokraamassa omakotitalossa oli surmatöiden aikaan kaksi muutakin asukasta, mutta he eivät olleet kuulleet surmayönä mitään poikkeavaa. Poliisi ei ole kuitenkaan epäillyt kämppiksiä osallisuudesta henkirikoksiin.

Poliisin toimintaa on kritisoitu voimakkaasti, kun tutkinta ei ole edennyt. Poliisia on myös syytetty lukuisista virheistä tutkinnan aikana.
Post Reply