Vilho "Vili" Hauhia, Lahti 1989

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
User avatar
Uutisvastaava
Posts: 234
Joined: Wed Dec 14, 2011 1:03 pm

Vilho "Vili" Hauhia, Lahti 1989

Post by Uutisvastaava »

Tietyistä syistä haluan nostaa esille tämän jutun, joten:

Vilho Johannes Hauhia asui Lahden Launeen kaupunginosassa sijaitsevassa/sijainneessa puutalossa. Hän lähti 10.10.1989 naisystävänsä luota asunnolleen, jossa hänellä oli sovittu tapaaminen joidenkin miesten kanssa. Ehti kulua kuukausi, ennen kuin elämänrytmiltään epäsäännöllisestä miehestä tehtiin katoamisilmoitus. Ainoa jälki Hauhiasta oli eteisen lattialla ollut verilammikko. Asunnosta löytyi myös Primaidean lappu, johon oli kirjoitettu "Ainahan on maksettava, eikös juu. T: X".

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että huumetaustainen Hauhia oli hankkinut syksyn aikana erän amfetamiinia, joka oli paljastunut karvassuolalla jatketuksi, eikä tästä johtuen ollut toistuvista vaatimuksista huolimatta suostunut sitä maksamaan. Lokakuun alussa Hauhian ollessa poissa kotoa hänen asuntoonsa oli murtauduttu eteisen ikkunan kautta, ja koko hänen omaisuutensa oli rikottu. Myös uhkausviesti ja maksuvaatimus oli jätetty. Näihin aikoihin tehtiin havainto valkoisesta Peugeot 205 GTI -autosta, ja kahdesta pitkätukkaisesta miehestä, joiden oltiin nähty menevän autolta asunnon suuntaan. Murrosta pelästyneenä Hauhia pysytteli poissa kotoaan ennen mainittua kohtalokasta tapaamistaan.

Vuonna 1990 poliisi sai vihjeen, jonka mukaan Hauhia olisi tapettu, ja ruumis kätketty Kangasniemen Ahjorantaan Metallityöväen liiton majalle. Alue tutkittiin, mutta mitään ei löydetty. Lahden poliisi on ilmoittanut hiljattain ottavansa jutun uudelleen tutkinnan alle siinä toivossa, että ratkaisu löytyisi nykytekniikan avulla.

Tämä tapaushan on ollut eräälle poliisille tosi henkilökohtainen juttu. Hänellä on ollut keväisin tapana käydä Lahden lähiympäristön metsissä ruumiskoiran kanssa etsiskelemässä jälkiä, mutta tuloksetta.

Paikallislehden uutinen:
Lahden poliisi tarttumassa taas vanhaan henkirikokseen
Lahden poliisi aikoo tulevaisuudessa yrittää vielä selvittää Lahdessa syksyllä 1989 tapahtunutta katoamista, johon liittyy vahva henkirikosepäily. Tuolloin Lahden Asemantaustasta katosi 35-vuotias Vilho Hauhia.
Katoamisesta ei ole vuosiin tullut uusia vihjeitä. Rikoskomisario Esko Heinosen mukaan jutun selvittämiseksi on vielä jotakin tehtävissä ja aiotaan myös tehdä.
- Kun aikaa löytyy, niin katsotaan, mitä asialle voidaan nykytekniikan avulla tehdä.
Hauhialla oli huumetaustaa, ja hänen asunnostaan löydettiin katoamisen jälkeen verijälkiä. Hauhia oli myös ollut peloissaan ennen katoamisyötä.
Väkivaltarikoksesta epäiltiin toista lahtelaismiestä, mutta näyttö ei riittänyt edes syytteen nostamiseen.

Poliisilla on lisäksi selvittämättä keväällä 1994 kadonneen lahtelaisen Tarmo Matilaisen kohtalo. Liikemies Matilainen hävisi asunnostaan niin, että huoneistoon jäivät valot päälle ja ovet auki.
Heinosen mukaan Lahdesta on kateissa "enemmän kuin viisi henkilöä", joiden kohtalo on jäänyt tuntemattomaksi."
( Kopioitu paperilehdestä, ilman ilmestymisaikaa.)

Alibin juttu pääpiirteissään numerosta 1/1991:
Kadonneesta jäi vain veriroiskeet

Lokakuun 10. päivänä 1989 lahtelainen 35-vuotias Vilho Hauhia lähti ystävättärensä luota omaan asuntoonsa tapamaan sopimuksensa mukaisesti eräitä miehiä. Sen koommin hänestä ei ole kuultu mitään. Hauhian asunnon eteinen oli verinen rikospoliisin mentyä sinne kuukautta myöhemmin. Tutkimusten perusteella on syytä uskoa miehen joutuneen rikoksen uhriksi. Lahden rikospoliisi toivoo Hauhian kohtalosta jotakin tietävien ottavan yhteyttä. Jutun selvittämiseen johtavasta tiedosta on luvattu huomattava palkkio.

Joulukuun 27. päivänä 1953 syntynyt aputyöntekijä Vilho Johannes Hauhia asui isänsä kanssa vuokralla Lahden Launeen kaupunginosassa Harjantekijänkatu 10:ssa olevassa kaupungin kaksikerroksisessa puutalossa. Vain alakerran tilavaa keittiötä ja olohuonetta käytettiin. Nyt tyhjillään olevan talon olohuoneen seinällä on edelleen iso peura-aiheinen gobeliini. Pihalla kasvaa muutama omenapuu. Kesäaikaan puiden ollessa lehdessä tienoo on varsin idyllisen näköinen.

Idylli oli talon sisältä kaukana varsinkin sen jälkeen, kun Vilho Hauhian isä muutama vuosi sitten kuoli. Ryyppyporukat majailivat tiiviisti asunnossa ja poika jätti tyystin työnteon.

Verinen eteinen

Lokakuun 10. päivänä 1989 Hauhia katosi omaisten ja tuttavien näköpiiristä. Yksinäisen rennon miehen häipyminen muutamaksi päiväksi ei olisi ketään hätkähdyttänyt, mutta kun kuukausi oli kulunut eikä kukaan ollut edes kuullut Hauhiasta mitään, omaiset ilmoittivat marraskuun 11. päivänä 1989 katoamisesta poliisille.

Nämä menivät käymään Hauhian asunnolle. Kun lukittu ovi avattiin, tulijoiden silmiin iski maksoittunut veri, jota oli runsaasti eteisen lattialla ja jota oli roiskunut myös oveen ja seinille. Näytti ilmeiseltä, että asunnon eteisessä oli tapahtunut väkivaltarikos.

Poliisitutkinta käynnistettiin. Kyseltiin ihmisiltä Hauhiasta, etsittiin jälkiä, pantiin etsintäkuulutus lehtiin. Vähitellen Lahden rikospoliisi onnistui hahmottelemaan Hauhian liikkumisen viimeiset tunnetut vaiheet. Hauhian asunnosta otettiin talteen lukuisia sormenjälkiä. Ne eivät tuoneet valaistusta asiaan, vaan saivat luonnollisen selvityksen. Muutkaan jäljet eivät toistaiseksi ole johtaneet Hauhian löytymiseen tai hänen kohtalonsa selvittämiseen.

Huumeita kuvassa

Sen rikospoliisi sai pian selville, että Hauhia oli kesän aikana 1989 käyttänyt huumeita - lähinnä amfetamiinia ja hasista - ja myös kaupannut niitä. Saatiin myös tietää hänen joutuneen maksuvaikeuksiin huumeiden myyjälle. Sen vuoksi hän oli ostanut niitä kolmannelta henkilöltä, jolta tiettävästi ei ollut saanut niitä aikaisemmin. Senkin poliisi selvitti, että Hauhian tältä kolmannelta ostamaa amfetamiinierää oli jatkettu karvassuolalla niin runsaasti, ettei se enää purrut täyden aineen tavoin.

Maksusta syntyi paljon porua. Hauhia ei vaatimuksista huolimatta suostunut maksamaan laimennettua huume-erää. Moni henkilö kertoi poliisille Hauhian soittaneen jollekin tulikivenkatkuisia puheluita. Hauhia oli tästä kertonut itse muille ja eräät olivat jopa kuulleet hänen puhelunsa. Hauhia jätti loppujen lopuksikin maksamatte ne tuhannet markat, joita häneltä huume-erästä vaadittiin.

Pelko tuli mukaan

Eräänä yönä lokakuun alussa 1989 Hauhian ollessa poissa asunnostaan sinne murtauduttiin rikkomalla eteisen ikkuna. Sen jälkeen sisään tunkeutujat panivat hyrskyn myrskyn ja rikkoivat koko Hauhian omaisuuden. Asuntoon jätettiin myös lappu, jossa puhuttiin maksamisesta ja uhattiin Hauhiaa rangaistuksella. Hauhia muuttui pelokkaaksi ja puhui tutuille aseen hankkimisesta. Hän asusteli aika paljon poissa kotoa, koska ei uskaltanut olla siellä.

Hauhian tavaroiden rikkomisen aikaan tehtiin 3.10.1989 klo. 00.11 havainto pienestä valkoisesta takaspoilerilla varustetusta Peugeot 205 GTI -henkilöautosta, joka poliisin mukaan liittynee näihin kuvioihin. Kahden nuorehkon, hoikan, vaalean ja pitkätukkaisen miehen oli nähty menevän auton luota Hauhian talon suuntaan. Poliisi uskoo näiden miesten tavalla tai toisella liittyvän mellasteluun Hauhian asunnossa ja kenties myöhemmin tämän katoamiseen.

Sovittu tapaaminen

Hauhia muutti lokakuun alkupäivinä asuntonsa rikkomisen jälkeen tyttöystävänsä luokse asumaan. Lokakuun 10. päivänä kuultiin Hauhian sopivan puhelimessa joidenkin henkilöiden tapaamisesta saman päivän iltana. Sopimisen yhteydessä puhuttiin asunnon rikkomisesta. Hauhia sanoi tapaavansa omassa asunnossaan myös kolme kouvolalaista miestä, jotka eivät hänen sanojensa mukaan olleet asunnon särkijöitä. Lahden rikospoliisi pyytää näitä miehiä ilmoittautumaan.

Hauhia lähti kello 18-19 aikoihin tyttöystävänsä asunnolta Liipolasta puolentoista kilometrin päässä olevaan omaan asuntoonsa. Hän sanoi palaavansa ennen kello 21:ta, jolloin talon ulko-ovi suljettaisiin. Jos hänellä menisi myöhempään, hän heittelisi pikkukiviä ystävättärensä ikkunaan. Sen jälkeen kun Hauhia lähti tälle matkalle, hänestä ei ole kuultu mitään varmaa.

Yleisövihjeitä kaivataan

Viime talvena muuan henkilö soitti Lahdesta Alibin toimittajalle. Hän kertoi kuulleensa ravintolassa naapuripöydässä erään miehen puhuvan Hauhian tapauksesta. Tämä sanoi tietävänsä, että Hauhia oli tapettu ja hänen ruumiinsa oli kätketty Kangasniemen Ahjorantaan Metallityöväen liiton majalle. Rikospoliisi kävi paikalla, mutta Hauhiasta ei löydetty jälkeäkään.

Poliisille on ilmoitettu muutamia näkövihjeitä, mutta tarkistus on osoittanut, ettei kysymyksessä ole ollut Hauhia. Poliisi on sitä mieltä, että Hauhian katoaminen on saattanut liittyä muuhunkin kuin huumausainejuttuihin. Sukeltajien kanssa on tutkittu vesistöjä, mutta mitään asiaa selventävää ei ole löydetty siltäkään suunnalta.

On varsin todennäköistä, että Hauhian tapauksessa on tehty henkirikos. Mutta kysymyksessä saattaa olla vahinkokin. "Rankaisu" on voinut lipsahtaa yli äyräiden, ehkä ei ole tarkoitettu surmata Hauhiaa, vaikka niin on sitten voinut käydä. Hauhian omaisten kannalta on hyvä, että asiasta saadaan selko, olkoon lopputulos mikä tahansa. Hauhian asunnon eteisessä ollut veri kuului samaan veriryhmään kuin mihin hän kuului. Näitä on suomalaisista 15 prosenttia.

Vilho Hauhia on 178 senttiä pitkä ja hoikkavartaloinen. Hänen normaalimittainen tukkansa on vaaleahko, kuten oheisesta kuvasta näkyy. Hänellä on runsaasti tatuointeja käsivarsissa, rinnassa ja selässä. Niitä ei ole näkyvissä esimerkiksi kämmenselissä. Kadotessaan Hauhialla oli yllään uusi ruskea nahkapuseo, joka oli mosaiikkikuvioin tehty "vanhan" näköiseksi. Hänellä oli myös farkut ja talvilenkkarit.

Lahden rikospoliisi korostaa sitä, että kaikki Hauhiasta jotakin mahdollisesti tietävät kertoisivat tietonsa poliisille.
( Oma arkisto ja paperimuodossa)

Vain muutama henkirikos jäänyt selvittämättä
5:55 - 26. tammikuuta 2011

Joskus henkirikosten selvittäminen voi kestää jopa kymmeniä vuosia, mutta useimmiten tekijät saadaan kiinni jo muutamien viikkojen tai kuukausien sisällä. Lahden seudulla ei ole kovin monta ratkaisematta jäänyttä rikosta.
Rikoskomisario Esko Heinosen mukaan yksi yhä selvittämättömistä surmista tapahtui 1962, kun mies puukotettiin Lahden asematunnelissa.
Toinen henkirikokseksi epäilty teko on 1989 kadonneen Vilho Hauhian tapaus.
Tuorein selvittämätön asia on 25-vuotiaan lahtelaisen Pauliina Virtasen tapaus. Hän katosi 2008 kesällä ja hänet löydettiin puolitoista kuukautta myöhemmin Hollolan puolelta Tikkakalliolta.
- Tapaukseen uskotaan liittyvän rikos, mutta teko ei ole selvinnyt.

Osa katoamisista jää mystisiksi
Myös osa katoamistapauksista jää ratkeamatta. Esko Heinonen arvioi, että Päijät-Hämeessä on jäänyt selvittämättä noin kymmenen kadonneen ihmisen kohtalo 15-20 viime vuoden aikana.
Yksi kadonneista on Vilho Hauhia, joka hävisi 1989. Juttuun uskotaan liittyvän rikos, sillä hänen asunnostaan löydettiin verijälkiä.
Mystisin lienee Väinö Veikko Härmän tapaus. Härmä liikkui usein Lahden kaduilla pyörätuolilla. Yhtäkkiä hän katosi tuoleineen päivineen syksyllä 1999.
Tietämättömiin on jäänyt myös mies, joka poistui kotoaan vuonna 2000.
- Hän kirjoitti lehden reunaan, että lähtee pikku reissuun. Häntä ei ole sen jälkeen nähty, mutta hänen tavaroitaan löytyi Tallinnan laivalta.
Vuonna 2000 katosi dementiaa sairastava mies, joka oli hoidossa keskussairaalassa. Hän lähti käymään muun ryhmän kanssa lähikaupassa, mutta hävisi kokonaan.
Jotkut voivat nähdä parhaaksi hävitä tahallaan. Vuonna 2002 nuorehko mies haihtui jonnekin Viron matkalla. Hän ei pitänyt omaisiin paljonkaan yhteyttä ja hänestä tehtiin katoamisilmoituskin vasta 2005. Esko Heinosella on kuitenkin tunne, että hän voi yhä löytyä jostakin.
http://www.ess.fi/?article=312082

Tämän jutun soisin selviävän, monestakin syystä, mutta vähäisin ei liene sekään, että tunsin Vilin aikanaan henkilökohtaisesti. Juttuja ja juoruja on omiin korviinikin asiasta vuosien saatossa kulkeutunut paljonkin, mutta ei mitään sellaista, joka voisi vaikuttaa jutun ratkaisemiseen. Omakin epäilty teettäjästä/tekijästä asiassa löytyy, mutta siitä ei sen enempää.
"On täysin luonnollista, että näinkin moniulotteinen ja monimutkainen todellisuus ennemmin tai myöhemmin vastaa täydellisesti sepitettyä vastinettaan."
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Vilho "Vili" Hauhia, Lahti 1989

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/404d ... 5503a8f13f

Yli 30 vuotta vanha mysteeri: Murtomiehet jättivät Vilholle, 35, kylmäävän viestin – pian poliisi löysi enää pelkkiä verijälkiä
KRP:n tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen kertoo Iltalehden Selvittämättömät-podcastissa, että Vilho Hauhian kohtalosta on saatu vihjeitä.
Vilho Hauhian kohtalo Lahdessa ei ole ratkennut vieläkään. Vuonna 1989 poliisilla oli vähemmän työkaluja käytettävissä rikostutkinnassa.Vilho Hauhian kohtalo Lahdessa ei ole ratkennut vieläkään. Vuonna 1989 poliisilla oli vähemmän työkaluja käytettävissä rikostutkinnassa.
Vilho Hauhian kohtalo Lahdessa ei ole ratkennut vieläkään. Vuonna 1989 poliisilla oli vähemmän työkaluja käytettävissä rikostutkinnassa.
Tänään klo 16:50

11.11.1989. Lahden poliisi kävi Vilho Hauhian, 35, kotona Launeen kaupunginosassa tutkimassa katoamisilmoitusta. Omakotitalossa odotti hyytävä näky. Eteisen lattialla, ovessa ja seinillä oli runsaita verijälkiä.

Veriryhmä täsmäsi kuukauden kateissa olleeseen Hauhiaan.

KRP:n tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen kertoo Vera Miettisen ja Linda Rantasen toimittamassa Iltalehden Selvittämättömät-podcastissa, että jäljet viittaisivat siihen, että Hauhia on avannut oven ja teko on tapahtunut heti.

Ihaksisen mukaan jäljet olisivat voineet viitata ampuma-aseella tehtyyn henkirikokseen. Asunnossa oli useita luodinreikiä, joista osa oli kuitenkin tiettävästi Hauhian itse ampumia.


Hauhian elämä oli kääntynyt huonompaan suuntaan isän kuoleman jälkeen. Apumiehen työt eivät maistuneet ja alkoholi sekä huumeet alkoivat viedä kohti päihdekauppaa alamaailmassa.

Hän osti toiselta diileriltä jatkettua ainetta ja kieltäytyi maksamasta. Noin viikko ennen viimeistä havaintoa Hauhian kodin lähellä oli nähty valkoinen auto ja kaksi miestä. Saman yönä taloon murtauduttiin, irtaimistoa rikottiin ja asunto myllättiin. Hauhialle jätettiin viesti, että jos velkaa ei makseta, häntä rangaistaan.

Pelokas Hauhia oli muuttanut naisystävälleen lähistölle ja yrittänyt selvittää, kuka asunnon oli sotkenut. Hän oli sopinut tapaamisen 10. lokakuuta ja kertoi naisystävälleen palaavansa illaksi. Niin ei koskaan tapahtunut.

– Aikaisemmat vihjeet ovat liittyneet lampiin. Olen ollut itsekin Lahden alueella ruumiskoiran kanssa kerran etsimässä. Sitten on yksi vihje, joka on varmistettu uudelleen. Sen mukaan Hauhia olisi haudattu rakennettavan huoltoaseman alle, Ihaksinen sanoo.

Kuuntele Vilho Hauhian mysteeriin sukeltava Selvittämättömät-jakso täältä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 326
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Vilho "Vili" Hauhia, Lahti 1989

Post by Arvo Kyyrölä »

Iltalehden kuvasta tunnistin kaupungin heti Lahdeksi. Radiomäellä on nuorempana monta kertaa tullut käytyä.

Podcasteja ja True Crime- sarjoja en ole jaksanut aktiivisesti seurata, koska niistä on huomattavaa ylitarjontaa. Pitäisi ehtiä jotain muutakin tehdä.

Vilho Hauhian
katoamistapausta oli käsitelty jossain vanhassa Alibi-lehdessä ja parissa muussakin lehdessä. Alibi- lehden juttu sijoittui muistaakseni vuoteen 1991.

O.T.: Firefox- selain ei päästä miuta Hejac-foorumille. Selain ilmoittaa: Yhteys ei ole suojattu. Tähän kirjoitettujen kirjautumistietojen turvallisuus voi vaarantua. Lue lisää.

No ongelma on vähäinen, kaikilla muilla selaimilla kirjautuminen onnistuu vaivatta.

Ja kiitos tosiaan härälle jutun päivittämisestä :)
Post Reply