Golden State Killer: Joseph James DeAngelo

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
Lampje Pennonen
Posts: 48
Joined: Mon Apr 30, 2018 5:31 pm

Golden State Killer: Joseph James DeAngelo

Post by Lampje Pennonen »

Siirretty JUST NYT -topicin Juuri nyt! -ketjusta:
Re: Juuri nyt!
Post by Eks-EkstroVertti » Thu Apr 26, 2018 12:40 pm

Yksi viime vuosisadan pirullisimmista ja ovelimmista rikollisista, Original Night Stalker, on paljastunut Joseph James DeAngeloksi, entiseksi poliisiksi. Näyttö on vahva, tätä voidaan pitää rikostutkimuksen merkkipaaluna.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005656841.html

https://www.cbsnews.com/video/suspected ... ormer-cop/

https://www.youtube.com/watch?v=leK7ZLZLFLQ

https://www.washingtonpost.com/news/pos ... g-to-teen/

http://www.sacbee.com/latest-news/article209908769.html

Viimeisestä linkistä selviää, että nimeltä mainitsemattoman sukulaisen sukututkimukseen lähettämä sylkinäyte johdatti DeAngelon jäljille.
Lampje Pennonen
Posts: 48
Joined: Mon Apr 30, 2018 5:31 pm

Re: Golden State Killer: Joseph James DeAngelo

Post by Lampje Pennonen »

Siirretty JUST NYT -topicin Juuri nyt! -ketjusta:
Joseph James DeAngelo
Post by -Uta- » Wed May 02, 2018 7:38 pm

Ratkesiko Kalifornian raaimpiin kuuluva rikosvyyhti? Kultaisen osavaltion tappajaksi epäilty oikeuden eteen yli 40 vuoden piilottelun jälkeen

Poliisi pääsi lukuisilla lempinimillä tunnetun epäillyn jäljille verkon ilmaiselle sukututkimuspalvelimelle ladattujen tietojen avulla.

https://yle.fi/uutiset/3-10183780
DNA-testit 29.4.2018 klo 12:44 päivitetty 29.4.2018 klo 15:15

Ainakin 12 murhaa, yli 45 raiskausta ja satoja koteihin tehtyjä murtoja ympäri Kaliforniaa, joihin on etsitty syyllistä yli 40 vuotta.
Tällä viikolla Kalifornian poliisi viimein pidätti miehen, jonka se uskoo olevan vuosikymmeniä etsitty Kultaisen osavaltion tappaja (Golden State Killer). Entinen poliisi, nyt oranssiin vankilahaalariin pukeutunut 72-vuotias Joseph James DeAngelo, rullattiin pyörätuolissa oikeuden eteen ensimmäisen kerran perjantaina.

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n tiistaina kiinniottama mies kuunteli tuomarin luettelemat syytteet ilmeettömänä. DeAngelo vastasi, että hänellä on asianajaja ja että hän on ymmärtänyt häntä vastaan nostetut syytteet. Tällä erää lukuisista raa'oista rikoksista epäiltyä DeAngeloa syytetään kahdeksasta murhasta, kolmen piirikunnan alueella. Viranomaiset uskovat hänen olevan murhien ja raiskausten lisäksi vähintään sadasta murtovarkaudesta. Entinen poliisi ei vielä perjantaina kiistänyt syyllisyyttään, mutta sekin oikeussalissa saatetaan vielä kuulla. Seuraava oikeudenistunto on määrätty pidettäväksi toukokuun puolivälissä.

Itäisen alueen raiskaaja ja Alkuperäinen yöväijyjä
Poliiseille tuntematon hyökkääjä oli terrorisoinut Kaliforniaa 1970-luvun alusta lähtien. Etsitylle rikolliselle oli useampia keksittyjä nimiä, tehdystä rikossumasta riippuen. Käytössä olivat esimerkiksi nimet Itäisen alueen raiskaaja (East Area Rapist) ja Alkuperäinen yöväijyjä (Original Night Stalker). Vasta dna-näytteiden käyttöönotto paljasti viranomaisille, että kaikkien kutsumanimien takana oli itse asiassa yksi ja sama tekijä. Kun dna-näytteet loksauttivat palapelin osasia paikalleen, oli edellisestä rikoksesta tiettävästi kulunut jo vuosikymmen. Edes rikokset toisiinsa sitovat dna-näytteet eivät kuitenkaan auttaneet poliiseja selvittämään rikollisen henkilöllisyyttä, sillä näytteeseen ei löytynyt vastinetta poliisin rekistereistä. Sarjamurhaaja ei siis ollut tehnyt mitään sellaista, mistä poliisi olisi osannut epäillä häntä. Selväksi oli kuitenkin tullut, että poliisi etsii yhtä tekijää. Käyttöön otettiin nimi Kultaisen osavaltion tappaja. Jo tuolloin viranomaiset kuitenkin epäilivät, että heitä jatkuvasti muutaman askeleen edellä olevalla rikollisella on joko poliisi- tai sotilaskoulutus. Se, että Joseph James DeAngelo kärrättiin tuomarin eteen perjantaina oli lopulta juuri dna:n ansiota. Mutta sattumallakin oli osansa. Jollei joku DeAngelolle sukua oleva olisi ladannut dna-tietojaan jollekin sukututkimuksessa apuna käytettävälle verkkosivustolle, olisi yhtälö saattanut jäädä ratkeamatta.

Lukuisia julmia rikoksia
Ensimmäisen uhrin nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen: Naamioitunut mies murtautui 23-vuotiaan naisen kotiin kesäkuussa 1976 ja raiskasi tämän. Seuraavan vuoden sisällä raiskaaja iski useita kertoja. Tiiviimmillään tekojen väliin jäi vain muutamia päiviä. Uutisotsikot kertasivat uhrien kasvavaa määrää: yhdentoista naisen kimppuun hyökänneestä miehestä tuli nopeasti 26 kertaa karkuun päässyt raiskaaja. – En ole ikinä nähnyt ihmisten pelkäävän niin, kuvailee raiskaustapauksien tutkinnassa tuolloin mukana ollut etsivä Carol Daly. Ensimmäisen kerran Itäisen alueen raiskaajaksi tuohon aikaan kutsuttu mies tappoi tiettävästi helmikuussa 1978. Poliisi löysi koiraansa ulkoiluttamassa olleen parikymppisen pariskunnan ampumahaavoihin kuolleena. Sen jälkeen Itäisen alueen raiskaaja keskittyi jälleen hetkeksi vain raiskauksiin. Uhreja oli parikymmentä. Seuraava uhriksi valikoitunut pariskunta löytyi tapettuna kotoaan. Teot raaistuivat. Viimeiseksi tiedetyksi uhriksi jäi vuonna 1986 raa'asti tapettu ja raiskattu Janelle Cruz.

Lukuisista rikoksista vastuussa olevan miehen etsimisestä kirjoitettiin useampia kirjoja ja FBI:lla oli tapausryppäälle omistettu verkkosivu. Joseph James DeAngelo työskenteli tavallisena poliisi pohjoiskalifornialaisessa Auburnissa 1970-luvun lopulle. Ura poliisivoimissa päättyi näpistyksestä saadun ehdollisen tuomion koeajan jälkeen. Sen jälkeen hän työskenteli ruokakaupan jakelukeskuksessa Sacramenton ulkopuolella aina eläköitymiseensä asti. Hän oli naimisissa, sai kolme tytärtä ja erosi. Mutta miten DeAngelon sukulaisen dna-näyte riitti siihen, että poliisi lopulta pääsi tämän jäljille?

Tärkeä dna on arvoton ilman vastaavaa näytettä
Sukututkimuksessa apuna käytetty Gedmatch on todennäköisesti tuttu myös suomalaisille sukututkimuksen harrastajille. Palvelimelle voi ladata dna-näytteensä tiedot sekä muilta sukututkimuspalvelimilta saamansa tiedot, jonka jälkeen Gedmatch hyödyntää näitä tietoja ristiin toistensa kanssa. Tällä kertaa tietoja hyödynsi eläkkeelle jäämässä ollut rikostutkija, mahdollisesti mullistavin tuloksin. Syyttäjän mukaan Kultaisen osavaltion tappajan tapausta pitkään selvittänyt tutkija latasi vanhoja dna-näytteitä Gedmatchiin, jonka tiedot muilta julkisilta sukututkimussivustoilta auttoivat löytämään epäillyn sukulaisia. Tämä johdatti DeAngelon luokse, jota ei oltu missään vaiheessa aiemmin yhdistetty kyseisiin rikoksiin.

Sen jälkeen DeAngelo laitettiin tarkkailuun ja häneltä hankittiin salassa kaksi dna-näytettä. Niiden täsmättyä yhteen murhista DeAngelo pidätettiin tiistaina, yli 40 vuoden etsintöjen jälkeen.

Jutussa käytetyt lähteet: BBC, New York Times, Los Angeles Times
Lampje Pennonen
Posts: 48
Joined: Mon Apr 30, 2018 5:31 pm

Re: Golden State Killer: Joseph James DeAngelo

Post by Lampje Pennonen »

Siirretty JUST NYT -topicin Juuri nyt! -ketjusta:
Re: Juuri nyt!
Post by Eks-EkstroVertti » Fri May 04, 2018 4:51 pm

Kaikki kivet käännetään: EAR:n vehkeet tarkistetaan. Uhrien todistusten mukaan ne olivat poikkeuksellisen pienet.

http://www.sacbee.com/latest-news/article210308534.html
Lampje Pennonen
Posts: 48
Joined: Mon Apr 30, 2018 5:31 pm

Re: Golden State Killer: Joseph James DeAngelo

Post by Lampje Pennonen »

Siirretty JUST NYT -topicin Juuri nyt! -ketjusta:
Re: Juuri nyt!
Post by Eks-EkstroVertti » Sat May 19, 2018 3:38 am

DeAngelon uhriluku kasvannee... Selvittämättömiä, häneen mahdollisesti kytkettävissä olevia murhatapauksia tsekataan uusin silmin. Ainakin:

-Claude Snelling 45v, vuodelta 1975
-Kathy Emilia Neff 21v, vuodelta 1980

http://www.sacbee.com/news/local/crime/ ... vlink=Lead
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Golden State Killer: Joseph James DeAngelo

Post by -Uta- »

Golden State Killer tuomittiin loppuelämäkseen vankeuteen
- ”Syytetty ei ansaitse armoa”
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e46 ... e8cdfd0fe1
Tänään klo 0:11

Image
Joseph James DeAngelo pyysi anteeksi uhriensa omaisilta ennen tuomiotaan. SANTIAGO MEJIA / POOL

Joseph James DeAngelo tunnusti syyllistyneensä 13 murhaan ja kidnappaukseen.

Entinen poliisi, Golden State Killerinä tunnettu Joseph James DeAngelo,
on tuomittu elinkautiseen vankeuteen.


Sacramenton ylimmän oikeusasteen tuomari Michael Bowman langetti DeAngelolle 11 perättäistä elinkautistuomiota ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen. Näiden lisäksi tuomari langetti vielä ylimääräisen elinkautisen ja kahdeksan vuotta vankeutta.

– Tämä on absoluuttinen maksimituomio, jonka oikeus voi lain mukaan antaa. Syytetty ei selvästikään ansaitse armoa, sanoi Bowman.

Maanantaina DeAngelo tunnusti oikeudessa syyllistyneensä 13 murhaan ja kidnappaukseen. Lisäksi DeAngelo myönsi tehneensä lukuisia raiskauksia ja asuntomurtoja. Syyttäjän mukaan DeAngelo on yhdistetty kaiken kaikkiaan melkein 50 raiskaukseen ja yli 120 kotimurtoon.

Miestä ei kuitenkaan syytetty enää raiskauksista, sillä Kalifornian osavaltion lain mukaan rikokset olivat jo vanhentuneet. Tunnustuksensa ja syyttäjän kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta DeAngelo välttää kuolemantuomion ja viettää loppuelämänsä vankilassa.

DeAngelo pahoitteli tekojaan uhrien omaisille ennen tuomiotaan.

– Olen kuunnellut lausuntonne, jokaisen niistä, ja olen todella pahoillani kaikille, joita satutin, DeAngelo sanoi.

– Liikutuin heidän rohkeudestaan, armostaan ja vahvuudestaan – kaikki ominaisuuksia, joita sinulla selvästi ei ole, sanoi puolestaan tuomari Bowman DeAngelolle uhrien omaisia kuultuaan.


Kammottavia rikoksia
Piirikuntien syyttäjät lukivat maanantain käsittelyssä ääneen jokaisen DeAngelon rikoksen kammottavat yksityiskohdat.

DeAngelo sitoi, ryösti, raiskasi, hakkasi ja tappoi uhrejaan. Erään tuplamurhan jälkeen vuonna 1979 hän oli syyttäjän mukaan jäänyt syömään uhrien jääkaapista löytynyttä joulukalkkunaa.

DeAngelo käytti useissa rikoksissa samoja, sadistisia tapoja.

Murtautuessaan jonkun pariskunnan kotiin DeAngelo yleensä sitoi miehen ja asetti astioita hänen selkäänsä. Sitten hän uhkasi tappaa molemmat uhrit, jos kuulisi astioiden rikkoutuvan sillä aikaa, kun hän raiskasi naisen.

Osa raiskauksista tapahtui uhrien lasten ollessa kotona.


Lähde CNN: https://edition.cnn.com/2020/08/21/us/g ... index.html

TANELI TOIKKA /IL
Post Reply