Elinkautisvankeja vapautuu tämän vuoden aikana

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Elinkautisvankeja vapautuu tämän vuoden aikana

Post by -Uta- » Sun Jan 20, 2019 5:00 pm

Uutiset | Kotimaan uutiset
Ihmissyöjä, kolmoismurhaaja, elävältä polttaja... Nämä 14 elinkautisvankia vapautuvat vuoden 2019 aikana
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d26f ... c5e65bb267
Eilen klo 8:11

Neljätoista henkirikoksen tekijää astuu pian vapauteen Helsingin hovioikeuden päätöksellä.
Yhdellä heistä on tilillään kolme murhaa.
- Iltalehti selvitti, ketkä kaikki elinkautisvangit pääsevät tänä vuonna vapaalle jalalle.
- Heidän joukossaan on erittäin raakojen henkirikosten tekijöitä.
- Neljän murhaajan kohdalla Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamispäätöstä.

Avovaimonsa teloittanut mustasukkainen mies selviää elinkautisesta vankeustuomiosta 12 vuoden istumisella. Poliisin vasikoiksi epäilemänsä kaksi miestä ampuneelle murhaajalla puolestaan elinkautinen merkitsee yli 18 vuoden istumista. Iltalehti kävi läpi Helsingin hovioikeuden päätökset, joiden perusteella peräti neljätoista murhaajaa astuu tämän vuoden aikana vapauteen. Heidän keskimääräinen vankeusaikansa tulee olemaan 14 vuotta ja 10 kuukautta.

Pyssy ja puukko
Kuusi pian vapautuvaa murhaajaa käytti ampuma-asetta, kuusi teräasetta. Kolme murhaa tehtiin polttamalla, kaksi kuristamalla ja kaksi potkimalla tai pajavasaraa käyttämällä.
Elinkautisvankien vapauttamisesta päättävä Helsingin hovioikeus kertoo tuoreimmista tilastoistaan, että elinkautinen tuomio kestää nykyisin keskimäärin 14 vuotta ja 6 kuukautta.
Tämän vuoden aikana vapautuvien joukossa on kuitenkin peräti kahdeksan murhaajaa, jotka selviävät huomattavasti lyhemmällä istumisella. Yhdelle elinkautinen merkitsee vain 12 vuoden vankeusaikaa. Toisaalta listalla on kuusi murhaajaa, joille vapaus koittaa vasta yli 15 vuoden istumisen jälkeen. Tämä nostaa hovin ilmoittamaa keskimääräistä vankila-aikaa neljällä kuukaudella.

Polttaja ensimmäinen
Vuoden ensimmäisenä murhaajana vapautuu naistuttavansa elävältä polttanut mies. Hänelle koittaa vapaus ensi maanantaina 21. tammikuuta. Elinkautisen pituus merkitsi hänelle 13 vuoden ja 6 kuukauden vankeusaikaa. Seuraavaksi vapautuu julma kolmoismurhaaja. Ensimmäisen uhrinsa hän kuristi, kaksi muuta hän puukotti hengiltä. Alle 40-vuotias mies selviää rikoksistaan 16 vuoden 6 kuukauden mittaisella elinkautisella. Hän vapautuu 1. helmikuuta. Kuukautta myöhemmin vapautuu kuuluisan paloittelumurhaajan, uudenvuoden aattona vapautuneen Virpi Buttin rikoskumppani Janne Hyvönen. Hovioikeus katsoi, että 15 vuoden ja 9 kuukauden vankeusaika on riittävän ankara seuraamus maamme julmimpiin kuuluvasta, ihmissyöntiäkin sisältäneestä henkirikoksesta. Rikosseuraamuslaitos (Rise) puolsi Hyvösen vapautumista.

Uhreina 7 naista
Kaikki tänä vuonna vapautuvat murhaajat ovat miehiä. Heidän uhreistaan 11 oli miehiä ja 7 naisia. Henkensä menettäneistä naisista kolme oli murhaajan avopuolisoita, yksi entinen naisystävä. Rikosseuraamuslaitos ei ollut suinkaan kaikkien vapauttamispäätösten kannalla. Se vastusti kaikkiaan neljän murhaajan vapauttamista. Hovioikeus päätti kuitenkin toisin.
Minkään tuomion perusteista ei käy ilmi, että Psykiatrinen vankisairaala olisi vastustanut vapauttamista. Kahden vangin osalta on kuitenkin luettavissa, että riskiarvio sisälsi vapauttamista vastaan olleita seikkoja. Valtaosa vapauttamispäätöksistä on perusteltu sillä, että vangin rangaistusajan suunnitelma on sujunut suunnitellusti, vanki on vankeusaikana opiskellut tai kouluttautunut ammattiin ja hänellä on siviilissä vahva tukiverkosto, asunto tai työpaikka odottamassa. Myös vankeusajan pituus ja sitoutuminen päihteettömyyteen esiintyvät hovioikeuden perusteissa.


Image
Helsingin hovioikeuden vapauttamispäätökset ovat aiheuttaneet kritiikkiä. JYRKI VESA

Päätökset turhauttavat
Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Antti Santamäki arvosteli hiljattain Iltalehdessä hovioikeuden perusteluja:
– Päihteettömyys ja se, että opiskelee ja on töissä. Tällaiset perusteet sopivat kaikkiin vankeihin. Päihteettömyys kuuluu jokaiselle vangille vankilassaoloaikana. Ja vangilla on toimintavelvollisuus eli opiskella ja tehdä töitä. Nämä ovat perusjuttuja vankilassa vangeille, Santamäki totesi.
-Hän arvosteli erityisesti niiden vankien vapauttamista, joista oli tehty vaarallisuusarvio. Santamäki oli turhautunut siitä, että hovi ei ota riittävästi huomioon vankilan lausuntoa.
– Me olemme heidän kanssaan tekemisissä 15-16 vuotta, mutta meidän lausunnoillamme ei näytä olevan mitään painoarvoa.
-Tuorein tapaus, jossa murhaaja vapautui vastoin Psykiatrisen vankisairaalan lausuntoa ja Rikosseuraamuslaitoksen tahtoa, on vuodenvaihteesta. Oikeuspsykiatrisen lausunnon mukaan paloittelumurhaaja Virpi Buttilla on korkea riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen. Tästä huolimatta Butt astui Helsingin hovioikeuden päätöksellä vapauteen uudenvuodenaattona. Hänelle elinkautinen vankeutensa kesti 15,5 vuotta.


He vapautuvat vielä vuonna 2019:

21.1. Elävältäpolttaja
Riita viinasta suututti miehen niin, että hän poltti naisen elävältä. Murha tapahtui vuoden 2006 kesämökillä Alastarolla. Mies ja hänen tuntemansa nainen olivat kumpikin humalassa, kun heille tuli riitaa viinasta. Kesken riitelyn mies kävi naiseen käsiksi ja kaatoi hänet kuistille. Hän otti bensiinikanisterin, kaatoi siitä bensaa naisen päälle ja lähti hakemaan tulitikkuja.
Nainen oli niin vahvassa humalassa, ettei hän pystynyt estelemään, kun mies sytytti hänet palamaan. Muut mökillä olleet saivat tulen tukahdutettua, mutta vakavat palovammat saanut uhri menehtyi myöhemmin sairaalassa.

1.2. Kolmoismurhaaja
Poliisi luonnehti kolmoissurmaa harvinaisen raa’aksi ja järkyttäväksi rikossarjaksi. Henkirikokset tapahtuivat Liperissä ja Heinävedellä kesäkuussa 2002. Liperiläinen sekatyömies tunkeutui yksin asuneen miehen asuntoon ja kuristi hänet hengiltä. Kolme päivää myöhemmin hän tunkeutui viisikymppisen pariskunnan kotiin ja surmasi kummatkin teräaseella. Kummankin uhrin ruumiit mies kätki maastoon. Tekoihin osallistui myös hänen silloinen naisystävänsä.

1.3. Ihmissyöjä-paloittelija
Koko Suomea järkyttäneet paloittelumurhat sisälsivät makaabereja piirteitä. Janne Hyvönen ja hänen ystävättärensä, TV:n Gladiaattorit-ohjelmasta tuttu Virpi Butt syyllistyivät 2000-luvun alussa kahteen poikkeuksellisen törkeään henkirikokseen. Ensimmäisen murhan uhriksi joutui kaksikon kapakkatuttava, jonka Hyvönen puukotti hengiltä Buttin asunnossa pidetyillä jatkoilla toukokuussa 2002. Huoneistossa oli tekohetkellä myös kaksi Buttin alaikäistä lasta.
Kuollut mies paloiteltiin ja hävitettiin lopulta jätteisiin. Butt liikuskeli Tampereen keskustassa uhrin päätä kassissa kantaen. Hyvönen puolestaan myönsi syöneensä uhrin jalkaa, jota oli kypsyttänyt uunissa. Rikos paljastui vasta vuoden kuluttua Buttin syyllistyttyä vastaavankaltaiseen murhaan. Saatuaan uhrinsa hengiltä Butt soitti Hyvöselle pyytäen puolestaan tätä auttamaan paloittelussa. Uhrin osat sullottiin jätesäkkeihin ja heitettiin roskasäiliöihin eri puolilla Tamperetta. Kumpikin toimi tekohetkellä oikeuden mukaan täydessä ymmärryksessä. Rikosseuraamuslaitos puolsi Hyvösen vapauttamista. Puoltavana pidettiin muun muassa sitä, että hän oli vankilassa opiskellut catering-alaa ja maataloutta ja hänen arvioitiin sitoutuvan päihteettömyyteen.

1.3. Yh-äidin teloittaja
Entistä naisystäväänsä vainonnut mies ampui uhrinsa teloitustyyliin. Koulupojan yksinhuoltajaäidin julma murha järkytti Turun seudulla tammikuussa 2006. Entistä naisystäväänsä toistuvasti uhkaillut ja häirinnyt mies oli vaanimassa naista tämän lähtiessä kävellen kohti työpaikkaansa. Mies lyöttäytyi naisen seuraan ja alkoi haukkua tätä. Kun mies tarttui naiseen kiinni, nainen pyysi paikalle sattunutta ohikulkijaa soittamaan poliisille. Juuri kun ohikulkija oli näppäilemässä hätäkeskuksen numeroa, hän kuuli takaansa laukauksen.
Poliisit saapuivat nopeasti paikalle, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Poliisit löysivät myöhemmin ampujan kotoa muistion, joka oli otsikoitu ”Syyt tappaa [uhrin nimi]”. Oikeus katsoi, että kyseessä oli kylmäverisesti harkittu murha.

31.3. Murskaaja
Mies murhasi uhrinsa kukkaruukulla murskaamalla ja päällä hyppimällä. Heiveröisellä eläkeläismiehellä ei ollut mitään mahdollisuuksia puolustautua, kun hänen tuntemansa nelikymppinen mies kävi hänen kimppuunsa maaliskuussa 2006. Uhrin asunnossa Vantaalla tapahtunut pahoinpitely kesti ainakin puoli tuntia. Sen aikana tekijä hakkasi uhriaan muun muassa kukkaruukulla ja tuolilla sekä hyppi lattialla viruneen uhrinsa päällä. Henkirikos paljastui naapurin kuultua asunnosta avunhuutoja ja meteliä. Hän soitti isännöitsijälle, joka puolestaan ilmoitti asiasta uhrin tyttärelle ja pojalle.

3.6. Naapurintappaja
Kissoista syntynyt riita johti naapurin naisen julmaan kuolemaan. Helsinkiläinen autonkuljettaja päätyi naapurissa asuneen naisen kanssa tämän asunnolle kapakkaillan jälkeen joulukuussa 2005. Ilta jatkui alkoholia nautiskellen. Naapurusten välille syntyi kuitenkin suukopua miehen kissojen ulkoiluttamisesta. Mies kertoi myöhemmin poliisille, että nainen oli sanonut laittavansa pihalle kissanruokaa, jossa olisi myrkkyä. Kissamies suuttui ja iski naista useita kertoja nyrkillä päähän. Hän kuristi naista sähköjohdolla ja haki lopulta keittiöstä leipäveitsen, jolla iski uhria 17 kertaa. Miehellä oli taustallaan 1 vuoden ja 8 kuukauden tuomio muun muassa sukupuoliyhteyteen pakottamisesta. Tuomiotaan hän ei kuitenkaan vielä ollut joutunut istumaan. Hovioikeus päätti vapauttaa miehen siitä huolimatta, että oikeuspsykiatrisen lausunnon mukaan hänellä on riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen.

1.7. Ystävänmurhaaja
Mies murhasi lapsuudenystävänsä vanhan riidan vuoksi viidellä laukauksella. Hätävarjeluselitys ei mennyt oikeudessa läpi. Oikeus katsoi, että joulukuussa 2005 surmansa saanut helsinkiläinen huoltomies oli kuollut suunnitellun henkirikoksen seurauksena. Miesten välejä hiersi autokaupoista syntynyt vanha velkariita. Kaksikko oli liikkeellä pakettiautolla, johon murhaaja oli tuonut 45-kaliiperisen aseen patruunoineen. Riita eteni siihen pisteeseen, että veloissa ollut asemies surmasi kaverinsa viidesti ampumalla.
Käräjäoikeus katsoi, että kyse oli taposta. Hovioikeuden mukaan kyseessä oli kuitenkin vakaasti harkittu murha.

1.8. Jengipomon ampuja
Jengiläinen ampui Bandidos-pomon tämän vaimon ja lasten edessä. Bandidos-jengin entisen johtajan Marko Hirsman kuolema lokakuussa 2001 oli kylmäverinen jengiteloitus.
Vuonna 1966 syntynyt Bandidos-jengiläinen oli jengikaverinsa kanssa ajamassa autolla Helsingin Kyläsaaressa, kun he huomasivat läheisellä parkkipaikalla entisen pomonsa ja tämän perheen. Kaksikko kuvasi parkkipaikalle ja pysäytti auton äkkijarrutuksella muutaman metrin päähän perheestä. He nousivat autosta ja alkoivat heti ampua entistä pomoaan. Tämä veti aseen esiin yrittäen puolustautua. Uhri kuoli kuitenkin kaulan seutuun osuneeseen luotiin. Murhan syyksi arveltiin kostoa. Hirsma oli aiemmin eronnut tai erotettu Bandidosista, ja hänen perheeseensä oli kohdistettu uhkaa. Hirsmaa oli myös pahoinpidelty eron jälkeen.
Ampuja ehti vankeusaikana syyllistyä törkeään huumausainerikokseen, mistä hänet tuomittiin 9 vuodeksi vankeuteen. Kyseinen tuomio ei kuitenkaan lisää elinkautisen pituutta samalla mitalla.

1.8. Kaverinsa kuristaja
Kaverinsa ansaan houkutellut mies kuristi uhrinsa sähköjohdolla. Lumien sulaminen paljasti viisi kuukautta aiemmin tapahtuneen henkirikoksen Haminan keskustassa toukokuussa 2006. Roskalaatikon takana pussilakanaan käärittynä virui tammikuussa kadonneeksi ilmoitettu 22-vuotias mies. Surmaajaksi paljastui miehen kaveri, 24-vuotias mies, joka oli houkutellut tämän luokseen. Miehen tultua kaverinsa asunnolle tämä kuristi hänet saman tien sähköjohdolla, kääri ruumiin pussilakanaan ja raahasi talon takapihalle.

30.8. Polttomurhaaja

Appiukkonsa ja tuttavansa elävältä polttomurhannut mies karkasi vankilasta Venäjälle. Rikokset tapahtuivat Kerimäellä marraskuussa 2001, kun savonlinnalaismies sytytti vaimonsa asunnon palamaan bensalla. Mustasukkainen mies oli häädetty asunnosta. Hän kuitenkin palasi paikalle kiiveten kerrostaloasunnon parvekkeelle bensakannun kanssa. Asunnossa oli sisällä miehen venäläinen vaimo, tämän isä sekä vaimon ystävätär ja toinen mies. Sisällä olleista miehen appiukko ja tuttava kuolivat sairaalassa. Myös parvekkeelta hypännyt vaimo kuoli myöhemmin sairaalassa. Vaimon ystävätär selvisi pahoin vammautuneena. Mies tuomittiin elinkautiseen muun muassa kahdesta murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä.
Hänet päästettiin avovankilaan vasta noin 7 vuoden istumisen jälkeen. Vanki käytti tilaisuutta hyväkseen ja pakeni Venäjälle. Karkuri saatiin kiinni Viipurissa, ja hänet palautettiin Suomeen. Ihmetystä herätti se, kuinka elinkautisvangilla oli voimassaoleva passi ja viisumi.

1.9. Avovaimon ampuja
Haulikolla ammuttu niskalaukaus johtui mustasukkaisuudesta. Hyrynsalmella lokakuussa 2006 tapahtunut teloitustyylinen henkirikos oli hovioikeuden mukaan ennalta suunniteltu.
Mies oli saanut selville, että hänen avovaimollaan oli suhde toiseen mieheen. Hän hankki haulikon, jolla surmasi puolisonsa niskaan ampumalla. Miehen mukaan kyse oli vahingonlaukauksesta. Nainen oli muutamaa päivää aiemmin tehnyt testamentin miehen ja heidän yhteisten lastensa hyväksi. Käräjäoikeus tuomitsi miehen taposta vastoin puheenjohtajan tahtoa. Hän olisi hylännyt syytteet kokonaan. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että kyse oli ennalta harkitusta ja valmistellusta surmaamisesta.

30.11. Revolverimurhaaja

Kahden murhan motiivina oli velkojen perintä ja vasikoinnista rankaiseminen.
Virolaistaustainen mies ampui kaverinsa kanssa kaksi miestä Orivedellä heinäkuussa 2001. Surma-aseena oli 22-kaliiperinen revolveri. Tekoa edelsi alkoholin ja huumeiden käyttö. Tekijät epäilivät kaksikon vasikoineen heistä poliisille. IL:n tietojen mukaan rikollisjengi NBK:hon kytköksissä ollut virolaistaustainen mies ampui ensin autossa toista miestä jalkaan, pakotti tämän metsään ja surmasi päähän ammutuilla kolmella laukauksella. Toinen uhri surmattiin autossa päähän ampumalla. Auto ajettiin ulos tieltä ja sytytettiin palamaan. Tarkoitus oli lavastaa murha onnettomuudeksi.

2.12. Toripuukottaja
Väkivaltainen mies puukotti avovaimonsa alle 1-vuotiaan lapsensa edessä. Veriteko tapahtui Haagan torilla elokuussa 2005. Teon taustalla olivat pariskunnan riidat lapsista. Mies epäili naisen lähtevän kahden pienen lapsen kanssa salaa synnyinmaahansa Turkkiin. Nainen oli paennut miestä turvakotiin. Mies kuitenkin osasi odottaa naista torin läheisessä baarissa. Hän hyökkäsi heti naisen kimppuun tämän tullessa torille lastenrattaiden kanssa. Paikalla oli useita silminnäkijöitä, kun mies aloitti silmittömän puukotuksen. Hän istui naisen päällä ja iski veitsellä toistakymmentä kertaa, kunnes terä katkesi.

31.12. Murhaajakarkuri
Vanki yritti karkuun hakkaamalla vartijan hengiltä kirveellä ja moskavasaralla. Pelson vankilassa sattunut väkivaltainen pako päättyi lyhyen karkumatkan jälkeen helmikuussa 2004. Ennen kiinnijäämistään 25-vuotias vanki surmasi vankitoverinsa kanssa vartijan ja pahoinpiteli julmasti vankilan opettajan. Kaverukset olivat lääke- ja kiljuhumalassa. Aseinaan he käyttivät kirvestä, puukkoa, moskavasaraa ja tavallista vasaraa. Silmitön väkivalta jatkui pitkään. Miehet aloittivat hakkaamisen heti uudelleen, kun jompikumpi uhreista osoitti elonmerkkejä. On suoranainen ihme, että vankilan opettaja jäi henkiin. Hovioikeus päätti vapauttaa murhaajan vastoin Rikosseuraamuslaitoksen lausuntoa. Myös yksi kolmesta hovioikeuden tuomarista olisi hylännyt anomuksen johtuen vangin moitittavasta vankeusajan käyttäytymisestä ja kuulumisesta rikollisryhmään. IL:n tietojen mukaan kyseessä on UB-jengi (United Brotherhood).

IL - TYÖRYHMÄ


User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: 14 elinkautisvankia vapautuu tämän vuoden aikana

Post by -Uta- » Sun Jan 27, 2019 8:43 pm

Psykiatri Hannu Lauerma Lännen Medialle: Suomessa jopa 20 pysyvästi hengen­vaarallista henkilöä – ”Täytyisi voida pitää vankeudessa vanhuuteen saakka”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005977331.html
Julkaistu: 25.1. 11:11

Vankeusrangaistukset.
Hannu Lauerma kertoo kannattavansa mahdollisuutta pidentää vapaudenmenetysaikaa tietyissä tapauksissa.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, psykiatri Hannu Lauerma esittää Lännen Median haastattelussa, että kaikkein vaarallisimmat vangit tulisi pitää vankeudessa tai valvotuissa oloissa vanhuuteen asti.

Lauerma kertoo, että muiden ihmisten hengelle ja terveydelle pysyvästi vaarallisia henkilöitä on Suomessa noin 5–20.

– Heidät täytyisi voida pitää vankeudessa tai valvotuissa oloissa siviilissä ainakin korkeaan vanhuuteen saakka. En näe hassumpana, että tätä mahdollisuutta kehitettäisiin, Lauerma sanoo Lännen Medialle.

Lauerma ei kuitenkaan kannata ennalta räätälöityjä elinkautisia. Hän korostaa kannattavansa mahdollisuutta pidentää vapaudenmenetysaikaa tiettyjen henkilöiden kohdalla.

Lännen Media uutisoi aiemmin tällä viikolla oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) valmistelevan tiukennuksia elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Lännen Media kertoi, että oikeusministeriö selvittää tiukennusten mahdollisuutta sekä niiden edellyttämiä lakimuutoksia parhaillaan.

Yksi mahdollisesta kolmesta muutoksesta vaikeuttaisi vapauttamista sellaisella elinkautisvangilla, joka on todettu oikeuspsykiatrisessa vaarallisuusarviossa uhaksi muille ihmisille ja yhteiskunnalle.

Toinen mahdollisista muutoksista pidentäisi elinkautisvankeuden pituutta henkilöillä, joiden tuomio on tullut useammasta kuin yhdestä murhasta. Kolmantena mahdollisena muutoksena selvitetään ikuisen elinkautisen mahdollisuutta.

– Meillä pitäisi olla kaikkein kovimpien rikosten, kuten terrorismirikosten, osalta mahdollisuus myös elinkautiseen ilman mahdollisuutta vapautua, Häkkänen kommentoi Lännen Medialle aiemmin tällä viikolla.

IS

User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: 14 elinkautisvankia vapautuu tämän vuoden aikana

Post by -Uta- » Sun Jan 27, 2019 8:45 pm

Tutkimus: Enemmistö suomalaisista pitää rikollisten tuomioita liian helläkätisinä
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9297 ... 7739b2445d
Eilen klo 13:14

Rikoksiin syyllistyneille halutaan ankarampia rangaistuksia. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Selvä enemmistö, eli 67 % suomalaisista arvioi, että tuomioistuimet kohtelevat rikoksiin syyllistyneitä liian helläkätisesti.

Viidenneksen vastaajista mukaan päätökset ovat sopivia, ja vain yksi sadasta pitää tuomioita liian ankarina.

Tutkimuksessa selvitettiin myös some-ajattelua. Sen mukaan enemmistön mielestä sosiaalisessa mediassa kohdellaan sopimattomasta käyttäytymisestä syytettyjä liian ankarasti. Keskimäärää vakuuttuneempia asiasta ovat korkeasti koulutetut, ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät.

Puoluekannan mukaan etenkin keskustan ja vasemmistoliiton kannattajat arvioivat, että somessa kivitetään sopimattomaan käyttäytymiseen syyllistyneitä. Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa on hieman keskimäärää enemmän niitä, joiden mielestä somessa ollaan liiankin helläkätisiä.


Antti Pajamo /Iltalehti

User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Elinkautisvankeja vapautuu tämän vuoden aikana

Post by -Uta- » Sun Jan 12, 2020 10:37 pm

He vapautuvat pian… 16 murhaajaa astuu pian vapauteen, kolme heistä vastoin vankilan tahtoa. Lyhimmillään elinkautinen vankeus merkitsee vain runsaan 10 vuoden istumista.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bd6e ... 1afd57ce30
11.01.2020 klo 10:00 - Risto Kunnas /IL

Vuonna 2020 elinkautisesta vankeudesta vapautuvien murhaajien rikoslista on synkkää luettavaa. Joukossa on kolmen kolmoismurhaajan lisäksi muun muassa kaksi polttomurhaajaa sekä teräaseilla ja ampumalla uhrinsa surmanneita rikollisia. Kaksi vapautuvista murhaajista on naisia. Toinen heistä puukotti ja hakkasi hiilihangolla vieraansa hengiltä. Hän vapautuu 13 vuoden ja 8 kuukauden jälkeen. Toinen naisista puukotti äitinsä kuoliaaksi ja sytytti tämän asunnon palamaan. Hän selviää vuoden lyhemmällä elinkautisella.

Iso kirjo välineitä
Iltalehti kävi läpi Helsingin hovioikeuden päätökset, joiden perusteella kuusitoista murhaajaa vapautuu vankilasta vuoden 2020 aikana. Heidän rikostensa seurauksena menetti henkensä peräti 21 ihmistä, joista kuusi oli naisia. Murhattujen joukossa oli myös kaksi pientä lasta. Tekovälineinä oli seitsemässä tapauksessa ampuma-ase, kuudessa puukko tai muu teräase, viidessä paistinpannu, vasara tai muu lyömäase. Lyhyimmällä elinkautisella tuomiolla selviää kaksi kaverusta, jotka potkivat ja pahoinpitelivät toisen isäpuolen hengiltä ja hautasivat tämän metsään. Heille tuomio tarkoittaa runsaan kymmenen vuoden vankeusaikaa. Pisimmän elinkautisen joutuu istumaan maan tunnetuimpiin rikollisiin kuuluva kolmoismurhaaja Eikka Lehtosaari, jolle tuomio merkitsee yli 20 vuoden vankeusaikaa.

Kaksi kolmesta vapaaksi
Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) viimeisimmän tilaston mukaan elinkautistuomion keskimääräinen pituus 14,5 vuotta. Viime vuonna vapautuneiden ja vapautuvien keskimääräinen vankeus on IL:n edellisen selvityksen mukaan kuitenkin 14 vuotta ja 10 kuukautta. Tänä vuonna vapautuvilla vastaava aika lyhenee takaisin Risen keskiarvoon. Elinkautisvanki voi vapautua vankilasta vain tasavallan presidentin armahduspäätöksellä tai Helsingin hovioikeuden päätöksen perusteella. Presidentin armahduspäätökset ovat äärimmäisen harvinaisia. Pääväylä vapautumiselle onkin hovioikeus, jolle tulee vuosittain 20–30 hakemusta päästä ehdonalaiseen vapauteen. Viime vuoden alusta joulukuuhun mennessä hovi on tehnyt 34 päätöstä, joista kaksi kolmesta eli 22 on johtanut tai johtamassa vangin vapauttamiseen. Osa vapautumisista ajoittuu kuitenkin seuraavalle vuodelle. Ennen päätöstään hovioikeus pyytää lausunnot muun muassa Riseltä ja Psykiatriselta vankisairaalalta.

Vartijat huolissaan
Useimpien vapauttavien päätösten perusteissa mainitaan vankeusajan käyttäytyminen, rangaistusajan suunnitelman onnistuminen tai osittainen onnistuminen, opiskelu ja päihteettömyys. Vankilatyöntekijöiden mukaan hovioikeus kuitenkin tekee vapautuspäätökset liian kaavamaisesti ja heitä kuulematta. – Päihteettömyyshän pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille vangeille. Vankiloissa on myös toimintavelvollisuus eli vankien tulee joko osallistua työntekoon tai opiskella. Miten tämä voidaan laskea eduksi vapauttamispäätöstä harkitessa? Vankilavirkailijain Liiton hallituksen puheenjohtaja Antti Santamäki hämmästelee vapauttamisperusteita. – Näemme isona ongelmana sen, että hovi katsoo ainoastaan sitä, kauanko vanki on lusinut. Antti Santamäki korostaa, että päätöstä tehdessä hovioikeuden tulisi kuulla enemmän vankiloiden henkilöstöä ja Riseä. – Me olemme heidän (vankien) kanssa tekemisissä 24/7. Riselle olisi saatava enemmän sanavaltaa, sen lausunnoilla pitäisi olla iso paino, Santamäki painottaa. Helsingin hovioikeuden ensi vuodelle ulottuvista vapauttamispäätöksistä kolme oli tehty Risen vastustuksesta huolimatta.

He vapautuvat tänä vuonna:

21.1. Elävältä polttaja
Riita viinapullosta johti naisen kuolemaan. Murha tapahtui kesämökillä Alastarossa heinäkuussa 2006. Mökillä oli ryypiskelty reippaasti, ja jossain vaiheessa miehelle tuli riitaa seurueessa olleen naisen kanssa. Mies tönäisi naisen nurin kuistilla, otti bensakanisterin ja kasteli naisen bensalla. Nainen oli niin vahvassa humalassa, ettei pystynyt vastustelemaan. Mies otti tulitikut esiin ja sytytti uhrinsa palamaan. Muut seurueen jäsenet tukahduttivat liekit, mutta se ei enää pelastanut uhria. Vakavat palovammat saanut nainen kuoli sairaalassa.
Elinkautinen: 13 v 6 kk.

9.3. Vasaramurhaaja
Helsinkiläismuusikko murhasi vaimonsa ja pienten lastensa äidin julmasti kerrostalon kellarissa. Vaimo oli soittanut ja laulanut miehensä bändissä. Rikoksen taustalla oli vireillä oleva avioero. Vaimo oli muuttanut kahden alaikäisen lapsen kanssa pois yhteisestä asunnosta. Mies meni vaimonsa kanssa hakemaan tämän tavaroita kellarista, kun kaksikolle tuli riitaa. Sen päätteeksi mies murhasi vaimonsa vasaralla päähän hakkaamalla. Lyöntejä oli ainakin kaksikymmentä. Hakattuaan uhrinsa hengiltä mies nosti tämän patjalle ja peitteli tämän. Hän palasi asuntoon, pesi veriset vaatteensa ja vei lapset hoitoon.
Elinkautinen: 12 v 8 kk.

16.3. Pelätty kolmoismurhaaja
Maan vaarallisimpiin rikollisiin kuulunut Eikka Lehtosaari ampui kolme miestä hengiltä. Rikollisjengi Rogues Galleryn (nyk. United Brotherhood) johtoon kuulunut Eikka Lehtosaari murhasi kolme miestä ampumalla oikeudenkäynnin tauolla. Aseellinen hyökkäys tapahtui lahtelaisessa pitseriassa vuonna 2000. Lehtosaari oli yksi ravintolaan hyökänneestä kolmikosta. Kyseessä oli jengien välinen kostoisku. Lehtosaari istui pitkään Riihimäen vankilassa. Hän oli keskeisiä henkilöitä vuonna 2005 sattuneessa vankilakapinassa, jossa kymmenkunta vankia tuhosi sellinsä aiheuttaen kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Lehtosaari on vankeusaikanaan antanut lukuisia haastatteluja ja esiintynyt tv:ssä. Viranomaistietojen mukaan hän kuuluu nykyisin Helvetin enkeleihin. Hovioikeus katsoi rikollisjärjestöön kiinnittymisen puhuvan vapauttamista vastaan, mutta pitkä vankeusaika ja ”kokonaisharkinta” johtivat lopulta vapauttamispäätökseen.
Elinkautinen: 10 v 2 kk.

1.4. Sähköjohtokuristaja
Mies viimeisteli pahoinpidellyn uhrinsa kuoleman kuristamalla tämän pölynimurin sähköjohdolla. Murha tapahtui mikkeliläisessä omakotitalossa vuoden 2000 marraskuussa. Mikkeliläismies syyllistyi tekoon yhdessä kaverinsa kanssa. Henkirikosta edelsi miesporukan ryypiskely, jonka aikana kaverukset viiltelivät, potkivat ja hakkasivat entuudestaan tuntemattoman uhrinsa muun muassa voimailuvälineen vetotangolla. Lopulta uhri kuristettiin hengiltä imurin sähköjohdolla. Murhaaja on vankeusaikanaan syyllistynyt uusiin rikoksiin. Rise vastusti vapauttamista. Hovi kuitenkin päätyi vapauttamiseen hänet muun muassa ”keskimääräistä merkittävästi pidemmän” vankeusajan takia.
Elinkautinen: 19 v 5 kk.

1.4. Hiililapiomurhaaja
Nainen murhasi umpihumalaisen vieraansa julmasti puukottamalla ja hiililapiolla hakkaamalla. Kaavilaispariskunnan vieraana ollut mies murhattiin poikkeuksellisen määrätietoisesti. Murhaaja oli nainen, jonka avomies oli tapahtuma-aikana pihalla talon ulkopuolella. Tilannetta oli edeltänyt rankka ryypiskely. Uhri oli jäänyt nuokkumaan pöytään, ja nainen halusi päästä hänestä eroon. Hän soitti hätäkeskukseen ilmoittaen, että heidän vieraallaan oli jokin hätä. Ambulanssi kävikin paikalla, mutta vieraan ei todettu olevan hoidon tarpeessa. Pian ambulanssi sai kuitenkin uuden hälytyksen. Nyt soittaja oli naisen avopuoliso, joka kertoi uhrin päästä valuvan verta. Ambulanssin tultua uudelleen paikalle uhri makasi verissään ja henkitoreissaan lattialla. Hän kuoli elvytysyrityksistä huolimatta. Nainen oli murhannut vieraan lyömällä tätä puukolla ja yli puolentoista metrin pituisella rautaisella hiililapiolla. Uhrin kehosta löytyi 21 puukoniskua ja hänen päästään 15 lapioniskua.
Elinkautinen: 13 v 8 kk.

15.5. Äidinmurhaaja
Aikuinen tytär murhasi oman äitinsä ja sytytti asunnon tuleen. Hämeenlinnalaisnainen murhasi äitinsä puukottamalla ja tukehduttamalla syyskuussa 2007. Nainen väitti, että äiti oli hallitseva persoona, joka vähätteli kaikkia hänen tekemisiään. Surmattuaan äitinsä nainen palasi tekopaikalle sytyttäen asunnon tuleen. Liekit kuitenkin sammuivat hapen puutteeseen estäen siten palon leviämisen kerrostalon muihin huoneistoihin. Murhaajassa diagnosoitiin persoonallisuushäiriö, joka ei kuitenkaan ratkaisevasti alentanut hänen syyntakeisuuttaan.
Elinkatuinen: 12 v 8 kk.

1.6. Murhaaja-evankelista
Rikollisjengin johtaja Lauri ”Late” Johansson ehti ennen uskoontuloaan murhata kolme miestä. Rikollisjärjestö Natural Born Killersin (NBK) perustaja Late Johanssonin uhrit olivat Remu Aaltosen veli Jari Aaltonen, Johanssonin rikoskumppani Pauli Saastamoinen sekä NBK:n entinen jäsen Sami Huhtimo. Kaksi murhista liittyi huumekauppaan ja yksi haluun päästä eroon NBK:n jäsenyydestä. Surmat tehtiin ampumalla. Saastamoisen ruumis löytyi betonipainot jaloissa Kotkan satama-altaasta, Aaltosen ruumista ei koskaan löytynyt. Huhtimon murhasta elinkautista istunut Johansson tunnusti Aaltosen ja Saastamoisen murhat tultuaan vuonna 2007 uskoon vankilassa. ”Uudet” henkirikokset sisällytettiin meneillään olleeseen elinkautistuomioon. Ne kuitenkin lykkäsivät osaltaan Johanssonin vapauttamista. Johansson on vankilassa ollessaan muun muassa kirjoittanut ylioppilaaksi ja osallistunut aktiivisesti eri kursseille. Vankilomillaan hän on kiertänyt eri seurakunnissa saarnaamassa ja kertomassa uskostaan. Johansson pääsi valvottuun koevapauteen 12. joulukuuta. Ehdonalainen vapaus alkaa ensi kesäkuussa.
Elinkautinen: 18 v 6 kk.

14.7. Poliitikkovaimon murhaaja
Aviomies puukotti vaimonsa hengiltä 69 puukoniskulla pienen lapsen nähden. Henkirikos tapahtui jämsäläispariskunnan kotona perheen tyttären 2 vuotissyntymäpäivien jälkeen. Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimineen Paula Björkqvistin ja hänen miehensä Jarmo Björkqvistin välillä oli ollut pitkään erimielisyyksiä, ja avioliitto oli päättymässä eroon. Mitään riitaa ei kuitenkaan ollut, kun perheen kotona vietettiin 2-vuotiaan tyttären syntymäpäiviä. Paikalla oli muun muassa lapsen kummeja. Viimeiset vieraat lähtivät aamuyön puolella, minkä jälkeen puolisoiden erimielisyydet puhkesivat riidaksi. Vaimo ei ollut halukas perheen yhteiselle lomamatkalle, jolloin mies raivostui. Pieni syntymäpäiväsankari heräsi vanhempiensa riitelyyn. Mies ei kuitenkaan välittänyt lapsesta, vaan tarttui veitseen ja alkoi iskeä sillä silmittömästi vaimoaan. Uhrista löytyi myöhemmin liki 70 veitseniskua.
Elinkautinen: 14 v.

31.8. Isäpuolen metsähautaaja
Murhaaja jäi kiinni poliisin ovelan harhautuksen avulla. Parikymppinen helsinkiläismies murhasi nukkumassa olleen isäpuolensa julmasti potkimalla ja hakkaamalla. Väkivalta kesti noin tunnin. Asunnossa oli tekoaikaan uhrin puoliso, kaksi pientä lasta sekä ravintolasta jatkoille tullut nainen. Murhassa avusti miehen kaveri. Kaksikko nosti ruumiin arkkupakastimeen, siirsi sen myöhemmin kalusteliikkeen varastoon ja sieltä edelleen metsään haudattavaksi. Tapausta tutkittiin aluksi kadonneen henkilön etsintänä. Ruumis löytyi vasta useiden kuukausien kuluttua, jolloin teko paljastui henkirikokseksi. Poliisi käräytti murhaajat ovelan harhautuksen avulla. He antoivat ymmärtää olevansa tekijöiden jäljillä, jolloin he saivat kaksikon liikkeelle. Poliisit olivat odottamassa yöllä metsässä, kun kaverukset tulivat kaivamaan hautaa auki siirtääkseen ruumiin syvempään kuoppaan. Uhrin poikapuoli selitti motiivikseen sen, että isäpuoli olisi kohdellut huonosti hänen äitiään ja perheen pieniä lapsia.
Elinkautinen: 10 v 3 kk.

31.8. Metsähautaajan kaveri
Isäpuolen murhaajan vuotta nuorempi kaveri osallistui samaan julmaan henkirikokseen. Rikossarja käsitti murhan lisäksi kolme hautarauhan rikkomista. Hovioikeus perusteli vapauttamista muun muassa sillä, että miehen vankeusaika oli sujunut ”suuremmitta rikkeittä” ja hänen rangaistusajan suunnitelman tavoitteet olivat edenneet tai ”toteutuneet osittain”. Vapauttamista puolsivat myös negatiiviset päihdetestit sekä kiinteät perhe- ja ystävyyssuhteet.
Elinkautinen: 10 v 3 kk.

31.8. Hissimurhaaja
Viisikymppinen mies poltti kaverinsa elävältä Espoon Leppävaaran aseman hissiin. Marinolia ryypiskelleet kaverukset päätyivät marraskuussa 2003 Leppävaaran juna-asemalle. Miehet menivät hissiin, missä toinen heistä sytytti kaverinsa toppatakin tupakansytyttimellä palamaan. Takki oli kastunut sytytysnesteestä, joten se roihahti liekkeihin. Hissin pysähdyttyä ja sen ovien sulkeuduttua mies jätti kaverinsa sisälle palamaan. Paikalle hälytetty poliisipartio sammutti tulen, mutta uhri oli jo ehtinyt menehtyä. Oikeuden mukaan teko oli erityisen raaka ja julma, sillä sytyttäjä oli nähnyt palon aiheuttaman tuskan, muttei millään tavoin yrittänyt sammuttaa tulta tai auttaa uhria.
Elinkautinen: 16 v 8 kk.

1.9. Hymyilevä paloittelumurhaaja
Avopuolisonsa Tukholmassa murhannut suomalaismies sai ruotsalaislehdistöltä hyytävän lempinimen. Ruotsin lehdistön ”hymyileväksi paloittelumurhaajaksi” nimeämä suomalaismies iski uhriaan valurautapannulla päähän, löi veitsellä rintaan ja lopulta tukehdutti tämän hengiltä. Mies kääri avopuolisonsa ruumiin lakanaan ja siirsi sen parvekkeelle ennen pariskunnan kahden pienen lapsen kotiintuloa. Myöhemmin hän kävi ostamassa sahan ja jätesäkkejä, joihin hän sulloi paloittelemansa uhrin osat. Säkit hän upotti järveen tekemäänsä avantoon. Liikanimen ”hymyilevä” murhaaja sai erikoisesta käytöksestään oikeussalissa: hän hymyili suoraan kameroille. Murhaaja suhtautui täysin kylmäverisesti tekoonsa ja puolusteli tehneensä sen ”lasten parhaaksi”. Ruotsalaispsykologi Jenny Yourstone arvioi 13 vuotta verityön jälkeen Ruotsin TV3:lla, että murhaaja suhtautui edelleen kylmäverisesti tekoonsa eikä osoittanut syvempää käsitystä siitä, mitä oli tehnyt. Yourstonen mukaan tämänkaltainen ymmärrys olisi edellytys kuntoutumiselle ja paluulle yhteiskuntaan. Myös Rise vastusti vapauttamista. Hovioikeus päätti kuitenkin toisin perusteinaan muun muassa murhaajan uusi parisuhde sekä osallistuminen työtoimintaan ja vankilan eri kursseille.
Elinkautinen: 14 v 6 kk.

1.10. Viinamurhaaja
Riita viinasta johti yli sataan veitseniskuun ja toisen miehen kuolemaan. Helsinkiläismiehille syntynyt erimielisyys kännykän lainaamisesta ja viinan juomisesta johti kohtalokkaaseen seuraukseen Malminkartanossa maaliskuussa 2006. 23-vuotias mies iski riidan päätteeksi toista miestä useita kertoja paistinpannulla päähän, minkä jälkeen hän löi ja viilsi uhriaan veitsellä yhteensä yli sata kertaa. Verityön tehtyään hän vei uhrin asunnosta 1,5 euroa sekä tämän matkapuhelimen. Syyksi teolleen murhaaja kertoi, että tuttava oli juonut hänen viinojaan luvatta.
Elinkautinen: 14 v 6 kk.

1.11. Vesurimurhaaja
Mies murhasi työkaverinsa neljällä vesuriniskulla uhrin iäkkään äidin nähden Espoon Lippajärvellä. Murhaaja ja uhri olivat aiemmin olleet paitsi naapureita myös ystäviä ja työkavereita. Myös heidän perheensä tunsivat toisensa hyvin. Kaverusten välit kuitenkin tulehtuivat monen pikkuasian, kuten kadonneen saunan avaimen takia. 27-vuotias katkeroitui kaverilleen myös siitä, että tämä oli puhunut hänen avovaimolleen eräästä kapakkakäynnistä yhteisen työkeikan aikana. Murhaan johtanut välikohtaus sai alkunsa riidasta, jonka jälkeen tekijä meni vesurin ja puukon kanssa naapuriin ”selvittämään” asiaa. Uhrin vanha äiti yritti estää aikuista poikaansa avaamasta ovea. Tämä kuitenkin avasi, kohtalokkain seurauksin. Rise vastusti vesurimurhaajan vapauttamista. Hovioikeus kuitenkin päätti toisin. Hovi katsoi, ”ettei syyksi luettu rikos ollut erityisen moitittava”.
Elinkautinen: 13 v 5 kk.

2.11. Serkkunsa ampuja
Mies murhasi nukkumassa olleen serkkunsa ampumalla tätä haulikolla päähän. Henkirikos tapahtui vuoden 2007 kesällä uhrin kesämökillä Ruovedellä. 61-vuotiaalla miehellä ja tämän 67-vuotiaalla serkulla oli pitkään ollut erimielisyyksiä. Oriveteläinen mies oli joutunut talousvaikeuksiin ja tässä yhteydessä myynyt tilansa serkulleen. Riitaa aiheutti se, millaisin ehdoin entinen omistaja saisi jäädä asumaan entiseen taloonsa. Nuorempi mies kertoi ottaneensa haulikon mukaansa ”pelottelutarkoituksessa”. Hän kuitenkin lopulta löi aseen perällä uhria useita kertoja sekä ampui tätä olkavarteen ja päähän. Murhan tehtyään hän ilmoittautui itse poliisille.
Elinkautinen: 12 v 5 kk.

1.12. Perhesurmaaja
Mies murhasi vaimonsa puukottamalla ja tukehduttamalla. Sen jälkeen hän tukehdutti kaksi lastaan. Espoolainen perheenisä surmasi koko perheensä toukokuussa 2005. Miehellä oli taustallaan peliriippuvuutta, masennusta, työkiireitä sekä parisuhde- ja perheongelmia. Ennen murhia isä oli hakenut henkirikokseen liittyviä tietoja netistä. Hän oli myös ottanut lääkkeitä ja alkoholia iskiessään sohvalla nukkunutta vaimoaan keittiöveitsellä rintaan. Mies viimeisteli tekonsa tukehduttamalla vaimonsa, minkä jälkeen hän teki saman 4-vuotiaalle pojalleen ja 7-vuotiaalle tyttärelleen. Surman jälkeen hän yritti tappaa itsensä. Päihtymyksestään huolimatta mies oli mielentilatutkimuksen mukaan ollut tekohetkellä syyntakeinen.
Elinkautinen: 15 v 6 kk

---

Post Reply