Hjördis Elvira Lindgrenin, 5v., murha H:gin Kaivopuistossa 1910

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Hjördis Elvira Lindgrenin, 5v., murha H:gin Kaivopuistossa 1910

Post by Queen »

15.3.1910 tapahtui Helsingissä inhottavaksi himomurhaksi kuvattu 5-vuotiaan Hjördis Lindgrenin murha. Tytön ruumis löytyi jäältä Kaivopuiston rannasta. Hänet oli raiskattu ja surmattu.

Sosialisti-lehti oli uutisoinut tapauksesta:
"Kaivopuistossa tapahtunut ennen kuulumaton raakalaisteko, käsittämättömän petomainen lapsen raiskaus, jommoista joskus olemme kuulleet tapahtuneen vain jossain suuren maailman pahimmissa turmelluksen pesissä, on äärettömästi kuohuttanut pääkaupungin asukkaisen mieliä. Odotetaan järkyttyneinä, että hirmutyön tekijä saadaan kiinni ja hänet saatettaisiin ankarimman rangaistuksen alaiseksi. "

Hjördis asui perheineen Ludviginkadulla (myöhemmällä videolla osoite Ratakatu 19).
Hän oli alkuillasta (videolla puhutaan klo 18-19) pyytänyt äidiltään lupaa lähteä Kansankirjastoon lukemaan kuvakirjoja. Äiti myönsi luvan, sillä kirjasto oli aivan lähellä kotia, Rikhardinkadulla. Kun tyttö ei palannut kotiin, vaikka kirjasto oli sulkeutunut, vanhemmat lähtivät häntä etsimään.
Eräs yövahti kertoi myöhemmin, että hän oli illalla myöhään kuullut lapsen itkua Kaivopuiston rannasta. Hän oli nähnyt miehen kävelevän jäällä.

Tytön ruumis löytyi seuraavana päivänä.
Poliisi kuulusteli ja pidätti useita ihmisiä, niin työmiehiä kuin herrasmiehiäkin. Suomen naisyhdistys tarjosi 500 mk:n palkkiota rikollisen kiinni saamiseksi.
Tekijää ei oltu saatu kiinni ainakaan puolen vuoden päästä tapahtumasta.
(Lähde: Pauli Jokinen: Helsingin murhahistoria)

Tapauksesta ei paljon ole netissä. Tällainen kuitenkin löytyi:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/5-v ... ta/7779194
Tässä MTV:n jutussa perheen on mainittu asuneen siis Ratakatu 19:ssa.
Eräät tytöt näkivät miehen ja tytön ja tunnistivat miehen Ernst Järvenpääksi, joka oli aiemminkin raiskannut tyttöjä. Vuoden päästä Hjördiksen tapauksesta oikeus vapautti Järvenpään tästä surmasta, mutta tuomitsi aiemmista teoista.

Hjördiksen murha taisi sitten jäädä selvittämättä.
User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 324
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Hjördis Elvira Lindgrenin, 5v., murha H:gin Kaivopuistossa 1910

Post by Arvo Kyyrölä »

^Hienoa Queen, että toit esille "Kaivopuiston himomurhan". Silloin kun itse olin enemmän kiinnostunut murhajutuista, niin tuli tähänkin tapaukseen perehdyttyä. Päädyin silloin siihen tulokseen, että tekijä jäi selvittämättä.

Kouvolan Sanomissa 18.9.1926 julkaistussa artikkelissa pohdittiin kuolemanrangaistuksen oikeutusta asianajaja F.S. Eljas Pauanteen(Pauannen) esitelmän pohjalta Kouvolan liikemiesyhdistyksen kokouksessa. Siinä yhteydessä tuotiin myös esille Kaivopuiston tapaus, samoin kuin Ruotsissa tapahtuneet metsänvartija Malmströmin suorittamat kammottavat siveellisyysrikokset.

Kuvakaappaus em. Kouvolan Sanomista:

Image
Post Reply