Aili Sarpio, Heinola 1988

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by will »

Vesistöön lienee joutunut, kun näyttää kadonneen jäljettömiin.

Kenties nukkuessa olisi sattunut pieni aivoverenvuoto, joka olisi vaikuttanut tuoreiden tapahtumien palauttamiseen mieleen. Iän, sukupuolen, kunnon ja omatoimisuuden huomioon ottaen on ajateltavissa, että herättyään hän olisi päättänyt lähteä kotia kohti. Hänen poikansa piti mahdollisena kotiin menemistä. Sinne hän ei ollut tullut. Jos lähti, niin matkalla on voinut sattua onnettomuus. Esim. Maitiaislahden rantaa seuraten päätyy teollisuusalueelle ja teollisuusradalle, jota pitkin kävellen Jyrängönvirran rautatiesillalle. Sinne saakka hän olisi voinut päästä kenenkään näkemättä ja hävitä virtaan.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by Queen »

Tuohon aikaan sairaaloissa on mitä ilmeisemmin tossut olleet näitä ruskehtavia, joita vieläkin näkee. Niissä siis varvasosa on avoin. Härän esittämät ovat modernimpaa mallia. Ne vanhat olivat vain sellaiset läpyskät.
Willin postauksesta mietin, että kun Aili niskavaivojensa vuoksi sinne tutkimuksiin meni, niin olikohan häntä tutkittu muissa sairaaloissa/lääkäreissä kuinkakin tarkasti ennen tätä. Jospa vika ei ollutkaan siinä niskassa (niskavaivathan saattavat aiheuttaa voimakasta huimaustakin), vaan oireet ennakoivat jotakin pahempaa tulevaksi, esim. juuri Willin mainitseman aivoinfarktin.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by matlockb »

Tosiaan, puheeksi ei olekaan tullut se että miten Ailia on aikaisemmin tutkittu eikä tuota mahdollista aivotapahtumaa (TIA eli aivoverenkiertohäiriö, aivoinfarkti tai aivoverenvuoto) ole myöskään juuti pohdittu. Tuossa iässä varsinkin TIA-kohtaukset ovat hyvin yleisiä kuten infarktitkin ja ne voivat tulla aivan yllättäen ja laittavat kyllä (varsinkin aivoverenkiertohäiriö eli TIA) pään sekaisin niin nuorelta kuin vanhaltakin.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by härkä »

TIA - kohtaus voisi nimenomaan olla yksi syy mahdolliselle sekoamiselle. Ehkä aivoverenvuotokin , mutta infarktin sulkisin pois.
Tai sitten jokin muu väärästä lääkityksestä johtunut.

Voisitko Maggie kysellä niistä tossuista ? Nuo minulla olleet ovat uusia malleja.
Niillä voisi olla ratkaiseva vaikutus siihen , miten kauas Aili on voinut mennä ?
Vaikka Aili olisi päätynyt tossuilla pidemmällekin , olisi tossujen pitänyt kellua jossain. Jos olisi es. Jyrängönvirtaan joutunut. Jolleivat sitten olleet myös kantapäästä kiinniolevaa mallia ? Katoaminen oli varmasti näkyvästi esillä heti alkuun Heinolassa.
Itä-Hämeen arkistosta voisit muuten Maggie käydä katsomassa ko. ajankohdan lehtiä.
Niitä voi kuvatakkin siellä. Jos vaan mielenkiintoa piisaa ? :D

Tässähän ei epäilty rikosta , joten siksi ei poliisi päässyt Ailin sairaala-papereita tutkimaan. Omaiset eivät niitä alkuun saaneet , vaikka poika oli poliisi. ( Jolla seikalla ei ole merkitystä )
Jostain syystä niitä salailtiin.
Tämä salailu on yksi seikka ,joka tekee tapauksesta mielenkiintoisen.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by will »

Kenkien tyyppi olisi hyvä lisätieto.

Kadonnut on usein lähellä perusteellisesti tutkittua katoamispaikkaa silmälle näkymättömissä, kuten KK. Sen joutui mm. Hejacin miittiryhmä toteamaan jälkikäteen lammen rannalla käytyään. Aili Sarpion tapauksessa vastaavia paikkoja olisivat Reuma, Terveyslampi ja Maitiaislahti.

Jotkus kadonneet kulkevat kauemmas ja löytyvät sattumalta, kuten Aili Sarpion ikäinen helsinkiläisvanhus, joka niinikään ilmoittamatta poistui kadoksiin, jäännösten myöhemmin löytyessä naapurikaupungista, taajaan asutun reitin takaa, mutta hankalasti kuljettavasta paikasta:
http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutise ... mysteerin/
Lähin kaupunkikatu päättyy Metron kuvan taka-alalla olevan mökin eteen. Monet ovat ulkoilleet kehän varren niitynlaitaa ohi tuosta rydöstä, huomaamatta uhrin jäännöksiä, niin itsekin. - Kadonneet ohjelman mukaan poliisi pitää mahdollisena, että Aili Sarpio on joutunut sellaiseen paikkaan maastossa, josta ei ole tullut haetuksi.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by matlockb »

Henkilö joka ei koskaan ole edes tiennyt Aili Sarpion katoamista millään tavalla eikä siis Sarpiota edes nimeltä, mainitsi tuosta Imovanesta.
Hänen ollessaan sairaalassa vanhuksia meni todellakin sekaisin kun heille annettiin Imovanea mutta sekavuuden laatu vaihteli kuten näiden hänen mainitsemien potilaiden terveyskin ja toleranssi kyseiseen lääkkeeseen. Käsittääkseni nämä potilaat käyttivät runsaasti myös muita lääkkeitä ja niiden yhteensopivuutta ei tarpeeksi huolellisesti oltu tarkastettu ennen kuin lääke annettiin potilaalle. Mietin, olisiko Aili Sarpiolle käynyt samoin ja oliko hänellä mukanaan mahdollisesti sellaisia lääkkeitä joista hoitohenkilökunta ei tiennyt..
Last edited by matlockb on Tue Jun 11, 2013 12:39 pm, edited 1 time in total.
Maggie
Posts: 68
Joined: Fri Mar 01, 2013 8:28 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by Maggie »

Minä myös pidän täysin mahdollisena, että Imovane on aiheuttanut Ailille jonkun sekavuuskohtauksen tms. Muistaakseni Imovane oli vuonna 1988 melko uusi lääke ja tunnettiinko sen vaikutusta muiden lääkkeiden kanssa silloin kunnolla? Kokemus on myös opettanut, että potilailla voi olla esim.oma kipulääke mukana, jota napsitaan kertomatta hoitajalle, kun ei vaikka halua vaivata kiireistä hoitajaa pyytämällä lääkettä.

Eräs Ailin katoamisen aikaan hoitajana toiminut henkilö muisteli kerran, että silloin oli yleisessä käytössä unilääke, joka aiheutti sekavuustiloja todella usein. Lääke oli muistaakseni Halcion. Hän kertoi, että Imovane syrjäytti Halcionin yleisestä käytöstä. Pikaisen googlauksen tuloksena löytyi tieto, että Halcion aiheuttaa mm.muistihäiriöitä! En missään nimessä syytä hoitajaa, mutta olisko ollut mahdollista, että Aili olisi saanut Halcionin vahingossa Imovanen sijasta? Tietojeni mukaan vain yksi yöhoitaja valvoi kahta kerrosta ja oli varmasti kiire. Inhimillinen erehdys kiireen keskellä ja pakkaukset menivät sekaisin?
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by matlockb »

^Tuo on enemmän kuin todennäköistä, Halcion oli käytetyin nukahtamislääke tuohon aikaan ja triatsolaami näytti olleen vaikuttava aine, ns. laamit (alpratsolaami ja midatsolaami ovat edelleen myynnissä) ovat kaikkein vahvimpia ja herkimmin riippuvuutta aiheuttavia bentsodiatsepiinejä, niiden käyttöä erityisesti vanhuksilla tulisi välttää tai pitää määrät mahdollisimman pienenä, ei niinkään riippuvuuden vuoksi vaan niiden aiheuttaman sekavuuden vuoksi, lisäksi useilla vanhuksilla on runsaasti muitakin lääkkeitä joita haetaan niin terveyskeskuksesta kuin eri yksityislääkäreiltä ja popsitaan sitten miten tykätään eikä todellisuudessa kukaan voi olla juurikaan esimerkiksi Sarpion kohdalla varma siitä, mitä kaikkia lääkkeitä hänellä oli käytössä todellisuudessa.
Hoitaja on hyvinkin voinut ikään kuin vanhasta tottumuksesta antaa Halcionin (joka on ollut väliaikaisessa myyntikiellossa suomessa vuodesta 1991 alkaen) Ailille ja olisiko vaikkapa todettu että Sarpio käyttää jotain sellaista lääkettä että Halcionia ei voida antaa ja tämä olisi se sairaalan moka mitä peittelivät/peittelevät, sikäli jos hoitaja on edes kirjannut Ailin saaneenkin Halcionin ja toinen juttu, olisiko Imovanen puolikas ollut tehoton ja Aililla itsellään mukana lääkärin aikaisemmin määräämä Halcion jonka sitten on ottanut kenenkään tietämättä?
Last edited by matlockb on Tue Jun 11, 2013 2:35 pm, edited 1 time in total.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by matlockb »

Tässä Hesarin uutinen Halcionin kieltämisestä jossa haastattelussa vuonna 2009 edesmennyt lääketieteen ja kirurgian tohtori Timo Klaukka ja nykyinen lääkintöneuvos Taito Pekkarinen.
Kotimaa
SUNNUNTAINA 20.10.1991


Suosituimman unilääkkeen myyntikieltoa arvostellaan Lääkärilehti: Kokemukset eivät tue Halcionin nopeaa kieltoa

Piirto Hilkka

Suomen Lääkärilehden päätoimittaja Taito Pekkarinen paheksuu sosiaali- ja terveyshallituksen nopeaa päätöstä, jolla lokakuun alussa kiellettiin Suomen yleisimmän unilääkkeen Halcionin myynti. Amerikkalaisen Upjohn-yhtiön valmistama Halcion on ollut maailman myydyin unilääke.

Tässä kuussa se on poistettu markkinoilta toistaiseksi Suomen lisäksi Englannissa, Norjassa, Bermudassa ja Jamaikalla. Myyntilupaa ei ole peruttu.

Englannin päätöstä vetää Halcion markkinoilta on arvosteltu muun muassa New Scientist -lehdessä. Siinä arvellaan, että kiellon taustalla on muitakin kuin tutkimukseen perustuvia syitä.

EY:n lääkelautakunta on jo antanut Halcionista lausuntonsa. Se suosittelee rajoituksia lääkkeen käyttöaikaan, annostuksiin ja potilasryhmiin. Joulukuussa lautakunta päättää lopullisesti lääkkeen kohtalosta EY:ssä.

Pekkarinen arvostelee sosiaali- ja terveyshallituksen nopeaa toimintaa tänään ilmestyvän Suomen lääkärilehden pääkirjoituksessa: "Lääkevalvonta kompastelee." Melkein vuosikymmenen käytössä ollut unilääke poistettiin myynnistä sillä perusteella, että "Isosta-Britanniasta on kantautunut tietoja 'psykiatristen haittavaikutusten' huolestuttavasta esiintymistiheydestä".

"Suomen viranomainen nojautui päätöksessään vahvasti toisen maan viranomaisen kantaan ja päätös tehtiin pikavauhdilla. Näin meneteltiin siitä huolimatta, että kotimaiset kokemukset eivät tue ratkaisua", pääkirjoituksessa sanotaan.

Halcionin vaikuttava lääkeaine on triatsolaami. Pekkarinen kirjoittaa, että Suomessa käyttää triatsolaamia jatkuvasti arviolta 50000-60000 potilasta. He joutuvat nyt hakemaan lääkäriltä uutta lääkettä. Pekkarinen laskee käyntien maksavan yhteiskunnalle noin 10 miljoonaa markkaa.

"Eikö varovaisempi käytön lopettaminen käyttäen lääkäreille suunnattua informaatiota olisi johtanut yhtä turvallisesti samaan lopputulokseen?" pääkirjoitus kysyy.

Turvallisuus pitää maksimoida

"Päätös ei suinkaan nojautunut joihinkin kantautuneisiin tietoihin huolestuttavasta esiintymistiheydestä. Saimme virallisen tiedon Englannin lääkevalvontaviranomaisilta siitä, että he ovat vetäneet Englannissa lääkkeen pois myynnistä. Saimme tiedon, että alemmillakaan suositelluilla hoitoannoksilla lääkkeen riski-hyöty-suhde ei enää ole heidän mukaansa hyväksyttävä." Wahlroosin mielestä Englannin viranomaiset ovat arvostetuimpia ja luotetuimpia maailmassa.

Osastopäällikkö Wahlroos sanoo, että lääkärilehden arvio 10 miljoonan kustannuksista on hihasta vedetty, täyttä pötyä. "Emme ole saaneet sitä käsitystä, että kaikki triatsolaamin käyttäjät olisivat juosseet lääkäriin ja pyytäneet vaihtamaan johonkin toiseen lääkkeeseen." Wahlroos lisää, ettei lääkettä pitäisi käyttää jatkuvasti vaan tilapäisesti. "Siihen on päädytty ainakin EY:n lääkelautakunnassa. Jos Suomessa kymmenettuhannet ovat jatkuvasti käyttäneet tätä unilääkettä, niin asia ei ole ollut oikein kunnossa."

Haittoja muillakin

Sosiaali- ja terveyshallitus kielsi myös Dumozolam- ja Triatzon-nimiset triatsolaamit, jotka eivät vielä ehtineet edes myyntiin.

Suomessa myydään muitakin nopeavaikutteisia unilääkkeitä, jotka nyt valtaavat Halcionilta vapautuneita markkinoita. Nekin ovat enimmäkseen bentsodiatsepiineja, kertoo lääketieteen ja kirurgian tohtori Timo Klaukka , Kelan lääkeaineiden asiantuntija.

Triatsolaamin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat mm. ahdistuneisuus ja masennus, muistin heikentyminen, jopa sekavuustilatkin. Muista bentsodiatsepiineista raportoidaan samantyyppisiä haittoja.

Klaukka toteaa lääkärien mielipiteiden Halcionista vaihtelevan niin meillä kuin muuallakin. Osa heistä kritisoi kaikkien bentsodiatsepiinien käyttöä.

Osastopäällikkö Hannes Wahlroos toteaa lääkkeen olevan Suomessa toistaiseksi myyntikiellossa. "Arvioimme kaiken mahdollisen tiedon ja teemme myöhemmin päätöksen, josta on mahdoton etukäteen sanoa mitään." EY:n lääkelautakunnan päätöstä joulukuussa Wahlroos pitää merkittävänä, koska asia sitä ennen perusteellisesti selvitetään.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by will »

Ajatellaan, ettei olisi tapahtunut rikosta. Aili Sarpio olisi kadonnut onnettomien sattumien vuoksi.

Kuvitusta muutamiin keskusteltuihin katoamisvaihtoehtoihin, pääosin kuvan 1. mukaisella alueella:

Image

Kuva 1. Maitiaislahden ympäristön väri-infrakuvaa (MML, aikaisemmin tässä ketjussa). Terveyslampi ylhäällä oikealla, Reuman rakennukset lammen ja lahden välissä.

A. Hän olisi herännyt, arvellut voivansa nousta ylös päivää varten, sijannut vuoteensa ja lähtenyt tutustumaan sairaalaan (kuva 2). Joku normaalisti lukittu ovi olisi ollut raollaan, hän olisi jäänyt sen taakse kylmään tilaan, esim. vesikaton alle, pudonnut tai kaivautunut rakenteisiin, mistä häntä ei löydetty ja menehtynyt hypotermiaan. Talven kuluessa ruumis olisi kuivanut. Yksi mahdollinen paikka riittää, vaikka epätodennäköinen. Hän olisi siellä yhä.

Image

Kuva 2. Vanha Reuma 2013

B. Lääke ei olisi sopinut hänelle tai olisi sattunut sairauskohtaus. Herättyään hän olisi lähtenyt kohti mieleen tullutta päämäärää. Matkalle olisi sattunut kuvan 3 Terveyslampi, jonka rannat ovat pehmeät ja pohjassa romua. Häntä ei olisi löydetty sieltä.

Image

Kuva 3. Terveyslampi idästä

C. Hän olisi tiennyt missä oli ja missä asui ja lähtenyt kotiin. Mikäli hän olisi suunnistanut Heinolan vesitornin valojen mukaan olisi ensimmäinen vaaran paikka ollut Maitiaislahti, minne hän olisi voinut päätyä ja jäädä löytymättä pohjassa olevan puuteollisuuden uittojätteen vuoksi. Hän olisi mennyt kuvan 4 risteyksen yli lahden rantaan polkua pitkin.

Image

Kuva 4. Vaarallinen risteys, taustalla Maitiaislahti


Mikäli hän olisi kiertänyt lahden tietä pitkin, vesitornin valojen suunta Reumalta katsoen olisi johtanut hänet teollisuusalueelle kuvan 5 risteyksestä vasempaan.

Image

Kuva 5. Risteys teollisuusalueelle

Kulkien katuja vesitornin suuntaan hän olisi päätynyt teollisuusradan tasoristeykseen (kuva 6.), mistä suorin tie vesitorniin päin on rataa pitkin.

Image

Kuva 6. Heinolan vesitorni näkyy tasoylikäytävältä


Rataa seuraten hän olisi päätynyt Jyrängönvirran rautatiesillalle (kuva 7., myös toisessa ketjussa), mistä hän olisi voinut tapaturmaisesti päätyä virtaan. Virta olisi vienyt hänet mennessään.

Image

Kuva 7. Jyrängönvirran rautatiesilta 2013
Post Reply