Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by härkä »

https://yle.fi/uutiset/3-11945943
Viking Sallyn murhasta epäilty lähti kuulusteluissa erikoiseen vihjailupeliin – tunnusti teon mutta uskoi silti koko ajan selviävänsä
Miehen tunnustus pantiin oikeudessa hyödyntämiskieltoon. Tunnustuksen mukaan hän ehti juuri ja juuri heittää tekovälineen mereen ennen kuin partiotoverit saapuivat ja sattuma teki hänestä julkisuudessa sankarin eikä murhaajaa. Nyt hän kiistää rikoksen.

M/S Viking Sally
24.5. 20:14Päivitetty 24.5. 22:42
Poliisin ottama kuva murhapaikalta.
Rikospaikka teon jälkeisenä aamuna Viking Sallyn helikopterikannella. Poliisin esitutkintamateriaali
Jaa:
Jaa artikkeli Facebookissa
0
Jaa artikkeli Twitterissä
Viking Sally -laivalla tapahtuneesta henkirikoksesta syytetty tanskalaismies oli poliisin epäiltyjen listalla jo rikoksen tapahtumavuonna 1987. Lopulta kuulusteluissa vuonna 2016 hän lähti poliisin kanssa erikoislaatuiseen kissa ja hiiri -leikkiin, joka johti tunnustukseksi väitettyyn ja varsin seikkaperäiseen kertomukseen veriteosta.

Avainasemassa poliisin esitutkinnassa on kolmen ruotsalaisen partiopojan kertomus, joka taltioitiin useissa kuulusteluissa vuoden 1987 aikana. Alaikäiset pojat kertoivat pääpiirteittäin yhtenevästi, että he löysivät vakavasti loukkaantuneen Klaus Schelklen ja Bettina Taxisin Viking Sallyn helikopterikannelta.

Ruotsalaisten mukaan tanskalaispartiolainen ilmestyi paikalle vasta heidän jälkeensä.

Partiolaiset kertoivat, että tanskalainen jäi uhrien luo vartioon, kun muut lähtivät hakemaan apua. Kun ruotsalaiset palasivat, tanskalaispartiolainen oli alkanut kantaa naista. Tällöin myös ruotsalaiset ryhtyivät auttamaan kantamisessa.

Vuonna 2016 ruotsalaispoikien kertomus sai täysin uudenlaisen sävyn, kun tanskalaismies kertoi poliisille uuden version. Sen mukaan hän oli vain hetki ennen ruotsalaispoikien saapumista syyllistynyt veritekoon.

Epäiltynä jo vuonna 1987
Tanskalaispartiolaista kuultiin tutkinnassa aluksi useita kertoja pelkästään todistajana, sillä poliisi ei aluksi osannut pitää kunnolliselta vaikuttavaa partiopoikaa mahdollisena epäiltynä.

Poliisi kuulusteli häntä kahdesti Sauvossa järjestetyllä partioleirillä todistajan asemassa. Partioseurueen johtaja kertoi poliisille kiinnittäneensä huomiota siihen, että partiopoika ei ollut moksiskaan saamastaan huomiosta vaan päinvastoin halusi antaa haastatteluja myös lehdistölle.

Lue miehen antamista haastatteluista: Viking Sallyn murhasta syytetty partiopoika kertoi todistajana yöstä ristiriitaisesti poliisille ja lehdille – näin kertomukset muuttuivat
Ylen uutisessa mainittu Seura-lehden haastattelu nostettiin esiin myös oikeudenkäynnissä maanantaina. Siinä huomio kiinnittyy muun muassa partiopojan tarkkoihin kertomuksiin rikoksen tekotavasta.

Poliisi piti tutkinnan alussa ainakin jossain määrin mahdollisena myös sitä, että partiopoika olisi rikoksen tekijä.

Arvi Lind ja kuva Viking Sallysta vuoden 1987 uutislähetyksessä

Ylen ensimmäinen televisiouutinen henkirikoksesta tuli julki 29.7.1987.
30. lokakuuta 1987 poliisi kuuli häntä rikoksesta epäillyn asemassa, sillä hänen liikkumisessaan laivalla oli havaittu jotakin poikkeavaa.

Tuolloin partiopoika oli joutunut Tanskassa poliisin kanssa tekemisiin ja istui tutkintavankeudessa varkauksista epäiltynä. Virallisesti Suomen poliisin rikosepäily liittyi siihen, että partiolainen olisi liikkunut laivalla surmayönä etsimässä jotakin varastettavaa.

Kuulustelussa partiopoika kertoi, että hän kävi helikopterikannella kaksi tai kolme kertaa ennen kuin havaitsi saksalaiset. Lopulta hän näki ruotsalaisten rientävän helikopterikannelle ja seurasi heitä. Vasta tuolloin hän näki uhrit loukkaantuneina.

Kuulustelija pyrki ilmeisen tarkasti selvittämään epäselvyyksiä miehen kertomuksissa, sillä hän pyysi partiopoikaa piirtämään reittinsä jokaisella käyntikerralla.

Kuulustelun lopuksi poliisi kysyi suoraan, oliko tanskalaisella mitään tekemistä Viking Sallylla tapahtuneen henkirikoksen kanssa. Partiopoika vastasi, että ei ole.

Henkilökunta pesi veriset vaatteet
Turun poliisi kuulusteli Tanskan poliisin kanssa vielä tanskalaisen partiolaisryhmän johtajaa. Tämä kertoi, että partiopoika oli tullut yöllä herättämään hänet vaatteet yltä päältä veressä.

Partiopoika kertoi auttaneensa onnettomuuden uhreja, joten kaksikko lähti etsimään partiopojalle puhtaita vaatteita.

kaverukset kannella
Ystävykset Klaus Schelkle (vas.) ja Thomas Schmid muutamaa tuntia ennen Schelklen surmaa. Poliisi
Tämän jälkeen kaksikko meni neuvontaan ja pyysi, että henkilökunta pesisi veriset vaatteet. Vähän ennen laivan saapumista Turkuun henkilökunta antoi vaatteet takaisin pestyina ja kuivattuina.

Rikoksen tutkintaa jatkettiin yhtämittaisesti yli neljä vuotta. Siinä kuultiin tai puhuteltiin noin tuhatta henkilä. Useita satoja rikosteknisia näytteitä lähetettiin analysoitaviksi ja tutkintatoimenpiteitä suoritettiin yhdekssä eri maassa.

Tämänkin jälkeen tutkintaa jatkettiin aika ajoin, mutta koska tekijää ei löytynyt, se keskeytettiiin 1990-luvulla.

Epäilty puhuu olevansa murhaaja
Vuonna 2015 Tanskan poliisi otti yhteyttä Suomen poliisiin ja kertoi erään tanskalaisen rikollisen lähettämistä viesteistä. Pian kävi ilmi, että kyseessä oli sama tanskalainen, jota oli kuultu alkututkinnassa pääasiassa todistajana.

Yle uutisoi viesteistä tammikuussa: Viking Sallyn murhasta syytetty uhkasi exäänsä 2015: ”Olen murhaaja ja voin todistaa sen” – pakeni vankilasta kaivamalla tunnelin lusikalla
Tanskalaismies oli uhkaillut vaimoaan muun muassa kertomalla, että hän on murhannut ihmisiä. Mies kertoi vaimolle, että on ylpeä siitä, että oli tehnyt murhan jäämättä kiinni.

Esitutkintamateriaalista ilmenee, että mies oli keskustellut asiasta myös vankilakuoroa johtaneen naisen kanssa. Mies suoritti tuolloin vankeusrangaistusta.

Kuoronjohtaja vahvisti myöhemmin poliisille, että mies oli tunnustanut teon hänelle. Tuolloin hän oli ajatellut, että teko painoi miehen mieltä ja oli tälle ”suuri suru”.

Myöhemmin mies oli kuoronjohtajan mukaan puhunut teosta ylpeillen. Tuolloin kuoronjohtaja oli alkanut ajatella, että mies on ”todellinen psykopaatti”.

Turun poliisissa miehen viesteistä ja puheista kiinnostuttiin. Tammikuussa 2016 tanskalaispoliisit kuulustelivat virka-apupyynnön perusteella miestä tämän kotona. Miehelle ilmoitettiin, että häntä epäillään henkirikoksesta Viking Sally -laivalla.

Kuulustelussa mies alkoi jostakin syystä puhua kohtalosta. Kun poliisi kysyi, mitä hän sillä tarkoitti, hän vastasi jotakin, joka on salattu pöytäkirjasta. Ylen tietojen mukaan tämä liittyy sairauteen, jonka hän on saanut. Mies jatkoi, että ”olisi ehkä sittenkin ollut parempi ottaa ne 16 vuotta silloin. Se olisi ollut helpompi rangaistus.”

Kysyttäessä mies kuitenkin kiisti, että puheet olisivat tunnustus. Sitten hän lisäsi olevansa varma, että häntä ei koskaan voitaisi panna vastuuseen teosta.

Kissa ja hiiri -leikki alkaa
Elokuussa 2016 suomalaispoliisit menivät kuulustelemaan miestä Tanskaan. Nyt hän suoritti vankeustuomiota kööpenhaminalaisessa vankilassa. Epäilty oli yllättynyt siitä, että poliiseja oli tullut Suomesta asti tapaamaan häntä.

Hän varmisti moneen kertaan, että tiloissa ei ole videokameraa eikä tapaamista tallenneta.

Poliisin mukaan epäillylle kerrottiin hänen oikeudestaan avustajaan ja selitettiin, mitä siitä luopuminen tarkoittaa. Mies ei silti halunnut avustajaa.

Epäilty kertoi olleensa niin paljon elämänsä aikana poliisien kanssa tekemissä, että hän tiesi, mitä poliisille voi kertoa ja mitä ei.

Poliisi näytti hänelle Seura-lehden juttua, johon tässäkin jutussa on aiemmin viitattu. Epäilty sanoi, että hänellä oli kuvassa mielipuolen katse. Sitten hän ilmoitti haluavansa kuvan itselleen.

Poliisit kertoivat, että Bettina Taxis kärsii yhä tapahtumista ja näyttivät epäillylle uhrien kuvia.

Epäilty sanoi, että olisi huono juttu, jos hän nyt muuttuisi sankarista murhaajaksi. Hän myös totesi tietävänsä, mikä oli rikoksen motiivi, mutta että hän ei halunnut pitkää vankeustuomiota.

Sitten hän kertoi löytäneensä laivalta kuonavasaran, jolla poistetaan metallista esimerkiksi hitsauksesta aiheutunutta likaa.

Hän jatkoi, että sillä olisi hyvä lyödä joku hengiltä ja surmaväline olisi helppo hävittää heittämällä se laidan yli mereen. Silti hän kiisti lyöneensä uhreja ja sanoi, että hänen elämäntilanteensa ei ole hyvä pitkälle vankeustuomiolle.

Bettina Taxisille epäilty halusi kertoa, että tämän ei enää tarvitse pelätä. Hän sanoi poliisille, että naiselle voi sanoa poliisien puhuneen tänään ”oikean miehen” kanssa.

Seuraavana päivänä epäilty vahvisti kertomuksensa ja lisäsi, että ei aio tunnustaa, sillä nyt poliisi tietää, kuka tekijä on.

Epäilty kertoi, että ennen matkaa hänen kotonaan oli tapahtunut jotakin, joka oli ajanut hänet nurkkaan ja räjähdyspisteeseen, jossa mitätön pikkuasia voisi saada hänet räjähtämään.

Epäillyn mukaan uhrit vain sattuivat olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

verta rikospaikalla
Rikospaikka oli teon jäljiltä verinen. Poliisi
Kun hän oli allekirjoittanut kuulustelukertomuksen, hän ilmoitti haluavansa kertoa vankilan pihalla, mitä laivalla todella tapahtui.

Nyt hän kertoi, että oli ollut hyvin vihainen, koska ei ollut saanut kotoa rahaa eikä kunnollisia partiovarusteita ja ajatteli, ettei hänellä ole mahdollisuutta ikinä saada mitään itselleen.

Hän kertoi nähneensä saksalaiset nukkumassa. Hän oli hakenut kuonavasaran ja lyönyt sillä nukkuvia, jotta voisi ryöstää heidät. Hän kertoi lyöneensä molempia kuonavasaralla useita kertoja päähän.

Samalla hetkellä paikalle saapuivat ruotsalaiset partiopojat. Epäilty kertoi, että hän ehti käydä heittämässä vasaran ja palata sitten paikalle.

Hän kertoi poliisille ymmärtävänsä nykyään, kuinka onnekas hän oli, kun ruotsalaiset tulivat paikalle. Tämä teki hänestä ja pojista sankarin. Jos pojat eivät olisi tulleet, hän olisi jäänyt kiinni myöhemmin uhrien omaisuutta hallussaan.

Tilanne koko ajan hallussa
Marraskuussa 2016 epäilty jatkoi tunnustustaan. Hän muun muassa kertoi, että vuoden 1987 kuulusteluissa hänellä oli koko ajan tilanne hallinnassa ja että hän osasi vieläkin rauhoittaa ja sulkea itsensä ja ohjaamaan tunteitaan.

Kuulustelussa hän kertoi, että jos hän kuulisi kuolevansa huomenna, hän kirjoittaisi Klaus Schelklen perheelle ja kertoisi olevansa pahoillaan.

Jälleen hän kuitenkin palasi siihen, että ei halua tunnustaa, koska se veisi hänet pitkäksi aikaa vankilaan.

Hän myös lisäsi olevansa varma, että hän pystyisi puhumaan itsensä vapaaksi kaikesta, jos asia menisi oikeuteen.

Lopulta marraskuussa 2019 epäiltyä kuulusteltiin Tanskassa niin, että paikalla oli tanskalainen asianajaja. Nyt epäilty kertoi, että oli ollut aiemmissa kuulusteluissa vihainen poliisille.

Hänen mukaansa kaikki oli ollut vain provokaatiota eikä lainkaan totta.

Tunnustukset hyödyntämiskieltoon
Maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä Turussa tanskalaismies sai jo ennen syytteenlukua merkittävän voiton, joka voi osoittautua ratkaisevaksi.

Lue maanantain oikeudenkäynnistä: Syyttäjän mukaan auttaja olikin murhaaja – puolustus tarjosi tilalle salaperäistä ”myssymiestä”
Oikeus määräsi kaikki miehen väitettyihin tunnustuksiin liittyvät kuulustelukertomukset hyödyntämiskieltoon, eli niitä ei voi käyttää todisteina oikeudenkäynnissä.

Oikeuden mukaan näin vakavia rikosepäilyjä käsittelevässä kuulustelussa epäillyllä olisi pitänyt olla avustaja. Sekään ei pelastanut kertomuksia, että poliisin mukaan epäillylle tarjottiin avustajaa.

Mies vetoaa myös kuulustelujen aikaiseen terveydentilaansa ja kiistää puhuneensa vuoden 2016 kuulusteluissa totta.

Miehen asianajaja Martina Kronström totesi oikeudessa ja tauolla useita kertoja maanantain aikana, että hänen päämiehensä ei ole tunnustanut tekoa eikä tämä tiedä, mikä tekoväline oli.

Mies kiistää olevansa syyllinen tekoon. Ylelle hän totesi tauolla, että hän ei ole lainkaan huolestunut tilanteestaan ja on varma, että syytteet häntä vastaan hylätään.

Oikeudenkäynti jatkuu Turussa koko viikon.

Korjaus 24.5.2021 klo 22.42: Korjattu "kaikki miehen kuulustelukertomukset" muotoon "kaikki miehen väitettyihin tunnustuksiin liittyvät kuulustelukertomukset".

Image
Kuvassa jutun mukaan rikospaikka. Ei siis olekaan se vihreän penkkiryhmän luona ollut , kuten aiemmin on annettu ymmärtää.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
monoliitti
Posts: 1372
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by monoliitti »

Ilmeisen rikollisen lukuisista tunnustus puheista huolimatta on mahdollista ,ettei häntä tuomita lainkaan. esim. tappo olisi rikoksena vanhentunut. Se kyllä olisi omiaan rapauttamaan luottamusta oikeusjärjestelmäämme.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by härkä »

https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000008003174.html
Yllätyskäänne Viking Sally -oikeuden­käynnissä – avain­todistaja kieltäytyi puhumasta
Keskiviikkona oli tarkoitus kuulla syytetyn ex-vaimoa.


Syytettynä kahden saksalaisnuoren raa’asta murhasta on tanskalaismies. Hän oli liituraitapuvussa oikeudessa maanantaina.
VARSINAIS-SUOMEN käräjäoikeudessa käsitellään kolmatta päivää Viking Sally -risteilyaluksella vuonna 1987 tapahtunutta henkirikosta.

Syytettynä kahden saksalaisnuoren raa’asta murhasta on 52-vuotias tanskalaismies.
Ratkaisemattomana päättynyt tutkinta avattiin uudelleen vuonna 2016, kun julki tuli uusia tietoja siitä, että syytetty olisi paljastanut tehneensä henkirikoksen laivalla.
Mies kertoi asiasta silloiselle vaimolleen, nykyiselle ex-vaimolleen, uhkaavissa tekstiviesteissä.

– Niin laivalla. Olen ollut kuulustelussa eivätkä he voi minulle mitään tehdä siinä laivajutussa. Ja minä muistan laivan kuin eilisen päivän. Niin minä olen murhaaja ja voin sen todistaa mutta sitten joudun vankilaan pitkäksi aikaa enkä mene vankilaan, koska sitten pääset minun kostostani joka tulee, kun et odota sitä, kuului yksi viesteistä.

Ex-vaimon oli tarkoitus todistaa keskiviikkona aamupäivällä. Hän oli mukana käsittelyssä videoyhteydellä.

Hermostuneen oloisena liikehtinyt ex-vaimo kuitenkin yllättäen kieltäytyi tulemasta kuulluksi. Hän vetosi puheenvuorossaan terveysongelmiinsa. Hänen ei olisi tarvinnut perustella päätöstään, sillä Suomen lain mukaan lähisukulaista vastaan ei tarvitse todistaa. Lain mukaan hänen tuli kuitenkin tulla paikan päälle kertomaan, ettei aio todistaa.

EX-VAIMO kertoi esitutkinnassa vuonna 2016 pelkäävänsä syytettyä ja sitä, että tämä vahingoittaa häntä jollain lailla.
Keskiviikkona on tarkoitus kuulla vielä syytetyn tuntevaa henkilöä, jolle tämä oli paljastanut tehneensä henkirikoksen.


Olisko ex-vaimo laskelmoinut , tai saanut muulta taholta viitettä , ettei danish dynamiteä kuitenkaan voitaisi tuomita ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by -Uta- »

MTV Turussa: Viking Sallyn murhaoikeudenkäynnissä yllättävä käänne – uhkaavien viestien takia poliisiin yhteyttä ottanut syytetyn ex-vaimo kieltäytyi todistamasta
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv ... #gs.1rgn47
JULKAISTU 4 TUNTIA SITTEN (PÄIVITETTY 59 MINUUTTIA SITTEN)

Matkustajalaiva Viking Sallylla yli 30 vuotta sitten tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynti jatkuu tänään kolmatta päivää Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa. Juttu päivittyy.

Nuoren saksalaispariskunnan murhasta ja murhan yrityksestä syytettyä viisikymppistä tanskalaismiestä kuultiin eilen itse ja tänään kuullaan hänen ex-vaimoaan videoyhteydellä Tanskasta.

Poliisitutkinta käynnistyi uudestaan loppuvuonna 2015, kun syytetyn ex-vaimo otti yhteyttä poliisiin ja kertoi mieheltä saamistaan uhkaavista viesteistä. Mies oli ilmaissut ex-vaimolleen olleensa jollain laivalla, joka oli matkalla Tukholmasta Turkuun. Mies oli lähettänyt vaimolleen tekstiviestejä, joissa hän kertoi surmanneensa laivan kannella ihmisen. Lisäksi hän lähetti vaimolleen vanhan lehtileikkeen, joka käsitteli kyseistä rikosta. Tiedoista oli pääteltävissä, että kyseessä oli sama rikosasia, jonka uhreja olivat Viking Sally-laivalla kuollut saksalaismies ja teossa vakavasti haavoittunut saksalaisnainen.

Tuomittiin ex-vaimonsa uhkailusta
Mies lähetti syksyllä 2015 naiselle useita viestejä, joissa hän muun muassa uhkasi tämän henkeä. – Nyt ymmärrän, miksi jotkut miehet tappavat vaimonsa. – Olet oikeassa, voin olla paha, koska olen tappanut kaksi kertaa aiemminkin.

Mies kirjoitti voivansa todistaa olevansa murhaaja, mutta se veisi hänet vankilaan pitkäksi aikaa. Hän kertoi muistavansa tapahtuneen kuin eilisen ja kertoi pitävänsä hallussaan sanomalehteä asiasta. Mies lähetti ex-vaimonsa puhelimeen tekstiviestillä useita kuvia, joissa käsiteltiin laivalla tapahtunutta henkirikosta ja hän mainitsi viesteissä kaksi saksalaista. Viesteissä tanskalaismies kertoi olevansa murhaaja, ja olevansa ylpeä, että oli tehnyt murhan jäämättä siitä kiinni.

Nyt oikeudessa tanskalaismies on jyrkästi kiistänyt syytteet. Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessaan mies sanoo suhteen olleen tuhoisa ja että pari lähetti uhkaavia viestejä toisilleen. Vuonna 2017 mies tuomittiin vuoden vankeusrangaistukseen ex-vaimonsa uhkailusta. Tanskalaismies on tuomittu kotimaassaan myös useista muista rikoksista, kuten pankkiryöstöistä. Hän on istunut vankilassa yhteensä noin 18 vuotta.

Uskoutui vankilassa kuoronjohtajalle
Klo 10.16 Oikeudenkäynnin kolmas päivä ei ole päässyt alkamaan aikataulussa, koska istunnossa on yhteysongelmia Tanskaan. Lisäksi ensimmäisenä todistajana kuultavan vankilan kuoronjohtajan sijainti on epäselvä. Oikeus otti yhteyttä Kööpenhaminaan oikeustalolle, mutta todistaja ei ole siellä. Nyt siis selvitetään, missä todistaja on ja miten hänet saadaan kuultua.

Vankilan kuoronjohtajana toimiva nainen ystävystyi vankilassa tanskalaissyytetyn kanssa. He olivat keskustelleet paljon miehen vankilatuomion aikana ja heille oli muodostunut erittäin luottavainen ja läheinen suhde. Kuoronjohtaja oli mukana tanskalaismiehen ja hänen ex-vaimonsa häissä. Kuoronjohtajan mies, joka toimi vankilapappina, vihki pariskunnan.

Kuoronjohtaja tapasi syksyllä 2015 tanskalaismiehen ex-vaimon. Ex-vaimo puhui naiselle suhteen ongelmista ja hän pyysi kuoronjohtajaa sanomaan miehelle, että tämä lopettaisi naisen uhkaamisen. Tuon keskustelun aikana kahvilassa kuoronjohtaja oli yllättäen kysynyt ex-vaimolta, tiesikö tämä ex-miehensä surmanneen ihmisiä laivalla. Kuoronjohtaja kertoi ex-vaimolle, että mies oli useita kertoja uskoutunut hänelle asiasta ja kertonut surmateosta. Kuoronjohtaja sanoi, että surma-asia oli miehen elämässä suuri suru ja se painoi hänen mieltään.

Tieto rikoksesta tuli tuossa vaiheessa ex-vaimolle yllätyksenä. Myöhemmin samana vuonna mies lähetti ex-vaimolle tekstiviestit, joissa hän kertoi tappamisesta laivalla. Ex-vaimo oli yhteydessä poliisiin.

Klo 10.24 Oikeus vaihtaa nyt todistajien kuulemisjärjestystä. Nyt kuullaankin syytetyn ex-vaimoa ennen kuoronjohtajaa.

Suhde eteni nopeasti
Klo 10.32 Päivän ensimmäisenä todistajana kuullaan tanskalaissyytetyn ex-vaimoa. Vaalea kiharahiuksinen nainen kuullaan videoyhteydellä Tanskasta.

Pariskunta tapasi ensimmäisen kerran lokakuussa 2014 erään ystävättären kautta. Kemiat toimivat hyvin heidän välillään, ja he alkoivat tapailla toisiaan enemmän. Mies kertoi naiselle, että hän oli ollut vankilassa 4 vuotta, mutta ettei hän ollut tehnyt väkivaltaa tai vastaavaa. Oli vain puhetta "herrasmiesrikoksista."

Seurustelu alkoi ja melko pian mies kertoi, että todellisuudessa hän onkin ollut vankilassa peräti 18 vuotta. Naisen tuttavat vastustivat suhdetta, mutta nainen halusi osoittaa, että suhde voi onnistua. Nainen ja tanskalaismies ovat molemmat hyvin impulsiivisia henkilöitä ja he puhuivat myös naimisiin menosta. Kuulusteltava ja epäilty eivät koskaan muuttaneet yhteen fyysisesti.

Erikoinen välikohtaus tauolla
Klo 10.33 Ennen ex-vaimon kuulemisen alkua saksalaisuhrien omaisten asianajaja Timo Engels toi esiin, että syytetty tanskalaismies oli tullut tauolla häiritsemään uhrien omaisia ja omaisten asianajajaa. Engels pyysi oikeutta huomauttamaan, että syytetty ei saa lähestyä omaisia ja hänen pitää pitää etäisyyttä. Asianajajan mukaan syytetty oli "tullut provokatiivisesti täysin omaisten iholle"

Myös paikalla ollut poliisi oli nähnyt tilanteen. Tuomari pyysi syytettyä pysymään etäällä omaisista. Oikeudenkäynnissä on ollut jatkuvasti paikalla poliisi, vaikka syytetty ei olekaan vangittu.

Engels edustaa jutussa Viking Sallylla kuolleen 20-vuotiaan saksalaismiehen omaisia ja loukkaantunutta saksalaisnaista. Laivalla henkensä menettäneen saksalaismiehen kaksi siskoa on paikalla oikeudessa.

Ex-vaimo ei suostu kuultavaksi
Klo 10.43 Tanskalaismiehen ex-vaimoa oli tarkoitus kuulla todistajana oikeudenkäynnissä, mutta nainen kieltäytyi kuulemisesta. Vaaleahiuksinen nainen ilmoitti videoyhteydellä, että hän ei halua tulla kuultavaksi asiassa. Nainen perusteli kieltäytymistään mielenterveyssyillä. Oikeuden puheenjohtaja sanoi, ettei naisen tarvitse perustella kieltäytymistään, koska hän on syytetyn läheinen eikä hänen ole sen vuoksi lain mukaan pakko todistaa. Ex-vaimoa ei siis kuulla oikeudessa.

Naisen poliisikuulusteluista kävi ilmi, että ex-vaimo pelkäsi tanskalaismiestä ja hänen uhkauksiaan. Hän pelkäsi, että mies laittaisi vankilasta käsin jonkun muun tappamaan hänet. Mies oli myös uhannut suoraan naisen henkeä. Tanskalaismies oli erittäin vihamielinen ex-vaimoaan kohtaan ja nainen pelkäsi henkensä puolesta.

Syytetty kertoi laivasurmasta kuoronjohtajalle
Klo 10.56 Nyt todistajana kuullaan vankilan kuoronjohtajaa, joka tutustui tanskalaismieheen vankilassa, kun mies tuli mukaan vankikuoroon. Mies tykkäsi laulaa. Nainen on tuntenut syytetyn jo 26 vuotta.

Kun mies vapautui vankilasta, kuoronjohtaja tapasi häntä yhä. Heistä tuli ystäviä. Kuoronjohtaja kuvaili poliisin esitutkinnassa, että hän koki olevansa miehelle kuin äiti. Syytetystä tuli heille läheinen perheystävä. Miehellä ei ollut juuri muita läheisiä ystäviä. Syytetty asui kaukana kuoronjohtajasta ja hänen miehestään, joten he näkivät vain harvoin, mutta he pitivät silti yhteyttä. – Meillä on ollut läheinen ystävyyssuhde vuosien ajan. Meidän lapsemme ovat myös pitäneet hänestä, kuoronjohtaja kertoi.

Syytetty oli kertonut kuoronjohtajalle surmateosta vieraillessaan hänen luonaan. Teon tunnustamisen jälkeen mies oli pyytänyt, että nainen ei kertoisi laivasurmasta kenellekään.

Ystävyyssuhde muuttui "tunnustuksen" jälkeen
Klo 11.08 Kuoronjohtaja uskoi tanskalaismiehen kärsineen huonosta omastatunnosta ja siksi hän halusi uskoutua naiselle. Salaisuus painoi miehen mieltä.

– Hän puhui laivan helikopterikannesta. Hän on aina ollut hieman mystinen, ja minun on ollut vähän vaikea analysoida häntä ja arvioida hänen puheitaan, todistaja kertoi oikeudessa. Tanskalaismies kertoi kuoronjohtajalle Viking Sallyn tapahtumista jo vuosia sitten. Mies kertoi Iyöneensä kaksi saksalaista kuoliaaksi, mutta poliisi oli uskonut hänen tarinaansa ja hänen oli annettu olla vapaana.

Myöhemmin, kun kuoronjohtaja jutteli miehen ex-vaimon kanssa ja hän kuuli miehen uhkailuista ex-vaimoaan kohtaan, kuoronjohtaja muutti mielipidettään miehestä. Esitutkinnassa kerrotaan, että kuoronjohtajan ja syytetyn suhde oli muuttunut tämän jälkeen. Nainen ajatteli miehen olevan todellinen psykopaatti.

Muistikuvat ovat heikentyneet
Klo 11.14 Syyttäjä halusi tietää, mitä kaikkea syytetty oli kertonut kuoronjohtajalle Viking Sally-laivan tapahtumista heinäkuussa 1987.

Todistaja ei muista enää kovin tarkasti kaikkea. – Olen lukenut asiasta mediasta ja poliisi on kertonut minulle asioita, joten en muista kaikkea tarkasti. Muistan, että hän sanoi, että hän on tappanut kaksi ihmistä. Hän kertoi, että se oli murha ja murhan yritys. Hänessä ei näkynyt tunteita, kun hän kertoi asiasta.

Tanskalaismies oli puhunut kuoronjohtajalle laivan tapahtumista vain yhden kerran. Kuoronjohtaja on kuullut uransa aikana vankilassa useita eri kertomuksia eri vangeilta ja kovilta rikollisilta, joten sinänsä hän ei hätkähtänyt tanskalaismiehen tarinasta.

Klo 11.30 Todistajan kuuleminen jatkuu nyt suljetuin ovin.

Puhui myös naapurilleen teosta
Klo 12.47 Päivän kolmantena todistajana kuullaan videoyhteydessä Tanskasta miestä, joka asui syytetyn naapurina samassa pihapiirissä. Mies on tutustunut syytettyyn vajaat 10 vuotta sitten.

Miehet eivät olleet mitenkään läheisiä, mutta silti syytetty tanskalaismies oli kertonut naapurilleen, että hän oli surmannut kaksi ihmistä Suomessa.

– Hän kertoi, että uhrit olivat maanneet makuupussissa ja hän sanoi käyttäneensä teossa kuonavasaraa. Tiesin isäni ammatin takia, mikä on kuonavasara, todistaja kertoi.

Naapuri ei muista, että syytetty olisi kertonut tarkemmin teosta tai tekopaikasta. Syytetty oli kuitenkin kertonut, että uhrit olivat ärsyttäneet häntä.

Klo 12.50 Todistajaa kuullaan vielä suljetuin ovin.


Oikeudessa pidetään lounastauko kuulemisen jälkeen ja istunto jatkuu aikaisintaan kello 14.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by Queen »

Miksihän Bettina ei tuntenut tekijää tai siis ei voinut osoittaa häntä tapauksen jälkeen?
Oliko hän lyöntien alkaessa niin unessa, ettei edes tiennyt millainen tyyppi heidän päälleen on käynyt?
Eikö hän uskaltanut syyttää Nielseniä peläten olevansa väärässä ja sekoittaneensa asiat iskujen seurauksena?
Mihin liittyy tämä sormen katkaisu? Oliko se jokin uhkaus?
Kyllähän tämä Nielsen on täysi psykopaatti ja täytyy jopa ihmetellä, ettei aiemmin ole joutunut syytetyksi.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by härkä »

https://yle.fi/uutiset/3-11953013
Vastaaja Viking Sallyn murhaoikeudenkäynnissä: "Olen voittanut tämän jutun" – osapuolet tulkitsevat näyttöä täysin päinvastoin
Oikeudenkäynnin loppulausunnot kuultiin perjantaina. Avainkysymyksiksi jäivät veriset vaatteet, kuonavasara ja vastaajan puheet yhdestä kuolleesta ja yhdestä aivokuolleesta saksalaisesta.

M/S Viking Sally


Viking Sallyn murhaoikeudenkäynnissä syyttäjät ja puolustus tulkitsivat perjantaina loppulausunnoissaan samaa näyttöä täysin eri kanteilta.

Syyttäjän mukaan näyttö osoittaa olevan epäuskottavaa, että kukaan muu kuin vastaaja olisi tehnyt henkirikoksen laivan helikopterikannella 28. heinäkuuta 1987.

Puolustus puolestaan on vakuuttunut, että näyttö osoittaa selvästi vastaajan olevan syytön.

Murhasta ja murhan yrityksestä syytetty tanskalaismies oli tapahtuma-aikaan partiolainen, jota pidettiin vuosikymmeniä uhrien löytäjänä ja auttajana sekä poliisin todistajana.

Henkirikoksen uhrina kuoli 20-vuotias saksalainen opiskelija Klaus Schelkle ja loukkaantui vakavasti 22-vuotias Bettina Taxis.

Tänään omaisten avustajan, asianajaja Timo Engelsin loppulausuntojen jälkeen molemmat Klaus Schelklen siskot saivat puheenvuoron.

– Meille olisi hyvin tärkeää, että tekijä tuomitaan ja rikos tulee sovitetuksi, toinen siskoista sanoi saksaksi.

Heti perään toinen sisko jatkoi niin ikään saksaksi:

– Kysyn teiltä, herra [nimi]: tapoitteko te minun veljeni?

Oikeuden puheenjohtaja, käräjätuomari Annika Nygård huomautti heti, että vastaajan ei tarvitse vastata kysymykseen. Vastaaja ilmoittikin heti, että ei aio vastata.

Tunnustus hyödyntämiskiellossa
Erikoissyyttäjä Heidi Röblomin ja aluesyyttäjä Kristian Lehtolan näyttö koki kolauksen jo ennen syytteiden lukemista, kun tuomioistuin määräsi vastaajan tekemän tunnustuksen hyödyntämiskieltoon.

Vastaaja oli kertonut virallisissa kuulusteluissa Tanskassa vuonna 2016, että hän surmasi saksalaismiehen ja haavoitti tämän naisystävää Viking Sallylla tapahtumayönä.

Tuolloin epäiltynä kuultu vastaaja ei halunnut paikalle oikeusavustajaa, mutta tuomioistuimen mukaan sellainen olisi hänelle pitänyt hankkia rikosepäilyn vakavuuden takia.

Kun vastaaja myöhemmin otti oikeusavustajan, hän kiisti tunnustuksensa totuudenmukaisuuden. Tällä linjalla hän jatkoi lopun esitutkintaa ja koko oikeudenkäynnin.

Vastaaja on kiistänyt teon myös Ylelle useissa haastatteluissa. Miehen mukaan hän vain halusi leikkiä poliisin kanssa ja ärsyttää näitä, koska vihasi poliisia.

Vastaaja on Tanskassa tuomittu useista vakavista rikoksista, ja hän on ollut vankeudessa merkittävän osan elämästään. Poliisi on miehen mukaan kohdellut häntä epäasiallisesti.

Ex-vaimo kieltäytyi todistamasta
Erikoissyyttäjä Röblom sanoi Ylelle loppulausuntojen jälkeen, että hyödyntämiskielto oli merkittävä takaisku, mutta liian suurta painoarvoa hän ei sille halua antaa.

Koska vastaaja kiistää syytteen, syyttäjä olisi voinut vedota hänen esitutkintakertomukseen vertailuaineistona. Nyt näitä esitutkintakertomuksia ei saa hyödyntää oikeudenkäynnissä.

Viking Sallyn murhasta epäilty lähti kuulusteluissa erikoiseen vihjailupeliin – tunnusti teon mutta uskoi silti koko ajan selviävänsä
Toinen takaisku syyttäjille oli se, että miehen ex-vaimo kieltäytyi todistamasta oikeudenkäynnissä. Tämä tarkoittaa käyttökieltoa myös ex-vaimon esitutkintakertomukselle.

Kun ex-vaimo oli kieltäytynyt todistamasta, vastaaja kommentoi tilannetta Ylen ja muiden paikalla olijoiden kuullen tauolla:

– Olen voittanut tämän jutun.

Syyttäjä voi kuitenkin käyttää kirjallisena todisteena vastaajan ex-vaimolleen kirjoittamia uhkaavia viestejä, sillä ne eivät ole tulleet ilmi ex-vaimon kuulusteluista tässä rikosasiassa.

Niissä vastaaja muun muassa kirjoitti:

”Mutta minä olen tappanut.”

”Sitten minä saan olla ylpeä siitä, että olen selviytynyt murhasta. Olen niitä harvoja, jotka ovat tehneet ratkaisemattoman.”

”Toinen kuollut ja toinen aivokuollut, kaksi saksalaista.”

Miehen murhapuheista todisti oikeudessa myös kaksi henkilötodistajaa. Vastaajan mukaan puheiden oli tarkoitus olla testejä kuulijan luotettavuudesta tai vaarallisen maineen hankkimista. Totta ne eivät hänen mukaansa ole.

Miksi syytön ihminen tunnustaisi rikoksen? Oikeuspsykologi kertoo Viking Sally -oikeudenkäyntiin antamassaan lausunnossa useita syitä
Suora näyttö puuttuu
Vastaajan avustaja, asianajaja Martina Kronström korosti monin eri tavoin, että vastaajan syyllisyydestä ei ole mitään konkreettista näyttöä.

Puolustuksen mukaan esimerkiksi uhrit löytäneiden ruotsalaispartiolaisten olisi pitänyt huomata rikospaikalla, että vastaaja on verinen, jos tämä on rikoksen tekijä.

verta rikospaikalla
Rikospaikka oli teon jäljiltä verinen. Poliisi
Syyttäjien mukaan tällaista havaintoa ei voinut tehdä, koska vastaajan partiopaita oli tummansininen ja rikospaikalla pimeää. Myöhemmin vastaaja auttoi kantamaan naista sairastuvalle, jolloin hänen vaatteensa vereentyivät.

Oikeudenkäynnin kuluessa puolustus esitteli myös useita muita mahdollisia tekijöitä, kuten myöhemmin itsemurhan tehneen kangasalalaismiehen.

Puolustus esitteli Viking Sallyn mahdollisen murhaajan: Arvaamaton mies käytti vaatteita, jotka muistuttivat autiosaarelta löydettyjä
Puolustuksen ei tarvitse todistaa vastaajan syyttömyyttä tai osoittaa muita syyllisiä. Vaihtoehtoisten epäiltyjen tarkoitus on korostaa sitä, että joku muu on voinut tehdä henkirikoksen.

Jos vastaajan syyllisyydestä jää niin sanottu järkevä epäily, syyte on hylättävä.

Syyttäjän näyttönä jutussa ovat myös todistajankertomukset, joiden mukaan vastaaja kertoi murhaajan käyttäneen niin sanottua kuonavasaraa. Tällaisia tuokaluja saattoi todistajien mukaan lojua Viking Sallylla siellä täällä.

kuonavasara poliisin kuvassa
Poliisin kuvaama kuonavasara, jollaisia todistajien mukaan oli Viking Sallylla. Poliisi
Syyttäjän mukaan kuonavasara sopii erittäin hyvin uhrien vammojen aiheuttajaksi. Esitutkinnassa myös taltioitiin vuonna 1987 Schelklen kynnen alta pieni puunpalanen, joka rikosteknisen laboratorion mukaan saattaa olla kuusipuuta.

Klaus Schelklen omaisten avustajaTimo Engels huomautti oikeudenkäynnin aikana, että tämä havainto sopii teoriaan, jonka mukaan suurikokoinen ja vahva Schelkle ehti taistella vastaan, vaikka hän oli unessa, kun surmaaja löi häntä ensimmäisen kerran päähän.

Martina Kronström huomautti, että kuonavasaraa ei ole osoitettu tekovälineeksi.

Lisäksi vastaaja väittää, että poliisi olisi näyttänyt hänelle kuvaa kuonavasarasta jo tekoa seuranneena aamuna tai myöhemmin Sauvossa, jonne tanskalainen meni partioleirille. Tämä selittäisi, miksi vastaaja on osannut kertoa tekovälineestä, joka sopii uhrien vammojen aiheuttajaksi.

Esitutkinnasta tai todistajanlausunnoista ei kuitenkaan ilmene, että poliisi olisi missään vaiheessa tutkintaa ajatellut, että tekoväline olisi kuonavasara saati näyttänyt kuvaa sellaisesta.

Tuomio kuukauden kuluttua
Viisi päivää kestänyt oikeudenkäynti kärsi ajoittain tulkkausongelmista ja ongelmista etäyhteyksissä, mutta lopulta se saatiin päätökseen määräajassa.

Tuomion Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa 30. kesäkuuta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by -Uta- »

Viking Sallyn surman todistaja poliisin videolla:
"Tässä on täytynyt olla kolmas henkilö" - verinen kädenjälki jäi tunnistamatta tutkinnassa
https://yle.fi/uutiset/3-11973182
TUOMAS RIMPILÄINEN
15.6. 09:34


Poliisi turvautui Viking Sallyn henkirikoksen tutkinnassa 34 vuotta sitten tutkintakeinoon, joka vuonna 1987 oli harvinainen: poliisi kuvasi rikospaikan ja sen ympäristön videolle.

Image
Poliisi tutkii Viking Sallyn rikospaikkaa laivalla

Yle sai harvinaisen videon haltuunsa tietopyynnöllä. Kyseinen video on kirjallisena todisteena oikeudenkäynnissä, jossa tanskalaismiestä syytetään saksalaisen reppureissaajan Klaus Schelklen murhasta ja Bettina Taxisin murhan yrityksestä. Videolla myös viitataan syytettyyn. Hän oli tuolloin partiopoika, jota pidettiin todistajana ja vakavasti loukkaantuneen saksalaisparin löytäjänä.

Asiaa käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa toukokuun lopulla.
Tuomio asiassa annetaan 30. kesäkuuta.

Poliisin kuvaamalla rikospaikkavideolla laivan järjestysmies Raimo Wahlsten esittelee paikkoja poliisille ja kertoo havainnoistaan. Oikeudenkäynnissä käsiteltiin Wahlstenin havaintoja verisen makuualustan löytöpaikalta. Poliisi piti tutkinnassa mahdollisena, että henkirikoksen tekijä on piilotellut hetken helikopterikannen nurkassa ja mahdollisesti heittänyt sieltä tekovälineen mereen.

Verinen kämmenenjälki jäi tunnistamatta
Rikoksen tutkinta avattiin Turun poliisissa uudelleen vuonna 2014. Julki tulleesta esitutkinta-aineistosta käy ilmi, että rikospaikan tutkinta aloitettiin jo ennen kuin Viking Sally saapui Turun satamaan. Laivalle lensi helikopterilla kuuden aikaan aamulla neljä Turun rikospoliisin tutkijaa. Teknisen tutkintaryhmän ylikonstaapeli Veikko Laaksonen aloitti rikospaikkatutkinnan helikopterikannella heti.

Rikospaikkavideo on kuvattu aamulla, kun laiva oli jo saapunut Turun satamaan.

Edesmennyttä Laaksosta ei ehditty kuulustella uudelleen avatussa tutkinnassa, mutta hänen laatimansa rikospaikkapöytäkirja on esitutkinnan liitteenä. Pöytäkirjan mukaan rikospaikalta taltioitiin muun muassa kuituja, sormenjälkiä, jalkineenjälkiä ja verinen kämmenenjälki.

Vuonna 2015 uudet tutkijat kuulustelivat jutun alkuperäiseen tutkintaan osallistunutta tutkimusavustajaa todistajana. Tutkimusavustaja oli Turun poliisitalon rikostutkimuskeskuksessa tutkinut näytteitä rikospaikalta, uhreista ja epäillyiltä.

Image
Verisen kämmenenjäljen jättäjää ei koskaan tunnistettu. Yle on lisännyt alkuperäiseen rikospaikkakuvaan toisesta rikospaikkakuvasta suurennoksen kämmenenjäljestä. Kuva: Poliisi, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Kuitututkimus oli ollut kovassa nosteessa 1970-luvulta lähtien rikostutkinnan menetelmänä, joten siihen satsattiin paljon myös Viking Sallyn henkirikostutkinnassa. Henkirikoksen tapahtumavuonna Porvoossa yritettiin henkirikostutkinnassa myös dna-määritystä, mutta se epäonnistui. Viking Sallylla tällaista ei yritetty, vaan veritutkimuksissa keskityttiin lähinnä veriryhmän määrittämiseen sekä verijälkien analysointiin. Mistään verinäytteestä ei kuitenkaan löydetty verta, joka olisi tuon ajan tutkimuksissa osoittautunut jonkun muun kuin uhrien vereksi.

Vuonna 2015 tutkimusavustaja kertoi, että rikospaikka ja esimerkiksi uhrien makuupussit olivat niin poikkeuksellisen verisiä, että mahdollisen tekijän verta ei pystytty erottamaan. Verinäytteitä otettiin kuitenkin paljon, mutta mikään niistä ei vienyt tutkintaa eteenpäin.

Uhrien löytöpaikan läheisyydestä ei saatu taltioitua myöskään verisiä kengänjälkiä, jotka olisivat suoraan viitanneet tekijään.

Veristä kämmenenjälkeä verrattiin lukuisiin rikospaikalla käyneisiin, ja ilmeisesti lähes kaikkiin Viking Sallyn matkustajiin ja miehistön jäseniin. Se ei sopinut kehenkään heistä. Tutkimusavustaja kertoi kuulustelussa, että jossain vaiheessa Veikko Laaksonen alkoi jo epäillä, että hän olisi ehkä itse vahingossa jättänyt jäljen. Laaksonen lähetti sormenjälkensä vertailtavaksi rikostekniseen laboratorioon, mutta jälki ei ollut hänenkään.

Kuulustelussa tutkimusavustaja huomautti uusille tutkijoille, että kämmenenjälki voisi olla avainasemassa nyt, kun rikostutkinnassa voidaan käyttää dna-tekniikkaa. Tätä oli ajatellut myös rikosylikonstaapeli Mika Paaer, joka oli aloittanut jutun uutena päätutkijana vuonna 2014. Kämmenenjäljestä ei kuitenkaan ollut aikanaan saatu talteen verta, joten dna-analyysiä ei voitu tehdä.

Kuusipuuta uhrin kynnen alla
Hyökkäyksessä surmansa saaneen Klaus Schelklen oikean etusormen kynnen alta poliisi löysi pienen palan puuta. Rikoslaboratoriossa tutkija analysoi palasta ja totesi, että se oli mahdollisesti kuusipuuta.

Syyskuussa 1987 tutkijat veistivät Viking Sallyn keittiöstä löytämänsä lihakirveen varresta palan ja lähettivät sen rikoslaboratorioon. Tarkoitus oli selvittää, voisiko kynnen alta löytynyt puunpala olla peräisin lihakirveestä.

Kun tanskalaismiestä kuulusteltiin toistuvasti teosta epäiltynä vuodesta 2015 alkaen, hän lopulta tunnusti teon. Hän myös kertoi käyttäneensä teossa laivalta löytämäänsä kuonavasaraa, jollaista käytetään ruosteen poistoon. Tämä yksityiskohta sai poliisin kiinnostumaan kynnenalusnäytteestä uudelleen. Näytettä saati lausuntoa 30 vuotta aiemmin tehdystä tutkimuksesta ei kuitenkaan enää löytynyt poliisin arkistoista.

Oikeudessa tuomioistuin lopulta asetti tanskalaismiehen tunnustuksen hyödyntämiskieltoon, sillä miehellä ei ollut noissa kuulusteluissa oikeusavustajaa paikalla.

Puolustus vetoaa tekniseen näyttöön
Sen sijaan vanhat rikospaikkakuvat lähetettiin verijälkianalyysiin keskusrikospoliisin rikostekniseen laboratorioon. Verijälkitutkijan mukaan tunnistamattomaksi jääneen henkilön jättämä jälki saattoi olla veristen sormien ja verisen kämmenen jättämä siirtokuvio. Tämä tarkoittaa sitä, että joku on todennäköisesti verisellä kädellä koskettanut seinää niin, että hänen kämmenestään on jäänyt hahmo. Sadoista vertailuista huolimatta tämän jäljen jättäjää ei koskaan saatu tunnistettua.

Murhasta syytetyn tanskalaismiehen puolustus käytti oikeudenkäynnissä hyväkseen vuonna 1987 kerättyä teknistä näyttöä. Puolustus huomautti useasti, että sekä tekninen näyttö että joidenkin silminnäkijöiden kertomukset viittaavat siihen mahdollisuuteen, että henkirikoksen teki joku tuntemattomaksi jäänyt henkilö.


Kaikki Ylen jutut Viking Sallyn henkirikoksesta :
https://yle.fi/uutiset/18-169020
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008083222.html
Rikospaikkavideo näyttää, kuinka Viking Sallyn veriteon selvittely alkoi: ”Etsitään esinettä, joka on tylppä ja aika raskas”
Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tämän viikon keskiviikkona ratkaisunsa siitä, oliko uhrien löytäjänä pidetty 18-vuotias partiopoika Viking Sallyn sittenkin murhaaja.

Linkissä rikospaikkavideo.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by -Uta- »

Viking Sallyn murhasyyte kaatui näytön puutteeseen – tanskalaismies vältti tuomion
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vik ... #gs.4mmm06
JULKAISTU 20 MINUUTTIA SITTEN (PÄIVITETTY 13 MINUUTTIA SITTEN)

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteet murhasta ja murhan yrityksestä, jotka tapahtuivat Viking Sallyn matkustajalaivalla heinäkuussa 1987.

Murhasta syytetty viisikymppinen tanskalaismies vältti tuomion, sillä murhasyyte kaatui käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan näyttämättä on jäänyt, että vastaaja olisi ollut ainoa henkilö, jolla oli tilaisuus ja mahdollisuus tehdä syytteessä kuvatut teot.

– Syyttäjien esittämä teoria siitä, että vastaaja on rikosten tekijä perustuu siihen, että vastaajalla on ainoana henkilönä ollut tekohetkellä tekopaikalla, että hänellä yksin on ollut tekovälineestä tietoa ja että hän on eri yhteyksissä kertonut tehneensä kysymyksessä olevat rikokset, käräjäoikeus kertoo tiedotteessaan.

Oikeus katsoi, ettei tanskalaismiehellä ollut mitään sellaista tietoa kadoksiin jääneestä tekovälineestä, jota ei ole voinut olla muulla henkilöllä kuin rikosten tekijällä.

– Vastaaja ei ole tunnustanut rikoksia sellaisella tavalla, että hänen syyllisyytensä tunnustamisella olisi tullut toteen näytetyksi tai edes todennäköiseksi.

Valtio velvoitettiin maksamaan hyvityksenä oikeudenkäynnin viivästymisestä syytetyn vaatimuksen mukaiset 3 000 euroa.

Asianomistajien korvausvaatimukset hylättiin.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by härkä »

https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000008108387.html
Viking Sally -murha­oikeudenkäynti saattaa jatkua hovi­oikeudessa
Syyttäjät ja asianomistajat ovat ilmoittaneet käräjäoikeuden tuomioon tyytymättömyyttä.

VIKING SALLYN vuoden 1987 veritekoon saatetaan palata vielä Turun hovioikeudessa. Jutun syyttäjät ja asianomistajat ovat ilmoittaneet Varsinais-Suomen käräjäoikeuden antamaan tuomioon tyytymättömyyttä.

Syyttäjä vaati 52-vuotiaalle tanskalaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja murhan yrityksestä, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet viime viikolla.
Jotta asian käsittely jatkuisi Turun hovioikeudessa, tyytymättömyyden ilmoittajien pitää toimittaa hovioikeudelle varsinainen valitus, ja anoa samalla jatkokäsittelylupaa. Valitukset pitää toimittaa 30.9.2021 mennessä.

HENKIRIKOKSEN uhrina kuoli 20-vuotias saksalainen opiskelija Klaus Schelkle ja hänen 22-vuotias naisystävänsä Bettina Taxis loukkaantui vakavasti. Pari oli ollut interrail-matkalla. Molemmat olivat hyökkäyksen hetkellä nukkumassa makuupusseissaan laivan helikopterikannella.

Rikoksista syytetty tanskalaismies oli rikoksen tapahtuma-aikaan 18-vuotias ja matkalla partioleirille Suomeen. Häntä pidettiin alun perin uhrien löytäjänä ja auttajana, mutta myöhemmin häntä alettiin epäillä itse veriteon tekijäksi.
Käräjäoikeuden mukaan jäi näyttämättä, että mies olisi ollut ainoa henkilö, jolla oli tilaisuus ja mahdollisuus tehdä syytteessä kuvatut teot.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply