Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
-Uta-
Posts: 5215
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Nuorten välistä väkivaltaa ja provosointia Lahdessa
https://poliisi.fi/-/nuorten-valista-va ... a-lahdessa
19.3.2021 11.30
UUTINEN


Hämeen poliisilaitoksella on tutkittavanaan muutamia Lahden Launeella tapahtuneita nuorten välisiä pahoinpitelyjä ja uhkauksia, jotka liittyvät samaan henkilöpiiriin. Poliisi vetoaa osapuoliin ja heidän huoltajiinsa tilanteen rauhoittamiseksi.

Osalliset ovat yli ja alle 15-vuotiaita, joten osa on rikosoikeudellisessa vastuussa ja osa ei ole vielä. Toistaiseksi vakavammilta vammoilta on säästytty, mutta tilanne on osoittanut eskaloitumisen merkkejä ja vastakkainasettelun kierre on alkanut. Kyseessä on pääasiassa ollut fyysistä väkivaltaa, joka on sisältänyt lyöntejä ja potkuja. Lisäksi on ollut uhkailua joko henkilökohtaisesti tai eri viestikanavissa.

Poliisi on saanut ilmoitukset teoista osallisilta tai heidän huoltajiltaan. Lisäksi ilmoittajina on sivullisia tai muita henkilöitä, joita asia on koskettanut tai ovat siitä tulleet tietoiseksi.

Teot ovat tapahtuneet ulkona Launeen alueella ja tilanteissa on ollut useita nuoria seuraamassa, kun yksittäiset henkilöt ovat tapelleet. Kyseessä ei kuitenkaan ole ollut yksipuolinen tekojen kohdistaminen, vaan kyse on molemminpuolisista teoista, jotka ovat lähteneet yksittäisten henkilöiden vastakkainasettelusta, johon on liittynyt muita henkilöitä.

Poliisi vetoaa osapuoliin ja huoltajiin
Edellä kuvattujen tapahtumien vuoksi poliisi vetoaakin kaikkiin osallisiin ja heidän huoltajiinsa, jotta he eivät omalta osaltaan pahentaisi tai provosoisi tilannetta enempää. Asioita on ratkottu ja niitä on käsitelty moniviranomaisyhteistyössä. Tilanteen kannalta ratkaisevassa asemassa ovat kuitenkin nuoret itse ja heidän huoltajansa. Kyse on lapsista ja nuorista, joiden kehitys on vielä kesken.

Huoltajan rooli onkin keskeinen siinä, kuinka hän vaikuttaa lapsensa toimintaan. Ongelmat eivät ratkea rikosoikeudellisella arvioinnilla tai jälkikäteiselle syyllisen etsimisellä, vaan jokaisen henkilökohtaisen toiminnan seurauksena, jossa päätetään toimia toisin seuraavalla kerralla. Huoltajien rooli on kasvattaa lastaan pois väkivaltaisesta käytöksestä, ei omalla toiminnallaan pahentaa tilannetta provosoimalla tai itse osallistumalla siihen.

Poliisi kehottaa huoltajia keskustelemaan lastensa kanssa oikeiden valintojen tekemisestä ja osaltaan toimimaan oikein vastakkainasettelua vähentävästi.

Poliisi tiedottaa ilmiöstä, koska toivoo, että vanhemmat kantaisivat vastuunsa ja huolestuttava kehitys saataisiin katkaistua. Tarkoitus ei ole tiedottaa niinkään yksittäisistä rikosasioista, joten tapuasten yksityiskohdista ei kerrota tämän enempää.
User avatar
härkä
Posts: 7663
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.ess.fi/paikalliset/4099905
Päijät-Hämeessä koulukaveriaan hirttoköydellä kiskoneelle pojalle yli 2,5 vuotta ehdotonta vankeutta
Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut vuonna 2004 syntyneen pojan nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä ja kuudesta muusta väkivaltarikoksesta 2 vuoden ja 7 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Viitaten -Uta-:n ylläolevaan postaukseen.
Oleellisen lisäksi muu muurin takana , kuten näämmä on tekijäkin. Ainakin jonniin aikoo-.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5215
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Poliisi epäilee 16-vuotiasta poikaa törkeästä ryöstöstä
https://poliisi.fi/-/poliisi-epailee-16 ... -ryostosta
12.4.2021 12.09
UUTINEN


Helsingin Lauttasaaressa tapahtui sunnuntaina 11. huhtikuuta epäilty törkeä ryöstö,
johon liittyen poliisi on ottanut kiinni yhden henkilön.


Helsingin poliisin nuorisoryhmä selvittää tapausta, jossa 16-vuotiaan pojan epäilleen ryöstäneen kolmelta nuorelta omaisuutta. Epäilty tapasi nuoret lauttasaarelaisen koulun pihalla ja käski luovuttamaan omaisuuden puukolla uhaten. Saaliksi hän sai muun muassa langattomia kuulokkeita.

Poliisi löysi epäillyn hallusta myös sellaista omaisuutta, jonka hän on mahdollisesti anastanut muilta henkilöiltä kuin kyseisiltä asianomistajilta.

– Poliisin tietojen mukaan sama epäilty jahtasi Lauttasaaressa myös muita nuoria sunnuntaina 11.4.2021, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Poliisi pyytää, että mahdolliset muut asianomistajat ja asioista jotain tietävät ovat yhteydessä nuorisoryhmään [email protected] tai 029 547 1200.
User avatar
härkä
Posts: 7663
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5065 ... 901929a5c8
Alaikäiset kaverit halusivat ryöstellä, puukottivatkin tuntematonta miestä lenkkipolulla – ”Vankilaan tässä mennään”

Kahdelle alaikäiselle vaaditaan tuomiota Tampereen Kaupissa murhan yrityksestä.
Syyttäjä vaatii kahdelle alaikäiselle 5 vuoden ja 6 kuukauden ehdotonta vankeustuomiota Tampereen Kaupissa tapahtuneesta murhan yrityksestä. Teko tapahtui ulkoilualueella viime vuoden syyskuussa.
Syyttäjä pitää vuonna 2003 ja 2004 syntyneiden poikien keskellä päivää toteutettua puukotusta ja toimintaa suunnitelmallisena, tahallisena ja törkeänä.
Tekijät toimivat mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä.

Apua venerannasta
Maanantaisessa käräjäoikeuden istunnossa kävi ilmi, että pojat etsivät uhriksi nimenomaan miestä ja valitsivat heille täysin tuntemattoman nuoren, lenkillä olleen miehen. Tätä miestä he puukottivat.
– Olin ehtinyt juosta tutussa maastossa hetken, kun näin kaksi vastaan tulevaa mustiin pukeutunutta ja miehet kysyivät, onko rahaa. On vain avaimet, vastasin. Tunsin nopean piston rintaani, kaaduin ojaan ja minua revittiin raivolla ja sain lisää iskuja, potkin heitä. Pääsin ojasta tielle ja pystyin pakenemaan kohti ihmisten ääniä venerannasta, lyyhistyin sinne rantaan ja sain apua, oikeussalissa vieläkin järkyttynyt uhri kertoo.
Mies toimitettiin ensiapuun, missä hänelle asennettiin keuhko-onteloon imuputki ja hän joutui leikkaukseen. Hän kärsii vieläkin saaduista vammoista.

Äiti järkyttyi
Oikeudessa kuultiin myös naista, joka kohtasi uhrin ja epäillyt puukottajat puukotuksen jälkeen kävelytiellä.
– Minulla oli neljän kuukauden ikäinen vauva vaunuissa ja olin kävelyllä, kun apua huutava mies juoksi ohitse ja pian edessäni oli puukolla osoittava mies, joka oli aivan muissa maailmoissa. Näki, että oli otettu muutakin kuin vettä. Olin kauhuissani ja tiesin, että yksikin väärä liike ja voin olla uhri tai lapselleni tapahtuu jotain, äiti kertoi salissa kauhunhetkiä.
Tekijä kiisti osoittaneensa verisellä puukolla äitiä tai vaunuja ja muistutti sanoneensa naiselle, että naisia emme puukota.


Äiti pääsi jatkamaan matkaansa ja tekijät törmäsivät seitsemän hengen ryhmään, joka kuvasi videota lenkkipolulla.
– Olisin ryöstänyt ryhmän miehen, joka oli lähempänä minua, mutta kaverini pyysi, että lähdetään jo. Videoryhmän meikkaaja sanoi salissa, että kaverin anelut pelastivat tilanteen eskaloitumisen.
Tässä vaiheessa puukkoa käyttänyt vanhempi poika ajatteli, että pakoon ei päästä. Hän teki Snapchat-videon, jossa kertoi teoistaan. Kaksikko soitti itse poliisille 112:een ja antautui.


”Tarkoitus oli vain ryöstää”
Vanhempaa vastaajaa kuultiin salissa, nuorempaa suljetuin ovin. Vastaaja kertoi puhuneensa viime keväästä asti kaverilleen mahdollisesta ryöstöstä ja puukottamisesta, mutta kiisti teon suunnitelmallisuuden.

– Heräsin aamulla laitoksesta, söin jogurttia ja menin Tesomalle kaverille. Olimme tutustuneet edellisenä keväänä. Sitten lähdimme kävellen Kauppiin, se oli tuttu kouluajoilta ja siellä ei ole silminnäkijöitä ja ihmisillä on puhelimia ja koruja. Tarkoitus oli ryöstää. Luovuin tappamisesta aamulla, mutta muutin mieleni, kun riita lenkkeilijämiehen kanssa ärsytti. Kohteeksi olimme valinneet aikuisen miehen. Kaverini oli hommannut puukon edellisenä päivänä, puukkoa käyttänyt kertoi salissa.

Hän oli googlettanut aiemmin ihmisen surmaamiseen, vankilaoloihin ja henkirikoksen tehneiden tarinoihin liittyvää materiaalia. Puukotuksen jälkeen hän kertoi varmalla äänellä Snapchat-videolla teostaan ja sanoi, että "vankilaan tässä mennään".
– On paljon kavereita, piti tiedottaa heitä.

Hän myönsi syyttäjälle, että surmaamisesta ja ryöstämisestä kaverukset olivat puhuneet ensimmäisen kerran tutustumiskeväänä ja useita kertoja sen jälkeen.
Syyttäjän mukaan vakaata harkintaa puoltaa juuri puukon mukaan otto Kauppiin ja puhuttujen suunnitelmien toteutus. Puukoniskut maassa makaavaan uhriin olivat syyttäjän mielestä osoitus tappamistarkoituksesta. Snapchat-video puolestaan osoitti, että tekijällä ei ollut katumusta. Myös rikokseen liittyvät Google-haut osoittivat suunnitelmallisuutta.

Nuorempi tekijöistä on lisäksi laittomasti myynyt ja välittänyt amfetamiinia, marihuanaa ja Concerta-tabletteja. Rikoksen hallussapidosta syytetty on myöntänyt.
Käräjäoikeus päätti jatkaa molempien vangittuna pitämistä. Päätöksen käräjäoikeus antaa 19. toukokuuta.

JUHA VELI JOKINEN
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5215
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Poliisi selvittää, onko lapsilla ja nuorilla järjestäytynyt rikollisryhmä Itä-Uudellamaalla
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d94c ... 011320fdc7
Eilen klo 15:03

Poliisi epäilee nuoria entistä vakavammasta rikollisuudesta.
Itä-Uudenmaan poliisi on julkaissut entistä vakavampisävyisen tiedotteen nuorison väkivaltarikollisuudesta pääkaupunkiseudulla ja laitoksen alueella.

Poliisi epäilee, että väkivaltaisesti käyttäytyvän nuorison toiminnassa on jopa piirteitä, jotka viittaavat järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Asiaa selvitetään ja määritellään yhdessä keskusrikospoliisin kanssa. Järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkkejä ovat muun muassa hierarkia, ryhmässä toimiminen, väkivaltaisuus sekä vallan ja hyödyn tavoittelu.

– Kyse on hyvin pienestä osasta alueellamme asuvista alaikäisistä ja nuorista aikuisista, mutta esille tulleet rikosepäilyt ja muut havainnot ovat heidän osaltaan huolestuttavia. Tilanteeseen on syytä suhtautua vakavasti ja puuttua välittömästi, rikoskomisario Petri Eronen kertoo tiedotteessa.

Epäily järjestäytyneestä rikollisuudesta perustuu poliisin omaan tiedonhankintaan, mutta myös muilta viranomaisilta saatuihin tietoihin.

Poliisi yrittää pysäyttää rekrytoinnin
Itä-Uudenmaan poliisi on muiden poliisilaitosten tavoin huolissaan teräaseiden yleistymisestä nuorison keskuudessa. Tiedotteessa mainitaan veitset, miekat, asejäljitelmät ja jopa aidot ampuma-aseet.

Poliisilaitos tutkii parhaillaan nuorisoon liittyviä vakavia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, omaisuusrikoksia ja huumausainerikoksia. Huume- ja väkivaltarikoksista osa on törkeitä.

– Alueellamme on tullut ilmi viitteitä ryhmittymistä, jotka viettävät paljon aikaansa yleisillä paikoilla ja joissa ainakin osa henkilöistä on syyllistynyt vakaviinkin rikoksiin. Tietojemme mukaan on syytä epäillä, että tiettyjen ryhmittymien kohdalla voi olla kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Kohdehenkilöihin lukeutuu niin nuoria aikuisia kuin alaikäisiä lapsia. Poliisin mukaan Itä-Uudenmaan alue on edelleen turvallinen paikka asua, ja kyse on pienestä ihmisryhmästä.

– Moniviranomaisyhteistyöllä pyritään siihen, että toiminta saadaan lopetettua. On selvää, että omalta osaltamme pyrimme myös vaikuttamaan siihen, että erilaisiin ryhmittymiin ei rekrytoituisi lisää henkilöitä, Eronen sanoo.


SOLMU SALMINEN /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5215
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Poliisi tehostaa häiriköiden valvontaa Siilinjärvellä
https://poliisi.fi/-/poliisi-tehostaa-h ... injarvella
8.7.2021 9.30
UUTINEN


Poliisi on saanut viime aikoina runsaasti valvontapyyntöjä Siilinjärveltä koskien mopoilevan nuorison häiritsevää käyttäytymistä. Poliisi valvoo Siilinjärven taajamaa tehostetusti tästä eteenpäin, ja toivoo, että vanhemmat seuraisivat nuortensa liikkumista ja opettaisivat heille turvallista liikennekäyttäytymistä.


Poliisille on tullut viime aikoina lukuisia valvontapyyntöjä Siilinjärveltä, jossa muun muassa äänekkäät mopoilijat häiritsevät aikuisväestön yöunia. Asiasta on julkaistu kansalaisen vetoomus myös Savon Sanomien yleisönosastolla 6.7.2021.

- Aiempina kesinä mopoilevan nuorison käyttäytyminen on herättänyt julkisuudessa runsaasti keskustelua, ja ongelmia on ollut lähes jokaisessa taajamassa. Nämä samat ongelmat tuntuvat toistuvan myös tänä kesänä, ja esimerkiksi Siilinjärvellä häiritsevän yöllisen ajelun lisäksi viime aikoina on sotkettu ja rikottu yksityistä ja yhteistä omaisuutta, kertoo ylikomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisista.

Poliisi valvoo tehostetusti Siilinjärven taajamaa iltaisin ja öisin tästä eteenpäin ja toivoo, että nuorten vanhemmat antaisivat lapsilleen asennekasvatusta ja opettaisivat ottamaan huomioon myös alueen muut asukkaat. Vastaavaa valvontaa tehdään toki myös muissa taajamissa Itä-Suomen alueella.

- Viihtyvyys ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä, ja ne ovat meidän kaikkien yhteinen asia. On aina parempi sopia ja opetella yhteiset pelisäännöt kotona, kuin että ne tulevat tutuksi poliisin toimesta, Taskinen muistuttaa.

Taskisen mukaan mopoilijoiden vanhemmat ovat erityisasemassa nuorten turvallisen liikkumisen oppimisen kannalta seuratessaan jälkikasvun ajopelien kuntoa ja heidän liikkumistaan mopoilla. Erityisen tärkeää on myös seurata, millaisessa porukassa nuori liikkuu. Ovatko kavereiden mopojen äänet erityisen meluisat, ovatko rekisterikilvet paikoillaan vai väännelty lähes näkymättömiin tai muuta vastaavaa. Jos on, tällöin pitäisi alkaa hälytyskellojen hieman soida. Eli on syytä vertailla oman jälkikasvun ajopelin kuntoa näihin, ettei se myös ole samanlaisessa laittomassa kunnossa.

- Aina on syytä muistuttaa nuoria myös siitä, että alkoholi ei kuulu liikenteeseen, eikä alaikäisille muutenkaan. Tulevan valvonnan osalta haluan muistuttaa lisäksi siitä, että kun poliisi näyttää punaista pysäytysvaloa, niin karkuun ajo on se typerin reagoimistapa. Karkuun ajaessaan kuljettaja ottaa tyhmiä riskejä ja vaarantaa oman hengen ja terveyden lisäksi muiden liikkujien turvallisuuden. Toivotaan, että tähän asiaan löydetään yhteinen sävel, ja tehdään yhdessä Siilinjärvestä viihtyisä ja turvallinen taajama kaikille, Markus Taskinen kiteyttää.
User avatar
-Uta-
Posts: 5215
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

18-vuotias mies löi alle 15-vuotiasta poikaa puukolla takaapäin selkään Helsingissä – selitys hätävarjelusta tyrmättiin
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/18- ... #gs.858sqb
JULKAISTU 20 TUNTIA SITTEN

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 18-vuotiaan miehen vankilaan kahdesta tapon yrityksestä ja muista rikoksista Ruoholahden metroaseman luona toukokuussa. Teot tapahtuivat sunnuntaina iltapäivällä 2. toukokuuta.

Ensimmäisessä tapon yrityksessä mies löi alle 15-vuotiasta poikaa puukolla takaapäin selkään. Poika oli nähnyt 18-vuotiaan kädessä puukon ja lähtenyt juoksemaan karkuun. Kun poika kaatui, mies iski häntä puukolla selkään, tuomiossa kerrotaan. Omaisen mukaan uhri joutui viideksi päiväksi sairaalahoitoon.

Teon jälkeen mies tuli puukko ojossa kohti toista poikaa, joka oli tapahtuma-aikaan 14-vuotias. Mies yritti iskeä poikaa puukolla keskivartaloon, mutta tämä onnistui väistämään iskun. Pojan takki kuitenkin repeytyi lyöntikohdasta, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi tämänkin puukoniskun olleen tapon yritys. Iskun väistäneen pojan ja kahden todistajan yhdenmukaisten kertomusten mukaan mies oli heitä lähestyessään uhannut poikaa tappamisella.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi myös törkeän pahoinpitelyn yritykseen. Mies yritti lyödä puukolla naista keskivartaloa kohti, mutta tämä sai väistettyä puukoniskun. Poliisin mukaan nainen oli 19-vuotias.


Oikeus: Puukotus selkään ei ollut hätävarjelua

Mies tuomittiin myös kahdesta laittomasta uhkauksesta.

Syyttäjän mukaan mies oli Ruoholahden metroaseman edustalla juossut kahta ihmistä kohti ja heiluttanut kädessään ollutta veistä. Oikeus katsoi miehen toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

Rikoksissa käytettyä teräasetta ei ole löydetty. Erilaisten kuvailujen perusteella oikeus katsoi, että tekoväline oli jonkinlainen rakennusmiesten käyttämä puukko.

18-vuotias mies kiisti syytteet tapon yrityksistä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja laittomista uhkauksista. Uhria selkään osuneen lyönnin osalta hän katsoi syyllistyneensä hätävarjelun liioitteluna tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn tai enintään törkeään pahoinpitelyyn.

Oikeuden mukaan ei kuitenkaan ole tullut ilmi mitään, minkä vuoksi tekoa voisi pitää hätävarjeluna tai sen liioitteluna.

Käräjäoikeus tuomitsi Helton Nwety Betuel Muchangan, 18, viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5215
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Turku - 14-vuotiaan puukotus ryöstön yhteydessä 9.1.2022

Post by -Uta- »

Poliisi tutkii Turun keskustassa tapahtunutta alaikäisten välistä puukotusta
https://poliisi.fi/-/poliisi-tutkii-tur ... puukotusta
9.1.2022 15.55
UUTINEN


Poliisille tuli sunnuntaina 9.1.2022 noin kello 14 ilmoitus ryöstön yhteydessä tapahtuneesta puukotuksesta Turun keskustassa Kauppiaskadulla.

Vakavasti loukkaantunut 14-vuotias uhri kuljetettiin sairaalahoitoon. Poliisipartio tavoitti 14-vuotiaan epäillyn päätekijän sekä hänen seurassaan liikkuneet 15- ja 16-vuotiaat tapahtuma-alueen lähistöltä.

Tapausta tutkitaan tapon yrityksenä ja törkeänä ryöstönä. Aiheesta tiedotetaan lisää tutkinnan edetessä.
Post Reply